Két szerkezet a The Last Jedi-ből

A Birodalmi gépekből fedtek fel kettőt. Az egyik egy lépegető, ami a AT-M6 névre hallgat, és sokkal nagyobb, mint egy átlagos lépegető. Ha jól veszem ki, akkor még a seggéből is hatalmas lézerágyúk állnak ki.


A másik a Dreadnought, ami 7,6 kilóméter hosszú négyes osztályú hadihajó.


37 hozzászólás a “Két szerkezet a The Last Jedi-ből” bejegyzéshez

  1. ez az Első Rend valahogy imád baszott nagy ágyúkat szerelni a hajóira. Bezzeg régen elég volt már lézerlöveg, ami távolról nem is látszott.

  2. A hajó nagyon király szerintem.
    Az AT-xx – nyááh. Az eredeti valamiért jobban szívemhez közeli, talán azért uncsi ez az “update”. A hajóknál meg már megszokhattuk talán, hogy mindig kicsit mások.

  3. Most nézem, hogy az AT-nak visszahajló elülső lábai vannak, mint egy csimpánznak :) Lehet fára is tud mászni :)

  4. elég szomorú hogy a kreatívosoktól ennyire futotta :(
    minden majdnem pontosan ugyan olyan még nagyobb még furmányosabb… de én az új dolgokra lennék kíváncsi…

    Azért össze lehet hasonlítani, hogy az első és második trilógia mennyire ötletgazdag volt mindenféle jármű fajok és gépek terén …

    Erre tessék 2017-ben eddig egyenlőre ennyire futotta :(

  5. Az első rend a Birodalom gépeit hasznosította újra, úgyhogy sok újdonságra nem kell számítani. Én várom nagyon. Jöhetne már trailer is.

  6. Hát az agyon szidott episode 1-3 mennyivel ötletgazdagabb volt… Lucas bácsiban azért volt fantázia. Még ha rendezni nem is nagyon tudott

  7. egy filmnél a látvány meg a környezet szerintem eléggé másodlagos. ha egy diavetítőn 1 órán keresztül nézed a világ legszebb képeit attól az még nem lesz életed legjobb mozis élménye még akkor se ha 3D-ben belesétálhatsz és nézegetheted, viszont akár egy fekete fehér film is ami egy szobában játszódik egyetlen egy színésszel is tud maradandó élményt adni, ha olyan történetet mesél el. kb. ez a baj az ep 1-3mal, meg az avatarral, meg bay és snyder műveivel is.

  8. @Farkas David:
    Azért az nem egészen Lucas bácsin múlt, mert kb az volt ott a módszertan, hogy “rajzoljatok valamit” aztán majd válogatunk. Kész/félkész script és bármi részletesebb útmutatás nélkül jöttek létre karakterek. Így történhetett meg az is hogy Grievous karaktere is a shortlistelt kinézeteken volt kiborgtól kezdve full roboton át szuperokos nagyfejű csecsemőig minden.

  9. Én am nem értem mi ez a nagy közútálat az előzménytrilógia iránt.
    20 +-3 évesen néztem, és engem teljesen magával ragadott.
    Új dolgokat hozott be úgy hogy közben a régieket se dobta el.
    És a mai napig bármikor újratudom nézni.

  10. Abu: például midikloriánokat :D
    amúgy a világ meg a koncepció nekem is tetszett, csak a sztori, amit a világba helyeztek, nem. de mindenképp innovatívabb volt mint ezt az új diseny szál, ami csak mindent újrahasznosít

  11. Micsoda meglepetés. Egy 1000 éve ismert lépegető meg egy tucat hajó. Komoly spoiler adagok, vigyázzon a Disney.

  12. @human: Nem “szerintem” és nem “csak”.

    Keress rá bármelyik Ian Mccaig interjúra mindben erről van szó, a folyamatok sorrendisége nem “vélemény”.

    És nem “csak ennyi” mert ez sem egyszerű ám, de inkább volt legozás karakterekkel (időnként testrészekkel) és történettel mint egy ötlet->script->concept art->design sor amit sokan gondolnak. Nem Lucas fejéből pattantak ki tömegével az innovációk, mert mire elkészült a majdnem végleges rajz akkor még ő se tudta, hogy pontosan mit akar végül a filmben látni. Az ötletgazdagság egyszerűen azért volt az indulástól adott, mert egy tucat artist egész nap 1-2 mondat alapján alkotott teljesen új koncepciókat. Giga brainstorm volt az egész.

    A Disney-nél az a gond, hogy a nosztalgiavonattól nem képesek elrugaszkodni és ez nem ötletgazdagság, hanem stratégiai döntés kérdése. Még nem mernek újítani. Nem képtelenek csinálni valami újat, hanem nem akarnak. (Egyébként ez valahol nagyobb bűntett is, mintha csak simán inkompetensek lennének.)

    De nézd meg a kommenteket, az első ötből kettő egyből arról szól, hogy a minimál változás ami van ezeken az új gépeken az is miért olyan amilyen és miért nem az, mint a régi szép időkben. :D

    Képesség és hajlandóság is kell ám az újdonsághoz.

  13. nem Lucast akartam védeni, de merni játszani az ötletekkel is bőven több, mint amire a Disney képes manapság. Vagy akár idevehetnék sok rendezőt is. Nyilván van amikor rosszul sül el. Avagy hiába szar az előzmény trilógia, biztosan közrejátszott Lucas is abban, hogy tele volt ötletekkel, főleg ha hozzávesszük, hogy a Lucasfilm gyártotta a filmet, így azért oltani, hogy “jaj csak a kreatív emberek ontottak mindent és Lucas csak válogatott” szerintem rossz érv az előzménytrilógia és Lucas ellen.

  14. human: Lucas újított 1999ben és kb a föld alá temették. Persze lehet mondani, hogy rosszul újított és ha jól csinálja akkor nem ez lett volna, de az innentől spekuláció. A rajongók szénné alázták mert megölte a gyerekkorukat. Ezután a Disney keresett 2 milliárdot a “vissza mindent a régihez” mentalitással. Te újítanál? :D Max most a fanok egy másik része hisztizik mert “Lucas legalább újított, még ha rosszul is”. Szerintem se feltétlenül jó ez így (pedig én szeretem az eddigi két általuk gyártott filmet), de most még pár évig ez lesz, aztán tán felbátorodnak.

  15. human: Persze, csak azt akartam hangsúlyozni, hogy nem abban volt Lucas igazi felelőssége, hogy ő álmodta fel a kocsányos szemet az idegen lényekre mert über kreatív volt, hanem hogy összerakott egy team-et aminek az ötleteiből ő tudott építeni.
    Pl. az Ezeréves Sólyom furcsa kinézete szinte egy az egyben Ralph Mcquarrie ötlete volt, de ahhoz az is kellett, hogy az első változatot Lucasék visszadobják mert “túl szimpla” volt. (Később ez az első hajó lett a fregatt a 4. rész kezdőjelenetéből.)

    Vagyis nem a fantázia hiányzik a Disney-ből sem, hanem az ösztönzés és irány. Fullon megy a business logic. Valahol az is külön művészet és rengeteg energiabefektetés, hogy hogyan csinálj új karaktert úgy hogy ne 100% copypaste legyen de mégis azt közvetítse amit az előd (Kylo Ren-Vader párhuzam), szóval a tehetség ott van csak hát mire megy el…

  16. Én imádom mind a 8 SW filmet és bármikor meg tudom nézni bármelyiket. Persze ez nem azt jelenti, hogy mindegyik ugyanolyan jó.

    Az viszont, hogy Lucas fantáziájának semmi köze a SW-hoz kibaszott nagy baromság. Az első 3 részt kb ő alkotta meg teljesen egyedül. És tuti, hogy az előzmény trilógiának a nagy része is az ő fejéből pattant ki. Az, hogy mellette még 50 kreatív dolgozott a filmen, a kurvára normális egy ekkora projektnél. Azt remélem nem hittétek, hogy ilyenkor a rendező-producer dolga lenne az is, hogy minden egyes kis élőlényt vagy hajót megrajzoljon és kitaláljon???

  17. @Farkas David:

    “Az első 3 részt kb ő alkotta meg teljesen egyedül.”
    Az a baj, hogy ezt ő is olyannyira elhitte, hogy a Prequel trilógiánál tényleg mindenben övé volt az utolsó szó ami a finomhangolást cseszte szét.

    “Lucas fantáziájának semmi köze a SW-hoz”
    Ilyet senki nem mondott.

    “remélem nem hittétek, hogy ilyenkor a rendező-producer dolga lenne az is, hogy minden egyes kis élőlényt vagy hajót megrajzoljon és kitaláljon???”
    Elvárható lenne ha “mindent ő alkotott meg szinte teljesen egyedül”, nem? :D :D

    Egyébként üdv egy “minden egyes kis élőlény vagy hajó” jellegű bejegyzés kommentszekciójában, milyen jellegű fantáziáról szeretnél beszélni? Netán a vágásról?

  18. *korrekció: ha az első 3 részt ep 1-3-ként érted akkor pláne érthetetlen mire gondolsz ebben a témában, ha ‘nem az ő dolga lényeket alkotni’.

  19. Vekthor

    Az “első 3 rész” az episode 4-6. Ott azért nem volt annyira aprólékosan minden kidolgozva, nem volt akkora a világ, annyi élőlény, bolygó, hajó stb. Ahhoz nem kellett annyi plusz kreatív, mint az episode 1-3-hoz. Nagyobb project volt az, mint az első trilógia.

    Nem, a vágásban semmi fantázia nincs… de egy világot kitalálni, háttér történetekkel, fajokkal stb, na ahhoz már kell fantázia. De ez nem jelenti azt, hogy a Coruscant-i kocsma hátterében halványan és félig látszódó 20 centis szörny nyálának színét is ő találja ki…

  20. @Farkas David
    “a Coruscant-i kocsma hátterében halványan és félig látszódó 20 centis szörny nyálának színét is ő találja ki”

    Az eddigi példáim között szerepelt az epIII egyik fontos gonosza és a star wars legikonikusabb hajója, ezek közül melyik relevanciája mérhető a szörnytakonyhoz? :D

    Ez egy design jellegű téma ráadásul sok esetben a design-ból került kialakításra a karakter sztorija is elég erős reverse engineeringgel (grievous)

    Szerintem ha már valakit hiányolunk a lépegető design ötlettelensége miatt akkor az legyen Ralph Mcquarrie, Ian Mccaig és társaik.

    Ami pl. az ep7-ben nagyon feltűnő volt hogy minden új jármű cipősdoboz formára sikerült (Kylo Ren hajója, havas sikló stb.)

  21. Ahogy látom a Force Awakens féle fessük át divatot felváltotta a basszunk rá egy ágyút dili.
    Legalább már a színvakok is tudják értékelni.

  22. én ezeket a Dreadnought-okat nem igazán így képzeltem el,vajon ezek ugyan azok lennének mint pl a kirajzásban? mert azok is 4es osztályu Dreadnought-ok voltak!

  23. Hát igen. Tény és való,hogy Lucas-ban nagyon is volt fantázia. Szerintem az előzménytrilógia akkor is pocsék (még úgy is,hogy voltak szerethető részei.) de tény,hogy fantázia terén nem voltak gondok. Illetve eléggé kibővítette az univerzumot. Csak hát rendezni nem igen tud az öreg. Nem is kell itt nagyon belemenni. Ha én előzményfilmet csinálok egy régi filmemhez, akkor azt igazítom a régihez, nem a régit újítom fel/egészítem ki,hogy igazodjon az előzményhez. Viszont amit a Disney művel….komolyan nem értem. Amennyire jól tolják a Marvel univerzumot, annyira nem tudnak mit kezdeni a STAR WARS univerzummal. Tipegnek, topognak…bátortalanul. Másolnak… régire építkeznek… Han Solo film… Sebulba film….Anakin anyja film…. what?

    Azt meg továbbra sem értem,hogy sokan mit imádnak a zsivány egyesben. Nem akarom őket fikázni de akkor is szeretném megérteni. Valaki kifejthetné nekem. Én a roboton kívül senkit nem tudtam megkedvelni. A csapat nulla. Nem lehetett értük izgulni. Lassan vánszorogtunk előre. De amit igazán nem értek az az,hogy hiába van tele Star Wars-os dolgokkal valahogy rohadtul nem érződik annak. A zenei része kb semmilyen. Nem tudom miért nem használják a régi dallamokat többet. Mindegy. Talán majd az Utolsó Jedik. Talán.

  24. Most őszintén.
    Ha egyszerűen minden tekintetben beváltak a Birodalomnak, majd az Új Rendnek (és a régi köztársaságnak is) a Kuat Hajógyár AT tipusú páncélozott csapatszállítói, akkor miért kellene gyökeresen eltérő dizájnnal rendelkeznie?
    Nem kell messzire menni, hogy hasonló példákkal találkozzunk: Ford Mustang, VW Golf. :)

  25. Vagy ha már hadigépezetekről van szó, akkor ott vannak a tankok. 2VH óta nem változtak drasztikusan kinézetre, inkább csak a benne lévő technológia. Akkor most akik ezeket a tankokat fejlesztik, nem lennének kreatívak?

  26. Fakocka: Tudod sok játékot szeretnének eladni. :) Ezért más minden egyes filmben a szuperhősök ruhája és ezért kapott piros kezet pl C3PO. Semmi mást célt nem szolgál.

  27. Minden fórumon sír mindenki ,hogy bezzeg az előzmény trilógiába mennyi újdonság volt! Itt meg bezzeg a régi trilógiás tie vadászok és lépegetők és x szárnyúak!

    Azért vicces ez ,mert az előzményben is voltak Fehér páncélos “klónok”, Volt lépegető, négy és kétlábú! Volt X szárnyú, volt tie vadász!

    Effektív mi volt benne ami a régiben nem volt? Sok cgi! Nem hiszem el ,hogy a klón ruhákat nem is csinálták meg! Senkit se öltöztettek be még közelikre sem! MINDEN KLÓN CGI VOLT! WHY???

    Per pill szerintem az előzmény trilógia idegen bolygók szemszögéből volt csak jobb! Az ep7-ben kaptunk egy sivatagos, erdős és havas bolygót! Mind ami a mi bolygónkon is megtalálható :D!

  28. Vekthor-nak van igaza, van róla werkfilm, amin gyönyörűen látható, hogy történt (legalábbis az E1-3 idején biztosan). A design-ért az art director a felelős a rajzoló csapatával, akik ezrével ontják a saját elképzeléseiket. Lucas bácsi meg szépen beslattyogott hozzájuk az esedékes ellenőrzési napon és tudjátok mit csinált? Miközben végignézte a rajzokat egy aznapi dátumos bélyegzővel telepecsételt minden lapot, amit látott (vagy amelyik csak épp tetszett neki), azért, hogy később így emlékezzen rá, hogy látta már, mert a százmillió egyéb dolga mellett nincs az az ember, aki azt megjegyezte volna. Majd ment a következő részleget ellenőrizni.

    Szerintem is az a probléma, hogy a nosztalgia-mánia az öltönyösök agyára ment. Tudnának újat kitalálni csak a szemetesben végzik, mert 50-en levétózzák meg váltig állítják, hogy “tudják mit akar a nép” és ha később kiderül, hogy mégse, hát egy SW film esetén nekik az se baj, lesz zsé.

  29. sum-blink: fülyülsz vagy nem ezen a néven írtad, mert nem látom a trashben szóval nem töröltem. ha a spamszűrő elkapta és meg sem jelent akkor meg szólj amikor írod és nem látod megjelenni sem.

  30. Ha tudnának filmet készíteni, a klasszikus járművekkel is jó lehetne…nem ezen fog múlni.

  31. Sorry! Ezen a néven írtam, de akkor a technika ördöge áll az eltűnés hátterében. :D

    Röviden annyi volt a lényeg, hogy a fantázia, a gazdag látványvilág és ötletek rengeteg könyvet, cikket elolvasva, werkfilmeket végignézve szerintem is inkább az ILM/ Ralph McQuarrie érdeme, semmint Lucasé.

  32. Nem akarom én a Disneyt megvédeni, (sajnos)nem kapok tőlük egy fityinget se, de szerintem arról lehet szó, hogy ez a 9 film egy szép síkon halad, és ahogy a mi világunkban sem, így itt sem történnek olyan iszonyatos nagy technológiai és dizájnbéli, funkcionális fejlődések. Egy autó még ma is 4 kerék, alváz, tető, lámpa…stb. cuccal rendelkezik, a vonatok, repülők, mind alapvetőleg ugyanarra a sémára épülnek, mint x évtizede. Az előzménytrilógiában is x-szárnyú szerűség, meg lépegető, meg csillagromboló volt, ebben is, csak jobb dizájnú. Talán ha vége lesz a 9. résznek és jön valami tényleg új, ami nem spinoff meg skywalker, akkor talán kapunk tényleg újat is.

    Ha meg nem, na akkor tényleg menjenek a toszba.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.