Odd Thomas

Mióta csak olvastam A rossz helyet, Dean R. Koontz az egyik kedvenc íróm lett. Azóta a könyvei nagy részét kiolvastam, és bár belefutottam közepesebb sztorikba is, általában tetszettek a művei; az utóbbi kategóriába tartoznak Odd Thomas kalandjai, kezdve A halottlátóval, amelyből ez a film készült.

Odd Thomas nem egy átlagos figura, ezt már a neve is sugallja, hiszen annyit tesz: fura. A könyvben ő meséli el a kalandjait, ezt a film is remekül visszaadja narrálás formájában. Az apró háttérinformációk, amiket amúgy általában elveszítünk a feldolgozásoknál, itt némileg így visszaköszönnek. Persze nem minden. Ahogy a holtakról sem tudunk meg annyit, mint a könyvből, pedig ők is főszereplők, tekintve, hogy Odd látja őket, és igyekszik segíteni nekik, hogy áttérhessenek a következő síkra.

Azonban nem csak halottakat lát, hanem rémisztő lényeket is, az úgynevezett bodachokat, amik nagyobb katasztrófák előtt jelennek meg. Innen tudja, hogy Pico Mundo, kedvenc városkája, ahol amúgy szakácsként éldegél, óriási nagy veszélyben van. Már csak azt kell kiderítenie, hogy miért.

Már egy ideje tudjuk, hogy Anton Yelchin lesz a főszereplő, az utóbbi két könyvnél én már eleve őt képzeltem el a szerepben, így elég gyorsan hozzá is szoktam a játékához, ami tetszett, no de már más szerepeivel is meggyőzött régebben. Aki nagyon jól el volt találva, az Gombafej, vagyis Bob Robertson, akit már a film eleje óta hajszol fura barátunk. Stormy és Viola sem lettek rosszak, Willem Dafoe pedig kisujjból kirázta a kisvárosi seriff szerepét, ez nem kihívás számára, de persze ettől még örültem, hogy láttam. További pozitívum lehet még a Múmia cameo, jó jelenet volt, kb. az egyetlen igazi szellemesdi.

Sajnos vannak negatívumok is, hiába bírom Patton Oswaltot, a könyv Ozzie-ja teljesen más, ráadásul alig volt valamit, ennél azért jóval több szerepe van ott. Ahogy Elvisnek is, aki a filmben puszta papírmasé, egy kartonfigura, semmi szellem, pedig a könyvben rengeteget szerepel. Nagyon sajnálom, mert tényleg remek pillanatok fűződnek hozzá, szívesen megnéztem volna közülük párat. Előre félek Sinatrától, már ha lesz folytatás; de sajnos, mivel nálunk előbb kiadták DVD-n, mint hogy kint moziba került volna, erre sok esélyt úgysem látok.

Stephen Sommers ugye a fentebb említett Múmiát rakta már az asztalra korábban, itt is hozta az elvárható szintet, izgalmas légkört teremtett, ahogy azt kell, és neki köszönhető a könyvhöz hű sztori is, hiszen a forgatókönyvet is ő írta. Mellesleg már alig várom tőle a When Worlds Collide-ot.

Az effekteken biztos kiakadnak majd azok, akik ki szoktak akadni az ilyesmin, én nem teszem, tény, láttam már jobbat, de kismilliószor rosszabbat is, sosem érdekelt, a látvány eléggé utolsó szempont nálam.

Azt kell, hogy mondjam, ez egy jól sikerült feldolgozás lett, ami valljuk be, a Koontz könyveknél igencsak ritka. A sztori javarészt jól vissza lett adva, és a hangulat is megmaradt a narrálásnak köszönhetően. Csak ez az Elvises dolog, ez zavar nagyon, nagy hiba. Gondolom, jogi mizériák okozzák a hiányát, mint általában. Voltak rajta kívül is hiányérzeteim, kojotok, Odd főnöke, és még jó néhány nem annyira lényegi dolog, talán majd kapunk egy rendezői változatot később, ki tudja? De most így csak 8/10-et tudok adni neki.

19 hozzászólás a “Odd Thomas” bejegyzéshez

  1. Sajnos nem olvastam, csak a történet keltette fel a figyelmemet, így rá is repültem a megjelenéskor. Nem volt ez rossz. Mondjuk “pózolósabbra” számítottam, de ez így jól volt összerakva. Kissé oximoron lenne, ha azt írnám könnyed volt? Nem a szó szoros értelmében, de jól egyensúlyozott a lazaság, humor és feszültség között.

    Effektek szerintem nem rosszak, még annak ellenére sem, hogy cgi, meg főleg áttetsző, tényleg aki belemerül a b-kategóriába bizony sokkal rosszabbakkal is találkozhat, de ha jó a történet és elviszi a filmet, akkor ez számomra sem olyan zavaró.

    Én is a múmiás részen mosolyodtam el komolyabban, jól adta, meg nem volt rossz cameo sem.

    Simán nézhető, azt nem mondom, hogy a közeljövőben újra megnézem, de egynek bőven elment, én 7/10-et rádobnék. (Amúgy lett volna benne a könyv szerint Elvis? Mint humorforrás, vagy esetleg annál több?)

    Az a gond az ilyen filmekkel, hogy valóban nem sok esélyük van megélni folytatást. Pedig én pl egy Jack Brooks második részt is szívesen látnék, vagy 2001 Maniacs folytatást, de csak Englunddal.

  2. Sokat van a könyvekben Elvis, visszatérő szereplő, olykor még ötleteket is ad Oddnak, máskor felvidítja, de nem csak humorforrásként funkcionál, bár persze arra is van példa.

  3. Semmit nem hallottam idáig a filmről de ez felkeltette érdeklődésemet.
    Köszöntem az irást.

  4. Nagyon jó írás volt, köszi, felkeltette az érdeklődést nálam is! Ment a like!

  5. Már az első mondatnál éreztem, hogy ezt nem human írta. Olyan kedves nagypapás a stílusa, tetszik :D Yelchint a Star Trek óta csípem, bár őszintén meglepődtem, amikor hallottam az interjúkban beszélni és nem volt oroszos akcentusa :D Ez is megér egy próbát.

  6. A Rejtekhely és a Fantomok is szuper Dean R. Koontz filmek, most pont ez a kettő ugrik be, az egyik Jeff Goldblum, a másik Ben Affleck

    pont mostanában olvastam végig 4-5 Koontz könyvet, de az Odd Thomast sajnos még nem

    örülök, ha jól sikerült ez a film, meg is nézem

  7. Azt a hétszázát!
    Köszönöm szépen, hogy írtatok róla, életemben nem hallottam róla és nem is hallanék ha nem. Eszméletlenül jó volt!!!!!

  8. Mammut basszus, ne foglalkozz már ilyen felületesen, semmilyen, totál érdektelen formában a színészekkel, mert nagyon zavaró. Elveszi a kritika lényegét.

  9. Érdekes volt a film. A hangulata alapján abszolút nem gondoltam volna, hogy Dean R. Koontz könyvből van. Ezek szerint változik az író végre? :)

  10. De amúgy mi ez a jelenség, ami néhány filmnél történik?
    Ez egy tényleg jól sikerült alkotás lett, de gyakorlatilag be sem indult a marketing, ( még most sincs hivatalos plakátja sem!), és már megjelenik valamelyik országban, történetesen most nálunk.De ezzel gyakorlatilag kinyírják az esélyt arra, hogy egy minimális sikert is elérjen. Így lehet akármilyen jó a film, nem lesz belőle folytatás, az tuti. Ha pedig ez termelt volna egy kis profitot, akkor esetleg jöhetett volna még néhány Dean R.Koontz film. De így?Miért buktatnak meg egy filmet szándékosan?
    Elég vacak érzés lehet az alkotóknak, hogy gyakorlatilag megy a kukába az alkotásuk.
    Ha jól emlékszem hasonló történt a Seeking Justice című Nicholas Cage filmmel (ami sokak szerint az egyetlen nézhető filmje az elmúlt évekből), vagy a Red Ligts Robert De Niro filmmel?
    Miért?

  11. Tiktor a film nekem nagyon tetszett, de őszintén, moziban untam volna. Ez olyan otthon nézős film. Szerintem ez így pont jó.

  12. Na, végre én is.

    Hát ez kurva jó volt. Nem értem miért nem ment mozikba a film, nagy kár már előre is a folytatásokért. A bosszantó hiányosságok (Elvis!) ellenére is végtelenül korrekt feldolgozás. 8/10

    Egyébként én imádnék már egy Virrasztók újrafeldolgozást (a réginek ugyanis hangyafasznyi köze sincs a könyvhöz), meg egy Hideglelés/Ne félj! kombónak is örülnék.

  13. egész jó lett :) egy kérdés azoktól, akik olvasták:

    SPOILER

    Stormy meghal a könyvben is? mert azt tudom, hogy később feltűnik még, de lehet, hogy már halottként? bár nem hiszem

    Spoiler vége

  14. Nagyon jó lett a feldolgozás, Yelchin tökéletes választás volt a főszerepre. Most olvasom a legújabb Odd könyvet (Deeply Odd), ami a történet sötét hangulata ellenére tele van jobbnál-jobb humoros párbeszéddel, remélem eljutnak a filmek is odáig (és talán még tovább is :)). Mindenkinek ajánlom! Egyébként a kedvenc Koontz könyvem a Fantomok, amit a Ben Affleck-es adaptáció nem adott vissza valami jól.

  15. Ehh. Nekem a sok pozitív kritika után nagy csalódás lett a film. :(

    SPOILEREK

    A könyv is ilyen következetlen volt? “Ha megtudják, hogy látod őket, kinyírnak.” Ha te vagy a főszereplő, akkor persze inkább félrevezetnek. De amikor mindennek vége, és már tényleg simán kinyírhatnának, ja, akkor se teszik meg, mert csak.
    Stormy halála meg piszkosul nem volt katarktikus, pedig gondolom az akart lenni. :(

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.