A digitális filmgyűjtés rákfenéje

Újabb indok arra, hogy online igazából csak a streaming szolgáltatásoknak van értelme. A történet itt kezdődik: egy user kiakadt, hogy a könyvtárából eltűnt három film, amiket az iTunes boltban vett. Amikor azért panaszkodott, hogy ez mi a fene, és a BUY gomb megnyomása után miért is történhet ilyesmi, akkor az Apple kiszúrta pár filmkölcsönzési lehetőséggel a szemét. Nyilván az egész azért történt, mert a film terjesztési jogai lejártak a harapott almánál. Mielőtt mindenki csak őket utálja, ilyesmi történt már az Amazonnal is.

Ez is csak bizonyíték arra, hogy maradjunk a bérlésnél, kölcsönzésnél inkább inkább. Vagy ha fontos számunkra a film, akkor örök igazság, hogy a fizikai másolat megmarad, vagy legalábbis a lemez megsérüléséig bármikor elővehető és nézhető. Még a polcon is jó nézni a tokok gerincét. Kivéve ha az ember minimalista.

human
írta
2018. 09. 13. 03:05
megjelenés
18
hozzászolás


18 hozzászólás a “A digitális filmgyűjtés rákfenéje” bejegyzéshez

  1. Én személy szerint nagy blu-ray gyűjtő vagyok, (korábban dvd és persze volt vhs is) és semmi pénzért nem váltanék ilyen online dolgokra vagy stream-re. Ha már valamit megveszek az legyen a kezembe, arról nem is beszélve, amit te is írsz, hogy jól a mutat a polcon, főleg egy szép steelbook kiadás. Jó érzés ránézni a gyűjteményre. Ezt soha nem fogja kiváltani nálam semilyen online szolgáltatás.

  2. Nagy igazság..Nem csak mozibuzi vagyok,de dvd..mostmár inkább bluray gyűjtő.
    Szebben,de terebélyesebben mutat mint egy ” vinyó”:-) .

  3. Nekem a 2TB-s külső merevlemezemen sorakozik a filmgyűjteményem, de azt várom, hogy lejjebb menjen a pendrive-ok ára, hogy azokon tárolhassam a filmjeimet műfajok szerint. Egy kis pendrive-gyűjteményt már fel lehet tenni a polcra dísznek.

  4. Játékoknál kb. a kezdetektől így van, steam, ps store, mindenhol. Ilyen szempontból még a steam talán a legjobb. Ott az van, hogy ha valaha megvetted, akkor bármikor telepíthető, akkor is ha az áruházból bármilyen okból lekerült. Eddig legalábbis ha érintett ilyen játék, mindig így volt. PS Store-ban meg ha le van töltve a gépre, akkor megmarad, hiába kerül ki a store-ból. Ebből kifolyólag viszont biztos, hogy jogilag megoldható filmeknél is, csak vagy nem foglalkoznak vele, vagy olcsóbb ilyen alkalmakkor pár kuponnal kiszúrni az emberek szemét, mint erősebb szerződést kötni…

  5. Itt most az lenne a lényeges, hogy mit mond az itunes EULA-ja. Mert a steamnél is kimondja, hogy nem birtoklod a játékot amit megveszel vagy valami hasonlót mond.

  6. Baszki, én meg pont most kezdtem átállni digitális vételre az iTunesban, hiszen azokat bárhol megnézhetem, és pont azt hittem hogy az az előnye a streamingel szemben, hogy nem tűnnek csak úgy el a filmek…

  7. ace05, steam-en valoban csak kolcsonzod, bar ez erdekes kerdes, mert amennyire tudom, ha fizikai kopiat veszel egy jatekbol, az sem a tied, nem masolhatod le peldaul…
    Viszont az is igaz, hogy ha el is tunik egy jatek a store-bol, mint pl a Call of Juarez: Gunslinger, vagy epp a Deadpool jatek, attol meg aki mar megvette, annak megmaradt a listajan, es barmikor telepitheti, ahogy azt ThomassLord is irta. Fura is, hogy ugyanez nem mukodik filmek eseteben…

  8. ace05: azt mondja, hogy törölhetik a felhőjükből, nem tudod újra letölteni. De akkor is BUY van a cuccra írva.

  9. Hmmm, sajnos a lemez sem annyira jó megoldas, hiszen a cd-ek óta tudjuk, hogy legyen az bármennyire is jó minőség, idővel mégis eltűnik róla az adat, vagy legalábbis részei amitől olvashatatlanna válik az adathordozo. Ez a lemezek sajátossága sajnos, az adathordozo réteg maga egy biológiai anyag ami idővel elkezd lebomlani. Én nagy dvd gyűjtő voltam de amikor kb a 8-10 éves dvd-k már olvashatatlanokka váltak kikukaztam az egeszet és áttértem a jó öreg merevlemezre.

  10. Fizikailag és digitálisan is felhasználási licenszet vásárolsz, nem tulajdon jogot. Ennek értelmében nem lehet ugye a fizikait másolni, másnak odaadhatod mert atruhazod csak.
    Digitális szinten érdekes ez az egész, ha a licenszed megvan akkor elvileg a receipttel jogosan kovetelheted hogy elérhetővé tegyék számodra amit megvettéll. Vagy a gyártótól vagy a forgalmazótól. Ha a jogod megvonják akkor meg szinten jogosan kerhetsz kártérítést avagy a költség visszatérítését.
    Szerintem legalábbis

  11. BDJG: igen, mindkettő esetben csak nézési jogot veszel, de amíg megvan fizikailag a lemez, addig bármikor megnézheted, mert nem tudják visszavenni a licenszed, akkor sem ha egy azóta már tönkrement boltban vetted. Szemben a digitálissal, ahol vagy nem forgalmazzák tovább, így nem tudod újra letölteni, ha már nincs a vinyódon, hiába van meg a licenszed, vagy ha tönkremennek akkor meg a drm szerverük áll le, amitől szintén nem tudod majd újra megnézni, hiába vetted meg.

  12. Goodward: 2002 óta masszívan gyűjtöm a DVD-ket (2007 után blu-ray-eket), és egy-két lemez lett valamennyire hibás. Olyan szinten, hogy a 2007-es (tehát nem is legrégebb) A tégla DVD-m 51 percnél ugrik egy percet. Szerintem ha jó minőségű a lemez, valamint rendesen karban van tartva, nagyon-nagyon sokáig meg lehet őrizni.

  13. Külső merevlemezek, 35 tb (eddig), full hd-filmek ezrei adják a gyűjteményemet.
    Régen én is lemezgyűjtő voltam, de a lemezek nem bírják az idő vasfogát, kurva drágák és baromi sok helyet foglaltak.
    A stream meg egy zsákutca.

  14. A merevlemez is meghibásodhat. Vagy ‘elszáll’ ahogy mondani szokták. És akkor többet nem férsz hozzá a rajta lévő tartalomhoz. Egyszerre veszíted el mind. Míg a lemezeknél néha néha egy olvashatatlan lesz.

  15. Egyetértek Roli-val….én Júliusban buktam az 1 terrás vinyót az elmúlt 10 év gyűjteményével :'( RIP
    Előtte DVD gyűjtemény, amitől már-már roskadozott a polc.
    Sajnos el kell tudni ezeket is engedni, mindíg meglesz a maga korának megfelelő alternatíva, hogy egy filmet újranézz valamilyen formában.

  16. Néhány éve futottam bele hasonlóba a Google könyvesboltjában, azóta csak DRM free ekönyvet veszek, amit le tudok tölteni és bármilyen eszközön el tudok olvasni, mert valami iszonyú szar érzés, h elvesznek tőled valamit, amit kifizettél. És értem, h megtehetik, de ez egyáltalán nem felhasználóbarát. A megoldás, hogy beszerzed egy másik csatornán keresztül, ami megfelel az elvárásaidnak (DRM free store, streaming, torrent).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.