A Pain & Gain védelmében

Michael Bay legjobb filmje az utóbbi években. Micsoda kijelentés, de a Transformersek után nem könnyű felfelé bukni. Sajnos a Pain & Gain még így sem kiemelkedő, de legalább nem végletekig rossz.

a pain and gain túlszaturált világa

Igazából a legdurvább az egészben, hogy mindez igaz történet alapján készült. Ezt úgy kell érteni, hogy némileg át lett írva a filmszerűség kedvért, de amit láttunk azt tényleg elkövették: 3 testépítő fazon megkínzott és ölt gazdag embereket, hogy megszerezze a vagyonukat.

a pain and gain túlszaturált világa

Eléggé durva történet, erre fogták magukat és Mark Whalberget, a Rockot és Anthony Mackie-t tették a főszerepbe, hogy máris nehezebb legyen ne kedvelni egy kicsit a rosszfiúkat. Aztán nyakon öntötték némi komédiával is, hiszen mindegyik testépítő fazon 90-es IQ alatt éli az életét, ami jó pár vicces helyzetet szül. Illik Bay-hez a róluk szóló film elkészítése.

one way: jesus

A főbb problémám az volt a Pain & Gainnel, hogy tipikusan túlhozott az egész. Egy ideig érdekes, leköti az embert, de ebben nem 2 óra puskapor volt, legalábbis így, hogy viccesre próbálták csinálni. A másik, ami szerintem kicsit olcsó, amikor sok dolgot csak belső monológgal tudnak elmondani a nézőnek. Persze, ott is voltak poénok, de erőteljesen elvesz a film érzetből.

Ellenben az egész gyönyörű. Bay kivételesen nem rángatja agyon a kamerát, robbanás sincs sok, inkább az operatőrével karöltve csak bíznak az agyonszaturált, jól beállított képekben.









human
írta
2013. 09. 17. 14:02
megjelenés
34
hozzászolás


34 hozzászólás a “A Pain & Gain védelmében” bejegyzéshez

  1. Ritka gyönyörű az operatőri munka. A film sem rossz. Én elszórakoztam rajta. Bay nagyon testhez álló történetet mesélt el nekünk.

  2. Nekem tetszett, jól szórakoztunk a filmen, bár be kell ismerni, néha elég fekete volt a humor. A gyengus nyári felhozatal egyik kedvence volt, ki tudja, vakok közt a félszemű. :)

  3. Szerintem ebben nagyjából benne volt minden ami a mozi: a képi világ, operatőri munka, a film maga szórakoztató nagyrészt, aztán a végén jön a gyomros.
    Azon a részen, amikor Rock menekül szakadtam, az év egyik legviccesebb jelenete.
    Számomra telitalálat ez a film.

  4. Nem értem kitől kell a filmet megvédeni. A maga kategóriájában ez egy nagyon jó film. Mondom ezt úgy, hogy akcióbuzi vagyok és a vígjátékokat csak bottal piszkálom, mégis jól szórakoztam rajta.

  5. A Transz mellett nálam az év egyik legjobbja eddig. Baynek inkább ilyen filmeket kéne csinálnia, mint Transformerseket :)

  6. kibebaszott jó film ! végre egy normális felnőtt film, amiben vannak mély és kidolgozott jellemek.. sajnálom, hogy bay ezt a feelinget nem tudja visszaadni a transformersekben, de nyilván ezt kitalált 50 méteres robotokkal nem lehet ugyanúgy megvalósítani..

    itt azért látszik, hogy rendezett ő olyan klasszikusokat mint a bad boys 1-2

    én szarrá röhögtem magam rajta, az év egyik legjobb mozija !

  7. Már máshol is írtam, hogy nekem is nagyon bejött a film. Tényleg csak az zavar, hogy az igaz történet miatt nem tudom lelkiismeret furdalás nélkül maradéktalanul élvezni. Ismerek sok gyúrós embert, régebben én is sokat jártam, megfordultam pár teremben (fiatalság bolondság) és annyira visszaköszöntek az emlékek. Tényleg így viselkednek, gondolkodnak a legtöbben ezeken a helyeken, és ez nem sztereotípia, mondom átéltem, éveken át.
    Tényleg ez a mentalitás jellemzi őket amit az egész film remekül vissza tud adni, a kedvencem SPOILER amikor a pornórendező(?) kinyírása után Whalberg leül “pumpálni” egyet, The Rock meg még adja alá a lovat. Sok szép(?) sztorit és emléket hozott fel, ami miatt külön értékes nekem, de ilyen háttértudás nélkül is teljesen élvezhető film volt. A nyár egyik megmentője számomra. Megérte beülni rá.

  8. Egyetértek az előttem szólókkal. Bay egyik legjobb munkája, szó szerint leesett az állam, hogy ő még képes ennyire szórakoztató, összetett és cool mozit csinálni. Kezdtem félteni, hogy minden kreativitása odaveszett transformers földön.

    Erre meg szállítja a nyár legjobb moziját. Simán leiskolázza ez a film a több százmilliós monsturmokat. Az operatőri munka tényleg kivételes és az eredeti filmzene is remekül sikerült.

    Örülnék, ha ezentúl 1-1 nagy költségvetésű filmje közé beiktatna valami hasonlót.

  9. Lehet,hogy én vagyok a kevés ehhez filmhez,de szerintem gyomorforgató/ gusztustalan az egész pár poénnal,meg az egész film valahol végtelenül szomorú.
    A képek szenzációsak,az elején még néhol vicces a film,aztám már nem volt kedvem mosolyogni sem,annyira nem tudtam kicsit sem azonosulni a 3 fogyatékossal.
    Meg azt sem értem,hogy ez most vígjáték,vagy valami görbe tükör az USA felé(baytől nem hiszem).
    Annyi még,hogy,amikor költik a pénzt… az a 2-3 perc fantasztikus vizuális teljesítmény.

  10. Szerintem semmi kiemelkedő nem volt az operatőri munkában. A különféle szűrők engem idegesítettek, a lassítások feleslegesek, a kamerapörgés egy az egyben a Bad Boys 2. 10 év után még mindig itt tart Bay. Itthon majd beájult mindenki tőle mert olyanokhoz szólt akik nem nézik a Coen testvérek filmjeit. Ez egy Burn after reading/Big Lebowski/Fargo stb. light, kakaós ízű tömegnövelőkkel dúsítva, hogy az is megkajálja, aki eddig ódzkodott a fekete, groteszk humortól és a fejéhez kapva kiáltsa “úristenezmennyirejó!”
    Really? DON’T YOU SAY?!

    Meg minek ezt védeni? Zabálják.

  11. serra:
    Gondolom annak a közösségnek a tagjaitól, akik ha meglátják Bay (vagy Emmerich) nevét egy film címe mellett, akkor inkább valami szórakoztatóbb elfoglaltság után néznek. Például cápákkal úsznak védőfelszerelés nélkül, veszett kutyákkal verekednek, piranyákkal teli tartályba lógatják a nemi szervüket, stb.

  12. Sol – bizony odáig jutottunk, hogy a mostani felhozatalban ez egy igencsak jó film. mondjuk egyébként is, teljesen a helyén van az egész. úgy mű, hogy közben nagyon igazi, úgy nevetséges, hogy közben marha szomorú, és a végén csak bólogatsz, hogy ja, ja, hát, ez ilyen. az idei év abszolút meglepetése számomra.

  13. Nekem eddig az év egyik legjobb filmje. Azért csak az egyik mert ma néztem meg a Rush-t, ami eszémeletlen volt :)
    Tehát a P&G zseniális volt szerintem. Whalberget már sokszor, Rockot viszont talán most láttam igazán színészkedni. Ahogy a kokainfüggőt játsza az nagyon kész.
    -Spoiler!-
    érdekes volt számomra az a rész, amikor azon megy az agyalás, hogy mit csináljanak a pornós csávó és annak csajának a hullájával,erre Lugo faarccal közli, hogy hát feldarabolják őket, hisz az a legkézenfekvőbb… Ott azért látszik egyfajta “jelentéstaratalom” mert oké, hogy elpoénkodunk, de végül is Lugo őrölt volt, egy pszichopata gyilkos.
    -Spoiler off!-

    Újranézős. ajálnom mindenkinek :)

  14. anniyra bad boys universum az egész. vagy csak nekem volt ilyen érzésem? bay beállitásai és szűrői kicsit ucnsik, de itt még müködtek…
    veszett jo fekete komédia. 8/10 simán.

  15. Sokkal jobb film ez annál, mint ahogy a poszt érezteti, a pontozásról már nem is beszélve. Műfajon belül (based on rue story, black comedy)simán 8/10. Remek színészi alakítások, szép képi világ mai nagyon hozza a nyolcvanas évek fílingjét…

  16. Igen kicsit poénosra vették a figurát, viszont amit “csináltak” az szörnyű volt. Ez a kettősség nagyon tetszett benne.
    Azt hiszem én is csatlakozom az előttem szólókhoz. A sok csalódás mellett ez egy nagyon jó film volt.
    A Transzra kíváncsi lettem.

  17. Mondom, ez max annak tetszhet ennyire aki az életben nem látott még jó black comedy-t. Ez a műf#szos, f#sós poénkodás tini filmekbe valók. Felnőtt film? Marhára.

  18. Többek kérdésére válaszolva: attól kell megvédeni a filmet, hogy szabad-e ilyen módon poénkodni emberek halálával. (Ne feledjük, létező emberekről van szó, Budapesten élő rokonokkal; ami igazán nem ad hozzá/vesz el belőle, csak érdekes, hogy a Rock éppen itt forgat)

    Belegondolva, senki sem röhögne rajta, ha a családját felaprítanák pszichopaták, majd ezt valaki eladja akcióvígjátékként. Márpedig Griga Zsuzsannával pont ez történik éppen.

  19. Egy vmi biztos: Marky Mark elképesztően hitelesen alakítja az együgyű izompacsirtát. :D
    No meg nem semmi ahogy kigyúrta magát.

  20. Szerintem az a legviccesebb a filmmel kapcsolatban, hogy miért működik.
    Adott egy forgatókönyv, ami ‘based on true story’ és kissé egyszerű emberekről szól, aki betegesen üldözik az amerikai álmot. Mindent-elérhetsz-ha-akarod mentalitás, éljen Amerika, a végtelen lehetőségek földje, magadat akkor is valósítsd meg, ha te magadat és/vagy a környezetedben élőket is kell feláldoznod érte. Nem túl eredeti, de ütős történet az amerikai társadalom nyomasztó teljesítmény mániájáról.
    Erre ezt a forgatókönyvet megkapja Michael Bay, akinek PONTOSAN olyan a rendezői stílusa, mint a főszereplő karakterek: végtelenül hazafias, militarista és megalomániás. Nem tudom Bay mennyire akart szatirikus lenni, de azzal, hogy ugyanolyan májerkodó stílusban vette fel a Pain and Gain-t, mint bármely más filmjét (lassított felvétel, alulról körbepásztázó kamera, baromi éles vágások) sikerült társadalomtudatosnak lennie. A főszereplők primitív agya valószínűleg pont úgy észleli a világot, mintha egy Bay filmet néznének és attól, hogy ez tényleg megtörtént a valóságban is, csak még jobban elmélyíti ezt a szatirikus képet. Még Bay fogyatékos, a valóságtól teljesen elrugaszkodó humora is működik, köszönhetően a szereplők értelmi szintjének (amikor a Rock “sütöget” és kiírják, hogy ‘igen-ez-még-mindig-megtörtént-eset, az valami hihetetlenül hat).
    Én elismerem, hogy ez egy jó film, néhány ritmizálási hibája ellenére, de szerintem Bay-nek szimplán k*rva nagy mázlija volt ezzel a forgatókönyvvel.

  21. Csináltak egy fekete humorral pumpált bárgyú akciófilmet egy ~18 éve történt eseménysorozatból? Biztosan jól szórakoznak az áldozatok hozzátartozói. Ez azért beteg..

    Egyébként tetszett a film, jót szórakoztam.

  22. Szerintem ott van a probléma ha valaki nem tudja átérezni a történet súlyát azért, mert poénos formában adják elő.

  23. Sokkal nagyobb gyomrost visz be így a film, mintha valami picsogós drámában próbálta volna előadni Bay.

  24. Peterlarge sajnos ilyen bűnesetek minden országban előfordulnak, gondolom Magyarországon is bőven, felesleges ezért az Usát fikáznod..

    ezt a filmet a valóságtól függetlenül kell kezelni, filmként jó, de persze, hogy ez megtörtént az szörnyű

    a Született Gyilkosokban is a sorozatgyilkosokat kedvelte meg az ember

  25. Az elején még elment az a sok bénázás, humoros köntösbe bújtatva, de a közepétől már engem kifejezetten zavart, hogy mennyire sötétek ezek az emberek.Azért lehet sok embernek a nyár kedvence, mert elég gyenge volt a felhozatal. Mondjuk sztem ez a film semennyire nem mentette meg a nyarat, mert egy kalap sz@r volt.Túl hosszú, ès túl sok benne az idiotizmus.Ami igazán dicsérendő, az valòban a képi világ. 10/4 sima egyszer nézős

  26. Vajda Gábor nem hiszem, hogy az érintett nevét le kellett volna írnod egy ilyen blogon, mert pont te erősíted fel ezzel azt amit sugallsz

    és hogy a Rock most itt forgat annak mi köze van ehhez? biztos azért jött, hogy elkapja az életben maradt rokont vagy mi?
    hát hogy lehet ekkora hülyeséget írni?

    ez csak egy szórakoztató film, nem gyilkosoknak, nem az áldozatoknak készült, hanem nekünk filmrajongóknak, akik szeretünk mindent egy kicsit színesen-szagosan látni, de nem vesszük komolyan

    ennyi erővel a GTA5 megjelenése ellen is tüntethetnénk, holott akik azzal játszanak békés otthon ülő emberek, és nem igazi gengszterek

  27. a legkeményebb az, hogy még az utolso pillanatban is, amikor kerdezik tole h miert csinalta, az a valasz, h “because i’m a doer”… ez annyira mindent elmond arrol a sotetsegrol ami a fejeben van :D

  28. sepuku

    Pont azért írtam le a nevét, hogy igenis rögzüljön: valódi emberekről van szó.

    “biztos azért jött, hogy elkapja az életben maradt rokont vagy mi?
    hát hogy lehet ekkora hülyeséget írni?”

    Ezt a kreténséget te írtad, nem én.
    Az, hogy a Rock Budapesten forgat éppen, csak ironikus adalék az egész történethez.

    Sajnálom, én nem tudok elvonatkoztatni.

  29. Furcsa mennyi moralizalas megy ezen, hogy valodi aldozatok voltak. Hany es hany film van amiben szinten valodi aldozatok vannak (csak epp nem feltetlen magyarok) akar egy haborus film, akar egy tortenelmi drama, ott megsem megy ez a demagog duma. Igenis ma a film egy eszkoz rendezze barki is, hogy bemutasson/ravilagitoson dolgokra, ez a film – Baytol fuggetlenul – arra vilagit ra, hogy az egesz vilagegyetemben csak az emberi butasag az ami vegtelen, es ez mennyire szomoru is. Mindig minden szarert haborognak az emberek, meg politikai korrektsegert kialtanak, pedig en mondom ha megfelelo mogottes tartalommal bir (akar Pl. egy Family Guy, Simpsons, South Park ki mit szeret) szerintem baromi szorakoztato es “szem felnyito” lehet.

    Hozzatartozokrol meg annyit (en nem ismerem oket, itt nem feltetlen igy van), sok esetben egy egy ilyen felghaborodas mogott mast sem latnak csak annyit, hogy csilingel a dollarjelzesu zsak, amit ezert kiharcolhatnak.

  30. Nekem csak az volt a probléma hogy nem tudtam a filmet hogyan kezeljem, vígjáték, dráma, story, akció..A képi világ és az operatőri munka fergetegesen jó lett,ahogy itt többen is írtátok gyakorlatilag ezt élvezetem a legjobban az egész filmben! + A narrálás is nagyon tetszett, nem érzetem rajta hogy költséghatékony megoldásként tették bele, nekem nagyon átjött. És van valahogy az egésznek egy egyedi feelingje, ami meghatározza az egész filmet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.