A burok (The Host)

Úristen! Most komolyan, ilyen filmek elkészülnek? A 40 milliót + a reklámköltséget összetaligázták a Hostra, összesen csak azért, hogy “hátha”. Szerencsére bukott, a közönség nem díjazta a producereket a Stephenie Meyer név lejáratásában. Haha. Vagy egyszerűen csak nem fogta meg őket a trailer, amiben a Twilight-szerző nevét hangsúlyozták agyon.

Kicsit olyan a film, hogy lassan már mindenkit felismerni rajta. Arra gondolok, hogy az idióta, közhelyes párbeszédek a teljesen nulla részletességgel megálmodott helyszíneken teljesen a Twilightot ugrasztják be az ember agyában, és az egész jó sci-fi ötletek béna vászonra viteléről pedig Andrew Niccol. De olyan szinten, hogy moziból kifelé mondtam a nőmnek, hogy legutóbb az In Timeot írta és rendezte, erre ő “basszus, pont ugyanolyan kihagyott ziccer”. Vagy valami hasonlót említett, csak nem az én stílusomban. Ez teljesen áll amúgy.

Niccol engem többet már nem vezet meg semmire. Miatta reménykedtem abban, hogy a gagyi trailer után valami fogyasztható film érkezik, hiszen a csávó ezeket írta régen: The Truman Show, Gattaca. Ez utóbbit rendezte is. De ez már a múlt, legutóbb tényleg a Lopott időt kaptuk tőle, ami a “jó ötlet rossz kivitelezéssel” kategória egyik biztos befutója, ezúttal is egy egész jó ötletet hozott nekünk ugye Meyer könyvéből, de nem az volt, hogy meglátta benne ezt és utána írt egy kurvajó filmet, hanem szolgaian szállította annak a hangulatát és egyszerűségét. 2 órában.

Komolyan, az “úristen” kiabálás nagyon erős volt a Host közben a fejemben. Szóval onnan indulunk, hogy a Földet megszállta egy békés idegen életforma. Nem tököltek sokat, átvették a testünk fölött az irányítást, a tarkónkon behatolva a fejünkbe. Hogy könnyen megkülönböztethetőek legyenek az emberektől, a szemünk ilyen ezüstös fényre vált tőlük. Bár ők nyugiban éldegéltek, de azért kutatták a túlélőket, hogy őket is beolvasszák a borg, ezáltal teljessé téve a bolygót. De persze az emberi természet nem tűri az elnyomást.

Baszki ebből bármi lehetett volna. Filozofálós sci-fi? Nyilván. Akció sci-fi? Könnyedén. Ehelyett ilyen parasztlogikát kaptunk, szájbarágós gagyit. Nem lehet máshogy leírni ami a vásznon folyik. Az első hatalmas hiba, hogy iszonyat elnagyolt a film. Kb. 5 darab 1 soros gondolatból épül fel. Na jó, túlzok, lehet, hogy 10. Erre vannak felhúzva a jelenetek, amiket nem tudnak mivel megtölteni. Az még valamennyire elmegy, ahogy a főszereplő lányban az idegen és a “bezárt” ember küzd egymással, folyamatosan mélyítve a közöttük lévő kapcsolatot.

Minden mással van a baj. Az egész üldöző gárda 1 mondat, az összes többi túlélő 1 mondat. A szerelmes szálak 2 mondat. Aztán jött a töltelék mellé, de abból is a legrosszabb. Valami ilyesmi, amikor egy fantáziátlan valaki jelenteket és párbeszédeket ír? 10 éves szint? Annyira üres volt a főszereplőn kívül mindenki, hogy az fájt. Két hasonló szépfiú beleszeret nyilván a két különböző személyiségbe, akik a lányban küzdenek. Melléjük érkezik a papírmasé bölcs öreg, a nulla öccs, aki pedig fontos a történet szempontjából.

Őszintén szólva onnantól, hogy megszökik a lány a burok villámgyorsan átment komédiába. Vigyorgáson kívül mással már nem lehet reagálni a mélynek előadott közhelyekre. “Az ég kék, mint a tenger, amiben a lelkünk tükröződik” és hasonló kalibert kell elképzelni, halálkomolyan előadva. Mindezt olyan díszletek között… mármint értem én, hogy a túlélők puritán körülmények között kell éljenek, ez egy barlangrendszert jelent, ilyen csiszolt falakkal és poros járatokkal, de az egész inkább néz ki díszletnek, mint valami lakható helynek. Ehhez vegyük hozzá, hogy a színészeknek nincs mit csinálni benne. Ilyen 3-4 megjelenik, mert most nekik kell beszélni, csak épp nem tudnak mit kezdeni magukkal. Egyszerűen lézengenek. Nem életszerű semelyik hétköznapinak szánt helyzet.

Nem szeretek ennyire negatív lenni, sok gagyi filmről nem is írtam inkább a filmbuzin, de basszus, ez kihúzta a gyufát. Nem csak rossz volt, de valami iszonyat idegesítő is egyben.

human
írta
2013. 04. 02. 18:12
megjelenés
37
hozzászolás


37 hozzászólás a “A burok (The Host)” bejegyzéshez

  1. Ühüm… pontosan olyannak tűnik, amilyenre számítottam. Több helyen is ugyanezeket hallottam vissza. Eddig is biztos volt, hogy nem nézem meg. Most már 110% :D

  2. Stephenie Meyer irodalmi “nagysága” alapján, várható volt, hogy hulladék lesz…

  3. Én anno egyik ismerősöm nyomására elolvastam a könyvet. Igaz közrejátszott, hogy erősen bejött a csaj, de szerintem a könyv nem volt annyira rossz, mint mondjuk az Alkonyat… Szóval akár jó is lehetett volna ez a film. De hát ahogy hallom ez most nem jött össze… :D

  4. Sztem human a kritikával remekül leírta a könyvet is. És mint tudjuk sz*rból nem lehet várat építeni, csak sz*r várat. (És igen, ajánlásra átrágtam magam ezen az irodalmi hulladékon, tehát nagyjából tudom, miről beszélek. Ja és nem, nem nézem meg a filmet. Semmi pénzért.)

  5. Eszemben sincs megnézni a filmet, ellenben a könyvet sajnos kíváncsiságból elolvastam.
    Ööö, ami kritikát olvasok a filmről az mind igaz a könyvre is ám.
    gy frászt jó. semmi nem történik benne, csak nyavalygás és szenvedés, nulla sztori. Tragédia az egész a szereplők még az Alkonyatnál is idegesítőbbek.
    Szóval ezek szerint a film egy profi könyvadaptációra sikeredett. Végre! Örvendjünk!:D

  6. “Stephenie Meyer irodalmi “nagysága” alapján, várható volt, hogy hulladék lesz…

    viszont andrew niccol írta és rendezte (Gattaca, lord of war, truman show), ergó várható volt, hogy jó lesz.

    nem lett az, de lehetett volna.

  7. “Stephenie Meyer irodalmi “nagysága” alapján, várható volt, hogy hulladék lesz…”

    komolyan olvastad a könyvet? nem ciki egy kicsit? (vagy nem olvastad és csak kamuzol?)

    az alkonyat könyvben tisztességes tinis, vámpírsztori, filmben kegyetlen gyenge lett. nyilván ezzel nem ért mindenki egyet, de elég sok fikázó csak a levegőbe beszél.

  8. A csudaszép kreatúrák után megfogadtam, hogy nem ülök be több ilyen adaptációra, kritikák alapján nem döntöttem rosszul.

  9. OMG ez az írás nem csak elborzaszt, de okádnom kell már az ilyen filmektől. Már csak ismertető alapján is egy agyatlan fércmunka.

  10. “komolyan olvastad a könyvet? nem ciki egy kicsit? (vagy nem olvastad és csak kamuzol?)

    az alkonyat könyvben tisztességes tinis, vámpírsztori, filmben kegyetlen gyenge lett. nyilván ezzel nem ért mindenki egyet, de elég sok fikázó csak a levegőbe beszél.”

    Igen olvastam és mivel ez a könyve volt az első, miután végeztem vele, el se kezdtem az Alkonyatot. Az egy dolog, hogy ki rendezi vagy írja, de ha maga az alapanyag is gyenge, abból nehéz kihozni átlagostól jobb mozgóképet…

  11. Hát szerintem a mostanában készült, készülő filmeknek a 2/3-a megbukhatna igazán, mert egyszerűen azt érdemlik! A GI.Joenak drukkoltam egy baromi nagy pofára esésért, de sajnos nem jött össze.

  12. Kész szerencse akkor, hogy sem a könyvre, sem a filmre nem pazarlom az időmet… :P
    Az In Time-ot viszont nagyon sajnálom sajnálom, hogy anno így elkurjantották.

  13. Ilyenkor örülök, hogy itt van nekünk human meg a blogja, hogy véletlenül se üljek be a moziba potyára, hogy aztán valami szentségtörő film megerőszakolja az elmémet, bár a Stephenie Meyer dolgokat alapból kerülöm, amikor megláttam a filmről az első hírt, elkezdtem örülni, hogy hú micsoda scifi téma, aztán megláttam a nevét és mint egy csalódott óvodás, egyből le is lombozódott a lelkesedésem. Köszi a kritikát, mindenképpen kihagyós

  14. Na akkor dobok egy mentő övet azoknak akik még nem látták a filmet és hagyták magukat az előttem szólóktól befolyásolni.
    Ha érzelmi analfabéta vagy az empátia vagy a beleérző képesség apró szikrája sincs meg benned ,akkor meg sem próbálj beülni a filmre, mert úgy jársz mint az egyszeri filmrajongó!
    – Halvány lila fingod sincs miről szólt a történet!

    ROMANTIKUS FILM!
    Mégis mit vártatok? Azért mert odabiggyesztették a Sci-fi jelzőt tele lesz csillagharcosokkal akik vérgőzösen ontják az “alien,, beleket?
    Az a baj hogy simák a falak meg porosak a barlangjáratok?
    Az a baj hogy Stephenie Meyer írta,mert ő írta az Alkonyatot is?
    Hát LOL! Akkor a többi műve már szar mer te azt mondod? (Írjál már te Bestsellert vazze.)

    Nem lett egy Kultuszfilm,nem is annak szánták.
    Van benne egy szerelemi 3-4 szög amire a story épül.Párbeszédek,elfojtott érzelmek, és az a dolog ami bassza az emberekék csőrét hogy a “kettős tudat egyfajta skizofrén személyként lett megjelenítve.
    Sokan ezt nemértették meg és fikázzák halálra hogy”narrátorosan beszélt a csaj, hát az meg milyen mán :/

    Nyugodtan belehet rá ülni ,nem a filmmel van a gond hanem a fejetekkel!

  15. Ikerpenge

    Bestseller és Bestseller között is van különbség

    azért mert sokmillió 14-15 éves kisribi megveszi még irodalmi értékkel nem rendelkezik….

  16. Lehet ezt mégsem fogom megnézni.

    A könyvet lvastam és nem _olyan_ rossz, mint itt sokan állítják.
    A háttértörténet pl. kifejezetten érdekes. Az űrlények, a kis világuk stb. Sőt, bevallom, emiatt olvastam végig. Az eleje berántott és vártam…vártam..vártam…
    A vége sem rossz. Klisés, de máshogy nem lehet feloldani a sztorit. ( legalábbis, ifjúsági regény szinten nem )

    Csak a közepe NE lenne, a szerelmi szál, és hasonlók. A 2 srác szvsz nem is külön jellem. A Melani/Vándor dolog meg..az ember is, és az idegen is “fogyatékos”, csak más-más oldalról közelítve. SPOILER..a kukac iszonyú birka, az ember meg irritálóan agresszív.. SPOILER VÉGE.

    Reménykedtem, hogy az érdekes felvetésből- idegenek és a világaik stb..- csinálnak valami jó filmet, de úgy látom, a remény mghalt :)

  17. a 17 éves húgom imádja a Twilight-ot, ezt a filmet is nagyon kajálja. ígyhát én bár biztosan nem fogok beülni rá.
    az pedig, hogy romantikus film és hüJe a néző, és különbenis miért várnál sci-fit.. talán azért, mert nyálgyár fosfilmből x+1 ömlik a mozikba, viszont emberes, napokig gondolkodtató sci-fi már évek óta nem jött. bár ha az emberek általános értelmi képességeit tekintem, nem is lenne igény Moon kaliberű művekre..

  18. Ez tényleg iszonyat volt…vártam ,hogy legalább a végén lesz valami jó izgalmas bevadulás a “főgonosz” nőcitől…

  19. Sokan azzal jönnek ,hogy ne bántsuk ezt a tiniknek szóló filmet/könyvet csakhogy az író picsa kiemelte hogy ez az ő fel nőt regénye Ja és ikerpenge az hogy bestseller egy stephani meyer könyv
    az ugyanolyan érv mint amikor kislányok azzal védik a one directiont hogy a youtubeon mennyi félhülye állat látta és osztotta meg és nincs szó itt érzelmi analfabetizmusról de van külömbség egy jó romantikus film notebook vagy ps i love you és egy szégyen szar között mint a burok.

  20. Azért Meyer munkássága még romantikus regénynek, a belőle készült filmek még romantikus filmeknek is gagyik. A Barátok közt írói több ronatikát kiráznak a kisújjukból.

    Az nem romantika, ha van 1 balfasz csaj, aki őrlődik 2 v. több balfasz hím között, hol ide qr, hol oda, választani nem tud, stb..csak idegesítő karakterek és idióta szövegek, klisékkel ynakon öntve.

    A romantikus filmek az Igazából szerelem c. film szintjén kezdődnek…

    SF-nek, a vámpírost meg Fantasynak nem lehet nevezni, mivel attól nem lesznek azok, hogy a háttér az űr v. a farkasember vacka…

  21. Névnapomra az egész családtől mozijegyeket kértem, mert húzós hónapok elé nézünk szerencsére. :)

    Majdnem beugrottam, és megnéztem, de szerencsére vártam egy kicsit a kritikákra, és a bevételi adatokra. Szerintem jól jártam. Majd egyszer kap egy DL gombot, és ha nézhetetlen hulladék majd kinyomom 20 perc után.

  22. Ha végig nézzük a mostani “bestseller”eket akkor mindegyik arról szól hogy egy szerencsétlen lány szenved két még szerencsétlenebb fiú között. Szerintem hogy ezek bestsellerek lettek erősen minősítik a generációt ( az én generációm…) SZÉGYEN.

    Vagy lehet inkább én is írok egy könyvet ezzel az alap vonallal, és milliomos leszek…

  23. Wittgen: itt nem egy csaj őrlődik, hanem mindenkinek van párja, ezúttal más a bökkenő, de egy huszárvágással megoldja Meyer ezt is a végén..

  24. Sajnálni tudom azokat akiknek a twilight és ez tölti ki a romantikus film kategóriáját. Láttam az összes twilightot, nyugodtan meg lehet kövezni.

    Az egyetlen pozitívum ami elmondható az az alapötlet miszerint a vámpír srácnak komolyan vissza kell fognia magát és a családját hogy együtt lehessen a lánnyal. Ebből még egy nagyon komoly valami is lehetett volna ha drámaira veszik ezt a belső harcot stb.
    De a történet többi része, a párbeszédek, a színészek katasztrofálisan sz@rok és közük nincs a romantikához vagy bármilyen gyengéd érzelemhez.

    Csak azért írtam le hogy ne szóljon senki hogy csak divatból utálom.Kb a túlélők viadaláról is hasonló véleménnyel vagyok, így ennélfogva ezt a tinifilmet én már kihagyom.

  25. A könyvet imádom, és sokat vártam ettől a filmtől is, de pocsék lett… max Saoirse Ronant, Max Ironst és Jake Abelt mondanám jónak, minden más szörnyű. Nem szoktam a könyvhűségen pattogni, de itt túl sok mindent kihagytak és megváltoztattak.

    – A Hajtós szál felesleges volt, a könyvben nem is szerepel így, csak háttérfeszültségként
    – az emberek búvóhelye teljesen díszletszagú volt, lámpákkal a falon (honnan szedtek áramot, ne tőlem kérdezzétek) és túl szabályos helyiségekkel: a könyvben pedig elég jól be van mutatva, hogy szűk járatok és lyukak alkotják szinte az egészet
    – Vanda és Mel alig beszélgettek – Mel szinte csak kommentálta az eseményeket. Ez az egyik legnagyobb csalódás
    – Nem tudjuk, Ian milyen úton ment végig, hogy beleszeressen Vandába, a Lélekbe.
    – Vanda szerepét Emily Browning (asszem ő) kapta meg, a sötétbarna hajával úgy nézett ki, mint egy Bella-Stephenie Meyer klón (hiszen bella a könyvben alacsony, szív alakú arca van, és hullámosabb barna haja).
    – A többi ember a búvóhelyen épphogy megjelenik, hogy lássuk, hogy ott vannak. Több mellékkarakter is a történetben, ebből épphogy megjelentek öten, ők is teljesen legyagyult személyiséggel. Walter, a drága Walter teljesen kimaradt.
    – Kihagyták Napfényt.
    – Semmi maradandó zene.
    – A tükrök forgatása akkora hülyeség, bújkáló emberek minek csinálnának ilyet, ha nem akarják, hogy lebukjanak…? A könyvben el lett mondva, hogy még Jeb szerelte fel őket, és párszor fel kell menni, hogy megtisztítsák őket, és ennyi.
    – Az idegenek ezüsttojásokban, minden segítség nélkül utaznak 100 éveket az űrben. A könyvben ősinek tűnő, nagy nehéz tartályokban vannak a Lelkek, amiket űrhajók szállítanak egyik világból a másikba.
    – Az idegenek kapcsán minden információ ki lett hagyva: honnan jöttek, milyen világokat hódítottak már meg, ki Vanda.
    – Vanda összes sztorija ki lett hagyva… aa “Fenevad Lovasa” is. Pedig micsoda képek lettek volna abból!
    – A legvége egész jó lett, de hogy minek kellett megváltoztatni a könyvbelit nem tom.

    Uhh, hirtelen ennyi, jó volt kiírni magamból.
    Amúgy ez is könyvsorozat lesz.

  26. Sajnos egyet kell értsek a cikk írójával. Ez egy jó film lehetett volna, ha nem töltik fel ennyi giccses borzalommal, mert az alap sztori érdekes. A raklapnyi csöpögős romantikus dolog helyett tehettek volna bele némi akciót. A másik dolog, hogy többször is logikátlan és paradox a film.

    Kíváncsi vagyok, hogy a könyv is ilyen-e, mert az utóbbi években nem ez lenne az első adaptáció amit elcsesztek. (Hunger Games, Twilight, Harry Potter csak , hogy a közismertebbeket említsem. Utóbbinál az utolsó rész talán kivétel, de a többi mind csalódás volt a könyvhöz képest.)

  27. Ja még valami. Azért mert egy film rossz még nem kell a könyvet vagy az íróját is fikázni, pláne úgy, hogy az ember nem olvasta.

    Plusz ezeknek a történeteknek megvan a maga célközönsége. Az, hogy ezen kívül még akadnak olyanok, akiknek bejön, az meg ízlés kérdése. Akit nem érdekel ne olvassa/nézze.

  28. Nem értem miért fikázzátok a Lopott időt, szerintem az utóbbi évek egyik legjobb filmje! Én 3x láttam. De simán megnézném 4x-re is. Az ismeretségi körömbe is mindenki dicsérte a filmet! Komolyan nem értem mi a gond vele? Nagyon remélem hogy lesz 2.része is!

  29. XY86: én is fikázom a Lopott időt, mert azt is baromira vártam anno, de szétuntam rajta a fejem, unalmas volt, és egyáltalán nem mélyítették el az egész idővel kapcsolatos lehetőségeket, magyarázatokat. Mindenkinek más film jön be, így nincs bajom azzal, ha neked tetszett, de neked se legyen bajod azzal, hogy mások meg fikázzák :)

  30. ” – Az idegenek kapcsán minden információ ki lett hagyva: honnan jöttek, milyen világokat hódítottak már meg, ki Vanda.
    – Vanda összes sztorija ki lett hagyva… aa “Fenevad Lovasa” is. Pedig micsoda képek lettek volna abból! ”

    PFFFFF..
    Utolsó reményem ez volt.
    Én ezt nem nézem meg :D

  31. Semmi előzményem nem volt, mikor zet megnéztem (még trailer sem).

    Viszont cikk írójával egyet éretek: filmként ez egy nagy lótrágya.

    Nincs kidolgozva. Idegenekkel kapcsolatban szinte semmi háttér, így nehéz megérteni a “nagy skizofréniát”. A baj, hogy a másik félt nem tudod értkelni, mivel nincs róla semmi információ. (Jöttek és itt vannak, illetve voltak már sok helyen és ennyi info van.)

    Én nem az akció hiányát hozom fel negatívumnak, hanem a kidolgozatlan ellenfelet. Mert az egész egy nagy nulla.
    (Laikusként, a könyv nélkül nem tudom a filmet értékelni, akkor a filmmel van a baj.)

  32. Helló!

    Egy dologra lennék csak kíváncsi, főleg azoktól akik olvasták a könyvet. Az elős kis világító takonypolip, hogy szállta meg az első embert?
    Remélem olvassa még valaki a bejegyzést.
    Köszi!

  33. Nézhető volt ez a film. A vége gyengécskére sikeredett. Vanda új teste meghatóbb megjelenésű a könyvben. A könyv jobban tetszett.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.