Blockbuster watch: Shame Black

Shane Black nagy visszatérést tervezett magának és a Predatornak is, ami érdeklődés hiányában bevételileg is elmaradt, de Paul Feig thriller krimi vígjáték akármilye sem váltotta meg a világot, ahogy McConaughey újabb karrier rebootja sem jött be igazán.

Kilábalt kint a mozizás a szeptemberi hangulatból, legalább is ha azt nézzük, hogy mind a három hétvégi friss premierre valamilyen okból felkaphatta (volna) a fejét az ember. Én mondjuk eleve lepődtem, hogy 35 millió fölé/környékére várták pár hete a Predator nyitást, és a 88 milliós büdzsé is elgondolkodtatott kicsit, hiszen hiába Shane Black – vagy éppen pont miatta – de távolról nagyon B szagtól bűzlött az egész. Ami nyilván nem feltétlen gond, főleg nem egy Ragadozó mozinál, ahogy valahol az Alien mozikra reflektáló nyitó hétvége tippek sem véletlenül repkedtek a levegőben.

Na de vissza az elejére: a Predator franchise immár a hatodik filmjét szülte a világra, az 1987-es első rész 25-30 millió között nyitna manapság, de mai jegyárakkal számolva 141 milliót hozna, amit az AvP követne 119 millióval, aztán Predator 2 (67M), a mi Nimródunk Predators mozija (62M) és az AvP requiem (55M) lenne a sorrend végig inflált összegekkel számolva. Ennek tükrében relatíve könnyű elhelyezni a The Predator 24 milliós nyitását, ami a jelenlegi visszajelzések mellett kb. 60 környékére juthat el, ergo lehet még a 2010-es darabra is több jegyet adnak el Amerikában, mint a mostani rebootra. Ez csalódás, egyrészt a fentebb említett 88 milliós gyártási költségvetés mellett és tegyük hozzá, hogy Shane Black némi analógiával élve hazai pályán, saját súlycsoportban kapott K.O.-t, mivel a nézők sem fogadták a szívükbe a darabot, pedig ez aztán abszolút az ő terepe lenne.

Eközben Paul Feig érdekes zsáner ötvözetet hozott a Simple Favorrel, és a 20 millióból készült mozinál a 16 milliós nyitással nem is ment mellé nagyon, legfeljebb ha saját kategóriájában nézzük. Feig azért kapja az ívet rendesen a Melissa McCartha mozik miatt, de azt nem lehet tőle elvenni, hogy a kasszáknál eddig szinte hibátlanul termelt: a 2011-es Bridesmaids mai jegyárakkal közel 200 milliót hozna csak otthon, és az azt követő 3 mozija is átlépet a százast otthon simán, még a Ghostbuster is, ami csupán a magas gyártási költség (és nyilván a minőség) miatt lett felemás végeredményében. A Simple Favor ezt a trendet biztosan nem követi majd, de a 50 millióra simán lehet esélye, ami a Blake Lively – Anna Kendrick párosnak is jól fog jönni.

És akkor McConaughey próbálkozott még a White Boy Rickkel, hogy ismét 5 évvel ezelőtti fényében tündököljön, de a felemás visszajelzések és a 8.8 milliós nyitás nem fogja visszarepíteni a csúcsra. Mindig megkapom, hogy osztom “szegényt”, de évek óta vagy anyagilag, vagy kritikailag hasal nagyot, vagy többször mindkettő egyszerre, szóval valamit ideje lenne kezdeni magával, ha nem akar visszamenni romcomozni. Talán majd a Beach Bum

A hétvége amerikai bevételei:

  1. The Predator (2018) – $24,632,284 – össz: $24,632,284
  2. The Nun – $18,238,263 – össz: $85,114,588
  3. A Simple Favor – $16,011,689 – össz: $16,011,689
  4. White Boy Rick – $8,860,431 – össz: $8,860,431
  5. Crazy Rich Asians – $8,688,369 – össz: $149,540,273
  6. Peppermint – $6,004,227 – össz: $24,180,031
  7. The Meg – $3,862,851 – össz: $137,145,041
  8. Searching – $3,179,538 – össz: $19,600,641
  9. Mission: Impossible – Fallout – $2,285,225 – össz: $216,105,562
  10. Unbroken: Path to Redemption – $2,238,723 – össz: $2,238,72

33 hozzászólás a “Blockbuster watch: Shame Black” bejegyzéshez

  1. McConaughey-val idén lesz amúgy még Serenity is, azt pl. én várom (aztán simán lehet hogy sz*r lesz, pedig olyan jó lenne már abban a műfajban valami jó. A szereplőgárda adott, de persze a forgatókönyv lesz majd a lényeg mert ezek a filmek azon szoktak elhasalni)

  2. A Predator szerintem ilyen formában megérdemli a sorsát, mert iszonyat nagy volt a költségvetése, főleg ha Antal filmjével vetjük össze. (Annak több mint kétszeresébe került és esélyes, hogy kevesebbet fog hozni, ami iszonyat ciki.)

    A film egyébként egyszer okés, de csak akkor, ha az agyunkat a jegypénztárban tudjuk hagyni, mert olyan szinten nem következnek egymásból sem az események, sem a karakterek egymáshoz való viszonyrendszere, hogy egyszerűen nem tudom elképzelni:
    1.) Vagy ki lett ebből a filmből vágva egy óra, ami a fentiekre magyarázatul szolgál
    2.) a pótforgatás még jobban hazavágta az amúgy sem erős forgatókönyvet.

    Gyenge film lett na. De mert ragadozó és mert azért jól néz ki a címszereplő nem bántam a mozijegy árát, de amúgy…

  3. Spoileres

    Tegnap IMAX-ben pipa. Vélemény röviden: OHH,HM,PFF,WTF,OK,NAH..,HMM…Meh

    Good: Jó hangok, korrekt cgi, badass fightok, véres-brutális
    Bad: Színészi játék, történet+vezetés, viccek/vicces jelenetek(?), Predator viselkedése

    Összességében azt mondom h a film 60-70 % -a amit adott amiatt megérte megnézni (IMAX-ben), de amikor szar volt épp valami… akkor nagyon az volt. Súlytalan, komolytalan, egy egyszerű látványfilm amiben az eddig ismeretlen idegen, aki/ami bármikor hátba támadott és sarokba szorítva is képes volt olyat visszacsapni, hogy csak néztünk. Predink fut mint egy kis zsebtolvaj, menekül és sárga szemeivel a lelkünkbe néz… a ThumbUp nál kezdett elveszíteni, de a fightok mindig megleptek (jó értelemben).

    Többet kellett volna adnia a filmek: A kis origin predi akkor most ki/mi? Miért segít? Miért futkorászik mint egy idióta? A nagy miért predatorosabb de még így is inkább odaáll felvenni a sebzést mint egy tank egy a DOTA-ból? Buta? a film buta…. Shane ismét behúzott a csőbe, de a látvány + Hangok miatt megérte…. De ez nem Predator film
    Sziasztok

  4. Nimródnak adnék még egy esélyt, ha nem lesz a folytatásra(majd előveszik megint)valami nagyágyú pályázó.

    Én csak most láttam a videót ezzel kapcsolatban, hogy a Predators szar forgatókönyvéből kellett valamit összehozniuk 10 Nap alatt és egy éven belül premier!

    Na és filléres büdzséből ezt figyelembe véve a Predators nagyon jó.

  5. Roberto: Én úgy fogalmaznák, hogy ha szeretted a régi Predator filmeket,akkor ezt az újat utálni fogod. Viszont ha nem láttál egyet sem, és csak a látvány miatt akarod megnézni, akkor egyszer nézhető. Egy komolyantalan, erőltetett poénokkal teletüzdelt mai blockbuster lett. Kb. mint egy Transformers film. Én 4 másik kollégámmal láttam és rühelltük, mint a szart.

  6. Apáca legalább pénzügyi sikerének örülök, szívesen megnézném még egyszer, ha nem jönne most sorban minden.
    Egy tök jó hammer horror szerintem és vizuálisan eddig a legjobb Conjuring film. Nem igazán értem, hogy akik szerették a korábbiakat, de most hirtelen gondjuk támadt ezzel, azok mit akartak, merthogy minden benne volt, amiért ezt az univerzumot szeretjük, csak pluszban még szépen is nézett ki és egyszer ellőhető érdekes helyszíne volt.

  7. A régi Predatort is szeretem, meg ezt is. Nem lett rossz. Én örülök hogy jó pár évente próbálkoznak vele.

  8. Ne felejtsük el hogy közvetlen a premier előtt elkezdték kavarni saját maguknak a szart mert az egyik színész büntetett előéletű sexoffender volt, kiabszták a csávót, meg újravágták a filmet emiatt. Erről harsogott minden. Egy héttel a premier előtt. CSodálkozunk hoyg bukta?

  9. Mi volt a Predator filmben logikátlan? :D Haverokkal voltunk és baromira élveztük minden percét. Szarok voltak a poénok? Mégis melyik? Mert volt benne pár, és szerintem mindegyik a kellő helyen a kellő időben volt elsütve. Srácok, menjetek nézzétek a Saul Fiát végtelenítve. Komolyan mondom eszem megáll, hogy lassan már senkinek nem lehet filmet csinálni, mert csak fikázzák. Sajnálom, hogy bukott a film, de szerintem a jobb Predator filmek közé tartozik.

  10. 13. Yakhead

    Hosszú lenne az a lista, amin a film hibái vannak. De ha láttad az első két részt, akkor nem kéne magyarázni. Olyan buta lett a film mint a Transformers és Halálos iramban széria. Gondolom te azokat is szereted.
    A film és Shane Black is megérdemli a bukást! Komolyan nem értem, hogy sokan miért tartják olyan nagy ásznak a palit. Mert régen írt 2 jó forgatókönyvet? Jó filmet még nem rendezett! Amióta bejelentették, hogy ő rendezi, azóta féltem, hogy elbassza. Hogy kapunk egy Mandarin csavart. Nos, kaptunk többet is. Szerettem volna élvezni, de engem folyamatosan kizökkentett a sok faszság! Tavaly az Alien univerzumot gyalázták meg, idén a Predatort! R.I.P.

  11. Yakhead: A logikátlanságokat, a történet hibáit és a rossz vágást sorolni tudnám neked reggelig. A poénokkal meg eleve az volt a baj, hogy nem egy Predator filmbe valók. Én megértem, hogy ha ez valakinek tetszik, de szerintem a nézők nagy része úgy ült be, hogy egy fasza komolyan vehető filmet várt.És pont az ellenkezőjét kapta. A vicceskedő filmekkel tele a padlás. Csak a Marvel meg a DC kiad évente 5 hasonlót.Egy sci-fi/horror maradjon már meg a saját zsánerén belül és ne akarjon egy Adam Sandler szintü vigjátékká válni.

  12. Human

    Valószínűleg nem ismerem a teljes munkásságát de se a Durr durr és csók se a Rendes fickok nem nagy film. A Vasember 3 se miatta lett élvezhető. Mondj már egy filmet ami miatt jár neki a respect.

  13. az apácával leginkább az volt a baj, hogy kicsit sem volt ijesztő, és a főgonosz inkább egy prankster, mint valós veszélyt jelentő pokoli démon. mondjuk én a korábbiakat sem szerettem, de az első conjuringen legalább megijedtem párszor.

  14. Na nem azért, de a Predator 2-t nekem senki ne akarja eladni jó filmként :D
    Messze nem olyan jó, mint az első rész, sőt, az is tele van röhejes 80as évekbeli akció filmes dolgokkal, pedig a film ’90ben jött ki.

    https://m.media-amazon.com/images/M/MV5BZTA0ZGYxZTctMGE3OC00Zjc4LTgxYWYtMzE0ZGFjMTM1NTE1XkEyXkFqcGdeQXVyMTk3OTMzOA@@._V1_.jpg

    Szeretem ezt a részt is, de nem csodálkozom, hogy a 2. rész után várni kellett 10 évet a folytatásra.. Ami meg olyan, amilyen. Közepesen szar, de legalább jó a környezet.

  15. Az apácával az is gond, hogy nincs semmi sztorija, 30 perc felvezetés 1 óráig mindenki kóvályog össze-vissza és közben ijesztgetik őket jumpscare-ekkel. Ennyi a film. Elég nagy csalódás lett, pedig én még szeretem is a Conjuring részeket, főleg a 2-őt, még az Anabelle creation is működött, de ez… több helyen volt röhejese inkább… hagyjuk is. Predator is csalódás nálam, úgy ültem be hogy szeretni akarom, de nem jött össze. Annyira szétesett minden szinten, hogy ihaj. Nyugodtan bukhat, hátha valaki normálisan is hozzá nyúl majd egyszer megint. Shane Blacktől jóval többet vártam.

  16. Shane Black igen is rendezett jó filmeket… Kiss Kiss Bang Bang, Rendes fickók… és nekem még a Vasember 3 is tetszett :)

  17. Roli: a kiss kiss-ért jár neki a pacsi, mert kifejezetten nagyot ütött akkoriban ez az enyhén noir-os hangulatú buddy cop vígjáték, ami csodálatosan mutatja be, hogy milyen őrült hollywood :D

  18. Roli:

    “A film és Shane Black is megérdemli a bukást! Komolyan nem értem, hogy sokan miért tartják olyan nagy ásznak a palit. Mert régen írt 2 jó forgatókönyvet? Jó filmet még nem rendezett!”

    minden vélemény szubjektív, de azért abban elég sokan egyetértenek, hogy

    1. a modern buddy cop alapokat a Halálos fegyverrel ő tette le, és a második rész is rohadt jó
    2. az meg az én személyes álláspontom, hogy Az utolsó cserkész a valaha volt egyik legjobb akciófilm.
    3. és azt sem osztja mindenki, de az Utolsó akcióhős is egy csoda, főleg két és fél évtized távlatából.
    4 – 5. a Kiss Kiss Bang Bang és a Nice guys pedig szintén zseniális buddy cop darabok, hiánypótló cuccok a piacon és szinte tökéletesen írta/rendezte őket.

    Szóval bőven lehet azzal támadni, hogy elfogult vele a többség, de nem véletlen csorgatja a nyálát utána rengeteg fekete öves mozirajongó. én pedig elég jól tájékozott, fanatikus 80-90es évek akciófilm rajongónak tartom magam és megrögzült véleményem, hogy nélküle teljesen más lett volna az a világ.

  19. Abelh

    A Halálos fegyver filmeket imádom és Az utolsó cserkész is nagyon jó, de ezeknek csak a forgatókönyvét irta ahogy tudom. Rendezőként számomra nem alkotott maradandót. De hogy pont a Predator világát baszta szét, ezt nem bírom megemészteni. Pedig nem lenne nagy dolog egy jó filmet összehozni a témában. Még a Nimrod féle Predators is ezerszer élvezhetőbb.

  20. SPOILER

    Ettől még a The Predator egy fosadék lett. Nézem a filmet, elsütnek egy jó poént, nevetek. Jön a következő, nevetek. Jön a következő, kínosan forgolódok a székben. Már negyed órája nyomják a poénokat, én meg kezdem azt érezni, hogy a Trópusi vihart nézem mínusz kokain. Aztán megjelenik a Predator, kioszt egy pár embert, király, fröcsög a vér, aztán benyom egy Arnoldos likeot egy letépett kézzel… Ismét poénok jönnek, szinte már látom micsoda buddy team up filmet akart ez a nyomorult rendezni Predator néven… Egy idő után erőltetett a faszos-baszós poénáradat. A Whoopis poén meg minek kellett? Ez nem Predator film csak egy kiégett hülye erőltetett próbálkozása valamire ráhúzni egy másik zsánert.

  21. Conaughey miért hasalna 5 éve zsinórban? A GOLD-ban is nagyon nagy volt és sztem ebben is jót hoz

  22. elolvastad a posztot? próbáld meg akkor még egyszer. a Gold amúgy full bukta volt anyagilag, tökéletes példa a hasalásra a pénztáraknál.

  23. Néhány órája jöttem ki a moziból, de még mindig a predator sokkhatása alatt vagyok. A lájkos jelenet ugy taposta két lábbal a földbe az egész filmet hogy az utánna következö 1 órát nyüszitve kinlódtam végig…

  24. még csak most jutottam odáig, hogy megnézzem az új predator filmet, de ez valami eszméletlen jó sikerült az én ízlésemnek, bár ehhez az is hozzá tehetett, hogy iszonyat alacsony elvárásokkal ültem neki és előtte újráztam az eredeti első két filmet. nem fetrengtem a röhögéstől a poénokon, de az eredetinél se mondja senki, hogy röhögőgörcsöt kapott minden beszólás után, teljesen rendben voltak, egy-kétszer sikerült elmosolyodnom. viszont a történet nem volt teljesen idióta, simán beleillet a sorozatba, a ragadozó(k) is okosan voltak felépítve, ha kellett brutálisak voltak, feleslegesen pedig nem fárasztották magukat.
    nálam simán előrébb lépett a második legjobb predator filmre a kis listámon, de ez később még finomodhat az újranézések alkalmával, mert biztos, hogy többször is megnézem majd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.