A First Blood írója beszólt

Úgy tűnik a Last Blood annyira letörte David Morrellt, akinek valamennyire köszönhető az első Rambo-film, hiszen az ő könyvén alapult, hogy nyilvánosan is negatívan nyilatkozott az új Rambo-pusztításról.

I agree with these RAMBO: LAST BLOOD reviews. The film is a mess. Embarrassed to have my name associated with it.

David Morrell

15 hozzászólás a “A First Blood írója beszólt” bejegyzéshez

  1. Spoiler lehetséges! Egyáltalán nem! Azt felejtik el, hogy Rambó már öreg túl van a hatvanon. Az egyik pontnál szinte halálra verik! De aztán bedzsihádozik és lenyom mindenkit, és megmutatja, hogy ő még mindig Rambo!

  2. Kicsit erős, de nagyjából igaza van és teljesen megértem.

    @Puffin: nem, ennyire nem gáz, egy közepes akciófilm ami nyomokban Rambo-t is tartalmaz.
    Szimpla filmnek oké, Rambo filmnek nagyon gyenge.

    Nem kellett volna a 4 után, az szépen lezárta a sorozatot.

  3. Az íróról annyit, hogy ő az eredeti regény végén (1972-ben) megölte Rambót… Arról nem is beszélve, hogy ha olyan módon filmesítik meg, ahogy azt megegírta, úgy biztos nem lett volna ilyen pozitív hős a figurából. A regényben Rambo egy agresszív, negatív jellemvonásokkal jócskán fűszerezett karakter, aki bizony megöli a rendőröket (míg a filmben nem öl meg senkit), megöli Teaslet is a végén. Teasle pedig pozitívan van ábrázolva a regényben. Sokkal árnyaltabb mindkét figura az eredeti műben, mint a filmben. De mint írtam ez a filmes Rambo nem egyenlő a regényben szereplővel. A filmes Rambo Stallone gyermeke teljes mértékben (felhasználva Morrell alapjait). A későbbi Rambo regények a film alapján készültek, nem Morrell ötletéből, hanem Stallone forgatókönyvéből. Nem vitatom el Morrel érdemeit, de az a Rambo, amit mindenki ismer, az Stallone érdeme.
    A filmről: Ez egy kőkemény akció dráma. És pont. Aki Stallone filmjein, illetve a Rambo szérián nőtt fel, annak minden perce aranyat ér. Azok a kritikák, amiket a film kapott (leszámítva az erőszakosságot, és a politikai felhangot), azt gyakorlatilag rá lehetne húzni az összes Marvel és vagy DC filmre 100 szoros joggal. Nincs szarul fényképezve, nincs rosszul rendezve a film. Stallone jól játszik, hisz ő maga Rambo. Nem vagyok filmkritikus. Nem érdekel, hogy más nagytudású „szaki” milyen vélt vagy valós, sznob vagy dilettáns hozzáállással mond véleményt a filmről. Nyugodt szívvel ajánlom azoknak a 30-as, 40-es embereknek, akik tudják értékelni Stallone filmjeit, és szerették a karaktert, mert velük együtt öregedett. Nálam 10/9

  4. Azért az nem úgy van, hogy Teasle annyira pozitív karakter a regényben, ugyanúgy szemétkedik Ramboval és a végén már teljesen a megszállottja lesz, gyakorlatilag már haldoklik és élete árán is meg akarja ölni Rambot, kerül amibe kerül.

    Azzal a részével viszont egyetértek, hogy a mozivásznas Rambo nem ugyanaz a Rambo, mint akit Morrell megálmodott és valójában semmi joga nincs ilyen alapon kritizálni a filmet és a karaktert. Ritka az ilyen, de az a helyzet, hogy a First Blood sokkal jobb megfilmesítve, mint regény formájában, szerintem. A regényben valahogy minden karakter olyan egysíkú.

    Egyébként leforgatták anno, ahogy Trautman lelövi Rambót a First Blood végén, a 4. rész álom jelentében is benne van, csak aztán a potenciális folytatások miatt nem ez lett a hivatalos zárás.
    https://www.youtube.com/watch?v=jp1mdSQ4BfI

  5. Még nem láttam a filmet, de ismerve magamat, Jones-al fogok egyetérteni. Az említett korosztálynál magas a nosztalgia faktor és nem tudom elképzelni, hogy Sly olyat csinált volna Rambo-ból, ami minimum ne “fogyasztható” lenne.

  6. klisé, de nekem jobban tetszett a könyv anno.

    de páran nem olvasták el, mivel ért egyet az író. a lényeg, hogy nem pusztán azzal, hogy szar a film, hanem azzal, hogy milyen ideológiákat testesít meg. De persze ezek egy része pl. a 2-3-4-re is igaz :)

  7. Az, hogy a mexikóiak lettek most beállítva gonosznak (a mexikói drogkartellek létező dolgok) és ezáltal Trump-al lettek párhuzamba hozva a készítők, bullshit :D :) Ez arra enged következtetni, hogy akkor nagyon óvatosan kell bármilyen országhoz nyúlni, mint az ellenfél szülőországa, mert akkor mindig elő lehet húzni valami történelmi vagy politikai kifogást, hogy miért rossz…. :/

    Annyi az egész, hogy Rambo arrafelé él, ahol ezek a bandák élnek, kik jöjjenek ellene, eszkimók? :D

  8. @Soldierdsgn:

    Pont ezért nem akartam megnézni mostanában, mert már a csillagok állását is aktuál politikai vetülete alapján elemzik. Biztos van, aki szerint fehér felsőbbrendűségi bandák kellettek volna, egyébként talán akkor kisebb lett volna a felháborodás.

  9. Nem akarom védeni a filmet, hisz még nem láttam, de most ez, hogy hogy van Mexikó ábrázolva…az ign-en a Zalaba Feri írta, hogy kvázi Mordornak van lefestve, stb. Most nem azért, de a Sicario-ban nem így volt megjelenítve? Érdekes, ott mintha nem emlékeznék ilyen felháborodásra.

  10. Zsírfeka, jartal mar Mexikoban? :)
    A Sicarional valoszinuleg azert nem volt felhaborodas, mert osszehasonlithatatlanul arnyaltabb es osszetettebb a film. Kezdve azzal, hogy maguk az amerikaiak is sokszor legalabb annyira gazosak: gondolj csak a masodik resz gyerekrablasos utcai kivegzeses kavarasara, meg ahogy el akartak varrni a szalakat, stb.

  11. Remélem, hogy a Rambo 2-ről és 3-ról ugyanez a véleménye. Mert az új film a kevesebb akció és néhány új dolog ellenére ugyanazon a szinten van. Sőt önmagában a filmbéli John Rambo teljesen elüt az író által elképzelt Rambo-tól.
    Szóval innentől kezdve röhejes, hogy a filmet kritizálja.

  12. repeater aka Zsírfeka: szerintem olvasd el mivel van baja, aztán nézd újra a Sicariot. Vagy csak úgy nézd újra a Sicariot, “Rambo” kommentje után.

  13. SZSZFilm: meg fogsz lepődni, de ha jól látom csak az egy és a 4 tetszett neki nagyjából, a háromhoz pl azért vállalta el a film regényesítését (ugye még manapság is szokás kiadni ilyen formában a sikerfilmeket, utólag írva ezeket), hogy korrigálja a karaktert a filmmel szemben :) Szóval innentől kezdve nem tudom mi röhejes, hogy 1 sor után elítélted az írót, aki esetleg tudja milyen karaktert talált ki, és azzal hogy megy szembe a Rambo 5?

  14. Azért ezt a csávót nem sokan ismernék a Rambo filmek nélkül :) most is csak a film kapcsán kapott nyilvánosságot szélesebb körben a véleménye.
    Mexikó meg ….. hm mondjuk Ciudad Juarez a világ legveszélyesebb városa…. hetente lógatnak fel lefejezett hullákat lámpaoszlopokra a helyi kartellek. Szóval Mordor egy bölcsöde ahhoz képest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.