Siralmas volt a nyár

Basszus, azzal ültünk le az idei év elé, hogy a sci-fi fog dominálni, de még a többi blockbuster sem tűnt annnnyira rossznak. Gondolom feltűnt, hogy az utóbbi hetekben nem igazán rohantam el rájuk, azt hiszem a Pacific Rim tette be nekem a kaput végül, és égetett ki.

Igazából szinte az összes nagyobb költségvetésű film patikamérleggel készült nyárra, és ez mostanra kezdett zavarni. Lehet, hogy pont a tényleg jókat hagytam ki, de elnézve a Magányos lovas kritikáit, vagy a Wolverine fogadtatását, hát nem hiszem. Amibe kicsit bízok még az a Pain and Gain, de azt is olyan 7 pontra tippelném. Nem is ez a lényeg, hanem visszatérve a tényleg látottakra: olyan érzés az összes film, hogy meg akarnak felelni mindenkinek, de az eredmény így az lesz, hogy senkinek sem igazán jó.

Nyilván ez több éves trend, szóval igazán újat nem mondok, de basszus, mi volt ez a nyár? És közben épp bukik az Elysium odakinn, ami még szépíthetett volna az összképen. Komolyan mondom, az eddigi legjobb moziélmény idén a Trance volt, ami csak nálunk lett nyári premier. Arról úgy jöttem ki, hogy érdemes moziba járni. Az ilyen Föld után meg RIPD után, na meg Iron Man 3 után pedig csak a fejemet fogom, hogy wtf.

De még a valamennyire szórakoztató filmeken is érezni az agyonfókuszcsoportozást. “Oda tegyünk be még egy kisebbségit”, “az túl bonyolult lesz a nézőnek”, “magyarázzuk meg még egyszer”, “az a befejezés túl sötét”, “jó az alapötlet, de inkább emígy legyen”. Így lesz olyan, hogy a WWZ utolsó harmadát átírják, hogy a Pacific Rim az Avatar egyszerűségét másolja, hogy Aronofsky otthagyja az addig jónak kinéző Wolverine projektet és születik ez a következetlen valami, hogy az Iron Man 3 rejtegeti a csavarját, de még rosszabb főgonoszt ad borzasztó katarzissal, mintha nem is tudnának akciót készíteni Hollywoodban, hogy a Női szervek az idei vígjáték a Hangover 3 mellett, míg tavaly a Teden röhögtünk, hogy van a RIPD, ami ha nem a MIB-t akarná másolni még el is menne, hogy létezik a Smurfs 2, hogy a The Number Stations moziba kerül, hogy a Now You See Mee hatalmas siker, csak is kizárólag amiatt, mert a témájával kilóg a mezőnyből, pedig az is maximum közepes.

Így belegondolva, a szinkronban is a Pacific Rim volt a végső pont. Tudom nem tettem ki a petíciót a feliratos filmekért, mert úgysem ér semmit (és kicsit vírusmarketing szaga van), de mostanában nem fér bele, hogy a MOM parkért utazok egy csomót, hiába elég az eredeti hang. De ez igazából egy teljesen más vita, mert ha blu-rayen nézem fél év múlva a Magányos Lovast eredeti hanggal, attól az még ugyanolyan film lesz.

human
írta
2013. 08. 11. 14:17
megjelenés
110
hozzászolás


110 hozzászólás a “Siralmas volt a nyár” bejegyzéshez

  1. Én nem mondanám ennyire siralmasnak az idei mozis felhozatalt.
    A mozizás nálam barátnővel vagy épp baráti társasággal az összes megtekintett film jó szórakozás volt. Nem jöttünk ki a film közepén; és nem mentünk haza rossz szájízzel.
    Teljesség igénye nélkül: Croodék; Vasember 3; Star trek 2, A Zöld Úrai; Gru2; Acélember, World War Z; Wolverine2;…
    És lesz még Elyzium és Kick Ass 2.

  2. Csak a Superman-en voltam. Megérte az árát, jól szórakoztam. Az már más kérdés, hogy szar volt a forgatókönyv és csak szinkronosan ment. Engem kiüldöztek a moziból a szinkron miatt. Idén már csak a Hobbitot csekkolom. Ha nem lesz eredeti hanggal a momban akkor azt se.

  3. Nagyjából egyetértek, bár nekem a Lone Ranger bejött, szórakoztató volt a hosszához képest is, és mégiscsak western, amivel valami újat nyújtott.
    Vasember, WWZ, Wolverine, Jack the Giant Slayer, G.I. Joe (csak hogy párat említsek) ezek mind csak egy közepesre voltak elegendőek. (Persze nem egy szinten)

  4. Azért ennyire nem siralmas a helyzet, az Oblivion ugyan nem váltotta meg a világot, de egy korrekt/jó sci-fi lett. Ha más nem is lenne akkor a Pain and Gain miatt megérte ez a nyár film szempontból, nagyon faszán sikerült, úgy mutatja be a hogy mennyire hülyék lehetnek emberek, hogy röhögés közben elgondolkozol azon ez mégis mennyire szánalmas. Főszereplők jól hozzák a karaktereket, főleg Rock, és az akciók is királyul sikerültek. Elysiumra még várok, de a Pain & gain megmentette a nyarat mozi szempontból nekem.

  5. Idén 23 filmet láttam moziban. Volt köztük 10/10-es, de 2/10-es is.
    Átlagban 6,26 volt az mozis indexem. Nem azt mondom, hogy ez tényleg teljesen átlagos év volt eleddig, de azért a legtöbb film nálam 6/10 fölött volt simán, csupán kurvára lehúzták az ilyen Óz-féle baromságok. Ugyanakkor van még 5 hónap az évből. Szerintem annyira azért nem siralmas a helyzet. Csak a nyarat nézve meg nem tudom… volt már szarabb is.

  6. A nyari blockbusterek becsuletet (mar ha van ilyen) igenis megmentette egy film: a SNOWPIERCER. Eppen Koreaban vagyok, ahol mar bemutattak es orommel jelenthetem, hogy fenyevekkel van az idei nyar fantaziatlan hollywoodi tomegfilmjei elott. Vizualisan legalabb olyan eros, mint azok, de teljesen mentes mindennemu kompromisszumtol, kovetkezetesen epitkezik es az elejetol a vegeig jozan marad. A nyugati premiert sajnos bizonytalan ideig eltoltak, pedig biztos feludules lenne ezen az ingerszegeny nyaron.

  7. Star Trek 2, és Trance. Ez a két film utcahosszal vezet nálam a többi előtt, hatalmas élmények voltak. És bizony, egyik sem kifejezetten nyári, inkább tavaszi.
    A nyár valóban gyenge, ez az állandó megfelelni akarás meg valóban újra és újra két szék közé esést eredményez. Ez a jelenség már tavaly is létezett, bár az Avengers és a TDKR szépen aratott.
    2013-ban meg mi a legsikeresebb? A 400 milliós Iron Man 3.Hmm…

  8. Nem volt annyira tragikus ez a nyár azért. A star trek megint a nyár filmjét adta, a mos odabaszott ahogy kellett,a pacific rim ua a kategória- nem ígért semmit csak zúzást és be is tartotta. Wwz kellemes meglepi lett(a könyvet nem ismerem,de a filmet fölöslegesen írták le előre) Az utóbbi évek komédiái xarok, ez az év se emelte meg a színvonalat. A többi nagy pénztárszaggató filmről meg azért kb lehetett tudni h biztonsági játék(khm im3). Kivéve talán a magányos lovast (attól többet várt a közönség a rango után szvsz és károgók se segítettek persze)és az elysiumot. Szóval voltak itt ott kivételek de a nyár és úgy az év moziszempontból nem lesz rossz(gravity…)

  9. Kampányolj csak a felirat és a nem magyar nyelvek ismerete mellett! Támogatlak, és tudok hozni még embert is rá. A szinkron amúgy is csak az igényteleneknek, a butáknak, és a lustáknak való.

  10. Féli értek csak egyet, vagy még annyira sem. Star trek, Oblivion, Szemfényvesztők, Pacific Rim, Word War Z, ezek nálam mind 7/10 vagy afeletti pontozású filmek voltak, hozták az elvártat. Amik az általam nagyon várt nyári filmek közül számomra nagy csalódások voltak, az az Ironman3, a RIPD, és a Red2, amik 5/10 körül teljesítettek.

    Human: “hogy van a RIPD, ami ha nem a MIB-t akarná másolni még el is menne…”

    WTF!!??? Szerintem nincs az kontextus vagy értékrendszer, ami szerint az a film beleférne az “elmegy” kategóriába.

    “mert ha blu-rayen nézem fél év múlva a Magányos Lovast eredeti hanggal, attól az még ugyanolyan film lesz.”

    Ez így van, csak akkor nem kéne erőltetni a filmkritikákat. Mert ha már csinálod, illene naprakésznek lenni a kritikákban is, mert fél/egy éves filmek kritikájára a kutya sem kíváncsi.

    A feliratos filmekért folytatott harc sajnos meddő marad, lassan teljesen eltűnnek. Két-három éve volt egy halvány remény, emlékszem akkoriban elbillent a mérleg, és a premier filmek kb. 70%-a feliratos volt, de valószínű a mozik látogatottsága és a bevételek annyira visszaestek, hogy lassan a trend átcsapott a másik végletbe. Tudomásul kell venni, hogy Magyarországon az emberek nem értenek/beszélek angolul, és lusták olvasni.
    Én nem bírom kivárni, így is mindig megnézem az engem érdeklő filmeket moziban, sőt ha lehet, a premier napján, aztán ha jó, már feliratos formában újranézem a lehető leghamarabb.

  11. A Trance nekem is az idei év kedvence, és nekem is ez volt az érzésem a nyárral kapcsolatban. Az Elysiumot nagyon várom, rosszabb már úgy sem lesz mint a múltheti Farkas.

  12. teljesen igazad van a cikkel ! nagy szarok voltak az idei filmek

    közepesen megírt bóvlik,, minek költöttek ezekre több száz milkát, meg minek reklámozták ezeket nekünk annyira, egyikre se fogunk emlékezni jövőre

    vagy az van, hogy az embereknek már minden mindegy, és a legnagyobb fost is jónak hiszik, vagy egyszerűen kezd mindenki elbutulni, meg elhülyülni, és hollywoodban már rég nincsenek olyan kaliberű figurák mint régen

  13. Ez mi? Tök jó kis nyár ez eddig :o A Vasember 3-at én is beszoptam, a többire viszont semmi panasz nem lehetet, majdnem minden héten volt mit nézni a moziban.
    Nézzük,
    Star Trek, Transz, Man of Steel, Z, Pacific Rim, Farkas, és a mostani Pain & Gain.

    Volt olyan amit kétszer is láttam. Kis utánaolvasással ki lehet szűrni a gyenge filmeket, hiába vannak benne nagy színészek egyszerűen nem kell rájuk elmenni, így nem csorbul az éves moziélmény.

    Amúgy meg, tavaly nyár mi volt?
    Diktátor, Prométeusz, Batman, Expendables és a Lawless?

    7 az 5 ellen, és az az 5 sem volt egy nagy akkora szám.
    És még amúgy is nemsokára jön az Elysium meg a Kick Ass 2 két héten belül.

    A másik meg amire már egy jó ideje rájöttem, hogy szinkronosan nem jó az utóbbi pár évben filmet nézni, valami hihetetlenül silányul dolgoznak a magyarok, olyan mozit kell keresni ahol vagy feliratosan, vagy eredeti nyelven, felirat nélkül adják a filmeket.

    Tud már mindegyikőnk annyira angolul, hogy élvezhessük a filmet eredeti nyelvvel.

  14. “És közben épp bukik az Elysium odakinn, ami még szépíthetett volna az összképen.”

    Első napos eredmény alapján húzod le? Várd ki a végét.

  15. Abszolut egyetertek humannel. Az egyeduli mentoov a Man of Steel volt IMAX-ben. Hogy a Wolverinet valaki jo elmenynek sorolja, az meg durva, mert nemhogy a kepregenyes vilag, de meg a filmes vilag is regen latott ilyen szart.
    A tavalyi ev siman megette minosegben az idei nyarat, pont ezen gondolkodtam, hogy basszus, menni kellene megint moziba de megis mit nezzek? Csalodas sajnos.

  16. human: Magyarorszagon mikor mutatjak be a This is the end-et? Romaniaban a heten volt a premier, tegnap meg is neztem es hihetlenul jo volt!! Egyik legjobb vigjatek ever!

  17. amíg az embereknek nem fejlődik vissza az ízlése, és nem várnak el egy minimumot, addig tök mindegy, ilyen szar filmek lesznek

    az is szomorú, hogy a dvd piac is belassult, gondolom talán a letöltések miatt

    régen hetente jött 3 jó horror meg egy vígjáték, most ez havonta van kb,

    ez elég gázos

    de azért szerencsére, ha nem is a nagyágyúk, de mindig akad pár film, ami megmenti a hitemet, csak utána kell járni

  18. “egyikre se fogunk emlékezni jövőre” basszus kimaradt a cikkből, de tökéletes összefoglalás :)

    snipp: igazad van, talán az még rendbe hozhatja a vígjáték szintet, de “túl amcsi, nem éri meg behozni” lehetett a mentalitás, annyi Franco vígjáték megy itthon szarul.

  19. Human ez marha jó írás volt.

    Maximálisan egyetértek. Tömören tényleg erről volt szó idén.

  20. Nem tudom, hogy általánosságban mi a helyzet… de a sci-fi éve rohadt kiábrándító sci-fi filmek terén. :(

  21. Human >>> Europa Report megvolt már? (Nem estem hasra tőle , de szépen volt kivitelezve…szerintem.) Kiváncsi vagyok tetszett-e?

  22. Az idei filmek vedelme erdekeben:
    Mi is volt tavaly? Ugyanez… Mindenki szidta a nyari filmeket, “mekkora sz@r volt mind stb.”
    Most meg mi van? Ezek a jo filmek, az ideiek meg nezhetetlenek.
    Azert az ilyen kijelentesekkel en vigyaznek.
    Ez a sose jo az, ami van emberi mentalitas mar a sirba visz
    (bocs az ekezet nelkuliseg miatt, kulfoldon vagyok)

  23. evergreen : ne haragudj, de az europa reportot 10 percig voltam képes nézni, aztán a súlyos mentális zavar miatt, ami a filmből áradt kikapcsoltam

    avalanche: nem azért kritizálunk, mert mindig panaszkodunk, hanem építő jellegből, szeretnénk, ha sokkal jobb filmek születnének

    Hollywood régen könnyedén ontotta őket magából ezeket, most meg úgy kell kiizzadnia egy közepes produkciót, én az összes filmre elmentem idén, de tényleg minek? pár megütötte a nézhető szintet ha jóindulatú vagyok

    tehát bizony ki kell mondani ha valami szar, mert csak úgy lehet ezen változtatni, és ez nem mentalitás kérdése, hanem kritikai érzéké

  24. Nagyon egyet tudok ezzel érteni, ez a nyár szörnyű, alig volt olyan film, amire pénzt adtam volna ki.
    Voltak ilyen kis “oké” filmek, de igazi áttörő aztán nem volt. A Star Trek volt egyedül 10/10-es nekem, ezen kívül ilyen 7/10 és 6/10-ek, vagy ennél rosszabbak. Én is egyedül a Transzt tudnám második helyezettnek berakni.
    Tavaly ilyenkor tejben-vajban fürödtünk, még a képregényfilmekből is a jobbakat kaptuk, nem ilyen bénákat, mint a Supermen például…..

  25. Hát ha szigorúan a nyarat nézzük akkor talán igaz, főként a filmek fókuszáltságáról, azaz, hogy mennyire muszáj mindenkinek készíteni egy filmet, ennek áldozata lett a Pacific Rim (bár nekem nagyon bejött, és alig várom a 3 órás rendezői változatot), némiképp az Oblivion, és valamennyire az Elysium is ennek lesz.

    A Wolverine-el nem értek egyet, nekem pozitív csalódás volt (bár tény hogy nulla elvárással ültem be, onnan pedig nem nehéz).

    Egy szó mint száz, volt sok hulladék film idén az tuti, de nekem az Obliviom, a Pacific Rim és Pain&Gain is nagyon tetszett, és sanszos, hogy az Elysium és a Gravity is tetszeni fog.

  26. Ohh, szóval ezért várom hiába a Wolverine írást?
    Egyébként valahol tényleg igazad van, én a mozit, mint helyszínt ezért korlátozom már amennyire csak tudom, a nagy része megmarad itthon 4-5 hónappal később amikor elérhető, mert kevés az olyan film ami jegyárat érdemel manapság.

    Idén az Oblivion, és – bármilyen blőd a körítés – a Pacific Rim vitte az évet, a többit majd megnézzük itthon.

  27. Én már évek óta ezt hajtom, az üres, agyatlan, lelketlen, érdektelen,szuperhősös,gyerekes, romboljuk le az egész várost az utolsó egy órában című filmek élik az utóbbi pár évben a fénykorukat. Csak a CGI-ra építikeznek. Én már meg sem nézek semmilyen látvány-szuperhős filmet, esetleg itthon dvd-n. Egyszerűen elvesztették a filmek azt varázst amiért még kiskoromba filmrajongó lettem. Del Torótól is többet vártam most. Danny Boyle filmje elment, de egyszernézős, az sem váltott ki bellőlem semmilyen katarzist.
    Ebben az évben nem is nagyon tudok olyan filmet mondani amire azt mondanám hogy ez jó volt. Talán majd Lee Daniels’ The Butler című filmje, meg Alfonso Cuaron’s Gravity.

  28. Ohh, igen, és ki ne hagyjam: a Star Trek 2 nekem hozta amit vártam, sőt azon felül is meg tudott lepni, így a dobogóra ő még felkerült!

  29. ez az nyár is pont tökugyanolyan, mint az utóbbi ki tudja mennyi. akadnak vállalható filmek, ha szerencsénk van, becsúszik egy tényleg jó, a többi meg a szokásos közepes, vagy annál gyengébb mocsok.

    nekem talán a ST2-vel kezdődött az idei nagyfilmes szezon, azóta láttam nem tudom, talán tízet, és semmivel nem érzem rosszabbnak, vagy jobbnak a helyzetet, mint korábban volt. idén is megvolt az irtó nagy csalódás (Pacific Rim) idén is akadt egy, ami jobban tetszett a többinél (Oblivion) a többi meg szódával elmegy.

    az ST2 és a Man of Steel dícséretben részesül, de hozzátenném, hogy “többre képes”. :)

  30. Számomra az idei év eddigi legnagyobb csalódása a Pacific Rim volt, sokkal többet vártam tőle.
    Kellemes csalódás volt viszont a World War Z, sokkal rosszabbra számítottam.
    Az Iron Man 3 és a The Wolverine sem volt az igazi.
    Én személy szerint a Trance-től sem voltam elájulva, szerintem a végére már túlmachinálták a sztorit.
    Viszont tökéletes moziélmény volt az Oblivion, hangulatában és látványában profi, a logikai buktatói pedig abszolút megbocsáthatóak.
    Aztán ott volt még a Man of Stee tele hibával, és zavaróan hosszúra nyúló zúzással, ami ennek ellenére is eszméletlen nagy élmény volt számomra, és alig várom a folytatást!
    Viszont ami tényleg úgy volt jó, ahogy volt az a Star Trek Into Darkness és a Furious 6, én erről a két filmről jöttem ki a legelégedettebben.
    A The Lone Ranger, Pain & Gain és Now You See Me sajnos eddig kimaradt.

  31. Azért annyira nem volt rossz a nyár. Tök jó volt, hogy minden hétre jutott valami néznivaló. Az már más kérdés, hogy a nagy részét nem hiszem, hogy valaha is megnézem még egyszer. A nagyon nagy csalódás nálam a pacific rim volt, vártam is és del toro előző munkáit i szeretem, de utána éreztem azt hogy kidobtam egy csomó pénzt. A meglepetés viszont az oblivion és a now you see me. Ez előbbi az avatarhoz hasonló moziélmény volt nekem. Az utóbbi pedig remek színészekkel volt tele pakolva és mégsem egy blőd sztori volt. A man of steel és a star trek into darkness is hozta amit vártam. A STIDet főleg benedict cumberbatch alakítása húzta fel. A lone rangert majd szerintem letöltöm, a wolverinet nem hiszem hogy megnézem. Animációs filmekből kiemelném az epicet, mert nagyon aranyos volt és a története sem olyan rossz.

  32. Én is egyetértek hogy vártuk a nyarat, hogy micsoda filmek jönnek, és igazság szerint gyakorlatilag kivétel nélkül hagytak keserű szájízt maguk után. (Nekem a Man of Steel a kivétel, de az is csak a rajongásom okán) Nem hiszem h spoiler de hátha..
    A Vasember 3ban amit Ben apó Mandarinjával műveltek gyalázat. A Star Trek 2 ből nekem csak Benedict Cumberbatch pazar gonosza maradt meg (és egyébként azt a filmet még a jobbak közé sorolom a nyáron)
    Volt szerencsém még Nagyfiúk 2höz, de jó ég minek minek? Red2 hát..szóda. Idő után hallgatva a kritikákra/fogadtatásra én is szelektáltam. Így eshetett ki az After Earth, Pacific Rim pl…
    Még bízom a Pain&Gain-ben és a Riddick-ben.
    Másfelől a sok buktával talán Hollywood végre felébred, hogy újra kéne lélek a filmjeikbe, nem csak kiszámított, tervezett pénz vadászat. Ámen…

  33. korrekt írás. egyet is értek vele.
    Nekem mondjuk a Red2 bejött, jó nem volt nagy szám pont azt hozta, amit vártam tőle. Szerencsém is volt vele, MOM-ban ment felirattal :)
    Pain & Gain-t még nem volt szerencsém látni, de valszeg nem mozis lesz sajnos. Inkább az Elysiumot fogom helyette meglesni, ha adják MOM-ban felirattal.
    Szinkronos témához meg már nem nagyon tudok mit mondani. Szánalom az egész. Itt tartunk sajnos. Mázli, hogy itt van nekünk ez az internet ;)

  34. Én nagyon ritkán járok már moziba, mert egyszerűen nem tehetem meg. De ha meg is tehetném, akkor sem járnék lényegesen többször.

    Mindig azt mondom, hogy a forgatókönyv az első.

    Ez ellen nem lehet felhozni a “filmet csak nagyvásznon”, meg “moziélmény” pontokat. Mert a semmilyen film a nagyvásznon is meg a 14″-os monitoron is, kamerás verzióban is semmilyen film marad.

    Nem fogja az iPhone-osan, élek és sarkok nélküli forgatókönyv alapbetegségeit 500, egymásnak feszülő szörny, szuperhős meg robot palástolni.

  35. egyetértek. úgy ültünk neki haverokkal a nyárnak hogy ahh annyi film van választani se tudunk majd, kéthetente mozi. ahhoz képest egyetlen film volt ami tetszett de azzal se voltam elégedetlen, moziba is baromi ritkán látogattunk el

  36. Nekem sem tetszett szinte semmi sem 2013 ból idáig. Talán a Gosslingos Only god forgives, de csak mert extrém durvulós meg nem sablon film, bár az sem egy sokszor visszanézde. Idén már megfogadtam, kő keményen szelektálok, nem fogok elmenni minden szír-szar látványfilmre, mert gyis csalódás szokott lenni mind a kiszámítható szarsága miatt.
    Nagyon jól tettem pl. hogy a két Willsmith majom vacakra nem mentem el, mert az After earth olyan film,hogy belepusztulni az unalomba.
    RIPD az kb olyan 20 percig bírtam nézni, annyira igénytelen ócska szar film hogy borzasztó. Kb 2006 os szintű CGI vel, és orbitális logikai bakikkal telenyomott szemét vacak. Pacific látványos, de nemhogy meg akar felelni mindenkinek, inkább főleg az ovodás-kisiskolás réteget célozza, mert kb. 16 éves kor felett nem élvezhető kategoriába sorolom. Nagyon infantill.Szörnykoncept eléggé nem jó benne.
    Johnny depp ujabb sokadik ugyanolyan félhelyes karakterére sem vagyok túlzottan kíváncsi, egyéniség a fazon, de mindig ugyanazt csinálja. Egy enyhe bohóc. KAribban elég volt már belőle.
    Talán a superman film amire azt rá lehet hazudni,hogy jó, mert egyszer simán meg lehetett nézni, leglább jó volt a dizáyn, de hát kiszámítható az is.
    Elysium trailerétől sem ájultam, jó, jó, még azt terveztem be a nyárra, de nem az a tűkön üllős várás. Wolverinet meg Jackman dühkirohanásaival inkább hanyagoltam szintén. Red-willis, szóra sem érdemes, első sem jött be.
    A két fehérház elleni akció viszont egyszer nézhető szemét volt. NEkem a Jamie foxxos kicsit jobban bejött, hiába a bénább sztori, rosszabb eseménysor felépítés, a karakterek szimpatikusabbak voltak. Eckhat elnőkkaraktere a világ legrosszabb elnöke igáig. Nem kedvelem.

  37. “Oda tegyünk be még egy kisebbségit”, “az túl bonyolult lesz a nézőnek”, “magyarázzuk meg még egyszer”, “az a befejezés túl sötét”, “jó az alapötlet, de inkább emígy legyen”. – ez a rész nagyon tetszett – NAGY PACSI!!! :D

    Star Trekről nem is beszélve. Az viszonylag jó lett a közönség és a kritikusok között is. Mégis megbukott. Ez is egy érdekes unicoma a nyárnak. Kár, hogy kihagytad, de így is pöpec cikk, teljesen egyetértek vele.

  38. Elolvastam a legtöbb kommentet.

    HUMAN úgy értette, hogy olyan film ami esetleg egy olyan szintet üthetne meg , mint pl: év elején a Django vagy tavasszal a Gatsby. Sajnos ilyen fajta filmek a nyár folyam nem voltak csak TUCATFILMEK , amik arra voltak jók ,hogy az embereket becsábítsák a mozikba adjanak nekik egy látványvilágot , de az agyukat ne mozgassa meg , hanem csak szájtátva bámuljanak a vászonra.

    Én olyan filmeket akarok végre látni basszameg ( Már bocsánat a vulgáris kifejezésért ) amik értéket képviselnek és nem csak úgy VANNAK a SEMMIBE !!

    Kapja be Hollywood. Röviden tömören ennyi.

    Ui: Remélem ősszel/télen jobb filmek lesznek.

  39. “Star Trekről nem is beszélve. Az viszonylag jó lett a közönség és a kritikusok között is. Mégis megbukott.”

    Több mint 450 milliós gross-szal mitől is bukott meg? Mindenki sajnálhatja, hhogy nem JJ fogja rendezni a 3. részt…

    Nálam eddig az Oblivion, a ST:ID és a MOS mentik az évet.

    Temetni meg még korai 2013-at, lesz még Elysium, Rush, Ender’s Game, Thor: TDW, The Wolf of Wall Street, American Hustle, The Hobbit: The Desolation of Smaug többek között. Volt már sokkal rosszabb év is.

    Amit viszont már tényleg nem kéne eröltetni, az a posztkonvert 3D-be.

  40. A MOM-os szösszenetre meg annyit, hogy amíg voltak feliratos vetítések addig simán kimásztam addig, de amióta ezt az “eredeti hanggal, felirat nélkül” baromságot erőltetik, azóta sajnos marad a felirat majd a dvd-n.
    Nem tudom ez kinek a hatásköre, meg ki dönti el, de igazán jó lenne visszahozni a feliratozást, mert a multikból mintha teljesen eltűnt volna.

  41. Valaki kérdezte hogy a This is the End-et hogy mikor jön MO-ra, hát az nem fog megjelenni Magyarországon, ahogy az End of the World sem…

  42. CSigusz:
    talán itt az oldalon,vagy a petíciónál volt ilyenről szó,h a mostani kópiáknál nem egyszerű és olcsó a feliratozás a mai filmekre(és mivel kevesen nézik így, nem éri meg nekik a +költség),ezért van h vagy szinkron,vagy eredeti hang van

  43. Ma néztem a Pain and Gaint, kifejezetten szórakoztatott. Bay azért néha még eltalálja a hangulatot. Persze az más kérdés, hogy bripben már fent van, mikorra nálunk nagyjából moziba kerül, szóval néha el sem jutok a moziig.

  44. Köszönöm! …Hogy a Rozsomákot nem farkasnak inkább Wolverine írtad. Sajnos már ott tartunk, hogy ezt is értékelni kell, mint az eredeti nyelven vetített feliratos filmeket! :P

  45. Human: azért valljuk be, magyarul elég viccesen hangzana egy olyan filmhős, hogy “Rozsomák”. Szerintem a legtöbb ember azt sem tudja milyen állat az, esetleg azt tippelik hogy valami hörcsögszerű aranyos kis ketreclény.

    Szinkron témában szerintem meg a digitális vetítés a ludas mióta nem kell kópiákat gyártani.

  46. 1.Nagyon egyszerű közölni, hogy el lehet menni feliratos filmeket vetítő moziba, amikor olyan városban élsz, ahol ezt megteheted.Nem mindenhol van erre lehetőség.
    2.A “szar volt” és a “szerintem szar volt” közt különbséget kell tenni.
    3.Remélem, nem kell szégyent éreznem azért, mert 33 évesen, 16 év tanulással(évismétlés nélkül) a hátam mögött, ápolóként, családos emberként, az elgondolkodtató, igényes és minőségi filmek mellett az olyan filmek is tetszenek, mint a Wolverine vagy a Pacific Rim.
    Én szórakozásból nézek filmeket és szerencsére a több száz-vagy inkább sok-sok-sok száz film közül amit láttam, 10-15 van ami nem tetszett.
    Az összes felsorolt filmet láttam moziban és valamennyi szórakoztató volt a maga módján, némelyik nagyon, némelyik kevésbbé, de nagy csalódás egyik sem volt.
    Biztos magasabb a tűrőképességem, vagy jobban el tudom engedni magam filmnézés közben, hogy nem veszem észre a hibáit, hanem arra figyelek, hogy kikapcsolódjak…

    Szerintem az idei nyári filmtermés abszolút nem temetnivaló.

  47. Hiába várom a Wolverine kritikát ezek szerint :/
    Nekem tetszett. Habár én elfogult vagyok.
    Oblivion, Star Trek 2, Man of Steel szintúgy. Ezek teljesen jó filmek voltak. Megérték a mozijegy árát bőven. Pacific Rim et csak azért nem néztem meg mert 3D volt. (Le a három DDD vel!). De ezek szerint jól tettem, hogy kihagytam.
    (Europa Report ban meg volt lehetőség. De nem is tudom nekem nem jött be. Idén meg már nem megyek moziba. Egyik hátralévő film sem érdekel annyira, hogy vegyek rájuk jegyet.

  48. Nem a felirat kellene, hanem a minőségi szinkron. ;)
    De hát a filmek sem ütik meg a szintet, akkor ezzel minek fáradjanak?

  49. Tegnap láttam az RIPD-t és nem értem a felháborodást. Az aki elment rá moziba, még is mit várt, ha nem egy agyatlan buta MIB utánzatot gagyi cgi-vel? Az összes trailere ezt sugallta, én úgy néztem meg, és kövezzetek meg, de tetszett.
    A Wolverine az év bukása számomra eddig, olyan mértékben mérgelt fel, hogy hű.
    Star Trek 2, Oblivion, Now you see me okés volt. IM3 a vártnál gyengébben teljesített, de attól még tetszett. MOS kellemes csalódás volt, FF6 jóság, This is the end nagyon jó.
    Alapvetően nem durrant akkorát a nyári szezon mint az előre volt vetítve, de így sem unatkoztam.

  50. Vajda Gábor: inkább legyen egy ismeretlen állat neve pontosan fordítva, mint egy ismertté pontatlanul. Te sem örülnél ha máshogy neveznének külföldön, mert az “ismertebb”.

  51. Azert annyira nem veszes a helyzet szerintem. Mi nem jarunk tul gyakran,es olyankor megvalogatjuk :) Ami nyari blockbuster es moziban neztuk azokrol szerencsere elmondhatom, hogy mind nagyon tetszett iden (Man of Steel, Fast and Furious 6, Star Trek 2), plusz az Oblivion is bejott, bar azt mar itthon neztuk.

  52. MStipee

    Ja, mert pl. a Hegylakó is jobban hangzott volna úgy, hogy “Felföldi”.

    Ha egy nevet meg lefordítanak, az már eleve nem ugyanaz. Neki meg amúgy sem ez a becsületes neve, úgyhogy teljesen mindegy.

    Kérd számon azt is, hogy a Dallasban miért pl. Jockey volt. Magyarul senki nem fogja “jéer”-nek hívni, pedig úgy lett volna “pontos”, ugyebár.

  53. Hol vannak a thrillerek, az igazi akciófilmek, és a jó horrorok??????

    Csömörhullám járja át a mozikat scifi-fantasy-specialeffekektől :S

    A ’90es évek-re emlékszem vissza a legszívesebben: Con Air, Armageddon, Ál/Arc, Anaconda, Halálos fegyver 4, Hatodik érzék, Titanic, Daylight, Álljon meg a nászmenet.

    Elvétve voltak sci-fik, fantasyk, de NEM ENNYIRE ÖMLESZTVE.

    Csömöröm van a fantasy filmektől!!!!!!!!

  54. K I T A L Á L T A M

    Legyen megint narráció. Nem kell olvasni, a “szinkron” minőségébe imigyen nem lehet belekötni, ott az eredeti hang. Win-win. :D

  55. én már évek óta mondom hogy rakás ***** az egész
    a pénz el ***** mindent mert hát arra mennek annyira nagyon
    sokszor látom hogy azért mentegetnek a fan-ok is meg a filmörültek is sok filmet de olyat amire azt mondom hogy hű olyat elmúlt 5 évben ilyen jó ha évi 2-3-at látni
    ennyi
    csak senki nem mondja ki de rakás sz az egész mint manapság minden….. (pl. pc games)

  56. Rovar : ha lennének jó fantasy filmek egyáltalán, mert szerintem a Hobbit se ér a nyomába egy régi willownak, vagy Sárkányölőnek

    a thriller meg úgy néz ki túl bonyolult a mai emberi agynak, és képtelenek újakat írni, az akcióból ugye kiveszett a vagányság,
    a horror dvd-knek meg talán a letöltések tesznek be

    tankraid : igazad van !!! az emberekből is kiveszik a humor, a figyelem, a lazaság, a vagányság

  57. Valaki már írta, de annyira felhúzott egy-két komment, hogy muszáj reagálnom nekem is: ha van olyan mozi a városodban , ahol eredeti nyelven játsszák a filmeket, tedd össze szépen a két kezed (ha lehet, csendben)- de ne szóld le azokat, akinek nincs lehetőségük rá vagy neadjisten (hozzatok ördögűzőt, ez csúnya kijelentés lesz!!) az anyanyelvükön szeretnék élvezni a filmeket!

    Amúgy meg vicces, hogy kivétel nélkül mindegyik filmet megvédte azért valaki, hogy “deee, az jó volt, nekem tetszett”. Nem akarok ezzel semmit, csak vicces. Kár, hogy mindegyik film egyetemes népszerűségre pályázott. Ja, vagy nem? Na mindegy.

  58. rhaenyra : hát igen egyeseknek annyira alacsonyan van az ízlése, hogy tök mindegy mit néznek

  59. Belabacsi: most vagy félreértettél, vagy … hát a második verzió kevésbé hízelgő rád nézve.
    Tehát, ha valakinek tetszett egy olyan film, ami a többségnek, vagy akár csak neked nem, akkor neki már szar az ízlése? Gratulálok. Tényleg.

  60. rhaenyra: nem erről van szó

    szerintem mi most a pohár félig üres, félig teli esetén vitatkozunk

    én majdnem az összes filmet megnéztem moziban idén, és nem azért mondom, hogy szar volt, mert egyik sem tetszett, hanem mert szerettem volna ha jobbak lesznek

    pl fast and furios : ok elment, megnéztem de a múltkori rész az kurva nagy volt, sokkal lazább

    star trek 2. jóindulattal azt mondom, hogy egy szuper kis film, de azért kicsit erőltetettnek éreztem a sztoriját, ennek ellenére még az egyik legjobb volt idén

    pacific rim: minek kellett mindent sötétben mutatni, nekem tökre bejött a nappali jelenet, mikor a szörny lezúzta a hidat, a többiből alig látszott valami, a forgatókönyv meg ilyen összelopkodott klisé jellegű volt a régi godzillából meg hasonló filmekből, még a japán vonal tetszett leginkább, mikor a levegőben elővette a kardot és ott zuhant mint egy hülye robotos filmben, de töketlen volt a rendező, ráadásul aki jobbnál jobb művészfilmeket tudhat maga mögött, az ne csináljon már egy ekkora klisé parádét

    man of steel : a maga műfajában nagyszerű, de én hiányoltam a humort, és a felszabadultságot, ez így egynek elment, de igazából értelmét nem láttam, mert ha ezt a batmenes nolanos stílust erőltetik akkor csinálják is meg olyanra, hogy fejet hajtsunk előtte, ne csak egy koppincs legyen

    másnaposok 3 : az első 2 közelébe se ért, de erre is azt mondom, hogy haverokkal bármikor leülnék rajta röhögni, mert ki ne szeretné a paraszt poénokat, nem vagyok nyápic, de azért a katarzis elmaradt

    oblivion, hihetetlen látványa volt, még órákig elnéztem volna ahogy a gömbökben röpködnek, de itt is a sztori olyasmi volt amit már ezerszer láttunk scifikben

    a world war z egyszerűen botrány, kitiltanám a filmstúdióból azt a rendezőt aki ilyet készít

    a magányos lovas első fél órája nagyon tetszett, a vonatos akció hatalmas, de egy óra után azt kívántam, hogy legyen már vége az egésznek, mert a történetépítése a filmek egy nulla

    a nagyfiúk 2 idétlen parasztság, pedig az elsőt imádtam

    a szemfényvesztők közepes volt, a szörny egyetem humortalan, a föld után meg nézhetetlen

    nah nyilván el se fogod olvasni amit írtam, de a lényeg, hogy nem azért foskodok mert depressziós vagyok, csak szeretném, ha sokkal de sokkal jobb filmek születnének, és ugyanúgy el fogok menni mindenre a moziban, mert szeretem nagyon

    pl a pain and gain egy annyira kafa felnőtt film, ami ritkaság, nagyon ajánlom, szentem kötelező

    elysiumra is megyek meg a kick ass 2re meg riddickre persze

    sok minden tetszett azokban a filmekben amiket lehúztam, de tényleg olyan kevésen múlott, hogy nem lettek sokkal nagyobbak, és én ezt sajnálom

    bocs a tengernyi dumáért

  61. Az egyetlen dolog amiért “örülök”, hogy minősíthetetlen a mozikínálat általában: végre pótolhatok.
    Hol vannak már az egyetemi évek amikor évente 200 filmet meg tudtunk nézni – jó ha 50 sikerül manapság.
    Az elmúlt évek szánnivaló filmes felhozatala végre kaput nyitott.
    Mivel human a blockbusterekről írt és moziról, nem jövök azzal, hogy a “film” kategória messze túlmutat ezen, inkább leírom, hogy egyetértek.
    Iron Man 3, Wolverine: én még a “képregényes” korszakban nőttem fel, nagyon vártam ezeket – előbbi iszonyúan fáradt, blőd, nulla; utóbbi egy óriási kihagyott ziccer, az előző javítása helyett sikerült teljesen lerombolni
    Oblivion: képi világ oké de a sztori botrány összevagdosott ripoff – nagy csalódás.
    Elysium: még várom a csodát, ha nem is D9, de legalább nézhető legyen.
    Pain & Gain: nekem csalódás – többet vártam.
    Pacific Rim, World War Z: újabb kihagyott ziccerek, 10/7-ek lebutítása 4-5-ös szintre.
    RIPD, After Earth: no comment.
    Now you see mee – üdítő, 6-nál semmiképpen sem jobb.

    Szinkron kérdésben szintén egyetértek, szomorú, hogy tovább butul az ország – hál’Istennek hamarosan szabadulok innen. Addig meg marad az akciós DVD vásárlás – mondjuk költözésnél szívás a 250+ darab.

    Egy 2011-es cikket újraolvasva ugyanabban a cipőben járunk ma is, kivéve hogy will smith sem garancia már…
    http://www.facebook.com/filmbuziszakkor/posts/532792466769093

  62. Az idei nyarat a teljes érdektelenségtől a Pain & Gain mentette meg. Szeritnem ezt egy fél évvel ezelőtt senki nem gondolta volna.

    Ha szigorúan a júniustől-augusztusig terjedő időszakot vesszük, akkor kb. megint csak a Pain & Gain jön ki, mint legjobb nyári film. Mellé még a Szörny Egyetem jöhet. De eléggé rossz érzés, hogy filmet nem lehet említeni, csak animációt. (Még szépíthet a nyáron az Elysium és a Kick-Ass 2).

    A Tűzgyűrű, amellett, hogy jó volt nézni, biztonsági játékot játszott. Akárcsak a többi látványmozi.

    A Transz sem volt kiemelkedő szerintem. Okos és élvezetes film volt, de én többet vártam. Mivel a Star Treket májusban kaptuk, így azt nem venném a nyári premierek közé (nekem az még tavasz). De tény, hogy azaz 1 látványfilm volt kiemelkedő idén. Előtte a Vasember 3-at inkábbb hagyjuk.

    És mégis miért támadhat fel az emberben a remény lángja. Mert ősszel és a téli szezonban sokkal izgalmasabb dolgok várnak ránk, mint egész nyáron. :DDD

  63. Vajda Gábor:
    Az a nagy különbség a Hegylakó és a Wolverine közt, hogy a Hegylakót itthon a filmből ismerték meg a népek. Ha Segglakónak fordítják, az sem zavart volna senkit. Wolverine mint Rozsomák viszont már jóideje jelen van hazánkban is, rengeteg képregényfüzetben, rajzfilmekben, játékban, és mit tesz isten, sehol nem hívják farkasnak. Gyanítom hogy itt fordítási hiba történt még az elején, wolf-wolves-wolverine félreértés okán.
    Jól emlékszem, volt a Hot Fuzz című film, ami kiverte a biztosítékot, abban ugyanis volt egy öreg tanyasi bácsi, akit feljelentett a szomszédja, mert az “levágta a szomszéd sövényét”
    Hogy ebből hogyan lett a szinkronos filmben “agyonütötte a szomszéd sündisznóját” azt sehogyan sem tudom megemészteni. De, gyanítom, itt a “hedge (sövény)” szót fordították “hedgehog (sündisznó)” -ra.
    Mint nyelvvizsgával büszkélkedő, angolul társalgási szinten tudó, még a cockney tájszólást is nagyjából megértő személy, szeretnék rámutatni hogy a legfontosabb szabály amit angol-magyar fordításnál figyelembe kell venni, a következő: Tulajdonneveket NEM fordítunk le. Kivételt képezhetnek olyan becenevek, amik magyarul is értelmesek. Vajon Harry Potter miért nem lett Fazekas Gyötör? :D

  64. Vajda Gábor (@Gabor_V) says: “Ja, mert pl. a Hegylakó is jobban hangzott volna úgy, hogy “Felföldi”.”

    Igen, jobban hangzott volna, mivel Connor Macleod a skót felföldön élt és nem a hegyekben…

  65. felföldi, nah ez komoly? micsoda fantáziadús elnevezés, mondhatom mennyi művészet van benne

    el se hiszem, hogy emberek komolyan írnak ilyeneket

    nyílméregbéka te ezt komolyan írtad vagy csak viccelsz velünk?

    miért nem mindjárt alpári vagy éccerű ember?

  66. De hát nem az van a személyijében, hogy “Dr. Letenyei Rozsomák”. Ez egy ráragasztott becenév, mint a Pókember, amit lehet fordítani. Az X-men előtt meg senki nem hallott Rozsomákról a képregénymumusok kivételével. Egyszerűen nem jól hangzó név forgalmazás szempontjából. (Hugh Jackman keresztülzuhan az üvegen, a rosszfiúk körgyűrűjébe, záporozik a szilánkeső, mindenki hátrahőköl. “Ez… ez… ez meg ki?!” Rázoomolás a guggoló, Hughra ahogy vicsorogva felnéz: “Rozsomák vagyok!” Ott dőlt volna az átlagnézőkből álló moziközönség a röhögéstől :D)

    Erről nem az állat meg nem a képregényfigura tehet, hanem a magyar nyelv.

    Nem pont a Harry Potterben “fordítottak félre” neveket magyarban? (ld. Roxfort)

  67. (Kurgan a rekedt hangján) “Hát eljött a Találkozás… Felföldi!!!” XD

  68. a szinkron és a fordítás külön téma.
    régen mindkettő jobb volt.
    szvsz a Farkas vagyok / Rozsomák vagy ugyanolyan bénán hangzik – itt a kérdés inkább a tisztelt / hűség az eredetihez.
    manapság tuti Égbenjáró Lukács-nak fordítanák a Csillagok háborúja főhősét…
    Lehetne tovább is menni, mint a régi vs új szinkron, régi vs új vágás (gondoljunk pl. az Alien sorozatra), de ez messzire visz.

    A szomorú tény, hogy a blockbuster szezon megint nélkülözi az igazi nagyágyúkat, amelyek elnyerik az értő és kevésbé értő közönség tetszését is – marad a nép uralma, de ezt meg szerintem megszokhattuk.

    A régiek meg újranézhetnek egy Solaris-t vagy Szárnyas fejvadászt. Eredeti hanggal. Rendezői vágásban.

  69. diceman

    “a Farkas vagyok / Rozsomák vagy ugyanolyan bénán hangzik” – hát ez mondjuk teljesen igaz.

  70. miért feltételezi mindenki, hogy ha szerinte vicces a név akkor mindenki szerint az? én a “Farkas vagyok”-on kuncogok fel, hiszen semmi farkasszerű nincs benne.

  71. Hát, ha már szóba hoztad, szerintem katasztrófa, hogy gyakorlatilag semmit nem lehet megnézni eredeti nyelven, pláne ha valaki nem a fővárosban lakik. Én egy csomó filmet meg sem nézek moziban, mert szinte minden csak szinkronosan érhető el.

  72. Human, kint van két nagy plakát. Az egyikre az van írva 20 centis betűkkel, hogy “Farkas”, a másikra meg az, hogy “Rozsomák”. A rozsomákról nagyjából senki nem tudja, hogy micsoda, a farkasról viszont mindenki. Veszélyes állat, ne menj a közelébe.

    Máris átadtál egy információt a filmről, amit az elsővel nem tudtál volna. Angolban speciel ennél az esetnél egyszerűbb a helyzet, mert ahogy fentebb is említették, benne van a “Wolve-Wolf” előtag. Nem ugyanaz az állat, csak ugyanaz a tag van benne (és nyilván egyiket kötik a másikhoz pszichológiailag). De mérget veszek, hogy nagyjából ott is ugyanannyira ismerik a rozsomákot – mint állatot – mint nálunk, és ugyanannyira a farkast.

    Nem az a kérdés, hogy nekem tetszik-e (nekem pont azért nem tetszik többek között egyébként, mert magyar embernek ez kb. 0 információtartalommal szolgál) hanem egyszerűen félrevezető az elnevezése a nem jártas ember számára: van benne “rozs” meg van benne “mák”, ez biztos valami szálastakarmány/növényevő rágcsáló, kvázi hörcsög ( most mondhatod, hogy ez baromság, de szólíts le embereket nyugoidtan az utcán, hogy szerintük milyen állat a rozsomák – ugyanígy fognak asszociálni).

    Tehát a vérszomjas állat filmjére vagy kiváncsi, vagy

    De hogy feltegyük az i-re a pontot, ugyanígy hívhatnánk Torkosborznak is a karaktert, mert a köznyelv úgy ismeri ezt az állatot (utána lehet nézni). Szerintem nem kell megmagyarázni, hogy az még a Rozsomák névnél is rosszabb lett volna, pedig úgy is “pontos” lett volna a fordítás.

    Lehet persze ellenpéldának felhozni ezer rosszul fordított filmcímet, speciel szerintem ez pont nem olyan.

  73. jav: “Máris átadtál egy információt a filmről, amit az elsővel nem tudtál volna.” úgy értem az utóbbival, a Rozsomákkal.

  74. annyit a margóra hogy a “nem jártas ember” általában nem észak-amerikai-t jelent, hiszen rengeteg étel-ital-állat-növény számunkra nem ismerős, nem alapműveltség. a rozsomákot kint ismerik – ha feltétlenül ez kell hogy az állatorvosi ló legyen.

  75. Ja, hát É-Amerikában van rozsomák, errefele meg nincs, de a farkas azért már a népmeséktől kezdve felbukkanó elem a köztudatban. Ott is biztos jóval többen ismerik a farkast mint a rozsomákot, nem az a kérdés.

    A jelenséget amit leírsz, az maga a “popkultúra”, vagyis hogy a populáris médiumokból szedsz össze tudást, információkat. Ilyen módon hívhatnák a karaktert Rozsomáknak persze, de a film hazai forgalmazójának nem az a célja, hogy oktasson, hanem hogy pénzt termeljen. “Farkas” címmel nagyobb esélye van erre. Ennyi a történet tömören.

  76. A Wolverine vitához: kb. 10 éves lehettem, mikor az egyik pókemberes képregényem utolsó pár oldalán indult egy Rozsomák sztori, Kitty Pryde-dal mászkáltak Tokióban, ha jól emlékszem. 10 évesen nem tudtam, hogy miféle állat az a Rozsomák, ezért megnéztem egy könyvben. (internet még nem volt a környezetmben). Nem mosolyogtatott meg az elnevezés, sőt ma sem mosolygok rajta. Nekem Logan a Rozsomák és ennyi.

    Egyébként maga a rozsomák, mint állat egy rettentő agresszív kis emlős, irtó nagyot harap és ha bepipul, akkor morog, bánt, megy utánad, nem hagy békén. Kifejezetten veszélyes tud lenni. Logan eredetileg egy alacsony, agresszív fickó, aki ha bepipul… nos tudjuk :) Az eredeti elnevezés roppant találó és nem idiótább mint a “Farkas” megnevezés egy jottányit sem.

    Nem tudom megérteni azokat, akik azon fennakadnak, hogy nem tudja mi az a “rozsomák” és jobban kifejező a “farkas” szó. 2013-ban kb 2 másodperc alatt információhoz lehet jutni, nekem annak idején be kellett mennem egy könyvtárba :)

    Egyébként szerintem az lehet a dolog mögött, hogy aki az első X-men filmben szinkronosan ismerte meg a karaktert, elraktározta magában, hogy ő Farkas, és ebből már nehéz engedni. Ő így hallott róla, így szerette meg stb. Én Rozsomákként ismertem meg valamikor ’90-ben és zsigerből a Rozsi megnevezés jut eszembe róla, ha meglátom, nem pedig a Farkas. na de már túl is magyaráztam, egyébként senkit sem izgat, hiszen ő Wolverine marad akkor is, ha két nap lesz az égen.

    A poszthoz: nekem többségében tetszett a nyári felhozatal, csak éppen 10/10-es filmet nem láttam már nagyon régen. De 9/10-est sem… Mindig van valami hiba, mindig akad valami, ami döcög (a szememben). nem látom annyira sötéten a helyzetet mint human, de egy tökéletes filmre igencsak kivagyok éhezve. Bár elképzelhető, hogy ezt sosem fogja egy blockbuster megadni nekem…

    A World War Z egyébként tetszett (úgy ahogy), nekem a Wolverine 2-vel sem volt olyan nagy bajom (egy hat és felet adnék rá), Oblivion egyszernézős, de nagyon élveztem az első óráját. De pl. a Vasember katasztrófa volt, Will Smith és fia kalandjára pedig nem mertem pénzt költeni.

    A Star Treket meg még mindig nem láttam, mert csak szinkronosan adták, asszonyka meg nem hajlandó Benedictet szinkronosan megnézni, mert kb. szerelmes a hangjába (meg abba a ló fejébe) :))))

  77. Norberto

    Valójában nagyon is arról szól, mert ez is része annak amit Human leír: hogyan maximalizáljuk a bevételt. Ennek része a címadás is. Alapvetés, hogy sosem azoknak kell reklámozni hónapokon át a filmet, akiket megvettek az első plakátnál, hanem azoknak akik a mozi pénztáránál lődörögve még mindig nem tudják eldönteni, hogy mit nézzenek. Ezért vannak az ötperces, történetmesélős trailerek is: állsz a sorban, nézed a monitoron, hogy van benne ez, az meg amaz, közben a történetről is kapsz egy képet, vagy csak egyszerűen látsz benne valamit, amihez kötődni tudsz – akkor nézzük ezt. Ugyanilyen döntő fontosságú lehet a cím is. A farkasról tuggyukmi, a rozsomákról meg nem. Ez mind a másodperc törtrésze alatt zajlik le.

    Ezért van a kampánycsend a választásoknál is. Az egész, kb. féléves kampány a bizonytalanokról szól, akik a fülkében fogják eldönteni, hogy hova teszik az X-et.

    Rengetegen járnak csoportosan úgy moziba, hogy “nézzünk valamit”, de ezt sokszor nem tudják az utolsó pillanatig. Nekik szól az összes, fél falat beterítő plakát, sztorizós előzetes, Pókemberes popcornos zacskó… meg a “fókuszcsoportozás”.

  78. Belabacsi: elolvastam, és ezzel így tökéletesen egyet is értek :) (bár a Szemfényvesztők szerintem jobb volt, mint közepes, de én amúgy is perverz vonzódást érzek az ilyen típusú filmek iránt)

  79. Egyetértek a cikkel. Tavaly és tavalyelőtt is ez volt a bajom a filmes terméssel. hogy azért akadnak jó filmek. De ezek csak az idei mezőnybe jók. Nem fogjuk őket elővenni őket évek 1-2 év múlva és újranézni. Én legalábbis biztos nem. Zárójelben megjegyezném ez csak az amerikai filmekre vonatkozik. A világ többi része egyre faszább filmeket gyárt. (a tavalyi év szerintem legjobb és legszebb filmje a Kon-Tiki volt, a 2. pedig: A lehetetlen) És már technikailag sincsen elmaradva a világ többi része Hollywoodhoz képest. Még több ilyen filmet! norvégok, spanyolok, franciák, németek, Mexikó, Tajvan… stb!
    Amerika meg amúgy is magának gyártja a filmjeit. Fogyasszák csak. Én már nagyon megválogatom, hogy mit nézzek.

  80. Az igazi az lenne ha a Wolwerinwt TORKOSBORZ -nak magyarítanák. :) özönlene a nép.

  81. Khm. hát, én magamtól millió százalék, hogy Rozsomákot hagytam volna a “kánon” nevén, ha már úgy szerepel a képregényekben. azon túl, hogy VALÓBAN az a neve, magyarul. aztán, ha a rendező át akarta volna írni, akkor megmutatom neki a képregényeket, hogy hát izé. aztán lelke rajta, tegyen, amit akar.

    éppen egy ilyen kényes ügyben, mint egy régi és világszerte ismert képregénykarakter nevének fordítása, nagyon óvatos lennék.

    ott a Transformers, amennyire tudom, abban az összes eredeti megmaradt, Röptűzzel és a többi, enyhén szólva is vicces névvel. mégsem hisztizett senki. ha Rozsomák, akkor Rozsomák, találtak volna neki a kreatívok olyan címet, amitől nem röhögött volna senki.

  82. A pí élete amúgy is egy túlértékelt maszlag, nagyon finoman fogalmazva, a cgi marha jó benne, de valami kib@szott unalmas vergődés az egész.

  83. Próbáltam visszaemlékezni, de igazából alig jutott eszembe valami a tavaly nyári blockbustereket illetően. Neten utánanéztem, és azt kell, hogy mondjam, tavaly azért izmosabb volt a termés, mint idén.

  84. ST2 nálam torony magasan a legjobb eddig( persze csak a Django után), de tény hogy lehett volna meg mit kihozni ebbol az előzményből (lsd Wraith of Khan) de a pénzt megérte. FF6 azt kaptam a pénzemért amit vártam de semmi többet. WWZ és a Men of Steel kellemes csalódás volt főleg az utobbi de nem hiszem hogy előveszem jövőre is őket :) . Ami nálam nagyott bukott és penzkidobasnak éreztem az Oblivion, iron men3, Pacific Rim, RIPD, After Earth, The Lone Ranger pedig egyenesen borzadály volt. Remélem a héten az Elisyum emel valamennyit az összképen, de majd elválik. Amiben meg reménykedem és nagyon várós nalam az a Riddick Rush és a Hobbit valamint a 47 Ronin lehetőleg nem fog csalódást okozni ( a Men of ThaiChi vel nagyott mentett nálam Neo gyerek bár itt nem a szinészi játékát értem :)))))
    Szinkron vs Eredetihang/felirat. Annyit fűznék hozzá hogy nekem ebből a szempontból szerencsém van (Singapore ban) mindent eredeti hanggal adnak plussz kinai meg maláj felirattal szal az élvezeti értékből nem veszít semmit. Bár a cenzura mentesség et tudnám értékelni de ez van.
    Szinkronhoz meg annyit, anno a Prison Break-el elvagtak nálam magukat. Az első három rész felirattal került hozzam es csak utána a szinkronos verzió de T-Bag hangját és a testvérekét is úgy elkurtak hogy onnantól mindent csak eredeti hanngal vagyok hajlandó megnézni. De megértem mind a két tábort pro és kontra egyaránt.

  85. ST2, IM3 – a gyökér főellenség ellenére, Superman, FF6, és a Pain and Gain miatt megérte elmenni moziba, de a következő filmekben kicsit vagy nagyon csalódtam:

    Wolverine – borzalamasan gyenge film lett… talán az x-men széria legrosszabja
    Pacific Rim – sok pofázovics, kevés zúzás. Fordítva kellett volna.
    World WarZ – WTF – gyenge Brad Pitt túra a föld a körül…
    Lone Ranger – vegyes érzések, néha szórakoztató, néha unalmas

    Ami még hátravan megnézés szempontjából: Trance, Gru2, Elysium.

  86. Fura, hogy eddig az Oblivion nálam az év sci-fi félesége. Annak ellenére, hogy nem egy kiemelkedő alkotás…

    Idén az egyetlen film, amit igazán várok az Elysium. Én még bizakodok benne, hátha.

    Szinkronról: mivel három dé jegyárai magasabbak, így abban próbálják tolni a filmeket. Feliratos változat az ilyen előadásoknál kizárt.

  87. kurva jó cikk volt ! nagyon megosztó, de elgondolkodtató, még több ilyet ! hasonló építő jellegű dolgokat

  88. Nekem a Pacific rim nagyon bejött Imax-ben bár szerintem otthon a képminőség jobb. Azt kaptam amit vártam. Az Oblivion már kicsit szájhúzós volt de korrekt sci-fi egyébként. Sajnos sokat nem láttam az újdonságok közül. Sajnálom ha az Elysium elhasal bár a trailer is gyanakvásra adott okot.

  89. Most jöttem haza az Elysiumról, és gyerekek: toronymagasan a legjobb film idén. Ha tényleg bukik kint, az azt jelenti, hogy idén nem csak a filmekkel hanem a közönséggel is baj van.

  90. megnéztem közben a Pain and Gain-t és nagyon jó lett!
    Picit hozott a nyáron vissza. Még egy jó This is the end és hát kb 0 ra, vagy pici pluszba átfordulhat a nyár!

  91. Norberto says: “felföldi, nah ez komoly? micsoda fantáziadús elnevezés, mondhatom mennyi művészet van benne”

    Javaslom, olvasgass! A felföldi Skótokat felföldieknek nevezik és nem hegylakóknak, mivel a skót felföldön élnek és nem a hegyen. Ennyire eccerű. Mivel MacLeod egy felföldi klán tagja volt, ezért hívta Juan Sanchez Villa-Lobos Ramirez Felföldinek (Highlaneder) Connort. Fordíthatják ezt hegylakónak mert az valaki szerint jobban hangzik, de attól még a tény tény marad. Semmivel sem nevetségesebb hangzású, mint a hegylakó (sőt!), és ha eredetileg helyesen felföldinek fordítják, és ezt szokjuk meg, akkor most a hegylakót tartanánk furcsának.

  92. Nem mentette meg a nyarat az Elysium (számomra el is baszta konkrétan)…az évet viszont még megmentheti “iszonyú szigorúan nézünk és gyilolunk” Riddick, nincs azaz isten hogy azt is elbassz…k, ha már végigültem a Pacific “kurva unalmas kevés az akció” Rimet és az itthon méltán elferdítve fordított Farkasos kamut. Talán én vagyok a hülye mert popcornnal együtt a 3 film nem volt olcsó, de mindig megadom Hollywoodnak a legutolsó utáni esélyt és ha már ezekre se veszem meg akkor mire? Ha nem robban akkor letöltöm ez az én filozófiám…na meg a pénztárcám is véges :)

  93. Human: tudom, hogy nehéz eligazodni a mai világban, de azért nem kell mindenbe vírusmarketinget belelátni ;) Filmbuziként meg ugye te sem gondoltad komolyan, hogy a házimozi blurayről == filmet megnézni moziban, nagyvásznon, ordenáré nagy hangfalakkal.

  94. terdelyi: látom, hogy nehéz eligazodni, hiszen még mindig vannak emberek, akik szerint egy netes petíció ér valamit ;) egyelőre az látszik, hogy egyre több filmből már eredeti hangú sincs.

  95. human: Jó, hát figyelj, most már magyarázgathatod itt a végsőkig miféle belső késztetés hatására ignoráltad a témát publikusan vagy hogy mégis mennyi ennek az egésznek az értelme :) A lényeg az, hogy akinek fontos volt / van a téma (és itt értem ezalatt lényegében a hazai filmes média 95%-át) írt vagy megemlékezett róla és segített elérni azt a jelenleg 6829 aláírót. De ami ennél is sokkal, de sokkal fontosabb, hogy több, mint 2 hónap eltelt és még mindig beszélünk róla.

    Szóval egyelőre az látszik, hogy október 10-én lesz elvileg egy a VOX és a Cinema City által szervezett limitált Rush vetítés a MOM Parkban, ami után egy kisebb “lakossági” fórum keretében a nézők kérdéseket tehetnek fel a nagyobb forgalmazók képviselőinek (bővebb infókért figyeld a mozit később vagy az FB oldalunkat).

  96. bocs, hogy nem írtam róla egy negatív cikket, mint a hazai média egy része, mert leszólni nem akartam, így inkább nagyjából hallgattam negativitás helyett (ezt a bekezdést kivéve). A feliratos filmeket a szinkronosokkal párhuzamosanért meg már kampányoltam régebben, bár arról nem írt az Origó :(

    Amúgy siralmas jövőkép, ha ekkora visszhanggal csak ennyien írták alá.

  97. Totál egyetértek, annyi kiegészítéssel, hogy a man of Steel-en elaludtam a moziban… :D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.