#elhanyagoltnovember

Miközben nem borotválkozunk, esetleg nonuttolnak páran, gondoltam ideje elővenni pár kisebb valamennyire radar alatti filmet. Nem csak nekem, hanem nektek is. Olyasmit, amire moziba nem mentetek, vagy épp be sem hozták a mozik, de valamiért bepróbáljátok.

Ez lenne a kihívás. Nem akartam túl nagy célt kitűzni, szóval végül heti 2 filmnél kötöttem ki, az 8 esélyt jelent valami jóra. Mármint nyilván annyit néztek, amennyi jól esik, de itt poszt csak heti kettőről lesz. Remélem csatlakoztok. Nem (csak?) azt kell nézni, amiről lesz röpke, hanem bármit, ami valamiért felkeltette a figyelmetek, de nincs teleplakátozva vele a világ, a mozik, és az összes weboldal. Adjatok esélyt valaminek!

35 hozzászólás a “#elhanyagoltnovember” bejegyzéshez

  1. Nálam az utóbbi idők kellemes csalódása a Jákob lajtorjára újra és a Prospect volt (ez utóbbit ha jól tudom limitáltan be is hozták moziba). Előbbi a kritikák ellenére szerintem hozott egy kellemesen új megközelítést illetve a paranoid, deprimáló atmoszférát is jól szállította. Utóbbi kapcsán meg egyetértek az átlag kritikákkal. Maga a megalkotott világ van annyira érdekes és egyedi, hogy szívesen néznék mást is ebben az univerzumban. Hogy legyen valami a negatív is, az In Fabric a felcsigázott érdeklődésem ellenére is egy moslék lett.

  2. S ha már challenge, az alábbi radar alatti filmeket terveztem be erre a hétre; Captive State, Wounds illetve az új Doom adaptáció. Ha valakinek van megosztanivalója a fentiekről, szívesen venném. :)

  3. Volt szerencsém a Lighthouse-t moziban nézni, nekem év egyik legjobb filmje lett azonnal

  4. A felvetés nagyon jó, mi hónapról hónapra beiktatunk ilyeneket ha az újak kifogytak. De hogy kifejezetten radar alattiak abban nem vagyok biztos. A múlt hétvégén pl. végre befért a Nolan féle Following. Az idén pótolt és jól sikerültek kategóriába került Dennis Villeneuve oscarra jelölt Ferperzselt Földje, Eddie Murphy drámája a Mr. Church, az elmebeteg folytatás Náci Zombik 2 vagy a sorozatgyilkosos Travolta-Gandolfini-Leto-Hayek szereposztású Gyilkos Szerelem.

    Aki viszont igazán radaron alul van éppen ezért szeretném felhívni rá a figyelmet az egy spanyol rendező: Oriol Paulo. Csavarokkal teli misztikus thriller alkotásai El Cuerpo (The Body / A hulla) és a Contratiempo (The Invisible Guest) nekem nagyon bejöttek. Idén a netflixen vált elérhetővé Durante La Tormenta (Mirage) filmje simán top10-es a 2019-es listámon.

    Bachstein: Wounds borzalmasan gyenge volt pedig Armie Hammer nagy kedvenc. A pontszám stimmel!

  5. @Bachstein
    a Wounds elég érdekes filmecske, de nem volt túl meggyőző Nekem. az alapötlet szokatlan, de a kivitelezés eléggé összecsapott.

  6. Ami így elérhető, mert pl a The Lighthouse-t én is megnézném, de nem adja a helyi mozi…
    A Parasite nagyon meg a The Laundromat is tetszett nemrég, mondjuk ezekről voltak is itt posztok.
    A 2018as Bordert szoktam ajánlani mindenkinek aztán jönnek és megpofoznának :D

    Amit én bepróbálok majd az pár Pattinson film lesz szerintem, pl High Life és Good Times

  7. The art of racing in the rain nekem tetszett. Aki szereti a kutyás filmeket, meg Kevin Costnert (a kutya hangja), annak be fog jönni.

  8. Bachstein: a Wounds nálam nagyon félrement, darabokra hullott, pedig imádtam a rendező előző filmjét, az Under the Shadow-t.

    Nagyon “under the radar”, ami nálam nagyon betalált az a Thunder Road volt. Bámulatos, amilyen fegyelemmel Jim Cummings össze tudta hozni kb. egyedül az egészet (rendezte, írta, főszereplő, meg azt hiszem volt keze a producerkedésben, és valamilyen szinten a zenében is). Nagyon kis kompakt karakterrajz.

    Ezen kívül még ami pl. ma este volt, az a Jennifer Kent-féle The Nightingale. Nem értem, miért nem kapott nagyobb publicitást, bár nincs olyan erős, mint a The Babadook, szerintem minimum érdekesnek mondható.

  9. Erre a hosszú hétvégére összeállítottam egy listát:

    Crawl
    Little Monsters
    Blinded by the Light
    The Peanut Butter Falcon

    Aztán persze valahogy teljesen elcsúszott ez a három nap, szóval ezeket görgetem magam előtt. :)

    Ehhez csatlakozik majd a héten az Official Secrets…

    + még vár rám egy komoly pótlás: Az átkelés madarai

  10. A Lighthouse-t tervezem moziban nézni.
    Illetve adok esélyt a következőknek.
    High Life, Dogman, Skin, Unsane, Phantom Thread, Under the Silver Lake.
    Megfogadom, hogy nem szenvedem őket végig, mint ahogy szoktam. Fél órát kapnak, ha nem jó, vagy érdektelen, megy a levesbe.

  11. The Florida Project, Stronger. Mindkettő remek dráma nagyon jó alakításokkal. Jake Gyllenhaalnak mi a fenét kell még tennie azért a nyomorult oscarért?

  12. Még nyáron láttam a Grace Moretz-es Gretát. Középerős thriller meggyőző alakításokkal és magyar vonatkozással. Akit a trailer meggyőzött, szerintem tehet vele egy próbát.
    A High Life-nak fogok még nekifutni még egyszer, kipihenten. Első alkalommal a felénél bebóbiskoltam, pedig az alapkoncepció nem tűnt rossznak.

  13. Én a In the Shadow of the Moon-nak fogok esélyt adni a héten jókat hallottam róla. Human te nem láttad esetleg?

    Prospect tetszett ami kis film volt. Ja és az utóbbi idők legjobb meglepetése az Upgrade ha valaki még nem látta nézze meg feltétlenül.

  14. woundsot tényleg hanyagoljátok, borzasztóan gyenge:D akkor inkább us, vagy midsommar. Abból a rendezőit lehet, beiktatom novemberben.

    Contratiempo-t (The Invisible Guest), Durante La Tormenta-t (Mirage), Upgrade-et én is bátran ajánlom, nagyon jók.

    Nem tudom, a Hotel Mumbainak mekkorát szólt a marketing bombája, de az is meglepően durvára sikeredett. Ha már Armi, akkor inkább ez, mint a wounds.

  15. Bachstein:
    Greta nekünk is tetszett! Sajnos a kritikusok és a közönség nagy része is lehúzta. Csak erősíteni tudom a véleményed: akit felcsigázott az előzetes az tegyen vele próbát!

  16. Mi éppen ezt nézzük és muszály ideírnom akkor is,ha nem egész estés film. Ez pedig a Csernobil mini sorozat.
    Mindössze öt részes. Mindenkinek ajánlom.

  17. Egy 2013-as filmet ajánlanék mindenkinek. Egyik személyes kedvencem és bárkinek, akinek beszéltem róla, még sose hallott a filmről.

    The Way Way Back – Sam Rockwell, Steve Carrell, Toni Colette…

    Legfeelgoodabb film amit életemben láttam szerintem. Bármikor meg tudom nézni. Ilyen takony időben még jól is eshet megnézni! :)

  18. Nekem az egyik kedvenc film jelenetem, mikor Rockwell elnyomja benne az I need a heroe-t. :D

  19. Nem a közelmúltból való ugyan, de az utolsó podcast eszembe juttatta a kedvenc norvég thrilleremet, amit Jo Nesbø egyik könyvéből vittek filmre. A hétvégén ezt néztük újra itthon. Melegen ajánlom mindenkinek, mert nagyon szórakoztató. A szereplőgárda javarészt ismeretlen (kivéve talán Nikolaj Coster-Waldau személyét), de ez ne tartson vissza senkit, mert a film elejétől a végéig izgalmas és vicces. Hogy melyik is ez? Fejvadászok, 2011. (Hodejegerne)

  20. Javaslom a Rocketman-t, nekem érzelmileg eléggé betalált, a Bohemian egy Wikipedia ehhez képest.

  21. Megnéztem a Woundsot, dacára a negatív kritikáknak, és kifejezetten tetszett. Egyrészt nem a bevett zsáner formulát követi, végig feszültségben tartott és szerintem elég sok értelmezést rá lehet húzni. A karakterdráma, Will konzekvensen széthulló élete és beleszarós, piti életstílusa adja az alapot, amire szépen simulnak rá a horror elemek. Az én értelmezésemben rá tudtam húzni a történéseket egy konzekvens szimbólumrendszerre, és láttam a mélységét és tartalmát az alkotásnak, a “plot hole” – ok ellenére is. Ha gondoljátok, szívesen kivesézném valakivel a filmet. Részemről ajánlós Human, szerintem ne hagyd ki.

  22. Bachstein: érdekes. Számomra az észveszejtően elnyújtott és lapos (de bonyolultnak látszani akaró) nyitójelenet után a film egyre inkább elveszítette az egyensúlyát. Ennélfogva számomra nulla feszültség volt. A groteszk-részekben volt potenciál (mármint arra a két-három másodpercre, amire bevillantották), hogy rémisztőek legyenek, de annyi feldobott szál volt, hogy szinte semmire nem volt idő kibontani. Éppen ezért a film minimálisan sem volt félelmetes. Mire véget ért a mozi, úgy éreztem, hogy ez pont elég lett volna első felvonásnak.

    Ami a karaktereket illeti: számomra végig csak toporzékoltak és azt sem tudták, merre menjenek, vagy milyen filmben vannak. Úgy éreztem, Anvari nem igazán tudja, milyen filmet akar készíteni, vagy mit is akar mondani. Vagy éppen talán nem tudta, hogyan is foglalja össze az egészet hatásosan, 90 percben. Pedig nagyon szépen felépítette az Under the Shadow-ban a karaktereket, valamint a szituációt, amiben ragadtak, hogy aztán az utolsó fél órában, kiérdemelten a frászt hozza ránk…

  23. human:
    Nagyon tetszik az ötleted, szívesen olvasnék ilyen ajánlókat, tippeket rendszeresen!
    Lehetne ez egy visszatérő topic?

  24. Adam Knight:
    Csatlakozom hozzád. lehetne minden hónapban egy ilyen #kimitajánl? kommentszekció, akár tematikusan is. Csomó film ami elkerülte eddig a figyelmemet felkerült a watchlistemre!

    Persze nem akarom megszabni humannak, hogyan vigye az oldalt :D

  25. Az én #elhanyagoltnovemberem eddig:
    – Samurai I&II: Mindig is szemeztem a könyvekkel, és most, hogy a Criterionokat elkezdtem beszerezni, kipróbáltam a Samurai Trilógiát. Meglepően szórakoztató és élvezetes filmek, legalábbis azoknak akik szeretik a szamurájokat és a hozzájuk kapcsolódó történeteket.
    – Wild Strawberries: Az első Bergman filmem. A barátaim ő és Tarkovsky filmjeit nem szeretik, s hasonlónak tartják őket és mivel amiket láttam Tarkovskytól, megkerestem a kb legrövidebb Bergman filmet, hogy meglássam hogy milyen rendező s milyen filmeket csinált. Nem hittem hogy élvezni fogom, ezért kerestem meg a legrövidebb filmjét. Nos, ezt is élveztem. Érdekes volt látni ahogy filmen megjeleníti a Borg professzor (Nem Star Trek :D) önismereti hibáit. Nem tudom ajánlani mert nagyon lassú és nagyon svéd, de akinek van mersze és türelme hozzá, az élvezni fogja.
    – A Brief History of Time: egy egészen érdekes egyvelege egy dokumentum filmnek Hawkingról és a címadó könyvének az adaptációjának. Valahogy sokat akart markolni, így nem lett végül se tudományos ismeretterjesztő, se dokumentumfilm. Aki olvasta a könyvet nem fog új dolgot megtudni, maximum Hawking életéről, de Philip Glass zenéje kárpótol. Akit érdekel a téma annak csak ajánlani tudom, de ne számítson sok újdonságra a filmtől.
    – Y Tu Mamá También: Alfonso Cuarón tragikomédiája sok erotikával nyakon öntve. Az öt film közül ezt tudom a legjobban ajánlani bárkinek, igazi érzelmi hullámvasút, a jó értelemben. Egyszer nevet az ember, egyszer majdnem sír. Illetve Lubezki itt is hozta a formáját a gyönyörű képeivel.
    Majd ha lesz több is az #elhanyagoltnovemberhez, megírom. Mindenkinek további kellemes filmnézést és jó élményeket!

  26. Én mostanában az elmúlt évek kötelezőit pótoltam. Sajnos pótolni mindig van mit… :)

    Coherence – Mindfuck sci-fi. Érdemes a lehető legkevesebbet tudni róla a megnézése előtt, ha valaki még nem látta.

    Victoria – Közel 2,5 órás, vágás nélküli dráma.

    Who Am I – Kein System Ist Sicher – pörgős és fordulatos hacker film

    La piel que habito / The Skin I Live In – Pedro Almodóvar szenzációs agymenése.

    The Wailing – koreai NAGYBETŰS horror, régen láttam már ilyen jót a műfajon belül

    De behandeling / The Treatment – sötét és nehéz thriller

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.