Mi a Star Wars?

Bár a podcastban már többször beszéltem róla, de azt sokkal kevesebben hallgatják, mint ezt olvassák, na meg kommentekben is sokszor előkerül, így feltenném a kérdést itt is: nektek, szerintetek mi a Star Wars?

Számomra ez baromi bonyolult kérdés. Már persze filmes fronton, azért nem sokat forgolódok miatta, olyan mélyen már nem érintenek ezek. Mert szerintem igenis a Skywalker és a hozzájuk köthető történetek a Star Wars. Hiába játszódik az űrben, és ekkora a franchise, mégsem érzem egy univerzumnak, amiben ha bármi történik, az Star Wars-nak számít. Skywalkerék nélkül csak egy sima űrsci-fi, ami lehet szórakoztató, meg iszonyat látványos, meg korrekten összerakott film, akárhány/10, de mégsem Star Wars. Avagy nem akarom extrán leszólni a Rogue One-t, de a múltkor újra belenézve egy csepp Star Wars-hangulatot nem éreztem.

Vicces amúgy, hogy a régi dolgokat felmelegítő “ez csak a New Hope” Force Awakens minden hibája ellenére sokkal közelebb van a régi Star Wars-hoz, mint a The Last Jedi. Mégpedig azért, mert a dühös tini mégiscsak Skywalker, aki eltévedt az erőben és az univerzumban. És tippre JJ-nek más terve volt Rey-jel.

Közben meg azt is érzem, hogy igazából a Disney sem tudja mi van, nincs náluk egy értelmes ember, aki egységes koncepcióval összetartja a tervezett univerzumot. Nem mernek elköteleződni az új dolgok építése mellett, nem húznak egy MCU-szerűt ebből. Pedig nagyon rá kéne lépniük az új útra, és mindjárt kisebb lenne a negatív hangzavar is a filmjeik körül. Mert ha már beintenek a rajongóknak az “erő mindenkié, senki sem kiválasztott, mindenki kiválasztott” szlogennel a The Last Jedi-ban, meg igyekeznek most új nézőkre hajtani, akkor viszont a Star Wars Story filmeknek új karaktereket kéne építeni, akik utána csatlakoznak a fő episode-okhoz. Egy Ant-Mant vagy Guardians of The Galaxy-t kéne csinálniuk, nem pedig betömni a lyukat a New Hope előtt, meg felmelegíteni Han Solo történetét, szerintük fan service-t tolni, ami valójában mégsem az, elég csak megnézni mi zajlik az idei film körül.

Ez utóbbi is érdekes lenne, és talán jobban mozgatná a fanokat is, tényleg az új évezredbe rángatná a franchise-t a mostani egy seggel két lovon baromság helyett.

83 hozzászólás a “Mi a Star Wars?” bejegyzéshez

  1. Én simán tudom a Star Wars-t univerzumként kezelni. Vagy inkább csak tudtam? A képregények, a könyvek, az animációs sorozatok is belefértek nekem, bővítették az univerzumot. Még a játékok is, lásd Kotor. Viszont a Disney amit csinál… Igazából sikerült az EP8-cal teljesen megutáltatniuk velem az SW-t. És csak nagy nehezen rázódtam vissza, ráébresztve magamat arra, hogy akármit is csinálnak, az eredeti trilógia ettől nem lesz rosszabb. 3-4 hónap kellett ahhoz nekem, hogy az EP8 után bármi SW felé tudjak nézni. Aztán megnéztem a Rebels sorozat utolsó évadát is, amiben elég merész, és az SW univerzumtól teljesen szokatlan dolgot villantottak, ami teljesen felforgathatná a kánon-t.

    Szóval én nem tudom megfogalmazni, hogy nekem mi is a Star Wars, csak szeretem, mindig is szerettem. De Kathleen “Sátán” Kennedy teljesen szétcseszi az egészet, én meg csak pislogok itt bánatomban. :(

    Sajnos a Disney a legrosszabb dolog ami a Star Wars franchise-zal történhetett. Mert amit ezek csinálnak, azokhoz képest a midikloriánok, meg a homokfóbia még dicséretes bűn volt Lucas-tól.

    És szerintem pont a Rogue One a legjobb dolog amit ezek csináltak eddig. Bárcsak Edwards végigvihette volna a saját ötletét.. de így se lett olyan rossz.

  2. Körülbelül nekem is ez a véleményem. Annyival kiegészítve, hogy nálan a klasszikus mese vonások is keretezik. Lásd, hercegnö, lovag, jo, rossz, otthonrol elszakadt, legkissebb fiu, és sorolhatnám. Neken ez adja meg a szivét, az egésznek. És ahogy mondtad, ez egy Skywalker eposz. Anélkül semmi értelme.

  3. Bár nem ez a kérdés, de nemrég pont azon gondolkoztam, hogy az MCU bármennyire futószalag, vagy műanyag, az Infinity War-ral már biztosan több igazán jó filmet tudott felmutatni, mint a Star Wars. Hihetetlen, hogy úgy élesztették fel a franchise-t, hogy nem volt egy koherens, konzekvens plot, nem érzi az ember, hogy tartana bárhová a történet, pedig ez nem 20 film, hanem három. Mintha amatőrök dolgoznának rajta.

    Hogy ne legyek teljesen OFF, nekem a Star Wars leginkább az atmoszféra, az erő mítosza és a legenda/mitológia, ami az SW világában van. Sajnos egy borzasztóan gyenge történetét ezek sem visznek el a hátukon, de ha TFA, vagy Rogue One szintű “meh” megvan, akkor már van ok reménykedni, hogy valami meglepő/fogyasztható kanyarodik ki az egészből.
    Azt biztosan tudom, hogy mi nem Star Wars – erőltetett, abszurd poénok, felépített karakterek megalázása, viccé redukálása nem frankó, a már fent említett 0 vagy öncélú történetvezetés mellett.

  4. Egyetértek, nekem is a Skywalkerek adják a Star Wars lelkét. De azt is értem, hogy az új epizódokkal mit akarnának, de kurva szarul csinálják. JJ-nek láthatóan más volt a terve az egész storyval. De hogy lehet ilyet csinálni egy ekkora franchisenál, hogy a rendezők ennyire telibe szarják az előző munkáját? Ez halál komoly. Láttam egy interjút, amiben Mark Hamill nyilatkozta, hogy az ep8 forgatásánál Rian Johnsonnal konzultált és a rendező elmondta hogy képzeli el az adott jelenetet stb és mondta, hogy mikor Rey ott van a szigeten lehetne úgy, hogy Luke körül lebegő kövek lennének mert az mennyire fain. Erre Mark meg mondta, hogy “nem az van, hogy megszakadt közte és az erő között a kapocs…? Ja tényleg baszdmeg.” Gecccc mi a szar ez amúgy? Egyik rendező épít a másik lerombol nem vágom. Nem mintha az egyik rész is kiemelkedőbb lenne a másiknál. De azért tudja már a bal kéz mit csinál a jobb…

  5. Ha viszont az a kérdés, hogy csak a Skywalkerek jelentik e nekem a Star Wars-ot, akkor a válaszom abszolút nem. Számomra Revan, Nihilus, Darth Bane, Thrawn, Ahsoka, Galen Erso és a többiek is érdekes karakterek. És szépen elhelyezhetően az univerzumban. És szerintem kellenek is ezek a karakterek. A filmek a Skywalker családról szóltak. De annyi minden érdekesség van még ebben az univerzumban. Csak én pont nem Jar-Jar-ra meg a kis**** Porkokra vagyok kíváncsi. :(

    @ bëiz: Jedi-k azok lesznek, most már minden utolsó senki kis utcasöprő is Jedi lesz. :( Sajnos maga a fogalom is meg lett erőszakolva.

  6. Számomra a Star Wars egy valami biztosan nem. :D Sci-fi. A Star Wars abszolút mértékben fantasy, ami az űrben játszódik. Space fantasy.

    A Star Wars egyébként az én szememben egy univerzum, aminek a Skywalker család és vérvonal csak egy nagyon kis, ám jelentős részét képezi. Más kérdés, hogy a filmektől azt várjuk el, hogy a Skywalker család körül forogjanak, mert ezt alapozta meg Lucas. Akár tetszik, akár nem, a fősodorban lévő filmeknek Skywalker-ékről kell szólnia. A spin-offokkal nincsen baj, csak legyenek érdekesek. Szerintem az sem gáz, ha alapvetően arra összpontosítanak, hogy a filmek közti holtidőt töltsék ki. Új karaktereket behozni szerintem önálló filmekkel iszonyat rizikós lenne. Ez max akkor működhetne, ha meghagyták volna a régi expanded universe-t, amit ugye lekukáztak. Egy Kyle Katarn-os filmet legalább a keménymag beülne megnézni, mert érdekelné őket a figura, lévén ismerik a könyvekből, illetve játékokból. Ám egy teljesen újonnan megírt és kitalált hősből nem sokat profitálnának szerintem, nem lenne meg a kellő érdeklődés.

    Az száz, hogy JJ-nek más tervei voltak Rey-el, ahogy te is mondod. Ezért is örülök valahol, hogy visszaadták neki a kilencedik epizódot, mert talán tud majd valamit korrigálni azon, amit Rian Johnson elb@szarintott. Elvégre nincs az kőbe vésve, hogy Rey tényleg egy “senki” volt. Mondjuk amilyen Mary Sue-t csináltak a karakterből, már egyeltalán nem is érdekel. :D Minden rokonszenvemet elvesztette mind a színésznő, mind a karakter.

  7. Én nekem az a bajom az új trilógia eddigi 2 részével, hogy valahogy nem folytonos, nem érzem, hogy valahonnan indul és valahova el akar jutni.
    Az eredeti, de még az előzménytrilógiánál is volt íve a történetnek, még ha kerültek is bele oda nem illő dolgok (“nem szeretem a homokot”).

    Hogy mi a Star Wars? Egy űrkaland, aminek van íve és tudja mit akar. én nem feltétlen érzem szükségesnek, hogy ez egy Skywalker sztori legyen, ahol még a peremvidéki bolygón levő kiskutyáról is kiderül, hogy amúgy Skywalker. Legyenek benne jó karakterek, akikért lehet izgulni, legyen jó és konzekvens története, tartsa tiszteletben az univerzumot, de ugyanakkor ne féljen bővíteni azt. Ja és a zene. A zene fontos.

    Hogy mi nem Star Wars? A kaszinóban bohóckodás, vagy az Alien fejés, az nem az.

  8. Így külső szemmel népmesék az űrben. Amibe kellenek a megszokott egyértelmű oldalak, ami itt gondolom a jó jedi csillagszemű juhász, egy királyság, tündérek és egyéb fantasy elemek meg a nagy gonoszok mint ami az a piros arcú festett ürge volt kis szarvakkal Darth Maul vagy valami ilyesmi, szerintem ő nézett ki a legjobban az egész Star Warsban azok közül, amit láttam és ha marad is lehet többet nézek. Na mindegy így tényleg külső szemlélőként ott ronthatta el sokak számára a dolgot a Disney, hogy ezeket az elemeket nem csak teljesen új karakterekkel bővítette tovább, hanem a korábbi családtörténetett folytatta a még több garantált mani miatt, amivel felállította a saját korlátait, aminek az áthágásához meg több vagy minőségibb munka kell.

  9. A Star Wars eddig is egy univerzum volt. Sok kiemelkedő videojatek nem a Skywalker érában jatszodik szóval nem szűkíteném le erre. Abban egyetértek, hogy nem a regi sztori lyukait kellene betömni, hanem az új filmek karaktereit es világát kellene szélesíteni spinoffokkal. A koncepció nagyon bejön, hogy a fő filmek közti szünet-évben egy darkosabb, nyers filmet nyomatnak, de igy elpazarolnak egy csomó lehetőséget a kylo-rey korszak szoktatasahoz.

  10. az előzmény trilógiát még óvodás/kisiskolás gyerekként láttam, ergo akkor a látvány és a merchandise bőven elég volt hogy megfogjon, aztán 10 év szünet, nem is nagyon hozott lázba különösen bármi összekötő (Clone wars/könyvek/képregény stb.) de aztán, amikor ’15 őszén beindult a jegyelővétel a TFA-ra megváltozott újra minden, elkezdtem várni, pörögni, gyűjteni a merch-et, játszani a Galaxy of Heroest. újrázni a korábbi filmeket, azóta ez már több, mint egy filmszéria. Nem tökéletes, mint univerzum (ahogy említetted, az MCU mellett árnyékban kullok), nem tökéletesek a filmek. De valahogy mégis, a SW az, ami #1 tud lenni olyan szempontból, amit lehet várni, amivel lehet foglalkozni a filmeken kívül (és itt nem Snoke eredetére gondolok), olyan szinten, ahogy más franchise képtelen. Hiszen ha az Ultron rossz volt, az emberek nagyrésze meg sem említi, de ha a Jedi rossz lett tavaly, közfelháborodás keletkezett és petíció, hogy vegyék ki a kánonból. Amíg máig ismerek olyan embert, aki nem tudja, hogy az MCU létezik, mégis, olyat nem ismerek aki nem tudja mit jelent, hogy a messzi messzi galaxisban. Ez a SW, egy felület ami nemtől kortól függetlenül ad egy lehetőséget az embernek, rajongani, gyűlölközni, érzelmet nyilvánítani.

  11. @Human: Kicsit lemaradtam podcast ügyileg, az NyV most már csak patreon only formában érhető el?

  12. “hogy ez egy Skywalker sztori legyen, ahol még a peremvidéki bolygón levő kiskutyáról is kiderül, hogy amúgy Skywalker.”

    a Skywalker sztori miért ezt jelentené? Az eredeti trilógiában 3 ember volt Skywalker és mégis kitett 3 filmet.

  13. “az NyV most már csak patreon only formában érhető el?”

    nem, továbbra is ingyenes, aki patreonos az néha előbb hallgathatja pár nappal, ennyi. elvielg az itunes is megy, csak wayne baszik leprogramozni az automatikát oda.

  14. Nem, nekem nem csak a Skywalkerek. Az egyik kedvenc Star Wars-élményem a KOTOR játékok, ami a filmekhez való közvetlen kapcsolat hiánya ellenére nekem ízig-vérig Star Wars, nem látok semmit, ami kizárná, hogy valami ilyesmi előbb-utóbb a mozivásznon is meg tudjon valósulni.

    Én remélem, a IX. rész után meg tudnak húzni egy bátor elszaakdást a korábbi filmektől, mert különben a Star Warsot óhatatlanul meg fogja fojtani a saját múltja. Nekem nagyon tetszett a TLJ, szerintem nagyon sokat adott a franchisehoz, és egyszerűen filmként is egyértelműen a SW filmek élmezőnyében van, de az általa kiváltott elképesztően szélsőséges reakciókból látszik, hogy bármi történik is a Star Wars-szal, nem tud már az a kollektív élmény lenni, amit annak idején jelentett. Azok a fanboyviták, amik más franchise-oknál megmaradnak mondjuk a reddit köreiben, pont a Star Wars jelentősége miatt, itt egyszerűen kikerülhetetlenek – és bennem ez nagyon rossz szájízt hagy. Ezen egy totális tiszta lap segíthet talán, csak persze már előre látni, hogy Rian Johnson mit fog kapni az internettől már előre az új trilógiával…

  15. Nincsen semmi baj a Star Warsszal, mert igazából a helyén kell kezelni. A filmek egyértelműen mesék, vagy jó indulattal űrben játszódó fantasy, de semmiképpen nem sci-fi.

    Nemrégiben újranéztem Az utolsó jediket, és nem volt annyira élvezetes, mint a moziban. A Disney korszakból talán ez volt eddig a leggyengébb, míg a Rogue One a legjobb. Mármint nekem.

    És persze bőven lehet jó a világ a Skywalkerek nélkül is. A számos videójátékban nem mindig a filmek főhösei adták az irányítható karaktereket, és teljesen jók voltak azok is.

  16. Nehéz kérdés. Amóta az eszemet tudom, velem volt a Csillagok háborúja. Egyik legelső emlékem az gyerekkoromból, hogy A Jedi visszatért egyik Jabbás jelenetét nézem. Édesapám mindig azt mondta, hogy az eredeti trilógia nem más, mint egy mese felnőtteknek, ami szerintem nagyon is igaz. Tele van sok népmesei elemmel, vagy olyan dolgokkal, amik csúnyán szólva össze vannak lopkodva – tudatosan, vagy nem – mégis remekül egy új köntösbe bújtatva régi igazságokat mond el. Részben ezért is vagyok mérhetetlenül dühös a 8. részre. Oké, hogy a szeretet fontos, de ezt ne egy nevetséges jelentben, a háború kellős közepén mondassák el a szereplővel. Ettől az embernek hánynia kell. Attól nem kell hánynia, ha magát a tettet látjuk, ami bizonyítja a szeretet erejét. (lásd pl.: Luke ott hagyja Yodát, hogy megmentse Leiáékat.) Hogy csak az SW, ami Skywalker, arra azt mondom, hogy a fő filmek tekintetében igen. Ezért nem értem a bejelentett 10-12. részt, főleg Johnsonnal, aki természetesen eltakrodhat a bús picsába. Mellékfilmekként, játékokként jöhet más, függetlenül attól, hogy szerintem a Zsivány Egyes szar lett, a Solót meg nem is kell említenem, mi a baj vele már most… egy Obi-Wan filmre viszont premier napon rohannék, ha McGregor lenne a főszereplő. Valahogy így.

    Kissé off: annyira szeretném tudni, mi volt Lucas terve a mostani trilógiára, illetve hihetetlen, és megdöbbentő, hogy a Disney úgy állt neki a mostani filmeknek, hogy nem volt lefektetva egy fő irány, hogy legalább a fő történeti szálat előre megírják. Elképesztő, hogy megtörténhetett az, hogy a 7. rész után kezdtek el nekiállni a 8. részt megírni.

  17. Engem az Erő és az Erőhasználók érdekelnek, családnévtől függetlenül. Sima sci-finek gyenge lenne, ezért sem érzem létjogosultságát ezeknek a csempészes, lázadós Story filmeknek. Kell az Erő misztikuma! A TLJ egy nagyon jó film lenne, ha azon karakterek jeleneit kivennénk belőle, akiknek nincs kapcsolata az Erővel. Az Erő vonalat nagyon jól viszi a film, de a többi túlságosan lehúzza. De persze kellenek azok a jelenetek is, halandó hősökre is szükség van a filmekben, csak az ő szálaikat is izgalmasan kéne tálalni, és el kéne találni az egyensúlyt a misztikus és sci-fi(avagy űrcsaták és egyéb lődözések) szálak közt.

    Amúgy én nem érzem, hogy a film üzenete az lett volna, hogy bárki lehet jedi, régen is voltak tízezren, és nem volt mind kiválasztott közölük. Az Erő mindenkié, mindenki részese, de továbbra sem tudja mindenki használni. A kis kölök is csak annak a szimbóluma, hogy Erőérzékenyek/Jedik mindig is lesznek, nem annak, hogy bárki lehet az.

    A jövőre nézve meg szeretném, ha a Story filmeket elfelejtenék, és egy kicsit jobban átgondolt trilógiákkal jönnének, amik mindenféleképpen új idővonalon játszódjanak, Skywalkerek nélkül.

  18. Csatlakozom sok előttem szólóhoz. Nem kell feltétlen, hogy minden a Skywalkerekről szóljon, de a Jedik és az erő központi részét képezik ennek a világnak. Ez a misztikum és megmagyarázhatatlan adja azt a pluszt számomra amiért a Star Warst nézem/ nézném.
    A JJ féle folytatás minden hibájával együtt még mindig inkább adta azt a hangulatot amit ettől a univerzumtól elvárnék. Az a filmet újra tudtam nézni. A 8-ik részt már nem.

  19. Részben értek Veled egyet. A fő sorozat az a Skywalkerekről szól, emiatt pont egy nagy fos hogy Rey nem Skywalker. Hiába ott a Kylo Ren. A csaj a főszereplő. Lehet jó Star Wars filmet csinálni amiben nincs Skywalker, se Jedi… csak a Disney nem fog tudni. A Kathlyn Kennedyt pedig le kellett volna váltani. Hiába vonja bele magát a filmek készítésébe, de szerintem semmit se ad hozzá. A Kevin Feigen nem ezt érzem. Két ilyen baklövést(rossz rendező választás) csinálni ennyi év tapasztalat után…

  20. A messzi, messzi galaxys, a filmek által körvonalazott világ.
    Nekem teljesen jól működik Skywalkerek nélkül. Az Erő és a jedik amik hozzátesznek, de a Rouge One féle megoldás nekem tetszett. A Disney vonalból az jött be eddig. Meg a Rebels.

  21. Nekem is simán működik a STAR WARS Skíywalkerek nélkül. KOTOR, hogy mást ne mondjak. De a KOTOR mellett óriási blődség elsétálni. Az egyik legStar Warsabb Star Wars kaland valaha!!!
    Abban teljesen egyet értek, hogy a Disney óriási hibát követett el az új Trilógia felosztásában és nem egy rendezőre (JJ) bízta. A koncepciótlanság és összepedzetlenség érződik szerintem is nagyon.
    A SW storyk esetében tetszik a felvetett javaslat, hogy új Univerzumot kéne építeni, de a mostani történeteket se írnám le, elvégre ez még “csak” a második.
    Tény, hogy az MCU koncepcióját követni nem lenne butaság, de azt is megértem, ha ezt még kicsit későbbre tervezik és előtte a kihagyhatatlan ziccerekre mennek lásd régi karakterek = SOLO

  22. Semmiképp nem scifi. Science fantasy, sword and planet és planetary romance keveréke. Úrben és idegen bolygókon játszódó epikus sztori ami leginkább azért mégiscsak fantasy, köszönhetően az erőnek (khm mágia).

  23. Nehéz kérdésre, könnyű a válasz. Ki tudnám én ezt persze fejteni bővebben is, de törölnéd. Nem szeretsz te a dolgok mélyére nézni úgy vettem észre, mert félsz attól amit ott találsz. Így röviden felszínesen: az 1-6 SW! És amit eddig a dízni kiokádott, na az meg pont nem.

  24. nálam is a skywalkerek akik meghatározzák a star wars-t, a rogue one-ban a darth vader részek többet értek, mint az egész film, a last jedi-ben és a force awakens-ben pedig a luke részek, még ha utóbbiban csak pár másodpercre is villant fel Hamill. az új trilógiában az első és a harmadik is pont a közvetlen kapcsolódás miatt voltak jók, egy részt megtudtuk, hogy találkozott először obi wan és anakin, illetve, hogy váltak el az útjaik, hogy közben mi történt, az már engem hidegen hagyott az egész klón háborús töltelékkel.
    obi wan, yoda, solo, leia, boba fett, az emperor, sőt maga a lightsaber és a force is nekem csupán egy célt szolgáltak, luke és darth vader karaktereinek támogatására kellettek, de maga a star wars ebben a két karakterben van és eköré kell épüljön szerintem. ha csak ezek a supportok maradnak meg luke és darth vader nélkül, akkor vehetjük úgy, hogy nyilván ugyanabban az univerzumban játszódik és lehet kiváló film is esetenként, de nekem az már nem star wars lesz. még akkor se, ha a készítők eredetileg úgy akarták, hogy az említett két karakter szintén csak support elemei legyenek egy nagyobb univerzumnak, ahol a force a főszereplő.
    ennél a pontnál, ahogy most a last jedi és a rogue one után vagyunk, nem igazán hoz már lázba a franchise és a szándékot se látom, hogy ezt az elemet, ami engem megfogott tovább vigyék, nem is tartom magam rajongónak.

  25. Először is: nem gyerekmese. Én a lányomnak (hatéves) megmondtam, hogy még nem neki való, és szeretném ha akkor nézné meg, amikor már elég érett hozzá. Én 14-15 lehettem, amikor láttam – ami mázli volt, mert látom sokakon, akik nyolcévesen lettek rajongók, hogy a kúl fénykardozás maradt meg, meg hogy hányféle űrhajó van benne.

    Az a misztikum, amit O-W titokzatos utalgatásai, utána meg a Birodalom visszavág hozott be, iszonyú sokat jelentett. Mint a Gyűrűk urában: minden megmászott hegycsúcs mögött újak sejlenek fel a távolban – konkrétan ettől lesz gazdag az univerzum.

  26. nekem az elmúlt években a Star Wars a hiszékenyek adója. minden filmnél beszedik az adót én meg elhiszem, hogy kapok cserébe egy kis SW élményt (Episode I-VI). eddig csak a RO dobott némit vissza belőle. sajnos agyonnyomja az egészet Disney gyár és nem vesszük észre selejtes terméket kapunk a pénzünkért.

  27. Ha Star Wars akkor Luke, Leia, Han, Che, Yoda, a két droid és két sith, fénykard, Jedi, Erő. Ez a Star Wars.

    Nekem az új trilógiából hiányzott az a fajta megismerése az antagonista környezetnek, amit az eredeti, klasszikus filmek folyamatosan mutattak be (nem, nem a Lucas féle I. II. III.). Itt meg csak úgy fogadjam el, hogy az első rend van és kész. Miből? Honnan van ennyi támogatója? Miért létezik egyáltalán?

    A RO nekem bejött, mert egy olyan sztorit dolgozott fel, ami tényleg vitt valahova, még ha tudtad is hova. A Solo, nem szidom egyelőre, de felesleges szerintem és ugyan nem bántom annyira az Episode VIII-at, de inkább egy olyan irány, ami később kellett volna előkerüljön. Hiszen már nincs se Han, se Luke, se Leia, se Yoda. A többiek nekem nem viszik el a hátukon ezt a franchise-t. Bármennyire is próbálják megkedveltetni őket, velünk.

  28. Szerintem a SW megáll önmagában, a Skywalker-család nélkül is. Megvannak a törvényszerűségei, amelyeknek mindig engedelmeskedik, szereplőktől függetlenül: a koszos, multikulturális űrkikötők, ahol mindig valami balhé van, a rengeteg lakott bolygó, amelyek között fénysebességnél gyorsabban közlekednek, vannak rejtélyes Jedi-lovagok, akik a mendemondák szerint fénykarddal vívnak és varázsolni is tudnak, értelmes robotok, amelyeket kötelező droidnak nevezni stb. Számomra ez a SW: és ha ezek megvannak, akkor az egy SW story.

  29. Legyen benne az Erő, legyen benne a Sötét oldal, legyen benne egy Jedi, legyenek benne fénykardok. Ennyi.

  30. Tökéletesen egyetértek egy rakás fos az egész ahogy marvelt elkapták annyira sikerült ezt elkúrni a disneynek…

  31. Lucas szerint az SW űropera, nálam gyerekkori ‘vallás’.

    Mai szemmel: egy fantasztikusan sikerült modern mítosz.

  32. “Avagy nem akarom extrán leszólni a Rogue One-t, de a múltkor újra belenézve egy csepp Star Wars-hangulatot nem éreztem.”
    A “legstarwarsabb” film a new hope után. Nem 10/10 de akkora élmény volt a film hangulata,hogy utána kezdtem el utálni a prequeleket

  33. Előttem elég sokan leírtak hasonlókat, amiket én gondolok. Hogy mítosz, népmese. Hogy erő, jedik, fénykard. Hogy John Williams. Hogy most nincs koncepció. Hogy ez nem egy recept, anit ha összekeversz százszor ugyanolyan jó lesz.

    Számomra a Star Wars 3 film, amin VHS-en felnőttem. Könyvek. Figurák. N64, PS1 és PC játékok. Aztán egy előzménytrilógia, ami elmesélte a film(történelem egyik) legérdekesebb karakterének megszületését. És itt logikusan vége lett, hiszen előzményfilmből csak három készülhetett.

    Begyepesedett vagyok, oké, de én nem akarok remakeket, rebootokat, folytatásokat. Se Star Warsból se másból. És semmit, ami Star Wars és a Diznitől jön. A Dizni jó stúdió, imádom az Aladdint, Oroszlánkirályt… de lám, azokat is tovább fejik, kirángatva természetes közegükből, a kézzel rajzolt műfajból. Ez az egész Hollywoodi futószalagszarság nekem nagyon unszimpatikus.

    Na ez nem a Star Wars. A Star Wars, mint film nem hogy Skywalkerék története, de Luke, Leia és Anakin Skywalker története. Tehát nem kell több Skywalker, ahogy nem kell több rész se. El lett mesélve MINDEN. Ezek az új részek fanfikciók a szememben. Kit érdekel, mit kukázott a Dizni. Mi kánon, mi nem. Mindig is örömmel fogok olvasni (mondom olvasni, nem moziban nézni) Jabbás, Solos, vagy fejvadászos sztorikat. Én pl. az Old Republicot se szerettem, de elfogadom. Az ugyanis nem volt ilyen erőszakos. “Akarsz Star Wars töri órát? Gyere olvasd, játssz vele, de nem maradsz le semmi lényegesről, csak plusz infókat kapsz a galaxisról 4000 évvel a filmek előttről.”

    Sokan itt szó szerint értelmezték a “feladatot” (mi a Star Wars?) és a poscastban Ti is. Én ezt nem tettem ,mert felettem rengetegen leírták az összetevőket. Csak az kevés, hiába gyúrják össze újra. Elmentem, megnéztem őket moziban. Itthon is. Bele volt gyúrva minden. De nem. Nem megy már…

    Személyesen nekem ez a Star Wars. Inkább ez volt.

    Az Erő legyen veletek!

  34. a star wars “varázsa” nekem inkább korhoz, időszakhoz köthető. Manapság már csak jó kis popcorn mozik. Nekem kb ennyi.

  35. Mi a Star Wars?
    Nekem az, amikor kábé 10 évesen kijöttem a Jedi Visszatér-ről a moziból, és azt kívántam, hogy bárcsak egy olyan világban élhetnék, mint amit a mozgóképen láttam. Gyerekkorom legnagyobb filmes élménye volt. Aztán jött az Új remény videókazin, utána meg a Birodalom Visszavág (igen, ebben a sorrendben láttam anno).
    Ennyi! Ami utána jött, az már csak egy foszlány volt a többihez képest. Nálam a Jedi Visszatér az utolsó rész, és az is marad.

  36. Én is úgy gondolom, hogy nem kell a Skywalker családhoz ragaszkodni. Ez az univerzum szépen ki lett bővítve az idők során, sok történetet el elehet itt mesélni. Sőt, a regényekben sem mindig volt Erő, meg Jedik, mégis hozták a hangulatot (már a jobbak).
    Sajnálom, hogy nem a már létező anyagokhoz nyúltak, hanem új sztorikat kezdtek el esztelenül gyártani.
    Ami számomra fontos, az a sokat emlegetett meseszerűség, az univerzum koszos, lepusztult, bűnös szegletei, ugyanakkor a humor és a lazaság is. Ilyen szempontból nekem a Guardians of the Galaxy jobban hozta a SW hangulatot, mint az újabb SW-filmek.

  37. Mesefilm :D. Még egy idézet is született (forrásra már nem emlékszem) sci-fi berkeken belül…”Remember the times before star wars, when sci-fi was intelligent?” Na igen.

  38. A Star Wars volt gyerekkorom legklasszabb meséje.
    De ez régen volt.
    Az, amit manapság ezzel a címkével kínálnak, valami olyasmi, ami elveszítette minden varázsát.

  39. “”Remember the times before star wars, when sci-fi was intelligent?” Na igen.”

    ezt most elsütni amikor sorban jönnek az értelmes sci-fik is, hogy a sorozatokról már ne is beszéljünk, az egész merész.

  40. Számomra az a baj az új disney-s Star Wars világgal, hogy úgy érzem, nem ugyanaz a világ, mint amit megismertem az 1-6, vagy akár a KOTOR játékok alatt. Nyilván a 4-5-6 lesz az örök, igazi SW klasszikus, de én az 1-2-3-at is el tudom fogadni a SW sorozat részeként. Érdekes, hogy az előzmény trilógia más generációnak szólt már, de a maga módján Star Wars tudott maradni, a szereplők, a világ, a történet, a hangulat, mind oda tartoztak. A Kotor számomra az eredeti trilógia után a legjobb SW élmény volt. Az a játék mutatta meg, hogy hogyan lehet egy fantasztikus univerzumot tökéletesen kibővíteni, úgy hogy közben az eredeti értékek is megmaradjanak. A mitológia, a beszélgetések, a rejtélyek, a Jedik “nyomozása, nyomkövetése”, a világos és sötét oldal harca, hősök és gonoszok, fordulatok, különböző sorsok, háború és különleges, izgalmas bolygók és helyszínek…

    És akkor itt vannak az új filmek. 2 rész után még nem tudtam megkedvelni az új főszereplőket, a történet vagy másolat egy korábbi részről, vagy nincs (helló TLJ). A mitológia szétbarmolva, a kaszinó bolygó minden, csak nem izgalmas, olyan, mintha a való világ paródiája lenne. Ostoba párbeszédek, semmi hangulat. Nincs mélysége a történetnek, a szereplőknek, csak úgy nézzük mi van, de nem értjük és annyira nem is érdekel mert nem lettek felépítve mint Luke-ék, vagy akár Anakin.

    Számomra a STAR WARS egy igazi KALANDFILM. Egy űrkaland, egy kirándulás egy izgalmas, fantasztikus világba, ahol Jedi lehetek és harcolhatok valamiért. Nekem az új filmekből a tudatosság és a kaland hiányzik. Ne sikeres filmeket akarjanak csinálni, hanem jó filmeket! Én ezt éreztem az 1-2-3 alatt is, akkor is, ah ott vannak gyengébb pontok.

  41. Egyszerű. Minden Star Wars ami ebben az univerzumban játszódik. Igazából én azt várom, hogy a Disney hagyja a francba már a fanservice-t (úgyse jött be), csináljon amit akar, de időben és térben nagyon messze a Skywalker famíliától. Erre a IX. rész után tán esély is lesz. Oké, egy Obi-wan film Ewan Mcgregorral azért még jöhet. :)

  42. “Egy Ant-Mant vagy Guardians of The Galaxy-t kéne csinálniuk, nem pedig betömni a lyukat a New Hope előtt,”

    “Avagy nem akarom extrán leszólni a Rogue One-t, de a múltkor újra belenézve egy csepp Star Wars-hangulatot nem éreztem.”

    El kellene már dönteni, hogy mit kérsz számon.
    Legyen olyan, mint régen ÉS legyen teljesen más? Hm.

    (Pont a The Last Jedi az, ami gyökeresen új, más, komoly/komor. De persze az sem jó.)

    Az újak közül: volt egy, ami olyan: Ep. VII. Volt egy, ami teljesen más: Ep. VIII. Volt egy komoly, háborús: RO. És jön egy könnyedebb kalandos: Solo.

    Egyik sem jó. Megy a rinya. Folyamatosan.

    Valaki azt írta egyszer, hogy a SW rajongó a legrosszabb fajta, mert kivetíti a saját elvárásait, és képtelen befogadni bármi olyat, ami új és más, és ez kényszerpályán tartja a készítőket is.
    Ez így igaz.

    “Vicces amúgy, hogy a régi dolgokat felmelegítő “ez csak a New Hope” Force Awakens minden hibája ellenére sokkal közelebb van a régi Star Wars-hoz, mint a The Last Jedi. ”

    Ez a halálom. Miért kellene 2018-ban olyannak lennie, mint 1977-ben? Nem tudom felfogni.
    Igenis változzon, formálódjon (épp úgy, ahogy a EU tette).
    Itt igazából arról van szó, hogy sokan önmaguk képtelenek változni, megújulni, ragaszkodnak régi “érzésekhez”, “hangulathoz”, “azvoltazigazisztárvórsz-hoz”, és ezt kivetítik a filmekre is.

    Ja, és még egy fontos dolog: a Star Wars anno gyerekeknek szólt. Így van. Nem “űrmese felnőtteknek”. Csak akik akkor gyerekek voltunk, felnőttünk. Tessék ehhez így viszonyulni.
    Akit bővebben érdekel, hogy is volt ez, olvassa el Brian Jay Jones igen alapos George Lucas életrajzát.

    1979 óta követem nyomon a Star Warst, vele (és ezen) nőttem fel. Imádom minden erényével (és igen, hibájával) együtt. De ez az álladó “ezmiez?”, “azmiaz?”, “mérilyen?”, “mérolyan?” egyszerűen már elviselhetetlen.

    Ha valaki nem tud univerzumként tekinteni a SW-ra (mozifilmek, rajzfilmek, könyvek, képregények, videójátékok, komolyan, mit akarunk még?), az szerintem hagyja az egészet. Ott már alap ellenszenv, vagy megértési gondok vannak.

    A Marvel univerzum? A DC univerzum?
    A SW meg nem?

    Vicc.

    Kedves rajongók: tessék merni megújulni.

  43. A Star Wars egy film . Tudni kell hogy milyen környezetben született . Az 50 es években bejött a szines film .Abban a korban az kb. olyan volt mint a számítógépes effektek ma . A technologiára épülve elkezték nyomatni a történelmi filmeket . Na azok pont olyanok voltak mint ma a szuperhős filmek . Volt történetük nagyszabásuák voltak . Ennyi . A 60as évek végére kezdtek is kifulladni . És a studiók ekkor kezdtek el vmi ujjat keresni . Értem ez alatt hogy 20as éveiket járó fiataloknak is esélyt adtak film készítésre . A mai filmekben ép ez a baj hogy nincs bennük fiatalosság . 40esek készítik a filmeket . Lukas a fiatalságát adta a filmbe ettől lett jó . No meg akkor történt a Holdra szállás így az űr nagyon csábító volt egy filmesnek . Lucas egy fiatal volt aki egy fiatal igényeinek megfelelő filmet hozott össze És fiataloknak szolt . Intenzív volt kalandos stb . A mai Star Warst viszont “öregemberek ” készítik , lehet hogy filmet tudnak csinálni de azt a fiatalos hozzáállást nem tudják visszaadni.

  44. zagloba: A cikk így a Solo-film előtti héten kb. pont a kettősségről szól, hogy a Disney nem mer elköteleződni, sem a megújulás, sem a fanservice mellett, ami még bonyolultabbá teszi a helyzetet. Ha csak az új vonal lenne, és a Star Wars Storyk is ezt építenék, akkor máris jobban élvezné mindenki. Ha viszont a régieket zaklatják, akkor nem meglepő módon lesznek az embereknek fenntartásaik.

    “Ez a halálom. Miért kellene 2018-ban olyannak lennie, mint 1977-ben? Nem tudom felfogni.”

    mert annak a kornak teremtménye, amit átrángatnak ide, ahelyett, hogy új franchiseokat csinálnának. plusz amit már említettem: a változás mellett sem mernek elköteleződni.

    ” Ott már alap ellenszenv, vagy megértési gondok vannak.”

    jaja, így ültél a cikknek, hoztad az összes elképzelésed az SW fanokról :) arról már ne is beszéljünk, hogy két Star Wars fan sem egyforma, tök felesleges 1 véleményét általánosnak beállítani, aztán egy másikét pedig szintén annak, és bipolárisként kezelni őket, mintha nem tudnák mit akarnak, amikor több emberről van szó több véleménnyel.

  45. ” A mai Star Warst viszont “öregemberek ” készítik , lehet hogy filmet tudnak csinálni de azt a fiatalos hozzáállást nem tudják visszaadni.”

    nem kell ahhoz fizikailag fiatalnak lenni, hogy valaki fiatalos filmet csináljon.

  46. human Az összes jó film készítő a huszas , harmincas éveiben alkotott jót Pl Lucas ,Spilberg , Camaron . Egy fiatal még érvényesülni akar megmutatni önmagát , vannak álmai, Tele van energiával , képzelőerővel . És nem utolső sorban ez elmúlt éveit könyvek , képregények filmek világában élte . Egy 40es ehelyett adózik , dolgozik , gyereket nevel , elválik örül ha egy filmet megnéz nyugodtan . Nem azt mondom hogy egy 40es nem tud jó filmet csinálni csak nem tud jó star warst csinálni . Lucasnak sem jött már be az előzmény trilógiája .

  47. @53: “Az összes jó film készítő a huszas , harmincas éveiben alkotott jót”

    ennél nagyobb baromságot még nem olvastam. pont, hogy Cameron, Lucas, és Spielberg is már közelebb voltak a 40-hez mint a 20-hoz, de ott van Brian De Palma vagy Martin Scorsese, akik még 50 fölött is aktívak maradtak és maradandóakat alkottak.

  48. Azért az is milyen már, hogy a rajongók vannak fikázva, mert egy kerek történetet 30 évvel később elkezdtek rommá fejni. Ez nyilván a minőség rovására megy, már amennyiben érdemes folytatni. (Szeretettel várom a Passio 2-t, az Elfújta a szél és Casablanca: The beggining-et ennyi erővel)

    Az meg a leghülyébb érv, hogy a rajongóknak se a copy (VII) se a tök más (VIII) nem jó. Nehogy már ez a két pólus legyen. Még a legidiótább játékok is sokkal hüebbek maradtak az eredeti univeezumhoz és sztorikhoz.

    Egy apróság, amit már leírtam máshol: a Disney mindeg megjátssza a Csntina jelenetet, de egy nyüves eddig megismert fajt nem tenne bele a jelenetbe, amit Lucas bandáka talált ki. “Mert minek? Kukába mindent, vagyunk mi is olyan kreatívak… olvassatok Faszma kapitányról!”

  49. Er, sztem pont kiforditva latod, mert a star wars, most egy fiatalos, modern gondolkodasu pc film lett. Nem pedig oregemberek begyoposodott agymenese. Mondjuk en annak jobban orultem volna. :)

  50. “Let the past die. Kill it, if you have to.”

    Szerintem a Last Jedivel kezdtek vegre magukhoz terni. Az elso hat film Darth Vader tortenete volt, kerdes nelkul, most pedig nagyon helyesen el kell szakadniuk a Skywalkerektol.

    Ha folytattak volna annak idejen, akkor Luke meg akar mukodhetett volna (mint ahogy a hat film alatt nem nagyon tudott) – de ugye nem. Most viszont pontosan eltalaltak, hogy o is erzi, ahogy nincs mar helye ebben a vilagban.

    A kisebb tortenetek pedig azok, amik igazan vilagga teszik a vilagot. A Rogue One zsenialis volt. A Solora kivancsi vagyok, de sokkal inkabb johetnenek az olyan tortenetek, amik elszakadnak a regi szereploktol. Rebels pont ezert volt jo, es a Favreau-fele eloszereplos sorozat is igeretes. (Mar amennyit tudunk rola.)

  51. -Mi a Star Wars?
    -Semmi… és minden.

    Leginkább így tudnám jellemezni. Ahogy egyszer már korábban is írtam, számomra a SW George Lucas-tól volt SW. Az, hogy bárki utólag mit kamuz bele, nem tud meghatni. Abszolút human-nek adok igazat, a Disney nagyon szarul manageli ezt az egészet. Valahol el sem hiszem, hogy a filmtörténet egyik legnagyobb címéből ez lett… Koppintás, és futószalag. A Last Jedi pl. számomra a Csupasz pisztoly filmeket idézte. És az a durva, hogy úgy tűnik, mintha direkt amatőr filmeseknek adnák oda, akik nem tudnak mit kezdeni vele. Ez pedig rá fogja nyomni a bélyegét a régi klasszikusokra is, amit viszont nagyon sajnálok…

  52. Számomra a Star Wars a kalandról (misztikumról) és a karakterekről szól, az izgalmas világ csak kiegészíti ezt. Az előzménytrilógia pont azért nem tudott felnőni az elődhöz, mert a karaktereket nem ismertük meg, semmi lazaság nem volt bennük, ráadásul a politikai megközelítés sem volt nyerő.

    Nekem az új SW filmek közül egyértelműen az Ébredő erő jött be a legjobban. Ott a karaktereket baromi jól eltalálták, pörgős-izgalmas volt a film. Kár, hogy a sztori koppintás, de engem ez csak a halálcsillag harmadszori megsemmisítése miatt zavart igazán. Nem is értem, miért nem lehetett eredetibb sztorit kanyarítani a filmhez.

    A Last Jedi nekem unalmas és ostoba volt, a 4 felépített karakterből 2-t teljesen elcseszett (Finn és Poe), nem is beszélve Luke-ról. A Rogue One pedig kicseszett rossz volt: a főhősökről nem tudtunk meg semmit az ég világon, folyamatosan utaztak, de a történet szempontjából totál feleslegesen, egyedül az utolsó csata volt értékelhető.

    Szóval számomra az Ébredő erő irány tetszik, még ha nem is túl eredeti. Ami a legbosszantóbb, hogy az új trilógiának nincs egy egységes koncepciója, legalább nagyvonalakban, hogy kinek mi lesz a sorsa. Amit persze át lehet írni, de a keret megmaradna.

    A melléksztorik meg engem teljesen hidegen hagynak. Őszintén, kit érdekel, hogy Han Solo hogyan lett Harnan Solo? Az emberek állandóan mindent akarnak tudni, ezzel teszik tönkre kedvenc dolgaikat.

  53. “Szeretettel várom a Passio 2-t, az Elfújta a szél és Casablanca: The beggining-et ennyi erővel”

    A Casablancához akartak folytatást készíteni, de szerencsére ezt megúsztuk. :)

    Engem jelenleg a SW -ben az zavar hogy nem mernek újat lépni. Pedig a Roque One megmutatta, hogy lehet jó a mellékszál is még ha csak kis mértékben is tértek le az ösvényről.

    Pedig anyag az lenne bőven. Az Old Republicnak 25 000 éves történelme elég gazad. Ha csak a KOTOR-t vagy esetleg a Sith Háborúkat megcsinálnák már az is nagyon jó benne.
    De mégis be vannak ragadva abba a nyamvadt 25-30 évbe + régi karakterekbe és nem mernek újat lépni.

    Bár végül is még alig pár éve vannak csak náluk a jogok szóval lehet hogy idővel talán eszükbe jut a dolog. Én reménykedek benne.

    A koncepciótlanság meg. Nekem tetszett az Utolsó Jedik és mégsem. Mert a rendező olyan dolgokat változtatott, meg és barmolt el amiket NAGYON nehéz lesz folytatni.

    Röviden: Akinek meg kellet volna halnia az nem halt meg akinek meg nem az igen.

    Luke halála: Hiába volt remek jelenet mégis nagyon NAGYON elsietettnek éreztem, amit mintha csak a sokkfaktor miatt toltak volna bele a sztoriba. Miután szénné trollkodta Klyo-t (ami szerintem remek jelenet volt) simán leléphetett volna. Szó se róla Lukenak meg KELL halnia de nem most hanem a 3-ik részben, miután véglegesen is átadta a stafétát az új generációnak. Akkor jöhetett volna az a szép két napos jelenet. Vagy ami még jobb. Visszamehetett volna a Tatoonire meghalni. Szép keret lehetett volna, ahogy visszatér a szülőbolygójára, bejár 1-2 helyet majd a két napot nézve eggyé válik az erővel.
    De sajna a sokkfaktor miatt beáldoztak egy ilyen remek lehetőséget. Persze szellemként úgyis visszatér majd, de ez akkor keserű szájízt hagyott bennem.

    Leila nemhalála: Semmi bajom Leiával de miután a valóságban is meghalt lehettek olyan olyan rugalmasak, hogy a filmben is elhalálozik még ha CGI-vel is kell megoldani.
    Teszem azt ő vezethette volna bel a végén Holden helyett a vezérhajót a flottába. Szép, zene, becsukja szemét, Lukera gondol (esetleg el is suttogja hogy -Luke- majd ugrik.) Szépen meg lehetett volna csinálni és szép búcsú lett volna.

    Így most majd főhet a feje a rendezőnek, a következő részben hogy az Ellenállás ikonikus vezéralakja, miért nem jelenik meg következő részben. Leiának meg kellet volna halnia és Holdennek kellet volna az új vezetőnek lennie.

    Olyan volt a rendező mint az egyszeri idióta kisgyerek aki jól szétbarmolja a többiek homokvárát a tengerparton hogy a többieknek minél nehezebb dolga legyen újjáépíteni.

    Ez kb olyan volumenű elbarmolás mint Ripley és kis csapatának a kinyírása az Alien 3-ban. Ripleyben, Newtben, Hicksben és Bishopban minimum egy remek trilógia lehetősége benne lett volna, erre a rendező elvágta a szálakat és az Alien franchise azóta is csak döglődik.

    Rose meg mi a francot keresett benne? Annyira nulla karizmája volt a színésznőnek hogy az nem igaz. A testvére abban az 5 percben jobban játszott mint ő a maradék két órában. Ahogy a mém is szól “A rossz testvért nyírták ki.” + az az iszonyatgáz tanúság a végén… Ha ő + kaszinóbolygó kimarad a filmből senkinek sem tűnt volna fel. + Finnel is látványosan semmit sem bírtak kezdeni ebbe ma részben.

  54. Ha a Rogue One-ban nem érzed az SW hangulatot akkor nagyon sok SW játékban sem, vagy akár jól megcsinált fan videóban. Itt inkább a van-e benne Jedi meg Force nagy mennyiségben vagy nem számít-e neked sokat kérdés ami megválaszolandó. Szerintem nem ettől függ, annak ellenére hogy ez a vonal nagyon sokat adott hozzá, de e nélkül sem “halott” a dolog egyáltalán.
    Az SW A Disney kezében aranytojást tojó tyúk, a spreadsheet-ek miatt mindig azt fogják csinálni amire azt hiszik a legtöbben fognak jegyet váltani. Mindenki Obi-Wan előzményt akar, ez a netes buzz? Csináljuk meg! Szóval komoly concept nem lesz egyelőre mögötte a pénzharácson kívűl….

  55. Én is egyet értek ezzel a post-tal. Nekem is Skywalker-ék adják meg azt a bizonyos szájízt a filmekhez (meg egy picit Yoda is). Viszont a játékok is adtak az élményhez, pl.: a Knights of the Old Republic, vagy a Jedi Outcast.

    A Disney-t, pontosabban a Lucasfilmet én sem értem, mert a potenciál ott van a Star Wars-ban. Kicsit úgy is érzem, főleg a Rebels-nél, ha elfogynak az ötletek, akkor hozzunk a kánonon kívülről be dolgokat, mint Thrawn admirális és társai. A Rogue One tetszett, bár nem vonzott be a moziba. A Solo-t pedig teljes mértékig feleslegesnek tartom.

    Lucas-t annyiból tartom hibásnak, hogy a prequel-ben megpróbálta tudományos alapon magyarázni az erőt, ezért szerintem a hangulat kárára ment. Az új filmek vissza akarják hozni, ezt az egyfajta egyedi hangulatot borzasztó nyögvenyelősen.

  56. Jedi – Sith, fénykard, lézerpisztoly, erő. Nekem ezt jelenit.
    És inkább tekintek egy OldRepublic érát SW-nek, mint a filmeket, de ha már filmek, akkor 3 részre osztanám, amit nem kell keverni. 1-3, 4-6, újak. Ebből én egyaránt kedvelem az első, és második trilógiát. Az újak felejthetőek sajnos, a Revan könyv egyetlen mondatától jobban feláll.. a szőr a hátamon: “I am Revan reborn. And before me you are nothing.” (hentelés-hentelés-hentelés) :)

  57. Hogy mi a Star Wars? Jó kérdés. Szerintem nincs rá pontos megfogalmazás, vagy képlet, ami megmondaná, hogy miről is van szó. A Star Wars mindenkinek teljesen mást jelent, mást nyújt. A fenti kommentekből is világosan látszik az, hogy 10 ember, 10 féle dolgot mond el, szerinte neki mit is jelent ez a franchise. Én azt tudom mondani, hogy számomra egyet jelent a mesével, amit kisgyermekként megismertem. De talán az teszi különlegessé nekem, hogy képes lennék a világában élni, létezni. Nincs még egy olyan filmsorozat a világon amit ennyire szeretnék.

    Azonban már régóta van, egy hatalmas probléma, ami mellett nem tudok elmenni. Az pedig az a gyűlölethullám, amely az elmúlt időszakban fellángolt. Leszögezném nem tetszhet mindenkinek minden, de ez a fajta mentalitás, illetve hozzászólások tömkelege ami az új filmeket éri szívfájdító. Kérdezem, hogy ha valami nem a saját szám íze szerint készül el az egyet jelent a rosszal? Itt van Last Jedi. Megvannak a filmnek a hibái, de amióta az eszemet tudom, és szeretem az egész hóbelebancot, azóta vártam egy ilyen alkotásra. Végre valahára kimert mozdulni a komfortzónából, mert kockázatot vállalni. Rian Johnson mert figyiszt mutatni a teória gyárosokanak (Rey szülei, Snoke, stb.) és a kőkalapos fanoknak(Luke karaktere). Tudom Disney bérenc vagyok, (meg Soros ügynök) de mai napig felteszem a kérdést, hogy milyen filmnek kellett volna lennie? Mi kell a népnek? Rájöttem!
    20 perc agyon koreografált fénykardozás
    30 perc olyan űrcsata, hogy elsírod magad
    Luke-nak mininmum félisten státusz
    Snoke a leggonoszabb gonosz ever + eredettőrténet
    Rey-ről mily meglepő kiderül, hogy luke rég elveszett kislánya + új kiválsztott
    A maradék játék időben pedig, csak és kizárólag, fehér férfiak, akik a mindenféle pjú-pjú akció jelentben szerepelenek, és kb 10 könyvnyi lore-t tetsznek a filmbe, lefeküdve a rajongóknak

    Ez lett volna a tökéletes mindenki számára. A közönség állva tapsolt volna a végén!!
    Itt jön képbe az amit fentebb írtak, hogy a Lucasfilm két szék közé esett, mert nem akart csak egy fanservice alkotást készíteni, vagy teljesen elszakadni a már megszokott érából. Tehát a végeredmény = Rossz a film.

    Tehát akkor most hogyan tovább Star Wars? Van egy rossz előérzetem, azzal kapcsolatban mi várhat ránk majd a trilógia záró akkordjában, JJ.-t ismerve. 2 óra és 30 perc tömény fanservice, és karakter retkon.
    Remélem, hogy ez nem következik be, és van annyi vér a pucájában ennek az Ambrams srácnak, hogy ő is inkább már teljen elszakad a régi éráról és sokkal inkább a jövő felé tekint.

  58. SW-feeling számomra: Erőhasználók + fénykard + az ismerős JW-féle zenék. És nem, én sem hiszem, hogy le kéne ragadni a Skywalker famíliánál, sőt. Eleve szerintem hagyni kellett volna az összes régi karaktert.

    A legtöbbünknek alighanem pont ez a baja a Disney-féle részekkel. Igen, szerettünk volna valami újat látni, de nem a régi karakterek „megszentségtelenítésével”. És most hiába mondja valaki, hogy ha akarom, akkor számomra csak az 1-6. epizódok fogják jelentik a SW-t, ez totál nem így van. Ezek után ha legközelebb megnézem mondjuk a RotJ-t, a végén mindig az fog eszembe jutni, hogy na ja, most örül a fejetek, de Hant a saját fia fogja ledobja egy hídról, Luke pedig (az a Luke, aki csapot-papot-Yodát otthagyva rohan a Bespinre, hogy megmentse a barátait) megtört remeteként vonul majd el és baszik odatolni személyesen a képét, hogy segítsen a saját húgának.

    Amúgy áruljátok már el nekem, mi bajotok van a midichloriánokkal? Ezt sose értettem. 20 éve emiatt sír mindenki… :) A midichloriánok nem egyenlők az Erővel, hanem csupán ezek révén válik valaki Erő-érzékennyé és tudja aztán (tanulás után) „használni” az Erőt. Afféle közvetítők. Tekintve, hogy az Erő-érzékenység öröklődik (amit már a „régi” trilógiában is egyértelművé tettek) szerintem egyáltalán nem volt hülyeség behozni ezt a koncepciót. Ha meg az a gond velük, hogy ennyi erővel (haha) midichlorián-transzplantációval bárki Erő-érzékennyé válhat, az is elüthető azzal, hogy szimbiontákról van szó, tehát adott gazdatestben tudnak csak megélni.

  59. Szukre: Milyennek kellett volna lennie? Ha csinálsz a világ leghíresebb filmjének 32 év elteltével egy folytatás trilógiát azt talán nem ártana előre kitalálni, valamiféle koncepciót megvalósítani. Nope. Csinálj amit akarsz aztán majd a következő rendező megoldja valahogy.
    Ha visszarángatod az eredeti hősöket akkor talán illene együtt, egy jelentben szerepeltetni is őket. Nope. Jó lesz nekik 5-10 perc úgy se érdekli a kutyát se az a három.
    Snoke meg…talán csak kéne neki valami magyarázat ha már így a seggünkből előhúztuk ezt a fickót aki totál nem illik sehogy sem az eddigi 6 film által felállított egyenletbe, nem Ryan? Lófaszt, úgy se érdekel senkit. Aha.

    #Ryanakurvanyád.

  60. Mate815:

    Sajnos megsúgok valamit: AZ EREDETI TRILÓGIA SEM VOLT ELŐRE KITATLÁLVA!
    Az egy dolog, hogy Lucas előre megírt egy csomó mindent, de kb. annyire volt kitalálva az egész, mint ahogy a mesékben is tudod, hogy van az eleje (Egyszer volt, hol nem volt… A legkisebb szegény legény elindul),
    meg volt a vége (…Boldogan éltek amíg meg nem haltak). Nagyon sokan nem tudják, de ha Lucas csinálta volna a 4.5.6. részt akkor ma, nem létezne az a fordulat, hogy “Én vagyok az apád”!! Azt sem árt tudni, hogy Mark Hamill volt az aki kijelentette nem akar már szerepelni a folytatásokban, csak abban az esetben ha Ford, és Fischer rábólint.

    A kalapból előrángatást meg már az előzmény trilógia védje (Dooku, Grevios),csak hogy a legnépszerűbbeket mondjam.

  61. Attól, hogy az nem volt előre kitalálva még legalja mód amit most csinál a Disney. Nem csodálom, hogy Hamill ezt mondta, hisz tudta, hogy egy rakat fos lesz az egész. Last Jediben gyönyörűen látszik is a tiszteletlenség. Luke egy kurva könnycseppet nem hullat Hanért. No comment.

    Dooku, Grevius nem jó párhuzam hiszen ők korábban voltak mint az OT, meg is haltak a PT alatt. Snoke hol a rákban volt az OT alatt?

  62. Mate815
    Tehát azért utálod mert nem azt csinálták amit szerinted kellett volna. Amivel nincs is semmi baj, csak akkor itt tartunk, hogy a vita azért nagyobb mert az SW fanok “határozottabbak” az elképzeléseikben mint mondjuk a Marvel-DC-akármi fanok és ebből sokkal kevésbé engednek. Szerintem amiket te írsz, például az amit baromira nem kellett volna csinálni, semmilyen körülmények között. Annál az is jobb ami lett helyette. Mondjuk én eleve hagytam volna a francba a régieket és ugrottam volna előre vagy 500 évet. Csak akkor nincs Han Solo, fanservice meg kétmilliárd.

  63. Mivel én nem ebben nőttem fel, csak jóval később láttam őket, így semmilyen pátoszos rajongásom nincs az irányába. Persze, illik látni, meg alap, de igazából ennyi.
    Minden fika ellenére én a R1-et szeretem a legjobban, pont azért, mert csak egy sima scifi-történet, és végre Skywalker-mentes (azért szerintem a 6. filmmel elég is volt az a vonal)
    Azzal viszont csak egyetérteni tudok, hogy annak ellenére, hogy a Disney kukázta az EU-t, igenis rengeteg a potenciál, lehetne menni más irányba (pl én a Klónkommandót imádom, meg a könyveket amik velük foglalkoznak), új sztorik-új karakterek, de ez az új trilógia minősíthetetlen számomra.
    A LJ az konkréten a legalja volt mindennek talán amit a 30 évem alatt film címszó alatt láttam, mondom ezt átlagos mozinézőként.

  64. Azért utálom mert egy inkoherens fos ami sajnos a régi filmek emlékét is bántja pont ahogy Kukulkan is írta.

  65. “Azonban már régóta van, egy hatalmas probléma, ami mellett nem tudok elmenni. Az pedig az a gyűlölethullám, amely az elmúlt időszakban fellángolt.”

    szerintem nem most lángolt fel, egyszerűen csak jobban hallani az internet miatt. ez a levezetés pedig baromság, mert absz nem táncolt volna mindenki az után amit írtál, viszont amit felsorolsz, hogy miben mert bevállalni Rian, az meg neked nem érződik kicsit soknak? mintha direkt mindennek szembe akart volna menni, nem ráépíteni arra ami eddig volt, hanem félredobni. Szerintem sok fannak ez a baja vele, na meg a kaszinóbolygó, amit pl felépíthettek volna egy heist filmben a Rogue One helyett, és máris kevesebb embernek baszná a csőrét. De ez csak random tipp, hiszen nem ez a munkánk nekünk, erre vannak a producerek emg az írók meg a millió dollárok. viszont ezek az általánosítások, hogy mik a “fanok elvárásai” azok továbbra sem működnek, mert ezerféle ember szereti a star warst.

  66. attól még, hogy az új filmek nem elég “starwarsosak”, még nem szarok, kivétel a last jedi, de nem is ez volt a kérdés.

  67. Human

    Őszinte leszek. Nem akarom senkinek sem megmondani, hogy mit szeressen, mit nem, de azt szerintem te is beládhatod, hogy ha jobban szétnézel a neten, a kommentek között, vagy youtube-on, akkor azt láthatod azért borult ki az emberek nagyrésze, mert egész egyszerűen kikéri magának, hogy ő bizony a rajongók rajongója és a Disney meg a Lucasfilm, meg Rian meg a magasságos atya úristen, személy szerint telibeszarta az ő egyéni elképzeléseit. De akkor mit kíván a rajongói bázis? Semmit, meg valamit. Nem lehet egész egyszerűen megfelelni ekkora tömegnek. Ezért írtam le, hogy mi lett volna jó film. De ha csak a rajongóknak kell állandó jelleggel megfelelni, akkor miként lehet újítani.Igaz vannak dolgok amiket nem kell túlzásba vinni, de ahhoz ,hogy valamit felépíts először rombolni kell.

  68. “attól még, hogy az új filmek nem elég “starwarsosak”, még nem szarok, kivétel a last jedi, de nem is ez volt a kérdés.”

    ahogy írom is fenn :)

  69. kellene olyan funkció, hogy közvetlen replyzhessünk egy hozzászólásra, human

  70. Ja meg szerkesztés gomb, reszponzivitás…

    Aha, szóval most épp rombol a dozni, forget the past ugye?

  71. @Mate815

    Volt egy kivágott jelent, amiben megsiratja Han-t Luke, csak Johnson kivágatta.

  72. Egy túlértékelt, közepes történettel bíró filmsorozat, aminek a technikai és a marketing részét viszont nagyon sokra tartom. Illetve értékelem, hogy számos gyerek számára sokat tud jelenteni, közösség formáló ereje van, elindította az első fandomokat. Ez szép. De ez lehet pont azért van, mert a magvasnak ható, innen-onnan ollózott bugyuta filozófiája ellenére azért ez mégiscsak egy felszínes kalandmese.

    A Star Wars egy olyan dolog nekem, amit nem teljesen értek, hogy hogyan lehet ennyire kultikus, pedig én is voltam gyerek. Egy történet, mely megkerülhetetlen lett, de nem is annyira a saját érdemei, hanem a rajongói bázisa miatt, mely jobban életben tartotta, mint bármi más szériát a saját rajongói. Egy sztori, amit ha nem szeretsz, akkor hülye barom vagy. Egy világ, amire az állandó utalgatás már baromira fárasztóvá vált a legtöbb filmben és sorozatban. Egy milliárdos üzlet.

    A Star Wars nekem örökre megmarad a filmsorozatnak, amit a barátaim miatt nézek, amihez ha nem kapcsolódna közösség, már réges-rég el is felejtettem volna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.