A Mátrix legendás jelenete zene nélkül

oNe és Trinity besétál az épületbe rengeteg fegyverrel. Valaki pedig összerakta a hangot úgy is, hogy a zene hiányzik belőle. Érdekességnek elmegy.

human
írta
2018. 10. 01. 02:57
megjelenés
32
hozzászolás


32 hozzászólás a “A Mátrix legendás jelenete zene nélkül” bejegyzéshez

  1. Amikor csaknem 20 éve először láttam, már akkor kiverte nálam a biztosítékot, hogy ártatlan embereket lőnek halomra, a közonség meg zabálja, mert olyan cool a tálalása. Így zene nélkül jobban átjön mennyire abszurd is ez a jelenet.

  2. oNe-Neo: azért inkább neo->new, mint kiderül nem az első, és nem az 1.

    Walker: az indoklás nagyjából a következő: mindegyik potenciális ügynök, és kb. azon a szinten zajlik az egész film(sorozat), ahol a fizika szintjén döntik el a konfliktusokat :)

  3. Walker:
    Nocsak. Egy normális emberi gondolat a filmekben megjelenő és menőnek beállított erőszakról!

    Respect!!

  4. Looser: csak szólok, a normális az nem az, amit te helyesnek tartasz, hanem amit az átlag elfogad.

  5. Amúgy egyetértenék, de éppen ezzel a filmmel kapcsolatban ez nagyon félrement, itt ez piszkosul nem fekete-fehér:

    Életnek lehet nevezni egy szimulációt? Van értelme így “élni”? Ráadásul közben pedig az elnyomó gépet táplálod energiával?

  6. Szépen működik ez a jelenet zene nélkül is.

    Walker
    Bár valóban elhangzik egy olyan, hogyha az elme meghal, akkor vége az illető életének is, ugyanakkor én el tudom azt is képzelni, hogy az ideje korán kimúlt embereket új emlékekkel felruházva visszadobják az életbe. Ennek az lehet az oka, hogy a gépek mint energiaforrások tekintenek az emberre, és egy ideje korán kimúlt ember pazarlás a rendszernek, hiszen még kitudja hány évig termelte volna az elektromosságot :)

  7. Szerintem ezek a kommandósok csak programok, én legalábbis mindig így értelmeztem…

  8. Amikor láttam anno én is biztonsági őr/recepciós voltam, és napi szinten átéreztem, hogy az emberek nagy része hogyan viszonyul hozzánk. Persze ez oda-vissza működik, de azért legéppisztolyozni egy fegyvertelen embert közvetlen közelről mindenféle morális dilemma nélkül eléggé pszichopata dolog.

    Persze minden filmben a lázadó főhősök simán full terroristák, de ebben az esetben éreztem át először, hogy “basszus teljes mértékben lehettem volna én is”. Attól a pillanattól kezdve sose tudtam ugyanolyan szemmel nézni az ilyenre.

  9. Én ezt valahogy mindíg úgy fogom fel mintha akiket halomra lőnek, olyanok mintha NPC-k lennének.
    Illetve a film Morpheus el is mondja, hogy akiket nem választanak le, azok potenciális ügynökök.

  10. Ez a jelenet nekem is fura volt mindig, de emiatt nem háborodtam fel.
    Vagy úgy értelmeztem, hogy az épületet védő őrök szintén programok, vagy Neo-ékat nem érdekli, hogy ők is emberek és ők a háború áldozatai a szemükben. De amúgy tényleg durva, hogy újságot olvasó, fegyvertelen embert (?) szanaszét lövik egy méterről.

    Hozzáteszem, az sem jobb, vagy coolabb megoldás, ahogy a Die Hrad 4.0-ban a fináléig végig fegyvertelen, nyúlbéla programozó srác kezébe adnak egy pisztolyt, hogy Bruce papa mikor berongyol a végén a raktárba őt lőhesse rögtön agyon gondolkodás nélkül, hiszen fegyveres az ellen. Mikor végig pisztoly sem volt a közelében. Ilyen alapon az is furcsa.

    De ez csak egy film.

  11. Az egyetlen fuera dolog ezzel a résszel kapcsolatban az, hogy amikor a végén robban a bomba, nincs szétlőve az oszlopcsarnok.
    Aki meg ezen kiakad, hogy tud egyáltalán akciófilmet nézni, és hol volt a 80-as évek közepén?

  12. Íme a jelenet, 12-16 másodperc között érdemes figyelni, direkt adnak neki egy pisztolyt a kezébe, amit megmutatnak, hogy lássa még Béla bácsi is a hátsó sorokban és jön John McClane és jól agyonlőheti ezt a rossz fiút is, hiszen, fegyveres!

    youtube.com/watch?v=vCRUemXUPRk

  13. Kicsit reménykedek benne, hogy a 20 éves évforduló alkalmából lesz belőle újra vetítés a mozikban. Valami 4k verziót szívesen megnéznék belőle nagy vásznon. :P

  14. Tekintve, hogy mind szószerint alvó ügynökök, könnyebb dolguk van, ha gyorsan végeznek velük, mert az ügynökökkel szemben nincs esélyük.
    Furcsa szerintem ezen megrökönyödni, hiszen ez a filmen belül is egy alvalóságban játszódik, és Morpheus elég érthetően elmagyarázza a játékszabályokat. Igen, ezek ártatlan áldozatok, emberek, de ugyanakkor sajnos halálos ellenségek is. A Mátrix egy csapda, nem is nagyon szerettek bemászkálni. Jól volt szerintem érzékeltetve, hogy minden belépés veszélyes.

  15. Szerintem van tucatnyi olyan film, ahol ha nem ilyen látványosan, de ugyanígy vannak ábrázolva az akciók. Kb az összes filmben ahol a gonoszok bemennek egy épületbe a biztonsági őröknek reszeltek.
    Nagyon sok helyen érzem én is, hogy értelmetlen az erőszak és baromi sokszor pont a kvázi jó oldal az elkövető.
    Főhős meg van gyanusítva valamivel. Mi tudjuk, hogy nem igaz, de a hatóságok nem tudják üldözik, közbe lebont egy fél várost, összetör nemtom mennyi kocsit, köztük rendőr kocsikat is és baromi sokszor úgy látszik a jelenet ábrázolásán, hogy szerencsétlen rendfenntartó, aki összetört a kocsival az bizony nem fog onnan többet kijönni.
    De persze minden rendben, mert a főhős megúszta és majd igazságot szolgáltathat. Ez szerintem durvább mint a fenti jelenet, mert a fenti jelenetnek van magyarázata, ami elfogadható. De abban mi az elfogadható, hogy menekülök a törvény elől (még akkor is ha ártatlan vagyok) azt közben kinyírom közvetve X kollégámat meg ki tudja mennyi civilt…
    De erről sosincs szó. A vicces, hogy még ha az alól fel is lehet menteni a főhőst amivel ártatlanul megvádolták, egy életre mehet a börtönbe, amit aközben követett el, hogy ezt bizonyítani probálta…

  16. Walker: Nem tudom elképzelni, hogy te most komolyan beszélsz vagy trollkodsz, de szerintem az utóbbi.
    Ha az előbbi, akkor inkább ne nézz filmet, egyáltalán, jobban jársz.

  17. ezt kéne még mindenhol normál sebességre pörgetni, es

    és az egy remek dolog lenne :D

    egyébként én minden bluray lemezen szívesen látnék egy teljesen zene mentes hangsávot (kivéve persze ha a filmben is épp zene szól). újranéznék így rengeteg filmet, egész más lenne mind :P

  18. Zene nélkül sokkal ütősebb, mint az eredeti. Egyébként mekkora már, hogy 20 év elteltével még mindig olyan ütős, mint bármely mai akciófilm (amcsi/ázsiai) lassított lövöldés jelenete.

  19. Human
    Trollkodás vagy sem, szerintem maga a gondolat nagyon érdekes, különösen ebben a filmben.

  20. Kicsit off, de ha már előjött a téma.
    Lehet, hogy nem feltétlen itt, de ahogy Tyberius06 is írta, szerintem is van probléma bőven. Még PG-13-ban is. Az is meg érne egy misét, hogy mit engednek PG-13-ban (pl értelmetlen, “cool” gyilkolászást) és mit nem (pl káromkodásokat, amit amúgy mindennap hallunk)

    Amúgy én is pártolnám, ha több ilyen zene nélküli jelenetet kapnánk. Sokszor teljesen más hangsúlyt kap így egy-egy jelenet :-)

  21. Én úgy vettem észre, hogy 1:03 -nál a kommandós pasi azt mondja “tűz”. Viszont az eleje pedig angolul van :D

  22. Errol a kommentfolyamrol a Clerks jut eszembe, mikor a 2. halalcsillagon dolgozo epitomunkasokrol beszeltek…

  23. Utalom az ertelmetlen eroszakot, filmekben is. Aki viszont fennakad ezen a jeleneten, az semmit nem ertett meg ebbol a filmbol – pedig a kozhiedelemmel ellentetben ez a mozi olyan egyszeru, mint a faek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.