A hobbit: Smaug pusztasága

Csak úgy repül az idő! Egy éve történt, hogy megtekinthettük, ahogy kedvenc hobbitunk elindult élete nagy kalandjára törp kísérőivel és mágus csatlósával. Vagy várjunk csak, lehet, hogy ő csapódott inkább a hős törpök kicsiny csapatához, levegő után kapkodva, és egy bizonyos szerződést a magasba lóbálva? Meglehet. A lényeg, hogy nekiindultak, mindahányan voltak, hogy végezzenek Smauggal, a gaz sárkánnyal, és visszaszerezzék tőle a törpök királyságát, no meg a királyság nem csekély mennyiségű kincsét, amire az álnok bestia rátette a karmát.

hobbit smaug pusztasága lostot idéz

Útjuk azonban félbeszakadt, miután kis híján elérték a Bakacsinerdő rengetegét. De itt az idő, hogy szőrös lábú betörőnk megmutassa, mégis csak abból a betörő-fából faragták, amire a törpöknek szükségük van, és hogy – ahogy arra leszerződött – észrevétlenül belopózzon a hatvan éve szunyókáló sárkányhoz, lehetőleg nem felriasztva elhúzódó álmából.

Persze, mielőtt még megkereshetnék a Magányos Hegy titkos bejáratát, hogy egyáltalán bejussanak a rémséghez, át kell kelniük Thranduil király erdei birodalmán és egy kisebb tavon, miközben a faképnél hagyott orkok sem tettek le a törp vér kiontásáról. A nagy hajszát jobbról gigászi óriáspókok, balról cameók és szép tündelányok szakítják félbe, szemből pedig egy egész tóra épült város! Micsoda megpróbáltatások a szó szerint kicsiny csapatnak, még ha némelyikük törp létére egész magas is. A pipát pöfékelő pöttömebb társukról nem is beszélve, akinek mindezek után még egy tűzokádóval is szembe kell néznie. A hobbitok bátorsága bizony páratlan.

Az a helyzet, hogy a Sárkányszív óta nem láttam igazán jól filmvászonra vitt, rendes karakterrel bíró sárkányt, és esküszöm, még a hangja is néha Connery-ére emlékeztetett, bár lehet, hogy azt már csak odaképzeltem a teljesebb kép kedvéért, mindenesetre Cumberbatch hangján nem kevés effekt van. De sem a hang-, sem a speciális képhatásokra nem lehet panasza szerintem senkinek.

Az első rész sötétebb tónusa visszavett kicsit, és valamelyest több akciónak adta át a filmidőt. Jó volt újra látni, hogyan lehet közvetlen közelről nyilazni, de a törp-akrobatikának is megint szemtanúi lehetünk, mint ahogy ismét fülünkbe duruzsolja egy tündelány is a varázsigéit, amitől már Arwennél is libabőrös lettem.

hobbit smaug pusztasága a fán

Én most is jól szórakoztam, már alig várom a következő részt, és már előre sajnálom, hogy vele ismét véget ér egy Középfölde-trilógia. Szívesen megnézném utána A szilmarilokat is, de azt hiszem, az még odébb van.

Mammut
írta
2013. 12. 13. 21:01
megjelenés
121
hozzászolás


121 hozzászólás a “A hobbit: Smaug pusztasága” bejegyzéshez

  1. Én holnap megyek megnézni, ezért csak annyit, hogy Szilmarilok, mint film? Hááát… Nem lenne az kicsit sok? Abból inkább minisorozat menne sztem…

  2. Most jöttem haza a moziból, és ez bizony nagyon tetszett :) Szerintem sokkal jobb volt mint az első rész, ami nekem elég középszerű volt. Smaugtól meg borsódzott a hátam, pedig szinkronosan néztem.

    SPOILER:
    A vége nagyon gonosz módon lett megvágva :) Úgy néz ki a 3. részre akarták az akció legjavát tartogatni.

  3. Ma néztem és csodálatos volt! Szerencsére az Allee-ban volt feliratosan, nem is nézném máshogy ezt! :)

  4. Nem nagyon hasonlít a könyvre, de imádtam. A zene, a látvány, a színészek, a történet… annyira izgalmas volt, hogy majdnem letéptem az arcom:D Nagyon bele tudtam élni magam a helyzetekbe… Iszonyúan várom a harmadik részt:)

  5. Nekem is tetszett a film érdemes nagyban nézni 3d ben . Amúgy én előzőtt is 48fpsben láttam és nem értem mit panaszkodik mindeki szerintem kurvajó még ad az amúgyis jó látványhoz.
    SPOILER ALERT: Nekem 2 kifogás volt egyedül a filmmel egyik hogy a könyvben nem szereplő tündék úgy lettek hozzáadva hogy ha nem lettek volna benne észre se vettem volna (meg törpe tünde szerelem? wtf?) A másik apróság pedig hogy az elsőből megismert fasza theme et ha jól emlékszem egyzser sem tolták ami nagy kár szerintem.

  6. Elkepeszto volt. A 3D – HFR parositas pedig maga a gyonyor! Szerintem benevezek ra megegyszer moziban. Boven megeri. A vege pedig…ah! Barcsak ne kellene meg egy evet varni :)

  7. Azt kaptam amit az első részben, csak még egy kicsivel több izgalmat.
    A hordós csatajelenet, szerintem az egyik legjobb amit eddig ebben a világban láttam. Egyszer csak azt vettem észre, hogy már izzad a tenyerem, úgy szorítottam az ülést az izgalomtól.
    3D HFR-ben szerintem is szemet gyönyörködtető látványt nyújt.
    És tényleg köbö 10 perc, és rááll az ember szeme.
    És a vége… basszus, azért a Két Toronynál ilyen durva vágás nem volt anno!
    Megérte!!!

  8. Mammut

    Szilmarilok???
    Na abból nem lehetne trilógiát csinálni.
    Ha a Hobbit-ból sikerült 3 részt csinálni, akkor a Szilmarilok-ból mennyit lehetne? Hatot?

  9. Tegnap néztem Győrben 3D ben és valami hihetetlenül lenyűgöző és szép az egész. Én nagy sárkány fan vagyok, a Sárkányszív nekem is az egyik kedvencem, kicsit féltem hogy Smaug nem lesz hiteles, régen láttam már igazán jó CGI sárkányt moziba. De Samug… nincsen rá szó mennyire el lett találva és “élethű” lett, a héten tuti meg fogom nézni még egyszer :D Haverom arca priceless volt a film végén (ő nem tudta hogy 3 rész lesz). Rám néz ahogy elkezdődött a stáblista, az arcán ott volt a rémület, a csalódottság, a tétlenség a harag és kb minden érzés egyszerre: “Most akkor mi van? Vége? Ezt nem értem, így ért véget? ” :D

  10. Jó, jöhet egy 10 részes marathon is, félévenként egy résszel, részenként 4 órában (6 órás bővített blu-ray-jel), simán nézném azt is, nem kötelező a trilógia. :)

  11. Én amúgy 2d-ben néztem a feliratos változatot, teljesen jók voltak úgy is az effektek, és egyáltalán nem volt olyan tolakodó sehol, mint a 3d filmeknél gyakorta szokás, hogy direkt a szemedet bökik ki valamivel, amitől annyira mű lesz az egész.

  12. Még nem láttam, de karácsony tájékán tuti moziban nézős :) Kicsit meglepődve olvastam, hogy visszavesz a sötét tónusból, mindenhol azt olvasom/hallom, hogy sötétebb tónusú az elsőnél.

    A cikkhez csak egy dolgot szeretnék hozzátenni mivel kicsit úgy jön le, mintha csak a hangját adta volna: maga Cumbercath is kikérte magának a dolgot 1-2 interjában már, mivel nem csak a hangját adta, hanem a játékát is a sárkányhoz, mint Andy Serkis Gollumnak. Ezért lehet olyan jó karakter, mert nem csak CGI, hanem egy CGI “maszk” egy emberre húzva :)

  13. Egyáltalán nem néztem sem interjúkat, sem előzeteseket, messze kerültem őket, szóval nem tudtam, kösz. De amúgy anno Connery is az arcát adta Draco-hoz, nem csak a hangját, ezek szerint ettől jobbak ezek a sárkányok a többihez képest. :)

  14. Én is próbáltam minimalizálni az előtudásomat a filmről, de azért ez-az becsűszott, meghát ez az info mégse spoilerez el belőle semmit, és a könyvet is olvastam, mégis végigizgultam az elsőt is, szóval annyira nem féltettem magam (azért külön kösz, hogy a kritika nem sokmindent lő el, csak az jön le belőle, hogy nagyon jó lett). De most, hogy már láttad a filmet, tiszta szívvel merem ajánlani, hogy nézelődj utána, hogy keltette életre Smaugot, tényleg megéri, neten biztos vannak videők, de ha az nem is, legalább fényképek. u.i: Sárkányszív nekem is szívem csücske :)

  15. Tauriel alapból nem is tolkien-i karakter, egy számítógépes játékhoz készült. És Legolas sem szerepel a könyvben, na meg ha már itt tartunk Gandalfnak sincs ennyi játékideje.
    Én haragszom az átírásokért, nagyon. Semmit nem hagytak kibontakozni rendesen, egyik-helyről futottak a törpök a másikra. PJ olyan kavart okozott a vége felé, amit ha fel tud oldani az kész csoda lesz majd. Rajongó vagyok, imádom a könyveket és a LOTR trilógiát is, de ez a belenyúlás már fájt a lelkemnek. A csoda idén elmaradt, talán jövőre.

    Szilmarillok kapcsán csak annyit, hogy nem adnám PJ kezébe, A Hobbitot is elcseszerintette. grr

    Cumberbatch pedig csodás munkát végzett a motion captire-rel, látszik, hogy van rendes izommunka a sárkány mögött, nem csak oda”varázsolták”.

  16. Á, nekem már maga a kinézete is spoiler, ezerszer hatásosabb film közben átélni. :D
    Próbáltam kerülni a spoilereket, mint mindig.
    Majd megnézem a bővített bd extrái között. :)

  17. Nagyon tetszett nekem is, akik az előzőt unalmas mondták, most nem hiszem, panaszkodhatnak. Bár megmondom őszintén, a legvégén kicsit túlzásba vitték a gyakást az én szájízem szerint. Cserébe kárpótolt a sárkány, eszméletlenül jól lett megcsinálva vizuálisan és a párbeszédek szempontjából egyaránt. (emlékszem mekkora flame volt az első trailereknél, mindenki ugatott, hogy milyen ronda)

  18. dupla, sry:
    Éjfélin voltam idén is, sajnos csak sima 3D-ben adták a WestEndben, pedig tavaly a 3D HFR nagyon bejött nekem.
    Olvastam a könyvet, így megengedtem magamnak azt a luxust, hogy előre elolvastam, hogyan lesznek elválasztva a filmek. Úgy tűnik rosszul emlékeztem, a stáblista megjelenésénél csak ültem bambán, még egy jó 20 percnyi játékidőre számítottam. :D

    kis off a mozis kultúrához:
    Értem én, hogy vannak vicces jelenetek a filmben, ahol lehet nevetni stb. De az azért már egy kicsit túlzás, hogy nagyjából az 5. perctől kezdve két percenként idétlenül felvihog ugyanaz a pár barom mögöttem. Nem kicsit tudja elbaszni a film élvezhetőségét. Két példát említenék, egyiknél Legolas átlőtte az ork fejét, felröhögtek. Azt mondom oké lehet valakinek kurva vicces. Másik, amikor a törpök megpróbáltak elbújni a hegyben a sárkány elől, és egy rakás elszenesedett hullára bukkantak. Na itt ez a kibaszott vihogás olyan szinten tette súlytalanná a jelenetet, hogy az valami elmondhatatlan. Ez csak két példa volt a sok közül.
    Amennyiben valaki magára venné a fent írtakat, annak szívből üzenem, hogy ha egy mód van rá, soha többet ne mozizzon (legalábbis velem), otthon a legnagyobb nyugalomban és kényelemben bohóckodhat mindenki, a másik szórakozásának tönkretétele nélkül. Köszi!

  19. Én tegnap néztem meg a filmet, és életem egyik legrosszabb mozis élményével “gazdagodtam”. Na nem azért mert ne tetszett volna a film, hanem mert egy kb. 20 fős nagyja részt tizenéves lányokból álló csapat végigpofázta, ill. Facebook-ozta az egész filmet. Komolyan mondom, némelyiken még a 3D-s szemüveg sem volt rajta, annyira nem érdekelte őket a film. Csak tudnám, hogy minek ültek be rá. Nem értem, hogy a mozi dolgozói mért nem felügyelik a vetítések
    során a rendet? Meg is kérdeztem az egyik ott dolgozót a film után, és ő azt mondta, hogy nekem kellett volna kimennem a film közben és szólnom a rendbontók miatt. Hát kösz szépen. :(

  20. Nekem az első rész jobban tetszett (10/10), ez a film nekem kicsit sok volt. Látványos harcok végeláthatlanul, szinte fárasztó volt nézni, és helyenként már-már unalmas és sulytalan lett így a sok akció. Az első részben jobban voltak adagolva, jobban ki voltak egyensúlyozva az akciójelenetek és a nyugisabb részek. Színesebb, szagosabb pörgősebb mint az első, de pont ez a hibája is szerintem, tipikus középső epizód egy trilógiában, igazából se eleje se vége, csomó dologba belekap, több új szálat nyit a sztoriban, és csak egy átvezető hullámvasút a végső (remélhető) katarzisig… Ettől függetlenül, azért továbbra is fantasztikus élmény volt újra középföldén vándorolni, érdemes megnézni. Erős 8/10 nálam.

  21. Én ezért mentem a délután 2-es előadásra, ott még relatíve kevesen voltak. De még így is a folytonos susmorgásokat kellett hallgatnom, és igen, engem még az is zavar, szóval sajnálom, hogy már nincs hétköznap délelőtti előadás, legalábbis a feliratosnál, ott még kevesebben voltak anno mindig.

  22. túl sok volt számomra a “kitalált akció”, mint pl a sárkánnyal a csata, de meglepően gyorsan letudták a ténylegesen, könyvben is szereplő részeket (mint pl a pókos erdőt és a maci-embert). Okés, beleragták amennyire kell, de mellette ha nem lett volna néha egy-egy 10 perces extra jelenet, hogy nyújtsuk az időt, azt megköszöntem volna. Simán lehetett volna egy jó 2 órásat csinálni, de ez a 3 órás már sok volt a sok felesleges akció miatt.
    (imádom az eredetit, akár naponta is végignézném, de ezt nem fogom évente végignézni sem, csak nagy ritkán.)
    Connery Drékója nekem is hiányzik, még hallom a hangját ma is ha elképzelem.

  23. Éjféli vetítés! Nagyon jól sikerült! Jobban mint az első rész. Pörgött, varázslatos volt, de néhol nagyon felesleges. A sákrány kegyetlenül jól sikerült. Legolas végig hentelte a teljes játék idejét, de üdítő cameo volt (még ha kicsit túl is lépte a kategóriát). A 3D is teljesen elfogadható volt. Várom a folytatást!

  24. Az első részt megnéztük a hatéves fiammal, mit gondoltok ez mennyire durvább mint az első? Tudom 12 éven aluliaknak nem ajánlott, de az első rész nagyon bejött neki, és nyaggat hogy menjünk a másodikra is :)

  25. csütörtökön meg is néztük a haverokkal. az egyetlen problémám, hogy miattuk szinkronosan néztük, viszont szerintem egyáltalán nem volt rossz így se.
    az első résznél jobb, de még így is érezni rajta egy kicsit a túlhúzottságot. maga az egész látvány gyönyörű volt. kivéve az a rész amikor gandalfot a falhoz vágják, na ott csúnyán kilógott a lóláb.
    ja és 3dben néztük ami sokszor nem ad semmi pluszt, itt viszont egyszer majdnem elkezdtem hessegetni az egyik méhet :D
    a sárkányos részek szintén baromi jól voltak megcsinálva. bár ha smaug fele ennyit nem beszélt volna, akkor simán lehet, hogy 2 perc után nyárson sütögeti a törpöket és bilbót.
    felőlem jöhetne is a folytatás, de tényleg az a gond, hogy akkor máris véget fog érni ez az utazás.

  26. Hajnali fél egyre ért véget. Észrevétlenül repült el a három óra, olyan szórakozással és élményekkel, amiket mindenkinek látnia kéne. A világ és a helyszínek részletgazdagsága, hangulatai lakói mind mesterien vannak megjelenítve, talán még egy kicsit jobban is mint ahogy azt megszokhattuk a lotr-ból. Smaug pedig és a törp város, hmmmm. A vége vágás kegyetlen, de kellően felcsigáz. Egy -egy ilyen eppszt többször szeretek megnézni a sok apró részlet miatt. Itt is volt egy elég meglepő kis finomság. Láttátok benne magát a rendezőt, Jackson bácsit? Mert szerepelteti magát. Nem lövöm le hogy hol, találjátok meg. Ez a pici ötlet is nagyon tetszett. Egyébként a gumi fegyverek érzetét én nem tapasztaltam, mint ahogy azt az indexen az egyik nagyon lehúzó kritika írta. Látni kell, élvezni minden pillanatot. Jöhet a harmadik. Aztán az egy év alatt ha véletlenül találnátok lent egy sárkányt, fel ne ébresszétek!!!! :))))

  27. A Szilmarlilok filmben kb. akkora feladat lenne mint az egész Ószövetség mozgóképpé alakítása.

  28. Mi is tegnap néztük meg, szigorúan 2D-s feliratos verzióban a Mammutban. Nekem HFR verzió nagy csalódás volt az előző résznél: Nem mondom rossznak, ez inkább ízlés kérdése. Nekem nem jött be, ez a mint-ha-színházban-lennél érzés, szóval most szimpla verzióra mentünk.

    Ellenben csodálom, hogy más nem panaszkodott rá, de a sárkányt leszámítva, szerintem a CG sok helyen botrányos volt. Lehet, hogy 3D-ben működött, de sok helyen azt néztem, hogy ma már – kis túlzással – videojáték ingame-ben is alkottak már jobbat. A folyékony arany nagyon cseszlovák volt, a végefele amikor ráesik valami “molinó” Bilbóra: egy Nvida Phisyx támogatott játék szebb fizikát kölcsönöz a textilnek. A tágabb képeken az orkok és egyéb lények is tűntek inkább fröccsöntött műanyagnak, mint hihető, élő lényeknek.

    Tudom nem ez a lényeg és nekem is tetszett a film – nagy fantasy rajongó vagyok már vagy 20 éve – de csodálom, hogy ez másnak nem tűnt fel. Bár meg vagyok győződve, hogy a gépész az élességet sem lőtte be rendesen. Mammut 14:45 2D feliratos verzió volt – ha esetleg más is ott látta.

    Egyébként mint mondtam nagyon fasza kis film volt.

    …és persze még mindig várom a Dragonlance mozit..amíg élek :)

  29. Imax 3D Aréna mozi : Nagyon jó film élmény. Minden pillanatát élveztem és újra néztem volna még akkor :)
    ÉS sajnos mint minden pláza tele van kis zselézett hajú hülye gyerekekkel és ostobán vihogó tinilányokkal. De ne is ez a legrosszabb egy ilyen jó film alatt… hanem a kommentárt fűző filmesztéták akik azt hiszik ha megosztják a sötétben a mondanivalójukat okosabbak tűnnek…. hát nem.

  30. Nfrequeny teljesen egyetértek veled, csodálkoztam is, hogy senkinek sem tűnt fel a cásári CGI a film utolsó fél orájában. Azért nem volt rossz élveztem a sárkány 10 volt!

  31. Bécs Imax 3D HFR 17 órás előadás. Ez volt az első előadás Bécsben.
    És olyan kulturált mozizók voltak, hogy magam is meglepődtem.
    Egy páran be is voltak öltözve.
    Jó persze a 15 eurós jegyár, a csitri tiniknek itt is sok, de lagálbb nyugi volt.

  32. Nos tul vagyunk a filmen.Eszméletelen mit hozott össze megint Jackson bácsi.10/10 nálam a film.

    Amig az elsö résznél voltak vegyes kritikák itt aszem sok negativumot nem tudok felhozni.komolyan mondom aki teheti nézze meg.Filmtörténelem során igy sárkányt bemutatni és megvalositani még nem láttatok.Szavakkal leirhatatlan.

    a hordos harci résznél meg kapkodtuk a levegőt.

    CSillagos ötös a film.Futás a moziba.

  33. Tegnap Aréna IMAX 3D 14:45 . Délelőtt még semmi hangulatom nem volt, mintha valami kötelező dolog lett volna. még valahogy kedvetlen is lettem volna. (bár ez valószínűleg a aznapi teendők sokaság tette azzá).
    Aztán ott ülök a teremben, és várom hogy kezdődjön, még mindig semmi.
    Majd elkezdődik, és elég volt az első jelenet(Pajkos Póni) és úgy beszippantott hogy csak na.
    Szerintem ez nagyon jó volt, hogy nem egyből vágnak bele, hanem adtak egy kis időt az embernek. (szerintem)
    A film egész végig tudta tartani a feszültséget. Sokkal jobban oda tudta szegezni a nézőt, mint az első részben. Ott szerintem a környezetre adták hangsúlyt, itt már megspékelték nem kevés akcióval.
    Hogy sötétebb? nos talán egy fokkal. Mert itt eszmél rá Bilbó a gyűrű egyik mellékhatására, és sötét úr is kezd kibontakozni.
    Nagyon tetszett a Bakacsin erdős rész, és hordós.
    (Aki jött velem az olvasta, vagyis eredeti angol hangoskönyvben hallgatta a Hobbitot, és mondta hogy jó pár rész nem így van, ahogy a könyvben, de azt monda ez a megoldás neki tetszett, szerintem nem volt kirívó, (pl.: a hordós rész a könyv szerint “unalmasabb lett volna”)).
    Mi nem tetszett? – Nos ez nem is a filmhez köthető, de talán a nagyon kapkodós akció jeleneteknél, néha kivehetetlenek voltak a karakterek, mert nagyon 3D-re akarták… de ez valszeg HFR-nél nem volt.
    A látvány: 10/10
    Történet: 9/10
    Zene: 9/10
    Karakterek: 9/10
    (itt sokkal jobban kihozták a karakterek valódi tulajdonságait, és Bilbó is sokkal jobb volt mint az első részben)
    Összeségében: 9/10

    UI: a legvégén a end credit-nél lévő “főcím-dal” valami iszonyat szar!!!

  34. Hello!

    Szilmarilok nem nagyon lesz mert a joogokat nem adta el Tolkien fia. De viszont lehetne trilogiat csinalni belőle.

  35. A CGI két helyen tré volt.Mikor SPOILER

    Legolas üldözőbe vette tóvárosban az orkokat,az a ló valami borzalmasan futott na meg SPOILER

    mikor aranytörpöt csináltak a film végén Smaug ellen.Az a forró olvadt arany se volt az igaz..de ezt a két minimáli dolgot leszámítva minden penyt megért a jegy.
    A sima 3d amúgy mintha homályos lett volna,de lehet h csak az én szemüvegem volt szar,foltos volt 1-2 helyen..btw nálam 10/10

  36. spolieres lesz!

    Én 24 óra leforgása alatt kétszer láttam a filmet, ez szerintem igen sokat elmond róla, de egyszerűen muszáj volt hallanom az eredeti hangokat is( Cumberbatch hangja adott egy kis extrát Smaugnak, persze biztos a Sherlock miatt volt, de úgy éreztem 1-el fölényesebben beszélt…és wow!! igazi pszichopata volt, ez tetszett!
    A végén*SPOILER* képes volt csak azért otthagyni a védtelen Bilbót, hogy fájdalmat okozzon neki a Tóváros elpusztításával*SPOILER*)!)

    Az új szereplők közül Barddal voltam a legjobban megelégedve, de Beorn és Thranduil( akármilyen keveset is szerepeltek!)is nagyon jók voltak, akárcsak a Tóvárosiak( A Mester és a csatlósa is!)

    Legolast nagyon jó volt újra látni és Tauriel is egészen okés volt( maga a karakter ellen nincs egy szavam se!), viszont a Tauriel-Kili szál pont olyan volt ebben a filmben, mint a Két toronyban Tufáék az entekkel, ahányszor csak átváltottunk rájuk azt gondoltam “ez mind szép és jó de MI VAN SÁRKÁNNYAL???”

    Én Jackson helyében kihagytam volna a szerelmi szálat, pedig lány vagyok, elvileg miattam csinálták… jobban örültem volna ha ezt az időt arra fordítják, hogy a törpök segítenek Bardnak a Tóvárosban vagy akármi…esküszöm, még a Mester-t is tovább nézegettem volna,amint gonoszan pödri a bajszát csak ne kelljen a szerelmi szállal foglalkozni!Sorry!:(

    A filmet egyértelműen Bilbó és Thorin( és Gandalf ) viszik a hátukon, minden kis interakciójukat élveztem! Thorin akárhányszor csinált valami cool dolgot az egész mozi kéjes nyöszörgésbe csapott…
    Bilbó a legmenőbb hobbit, akit valaha Középföldén élt, ebben a filmben vált nyilvánvalóvá, hogy ezt a szerepre korábban esélyes fiatalabb színészek nem tudták volna így átadni, csakis Martin Freeman!:)

    A film vége nagyon durva, alig tudtam felkelni a székből! Még biztos, hogy párszor meg fogom nézni!

  37. “Bazsi”

    A tuskókat sajnos lehetetlen kiszűrni így őket is beengedik.
    Mellettem űlő emberszabású a papír üdítős poharát nyomogatta szerencsére csak úgy 2-3 percen keresztül azután megunta.

    Nekem jobban tesztett mint az első rész. Talán a több akció miatt.
    Alfrid (Tóváros/Laketown uralkodójának a jobbkeze) nagyon jót alakított! Ő külön dícséretet érdemel. Legolas szerepét mintha Orlandó Bloomra írták volna. Mindig nagyon jól hozza a figurát, ahogy most is tette. Evangeline Lilly is jó volt Tauriel szerepében.
    Aki még nagyon tetszett az Bolg volt.
    Az őt játszó színész alakította Lurtz ot (Uruk-Hai horda vezér) a gyűrűk szövetségében és Gothmog ot a (Orc vezér) a király visszatérben.

    Könyvet nem olvastam így hát nem érttem, hogy mi értelme volt annak a jelenetnek (spoiler) Ahol Gandalf és Radagasz találkozott annál a sírhelynél? Aztán húztak is onnan… Minek mentek oda ha azután rögtön el is mentek onnan?

    (spoiler)

    Egy dolog volt ami nem tetszett: Leöntik a sárkányt olvasztott arannyal búvárkodik benne hosszú másodperceket aztán csak úgy kirepül belőle mintha misem történt volna. Tudom tudom sárkányok nincsenek is valójában… Meg ez fantasy film. De ez akkor is egy faszság volt. Egy élőlény ne maradjon már életben ha elmerül a forró aranyban.

    Ezt leszámítva nagyon jó film volt. 2D ben magyar hanggal néztem. Csak magyar szinkronnal vetítették itt. De azt kell mondjam, hogy tökéletes volt a szinkron. Szóval ez senkit ne tartson vissza.

  38. “mi értelme volt annak a jelenetnek (spoiler) Ahol Gandalf és Radagasz találkozott annál a sírhelynél?” – a Váratlan Utazásban Radagas egy olyan kardot hoz magával Dol Gouldor-ból, ami egy Gyűrűlidércé volt, akiket mindenki tudomása szerint évszázadokkal ezelőtt temettek el. Gandalfnak valószínűleg az a rossz érzése támadt, hogy valamelyikük fogta magát és kisétált a sírjából és azért ment oda, hogy megbizonyosodjon róla, így Dol-Gouldur-ba már azzal a tudattal ment oda, hogy Sauront( vagy annak 1 szolgáját) találja ott!

    A forró arany nekem úgy jött ki, mint egy nem teljesen véletlen Game of Thrones-utalás:

    Spoiler* Viserys-t, aki a “sárkány vére”, úgy ölik meg, hogy forró aranyat öntenek rá. Deanerys, aki a húga és történet egyik főhőse erre azt mondja: “He was no dragon!Fire canot kill the dragon!”

    Na nagyjából pont ez jutott az eszembe! :D

  39. Bandido: SPOILERES LEHET! Tolkien leírta, és az első filmben is elhangzott azt hiszem, hogy a sárkányok gyakorlatilag elpusztíthatatlanok, a pikkelyeik áthatolhatatlanok (a fekete nyíl is csak lepattintani tudott egyet, de átütni nem tudta), a forró arany kevés, csak egy másik sárkány tüze árthatna neki, de ugye Smaug elvileg az utolsó sárkány Középföldén. Ezért is erőltette ezt az egész dolgot Gandalf, hogy menjenek Smaug ellen a törpök és próbálják megölni, mert félt hogy Smaug, ha eljön az idő, Sauron oldalára áll majd a harcban és elpusztíthatja völgyzubolyt, amire csak ő lenne képes.

  40. no igen, a fizika ezen törvénye nem feltétlenül alkalmazható egy olyan lényre, amelyik eleve izzik belül és tüzet okád magából :)

  41. Imádtam Cumberbutch-ot Smaug-ként, szerencse hogy eredetiben néztem. Amúgy nekem Sinkovits Imre ugrott be rögtön ahogy meghallottam, mondjuk nem láttam a Conerry-féle szinkronos Draco-t, de most megnéztem és mintha magasabb lenne egy kicsit.
    9/10, jövőhéten újranézős

  42. Mozihoz:
    A gépész nem állítgatja az élességet, a gép magától állítja a focust, de nem a vetítések előtt, felül lehet írni, de minek. Azt hiszitek még mindig filmszalagról megy a vetítés?
    Hány ember kellene ahhoz, hogy minden előadáson bent üljön egy dolgozó, aki fegyelmezi a viselkedni nemtudókat? Mindenkit be kell engedni az előadásra. Sajnos van egy olyan speciális népcsoport, akik különösen nem tudják, hogyan kell közösségeben viselkedni. Sajnos őket is be kell engednünk a filmre a nagy egyenlőség jegyében holott tudjuk, hogy nem fognak tudni csendben végigülni nemhogy másfél, de három órát sem és ez zavarni fogja a többi nézőt. Persze szólni lehet, de kit hat meg ez szerintetek?
    A film amúgy jó volt, a hordós részt egy levegővel néztem végig.

  43. 11:30 iMax. Végig homály kép, vontatott sztori, cselekmény alulról veri egy átlagos barátokköztet, CGI: kb jobb arany materialt gyártok 5 perc alatt mint ebben volt, 3D erzés nulla. Én még ennyit nem ásítoztam film alatt mint itt. Miért kell egy kb 30 oldalas könyvrészletből 3 órás unalomtengert forgatni? Az egész könyvre bőven sok lett volna ez az idő, és akkor legalább hű lett volna Tolkien művéhez. LoTR baromi jó volt, de itt már csak Jackson zsebe érezte szükségét a forgatásnak. Ja amúgy a vásznon feltűnő legelső karakter ő volt, ez tetszett benne.

  44. ” …és hogy – ahogy arra leszerződött – észrevétlenül belopózzon a hatvan éve szunyókáló sárkányhoz, lehetőleg nem felriasztva elhúzódó álmából.”

    Ez elhangzott valahol a filmben? Mert ha jól emlékszem a történetre, Smaug kétszáz évig feküdt a hegy alatt az aranyban. A könyvben azt írja, hogy a két század alatt a sok drágakő már belenőtt a pikkelyei közé, és ettől még erősebb lett a páncélja…

    DnP: Egy ilyen hozzászólást elég nehéz komolyan venni.

  45. Nyílméregbéka

    Így asszem nem hangzott el, de látni, hogy a pikkelyei között vannak kövek, meg arany. Egyszer ki is esik egy darab Bilbo elé, amikor elmegy felette Smaug.

  46. Pár napja láttam a filmet és miután kijöttem megfogadtam, hogy soha többé nem nézek gyűrűk ura világú filmet. Annyira idétlen volt néhány jelenet a kötelező “mennek mennek, futnak, hegyen, alfőldön, erdőben” jelenetek mellett, hogy csak nevetni tudtunk rajta.

    SPOILER:
    Amikor keresik ereborn bejáratát és nézik, hogy merre kéne menni.. majd..”BILBÓ neked milyen sas szemed van” majd ránéznek egy felhőkarcoló magasságú kőszoborra :D

  47. Jíííhhhááá, meg is van az én idei filmes number one-om!
    Gyerekek, órákig áradozhatnék róla, de felesleges lenne. A sztori pörgős, a helyszínek és a díszlet GYÖNYÖRŰEK, a karakterek árnyaltabbak lettek – jó, egy két törp még mindig nem sokat ad hozzá a dologhoz, de a legtöbbjük már nem csak egy a halmazban rohangáló társai között-, az új karakterek fenomenálisak, a dialógusok elképesztőek, főleg ahogy megidézik a GYU trilógia 1-2 mozzanatát. Smaug félelmetesen monumentális és gyönyörű, az extra, könyvhöz képest hozzátoldott részek parádésak, az egész annyira színes-szagos fantasy, hogy az állam leesett, a műsoridő pedig csak úgy elszállt.

    Egy-két kedvenc mozzanatomat kiemelném a filmből, minor SPOILEREK előfordulhatnak:

    – Bilbónak a Gyűrű általi megkísértése a Bakacsin erdőben hidegrázósan jól sikerült. A zene alatta, Bilbó arcának eltorzulása, a harag, a hobbitokhoz nem méltó dühe és agresszivitása félelmetes lett, tényleg elhitette vele, mire is képes az Egy Gyűrű.
    – A tünde-törp szerelem, bár meglepően hatott, nagyon szofisztikáltan és finoman nyúltak hozzá, nekem nagyon tetszett ez a momentum is, nem volt túl nyálas, illetve erőltetett.
    – Jackson cameóján hangosan felröhögtünk, sajnos csak haverjaim és én, valszeg a mozinézők többsége fel sem ismerte a répazabáló pofát… :(
    – A Glóin-os tündés jelenetnél a könnyem is kicsordult, annyira szívből jövően nevettem fel, ahogyan Bombur hordós akcióján is. :D
    – Tóváros annyira részletgazdag és szagos volt, hogy az állam leesett. El sem hittem, hogy ilyen szépen meg fogják tudni csinálni.
    – Martin Freeman egyszerűen parádézott minden egyes jelenetében, jobb címszereplőt nem is találhattak volna nála.
    – Az akciójelenetek, pörgősek, élvezhetőek, gyönyörűen megkomponáltak voltak.
    – Gandalf és Radagast látogatása a kriptában volt annyira nyomasztó és súlyos, hogy konkrétan kirázott a hideg, és fel kellett vennem a pulóveremet.

    Pár dolog, ami sajnos azért nem tetszett:
    – Mint már említettem, pár karakter ugyanolyan sablonos maradt, mint az első részben, értve ezalatt főleg a törpöket.
    – Az ork vezérekből, Bolgból és Azogból is többet ki lehetett volna hozni, megint csak sablon gonosz figurákat kapunk, mélyebb indíték, mélyebb gyűlölettől mentesen. Jó, persze, mindenki tudja, hogy mi vezérli őket, a karaktereik ettől függetlenül egy nagy nullák!
    – Egy két kurvára a film hangulatához nem illő kifejezés. Pl. mikor Bilbó mondja Smaugnak, hogy “Ezt benézted!”… Mi az, hogy ezt benézted? Ez nem valami fantasy gettó bazmeg!
    – A CGI jeleneteknél néha kilógott a lóláb. A tündék ugrálásánál, néha a lovaknál, néha az orkoknál is. Ez sajnálatos. (Ugyanakkor pl. az aranyömlésnél megállt bennem az ütő, ennyire szépen kivitelezett, gyönyörűen megmunkált jelenetet még nem láttam!)
    – Na meg a vége. Ilyen geci módon félbevágni a sztorit. Ehh, gondolom mindenki tudja, mire gondolok, és gondolom a legtöbben nem erre számítottak lezárásként…

    NA DE összességében ez még mindig 10/10, alig várom, hogy elteljen egy év, és láthassam ennek a gyönyörű trilógiának az utolsó felvonását.

  48. CSAK SPOILER!!!!!!!!!!!!!!!!
    Mellettem ült egy csaj a pasijával…szerintem ő kérdőn nézett rá…amikor én már az első másodpercekben felismertem a Jacksont amint átlibbent a vásznon..CAMEO!!!!!!Aztán amikor Legolas megkérdi…”ki ez a rondaság”? Gimli!!ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ Besza-behu!!!!és a sok apro utalás a későbbiekre…Imádom ezt a filmet….sokkal de sokkkal jobb mint az elözö/amit szintén szeretek/…:)
    UI: a Szilmarinokat olvastam….lehetetlen megfilmesiteni…szerintem…a szó klasszikus értelmében nem regény…amolyan “dokumentum”-szerüség…

  49. predakon: Igen ezen en is jot rohogtem :) Hat bitang nehez lehet eszrevenni 3 meterrol egy empire state buildinget az mar biztos. A masik meg hogy keresik a kulcslukat, de sehol semmi. Majd mikor hobbitka rajon a tutira, kinyilik az ajto, belep torpapa es megszolal: ismerem ezeket a koveket. Honnan? Ha jart ott, akkor mert nem tudta hol a luk?

  50. “Bachstein says
    (Ugyanakkor pl. az aranyömlésnél megállt bennem az ütő, ennyire szépen kivitelezett, gyönyörűen megmunkált jelenetet még nem láttam!)”

    Na ez mókás! Többen pont ezt hozzák fel előtted, hogy mennyire szarul volt kivitelezve a folyékony arany.

  51. Bandido: Igen, én is olvastam, de szerintem meglepően hitelesen és gyönyörűen volt megalkotva az a jelenet. Nem mintha lett volna lehetőségem látni élőben ilyen mértékben olvasztott aranyat, de számomra abszolút nem lógott ki a CGI (nem úgy, mint más jeleneteknél, pl. Legolas lovas üldözése, ugráló tündék, stb.).
    És ha már CGI, azt végképp nem értem, hogy több orknál is a közeliknél lehetett látni, hogy igényesen kivitelezett, rendes maszkokat használtak, ehhez képest némely távolabbi jelenetél rögtön észrevehető volt a CGI, holott erre nem értem, mi szükség volt. Ráadásul itt nem bonyolult ugrálós, meg harcolós részekre gondolok, hanem mikor csak simán rohangáltak az orkok.

  52. nyílméregbéka: az első részben hangzott el, hogy 60 éve nem látta senki Smaugot

    Bachstein: az “ezt benézted”-en én is csak néztem a feliratnál, egyáltalán nem illett oda

    Bandido: és? attól, hogy nekik nem jött be, másnak még tetszhetett

  53. Mammut: Én szinkronosan néztem, de arra azért kíváncsi lennék, hogy eredeti nyelven milyen mondat hangozhatott el. Erre nem emlékszel? Ráadásul volt még pár ilyen nagyon necces beszólás, de azokra már nem emlékszem, majd a legközelebbi megtekintésnél igyekszem azokat is megjegyezni.

  54. Erektálva néztem végig. A Tauriel és Kili szál jót tett a történetnek. Minden akciójelenet nagyon szépen volt megkomponálva. Azt kaptam amit vártam, talán kicsit többet is!

  55. Bachstein: nem emlékszem már, ezt is elfelejtettem, most, hogy írtad, ugrott be, hogy tényleg, hogy furcsáltam én is

  56. ” távolabbi jelenetél rögtön észrevehető volt a CGI, holott erre nem értem, mi szükség volt”

    Mert 1000 orkot egyszerubb renderelni mint maszkolni. Ja es olcsobb is. Gepen ket klikk hogy 10 vagy 10.000 legyen a vasznon.

  57. Talán már jóval a felvett jelenetek után gondolták hogy több ork felpörgetné az adott képkockát,vagy azt a pár másodpercet amíg tart az a snitt. És így volt gazdaságosabb cgi-jal. Amúgy nekem nem lógtak ki egyáltalán. A geci marvel műanyag heroknál már ugyanezt nem mondanám el.

  58. fearandloathing: Lehet igazad van, talán majd a bővített extráiból megtudjuk. :)
    De azt azért sajnálom, hogy jóval hangsúlyosabb lett a CGI, mint a Gyűrűk Urában, pedig olyan fasza kis maszkokat készítettek.
    Amúgy Azog is rendes, elmaszkírozott színész lett volna, csak valamiért nem tetszettek Jacksonnak a koncepciók, és kezdtek kifutni az időből, úgyhogy maradt a CGI-móka, ami… hát nem is tudom, szerintem elég vegyes a megítélése a sápadt orknak.
    Alapból így nézett volna ki:
    http://heirsofdurin.files.wordpress.com/2012/02/617222_370216733071684_1565281970_o.jpg

  59. Most jöttem a moziból.Megnéztem.Nekem nagy csalódás volt.Látvány oké rendben de az manapság már minden blockbusterben jó.Ezt a filmet másfél órába bele lehetett volna süríteni!Mindenki áradozott hogy végig akció meg pörgés!Hol?Orlando Bloom-ék elvitték a filmet azon kívül nulla!SZerintem az utolsó részbe belepakolnak mindent!Ez egy közepes alkotás volt!Sokkal többet vártam tőle!

  60. Bachstein:

    Ez Bolg! Egyébként kicsit sírok, hogy nem maradt a maszk, mert így ő sokkal jobban nézett ki! Utoljára ilyen jól Lurtz nézett ki( nem véletlenül,lol!), kicsit sajnáltam, hogy őt olyan hamar kicsinálták a GYSZ-ben, gondolom Jacksonék szerettek volna még hozzá hasonló rosszfiúkat ebbe a filmbe!

    Azogot kezdem megszokni, nekem még ő is bőven valóságos volt!

  61. kisame: Először Azogot tervezték ilyennek, később döntöttek amellett, hogy ezt a design-t másik figuránál fogják alkalmazni. :)

  62. Nekem tetszett Azog is és Bolg is :D mondjuk abban van valami hogy a Lurtz-féle maszkírozásnak egész kellemes kis hangulata volt!

  63. Mammut: Ezek szerint valami miatt leröviditették ezt az időt a filmben. Pedig szerintem a kétszáz évvel sokkal életszerűbb, hogy az emberek már csak a legendák szintjén beszéltek a törpök aranyáról és a sárkányról.

  64. Olvasom a sok negatív kritikát. Valahol nem értem az embereket, hogy ilyenkor melyik filmet is nézik meg.

    CGI-ról: WETA szerintem kitett magáért, Smaug egyszerűen gyönyörű lett. Aranyról nem mondok semmit, nem hinném, hogy bárki is tudott volna jobbat még szerintem a Pacific Rimes (1/10 a film) arcok se tudták volna ezt kivitelezni…

    És mindenki elfelejti lesz egy bővített extended kiadás is. LOTR trilógia is homályos volt egy két fejezetnél és kaptad a plusz jeleneteket a film perfekt lett. Mielőtt még jönnénk az emberek a “ja hogy még több pénzt vegyenek ki a zsebemből” arcok azoknak mondom hogy 3 és fél órát nem hiszem hogy leültek volna bent. Ja és 3200 HUF A Tecsóban a bővített szép dobozos mint anno a LOTR.

    A lényeg. A film pörgött. Az előttem szólókkal nem értek egyet akik ezeket írják: “mennek,mennek, alföld, mennek”. NEM. Ez nem így van. Full akció volt, pörgés ezerrel és mindig kicsit lassított nekünk, lásd: Kili – Tauriel. Szóval World War Z-hez az akciót nyugodtan hasonlíthatom. Azt viszont nem értem az emberek miért sírnak azért mert az első rész lassú… fel kell vezetni a karaktereket és bemutatni őket. De szerintem előző rész is vitt mindent. Volt loot, boss és akció rendesen.

    Jackson tökéletesen átvette a könyvbeli “sz**ásokat” amiken a törpék keresztülmennek. Zseniális.

    A magyar szinkron néha fájt, de nagyon. Eredeti nyelven jövő héten tuti megnézem még egyszer és utána a lejátszóm minden csavarja kívülről fogja fújni a filmet.

    Részemről Jackson megcsinálta.

    U.i.: Aki a rendezőt azért fikázza mert pénzt akart ebből, csekkolja le a Premieres képeket és az előtte levő interjúkat. :)
    Halál egyszerű ember a manus.

    Értékelés: 8/10

  65. “Olvasom a sok negatív kritikát.”

    Ne túlozz, alig pár ember írt negatívat, jóval többen éltették, olvass kicsit visszább is a kommentek között. ;)

  66. Fantasztikusan király, Peter Jackson odatette megint:) elsö jelenet: PJ répát eszik Bree ben:) számolom a napokat jövö decemberig.

  67. Spoileres.

    Hát ez egy élmény volt, pedig akkora várakozással ültem be a moziba, hogy jó magasról és könnyen puffanhattam volna. Nagyon fanyalogtam anno a 3 filmmé szétszedés miatt. De már nem :)
    Nekem jobban tetszett, mint az első rész, pedig azt is imádtam. De itt ültem a moziban, és ha néha magamhoz tértem és tudatában voltam annak, hogy egy moziteremben vagyok, akkor csak az jutott eszembe, hogy húú, de jó, még sok minden hátra van, aztán csak Smaug végszója térített magamhoz és anyáztam egy sort :)

    A látvány tökéletes, nekem sehol se volt zavaró a CGI, a 3d is nagyon klassz volt (a váratlan utazást 2d-ben láttam, és eddig nem volt pozitív élményem a 3d-ről; igaz nem is vagyok nagy mozibajáró), tetszett a szinkron, a jelmezek, olyan jó volt nevetni a poénokon és a kikacsintásokon (Jackson cameoja, gimli említése). A kalandok közti átmenetek sem voltak olyan vontatottak, mint az első részben, igaz, itt már nem kellett 15 karaktert elkülöníteni a néző fejében.
    Vki írta, hogy a törpök még mindig elég felszínes figurák, ezzel egyetértek, kábé a felüknek van karakterizációja: Balin a mesélő, és bölcs, Bofur a vicces, Bombur az Bombur :D, Kili jóképű nőcsábász stb. De szerintem ezzel nincs is baj, én egy csapatként gondolok rájuk, nagyon szeretem azokat a jeleneteket, amikben együtt mutatják őket a jól kitalált jelmezeikben. Valószínűleg mindenkinek van közülük kedvence. (Nekem Ori az, pedig őróla se tudunk sok mindent.) Kicsit mérges is voltam, amiért Tóvárosban szétváltak, de legalább Kili él! Bevallom azt hittem, hogy neki befellegzett – Taurielnek hála, nem :) Amúgy nekem bejött ez a szerelmi szál, aranyos. Lány vagyok, Jackson nálam betalált :D De hosszútávon nem tudom elképzelni, de Aidan Turner minden plusz játékidejéért örök hála.
    Gandalf szála nagyon félelmetes volt szinte végig, Szauron igazán gonosz és fenyegető volt – nagyon jól megcsinálták az egészet. Igen, őróla simán elhiszem, hogy sz*rik tőle egész Középfölde. (Rossz hasonlat, de például a Harry Potter filmek ebben gyengék Voldemortot illetően.)

    A moziban tesómmal szerencsénk volt, egy csapat lánytini ült ugyan előttünk, de nagyon halkan beszéltek, nem szürcsöltek stb. Pedig mikor megláttam őket, eléggé kétségbeestem. Nagyobb gondom volt a felnőttekkel. Tesóm később mondta, hogy megszámolta, 23-an mentek ki a film alatt a mosdóba, ebből alig 6 volt gyerek… Az azért elég zavaró volt, hogy pl a számomra b*szott félelmetes pók jelenet alatt (Ron Weasley bepisált volna) sétálgatnak a vászon előtt (ketté volt osztva a nézőtér a 8. sornál, mi a 10-ben ültünk).

    Nagyon várom a 3. részt, imádom ezt a világot :)
    Én már most kimondom, hogy nálam a filmek jobbak, mint a könyv. Jackson megcsinálta.

  68. Sziasztok! Néhány helyen láttam, hogy a szereplők névsorában ott volt Andy Serkis neve is. Volt bármilyen rövid jelenet Smeagol-al? A beszámolókból és egyéb cikkekből úgy tűnik, hogy nem. Mondják, a történet eme részén Smeagol-nak nincs szerepe, dehát Tauriel-nek se volt a könyvben. Szóval érdekelne, hogy miért bukkan fel néhány felsorolásban Andy Serkis neve, mennyire rövid jelenete volt (ha volt egyáltalán) a legutóbbi részben? Még nem láttam a filmet.

  69. Mammut: Bírnám, ha bevágnák egy snittre, ahogy a döglött Goblin King tetemén búslakodik a Gyűrű elvesztése fölött, miközben valami gennyes mócsingot zabál. :D

  70. Tina: valószínűleg azért láttad a nevét, mert ő a secound unit rendezője (az a csapat, akik olyan felvételeket készítenek, amire nincs ideje Jacksonnak: kisebb vágóképek, hangulatok, kitöltők, akciójelenetek).

    A filmről SPOILEREK VÉGIG:
    Hú, hát nagyon érdekes élmény volt, be kell valljam, ugyanis az Unexpected Journey számomra nagyon tetszett, minden hibája mellett is (hibának tartottam az olyan pluszjeleneteket, amik érezhetően húzták a filmet, mint például a varázslók tanácsa, vagy Radagast egy-egy jelenete, Azog karaktere, néha feszesség hiánya), de úgy összességében kijött a film számomra egy 8/10-re. Nálam nem számítottak hibának az olyan dolgok, mint a túlságosan CGI-ra való támaszkodás több helyen, vagy az akciójelenetek tömkelege, szerintem ez már a LOTR esetében is kb. ilyen arányban működött, szóval ez nálam ok volt, és a zsáklaki jeleneteket is végig élveztem (mai napig élvezem), szerintem azon sem kellett kurtítani. A 3 film/300 oldal dologgal pedig soha nem értettem egyet, szerintem ez soha nem volt hibája a filmnek, legalább semmit nem kellett kihagyni belőle, és Jacksonék elegendő háttérrel töltötték fel a filmet, hogy legyen annak tartása (gondolok itt arra, hogy a törpök nem csak a kincsre hajtanak, hanem elveszett királyságukra = megvan a drámai motivációja a trilógiának).

    Úgy éreztem, hogy a Hobbitban megvan annak a lehetősége, hogy egy kiváló trilógia kerekedjék belőle, és hogy a folytatásokban már a kezdetekben elkövetett hibákat kijavítsák. Elszállt az a várakozásom, hogy olyan lesz, mint a LOTR-trilógia, mert az lehetetlen: olyan soha nem lesz, ez egy egészen másféle lélegzetvételű könyv, történet, sokkal inkább mese. Mindezen várakozásokkal ültem be a Desolationra, és hát öcsém, elragadott magával a film. A tempó végig feszes volt, gördült előre a történet, néha még sietősnek is éreztem, pedig az szinte lehetetlen egy ilyen hosszúságú film esetében. Nem voltak idegesítőek az új tünde karakterek, sőt, kiválóan illeszkedtek a filmbe, még az állítólag fölöslegesen visszatérő Legolas is kellemes pillanatokat okozott. A szerelmi szál sem zavart, sőt, kifejezetten jót tett a filmnek, bár úgy érzem, lehetett volna kidolgozottabb, de még hátra van egy film, ugye… A történet megszakítás nélkül gördült tovább az előző filmből, és haladt egészen az utolsó képkockáig, érződik rajta, hogy ez egy nagyobb történet középső része, még ha önállóan is megállja a helyét. Alig pislogtam kettőt, és már vége is volt a filmnek. Egyedül az utolsó etapban, a Smaugos üldözésnél éreztem, hogy itt talán kicsit feszesebb is lehetett volna, de ennyi…

    A CGI-t felemlegették páran: én nem vettem észre, hogy gagyi, vagy rossz lett volna, egyszerűen csak azt láttam, hogy nyitva maradt a szám a hihetetlen látványvilágtól. Újra Középföldén éreztem magam, mintha egy teljesen új szegmensét ismertem volna meg, plasztikussá vált a világ. Smaug pedig egyszerűen hihetetlen volt, a filmes CGI eddigi csúcsa, jelenleg nincs nála tökéletesebben megalkotott lény, és higgyjétek el, akik ilyenre képesek, azok a film többi részét sem fogják lerendezni annyival, hogy “jóazúgy…”. Ha megnézitek a bővített változat 9 órányi dokumentumanyagát, a mérhetetlen mennyiségű belefektetett munkát látva rájöttök majd: ez nem egy olyan csapat, akik ilyet megengedne magának. A 3D pedig tökéletesen működött, képtelen vagyok a Hobbit filmeket máshogy nézni/elképzelni, bár én támogatója vagyok a 3D jó felhasználásának, szóval ez elfogult vélemény, de akkor is: az egyik legcsodálatosabb, legjobban kihasznált 3D volt, amit ezen a filmen láttam.

    Martin Freeman tökéletes, mint Bilbó, és akármennyire is elhasznált már ez a kifejezés, de Ian McKellen nem Gandalfot alakítja, hanem Ő Gandalf, pont. Az új karakterek közül Bard volt a legjobb, de mindenki hozta a megszokott minőséget. Na meg persze BC, mint Smaug: leírhatatlan élményt nyújtanak jelenetei, ő az új Gollam, no comment, zseniális. Újra LOTR hangulatom volt, és ez nagyon jó jel. A filmvégi dal tényleg nem illik ide, bár azon kívül kellemes munka.

    A befejezésről annyit, hogy bevallom, nagyon váratlanul ért, és nagyon jó húzásnak gondoltam, hogy pont itt, pont így, viszont az kicsit ambivalenciát okozott bennem, hogy LOTR film még sohasem ért így véget, ezért nem tudtam eldönteni, hogy borzasztóan akaratos és átlagos, kiszámítható, vagy éppen zseniális befejezést láttam. Ezt még mindig nem sikerült eldöntenem. Valamint érdekes volt nagyon Thorin jellemfejlődésének az íve, hogy most milyen irányba fog menni, gondolok itt arra, ahogyan Bilbóval viselkedett, odabent, Smaugnál…

    Egyszóval úgy érzem, hogy mindent egybevetve meghallgatták a kritikákat, és javítottak rajta, bőven. Egy-két mellélépés még akad, de ezek már tényleg olyan “pislogj-és-lemaradsz-róla” pillanatok, amik nem rontják el az átfogó élményt. Megvan a lehetőség arra minden szempontból, hogy egy kiváló trilógiát üdvözölhessünk jövő ilyenkor, ami bátran megállja a helyét a LOTR mellett, mint előzménycsokor, ha felül nem is múlja azt. Éppen ezért nálam egy 9/10-et ért el ez az epizód, reméljük, jövőre Jacksonék egy olyan fináléval robbannak az arcunkba, ami kiérdemli majd azt a bizonyos maximális pontszámot.

  71. Sajnos csak ma tudtam megnézni de kárpótolt a film minden téren!!
    MOM 2D szinkrónos amúgy utálom a szinkrónos filmeket de ez jó volt. Bilbó pókos jelenete nálam mindent vitt az a gyors hangulat váltás!! A hordós jelenet marha jó volt és nem is igazán tudtam elhinni, hogy gyorsan elment a jelenet, mikor tutti 10-15p volt :)
    Smaug meg EPIKUS!!!! nekem volt 1-2 CGI-el bajom de nem érdekel, mert jövö7en angolul megnézem. 10/10

    U.i.: Amikor Smaug ott hagyja hőseinket mondom magamban ugye nem most lesz vége….dehogynem ott vége és ezzel sokan voltunk a moziban üllőkkel…a magyarban gyakran használt káromkodás közepette álltunk fől és várunk 1 kicseszett hosszú 1 évet

  72. csavardi samu: Eskü meg nem mondtam volna hogy Ő az. :) Olyan mintha 3 szinkronszínész intézte volna a munkát ahhoz hogy Smaugot magyar nyelven szólaltassa meg…mármint úgy volt effektelve..de szerintem k*rva jó volt. :)

  73. Igen a Hobbit 1-2-3 ban Andy Serkis ‘másodrendező’ is volt.

    Peter Jackson a Gyűrű szövetségéeb is szinte ugyanez a cameoja volt Bree-ben :D Csak akkor még volt rajta +100 kg. :D Hobbitosabb volt.

    Két toronyban védte Held szurdokot. :)

    Király visszatér bővített ávltozatában volt még kalózként egy új jelenetben :D A fél stábbal opertőrrel, a Weta műhely vezetőjével stb. :D

    1. Hobbit filmben meg menekülő törp volt Smaug pusztítása után. :D

  74. nekem eléggé tetszett, voltak gyengébb pontjai, de voltak olyan részek, amik rendesen behúztak… a történet olyan amilyen, biztos lehetett volna jobb is, de gyengébb is… a látvány zseniális, a történet ok, a szereplők jók, még a hozzáírt szereplőkkel is meg tudtam barátkozni.

    a legütősebb rész számomra Gandalf ütközete volt Szauronnal, iszonyat jól sikerült ábrázolni, megvalósítani a nem éppen kiegyensúlyozott mérkőzést, egy ideig ugyan ellenáll, de a végére elsöpri az ellenállást az a fékezhetetlen gonoszság és gyűlölet, ami Szauron hatalmát adja, a hatalmának ez az egyértelmű megnyílvánulása nekem így utólag hiányzott a LOTR filmekből.

    “egy gyűrű mind felett, egy gyűrű kegyetlen, egy a sötétbe zár, bilincs az egyetlen” – pont ezt a hatalmat láttam bele Gandalf ellenfelébe, bár tény, hogy az egy gyűrű nem volt jelen.

    ugyan akkor pont ez a jelenet világít rá a fő problémámra az új trilógiával kapcsolatban. van némi diszkrepancia, következetlenség. olyan események történnek, olyan következtetések vonódnak le, olyan információk birtokába kerülnek egyes szereplők, melyek az eredeti trológiában – ami 60-65 évvel később játszódik,- nincsenek meg. szerintem. tudják az előzménytrilógiában, hogy Szauron visszatér, mégsem tesznek kvázi semmit. tudják, hogy a kilencek kiszabadultak, tudják, hogy Szauron magához szólítja a gonosz hordáit, de évekig, évtizedekig nem történik semmi… szép és jó a film, mindkét részétől odáig voltam, de nekem ez egy kicsit fáj.

    mondok más példát arra, hogy mikre gondolok: A Király visszatér elején ünneplik a Helm-szurdok béli diadalt, Legolas és Gimli ivóversenyt rendez, Gimli kidől, Legolas azt mondja, hogy érez valami bizsergést az ujjaiban (kb. immunis a szeszre). a Hobbit második részében mi történik a törpöket örző elfekkel? bebasznak és elalszanak… hogy is van ez? :)

    nekem tehát negatív érzésem nem a CGI, az új szereplők, a történet felduzzasztása stb. miatt van, hanem amiatt, hogy ha csak egy picit is, de ellentmondásos lesz a két trilógia.

    PJ cameoja meg LOL.

  75. dimitrij:

    SPOILER

    szerintem várjuk ki, valszeg kiderül, ki mit tud majd a trilógia végén, és miért teszi azt, amit a következő években

    a Dorwinionban készült bor még a tündéknek is ütős, ha jól rémlik, mondják is, hogy oda kell visszavinni a hordókat

  76. arob: hát, ha lotr vs. star warst hozol fel, és ha már előzménybakikról volt épp szó, akkor az sw előzménytrilógiában nagyobb baki volt, r2d2 totál elfelejtett repülni :)

  77. SPOILER

    dimitrij: a harmadkor 2941. évében (és a harmadik Hobbit filmben) a Fehér Tanács kiűzi Szauront Don Goldurból, ezután tér vissza Mordorba. Tekintve hogy egy testetlen izé, így annyira nem nyomonkövethető, de ha még tudnák is hogy hol van, akkor is orkok ezrei vannak Mordorban, emellett amíg az Egy Gyűrű létezik, addig Szauron elpusztíthatatlan.

  78. Jackson cameon Bree-ben jót derültem, mint a szövetségben. Majdnem megegyezik a kettő :D
    A hordókat meg tényleg dorwinionba kellett vinniük. Azokat a borokat meg úgy tudom elképzelni mint nekünk a tokaji aszú csak éppen mondjuk 60 fokosan :D

  79. Szép volt, jó volt, szórakoztató volt. Az első rész nem jött be, de második nézésre az is jobb volt. Ez viszont teljesen rendben volt.
    Freeman és Cumberbach hangja parádés, a világ csodaszép, az akciók nagyon látványosak és szerintem a szerelmi szál sem volt annyira túl hangsúlyos, hogy nagyon zavaró legyen. Én szívesen elnézegettem Evangeline Lillyt.
    Egyetlen bajom a végével volt, mert baromi szemét módon lett elvágva. Az első rész vége jó volt, szépen egy csúcspont után, volt idő leülni, itt meg két akció között nyissz.

  80. Mammut: Hmm… hát végül is valamennyire ez is szlenges kifejezés, de szerintem a magyar szinkron akkor is túl durva és nem illő ehhez.

  81. Megdöbbenve olvastam végig a hozzzászólásokat.
    SPOILER IS LESZ
    Egyet le kell szögeznem. Imádom az eredeti trilógiát.A hobbit első része is nézhető volt,hangulatos. De ez a második rész….
    Feszes?
    Akciódús?
    Szép CGI?
    Az agyamat eldobom. Lehet ,hogy valakinek tetszett…oké rendben.
    De ezeket leírni? Durva.
    A filmben két értekelhető akciójelent van,amik viszont tényleg fantasztikusak: a hordós+ Szauron vs gandalf.
    A többi tömény unalom. Ezt filmet rosszabb esetben másfél órára lehetett volna vágni ( Mellettem egy egy srác a moziban azt kérdezte: “vágó látta a filmet?” :D )
    A törpökről továbbra sem tudunk meg semmit,a smaugos arcoskodás a hegy belsejében mint egy szarabb dragonball epizód, Dale szerintem borzasztóan hangulattalan lett,az egész film egyszerre kapkodó és unalmas,amit nem tudok megbocsátani az pedig a 2013ban viccesnek mondható cgi.
    Legolas amikor kilovagol? Az arany????? Az orkok meg amikor a törpök lovagolnak és az erdőböl látjuk őket megérkezni…az mi volt? értem,hogy mesebeli világ,de aki életében látott már aranyat folyékony halmazállapotban,….na szóval nem így néz ki,mint ahogy a filmben … ,már a szememnek volt kényelmetlen
    A másik számomra hatalmas probléma,az,hogy az egészet nem lehet komolyan venni. Az eredeti trilógiában is vannak jelentek(legolas vs olifánt) amik hazavágják vagy 10 percre a hangulatot,de itt 10 percenként van ilyen. Különböző ostobábbnál ostobább beszólások,borzasztó.
    Olyan alap dolgokba már bele sem kötök,hogy minek a szerelmi szál,smaug miért egy idióta(most komolyan,amikor bilbóval szerencsétlenkedik, az durva),miért van ritmustalanul vágva a film,miért van olyan kevés a jól ismert Lotr st-ből,és miért egy fos a forgatókönyv(ez nem a 3 részre szedés miatt gondolom).
    Ebben a filmben kérem szépen annyi történt,hogy mennek a törpök,eksön,de úgyis túlélik,mennek,eksön,tovább mennek.
    Nem a filmhez tartozik,de az alle-ban néztük,és nem tudom mi rá a (szitroen) szakszó de a fókusz lassan állítódott vagy nem tudom,homályos volt a kép sok helyen.
    Csak,hogy legyen valami pozitív is a hozzászólásomban,mert a film olyan rossz azért nem volt(inkább unalmas).
    -Hordós rész
    -az összes szauronos rész büntet
    -legolas szerintem nagyon el lett találva
    -smaug cgi-je,hangja zseniális
    -azért a lotr-hangulat néhol tetten érhető
    -egy két jó poén
    -epic részek(mikor bilbó megtalálja a kulcslyukat pl)
    -zseniális helyszínek
    SPOILER VÉGE
    Sajnálom,ha valakinek a lelkivilágát megbántottam a hozzászólásommal,nem vagyok lotr-hater,de ez nem jött be,ezt én sajnálom a legjobban.
    max7/10

  82. “evil9 says:”

    “Tömény unalom” azt mondod a végén meg adsz rá egy 7/10 et.

    Ha számomra egy film tömény unalom az max 3/10 és akkor jó indulatú voltam.

    Nem lehet, hogy háttal ültél a moziban? :) Mert akkor mindent értek.

  83. Most komolyan??? én látom a pozitívumait is a filmnek de nem értem miért van mindenki ennyire oda. Imádom a gyűrű trilógiát, de ez a film olyan volt mint egy paródia. a hordós akciójelent mennyire fasza?? hát basszus mint egy videojáték inkább. Az arany, hát hogy néz ki?? Miért kell ebben már mindent cgi-al csinálni?? A gyűrűk ura így 13 év távlatból hitelesebben nézett ki mert maszkokat, jelmezeket használtak főleg. itt meg minden ork meg minden ami mozog az cgi. és bassza a szemem. és pár év múlva elavul és akkor még több emberét fogja. Ez tényleg egy “unalmas mégis kapkodós” néző hajhászás lett. Mutassunk nagyobbat meg meg jobbat, meg többet. A gyűrűk urában még volt lélek, ebben már inkább a pénz szagot érezni.

  84. Bandido
    max7=ha nagyon jó szívű vagyok. Az egyzserúen nem lenne igaz,ha 3-4-5ös pontszámot adnék,azért annál bőven jobb a film.
    A film minősége jó,a tartalma kevésbé. Ez van.

  85. Akkor most már Én is merek ide beírni! :) Ahogy olvastam, azt fedeztem fel, hogy mindenki isteníti! Ez kb. egy kétszer-háromszor nézhetős film! Gyengébb, mint az első rész, az biztos! A két trilógiát nem lehet összehasonlítani, mivel az elsőt nem lehet utolérni!
    A történetről annyit, csak feltennék egy kérdést: ha Legoman, és a Lost szépmosolyú csajszit nem rakják bele a filmbe, akkor mi lett volna?! Dögunalom! Ezen valaki elgondolkozott? Magyarul, ahogy látom ez a két szereplő nagyon kellett bele, mivel amúgy bukta lett volna a film!
    Az is feltűnt, hogy mindenkinek mennyire tetszett a csaj szereplése, pedig akik ide rendszeresen írnak, azoknak más filmeknél az ilyen típusú karaktereket oltják! Szóval elég ellentmondásos itt a társaság! A csaj a Lostban se volt nagy szám, csak jól néz ki! Itt se volt kiemelkedő az alakítása! A szerelmi szál annyira csöpögősen erőltett volt, mint még soha! Az ilyet máskor mindenki ízekre leoltja, hogy mi ez! Itt nem, mivel “Gyűrűk uráról van szó”.
    Legoman is kilógott a sorból! Az Ő alakítása elment, habár utána másnap megnéztem LOTR 1 részét, s basszus, jobban is megoldhatták volna szegény embert! Vicces volt nézni, hogy a mostani részben öregebb a fej, mint az akkoriban, de ugye sztori szinten előbbrébb játszódik! Ez olyan gáné volt, mint az X-menben, amikor a profot számítógéppel akarták fiatalítani.
    Szóval, ha ez a két karakter nincs, akkor kuka a film! S nem tudom, hogy csak Én vagyok vele így, de nekem az az első trilógiánál se tetszett, hogy ez a tündérbogyóka, amikor a elefántféleségen, majd a mostani részben a nagy gnómon milyen hihetetlenül lehetetlen módon maradt talpon! Na ott kilógott a számítógépes cucc, de rendesen! Mintha Pókembert láttam volna, olyan lazán a hátán maradt a srác! A hordós jelenet jó volt, zúzott, de akkor is, sok helyen kilógott a CGi! Nagyon látszott! S igen leírom megint, hogy más filmeknél már mindenki oltaná a rendezőt, stábot, hogy ezt jobban is megcsinálhatták volna!
    S ami még zavart, s persze ez is CGi, azok a bizonyos jelenetek (nem sorolom fel, mivel akkor újra kellene néznem). Nagyon látszott, hogy mögöttük eredetiben zöld vászon volt, s csak oda van vetítve a mögöttes tartalom! Sajnos! Amikor visszanéztem a trilógia első részét, ott is fel lehetett fedezni ezt, de az ember azt gondolná, hogy 2013-ban ez már javítani tudják, de nem! S ezt úgy írom, hogy pl. a Gandalf vs. Szaruhártya “battle” epic számomra, a sárkány is gyönyörű volt. Ezeknél, s még sorolhatnám, ott rendesen ütött a CGi, vagy az orkoknál, mivel köztudott, hogy itt már gép alkotta a húst az emberre! Régiekben még volt maszk, jobban is nézett ki! De pl. ezek se lógtak ki, de néhol annyira körvonalazódott a két matéria közötti különbség, hogy csak na! Az élességgel volt a probléma!
    Viszont ennek ellenére azért tetszett a film, rossz nem volt, az nem állíthatom! De nem is az év filmje! Megnézős, mint az előző trilógia részei is, ha majd otthon az RTL Klub vetíteni fogja! S talán esetleg, mikor 1000 Ft-os áron meg lehet venni a bolt ennek a trilógiának a sorozatát, akkor megveszem, de nem most díszdobozban, horribilis áron!

  86. Lol Imtol te miről beszélsz?? Legolas és Tauriel menti meg a filmet??? Apa én már a pajkos pónis jelenet után azt mondtam hogy már megérte beülni rá, és akkor még vissza volt ezer meg egy momentum, amit most itt sorolhatnék.Na meg a sárkány.
    Amúgy érezhetően más volt az egész film atmoszférája az eddigiekhez képest, lehet idejét érezték picit továbblépni,talán volt egy kis enyhe game of thrones ráhatás is a háttérben . Tetszett hogy sok szempontból nyersebb volt az egész. A kocsmában a züllött tagok, a véres cafatok egykét jelenet után.Árnyaltabbak lettek a karakterek, Thorin sem az a tipikus makulátlan jólélek már mint pölö Aragorn, sokan mondták hogy nagyon hasonlóak, mostmár látszik köztük a különbség. A törpök apró kis szerencsétlenkedései, jellemző megnyilvánulásai megintcsak bejöttek valahogy ez talán az egyik ami kicsit emlékezteti a nézőket a könyv gyermekibb hangvételére. Aztán ami még bejött hogy Gandalf végre BADASS volt :D A szinkron itt ott nekem is fájt, de mai szinkronmunkákhoz képest bőven elfogadható volt, alig várom eredeti nyelven Cumberbatch miatt.
    Eddig minden részben volt egy jelenet amit megkönnyeztem, féltem hogy itt nem lesz a sok akció mellett, de srácok mikor Thorinék beléptek a hegybe, ahogy simogatta a köveket meg amiket mondott na ott megtörtént aminek meg kellett :D Ja és valaki itt fentebb kérdezte hogy “há honnan ismeri azokat a köveket akkó mé nem tudta hol a bejárat, meg a kulcslyuk”, nyilván nem konkrétan arra a kőre gondolt…
    Nekem cefetül bejött a film, az új légkörével együtt, bár reménykedtem hogy Smaugnak nem ilyen szárnylábai lesznek (amúgy az első részben, amikor betört a hegybe ott még négy lába volt ha jól megnézitek :D ) Ettől eltekintve nagyon prón meg lett csinálva, le a kalappal megint Peter Jackson előtt, lehet befizetek rá még egyszer majd még meglássuk :)

  87. savardi csamu: Azt azért kétlem, ha ez a két szereplő nem lett volna benne a filmben, akkor is így nyilatkozna róla itt mindenki! Amit írsz, hogy csöpögős rész, ki vagy te lány, vagy mi?! :D
    A sárkány rész jó volt, habár józan paraszti ésszel nem is értem, hogy miért szarakodott annyit Smaug, s zúzta volna le a pici törpöket egyből! S így visszaemlékezve, hogy mondta: tudtam, hogy eljössz majd x tudja hány törp, hogy visszavedd ami a tied, vagy hasonló szöveg! No ott elszakadt a biztosíték, s tudtam, hogy a sárkány egy jövőbe látó lény! :D

  88. S a mai napig nem értem, hogy miért kell egy filmhez úgy hozzáállni, hogy ” mert ennek s ennek a folytatása, akkor csak jó lehet, s nem tudjuk elfogadni a negatív kritikát”.

    Egy példát hozok fel rá: Nolan Batman film 3. része! Nemrég DVD-n is megvettem, s amikor a végén van a “nagy csata” otthon is jót felröhögtem! Fenti kép nézetből ahogy mutatják, miként a rendőrök futnak a zsoldosok felé! Ahogy jól láttam mindenki Kalasnyikovval, s egyéb szép remek fegyverzettel felszerelve! S látszik ahogy futnak feléjük a rendőrök a betonon csattanak az effektek, mivel bazz egy zsoldos nem képes 20 méternél tovább lőni, hanem a földre lő! Elárulok valamit! Egy ember, egy Kaloval kb 30 golója van igaz? 15 embert simán leszedett volna! S erre vonatkozik az, hogy még anno a kibeszélőben mindenki írta, hogy ez a részlet kit érdekel, jelentéktelen attól még jó volt a film! Bezzeg más filmen itt már hurrognak mindenki! Ez még Nolantól is egy olyan alap baki volt, ami gáz! Ez ilyen elvileg nagyszabú, nagyágyú filmnél! Adtak volna hozzá plusz pár percet, s megoldhatták volna úgy, hogy pl. bármilyen vas darabot, vagy kukát, vagy mittudom én fel lehetett volna használni a szép lassan előremeneteléshez. Izgalmassabb drámaiasabb lett volna, s többbe se került volna! Bőregér megy úgyis jött, oda pörkölt volna még kettőt, s futnak azok is, mintha hunyozni kellene abban a másodpercben 10 liter lével a hólyagban.. Ennyi…

  89. Na, ez is megvolt. Két észrevétel:

    1, a 3d az égvilágon nem tett hozzá semmit,
    2, a tündecsaj kifejezetten zavaró volt, annyira kilógott a történetből.

  90. A film nagyon szép volt, jó volt, de azért volt benne pár “logikai” hiba és remélem majd ti megcáfoltok:

    1. PJ nagyvonalúan ugrált az évszakok között. A hordós jelenet nyárban játszódik. Bilbó kitekint a fák lombkoronája fölött, akkor már ősz van (naplemente miatt?), de a tavon nincs egy árva jégtömb sem. Mire a tóhoz érnek addigra télre várt a történet. Valaki mintha említette volna, hogy több hónap is eltelt a történetben, de ezen is itt átsiklottak.

    2. Lent mindent pókháló benőtt, de persze a pillangók is boldogan röpködnek fent a fák fölött. Nyilván nem találtak a pókhálós erdő mellett jobb helyet.

    3. S ha már pókok. Bénító méreg sehol? Hogyhogy a tündék hagyták őket elszaporodni, amikor látszólag ez az erdő is a birodalmuk részét képezte…

    4. Mi volt ez az élőhalottas jelenet Legolas apjával, amikor a hús elkezd lefoszlani az arcáról? Valaki elmondaná, hogy miből maradtam ki?

    5. Nyilván Bilbó veszi észre a lépcsőt a hegyen, mert a kifaragott óriási törp szobor nem tűnt fel a törpöknek.

    6. Marhára sietnek az ajtónyitással, de könyörgöm, másnap nem kell fel a nap? Most úgy tettek, mintha csak ennél az utolsó naplementénél lehetne bemenni.

    7. A felirat a kijárat fölött van, holott egy érkezőt szemből szoktunk köszönteni, tehát az egésznek az elhelyezése logikátlan.

    8. Már régesrég senki nem volt a hegy gyomrában, de a törpök tökéletes módon tudnak tájékozódni a termekben, sőt még be is üzemelik a kohót a csillékkel!

    9. Ha az arany folyik, akkor minek állna össze másodpercekre szobor formába? Oké, látványos volt, de ettől még értelmetlen.

    10. A pajzs nyilván nem fog megolvadni Thorin alatt, amikor a forró aranyon úszik…

    11. Minek kellett ebbe a történetbe a Tóvárosos ork támadás? Csak hogy Legolasnak legyen pár akciójelenete? Olyan értelmetlen volt ez az egész. Én őszintén szólva az egész szálat szanáltam volna, mert az emberek világa annyira nem passzolt bele a mesés hangulatba. A hatalmi viszonyaik is csigáztak fel egyáltalán…

    12. A Gyűrű, hogy hogy nem kezdte el Smaugot csábítgatni? Nála jobb gazdát nem talált volna szerintem…

    13. Gandalf Tomb Raideres akciója is olyan felesleges volt. Már vártam, hogy mikor ugrik elő Lara Croft. :)

    14. Nem tetszett, hogy Bilbót végig besurranó tolvajnak nevezték. Lehet nem figyeltem az első részben kellően, de ott azért nem alázták meg így.

    15. Holdfény bevilágítja az egész törp várost, de ők persze ajtót kerestek.

    16. Nem olvastam a könyvet, de annyira egyértelművé tették Smaug legyőzését azzal, hogy a hiányzó pikkelyt is megmutatták és persze ment az utolsó lándzsa körüli huza-vona.

    17. A törpök közül majdnem mindenki villant egy picit, de továbbra sem sikerült a többség nevét megjegyezni.

    Nagyjából ezek jutottak eszembe, de akkor nézzük most a kivételesen jó pillanatokat, de ezt már többnyire leírtátok.

    1. A pókok. Rém gusztustalan, de látványos.
    2. Gandalf párbaja Szauronnal. Végre kiderült, hogy a Szem mit is formáz valójában.
    3. A csúcspont számomra a Bilbó-Szmaug “beszélgetés”. Hihetetlen jól megcsinálták a kincseskamrás jelenetsorokat, ameddig csak ők ketten voltak. Az utána lévő akció rész is persze jó volt, de az érdemi rész éppen előtte volt.

    Szóval én nagyon jól szórakoztam, de a történet egy kicsit szerintem túl lett nyújtva. Gondolom majd itt is lesz “sima” DVD és bővített változat is. De mégis hova? 4 órásra? :)

  91. hm, sok fura dolgot említesz, szerintem nézd újra meg az első részt, és jó pár pontra válaszolhatsz magadnak is :)

  92. Human: Nem szokásom ilyeneket írni, de ez már kellett!
    Platschu sok-sok érdekes észrevételt tett, s vannak benne eléggé megmosolyogtató dolgok!
    Mondjuk a könyvet Én se olvastam, s kétlem, hogy itt nagyrészt mindenki! De az tényleg érdekes lesz a harmadik részben, hogy mennyire lesznek képesek nyújtani az utolsó részt, mivel a sárkány elment a városhoz! Egyértelmű, hogy le akarja gyalulni! Ezt 3 órában képtelenség elhúzni, vagy mégis?! S még mindig tartom magamat ahhoz, ha ez a két “ál” szereplő nem lenne, akkor eléggé laposra sikeredett volna a film!

  93. Human: Szerintem Imtal csak tévedből írta a te nevedet. ;)

    Amit még nem értettem, hogy mi is volt a törpék koncepciója? Tehát a csapat harmadát hátrahagyták, de akkor hogy akarták Smaugot legyőzni? Cuccaik is alig voltak… Most csak nem értettem, hogy mi is volt Thorin terve? Mit akarnak azzal a világító drágakővel?

  94. Sziasztok!
    Először is:
    Platschu: Akinél van a világító kő, az a hegy és a körülötte lévő vidék Ura. Thorin terve az volt, hogy Őnála legyen a kő, tehát Ő legyen az úr. Az első részben mutatták, hogy Thorin nagyapja előtt még a tündekirály is meghajolt, amikor nála volt a kő.
    A 3. részben is a legtöbb harc nemcsak a kincsek miatt fog kirobbani, hanem maga a Kő miatt, a Hatalom megszerzése miatt.
    A tünde-törp romantikus szál pedig szerintem csak egyoldalú a törp részéről. Nem hiszem, hogy a tündelány beleszeretett volna egy törpbe, még ha magasabb és csinosabb is mint a többi törp. Inkább csak megsajnálta, és együttérzett vele.
    Kíváncsi leszek, hogy a 3. részben ha SPOILER!!!! Kili, a törp meghal, akkor mi lesz a tündelánnyal? SPOILER VÉGE!!!
    Amúgy úgy hallottam, hogy a stáb idén még visszamegy pár kiegészítő jelenetet forgatni, újraforgatni a 2. rész bővítéséhez és a 3. részhez is. Remélem, hogy akkor megint lesznek háttérvideók, mert azokat is nagyon szeretem.

  95. Platschu:

    1. Ez tényleg jó észrevétel, de Durin napja, az ősz utolsó napjain esedékes, akkor már szoktak lenni erősebb lehűlések, ráadásul a tó a hegy közelében van, érthető hogy magasabb vidéken előbb fagynak be a dolgok.

    2. A pillangók valószínű a lombkoronában tudtak csak meghúzódni, ahol éri őket a napfény, ott ahova az erdő “betegsége” nem tudott eljutni.

    3. A szerinted mivel kábítottak el 13 törpöt? Tauriel említette hogy célszerű lenne a fészküket megsemmisíteni, de Thranduil leszarja a dolgot, lényeg hogy a királyságába ne jussanak be, picit antiszoc a fickó.

    4. Valószínű egy bűbájjal takarja el megégett arcát, amit egy régebbi harcban szerzett egy sárkánytól. (Do not talk to me of dragon fire)

    5. Ezt már sokmindenkitől hallottam de nézd már meg, az nem egy szobor, hanem a sziklába van belefaragva, és több nagyobb magasabb szikla takarta el előlük. És ne felejtsd hogy törpök :)
    Alacsonyak és suták.

    6. De felkel másnap is a nap :P Csakhogy a térképen leírtak szerint Durin napjának utolsó fénysugara világítja meg a kulcslyukat, amit bűbáj takar el és csak ez a fénysugár semlegesít arra a kicsi időre. Ezért sietnek :)

    7. :DD Jogos, dehát ezért rejtekajtó a felirat annak szól, aki jogosult rá hogy belépjen.

    8. Azok a törpök ott éltek évtizedekig abban a hegyben, jóformán több száz évesek. Simán tudják mi hol van, főleg ha egy sárkány üldöz elég gyorsan megjönnek az emlékek.

    9. Egyáltalán nem értelmetlen. Próbáld meg egyszer pudinggal. Egyszerűen kivülről befelé hűl le, a kis hártya egy ideig összefogja, aztán csatt elpattan.

    10. Az nem pajzs volt hanem talicska :D És nem feltétlen olvad meg, ez csak arany nem láva. Más kérdés hogy rohadt forró lehetett Thorin segge alatt a talaj.

    11. Mivel Thorinékat üldözték, és nem tudták hogy már nincsenek ott. Hát elég ciki lett volna kihagyni az emberi szálat, mivel egy ember lesz aki megöli a sárkányt. Plusz a csatában is részt vesznek.

    12.Smaug érezte a jelenlétét, de most ez nem fél perc alatt zajlik, több éven át mérgezi az örző elméjét, plusz nem tudhatta konkrétan hogy az a hatalom gyűrűje, és a tolvajlás meg a törpök jobban érdekelték. Ráadásul a gyűrű gyenge hordozóra vágyik akit könnyen irányíthat, egy sárkány nem hiszem hogy könnyű eset lenne.

    13. Ki kellett derítenie hogy a Morgul tőr tényleg Angmar sírjából való, én kifejezetten örültem ennek a jelenetnek.

    14. Ez volt a feladata, nem hiszem hogy megalázónak érezte.

    15. Mer az jobban hangzik : “Erebor törpjei bekukkantottak egy világosító ablakon, majd Thorin ököllel beverte és kötélen leereszkedtek” Nem igazán ideillő, plusz ezek ilyen mindenféle járaton beszűrődő fények voltak. Gondolj Balin sírjára Móriában.

    16. Sem a Gyűrűk ura sem a Hobbit nem tartozik a legkiszámíthatatlanabb filmek közé. A Gyűrűk urában is tudtad hogy a gyűrű majd egyszer belehuppan a lávába és elolvad. Az váratlanabb volt viszont, annak aki nem olvasta a könyvet, hogy a dög túléli az aranybaöntést, ami persze nem volt a könyvben, de így újabb plusz pont Jacksonnak hogy kicsit hősiesebbé formálta a törpöket, a könyvben a hegyben bújkáltak amíg Smaug tombolt.

    No remélem tudtam pár kérdésedre értelmes választ adni. :D

  96. Köszi Samu! Ez aztán a kimerítő és bőséges válasz. :) Párat már mások is megválaszoltak egyéb fórumokban. ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.