RIP Vader

Még az emlékét is szétkardozzák. Őszintén szólva nem érzem, hogy valami nagy dolognak lenne vége, úgyis jön a sok további Star Wars anyag majd. Bejött a marketing az Avengersnél, szóval most bepróbálják itt is. Ennyi.

53 hozzászólás a “RIP Vader” bejegyzéshez

  1. “Még az emlékét is szétkardozzák.”

    Ha hozzá vesszük azt, hogy az Uralkodó visszatér és (valószínüleg) Rey öli meg, akkor valóban így.

  2. Hát ez a legalja! Nagyon nem méltó Vaderhez, és kicsit se SW-os. Becsülettel lezárták Anakin sztoriját, most meg szétbarmolják egy csilivili poszteren. Rugdossák a halott oroszlánt. Nem szoktam marketing anyagokat kritizálni, de ez nálam nagyon mellé ment.

  3. Szerintetek Anakin feje benne van a sisakban, vagy a kremálás után kikanalazták belőle a maradékot?

  4. Szerencsére 83-ban már készült egy tökéletes lezárás a Star Wars Sagahoz. Az utána készített fan fiction darabokat, akinek gyomra van hozzá nézze csak.

  5. Nagyon helyes, kardozzák csak szét minél jobban. Ahogyan Kylo (és szerintem Rian Johnson is rajta keresztül) is megmondta a TLJ-ben, ideje leszámolni a múlttal végleg.

    Pusztuljon el csak a régi filmekre való összes utalás, karakter stb. hogy végre tovább léphessünk. A Star Wars univerzumban sokkal több van annál amit eddig láttunk. Akinek a eredeti trilógiai a világ netovábbja azzal nincs bajom, én is szeretem őket de lassan ideje mindenkinek továbblépni és elfogadni, hogy nem lesz minden mindig ugyanolyan és ez vonatkozik a Star Wars filmekre is. Inkább most számoljanak le az eddigiekkel, hogy most már valami másabb, új felállást vagy időt mutassanak be később.

  6. 7: Elég szomorú, hogy ilyen antikarakter, senkiházi, nyomorékokkal kell elképzelni a jövőt mint Kyloka, Mary Sue Rey és a random feka meg random pilota. Ezekért érdemes elfelejteni a múltat. Ja nem.

  7. Crash:
    Ahhoz, hogy tovább lépjünk az első 6 részen nem lett volna szükség egy olyan trilógiára, ahol először az eredetit majmolják és aztán megöljék azt.
    Az kellett volna csak, hogy már a 7. résszel egy teljesen új sztorit kezdenek el, ahol nem a Skywalkerek állnak a középpontban. Egyáltalán nem volt szükség a régebbi részek másolására és meggyalázására.

  8. Mate851: Kylo szerintem kifejezetten érdekes lett a TLJ-ben. Kár, hogy attól most hátra arc lesz, mert a maszkos baba jobban fogy, mint a sima.

  9. 8. mert az eredeti trilógia karaktereit nem tudtad egy mondatban elintézni. sem anakin, sem luke nem volt mary sue.

  10. Remélem a közelmúlttal fog leszámolni az uralkodó és elintézi ezt az egész mickey mouse brigádot. Annyira jó könyvek vannak, amik hűek az eredeti sw világhoz, és mégis egy ilyen fost csináltak belőle. (kivéve Rogue One)

  11. Azok élő, lélegző karakterek, motivációkkal kapcsolatokkal, célokkal. Az újakról ez nem igen mondható el.

  12. Mit tudunk Reyről 2 film után? Semmit.

    Mit tudunk a random fekáról 2 film után? Semmit. Pedig még érdekes is lehetett volna de szimpla comic relief lett belőle igen gyorsan.

    Mit tudunk a random pilótáról 2 film után? Semmit.

    Kylo talán a kivétel de ő meg egy durci kis pöcs, semmi értelme a motivációjának. Senki nem mondta neki, hogy nagypapa is jó útra tért, ne játszd itt az arcod hülyegyerek? :D

  13. “Mit tudunk Reyről 2 film után? Semmit.

    Mit tudunk a random fekáról 2 film után? Semmit. Pedig még érdekes is lehetett volna de szimpla comic relief lett belőle igen gyorsan.

    Mit tudunk a random pilótáról 2 film után? Semmit.”

    Nem ez a kérdés, hanem az, hogy Rey karakterén kívül a többiek kit érdekelnek?

    Az eredeti trilógiában volt egy Boba Fett, akinek alig volt pár jelenete, mégis imádták az emberek, külön filmet akartak. De egy csomó eredeti figura volt még. Az új mellékszereplők közül nekem mindenki ellenszenves. A fekának, meg az ázsiai csajnak az előző rész végén már meg kellett volna halnia. De ez is mennyire fájóan életszerűtlen, hogy a katonák helyett beültetnek a csatába, azokba a szakadt siklókba egy dagi ázsiai karbantartót(?)

  14. 13. dzsongun
    Azon felül hogy valakinek tetszenek e az új filmek vagy sem, a tényeket nehéz megcáfolni. N flame wart akarok, de ilyen hülyeségeket leírni nem kéne.

  15. De még az előzménytrilógiában is volt egy Mace Windu, stb. Vagy Darth Maul. Itt meg mi van? Trónok harcás gagyi rohamosztagos, meg a többi, totál érdektelen karakter.

  16. Pufó
    Tények? Hogy az új karaktereknek nincsenek motivációi, céljai és kapcsolatai? Ezek tények?

    oké, legyen.

  17. és mace winduról meg darth maulról mit tudtál meg? : DDD

    namindegy, hagyjuk, ti, igazi fanok, úgyis meggyőzhetetlenek vagytok

  18. Ez nem fanság hanem puszta tények. Luke Mary Sue? Nem. Felkészül (!!!), elbukik. Tovább képzi magát. Rey? Talál egy kardot és minden felvezetés nélkül lenyom egy Ren lovagot. Kapiche ?

  19. 20. ha gondolod, nagyon hosszasan beszélhetünk erről, ha human is hagyja, és a főnököm is lelép dél körül, de addig inkább bele sem kezdek : D

  20. Puffin: azért Luke felkészülése is fura, addig tart, míg a Falconnal meglépnek a birodalmiak elől, majd elugranak a Bespinre. Nem tudjuk, ez pontosan mennyi idő, de nehéz lenne nehány napnál többet tippelni.

  21. “17. és mace winduról meg darth maulról mit tudtál meg? : DDD

    namindegy, hagyjuk, ti, igazi fanok, úgyis meggyőzhetetlenek vagytok”

    Nem ez a lényeg, hanem az, hogy ezek érdekesek és pár képkocka elég volt ehhez. Yodáról a régi trilógiába mit tudtunk meg? Semmit, de pár jelenet elég volt ahhoz, hogy kb. csak a legnagyobb tisztelettel lehet róla beszélni és még többet akarunk belőle. A feka csávónak már 2 részen keresztül néztük a zihálását,de kurvára nem érdekel se a múltja, se az, hogy mi lesz vele, mert egy totál felesleges sablon karakter. De ugyanez igaz a pufi csajra meg a pilóta csávóra is. Vagy a GOT-os “elit” rohamosztagosra. Mint karakter engem egyedül Rey, meg Snoke érdekel, hogy 1-2 kérdést helyre legyen téve. Illetve Snoke azért, mert az ő halála eléggé magyarázatra szorul és az is érdekes, hogy hogy bukkanhatott elő a Birodalom bukása után.

  22. Azért az a szemellenző ott van.
    Rey azért tudta a 7-dik részben megállítani Kylo-t, mert rohadtul átjárják a midikloriánok. Jobban mint előtte bárkit. Szóval neki csak a hitre volt szüksége, hogy ezek a dolgok valóban léteznek. Luke-nek kellett azért pár nap felkészülés Obi-Vannal a negyedik részben.
    Azzal mondjuk simán egyet értek, hogy az eredeti trilógiában volt egy-két emlékezetes karakter, de Mace Windut ide venni azért botorság, mert egy Samuel L. Jacksonról beszélünk. Azért az enyhén nagy különbség. Amivel nem értek egyet, hogy (és itt jön a szemellenző) egyszeri (kétszeri) megnézés után várod ugyanazt a hatást és ikonikus figurákat, mint az eredeti trilógiánál, amit láttál fél tucatszor rossz esetben, jobb esetben 10-szeri újranézésen is túl vagy rajongóként, plusz mindenki róluk beszélt az elmúlt 3 évtizedben a szintén tucatnál is több újranézésekkel, plusz a könyvek stb… 30 év hype-ját hogy akarod reálisan összehasonlítani azzal a 6 évvel, amit az új karakterek kaptak és amiben esélyük se volt akármire, mert már azelőtt ment rájuk a negatív kritika, hogy egyáltalán a képernyőre kerültek volna.
    Az eredeti trilógiából tényleg Boba Fet volt az egyetlen, akire első megnézés után is emlékeztem, de úgy hogy róla már hallottam korában is. (egyébként szerintem kb 3-szori (1+2 újra nézés) nézésen vagyok túl az epizód 4-6 esetében és kb 3-szor láttam az epizód 1-3-at is, talán az 1-2-őt láttam 4-szer, mert kísérletet tettem pár éve az egész sorozat végég nézésére, de már az EP 2 is felbaszott az EP-ban meg Padme és Anakin első közös jelenete közben kikapcsoltam a picsába és azóta se tértem vissza (ennek már úgy 4 éve.)

    Mondjuk az új filmeket az se segíti ebből a szempontból, hogy a 7-dik egyfajta remake/reboot-ja a 4-5-nek (szerintem kurva jó remake, adott nekem számos olyan extra részletet, amit Lucas nem tudott anno megcsinálni, mert pénz meg technikai korlátok etc…), ami sokaknál kiverte a biztosítékot (nem mondom, hogy nem teljesen jogosan – engem nem zavart), a 8-dik meg egy érdekes elmélet totális kihagyott ziccere. Szarul volt felépítve és igazából totálisan szembe ment azzal amit a 7-dik rész elkezdett felépíteni. Ha ezek a dolgok koherensen lettek volna összefűzve akkor működhetett volna, de ez nem a karakterek hibája.

    Szóval szerintem, ha ezeknek a filmeknek is lett volna esélyük ugyanarra mint az eredeti trilógiának, akkor sokkal jobban emlékeznél ezekre a karakterekre is. De 30 év folyamatos pozitív hype-ját összehasonlítani az elmúlt 6-7 év folyamatos első pillanatos sárdobálásával, mert már a 0-dik percben ugyanazt a hatást várod, ami felépült benned 30 év alatt, az azért eléggé gáz. Szóval ott van az a szemellenző rendesen.

  23. Biztos az új terminátor, alien meg satöbbi franchise filmek is csak a szemellenző miatt szarok, nyilván. Mesélj még 😆

  24. Nekem ez belemagyarázás, Windu nem azért volt jellegzetes csak, mert Jackson játszotta, hanem amolyan kakukktojás volt, mind a rendben, mind a tanácsban. A jelenlegi karakterek közül Kylonak van rendes fejlődése és Lukenak volt. A többiek sablon “hihihehe” karakterek, akiket kb egy 13 éves találhatott ki. Nem értem Poe és a feka miért akkora haverok, nem értem hogy a feka miért akarja Rey-t folyamat megmenteni stb stb. Nincs igazán mélysége nekem az új karaktereknek vagy legalább a látszata annak. Jango Fettben vagy Gríveszben (nem tudom h írják helyesen, ezen most lépjünk túl) karakterei sokkalta érdekesebbek voltak, mint pl a mostani “filler” szereplők. Ez a midiklorian meg mindig valakiben a legerősebb magyarázat még 2001-ben elment, de most ez így már eléggé tré. Ismételgetni az elmúlt 30 évet újrasziezve nem eléggé kreatív dolog..

  25. Azért azt tegyük hozzá, hogy Rey azért tudta lenyomni Kylot a TFA-ban mert szerencsétlen hülyét hasba lőtték egy kurva nagy mordállyal és alig állt a lábán. Az a párbaj az egyetlen értékelhető dolog az új trilógiában számomra.

  26. 27. hát, ez egy erős ellenérv lett

    28. miért volt kakukktojás? a kardja, netán a bőre színe miatt?

  27. 29. így van, a fizikai fájdalom mellett, mentálisan sem volt egyben, hiszen egy perccel korábban megölte a saját apját, ami nem feltétlen azt a hatást váltotta ki, amit remélt, miközben Rey csak arra kellett összpontosítson, hogy legyűrje Kylot és elhúzzon a picsába (meg hát, gondolom vele volt az erő). Az sem mellékes, hogy Kylo élve akarta Reyt (az meg már csak puszta feltételezés, hogy valószínűleg korábban nem küzdött más fénykardforgató ellen). nem volt abban semmi meglepő.

  28. dzsonzonzon

    A jelleme miatt talán? Ne legyél ennyire korlátolt és kisstílű, hogy egyből rasszra akarod keverni ezt a lapot.. Ahhoz képest, hogy a békét és a tárgyalást hirdetik a jedik, ahhoz képest eléggé agresszív és komor volt az öreg Windu. A megjelenítés csak hab volt a tortán.

  29. 36. (a rasszos dolog, csak egy szar poén lett volna, sry, nyugi) Az egész jedi “vallás” egy elbaszott dolog, sokkal több szarságért felelősek szerintem, nem csak Windunak tulajdonítanám ezt, de ez egy más téma : D

  30. szarok bele mi lesz ebből, de amíg csak “random feka”-két megy a vita, addig inkább hagyjuk is, nem? miért nem “random kibukott rohamosztagos” vagy akár az “random fekete karakter”, ha már mindenképp a rasszra akartok koncentrálni ahelyett, hogy ténylegesen milyen volt a karakter. Szerintetek komolyan vehető a szereplőről a kritika, ha ezzel a felütéssel indítjátok?

    (ez a számokra hivatkozás sem az igazi, mert volt egy moderálásra várva és mindent eltolt:)

  31. Hú, baszki human. Mindjárt nácik leszünk, azért tartjuk őket teljesen érdektelennek nem? Mace Windut hoztuk ellenpéldaként, mint olyan karakter, aki keveset szerepel, de mégis tök jól működik. De a kiemelt rossz új karakterekből 2 fehér, szóval nem is értelek, kurvára nem a rassz a lényeg. Úgy viselkedsz, mint egy tipikus sjw. Egyébként nem tudom még hány fekete karakter van az új részekben, de amikor fekát ír valaki, akkor egyből tudni kiről van szó, ne ezen lovagoljunk már.

  32. Dzsonzon, ha nekem szólt, nem ellenérv volt, nem is érv, csak észrevétel. Arra reflektálva, hogy Ray nem kapott kiképzést. Anakin meg már porbafingókent is túlkoros volt, tehát arrafelé egyénfüggő, ki mikor válik érett erőhasználóvá, vagy tanítvánnyá. Ettől nem lesz érdektelen számomra egy karakter.

  33. csuszu1, nem neked, szorri, csak elcsúsztak a válaszok. Puffin terminátoros kommmentjére ment

  34. Tudom, hogy itt gyűlölni kell a kritikusokat, de ezen a ponton szerintem egy SW-posztnál ez többet mond minden szónál:

    https://www.bfi.org.uk/news-opinion/sight-sound-magazine/reviews-recommendations/stars-wars-episode-iv-new-hope-archive-1977-blockbuster

    Egy ’77-es kritika a Star Wars-ról. Sight and Sound, nem más. “A monumentally empty blockbuster”. Szerintem ez azért fontos, hogy helyén kezeljük az egészet, és tudjuk, mikor játszik közbe a nosztalgia, egy olyan “univerzumnál”, amit már nagyon régen jóval többnek vesznek sokan, mint ami az valójában.

  35. “Hú, baszki human. Mindjárt nácik leszünk, azért tartjuk őket teljesen érdektelennek nem? ”

    nem ezt írtam, de szerintem aláássa a véleményt a nyelvezet, nem komolyan vehető a Finn kritika tőle. Persze ha az a cél, hogy könnyen lesöpörhető legyen, hiszen ezzel azt éritek el, akkor csak hajrá.

  36. @ anthony711

    Végre valaki leírta/beírta rajtam kívül is…
    Én a mai napig pont ezért nem értem, mégis mit várnak emberek a Star Wars-tól, mikor a klasszikus trilógia semmivel sem komolyan vehetőbb. A nosztalgiát tartom az egyetlen magyarázatnak, azaz aki gyerekként a száját tátotta az addig példátlan látványon, hangokon és hangulaton, annak az a látvány, hangok és hangulat jelenti a SW-t és minden későbbi részben azt akarná visszakapni. De persze ez lehetetlen, mert már ő sem ugyanaz meg a világ sem ugyanaz, mint akkor.
    Ez van.
    Aki ezt elfogadja, az jót szórakozik az aktuális epizódon,aztán túllép rajta és ennyi.
    Akinek a klasszikus trilógia a vallása, az meg szenved.

  37. human, azzal neked kell kezdenem valamit, ha a jelzőkön fennakadsz. Ha valamit ordibálva mondok, vagy suttogva attól még a tartalom ugyanaz lesz. Teljesen mindegy, hogy azt mondom-e, hogy az a kis bajszos töpszli felelős több tíz millió ember haláláért a második világháborúban, vagy azt mondom, hogy Adolf Hitler.

    Anthony. Az első rész óta kiépült egy teljes mitológia, szabályrendszer. Önmagában lehet, hogy akkoriban ez egy valid vélemény volt,de ma könnyen megállapítható, hogy mi illik bele ebbe a világba, meg mi nem. És ide belevehetjük a sorozatokat is, könyveket stb. A Rogue One pl. úgy újított, hogy hozta a régi hangulatot és pont annyira volt star wars, mint a 4-6. De itt most nem is erről van szó, hanem az unszimpatikus karakterekről, akik nem működnek.

  38. Egyáltalán nem rasszizmusként szántam én Boyega fekázását, bocsánat ha ez sértő valakinek.

  39. Balázs: nem hinném, hogy a megszámlálhatatlan mennyiségű, tematikailag ezernyi irányba kicsapongó extended universe tartalmak ebből a szempontból mérvadó lenne. Pláne arra való tekintettel, hogy ezek a könyvek irodalmilag, de meg egyszerű szórakoztató olvasmány szempontjából is silanyak, elnézést, ha ezzel bárkit is megsertettem.

    Az azóta kijött SW-filmekről pedig mindent el lehet mondani, csak azt nem, hogy egységesek. Viccen kívül a mára már végtelenségig tisztelt Lucas eredeti tervei szerint a sequel trilógiát a midiklorianokat szállító kis, mikroszkopikus lényekre alapozta volna. A Rogue One igen, jó film – karakterei viszont messze vannak a hű de nagyon nagy kidolgozottságtol, és a moziból éppen az hiányzik, ami az eredetibol: a könnyedség, a bolondozás.

    Én szeretem a SW filmeket, az összeset, meg a TLJ-t is. De ez csak egy film, semmivel sem több, vagy szentebb, mint a többi. A jelenség már nevetségesen és mergezoen elharapodzott.

  40. 45. Balázs
    de te vagy en hatarozzuk meg, hogy mi illik bele a szabalyrendszerbe? az, hogy a szentlelek csinalta fel Shmi Skywalkert beleillik, de mondjuk az, hogy Leia a jelek szerint az egyik legnagyobb erohasznalo, es igy az urben is tulel, mar nem? a mi vilagunkba passzol a kacsacsoru emlos? nem, megis itt van (najo, csak volt : D). az utolso mondatod is annyira tenykent kezelitek… nekem meg szimpatikusak es mukodnek, kinek van akkor igaza?

  41. Az eu alsó hangon 260 könyvből állt, ahogy én tudom. Azért azt nem mondanám, hogy ezek között ne lett volna 1-2 nagyon jó darab anthony ;)

  42. “Pláne arra való tekintettel, hogy ezek a könyvek irodalmilag, de meg egyszerű szórakoztató olvasmány szempontjából is silanyak, elnézést, ha ezzel bárkit is megsertettem.”

    Sokat nem olvastam, de a Thrawn trilógia (a Birodalom örökösei stb..) pl. tökéletes folytatás lett volna szerintem, igaz, hogy azt az előzménysorozatok idején kellett volna leforgatni.

    dzsonzon
    nekem meg szimpatikusak es mukodnek, kinek van akkor igaza?
    Valakinek bejön a zihálása meg az “ujjongása”, persze. De egy hihetetlenül bugyuta karakter. Nézzünk meg azt a jelenetet a TLJ végén, amikor kitalálja, hogy belemegy abba a halálsugárba. Annál nagyobb hülyeséget nem is csinálhatott volna. Egyrészt röhej, hogy hogyan gondolta, hogy ezzel bármilyen kárt tud benne tenni, másrészt egy csomó lépegető stb. ott állt baszki. Még a célozni nem tudó rohamosztagosoknak is szét kellett volna lőnie. És baszki nem hal meg egyik se, ellenben egy csomó más KATONA igen. Aztán a pufi csaj megmenti és nyom valami Coelho idézetet neki. Én elhiszem, hogy valakinek ez bejön, de azért érezzük már, hogy mennyire giccses, erőltetett és logikátlan az egész. És az ilyen legbutább részek, mind ezekhez a karakterekhez köthetőek.

    Hasonlítsuk már össze ezeket egy Landoval, R2-val akárkivel. Csináltak ezek ilyen hülyeségeket?

  43. “Én elhiszem, hogy valakinek ez bejön, de azért érezzük már, hogy mennyire giccses, erőltetett és logikátlan az egész.”

    És ezzel állítsuk szembe a Rogue One végét.(https://clipmega.com/watch?v=sXxbnEqhEhI) Ez az egész széria legszebb percei szerintem. Érzelmes részeknek így kell kinéznie. Itt van valódi tét, valódi áldozat, miközben ezek a TLJ-ben túlélik a túlélhetetlent.

  44. “Pláne arra való tekintettel, hogy ezek a könyvek irodalmilag, de meg egyszerű szórakoztató olvasmány szempontjából is silanyak, elnézést, ha ezzel bárkit is megsertettem.”

    Ez nagyon nagy butaság. Timothy Zahn Trawn trilógiájához képest az ep7-8 csak egy silány fércműnek tűnik. Az igazi folytatás volt. Olvasmányos, érdekes és a karaktereket is remekül tovább viszi az újakról nem is beszélve.

  45. Balázs:
    “Hasonlítsuk már össze ezeket egy Landoval, R2-val akárkivel. Csináltak ezek ilyen hülyeségeket?”

    Rohadtul nem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.