Upgrade

Alapozásnak azt kell tudni, hogy a Bumhouse cég mögött álló Jason Blum rengeteg 4-5 milliós projektet pénzel, mert a sok bukta között, bár még azok többsége is simán visszahozza a pénzét, van 1-2 gyöngyszem mindig, ami hatalmasat kaszál. Ilyen volt például a Get Out, vagy a Split. Itt a teljes lista arról, hogy mikhez volt köze.

Elsőre azt hittem, hogy felveti a sok pénz és most többet kockáztatott, de a wiki szerint 3 millióba került az Upgrade, amit egyszerűen nem tudok elhinni. Ennek többszörösét tippeltem volna, hiszen még egy nagyobb szabású akciójelenet is volt.

Hogy a körülményekről a filmre térjek: a viszonylag közeljövőben járunk, amikor az emberek és a gépek már kezdenek összeolvadni, szinte mindenkinek van huzalozása, léteznek olyan katonák, akiknek a kezébe puska van építve, az önjáró elektronikus autók mindennaposak, a rendőrség drónjai szinte mindent látnak, és hasonlók. Igazi cyberpunk hangulat süt az Upgrade alapjaiból.

A történet középpontjában egy oldschool férfi van, aki még nem gépiesítette a testét, és amúgy sem tartja sokra a lélektelen masinákat. A mindennapjait benzines kocsik gyűjtők számára történő javítással tengeti. Az egyik ilyen portéka leszállítása után hazafelé látszólag balesetet szenved a feleségével, akit pár feltűnő ember meg is öl, miközben őt gerincen lövik, amitől nyaktól lefelé lebénul.

A rendőrség sehova sem jut az ügyben, így amikor a férfi egyik volt kliense felajánlja, hogy egy még nem engedélyezett, a gerincébe ültetett chip segítségével visszaadja a mozgásképességét, akkor belemegy. Nem is sejti, hogy ez a chip valójában egy mesterséges intelligencia, aki majd segíti a bosszúhadjáratában.

Azt hiszem essünk is gyorsan túl a negatívumokon: az előzetes és az alapsztori is egy B-mozis, vérgőzös cyberpunk darabot ígért, ami nem annyira lassít majd le. Ehelyett kicsit komolyan vették a készítői, nem mertek eleget kacsintani kifele a grindhouse alapok mögül. Szerencsére ez a végére be is ért, avagy az arrafelé felvetett gondolatokban már helye volt ennek az elképzelésnek, és ez alapból enyhít az összképen.

Ezen kívül az akciók valami eszméletlenek. Tele vannak ötlettel, nem csak a már említett “kézpuskát” újra elővéve (van még egy érdekes jövőbeli fegyver), de kamerakezelésben, koreográfiában is odabasznak. Bevallom egy kicsit unatkoztam a komolyan vett, de teljesen tipikus bosszúfilmes felvezetés közben, viszont a hadjárat első lépcsőfoka teljesen elkapott, és ezt később képesek voltak felül is múlni.

Konkrétan a film utolsó fél órája már hozta azt a szintet, amit a rengeteg pozitív kritikát látva előzetesen vártam tőle. Valahogy az emberrel marad. Igyekeztem spoilerek nélkül ajánlani a filmet, de a kommentekért már nem vállalok felelősséget.

human
írta
2018. 08. 20. 16:01
megjelenés
45
hozzászolás


45 hozzászólás a “Upgrade” bejegyzéshez

  1. Eszméletlen jó film szerintem! Cel block 99 szintű meglepetést okozott. Simàn veri a legtöbb moziba került nagy költségvetésű szarokat.

  2. Háhh!!!
    5 perce fejeztem be!
    Iszonyú jó! Igazi sci-fi! Régimódi tökösséggel, modern látvánnyal/megvalósítással!

    A vége különösen tetszett!

  3. Nekem is nagyon bejött. Főleg, hogy nem is néztem meg az előzetest anno és most sem a megtekintés előtt szóval nem volt igazán ígérve nekem semmi. Olyan emberek látták és ajánlották külföldön amikor ott adták, akikkel általában nagyon hasonló az ízlésünk, ezért megjegyeztem magamnak és akkor is zavart, hogy nem mehettem rá el itthon moziba, aztán most megtekintés után főleg. Elég jó élmény lett volna.
    Logan Marshall-Green tök jól játszik a testével.
    Amikor bemegy egy épületbe a kapucsengőn ott van James Wan neve, mivel ugye a rendezővel jó barátok, meg sokat dolgoznak együtt…Leigh Whannel a pilóta a kecskés repülőn az Aquaman előzetesben :D

    Spoiler(?)
    Jason Blumot megkérdezték a folytatásról twitteren és azt mondta vannak tervei, dehát nemtudom mennyire kéne ez vagy ha igen csak ebben a világban játszódjon majd és ezt a nagyon jó befejezést ne rontsák el vele…

  4. Sokat nem tudok hozzáfűzni. A hazai forgalmazókat csókoltatom. Hozta a várt szintet, mindenkinek így kéne gazdálkodni a költségvetéssel és akkor a 150 millás filmek is jobban néznének ki. A kamera mozgást meg tudjuk és érződik is rajta hogy Wan-tól leste el. Pedig azt hittem a kapucsengőn a nevét csak kevesen szúrják majd ki. Remélem ezután sikerül gyorsabban összehoznia a következő filmjét.

  5. Egy kérdésem lenne azokhoz, akik látták a filmet:

    Spoiler

    Szóval a film végén kiderül, hogy a szőke hajú feltaláló csinálta az egész szörnyűséget, méghozzá Stem parancsára. Akkor most Stem konkrétan irányította őt vagy csak utasításokat adott neki? Mert utóbbi esetben további kérdések merülnek fel…

    Előre is köszi!

  6. @Kakarotto

    ***SPOILER***

    Szerintem Stem irányította a szőke csávót de nem a testébe építve hanem távolról. Tehát őt anélkül tudta kontrollálni, hogy az idegrendszerébe került volna.

  7. SPOILER

    Köszi! Már az az érzés fogott el, hogyha csak szavakkal fenyegette volna, akkor értelmetlen az egész film, hiszen mint a hackeres részben kiderült, a kis Malfoy klón bármikor le tudta kapcsolni Stemet.

    Egyébként tetszett a film, frankó akciójelenetek és a szegény ember Tom Hardyja is kíváló volt a szerepben.

  8. Drukkoltam én is,hogy jó legyen! Akkor ezek szerint nem kell majd csalódnom! Mihamarabb meg is nézem akkor! :D

  9. Előzetes megnézése nélkül iszonyatosan ütött minden akciójelenet, nagyon bejött, ütemes, jó kis film. Ahogy a kamera a mozgáshoz van hangolva…pöpec. Logan Marshall-Green karrierjét remélem megdobja a dolog, ahány filmet/sorozatot láttam tőle mindbe jó, de itt valami csúcs volt az arc és a test játéka is.
    3 millió? Huh nem semmi. Kíváncsi lennék B-rollra, Whannellnek tuti kellett egy-két Raimi-Evil dead féle improvizációt összehoznia ennyi pénzből.
    J. Wan csengő naná hogy feltűnt :) Bírom ezt a két fickót.

  10. de ezt mondom fenn, a 3 millát egyszerűen nem tudom elhinni, ne kezeljétek tényként. boxofficemojon pl kinn sincs.

  11. De túl sokból sem. Whannell interjúban a válasz a büdzsé kérdésre: Very low. Reméljük idővel megtudjuk.

  12. human: Én 5 milliót olvastam máshol. Nyilván ez sem tény, de még abból a pénzből is kb felfoghatatlan ez a színvonal.

  13. Évekkel ezelőtt döbbentem le utoljára így mint most a The Signal megnézése után. Az is hasonló aprópénzből készült, hihetetlen látványvilággal.
    Itt még nagyobb a sokk: 5 millából ennyit kihozni, te jó ég!!!
    Éves toplistámon az Upgrade-nek bérelt helye lesz.

  14. Play: na 5 millás összeget sehol sem láttam említve, szóval azt végképp nem tudom honnan szedték :D blum átlagban annyira tette a maxot, de ez nem jelent semmi az Upgrade költségvetésére.

  15. Tegnap néztük meg de valami fergeteges volt. Egy clichés alap anyagból egy ilyen filmet összehozni nem semmi. Ebből látszik, hogy ahol nincs nagy színész vagy sok pénz ott van kreativitással és bravúros rendezéssel oldják meg azt, hogy a néző megnézze a filmet.
    Mellesleg színészi játék. Gray mozgásáról nekem egyből Robert Patrick jutott eszembe a T2 jelenetekből. Nagyon hozta a gépies mozgást Stam-es jelenetekben.

    Ez az évben van pár jó film; például a Otherlife-ot ajánlom aki szereti a hasonló jó filmeket.

  16. Szuper kis AI film lett, hozta a szintet de az előzetes alapján több akciónelenetet vártam. Egy Shadowrunt aládúcolhatna / de gyanítom nem fog. :( Vagy egy GitS rebootot odaadnék a rendező producer párosnak ha ezt ilyen olcsón kihozta.:)

  17. Robert Rodriguez megirigyelné ezt a költségvetést. Bár tuti azt mondaná, hogy ő a feléből kihozta volna az egészet, és még meg is hívja a stábot egy sörre :)

    Jó volt, de nekem Logan Marshall-Greenről még mindig a “szegény ember Tom Hardyja” idézet jut eszembe. Volt egy-két jelenet, ahol számomra iszonyatosan látszott, hogy színészkedik Logan, pedig jobb amcsi színészeknél nem jellemző, hogy egy pillanatra nem a karaktert, hanem a színészt látom bennük – és láttam már pár filmben a srácot, nem rossz színész.

    Az első akciójelenet a legjobb, amikor felfedezi STEM-et, azt nálam nem tudták überelni később.

    SPOILER

    Nem rossz a befejezés, de képtelen vagyok eltekinteni attól, hogy mekkora ordas nagy nyűlás bizonyos tekintetetben a SPOILER Ex Machinától. Ott pedig azért ezerszer nagyobbat ütött – persze az nem B kategóriásnak készült, szóval…

    Nálam 7/10.

  18. Spoiler

    Az autópályás jelenetet tisztelgés a mátrix előtt (ahogy nekem a végéről is az ugrott be – elküldik a boldog tudatlanságba, amire Chyper is vágyott) vagy lehet ugyan ott vették fel ?

  19. Köszi a kritikát :)

    Spoileres

    “Köszi! Már az az érzés fogott el, hogyha csak szavakkal fenyegette volna, akkor értelmetlen az egész film, hiszen mint a hackeres részben kiderült, a kis Malfoy klón bármikor le tudta kapcsolni Stemet.”

    A kis Malfoy klón csak szerette volna bármikor lekapcsolni. Szerintem Stem simán elhitette vele, hogy van hatalma felette.

    spoiler off

    Fergeteges filmélmény volt, engem csak akkor fogott el rossz érzés, mikor vége lett, mert simán elnézegettem volna 2-2,5 órán át :D
    Amit Logan Marshall-Green csinált, zseniális, szegény ember Tom Hardyja lubickolt ebben a szerepben.

    És hát Leigh Whannell. A jó öreg Leigh. Pár éve olvastam tőle egy interjút, abban is kitért arra, hogy rengeteg jó ötlet van, de nagyon nehéz hozzájuk promótert találni. Imádom, amit ez a faszi csinál. Nyilván ellesett pár trükköt Wantól, de ezt nem lehet a szemére vetni, ha ügyesen használja fel. Remélem, több hasonló munkát tesz le az asztalra (igaz, hogy a last keyjel nagyon mellényúlt, de ugye aki nem dolgozik, nem hibázik.)

    Nagyon sajnálom, hogy nem adták moziban, megérdemelte volna..

    simán 8/10

  20. SPOILER

    @Kakarotto : Gyanítom a hacker azért kellett, hogy kiiktasson minden védelmi protokollt Stem-ből – mert onnantól kezdve már a nyomkövetés sem működött, sőt azt hiszem onnantól kezdve nem adta vissza az irányítást minden esetben a csávónak sem.

  21. Spoiler

    @Kakarotto: ha nem figyelemelterelés miatt, akkor azért, amit Yo-Ker írt. De ennyi erővel ott is fennakadhatnánk, amit uram jegyzett meg, hogy ha már a legelején Stem okozta a balesetet, már ott “megszállhatta” (?) volna Grey-t.
    Nem tudok visszaidézni mindent, mert 30 fölött már kezd hatalmába keríteni a demencia, de nekem akkor ott, ahogy lement az 1óra40 perc, mindenre tudtak választ adni :D

  22. Egy kérdés:
    A 2. képen jobb oldalt azokat a kijelzőket elfelejtették leanimálni vagy mi van?

  23. Köszi szépen a válaszokat!

    Egyébként ettől függetlenül frankó film volt, jól szórakoztam rajta, csak ezek a kérdések felmerültek bennem, valahogy nem volt tiszta, de emiatt újra megnézni ezeket a részeket nem volt kedvem :D

  24. Jó volt a film, bár volt benne logikai buktató.
    Spoiler!!!!
    Kezdésnek az hogy a csajszit lőfegyverrel kinyírjak de neki csak eltörik a gerincét egy orvosi eszközzel. Senkinek nem tűnik ez fel??
    A felvétel elemzésénél a rendőrség nem szúrja ki a tetkót, a chip meg igen?? mikor ránagyít kicsit olyan mintha egy helyszínelőket néznék a végtelenségig nagyítható digitális felvétellel:)
    A hacker jelenlét szerintem a VR világba való kikacsintás miatt kellett, mert ezzel megalapozza a végét, viszont logikai bukfenc a feltörése. Ha a szőke le tudná állítani akkor nem vette volna át tőle a céget(akarata ellenére).
    Spoiler vége!!!
    Mindenkinek ajánlom, kellemes meglepetés volt!

  25. @FrankDeckart : Szerintem a szőke, már rég nem tudta kontrollálni Stem-et, viszont azt még meg tudta akadályozni, hogy 100%-ban átvegye Stem az irányítást egy ember felett annak akarata ellenére – szerintem ezért kellett a hacker, hogy még azt a minimális kontrollt is elvegye a szőkétől, ami még volt neki.

  26. Ez egyébként igaz, így elmagyarázva persze jogos, lehet, hogy tényleg erről van szó, de egyáltalán nem egyértelmű. És ez nem is olyan dolog, hogy a néző fantáziájára kell bízni, az ilyen alapvető logikai dolgokat meg kell magyarázni.

  27. Igazatok van valóban nem egyértelmű……több variáciot is bele lehet magyarázni én a fentebb leírtakra következtettem nem biztos, hogy helyesen. Azért mindezek ellenére nagyon kellemes csalódás volt számomra a film és ma meg is nézem megint :)

  28. még mindig spoiler

    @FrankDeckart: “Ha a szőke le tudná állítani akkor nem vette volna át tőle a céget(akarata ellenére).”
    Mire észbe kapott, már átvette tőle a céget, mert egy kontrollálhatatlan, önmagából teljesen kifordult (ideg)rendszer fejlődött ki, emiatt is kérdezte a szöszi, hogy is that you? és mondta azt előtte, hogy ő az egyetlen, aki képes egy másik Stemet építeni. Ezért irányította vissza Stem a gazdatestet. Aztán mire helyreállt a sokkoló okozta zavartól, nyisszbámmmmtsszzzz, mint mikor Commodus ölte meg Marcus Aureliust a gladiátorban:D

  29. a múlt héten láttam és nekem messze nem annyira pozitív a véleményem mint a legtöbb kommentelőnek. Az előzetes alapján érdekesnek tűnt, és már ott is gyanús volt, de ez rettenetesen ZS kategóriás kivitelezés volt. Mivel nem ástam bele magam így nem tudtam hogy ennyire alacsony volt a költségvetés, ez így persze megmagyarázza, de ettől ez még nagyon silány volt. A kamerakezelés szerintem is ötletes volt, de attól még a legtöbb verekedés elég bénácska volt (és az nem segít hogy érteni lehetett mit aakr szimbolizálni mert attól még nevetséges volt nézni)

    SPOILER

    A történet 99%-át hagyjuk is, a legvégén a dupla-csavar viszont tényleg érdekes volt, csak sajnos ez így ebben a formában megmaradt egy ötletnek, mert amint elkezdett rajta kicsit is gondolkozni az ember, szétesett az egész a logikátalnságon, mert nem volt kitalálva a történet (megintcsak: érthető hogy mi lett volna az ötlet, na de az így még kevés, az a komoly munka ha a történet is meg van hozzá írva ami idáig vezet) Ez így még egy 30 perces meghökkentő meséket (vagy black mirror epizódot) sem vinne el a hátán, a történeten azért ahhoz is jobban kéne dolgozni.

  30. Ezek szerint csak nekem volt relatíve csalódás?

    Lehet, hogy az áradozó környezetem miatt raktam magasabbra a lécet, de ez a film egy kliséhalmaz volt. Igen, jók voltak a zenék, a felvételek engem is felvillanyoztak és odavagyok a cyberpunk dolgokért, amiből voltak itt szép számmal, viszont semmi olyat nem tudott a film mondani, amit ne hallottunk volna kismilliószor, és ezért előre lehetett látni, hová vezet az egész.

    SPOILER!

    GYk. egy szimpla bosszúállós film keverve egy “húdegonosz az MI” sztorival, tele hülyeségekkel.
    Példa 1: a rendőrségi elemzők nem találtak nyomokat a támadás helyszínén készült felvételeken, de Stem meg az emberi szemen keresztül egyből kiszúrta, és persze sz*rrá tudták zoomolni az alapvetően is pontatlan képet.
    Példa 2: egyetlen rendőrnek sem tűnt fel, hogy a gyilkos nem a fegyverével tüzelt?
    Példa 3: a kórházban senkinek sem tűnt fel a gyanús nyaksérülés, amikor “lőfegyverrel” “lőtték” nyakon a faszit?

    Ilyen és ehhez hasonló hülyeségek még akadnak a filmben, a főszereplő is néhol túltolta, plusz nem én vagyok a legélesebb kés a fiókban, de még én is láttam előre szinte mindent, annyira kiszámítható volt.

  31. fzsolt: rögtön fölötted ott van egy csalódó komment?

    SPOILER:

    példa1: mivel STEM azt akarta, hogy elinduljon a hatóvadászat, így azt az infót simán hamisíthatta, hogy látta, és máshonnan tudhatta.
    példa3: olyasmi, ami szerintem elfér a filmbe, hiszen nem tudjuk, hogy milyen fegyverek vannak a jövőben, és milyen roncsolást okoznak. a doktorok hihették, hogy lőfegyver.

    példa2: ez jogos lehet, bár igazából sosem tudjuk meg, hogy pontosan mit tudtak a rendőrök, mert nem az ő szemszögüket követjük.

  32. Amikor már azt hitted, hogy mindent láttál és, hogy manapság a filmgyártók már képtelen meglepetést okozni olyasmikkel, mint anno az EQUILIBRIUM, a MATRIX vagy egy MEMENTO, akkor jön kérem szépen egy ausztrál, szinte első filmes rendező és egyből valami olyat tesz le az asztalra, hogy az ütő is megáll mindenkiben.

    Hozzá kell tenni azért, hogy az ausztrál filmezés, már nem egyszer hökkentette meg a filmipart, elég ha csak a MAD MAX sorozatra, és Mel Gibson karrierjére gondolunk vagy James Wan-ra és a Fűrész sorozatra.

    A film igazi „HŰŰBAZMEG” moziélmény. Az a fajta, ami még a moziból kifelé jövet, hazafelé az úton, de még másnap a melóban is motoszkál a fejedben. Nagyon rég volt hasonló élményem, nem is emlékszem, mi váltott ki hasonló hatást bennem legutóbb.

    A MATRIX-szal való példálózás nem volt egészen véletlen. Leigh Whannel ugyanis, aki írta és rendezte is a filmet, szerepelt a MATRIX kettőben és a Fűrészben is többek közt, ugyanis szoros barátságot ápol a Fűrész sorozat rendezőjével, James Wannal, a szintén ausztrál filmessel.
    A film forgatókönyve és rendezése talán azért is tűnik annyira hibátlannak és gördülékenynek, mert ugyanaz írta és rendzete is a filmet, aminek következtében ugye nem volt szüksége kompromisszumokra.

    Ami a főszereplőt illeti, Logan Marshall Green számomra ismeretlen színész, pedig rengeteg sok mindenben bóklászott már. Ettől függetlenül hibátlanul hozta a szerepet, hiszen nem kellett mást csinálnia, mint Ashton Kutchert játszania. Menet közben szinte el is felejtettem, hogy ki a főszereplő, folyamatosan Ashton Kutcherrel azonosítottam a színészt.
    A filmben a többi szereplővel sem volt sehol gond, mindenki hozta a kötelezőt, igaz komolyabb kihívásokkal sem kellett szembenézniük.

    A sztori már az elején nagyjából összerakható, de azért természetesen vannak nem várt fordulatok benne.
    A film abszolúte átadja az utópikus future, már-már Bladerunnerbe hajló életérzését, ráadásul a CGI-re sem lehet panasz.

    Ami pedig kimondottan feldobja a filmet és a rendező sajtjává is vált szerintem, az az akciókban használt „ansnitt”, vagyis a rögzített szelfibotszerű megjelenítés, amikor a főszereplő van a középpontban és minden más mozog körülötte. Mindezt természetesen hihetetlenül látványosan alkalmazva.

    Egy szó, mint száz, új filmes szakembert ünnepelhetünk LEIGH WHANNEL személyében aki nagyon maradandót alkotott az UPGRADE c. filmjével. Már csak azt sajnálom, hogy a hazai mozikban nem nézhető.

  33. “Ami pedig kimondottan feldobja a filmet és a rendező sajtjává is vált szerintem, az az akciókban használt „ansnitt””

    hm? a Rock and Rolla hozta be a popfilmes köztudatba a legjobban, és Richie egyik kedvence azóta is. De ennek a filmnek is jól állt.

  34. Teljesen korrekt film.A látványvilág nagyon szépen van kivitelezve.
    IMDB 5 milliót írt a film készítésére, és ha jól vettem ki 4 millát hozott is az első héten. Ez nem semmi.

  35. egyszerűen imádtam ezt a filmet. 2014 óta nem láttam olyan filmet, amit ennyire élveztem volna. egy nem hivatalos “deus ex film”, zseniális.

  36. Ez igen kellemes meglepetés volt. Cyberpunk a javából. Ráadásul ilyen kevés pénzből ez igazán dícséretes. Nagyon jól szórakoztam végig és olyan volt mint egy William Gibson mű pedig nem is vártam tőle ilyet azt hittem egy B akció lesz de meglepett. Rendkívül kreatív volt. Zseniális eddig az év filmje/meglepetése nálam telitalálat.

  37. Aki esetleg beszerezné a polcokra már láttam külföldi blu-rayt magyar szinkronnal karácsony előtti jelenéssel így valószínűleg nálunk is kiadják december/január környékén. Magyar címe imdb szerint Újraindítás lesz.

  38. Én erről a filmről azt hittem, hogy valami gagyi B-verekedés, emiatt is nem néztem meg két évig. De ma láttam, és nagyon szuper! A főszereplőről nekem is Tom Hardy jutott eszembe, meg a Venom. Jó volt a történet és cool a megvalósítás; ami engem megragadott, az az volt, hogy Stem milyen meleg, bársonyos hangon beszélt, miközben brutálisan feltrancsírozott valakit. :D Jó film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.