It: Chapter 2

Ezt miért kellett? Azon kívül, hogy az első kaszálása miatt muszáj volt megcsinálni. Szóval anyagilag teljesen érthető a döntés, csak épp nézőként ez nem hoz megnyugvást.

Rögtön belevágok a közepébe, szó szerint: ennek a 247 perces játékidőnek semmi értelme nem volt. Ohh, csak 169 perc? Hát többnek érződött, mégpedig egyetlen borzasztó írói és rendezői húzás miatt. A film közepén van egy rész, ahol a karakterek szétválnak (mi mást tennének egy horrorfilmben).

Na itt annyira leül az amúgy sem gyorsan pergő film, hogy ha itthon néztem volna, akkor szerintem kinyomom a fenébe. Mindannyian elő kell keressenek egy fiatalkori emléket, ami Pennywise hallucinációi mögött lapul. És ezt minden egyes karakterrel lejátsszuk egyesével vagy másfél órában. Nyilván a könyvet szeretőknek ez lehet jó húzás, de mozinézőként bizony ez a repetitív megoldás egyszerűen unalmas.

Hogy miről is van szó It:Chapter 2 címmel? A remek, tényleg jókor befutott hangulatos modern It folytatásáról, ami 27 évvel az Chapter 1 után játszódik. A gonoszt először legyőző gyerekek rájönnek, hogy mégsem nyerték meg azt a háborút, felnőttként komolyabban is szembe kell nézzenek a múltjukkal és gyerekkori traumáikkal, és feldolgozva, helyén kezelve azokat végül lekicsinyítsék a félelmeiket – és ezáltal a gonosz hatalmát.

Vizuálisan amúgy baromi jó a film. Az amúgy unalmas hallucinációs részek ebből a szempontból iszonyat szépek, és rengeteg ötlet, érdekes megoldás van bennük. Ahogy Pennywise működése is sokkoló néha, nem kímél senkit. De hogy ezt meg kellett volna metszeni, az is biztos. Még így is eltértek a könyvtől, de tuti jobban át kellett volna írni. Főleg mert a legjobb részeket már ellőtték az első részben, ami valójában magában is jól működött.

human
írta
2019. 09. 08. 02:56
megjelenés
40
hozzászolás


40 hozzászólás a “It: Chapter 2” bejegyzéshez

  1. Pedig a könyvben pontosan ez van.

    SPOILER

    Összefutnak, vacsora jelenet, mindenki szétfut, Bowers, csatorna, függöny.

    SPOILER

    Könyvet nem olvasóknak ez majdnem 3 órában gondolom valóban nem izgalmas. Hobbit effektus, én boldogan néztem a 20 percre nyújtott törp vacsorát Bilbónál, barátnőm bealudt rajta. :D

  2. Ez most kivételesen nem erőltett folytatás. Hanem a könyv második felének az adaptálása.
    Nekem abszolút bejött a film. Igaz vannak hibái, pl a végső összecsapás elnyújtottabb a kelleténél. Meg szerintem hiba volt Pennywisenak eredetet adni.
    S a két film szerintem alapvetően sikeresen megőrizte a könyvnek a mondanivalóját.

  3. Szerintem picit gyengébb, mint az első fejezet, de igazából amit lehetett, kihoztak belőle. Egyszerűen az első rész sztorija jobb és érdekesebb volt, főleg a zseniális gyerekszereplőknek köszönhetően. De ebben is jók a színészek, Pennywise még kegyetlenebb és látszott, hogy nem spóroltak semmin. Nekem a jump scare jelenetek és néhány horrornak szánt béna VFX trükk bántotta a szememet, de egyébként rendben volt. Ha az első 8/10 nálam, akkor ez is megérdemeli a 7/10-et simán.

  4. Nekem tetszett, simán hozta a színvonalat. Fél órával lehetett volna rövidebb, valamint Henry Bowers kb semmi szerepe felesleges volt, gondolom a könyben is így van, de amilyen komolynak tünt, hogy visszatért 27 év után, annyira kevés volt..

  5. Szerintem jó volt, hogy -részben- átemelték Pennywise eredettörténetét. Ha már így tettek, akkor viszont lehetett volna mindebből kicsit többet is sugallni, bár a könyvet ismerők úgyis tudják, mi a lidércfény (itt holtfénynek fordítva), a többieket meg talán tényleg nem is érdekli ez annyira.
    A legérthetetlenebb számomra az egész filmben az volt, hogy a végső megoldásnak gyakorlatilag köze sincs ahhoz, amire az egész film alatt készülnek hőseink, de nem is fakad belőle. Kb két másodperc alatt jönnek rá a teljesen triviális, pszichológiai alapú megoldásra, a legnagyobb tombolás közepette. Mike Hanlon viselkedése is teljesen érthetetlen volt ezen a téren, itt nem tudom, mire gondoltak Muschietti-ék. Kicsit olyan érzésem volt, mintha egyszerűen meggondolták volna magukat menet közben, hogy mivel zárják le végül a harcot.
    Összességében nekem tetszett, de voltak benne aránytalanságok, kevesebb szörny és ijesztgetés, valamint több emberi machináció (kidolgozottabb Bovers szál, valamint Bewerly férje) elfért volna benne, elvégre ez már a felnőtt Vesztesek sztorija volt.

  6. Nincs spoiler!

    Nekem a legkedvesebb könyvem, évente legalább egyszer elolvasom. Szóval mint hardcore rajongó mondom: teljesen rendben volt a film, én kb azt kaptam, amire számítottam.

    Semmi mentegetőzés, de alapvetően hátrányból indult a két mozifilm, mert egyrészt ezt lehetetlen volt egy filmbe besűríteni (lásd a hulladék Setét Tornyot…), másrészt ha a könyv időrendjét és dramaturgiáját követik, akkor meg fél éven belül ki kellett volna hozni a második felét (Kill Bill 1-2), hogy ne felejtse el a néző mi történt addig.

    Szóval én nagyon szerettem, bár teljesen immunis vagyok a jump scare jelenetekre ennyi horror után, szóval azok nem hatottak meg. Azt azért szögezzük le, hogy Kinget úgykábé lehetetlen megfilmesíteni, Darabont volt az egyetlen, aki igazán jó munkákat tett le tőle az asztalra. Meg most Muschietti.

    És akkor most azokhoz szólok, akik nem olvasták a könyvet: mivel szerencsére újra kiadták hordozhatóbb verzióba (két kötet, puhafedeles), így már az előző változat szállíthatósági akadályai (egyben, keménykötésben, ölni lehet vele) is elhárultak, szóval nincs kifogás, olvassátok. Tényleg hatalmas élmény. Nagyobb, hosszabb, brutálisabb.

    Nagyon remélem egyébként hogy siker lesz ez a fejezet is és akkor 1-2 éven belül jöhet az egybevágott 4-5-6 órás változat is. :)

  7. @Hooligan: +1. Heti bemutatóknál leírtam, mit gondolok.
    Azzal, hogy leginkább az anyagiak miatt kellett folytatás, nem értek egyet. Nagy részben ezek voltak a könyvben is, lehet rosszul számszerűsìtek, de 80%-ban simán fedi.

  8. “Pedig a könyvben pontosan ez van. ”

    Nyilván nem ők csináltak direkt valami unalmasat. De akinek van esze, az nem vesz át mindent a film kárára, erről szól az adaptáció.

    Nyilván sokan szeretni fogják a filmet, de aki szereti, az is látni fogja, hogy bizony sokaknak nem fog bejönni, közel sem annyira, mint az első rész. És ennek az az oka, hogy a készítők nem merték nézőbarátabbá tenni a filmet. Ez az ő saruk.

  9. Az meg, hogy “leginkább az anyagiak miatt kellett folytatás” akkora bődületes baromság, mert ilyen alapon azt is írhatnánk, hogy “azért kellett a folytatás, mert a nézők kedvébe akarnak járni, és végre egy stúdió, amely nem (csak) a saját érdekeit nézi, hanem a közönséget akarja kiszolgálni.”

    mindkettő ugyanúgy igaz, csak ugye aki írja, az ezzel meghatározza a közhangulatot. ez olyan, mint human kvázi uszítani akarna, hogy “fúj, rossz stúdió!, hogy merészelik!” – ami elég WTF, hogy egy cég nyereséget akar magának, hiszen ez a működésének a lényege. láttam múltkor humant az utcán (nem láttam), amikor a mcdonalds előtt szentségelt (nem szentségelt), hogy megint visszahoztak egy régi sikeres szendvicset CSAK A PROFIT MIATT! hát, izé, mi más miatt. Ja, hogy azért, mert népszerű volt, és tudták, hogy most is népszerű lesz, szóval a fogyasztók miatt? Igen, ezt is lehetne írni, csak ugye akkor nem a stúdiók ellen szólnának a kommentek.

    Nyilván csak viccelek, nem ezért írja, de a látásmód sok mindent meghatároz. És ahogy a McD esetében, itt is lehet azzal érvelni, hogy a sikeres termékek a niche cuccokat is eltartják. Mi is lesz a következő pár Warner-film?

    The Goldfinch Warner Bros. 9/13/19
    Joker (2019) Warner Bros. 10/4/19
    Western Stars Warner Bros. 10/25/19

    Nincs több kérdésem.

  10. Az első film erős közepes volt a 80-as évek hangulat meg a jó gyerekszínészek miatt, a második fejezet napjainkban játszódva, felnőttekkel már épp hogy csak közepes film lett sajnos. Még mindig sok a jump scare, ez a rész már nyomokban sem tartalmaz horror hangulatot, inkább vígjáték volt. Ezt megerősíti a közönség is, hiszen a szülők hozták a kisgyerekeiket is, és egy horrorfilmhez képest túl sok nevetés volt hallható a teremben. A gyerekes flashbackek többnyire gagyik voltak, és nem is igazán passzoltak az idővonalba. (Mikor is volt idejük a lúzereknek Ben bungalójában bandázni a bohóc gyilkosságok alatt?) Túl hosszú, túl unalmas volt. 10/5

    Egyébként Kingnek ez a bohócos története mindig is túl értékelt volt, olvastam vagy 40 könyvet tőle, de még a top 30-ba se tenném be az AZt.

  11. Jaime Lannister: Nem volt túlértékelt könyv sohasem. Ez Stephen King magnum opusa. Ebben a művében összegezte mindazt a hatalmas tudáshalmazt,tudatalatti szorongásgócot,ami addigi életművében is jelen volt ugyan,de érett össze minden igazán. Mai napig a legjobb könyve. Persze kinek mi

  12. Nem olvastam a könyvet de ez a második rész iszonyúan tetszett és teljesen ráhangolódva nem érezten az eltelt időt.Óriási szó ez egy rekord hosszúságú horrortól.
    Az egyetlen negatívum a túlzásba vitt VFX amit már említett valaki.
    “Miska huszár” rettenetes volt. :)

  13. Nàlam 10/10 volt a film ugyanùgy mint sz első. Egyedüli zavarò a vège volt hogy ilyen mòdon vègeztek a bohòccal….

  14. Nekem is tetszett a film. Pláne a mostani felhozatalban ez egy gyöngyszem. Na jó néha elcsíphető valami kiemelkedő horror,de ez mindenképp oda tartozik. Az első rész valóban sokkal jobb volt a Gyerek szinészekkel(szuperek voktak), de hát ez a végkifejlett.
    Milyen király lett volna, ha az eredetitől eltérve rövid időn belül tért volna vissza Pennyise és ismét a gyerekek fognak össze.

  15. winnie: jogos, a Warner legalább másra is költi. Bár szerintem közhangulatot nem befolyásol ez a blog, de azzal a nem pontosan idézett kezdéssel azt festettem le, hogy milyennek érződött a film… még ha nem is az a célja a stúdiónak-filmkészítőnek, ez érződik. Nem kell mindent folytatni, hiába szerette a nép, vagy épp van még a könyvben más is.

  16. Kata: pedig ez a vég jól illett a film témájához, fura mert máshol is olvastam, hogy nem tetszik az embereknek, de remekül ábrázolta hogy feldolgozzák a gyerekkori traumáikat.

  17. Az eleje nekem összecsapottnak tűnt, nagy lépéssekkel menetel a film, hogy az említett közepénél meg belassuljon. Pennywise meg.. hát nem tudom. A régi filmben pont azt szeretem, hogy ott a bohóc elég pszihó és folyamat nyomja a beteg szarjait. Itt meg inkább tényleg egy jumpscare- bully volt, mint sem egy őrületbe kergető entitás. Amúgy a könyvben sem derül ki pontosan, hogy akkor ő most mi is valójában? Na meg a másik, eredetileg Richie karaktere nem meleg nem? Én úgy tudom, hogy nem volt semmi ilyemsi akönyvben, most akkor meg minek erőltetjük megint bele direkt a storyba ezt? Na meg nem úgy van, hogy Pennywise csak gyerekeket eszik?
    Simán lehetett volna ezt 3 részre is csinálni szerintem, vagy tényleg jobban megírni az egészet. Én mozira sem ajánlanám ezt a flmet, viszont a régi It-et simán újra nézném ott..

  18. Spoiler

    Számomra a végén felbukkanó hatalmas CGI Pók-Pennywise megölte ezt a filmet. Annyira szar volt, hogy nem igaz. Miért nem lehetett egy egyszerű fekete szőrös pók, az legalább nem tűnt volna ennyire gagyinak. Az pedig, hogy teljesen átírják a főgonosz megölését, számomra idióta húzás. Összemegy palacsintává ès szétzúzzák a szívét? Komolyan bruh?? Ez kurva rertardált, a könyvben legaláb van gore, meg ahogy utána széttrancsírozzák a kölykeit az extra jó megoldás. Itt meg megölnek egy palacsintát.
    Csalódás még, hogy Derry egyben maradt és csak a Neibolt utcai ház omlott össze. Egy ilyen töbmillió éves hatalmasság pusztulása nagyobb impacttal kell, hogy járjon, amit a könyv kitűnően reprezentál. A könyv elolvasásàt továbbra is ajánlom mindenkinek, ugyanis CSAK a filmek alapján egy nagy faszság az egész.
    6.5/10

  19. SPOILER

    18. Egyébként igazad van, a könyvben egy betű sem utal arra, hogy Richie homokos lenne. Nem tudom, mi a fràsznak erőltették bele ezt a dolgot Eddievel, de egy hatalmas WTF.

  20. Ja ès még egy nagyon fontos Spoileres dolog, csak elfelejtettem: Mi az,hogy Pennywise azt akarja, hogy hazajöjjenek, meg hogy hiányoztak neki? A könyvben pont hogy NEM akarja, hogy visszatérjenek, mert fél tőlük(amit többmillió éves létezése során először tapasztal) és mindent elkövet, hogy megakadályozza a vesztesek visszatérését. Ezért szabadítja ki Bowerst, hogy megölje őket, meg ezért használja fel Beverly vadbarom férjét, stb. Itt meg hazavárja őket, ez mekkora baromság? Pont a lényeggel ellentétes: AZ végre félt valamitől.

  21. AZ URATOK

    A könyvben is hazavárta őket, egyik áldozata vérével meg fel is irta a falra, hogy “gyertek haza”.

  22. Nagy horrorfan ként mondom hogy ilyen filmek kellenek!
    Az első rész tényleg egy fokkal jobb volt de ez a rész is köröket ver szinte minden mai horror film re! A 90 es első feldolgozásra meg főleg!
    Nem értem ezt a sírást a játékidő körül így is annyi mindent kivágtak!
    Mondom ezt úgy hogy én se olvastam a könyvet csak a tartalmát!
    Simán megnéztem volna a 4 órás vágatlan változat ot is!!
    Ilyen minőségben reboot olhatnák King többi könyvét is és nem lenne probléma!

    Ja és King cameo ja hatalmas volt!!!!! :D

  23. Horrornak gagyi volt, könyv feldolgozásnak szánalmas. CGI leprás és társai nevetségesek. Egyetlen parás jelenet a mama volt, amíg meg nem nőtt…

  24. Igényes adaptáció volt, igazi szerethető karakterekkel, drámával. Belecsempészve némi humort is. Érezni lehetett rajta az igazi King hangulatot. Örültem, hogy hosszú volt és nem csapták össze, nagyon jó kezekbe került az adaptáció szerintem. Nekem kifejezetten tetszett, hogy minden szereplő megkapja a maga kis epizódját.

  25. 7. – Hooligan

    Nagyon remélem egyébként hogy siker lesz ez a fejezet is és akkor 1-2 éven belül jöhet az egybevágott 4-5-6 órás változat is.

    meg nem lattam a filmet de ezt most nem ertem.

    mi kulonbseg ha megnezed egymas utan a kettot vagy egybe nezed meg a kettot? ugy ertem … olyan ugyse less hogy fogsz egy lemezt es rajta van 6 ora egyben. max 2 lemezes kiadasban, de az meg tok ugyanaz mint ami jelenleg van, 2 kulon film.

    na mindegy cask elgondolkoztam ezen, de nem kotekedesbol!

  26. Mate4182 – akkor nemcsak a kivágott jelenetek kerülhetnének bele, hanem esetleg az első részben is lehetne váltogatni az idősíkokat. Imádnám.

  27. oooh szoval ugy gondoljatok hogy osszevagnak a ket filmet es igy oldanak meg benne az idobeli ugralgatasokat

    oke ennek igy mar tobb ertelme lenne, bar szemely szerint nem sok eselyt latok ra hogy emiatt megvagjanak egy kesz filmet

  28. a rendező mondta, hogy lesz egy nagy változat, szerintem abban jobb lesz a tempó, és a könyvhöz hasonlóan ugrál majd az időben.

  29. Szerintem ha eredetileg is így csinálta volna (az első részt is), kevésbé szednék szét a 2. részt. Dehát nincs olyan, hogy mi lett volna ha:D

  30. Nekem legalább annyira tetszett, mint az első. Még a szétvállos, keresgélős rész is. 1 percre sem untam.

  31. Csak nekem nem világos, hogy a kínai étteremben miért azok a lények jelentek meg a szerencsesütikben, amik? A szemüveges fószernek egy szemgolyó, jó, fogjuk rá, hogy szemüveg nélkül semmit nem látott és félt a látása elvesztésétől…de a denevérnek pl. semmi magyarázata nem lett. És Beverly? Miért volt annak a kukacnak kisbaba arca? Arra gondoltam, majd mutatják, hogy esetleg az apjától lett egy vetélése vagy abortusza, de semmi magyarázatot nem kaptunk.

  32. Számomra a legnagyobb kérdőjel, és ha bárki tud válaszolni, örömmel fogadom :)

    SPOILER

    Ugye minden Vesztes elfelejtette az eseményeket és csak a vacsora alatt/után emlékeznek még csak Pennywise kilétére is. Ennek ellenére Stanley azért lesz öngyilkos mert fél, fél AZ-tól és fél attól, hogy ha újra leszámolás lesz, meghal, ergo ő emlékszik mindenre, annak ellenére, hogy ő is lelépett Darryből. Why?

  33. Nekem sokkal kevésbé tetszett, mint az első rész.
    Horrornak pl egyáltalán nem az, ami van az jumpscare/gore lehetőleg egész vásznat betöltően az arcomba tolva. (Jó azért a nénis így is f*sás volt :D) De ettől még bazári.
    A szinkron viszont nekem borzasztóan megölte a filmet, egyrészt Pennywise is sokkal harmatosabb, viszont az egyik srácnak konkrétan olyan volt a hangkeverése, mint az Alvin és mókusokból valamelyik rágcsálónak. Hogy a viharba nem tűnt ez fel senkinek aki dolgozott ezen? Jézusom. De nyilván persze csak így adták… ¯\_(ツ)_/¯
    Hader amúgy kellemes meglepetés volt, ellenben McAvoy-nak nem ez lesz élete szerepe.

  34. @Ben: mert így volt a könyvben:D
    Trollkodást félretéve, gondolom azért azt nehezen felejti el az ember, ha gyerekként szinte a fél fejét bekapja egy szörnybohóc és a húsába mélyeszti a fogait. – Ha az első részre hagyatkozom, simán hagyott ez benne akkora kimondatlan traumát, hogy a levél volt az utolsó lökés ahhoz, hogy végleg beleroppanjon az egészbe..

  35. Az első rész gyenge horror volt, addig ez – cinizmus nélkül mondom – , h 1 tök jó kalandfilmnek simán elment. Kicsit sok volt a cg.

  36. Most jutottam el oda, hogy megnézzem őket, de legalább egyben láthattam, nem kellett éveket várnom. Ami nem tetszett, hogy az első rész nagyon szaladt, annak kellett volna 3 órásnak lennie, és jobban ráfeküdni a csapatra és az összetartásra ahelyett, hogy a második rész visszaemléékezéseiből tudjuk meg, hogy jé, klubház is volt. Azok a régi szép idők a máásodik rész feszültségét erősen megtépázták, a régi verzió ebből a szempontból sokkal jobb volt. Aszínészek közül volt, aki ott volt jobb, volt, aki itt, pl. a régi richard thomasát szimplán utáltam, de Jonathan Brandis sokkal jobb volt az új gyereknél, vagy John Ritter az új Bennél. Összességében nem volt rossz, de újrázni inkább a régit fogom, a hangulatosabb első fele miatt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.