Before Midnight és a felkiáltójelek

Richard Linklater, Julie Delpy és Ethan Hawke is etetett minket, hogy még csak forgatókönyvén dolgoznak a Before Sunset folytatásának, erre kiderül, hogy közben már le is forgatták a filmet Görögországban! És idén a TIFF fesztiválon be is mutatják!

9 évvel járunk a lekésett repülő után, a helyszínt szerintem kitaláljátok az ezt megelőző mondatból. Mi történt közben?

első kép a Before Midnightból

9 hozzászólás a “Before Midnight és a felkiáltójelek” bejegyzéshez

  1. Hú de jó lesz, ezt már várom!

    A második rész nagyon jó, az első meg ZSENIÁLIS! Minden férfinak és nőnek kötelező, aki volt már szerelmes, aki éppen az, és aki majd az lesz. Ennél őszintébben én még egy filmet sem láttam beszélni a kapcsoltokról.

    Ha a 3. csak megközelíti ezt, akkor az év legjobb filmjei között lesz ez!

    :)

    Örülök ennek a filmnek. Jobban, mint pl. az év nagy durranásának beharangozott filmek jelentős részének.

  2. A Before Midnight a hivatalos cím? Mert akkor a fordítók meg fognak izzadni a címmel… Mielőtt eljön az éjfél?

  3. Mielőtt leszáll az éj…szerintem nem kell annyit görcsölni a fordítással, még ha nem is tükörfordítás.

  4. Imádtam az első kettőt, tipikusan az a film mindkettő, amit elkezdesz nézni és egyszerűen odaragaszt a székhez. Aztán másfél óra múlva arra eszmélsz, hogy már vége is. Kötelező darabok. Nem kliséktől hemzsegő szirup, tiszta, őszinte. Alig várom a 3. részt!

  5. Én ma este néztem meg mindkét részt egymás után, de most hogy fogom kibírni a harmadik részig?
    Ááááá! Tudni akarom hogy lesz tovább?! :)))

  6. SPOILER

    Nagyon vártam én is ezt a filmet, ma sikerült megnéznem. Nem olyan, mint amire számítottam, kevesebb romantika, több realitás. Körülbelül tízen voltunk a teremben, mikor kezdődött, a film közben a fele kiment, lehet, hogy mást vártak, nem tudom. Az első jelenetben Jesse kíséri ki a fiát a repülőtérre Görögországban, zavarban van, a fia kevésbé. A srác velük töltötte a nyaralást és indul vissza Chicagoba. Miután elköszöntek, Jesse kimegy a kint várakozó új családjához, Celine éppen a telefonján lóg és franciául tárgyal valakivel, az ikerlányok alszanak a hátsó ülésen. Itt megindul a film, a hosszú beszélgetések, amiket már élvezhettünk az első két részben, gyönyörű tájképek, érdekes barátok mély gondolatokkal, romantikus pillanatképek a nyaralás utolsó napjáról. Amit hiányoltam, az a zenei változatosság, egy téma ismétlődik folyamatosan. A búcsúvacsora után Jesse és Celine a gyerekeket a barátaikra hagyják, és elmennek egy hotelbe, hogy kettesben töltsék a szabadságuk utolsó éjszakáját. Minden tökéletesen indul, Celine-ről már lekerül a felső, amit melltartó nélkül viselt, éppen belefognának a szeretkezésbe, mikor megszólal a telefon. Jesse fia az, Londonból jelentkezik, hogy minden rendben az átszállással. Celine gyorsan lezárja a beszélgetést, indul vissza az ágyba, útközben lekerül a bugyija is. Jesse elkezd morogni, hogy miért mondta ezt meg azt, miért nem adta oda a telefont, stb. Pár perc után kiderül, hogy a szexnek lőttek, kezdődik egy óriási vita, amiben folyamatosan röpködnek a keresetlen szavak. Közben egészen sokáig csodálhatjuk Celine melleit, de inkább a vita a lényeg, a színészi játék, ami szerintem tökéletes. Engem személyesen is megérintett, mert a házasságom legrosszabb pillanatai jutottak az eszembe, amikor minden adva volt a boldogsághoz, mi meg csak veszekedtünk. Celine közben felöltözik úgy-ahogy, kétszer elrohan. Először visszajön, de csak rosszabb lesz a helyzet, másodjára Jesse megy utána. Itt jön a film igazi mondanivalója, amit máshol olvastam, de mélységesen egyetértek vele: mit jelent igazán szeretni valakit. Jesse addig beszél a szerelméhez, addig nyugtatja, amíg az el nem kezdi érezni az igazi, mélyről jövő szeretetet, és meg nem enyhül. Egy mondat, ami nagyon megmaradt bennem: az életünk nem tökéletes, de igazi élet. A szálló teraszán egy asztalnál ülve, éppen az elkezdett szeretkezés folytatására célozgatva, szerelmes pillantásokat váltva búcsúzunk tőlük. Mindenkinek ajánlom!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.