Sicario

Fantasztikus film.

sicario-k1

Tudom, hogy sokat ültem ezen az poszton, de nagyon nehéz igazi ajánlót írni a filmről. Főleg, hogy a trailerek hiába mutattak sokat, igazából nem spoilereztek el semmit előre, így rengeteg meglepetés várt a moziban.

A történet röviden annyi, hogy az FBI-ost alakító Emily Bluntot bevontják egy több ügyosztályt összefogó műveletbe, ami egy drog kartell ellen lett elindítva. Ennél többet nem is szabad tudni.

Komolyan mondom, mindig amikor kicsit csalódok a filmekben, lást a nyár végi spirálomat a Fantastic Four, Southpaw (bár elfogadható, de mégis csalódás), Pixels, Legend… és igazából a Martian is lehetett volna jobb, bár ha az lenne a minimum, akkor bőven jó lenne moziba járni, művekkel, akkor jön valami ilyesmi élmény.

sicario-k2

Mert a Sicario egy élmény volt. Nem olyan, hogy az ember kíváncsiságát mozgatja, mint amikor kijöttünk mondjuk az Inceptionről, vagy olyan, mint a Mad Max, ami igazi régimódi blockbuster volt modern köntösben. Egyszerűen csak amikor visszagondolok rá, akkor picit sötétebb lesz az ég.

Mindezt zseniális rendezéssel, fényképezéssel, alakításokkal, és hanggal. A Denis Villeneuvere bízott Blade Runnert máris sokkal jobban várom, mert a Prisoners nekem valahogy nem volt az igazi. A fényképezés Roger Deakins, szóval az alap, hogy ütött. A szereplőgárdát pedig amikor megláttam, már tudtam, hogy velük nem lesz baj: Emily Blunt, Benicio Del Toro, Josh Brolin.

Amit tényleg kiemelnék még, az a hang. Nem is a zene, bár az is nyomasztóan ott dörmögött végig, de rég húzta alá ennyire az akciójeleneteket a fegyverek hangja. Apróságnak tűnik, de a felfelé szökő feszültség kirobbanása a keményen dörrenő fegyverekkel eszméletlenül hatásos lett.

sicario-k3

Az egyetlen problémám a mexikói oldal. Bár kellett a filmbe, de mintha utólagos gondolatként lett volna beleírva a jelenlegi formájában. Míg Emily Blunt karaktere is furcsán van kezelve, de azon például végig érezni a célt, hogy direkt lett így megalkotva. Eközben a mexikói szereplős rész mintha egy másik filmből lett volna idevágva. Na de 10 percről beszélünk, viszont emiatt le kellett vonnom a csillagokból.

human
írta
2015. 11. 05. 17:11
megjelenés
42
hozzászolás


42 hozzászólás a “Sicario” bejegyzéshez

  1. Mocskosul ütött. Tudtam, hogy jó lesz, elvártam a rendezőúrtól, hogy üssön. És ütött. (Ez az erős pisztoly dörrenés nekem is nagyon hozzátett:) ). Meg szerintem földhöz ragadt is volt, olyan értelemben, hogy nem lőttek bele mindenkibe 10000 tárat és senki sem lett hirtelen terminátor a semmiből. Idén eddig ez a kedvencem.:)

  2. Ezért érdemes moziba járni. Elképesztő volt, a zene, a képek, a beállítások, a színészek, a rendezés. MOZI, így nagybetűvel.

  3. terveztem a moziban nézést, de valahogy elfelejtettem, így lecsúztam, most várhatok :( addig megnézem a régebbi munkáit a rendezőnek

  4. SPOILER

    fúúú igen, remek mozi. A rendezés, a fényképezés.. gyönyörű volt, a karakter viszonyok, a dialógok. mind mind nagyon rendben. Tetszetős volt. Csak hát Emily Blunt karaktere mintha parkoló pályára került volna a film felénél. Itt Benicio Del Toro volt a főszereplő, még Blunt, mint a néző is csak kapkodta a fejét, hogy mi folyik itt. Egy FBI/SWAT team leadertől azért többet vártam volna, még Reggie is interaktívabb volt mint Mercer, de a többi szereplő azért kárpótol.
    Meg a hőkamerás alagút jelenet. Egészen elképesztő volt.

  5. SPOILER

    Claire: pont ez volt a cél, ő mint becsületes “külső szemlélő”. POnt ezért nem is értettem a kemény nős cikkeket, pl az indexen, hiszen ebben a filmben pont, hogy megsemmisül.

  6. 8/10

    Nekem is nagyon tetszett a film teljesen megérte moziban nézni, viszont akadt benne néhány logikai hiba.

    SPOILER KÖVETKEZIK!!!!

    A mexikói rendőr szál szerintem is teljesen felesleges. Gondolom akartak egy kis plusz drámát, hogy átérezzük a mexikói rendőr korruptsága is összetetteb dolog.

    Az is furcsa volt, hogy amíg a kartellnek a harmadik emberét egy fél rendőrhadsereg kiséri át amerikába, és úgy is megtámadja a konvojt egy rakás bérgyilkos. Addig a kartell “második” embere, egyedül semmi védelemmel autózik át mexikóba, hogy a kartellvezérrel találkozzon. Nem, hiszem, hogy ilyen szintü ember, testőrök nélkül utazgat egy félig “háborús” övezetben, ahol gyakorlatilag hadseregek vadásznak rájuk.
    Ugyanígy nekem túl egyszerűnek tűnt a kartellvezér kivégzése is.

    Az alagutas jelenet ÜT!

  7. Szinkron milyen? El se olvastam a kritikát, csak az első két szót :D Szeretném feliratosan, de nincs jó időpontban.

  8. Az utóbbi évek legjobb akcióthrillere.

    Talán a februári Whiplash óta nem kaptunk ennyire feszült és hatásos alkotást. A kezdő képsoroktól kezdve semmiféle finomkodás nincsen, csak kemény, erőszakos képsorok, akár csak az életben.

    totmate: A szinkron kimondottan jó volt. Benicio del Toro magyar hangja például telitalálat.

  9. Szerintem semmi nem baj nem volt a mexikoi rendőr szállal. Tök jó volt.
    Szinkron teljesen jó, a hagkeverést sem cseszte el szerintem, jól szólt a film.

  10. Szerintem a mexikói rendőrős szálnál feleslegesebb volt a srác, aki Blunt társát játszotta. Kicsit olyan volt, mintha utólag írták volna bele, hogy meglegyen a kötelező Jóságos (fekete) Társ aki segít a bajban, mindig ott van, bla-bla…
    Film amúgy persze zseniális volt! Felirattal néztem, iszonyú jó volt.

  11. Lassu, de jó film volt.
    Másra számitottam ami a tempót illeti, de mire befejeződött, már tetszett. Ritka az, amikor ilyen intezív érzéseket kellt egy film bennem.

    SPOILER
    Mérges lettem látva, hogy mennyire elintézték Emily-t. Sajnáltam és átéreztem a tehetetlenségét. Jól átgázoltak rajta.
    A mexikói vonal meg valóban furcsán fonódott a többi történéshez, gondolom csak így fért bele, egy “ártatlan” áldozat szerepeltetése.
    Mert az amcsi rendőr csak simán korrupt genyó volt :P

  12. Mi haverommal úgy ültünk be a filmre, hogy itt egy film, drogkartell, árulás, lövöldözés, huhú, ez vicces lesz.

    Mikor felkapcsolták a fényeket mind a ketten ültünk még vagy egy percet a vásznra meredve. Utána sorra vettük a fimleket amiket láttunk eddig és mind a ketten arra jutottunk, hogy ilyen élményt még egy film sem adott le.

    A zenei-képi összehangoltság olyan kibaszott jól sikerült, hogy én például egyszerű nagytotál jeleneteknél amikor konkrétan egy darab sivatagot mutatnak visszafogtam a lélegzetem.

    Sok más is volt, de most nem fogom fölsorolni mind.

  13. Human !

    A buszon hazafelé, azon gondolkodtam, hogy leteremtelek, amiért csak a “kisszínest” nyomod, és nem nem írsz kritikát mostanság. Mázlid van. Időben… Van egy cigid ?

  14. Na jó, ha lenne Heat reboot, Denisnek kell rendezni.
    És mennyire igaz hogy néha a kevesebb több!!

  15. A Mad Max mellett az év legnagyobb filmes élménye. Abszolút masterpiece!
    És már én is kegyetlenül várom, hogy milyen Blade Runner-t fog rendezni Villeneuve. Minden esélye megvan annak a filmnek is, hogy egy új sci-fi klasszikus legyen. De lesz addig jövőre egy Story of Your Life, ami szintén egy Villeneuve sci-fi lesz, már most iszonyat várom!

  16. Akkor csak nekem okozott egy kis csalódást. Nem volt rossz, de a kliséktől nem sikerült elszakadnia, nálam 10/7.

  17. Rég voltam olyan filmen, ami annyira lekötött, hogy csak néztem, és egy percig nem gondolkodtam azon, hogy hova fog kifutni vagy mi lesz később, vagyol tart most, mennyi lehet még belőle stb. …

    Az akcióról pedig annyit, hogy nekem új szintre emelte a tűzharc fogalmát. 5-6 lövéssel több feszültséget hoz ki az emberből mint egy 230 halottas akció mészárszék, ráadásul az esetek nagyrészében nem is látsz összecsukló embereket. Hatalmas pacsi az egész bandának. A kritikában említett zajok és a zene pedig telitalálat. A finishben a leeső töltényhüvelyek hangjától is megborzongtam. :)

  18. A zene IS valami kegyetlen jó, pl Jóhann Jóhannsson-tól a Sicario The Beast.
    Ezt halgattam újra, és újra kocsikázás közben éjjel munkába menet, és nagyon keménynek éreztem magam :D

  19. totoro: Nem csak neked volt csalódás.

    SPOILER!

    A film kurva jól indul, és egészen a kényszervallatásig érdekes. Ugyan itt is gyanúsan közhelyes a film, de ezt jól titkolja a rendező, Blunthoz hasonlóan én sem tudtam, hogy most mire akar kilyukadni az egész (bár volt tippem).

    A film ott kúródik el de istentelenül, amikor Benicio kifejti Bluntnak, hogy emlékezteti valakire… Agyhalál. Miért kell mindent kimondani? Korábban utaltak már rá, hogy Benicio családját tragédia érte, így ez a jelenet iszonyat fárasztó volt.

    Amúgy Benicio és Blunt összes közös jelenete rettenetes, különösen az utolsó, látható, hogy a rendező nem tudott mit kezdeni velük. Ahogy a mexikói szállal sem.

    Imádom Deakinst, de a Sicario sima iparosmunka volt a részéről. Mondjuk elsősorban a vágó kúrta el, több felvételét is csúful megvágott, illetve átvezetésnek mindig bevágott egy Amerika madártávlatbólt. Az éjjellátó rész szintén túl hosszú volt, 10 percen keresztül mentek le egy rohadt gödörbe.

    Én sokkal többet vártam, nagy csalódás a film. Az eleje baromi jó, de a történet semmi újat nem mutat, a karakterek is elképesztő közhelyesek, és emiatt a végkifejlet is súlytalan.

  20. neander: poén, hogy Deakinstól ez sima iparosmunka, szerintem is van jobbja, de ez is szép volt nagyon, más film meg összefosná magát, ha így nézne ki.

  21. A film eleje roppant igeretesen indult, de a mexikoi vonal es valahol a vallatas kornyeken elkezd erdektelenne valni.
    Emily Blunt szamomra sulytalan.
    A filmben igazandibol egy dolog fogott meg: az ejjellatos resz.
    Viszont ez keves ahhoz, hogy fenntartsa vegig az erdeklodest egy sablonokkal teli filmben.

    Nalam 4/10, orulok, hogy nyertem ra jegyet es ezaltal nem adtam erte penzt.

  22. SPOILEREK EZERREL, legközelebb jelölöm esküü

    Én a logikai bakikat nemtudom megemészteni. Amikor a határon lelövik a népet, azon miért bukik ki Blunt? Hiszen már épp elkdzetek volna lőni rájuk… A másik, hogy ha valaki ennyire “gyenge” lelkileg, az miért megy ilyen nagy kommandósnak? Ez egy ilyen filmnél ami a realitásra törekszik…szóval elég nagy baki volt, de szerencsére a film második felében màr nem Blunton volt a hangsúly…

  23. Csak egy kèrdès: szerintetek ha 30 hulla rohad a gipszkarton mögött csak akkor èrezni a szagàt ha belelônek????:))

  24. SPOILER

    Ron: nem volt gyenge a csaj, csak mélyebb vízbe ment, mint amit bírt. De amire ő jelentkezett anno az FBI-nál, azt bírta.

  25. SPOILER

    @Ron: Azért, mert a csaj nem azokkal a játékszabályokkal van tisztában, mint amik érvényben vannak.
    Amikor szarrálőnek mindenkit a mexikói oldalon az amcsik ő abban van, hogy ez minimum háborús cselekmény és ezért levágják és karóra tűzik otthon a fejüket. Amikor le kell szednie a tagot ugyanott, akkor egy pillanatra sem gyenge vagy kételkedő.
    Az egész feladatra nem azért alkalmatlan amiért én (úgy vélem) te gondolod, hanem mert nagyon erős jó/rossz érzettel rendelkezik és neki két rossz közül a kisebbik és a nagyobbik rossz is rossz, míg mindenki más kisebbik és nagyobbik rosszban gondolkodik (ahogy az egyértelműen le is jön, mikor Matt elmagyarázza mi is a célja az egész műveletsornak).

  26. Azokkal tudok egyetérteni, akiknek nem jött be. Nekem ezek miatt (spoiler):

    – Indokolatlanul hosszú snittek: a konvojos történetnél folyton azt éreztem, hogy túltolják azt a vonulást, a film eleji robbanás előtt is hosszú másodpercek teltek el, miközben tudtad, hogy úgyis robbanni fog.

    – Fosomnyi légi-pásztázó felvétel, ami egy dolog, de azokat akkor szokták használni, amikor mondjuk megfigyelnek szatelitről, itt meg ronda tájakat mutattak végeláthatatlanul

    – Éjjellátó jelenet eleje teljesen érdektelennek éreztem, mert nem láttam hol a gödör, hol az ellenség, csak egy sima mendegélés folyt

    – Főszereplő csaj megpróbálta kihozni, amit tudott, de hiteltelen onnantól, hogy a mexikói kartellviszonyokra úgy tekint, mint valami teljesen ismeretlen izére és túl sok időt vett igénybe, mire átlátta az egészet. Az ellenség-az-ágyban-dolog is *soha nem látott jelenetsor* volt.

    – Súlytalan mellékszereplők: a feka csávó még csak meg sem próbált moralizálni, vagy hatni a főszereplőre, csak ment, mert mondták neki

    – Kusza mondanivalók: a mexikói család mit akart üzenni? hogy ők szívják meg a drogkereskedelem miatti csatározást? vagy szegény kisfiúnak csak a foci maradt? erőltetett szimbólizálásnak éreztem az egészet. Ha a hétköznapi emberekről akart volna szólni a film, mutattak volna több hétköznapi embert.

    – Nem koherens stílus: nem éreztem, hogy lenne textúrája a képeknek, mutatják a rothadó hullákat az elején, de aztán mégsem, volt feszültség az autópályás szétlövésnél, de azt is hanyagolták a végére. Nem vitték végig következetesen, nem volt érdekes az ábrázolás, a mexikói nap nem tikkadt, a naplemente sem volt vészjósló.

    Viszont Brolin és Del Toro párosát látva folyton arra gondoltam, hogy mekkora jó True Detective-páros lennének: az egyik a rafkós rendőr, a másik a sötét múltú, kétes származású bérgyilkos. Mondjuk a Sicariós történetben és környezetben, csak jobban kibontva.

  27. SPOILER
    Csatlakozom azokhoz akiknek nem tetszett. A karakterek annyira súlytalanok, hogy totál érdektelen volt számomra hogy mi történik velük. A főszereplők is, de a mellékszereplők pedig különösen. A kopasz rendőr szála teljesen értelmezhetetlen volt számomra, hogy miért kell egyátalán bemutatni. Vontatott érdektelen jelenetek voltak logikai buktatókkal és nem megmagyarázott jelenetekkel. Például a hullákat miért építették be a falba, mi értelme volt? A befejezés szerintem iszonyatosan össze lett csapva és az egyszemélyes hadsereg is elég nevetséges egy komoly témájú filmnél. Nekem a legnagyobb mozis csalódás idén. Csak a fényképezés miatt 4/10

  28. Ez egy nagy film.
    Biztos sokan azt várták hogy Emily Blunt lever mindenkit amíg megesszük a popcornt, – én is megnézném azt a verziót –
    de ez egy másik film.

    SPOILER

    Ennek a filmnek van kapcsolódása ahhoz a világhoz amiben élünk.
    Ebben a filmben Emily Blunt karaktere ( aki van olyan kemény hogy mellesleg leverné az összes kukoricafaló fanyalgót ) találkozik egy szörnnyel. Egy szörnnyel, aki felfalja azt aki az útjába kerül.
    Legyen az drogkartell vezér ( őt is ) , vagy gengszter ( őt is ), vagy akár ezeknek az áldozatai ( őket is ).

    Ez a szörny, a pénz.
    A háttérben ott mormog, ott éledezik ( filmzene!),
    és Kate Macer aki a film elején még egy jobb világért harcol,
    a végén rájön hogy semmit nem tehet. Elbújhat legfeljebb.

    De nem fog.

  29. Egyrészt rettentően megtévesztő volt a trailer.
    Másrészt ez a film UNALMAS, 10 percekig nem történik semmi, fenn akar tartani egy feszültséget, de csak egyszerűen kevés, már azon agyalsz h. wc-re kéne menni, félig elalszlol, nagyon kevés.
    Szépek a képek meg minden, nem akarták nagyrészt filmesre csinálni, hanem valós élményt átadni, de nem sikerült.
    A csaj meg, nem is tudom fbi ügynökként hogyan lehet valaki ennyire naív, nade megtalálta a való világ. A Benicio karakterére kellett volna felépíteni az egész filmet, és akkor jó lehetett volna, ez így nekem 4/10-es “filmélmény”

  30. Én is azokhoz csatlakozom, akiknek nem tetszett. Unalmas volt, logikátlan, sokat akart mondani, de mégsem sikerült neki érzésem volt. Brolin volt az egyetlen akinek a játéka hatott, Blunt végig értetlenkedett, meg csodálkozott. Benicio az alap verzióját adta, tud ő ennél jobbat is. A többi szereplőre nem is emlékszem. Valami komolyabb vagy mélyebb “problémára” kellett volna felépíteni a történetet. Így ez max. 6/10, de csak mert jön a karácsony… :)

  31. édes faszom,tényleg transformerst érdemlünk
    Nekem a fim első megnézés után klasszikus lett

  32. Huh, ez kurva jo volt. Feszültség egekben. Nem szamitottam arra, hogy ilyen nyomasztó lesz, de nagyon betalalt. 8 pont minimun jar neki, nem semmi hangulata van.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.