Free Solo

Mit nekem Alita, ezt kellett volna IMAX-ben látni. Alex Honnold megtette, amivel előtte senki sem próbálkozott: kötél nélkül megmászta az El Capitant. És ez a film tökéletesen bemutatta azt is, hogy ez miért nagy szó.

Nem sok dokumentumfilmet nézek, szóval nem tudom eldönteni, hogy tényleg ez volt-e a legjobb tavaly, Oscar bácsi megérdemelten érkezett-e neki, de az biztos, hogy engem még a sok interjú és cikk után is simán elkapott a Free Solo.

A felépítése ugye a technikai és az emberi szál keveréséből áll, és utóbbin azért látszott, hogy egy részét a film felvétele után a vágószobában találták meg. Egyértelműen korábbi felvételeket, amikor Alex és a barátnőjének viszonya még más volt, időzítettek későbbre, mert ott jobban emelte a drámát, és hasonlók. Teljesen a hagyományos történetmesélés szabályai szerint építették fel ezt. Működött, de azért valamennyire csak töltelék volt.

Mert mindeközben tök ügyesen adagolták a mászáshoz is az információkat. Ha jól emlékszem egy interjúból, akkor azért ez a szikla foglalkoztatta nagyon, mert egyike a tényleg nehéz helyeknek, amik pillanatok alatt elérhetőek minden átlagember számára. Innen szépen felépítették, hogy miképp kezdett készülni rá, elmagyarázták a legneccesebb helyek jelentőségét, amik mászás közben igazi nehézséget jelentenek, így később izgulhattunk ott. Mutatták ahogy kötéllel, de hányszor gyakorolta ezeket, sok eséssel. Mindeközben tisztán látszott, ahogy az utolsó mozdulatig mindent megtanult előre. Szabad mászás, de azért tökéletes tervvel.

És a végén természetesen eljutottunk a lélegzetállító mászáshoz.

Gondolom azért a két “szál” összhangja működött mégis igazán. Tudom, legyintünk pár hatásvadász húzásra, de az agyunk mélyén mégis hozzáad az embertelen teljesítményhez, a komfortzóna olyan messzire elhagyásához, ahonnan már nem is látszik az.

18 hozzászólás a “Free Solo” bejegyzéshez

  1. Ez a mászás legalább annyira arról szólt, hogy megcsinálja a nagy bizniszt, és sztárrá tegye – ezzel anyagilag gondtalan mászóéletet tudjon élni – mint magáról a kihívásról. Ettől még a személyisége és az életmódja tényleg nagyon érdekes.

    Azt is nehezen tudom elképzelni, hogy egy ennyire emblematikus hely ennyire üres a valóságban, szerintem órára ki vannak osztva a bérletek, és sorban állás van alatta, messze nem ez a romantika.

  2. Élvezetes, érdekes film volt. Én sem nézek sok dokumentumfilmet és szinte semmit sem tudok a hegymászásról, de rettentően élveztem, hogy betekintést kaphattam ebbe a világba.
    A barátnős szál elfért benne, nem zavart, bár a hegymászósdit inkább csak hátráltatta a csaj és szerintem máig sem értette meg (hiába mondja) hogy a srácnak mindig is a hegymászás lesz az első, akármennyire is szereti a lányt.
    Az utolsó mászás pedig nagyon izgalmas volt.

  3. totoro: előtte is volt már szponzora, 2012 óta felfedezték a srácot, még a filmben is látszik h a Free Solo előtt simán házat vett Las Vegasban, te miről beszélsz?

  4. Nem most csinálta meg ezzel a hírnevét, hanem alapból egy híres mászó volt, elég sokat tett is a környezetért.
    Az el capitan nem az hely amit csak úgy megmászunk és sorban állunk hozzá, elötte sokan biztosítással is baromi nagy időkülönbséggel nyomták meg, ő 4 óra alatt freebe megmászta.

    Ami szerintem most kicsit aktualizált a dolgot, hogy a mászás olimpiai sportág lett.

    Ha már dokumentum film, human egy Ultra Simonyi Balázstól? Nekem mint amatőr ultra futónak elég sok gondolatomat, érzésemet vissza igazolta/adta és az elejétől beszippantott.

  5. human “nézz mélyen a szemembe” és fogadd meg ezt a tanácsot. Nézd meg a The Dawn Wall-t. Értem, hogy nem nézel sok doku-t. De azt látva Alex teljesítménye még hihetetlenebb. És önmagában is egy eszméletlen sztori az is. A Free Solo-ban említik is egyébként a The Dawn Wall-t. Tommy-ról szól aki segített Honnold-nak felkészülni. Ha megnézted, kíváncsi is lennék a véleményedre róla, akárcsak itt egy komment formájában.

  6. superr0x: Ultra-t láttam, meg amúgy is lenyűgöz az ultrafutás, és eszméletlen teljesítmény, de közben meg ennél rosszabb filmként szerintem, túl szétszabdalta a szereplőkkel.

  7. Tökéletes volt – minden szempontból, MINDEN szemszögből! Telis-tele tanulságokkal! Bizonyos dolgoktól EL KELL TUDNI VONATKOZTATNI! A LÉNYEGET KELL TUDNI MEGLÁTNI – ÉS AKKOR MEGÉRINT, DE IGAZÁN, MÉLYEN!

  8. Már jóval a film előtt, és a bizonyos mászás előtt voltak nagy támogatói, pl a North Face, úgyhogy ez nem figyelemfelhívő, és adjatok szerződéseket mászás volt.
    Nyilván a film most jobban előtérbe hozta, ami teljesen természetes.

    A másik, hogy nyilván amennyire lehetett szabaddá tették a falat erre a periódusra, hogy ne legyenek túlzottan zavaró körülmények.
    De amikor felért is voltak a fal tetején, ami mondjuk a filmből nem derült ki ha jól emlékszem.
    De beszélt a TED-ben a mászásról, és ott említette, hogy mikor felért, fent voltak túrázó turisták.

    Plusz ez nem olyan fal, hogy ott tömegek vannak, mivel elmondták már többször, hogy ezen az útvonalon kötéllel is necces mászni.

  9. Nem tudom, nekem továbbra is ellenszenves ez az egész sztori. Tehát valaki szándékosan kiteszi magát és akár másokat is az életveszélynek. Ha lezuhan, ott azzal valakinek dolga lesz. Persze jobb, mint amikor felhőkarcolókon másznak egyesek, mások életét egyértelműen kockáztatva, de ez sem olyan dolog, amit szerintem reklámozni kellene.

  10. @katyvaszlipp

    Igen, Alex a TED-ben konkrétan azt mondta, hogy hülyének nézték a csúcs környékén bóklászó turisták, hogy miért mezitláb sétál lefelé :D

    @human
    Ahogy valaki feljebb javasolta, tényleg nézd meg a Dawn Wallt, az emellett kevesebb nyilvánosságot kapott, pedig legalább akkora teljesítmény, mint ez, csak más formában.

  11. @Madhew

    De ez az ő élete.
    Elmondja a filmben is többször miért mászik.
    Konkrétan ő akkor érzi “élve” magát.

    Ez egy kiemelkedő sport és emberi teljesítmény, és igen is reklámozni kell.

    Én mióta megnéztem a filmet heti 2-3szor járok falat mászni. Meg akartam tapasztalni icipicikét, hogy milyen érzés mászni. Engem inspirált, és elkapott ez a sport általa.
    Megjegyzem, hogy én biztosítva a teremben 10 méter magasban is összecsináltam magam mikor lenéztem….:D és így tudom értékelni amit ő véghezvitt.

    Ő tisztában van vele, hogy bármikor meghalhat, benne van náluk, ezt is említette a film elég szépen.

  12. @Madhew

    De ez az ő élete.
    Elmondja a filmben is többször miért mászik.
    Konkrétan ő akkor érzi “élve” magát.

    Ez egy kiemelkedő sport és emberi teljesítmény, és igen is reklámozni kell.

    Én mióta megnéztem a filmet heti 2-3szor járok falat mászni. Meg akartam tapasztalni icipicikét, hogy milyen érzés mászni. Engem inspirált, és elkapott ez a sport általa.
    Megjegyzem, hogy én biztosítva a teremben 10 méter magasban is összecsináltam magam mikor lenéztem….:D és így tudom értékelni amit ő véghezvitt.

  13. katyvaszlipp
    Rendben van ez, amíg mások élete nem kerül veszélybe. Meg hát mondom, nem lenne ingyen az sem, ha egyszer ne adj Isten ott hal meg. Ez az “én életem, azt csinálok amit akarok” gondolkodás nagyon messzire visz. Aztán a másik meg az, hogy akiket motivál, azok közül nem mindenki csinálja majd ilyen alaposan és körültekintően mint ő.

  14. Kinek az élete kerül veszélybe az ő mászásával?
    Ezt nem értem.

    Akik kísérték, és filmezték szintén hegymászók, akik biztosítva voltak.

    az már nem az ő hibája, ha valaki nem tudja felmérni a képességeit, és emiatt meghal. ilyenek voltak előtte is és utána is.

  15. Nem igazán doku kategória, de ha mászással kapcsolatos,akkor a Touching the Void filmet nézzétek meg.

  16. Bedobok még egy címet. Bár lehet senkit sem érdekel.

    Valley Uprising

    Tegnap néztem, a Yosemite völgy hegymászóiról szól. Egészen régről mutatja be, hogy hogyan is indult ez a hegymászó kultúra. És végig, napjainkig (2014-ig) bemutatja eszt a mászó forradalmat. a Szerintem nagyon érdekes. Alex is benne van.

    Netflix-szen megtalálható.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.