The Man from Earth: Holocene – avagy borecene

Hogy lehet így elrontani egy baromi érdekes film folytatását? Pedig mindenki pozitívan ült elé, hiszen az előző film rendezője csinálta, a főszereplő is visszatért. Hogy sülhet ez el rosszul? Hát…

Az első film ugye arra az alapötlete épült, hogy pár egyetemi professzor egy erdei kabinban érdekes filozófiai vitába bonyolódik, amikor az egyikőjük kijelenti, hogy többezer éves. A többiek először nem annyira hisznek neki, de idővel megremeg a világképük, mert nem tudják egy kérdéssel sem sarokba szorítani az embert. Aki az egész után továbbáll, mivel kénytelen folyamatosan változtatni a környezetét, hiszen a kora nem változik, ami elég feltűnő pár év után.

Erre a második rész semmit sem tartalmaz az első szellemiségéből. Az egész olyan, mintha valami fanfiction lenne egy E. L. James kaliberű író által. Komolyan, még a pornós kinézetű csaj is belekerül a történetbe, bár a szextől végül eltekintenek. Nem is ez a lényeg, hanem hogy a filozófia, az érdekes vallási és társadalmi kérdések most nem kerülnek elő. Ehelyett a játékidő arra megy el, hogy abszolút minimálköltségvetéses módon 4 egyetemi tanuló elkezd a professzora után nyomozni, mert megsejtik a fenti titkot, miszerint 14000 éves az öreg.

A “nyomozás” egy 20-30 perces felvezetőnek megfelelt volna, hogy a vége ismét a lényegről szólhasson, de nem, itt elmegy vagy 60 perc vele. A “fiatalok rádöbbennek” nem oda jut, hogy az élet nagyjából értelméről beszélgetnek vele ezúttal másfél alapoktól indulva, mint az első rész öreg professzorai, hanem egy thrilleres tetőpontja van az egésznek. Tetőpontnak pedig csak a bagázsból a legrosszabb fiatal színész által játszott srác hite remeg meg John miatt.

Arról ne is beszéljünk, hogy kickstarteren kalapozták a filmhez a pénzt, ami meg is látszik a film kivitelezésén. Ez azt is jelentette, hogy végül ők maguk tették fel torrentre azzal, hogy akinek tetszik, az utólag fizethessen. Dicséretes terjesztési modell lenne, ha a film jobbnak bizonyulna. Viszont a kickstarter kapcsán még az is előkerülhet, hogy sorozatot terveztek belőle, amit a film végi cliffhangerrel fel is vezetnek. Tök feleslegesen, és a fordulat a Forever című sorozatból ismerős lehet. Ezeket már csak amolyan plusz infónak írtam csak ide, mert a film megítéléséhez ezekre nincs igazából szükség.

Az egyetlen amit pozitívumként tudnék említeni, hogy a tényleges színész öregedését beleszőtték a történetbe, megmagyarázzák, hogy az emberiség tettei miatt miért kezdett el öregedni John. Mondjuk ez is eléggé szájbarágós üzenetet tartalmaz.

13 hozzászólás a “The Man from Earth: Holocene – avagy borecene” bejegyzéshez

 1. szomorú. pedig nagyon szeretem az elsőt, de ezt inkább elengedem akkor. áh, pedig egy ilyesmi jellegű film mindig jó:/ talán újranézem a K-Paxet

 2. “hogy az emberiség tettei miatt miért kezdett el öregedni John”

  mintha a történelem nem önmagát ismételné ebben is, már több ezer éve elkezdhetett volna öregedni :D

 3. Nagy kár érte. Azért kössz a tippet. Nem szeretném a lerombolni amit ez a film szépen felépített. Aki nem látta az pótolja rögvest :)

 4. SPOILER

  Nem értem miért utálod ennyire, nekem pozitív csalódás volt. B-film, elég gyenge színészi játékkal-mint az első, jobb volt az első,de szerintem voltak jó pillanatai, érdekes gondolatokat feszeget. Engem kicsit az zavart, hogy tényként kezelték,hogy ő halhatatlan, én egy kicsit húztam volna, hogy mivan, ha nem is, és tényleg csak játszotta. Remélem lesz 3. rész, ezt én szívesen támogatnám is.

 5. Tetszett az elso resz (a finalet leszamitva) es egesz erdekesnek tunt a folytatas tortenete (kellett egy perc, hogy feldolgozzam a folytatas hiret), de annyira rosszakat hallottam rola, hogy vegul nem mertem bevallalni.
  A K-Pax oriasi, ha mar igy emlitettetek… Be is utemezem valamikorra.

 6. Dean6: Az első film S P O I L E R sem hagy kérdést afelől, hogy akkor most halhatatlan e vagy csak egy troll.

 7. @Lenny: Szerintem nem.
  Az alapszitu elég hamar kiderül, erre van felépítve az egész, még az IMDb-oldalon is le van írva.
  A film zsenialitását az ezután kibontakozó párbeszédek adják.

 8. Elsőt imádtam, másodikat most nézem, ha nem vársz sokat, nézhető, lehet rajta gondolkodni, hogy milyen lenne, a főhőst játszó színész szerintem jól játsza a karaktert (elég visszafogottan, de ez kb. a karakter egyik hihető vonása is), szóval akinek van ideje, nézze meg, aki fél hogy elrontaná a tökéletes filmemléket, az meg ne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.