Blockbuster-watch: Bosszút álltak

Egy biztos, anyagilag Whedon durván megcsinálta. Lehet a Marvel filmes univerzuma érett be, lehet, hogy tényleg több hős kellett egymás mellé, de az Avengers világszinten és a hazájában is tarol. Ugye mi Amerika előtt láthattuk egy héttel, ezzel több ország is így volt, így a film a nemzetközi piacon 12 nap alatt 441 millió dollárt harácsolt össze.

Na most a képregények országában pedig cirka 200 millió dollárral nyitott. Ez valami brutál erős kezdés, minden eddigi Marvel filmet lenyomott, sőt, blockbuster nyitóhétvégét. Az eddig 3 napos rekordtartó Harry Potter utolsó rész csak 169,2 millióval dekkolt a dobogón. Nyilván most itt több 3D jegy meg akármi, de mivel az Avengers összesen 200 millióba fájt, plusz vagy 100-ba marketing ügyileg, így mostanra már a pénzüknél vannak, jöhet a 100 dollárosokkal rágyújtás.

Emellett eltörpül, hogy a Battleship világszinten már 200 milliót szedett össze, és Amerikában még csak most fog jönni pár hét múlva.

33 hozzászólás a “Blockbuster-watch: Bosszút álltak” bejegyzéshez

  1. Ez azért jó hír, mert tényleg nagyon jó film lett, és bizony elidőznék néhány órát a hasonlóan király folytatásokkal is. Úgy tűnik akadálya ennek nem lesz :)

  2. kíváncsi lennék a gázsikra, a múltkor néztem Robert Downey-t, a Vasember 1 -re még csak 500 000 dollárt kapott, de a 2. részre már 10 millát. Mármint az Imdb szerint, csak nem tudom, ezek mennyire valósághű adatok.

  3. remélem whedon bevállalja a következő részt, vagy legalább a forgatókönyvet, mert én ezután másra már nem tudnám rábízni.

  4. Ebben az esetben (ami manapság ritka) szerintem a dvd, bd, nameg a többi promós cucc értékesítése is fog hozni a konyhára rendesen…játékboltok már most tele vannak vsz avangers cuccokkal…ennek a filmnek a rajongótábora meg 3-33ig szerintem igencsak nagyra tehető :-)

  5. Itt kint Acsiban, minden tele van az Avangerssel..A DR Pepper dobozaitól kezdve minden, szóval a reklám cucc az nagyon nagy piac kint, főleg úgy ,hogy minden gyerek megnézi…és akkor meg kell a tolltartó meg a táska is, ami mellesleg nem olcsó:P

  6. Az emelt jegyárakkal egész szépen termel, egy újabb folytatás benne van, bár éppen pár napja tettem fel költői kérdést, hogy mikor fog befulladni a frencsájz, hagyják kivérezni, vagy abbahagyják a csúcson? Az biztos, hogy az iszonyat hype és a győzteshez húzás nagyon feltornássza a bevételt.

    Ha így halad egész jól sokszorozza a költségeket, mondjuk egy Amerikai Pitét nem ér utól, az 20x-ozta a bekerülési költséget :D vagy egy Pulp Fiction ami gyakorlatilag meg 40x-ezte a költségeit ami brutális bevétel. Ezekhez képest ez még lent van, talán olyan Rambo 2 szintre tud majd emelkedni, költség 4x-ezéssel, ami azért még mindig gyenge a régi nagyokhoz képest inflációt és egyebet számítva. De manapság ez már jónak mondható…

    Mert 300 millióból 1 milliárdot nem nagy kunszt csinálni, az kajakabb, ha 9 misiből csinálsz 250-et főleg ha azt is hozzáveszed, hogy a Bosszú Angyalait..öö.. bocs Bosszúállókat (ki találta ki ezt a címet?) hány moziban mutatták be (ha jól láttam 4350 körüli moziban ehhez képest egy Pulp Fiction alig 1000 moziban rajtolt).

    Szóval lehet tapsikolni a pénzeknek, de ha globálisan nézzük és hasonlítjuk őket össze, akkor ez bizony a költségekhez képest nem túl jó bevétel, főleg a régi nagyokhoz képest, annak ellenére, hogy csak ez ment a mozikban, durván emelt jegyárakkal.

  7. kameraman: Mikor fullad be a franchise, nem túl jó bevétel, blablablabla. Örülj már inkább annak, hogy készült egy király film, van egy szuper blockbuster sorozatunk, ami szedi a pénzt, ezzel alapozva a folytatásoknak, ne csak mindig a rosszat keresd abban, amiben láthatóan nincs, mert ezzel csak lejáratod magad.

  8. Gondoltam, hogy nagyot kaszál. A reklámokat elnézve pedig csak tovább fog nőni a bevétel. Főleg, mert jó a film, és nem egy Green Lantern.

    anthony711: Ne is foglalkozz vele, mindig ezt csinálja. Én már régóta nem veszem figyelembe amit ír, de valószínűleg nem én vagyok az egyetlen.

  9. kameraman: a /mozi átlaga is nagyon jó volt, szóval sok mozi mégis magas nézőszám mindegyikben. A franchise szerintem már kezdett befulladni valamennyire, egyre kevesebbet termeltek a marvel filmek amiben csak 1 hős volt, lassan unjuk az eredettörténeteket. Konkrétan az Avengers már most ütötte Amerikában az iron Man kivételével mind összbevételét, Amerika kapitány pl összesen 176 milliót rakott össze odakinn, Thor 181-et és ilyesmik.

  10. “Mert 300 millióból 1 milliárdot nem nagy kunszt csinálni”
    Érdekes logika, hogy a várhatóan majdnem minden rekordot megdöntő bevétel semmi. Szerintem biztos nem lesz több rész, mert ha az 1 milliárdból levonod a 300 milliót, nagyon gyenge szám jön ki, nem éri meg, ja. :D
    Ha rossz a film, csinálhatják bármennyiből. A közönség meg nem elsősorban azért ül be rá, mert olcsó vagy drága volt. Nyilván egy látványfilmet nem annyiból készítenek, mint egy csak szövegre épülő Pitét.

  11. annak örülők, ha egy nézhető/jó film jól termel…ugyanígy örülők, ha egy szar film bukik. Pedig nem sok közöm van hozzá :-)
    régi filmeket meg felesleges idehozni, akkor mindig be lehetne írni az elfújta a szélt stb. inflációkövetővel
    + pulp fiction 40*? ÉS? szted hány pulp fictionos babát adtak el? sok itt az összetevő, lehet mellé veszed a járulákos bevételeket, dvd, babák, jogdíjak, stb. avengers lehet 500*-ik! nem látunk bele
    az meg igenis teljesítmény ha egy 200 milkós film ilyen jól teljesít, igen elit klub az 1 milliárdos bevétel (mert így annyi tuti lesz világszinten), nem tudom honnan veszed ezt a hülyeséget, hogy nem nagy kunszt? Amcsiban 3 film van ami 500 millió felett keresett az utóbbi években.
    Régi filmeknél más világ volt, felesleges idekeverni.

  12. kameraman:
    ostobaságokat beszélsz. A Devil Inside 101-szeresen hozta be a költségét, a Paranormal Activity-nél ez a szám pedig 12890! Ez hány szorosa is Pulp Fiction eredményének? És mekkora egy nullagané mindkét film. Lényegtelen, hogy mennyibe került valami, nem egy, meg nem kettő 200 millió feletti film bukott már el (idén is), viszont a bevétel alakulása meg egyértelműen mutatja, hogy tetszik az embereknek (és nem csak maga a szám, hanem a napi csökkenésből is ez jön le). 300-ból könnyű milliárdot csinálni? Akko’ mé’ nem követi ezt a stratégiát az összes stúdió? Jézusom…

  13. Én örülök a sikerüknek. Így lesz még legalább 2-3 rész. Remélem a következőben még több hős lesz! Rozsomákot szeretnék, valahogy fizessék ki a többi stúdiót. :D

  14. Human: Én is így értettem a franchise befulladását, mert az, hogy egy új Avengers rész mellett még mennyire lehet eladni egy Iron man 3-t, vagy Thor 2-t nem beszélve egy Captain America 2-ről az kérdés szerintem (főleg hogy Hulkománia van, és ha nem teszik bele egyikbe sem, akkor miért néznék meg az emberek ;) na jó ez poén volt). Pedig készülnek, szóval látnak még bennük fantáziát, de tényleg nem tudom, hogy egy Thor 2-re mit tudnak kihozni főleg egy tv-s rendezővel.

    Az mellettük áll, hogy futószalagon hozhatják őket, alapok megvannak, vagyis persze nem ilyen egyszerű, de az is kérdés, hogy egyes színészek meddig akarnak a “szerepekben” ragadni. (Nyilván a kisebbek minél tovább)

    Én eléggé kockázatosnak érzem 2013-ra bevállalni együtt a Thor 2-t, Ironman 3-at (mondjuk az érdekes lesz Shane Black rendezésében, akcióhoz azért neki van köze, de rendezni nem biztos, hogy tud), az Avengerssel szerintem nem várhatnak 2014-ig, az sok idő lenne, a mai világban 2 év kegyetlen sok idő, régen belefért egy-egy folytatás de manapság annál hamarabb változnak a viszonyok, szerintem már forgatják (vagy forgatták párhuzamosan a második részt – lehetett tudni azért, hogy nem fog ordasat hasalni) szóval elég nagy önbizalommal adják.

    Persze mindegyik rész hozott annyit, hogy benne van a folytatás, bár azt kell mondjam a Captain America worldwide 360 misije azért nem túl fényes,hiszen majd 200 volt a kiadás, gyakorlatilag a Thor is többet hozott nála, az kijött nullásra, erre értem, hogy ezek a filmek annyira nem voltak meggyőzőek, kirobbanóak, mint pl az Iron Man. (Bár ott is a második rész a 200 misis költség, plusz marketinghez (ami azért min. 50 de inkább 100 misi is lehet) termelt worldwide 623-at, ami talán már nyereség, de nem nevezhető brutálisnak), így az Avengers tényleg úgy néz ki, hogy nagyon jó bevételt fog produkálni (a többihez képest mindenképpen), tehát nem ezen fog megcsúszni a dolog a következő résznél, hanem mondjuk egy Captain America, vagy Thor lesz az ami elhasal – csak sajnos az magával ránthatja a többit is. (Mert egy Avengers után az emberek ugyanazt fogják várni az “egyszemélyes” szuperhősös Marvelkedéstől is amit egy csapat nyújtott nekik…)

  15. kameraman:

    mondjuk azt én sem értem, hogy miért könnyű nagyobb költségvetésű filmből több pénzt behozni. Ha “jó” a film -> sokan megnézik -> sok pénzt hoz. Ekkor mindegy mennyibe került, a mozijegy az olcsó és a drága filmeknél is ugyanannyi. Ha “rossz” a film -> kevesen nézik meg -> kevés pénzt termel. Ekkor ha olcsó film volt, akkor lehet hogy nem olyan nagy bukta, csak simán nem sikeres, viszont ha sok volt a belefeccölt pénz (és annál kevesebb az energia ugye, hamár rossz lett), akkor bukta lesz biza. Alapvetően ha egy 20.000.000-ból készülő film egymilliárdot termel, meg ha a 200.000.000-ból készülő film egymilliárdot termel, az csak annyit jelent, hogy a két film ugyanannyira sikeres (ugyanannyian ültek be rá), csak az előbbi jóval nagyobb haszont hozott a készítőknek, mivel előzetesen kevesebbet költöttek rá. De ez még nem jelenti azt hogy jobb, vagy sikeresebb film, mint az utóbbi.

    Az meg már csak zárójelesen, amit előttem is említettek, hogy az Avengers bevételéhez rengeteg járulékos haszon jön még rá a brandre épülő termékek eladása kapcsán, például a táskák, pólók, tolltartók, bögrék, tangabugyik, nem beszélve az akciófigurákról. Szóval inkább gondold végig amit írsz. Tőzsdén könnyebb 300-ból 1000-et csinálni, mint 20ból annyit, de most nem ott vagyunk.

  16. az egyszemélyes hősös filmekkel (kvázi eredetfilmekkel) az is lehetett a baj, hogy elég középsz*rok voltak (iron man jó volt, de a többit hagyjuk). az avengersről meg a nyitás óta csak jót hallottam, és tényleg, egy jó film lett belőle.

    elképzelhető, hogy pl a thor 2 nagy bukás lenne, de nem azért, mert csak 1 hős van benne, hanem mert az első részhez lusták voltak egy jó forgatókönyvet írni, és a király asgard cgi ellenére is úgy jöttem ki a moziból, hogy “na erre kár volt pénzt költeni”.

  17. Sztem a karakterek külön külön érkező filmjeivel nem lesz gond ha okosan használják majd őket az Avengers 2. részének felvezetésére. A karaktereket már ismerjük, kicsit az adott szereplőre kihegyezve be lehet mutatni a következő komolyabb ütközet előzményeit és ezáltal korrektebben lefedve az egész “teret”. Egyáltalán nem tartom előre bukásra itéltnek sem a Thor 2-t illetve az Amerika Kapitánya 2öt. Sok dolog van amit például beletehetnek. Pl Loki is emlitette hogy mibe kerülhetett Thornak hogy ujra a Földre jusson, miután a “bifrösztöt” lenullázta.
    Az Iron Man 3 pedig megint csak érdekes lehet hiszen annak idején emlékeim szerint Thanos legelsőnek egy Iron Man CB-ban jelent meg. A lényeg a lényeg hogy ha okosan használják a karaktereket külön külön akkor egy megint csak remek filmet lehet felvezetni ugy h akár ennél is nagyob siker legyen belőle.

  18. vasember 3mal ki fog derülni jövőre(vagy utána?) hogy mennyire életképes még az önálló film,merthogy úgyis ő a legnépszerűbb
    átgondolhatnák (képregénynél is biztos vannak cameok,együttműködések avengersen kívűl is) hogy párosával összeszedve milyen filmet tudnának
    még nem láttam így nem tudom megvalósult e,de ugye sokan előre kívánták már a vasember hulkbuster páncélt,tehát egy hulk elszabadulás film ahol ő segít be megállítani,stb..(aki képben van teljesen az univerzummal biztos tudna pár ilyen filmrevalót még felsorolni)

  19. Ez is csak azt mutatja, hogy mennyire igénytelenek az emberek, hogy ennyivel többen elmennek egy ilyen sekély, buta (de szórakoztató) filmre, mint egy normálisra.

  20. mért igénytelenség az ha egy látványra építő filmet nagyvásznon,3Dben néznek az emberek,míg egy drámaibb filmet(gondolom az ilyeneket vagy művészfilmeket érted “normális” alatt) kevesebben néznek moziban,inkább otthon kényelemben..

  21. Örül a szívem, komolyan mondom, minden egyes dollárt (és nézőt) megérdemel a film!
    Remélem sikerül megháromszoroznia ezt az összeget Amerikában, de a reális végösszeg 500 milla körül lesz inkább.
    A gyártási költés/bevétel eszmefuttatásokhoz: Rendben, tegyük fel, ha egy film 1 millába kerül és hoz 100-at, az a gyártási költség megszázszorozása, de a profit akkor is 99 millió, nem több. (És most ne menjünk bele, hogy az sem profit igazából teljesen, hiszen kapnak a mozik és a terjesztők is bőven a bevételből, de ezt tudjuk, nem ez a lényeg most.) Az Avengers ha 220 millás gyártási költségből 600 millát termel, az csak a költségek háromszorosa ugyan, de profitban 380 millió, abból meg több Lamborghini jön ki a stúdiófejeseknek, mint 99-ből.
    Áve Avengers és Whedon, imádat van! :)

  22. kameraman

    Teljesen értelmetlen nagyságrendekkel eltérő költségvetésű filmek bevételi arányait feszegetni… Ráadásul az említett filmek stílusa/műfaja is teljesen más.

  23. gergeux

    Áruld már el, kérlek, hogy mi az igénytelenség azon, hogy az ember beül megnézni egy SZÓRAKOZTATÓ – te magad is ezt mondtad – filmet?

  24. kameraman
    “az is kérdés, hogy egyes színészek meddig akarnak a “szerepekben” ragadni.”
    Amíg megfizetik őket érte. A studió mindig előre tervez, főleg franchise filmekkel. Az origón van interjú Ruffaloval és Hemsworth-el, amiben elmondják, hogy mindketten 6-6 filmre, 3 egyéni, és három Avengersre írtak alá. Ez persze nem jelenti, hogy biztos lesz belőlük valami. Csak amíg sikeresek.
    Remélhetőleg Whedon is több filmre írt alá, és marad is.

  25. TibChee: a környezetemben azt látom, hogy erre a filmre (és pl. a másnaposokra és egyéb hasonlókra) olyan emberek is mennek, és olyanok mennek a legnagyobb izgalommal, akik egyébként nem néznek filmeket, maximum tv-ben a valóvilág után c-kategóriás akciókat.
    Meg egyébként is, ezek a filmek tisztán profitért készülnek, olyanok, mint az éppen aktuális popzene: tervezetten azt pakolják bele, ami a többségnek ízlik, márpedig a többség, mint tudjuk, a buta ember, aki azt szeretné, hogy táthassa a száját másfél óráig, de ha egy pillanatig bele kell gondolni bármibe is, vagy nyomasztja a film, akkor az egy szar film.

    Amellett a filmmel semmi bajom, de kicsit tényleg elszomorít ez.

  26. gergeux – ez mondjuk evidencia amit írsz, csak az a baj, hogy épp rossz helyen hozod fel a témát. most attól eltekintve, hogy ez tényleg “csak” egy blockbuster, simán odaállhat a második TDK és az Avatar mellé mondjuk. a világ akkor lenne tökéletes hely, ha minden csihipuhi movie legalább ilyen lenne, mint ez. mert igaz, hogy sekély, de NEM volt buta. ez egy szuper, őszinte, igazi, szórakoztató, vicces mese. erőlködés és kínos pillanatok nélkül. ennél nem is kell több, mégis, mintha Hollywood elfelejtette volna ezt az utóbbi 10 évben.

    teljesen érthető a rekordbevétel, lesz ez még több is.

  27. Malachi: Igazad van, de hogy az Avatart hogyan hoztad ide, azt nem értem. A TDK szerintem egy egészen megfontolt, értelmes, tartalmas film volt, de az avatar történetileg egy nulla, ott csak a technológia volt az érdekes és látványos.

  28. gergeux: csak azért mert az ember szeretne másfél-két óra kikapcsolódást és tátottszájjal ülést a szürke hétköznapok ellensúlyozására akkor az már butaság és szánalmas? Miért kéne mindenben mélyebb értelemnek meg drámának lennie?

  29. Leoben: Ne forgasd ki a szavaimat. Csak annyit mondtam, hogy ezeknek a tömegfilmeknek a közönségének a nagy része nem is néz mást, ezért ez a bevételkülönbség. Szóval nem, semmi baj nincs azzal, hogy az ember kikapcsolja az agyát, de ha nem is tesz mást, az már gázos.

  30. Bravó! Persze, borítékolt volt a siker, de azért örülök, hogy Whedon ily mértékben tarolt. :)

  31. Whedonnak már kijárt a hatalmas siker, a ’90-es évek végén 2000 elején a Buffy-val, Angellel hatalmas tv-s sikereket ért el, aztán jött a Firefly, ami sajnos megbukott, pedig nagyon jó sci-fi sorozat volt, szerencsére összetudta hozni a Serenityt és lezárta Reynolds kapitányék sztoriját. A Dollhouse is csúnyán leszerepelt. Szóval ez már járt neki.

    “Az origón van interjú Ruffaloval és Hemsworth-el, amiben elmondják, hogy mindketten 6-6 filmre, 3 egyéni, és három Avengersre írtak alá.”

    Ezt én is olvastam, de Ruffalo azt mondta, hogy ez lehet akár 6 Hulk film is, Hemsworth mondta, hogy 3 Thor és 3 Avengers filmre írt alá.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.