RoboCop (Robotzsaru): félig műanyag

Szóval a stúdió elhatározta, hogy nekik egy Robotzsaru remake kell, hiszen a másik Verhoeven klasszik, az Emlékmás újrája is fantasztikusan sikerült. Okosan álltak neki, mert Les Wisemannál hypeosabb, feltörekvő rendezőt kértek fel, aztán szépen megfojtották a fókuszcsoportok segítségével. Pedig a forgatókönyvben volt egy fójuszcsoportos jelenet, ahol a főgenya külön tojik rájuk.

Komolyabbra fogva: a felkért rendezőjük José Padilha volt, aki leginkább a Tropa de Elite (Elit halálosztók) alapján lehet ismert. Filmjeiben fontosak a karakterek, de az akciójelenetekkel is elbírt általában. Meg szereti a dv kamera kinézetet. Na most mindez kilúgozva látható itt.

Aki esetleg nem tudná, a Robotzsaruban az történik, hogy egy rendőrt brutálisan majdnem meggyilkolnak, az Omincorp pedig egy robot testbe ülteti az agyát, mert egy félig ember félig gép kell nekik, hogy dőljön a pénz (600 milliárd dollárról van szó). Vagyis a közvéleménynek kell egy félig ember, a cég ellenne akkor is, ha teljesen robotot nyomhatnának Detroit utcáira a Robotzsaru helyett.

Mindez szépen le van vezetve, ahogy ígérték is előre. Többször előkerül az ember-gép mérleg, de nagyon felszínesen mennek ebbe, és a szabad akarat témába. Minek is tennék, akkor nem lenne idő az akciókra. Sajnos ez utóbbiban a film első jelenete a csúcspont, meg talán a végén van egy rövid harc robotok között. Minden más teljesen videójáték szerű (még FPS nézet is van!). Egy pillanatra nem lehet izgulni senkiért. Még ha el is fogadjuk, hogy a főszereplő Murphy emberként van fépítve a sztoriban, mégis amikor bajba kerül az nulla feszültséget jelent sajnos.

Azt viszont el kell ismernem, hogy hiába fekete a páncél, valahogy sikerült súlyt adniuk neki. Legalábbis több jelenetben sikerült, mert néha azért elgurult a CGI művész bogyója. Szóval a film baja inkább a kliséhegy karakterekben leledzik, amit tetéz, hogy a cselekményhez random bábúként mozgatják a többségüket, nem pedig a látványban. Bár a lúgozás itt is furcsa, valahogy nem illik a high tech robotzsaru Detroit utcáira, szerintem nem klappolt össze a fényképezéssel a főszereplő kinézete.

Láttam már ennél szarabb blockbustert bőven, szóval szinte pozitív meglepetés lehetett volna, hiszen a trailerek alapján nem annyira vártam, de sajnos két szék között a földre ültek a végére, mert nem túl mély, de nem is igazi akciófilm.

Ja igen, a remake faktorban viszont pár dolgot ötletesen oldottak meg. Az Ed209 “meghibásodása” is elfért, és a tipikusan Verhoevenes tévéadások dolgot is jól fűzték a történetbe.

human
írta
2014. 02. 07. 04:04
megjelenés
16
hozzászolás


16 hozzászólás a “RoboCop (Robotzsaru): félig műanyag” bejegyzéshez

  1. Nem tudom, ez a fekete páncél borzasztó, ilyent azért nem kéne, átfesteni egy hőst. Pókember is legyen zöldbe legközelebb nem? Moziban semmiképpen nem nézem ezt meg, dvd-n majd esetleg.

  2. A haverokkal azon röhögünk már napok óta, hogy ezt a Robotzsarut a BATMAN gyártja, ami azért sokmindent megmagyaráz, így máris vicces a fekete szín.

  3. igazából jó volt a fekete szín mögötti szimbolika

    SPOILER: a gonosz festeti be, amíg az ő eszköze, a film végére megtisztul és króm lesz, de valahogy mégis semmi az egész

  4. Az eredetiben annyira durván nézett ki a főszereplő sisak nélkül (meg persze a mozgás is nagyon számított), hogy egyből elhittem, hogy robot. Ennél inkább szuperhősnek néztem, nem robotnak. A páncél pedig borzalom. Tűkön ülve várom a PG-13 -mas Kommando remaket.

  5. Az eredetitől kiskoromban (de talán még ma is) beszartam, olyan félelmetes volt. Ez könnyedebbnek tűnik és Murphy sem néz ki olyan durván. Mondjuk még a robotos hangjával beszarathatnak, de ha olyan lesz, mint a trailerben akkor OK. Végre én is meg merek nézni majd egy RoboCop filmet, jupppí.

  6. Oké volt a film. Meg volt a maga tartalma, de a millók ezt lecsiszolták. Érdekes kérdéseket feszegetettt, viszont félúton ezek elvesztek.

  7. Fanyalogtam a remake-ötletén. De el kell ismernem, nem lett rossz film. Pár dolgot máshogy is megoldhattak volna, nyilván.
    SPOILER!!!!
    Azért az eredetinek még ma is van súlya, ma is megállja a helyét. Viszont ebben a filmben aktuálissá váltak az előrevetítések. A régi filmben még csak meg akarták nyerni maguknak a katonaságot. Itt pont fordítva volt, már alkalmazták őket a katonák helyett, csak az USA-ban nem lehetett bevetni a robotokat. Szerintem klassz ötlet. Még egyszer mondom, rühelltem az ötletet, hogy ebből remake-t akartak csinálni. De más film lett.
    Azért amikor mutatták mi maradt a testéből, ami a sajátja… Hát nem tudtam úgy ránézni, hogy ne szörnyülködjek.

    SPOILER vége.

    Anno a Total Recall-t sem értettem, hogy annak minek… De jó lett a remake. Személy szerint nekem jobban tetszett, mint az eredeti Arnold-féle.

    Visszatérve a Robocop-ra, azért a zenét nem kellett volna visszahozni. Párszor teljesen fölöslegesen nyomták be.

    Végeredményben nem rossz film ez.

  8. A film meglepően jó volt. Persze közel sem tökéletes, de ne legyen ennél rosszabb remake. :)
    A héten néztem végig a Robotzsaru trilológiát és eszméletlenül jó volt. Már nagyon rég láttam, és nem számítottam rá, hogy ennyire élvezni fogom. Simán bekerült nálam a “must have” kategóriába. A remakenek még dolgoznia kell ezért a címért.

  9. Hát, sokkal rosszabra számítottam a trailer alapján, de végül egy egész jó filmet kaptunk szerintem. 7/10

  10. Véleméynem szerint nem tűnt ki az elmúlt évek amcsi tucat-CGI-akcióféleségei közül. Az eredeti 2 rész közelébe sem ér, azokat még mindig jó szájízzel meg tudom nézni évente, de ez valahgoy nem fogott meg, nem éreztem a nézése közben, hogy újra látnom kellene majd.
    Voltak jó ötletek, viszont sokkal több játékidőt kellett volna szánni rá, nem egyből bedobni a főellenséget, a harcokat nem leegyszerűsíteni ennyire.
    Ja, meg az a “tárazás”/újratöltés. Sehol nem volt, még a régi klasszikusban is Robo újratöltött, miközben záporoztak a skulók. Persze ez csak 1 kiemelés, de az összhatásba ez is számít.
    Meg a zene. Poleoduris klasszikusa felcsengett 2x, de azt sem jól használták.

  11. lehet jó hangulatban kapott el, de nekem nagyon átjött a dráma. persze a Robotzsaru ne sírjon, ne legyenek komoly érzelmei stbstb., és homlokegyenest eltér a régitől valóban – de amit vállal, és ami lenni akar az új köntösben szerintem azzal kiemelkedik a jelenlegi Box Office mezőnyből.

    ha lesz második rész valószínűleg eltolódik majd a hangsúly más irányba, és akkor igazán kijön az éle, de az előzetes és aktuális fikázás elég erősnek tűnik. ez egy kifejezetten jó film.

  12. nem volt ez rossz, amit vállalt, azt szerintem hozta. közepes fölé, kategóriájában nézhető. még a feketének is lett értelme, juhé, és dura milyen sokat egy filmen, ha rendes színészek játszanak benne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.