Spring Breakers – Csajok szabadon

Harmony Korine (Gummo, Trash Humpers, Mr. Lonely) nem egyszerű, Terrence Malickon felnőtt rendező, a film reklámkampánya pedig jó pár embert durván becsaphatott. Oké, kb. tudtam mire számítsak, de még annál is művészieskedőbb volt a Spring Breakers.

spring breakers: a csajok és a PoPo

Elvileg ugye arról szól, hogy 4 tinilány kirabol egy kajáldát, és a pénzből elhúz Floridába a tavaszi szünetre. Ott bajba kerülnek, de egy Alien nevű csávó kifizeti értük az óvadékot, befogadja őket. Ők pedig befogadnak tőle dolgokat cserébe. Aztán fordulnak a szerepek. Erre a pár sorra lett felépítve ez a másfél órás álom-meditáció szerű valami. Videoklip? Az biztos, hogy körülbelül 4-5 normális, beszélgetős jelenet van, az is csak pár mondatot jelent. A többi sem egy Hangover vagy Project X, ami ezekből ide szivárgott az gyorsan ki is égeti a rendező. Nagyjából azok fognak dühösen kijönni róla, akiket becélzott a marketing csapat. Nincs itt pörgős gengszterkedés, vagy folyamatos bulizás, inkább csak a mindennapi rutinból a maguk agymosott módján kitörni akaró fiatalokat látjuk. Azokat, akiknek lemenni a tengerpartra és bulizni már spirituális élmény. Nem ismernek mást. Van egy határ, amíg elmennek, erre mind ráébrednek szép lassan. Nincs folyamatos boldogság. Mindezt mint említettem, teljesen meditatívan, költőien. Ismételt szövegekkel és újra meg újra bevágott képekkel és ismételt szövegekkel és bevágott képekkel, neonszínben. Ebbe az állapotba kapjuk az arcunkba a Disney lányok mellét és seggét, James Franco hatalmas alakítását. Amúgy ő volt a legjobb a filmben, simán túllépett a füves Francon, ez az Ózban nem sikerült neki; Gomez pedig a legrosszabb.

Spring breakers: a csajok és Alien

Őszintén szólva nem tudom miért Skrillexet emlegetik a soundtracknél, amikor ott van Cliff Martinez neve, és nem egyszer ugrott be a modern Solaris tőle. Ez nem egy pop mozi, pláza mozi, nem is értem mit keres ott, de nekem tetszett. Spring break forever, y’all.

human
írta
2013. 03. 24. 15:00
megjelenés
19
hozzászolás


19 hozzászólás a “Spring Breakers – Csajok szabadon” bejegyzéshez

  1. Azt hiszem Cliff Martinez meg Franco alakítása miatt akkor mégis csak megnézem majd, mert a trailer az abszolút nem fogott meg.

  2. Spoiler!

    Nekem nem jött be Franco, lehet azért mert a karakter volt eleve hülyén megírva, de ez van.

  3. Sok mutogatás van benne, de akinek csak ennyi esik le belőle azt csak sajnálni lehet. Ez egy elég depresszív, inkább már a művészfilm kategóriába sorolható film lett. Néha emiatt le is ül de egyébként az elmúlt 10 év egyik legérdekesebb filmje.

    Egyetértek az egyetlen komolyabb hiba benne Selena Gomez, de szerintem nem az ő hibája kivételesen. Elég fölösleges a karaktere, a film még jobban működött volna csak a 3 csajjal.

  4. Király, eddig csak a csajok miatt érdekelt, de ha még tartalma is van, akkor tuti nézős lesz ;D

  5. Hihetetlen hogy menyire feledhető egy film lett.
    James Franco karaktere kb. Offsprings White Guy Klippje szintű.
    A csajok dögösen szánalmasok….
    Sokan sokat gondolnak a filmről. Tán’ meglehet hogy a rendező is azt akarta hogy mélyebb legyen a felszín alatt. De nem jött be. :/

  6. Én abszolút toleráns szoktam lenni az ilyen és ehhez hasonló filmekkel kapcsolatban, de ez leverte a biztosítékot. Mintha 50 Cent rendezett volna művészfilmet. Elkényeztetett hülyep*csák játsszák az eszüket egy pózer f*sszal. Jól játszott Franco, ez tény, de láttuk már ezt 85 hip-hop klipben. Tipikusan az a film, amikor a zene és a beállítások miatt az emberek java része valami komoly mondanivalót lát benne. Biztos van, és én vagyok korlátolt, de szerintem az a mondanivaló leírható egy rövid tőmondatban.
    Na mindegy, nem az én filmem volt, kb 4/10-et adnék rá Franco miatt. Válaszolva egy következő kérdésre: Nem, nem tudok jobbat csinálni :)

  7. Őszinte leszek én ezt inkább vígjátéknak fogtam fel(tudom ez egy spirituális dráma mély mondani valóval korunk (amerikai)fiataljainak) és így tök jól szórakoztam a filmen. Francot mindíg is utáltam de itt frenetikus + Miss Korine is jól nyomta, Gomezt hulladék alakítása mellett Vanessa tűrhető volt.

  8. hát ez a film nekem se jött be.. a folyamatos mondatok ismételgetéssével az örületbe kergetett… oké, Franco jól játszott, de mikor 50re mondja hogy spring breakers forever már a hajamat téptem… na meg a másik “beszélgetés” mikor “para-gatyának” nevezték Francot, és 10 percig ez megy, félsz? parázol? para-gatya? félsz?… én csak felidegesítettem magam a filmen, egyáltalán nem művészi szerintem, hanem olyan mintah videoklippet néznék, gucci mane szerepe is nulla. még a lányok sem kárpótolnak érte sajnos.

  9. Tehát ezek a csajok középiskolás lányok.Az őket alakító színész…énekes..izéé…valakik gondolom bőven 20-30 felett vannak,közben pedig úgy néznek,mint a szokásos lehasznált útszéli ci…k..vák. És ezt tényleg valaki megeszi…ez lehet művészi?

  10. Fúú nekem ez nagyon tetszett!! Persze, gondolom sokaknak nem begyere, mert tényleg érdekes, mint film. Inkább olyan mint egy hosszú videoklipp, szerintem még a jelenetek nagy része is inkább rögtönzött volt, viszont valami eszméletlen atmoszférája van az egésznek. Még nem láttam ilyen filmet, ahol ennyire domináljanak a színek, a zene meg az egész feeling. És bár kívülről üresnek tűnik, egyáltalán nem az. Elég durva képet fest a mai fiatalokról, akiknek nincsenek céljaik, nincs egy pozitív példa előttük, amit követhetnének. És mindezt nem szájbarágósan tárja a nézők elé Korin, hanem tényként.
    Nekem nagyon bejött, mert ilyet még nem láttam (legalábbis ilyen formában), de azt is megértem, ha valakinek nem jön át. Nem egy átlagos film az tuti.

  11. Nekem bejött. Franco-t mindig egy utolsó beteg állatnak tartottam, és épp ezért imádom… Az a hülye, betépett, füves fej, amit mindig nyom egyszerűen akkora arccá teszi… De az öccse Dave Franco (Scrubs SE9) is ugyan ez. Nem tudom, ezek Ganja-val a szájukban születtek, vagy mi. Nagyon idiótán néz ki, nagyon idiótán viselkedik, de kell egy pár óra/nap, mire az ember földolgozza a filmet szerintem.

  12. “Az őket alakító színész…énekes..izéé…valakik gondolom bőven 20-30 felett vannak,közb”

    20-23 évesek.

  13. meglep, hogy senki, még human sem említi, hogy mennyire Drive koppintás a látványvilága

    mondjuk lehet, hogy én nem nézek elég művészfilmet, de most hogy már azt is tudom, hogy a zeneszerző is ugyanaz, meg se lepődök, hogy végig azon gondolkodtam, hogy vajon ugyanazok készítették-e ezt a filmet, mint azt

    na szóval tényleg lehet, hogy én vagyok tudatlan, és ezek tipikus művészfilm jegyek, de hogy a megvilágítás teljesen ugyanaz volt, a zene mostmár tudom, hogy nem véletlen, és a hangulat is teljesen

    csak más témát mesél

    egyébként egyszer túléltem, de nem vagyok hajlandó újra megnézni…

  14. Ez egy nagyon jó film, sokkal jobb mint amit az előzetes ígér. Franco eszméletlen nagy, az összes mozgása, gesztusrendszere, kiejtése csillagos ötös. A zene is kiváló, az operatőri munkáért meg simén kijárna valami rangosabb díj. Időtálló, provokatív, félelmetesen igazi film a mai fiatalokról.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.