Star Wars: Rise of Skywalker – ez is megvolt. Ennyi?

Már hazafelé is gondolkodtam, hogy a fenét írhatnék erről a filmről, de egyszerűen meg vagyok lőve. Több helyen is abban futottam még szerdán, akárhogy kerülgettem a kritikákat és spoilereket, hogy tessék, csináltak a fanboyoknak egy filmet, de ezek szerint végképp nem számíthatok annak, mivel ez nekem nem jött be. És akkor finoman fogalmaztam.

Valójában persze van igazság abban, hogy rengeteg netes felvetésre válaszoltak. De komolyan, a The Last Jedi-nál emlegettem a reakciós filmkészítést, és erre is tökéletesen áll, csak most a fanok felé próbáltak billenni. Ennek meg nyilván az a vége, hogy leülnek mindenféle szék közé. Persze megválaszolják a “lyukakat” az előző filmekben, van kiképzés, rengeteg régi filmből ismerős dolgot rántottak össze, csökkentették Rose szerepét, igyekeztek visszarántani a misztikumot oda, ahonnan Rian Johnson lerántotta a szürke morális válaszaival.

A végeredmény viszont nem nosztalgikus Star Wars, de még csak nem is új út a Star Wars univerzumban. Pedig kinézetre az is lehetne, de olyan random, semmiben lebegő dolgok lendítik előre, hogy komolyan paródiának éreztem néha a filmet. Csak egy példát mondok, amit a trailerekben is felvillantottak, és itt az első 5 percben történik: egyszer csak van egy brutális csillagromboló flotta… mert csak. Szóba hozzák a legénységet, de a csatára akadt is 541251136 emberük ezek szerint. És nem, sem az eredeti nem ennyire összeszedetlen, de ennél még a prequel trilógia is átgondoltabb konkrétan.

A múltkor a podcastben beszélgettünk arról, hogy mi az a hős útja, miképp tartja be a New Hope. Na most ez meg kicsit ellenpéldának érződik. Ez a mi a producer útja? Kreatív gondolatok nélkül excelt táblákkal bombázni az írókat és a rendezőt?

Bár az előzők is a Rise of Skywalkerről szóltak, de nem véletlen, hogy kerülgetem a konkrétumokat. Nyilván a spoilerekbe sem akarnék belemenni, de egyben ez nem is érződött igazi filmnek, csak a mellettem ülők popcornhangjából éreztem, hogy tényleg moziban vagyok, elvileg filmet nézek. Viszont “vidámparki látványosságnak” sem felel meg, hogy Scorsesetől nyúljak. Pedig J.J. Abrams képes blockbusterekre, szóval itt bizony ismét valami felsőbb kezeket, erős megkötéseket érzek. Igazi iparosmunka Abramstől a dolog, hozta amit elvártak, és egyben ott is hasal el az Episode IX, hogy már a kért alapok nem stimmeltek.

Igazából komolyabb annyira csalódott vagyok, hogy nincs is kedvem többet írni róla, negatív részletezésekbe meg főleg nem akarnék belemenni (bár a halálok megérzését mégis szóba hozom, annyira siralmas ez a megoldás…, áh majdnem elindultam a lejtőn, de igazából pár órája láttam a filmet is már felejtem is őket, ez talán még nagyobb kritika, még csak meg sem sértett rendesen nézőként). Ez a film egy termék, de annak is rossz. Azért aki máshogy érez, pozitívan jött ki, az se fogja vissza magát!

human
írta
2019. 12. 20. 05:01
megjelenés
151
hozzászolás


151 hozzászólás a “Star Wars: Rise of Skywalker – ez is megvolt. Ennyi?” bejegyzéshez

  1. Azt hittem szigorúbb leszel a pontozással :)

    Katasztrófa volt, egy gyáva “korrekció” akart lenni a film a TLJ kritikák után, tele fölösleges válaszokkal, izzadós retconokkal.

    Szégyen hogy mit művelt a disney ezzel a trilógiával.

    És ezt mondom úgy hogy a TFA szerintem kurva jó volt.

  2. A Star Wars mindig is a termékekre ment. Ez után bőven lehet eladni majd, és 5-10 év pihenés után újabb trilógia jöhet.

    Nekem tetszett. A világ 99%-a nem ST rajongó, csak ismeri a szériát. A filmre be lehet ülni úgy, hogy nem kell sokat gondolkozni. A szokásos ST hibák jelen vannak – egy személyes hajók képesek elbánni bolgyó pusztító csillagrombolókkal – de egyébként hozza a kötelezőt.

    És legtöbbünknek ez a fontos. Ha túl sokat kell gondolkodni egy ST filmen, akkor elrontották.

  3. Azért az elég durva, hogy már visszasírjuk a prequel trilógiát. Ez egy egészen új fajta trágya. Amúgy meg örülök, hogy a TLJ jön ki a legjobbnak a három filmből, a mögött legalább volt valami koncepció, méghozzá nem is rossz. Árnyalni kicsit az sw fekete/fehér világát, a 21. században erre van inkább szükség. Mindenesetre kár ezért, az ilyen mega franchise filmek jó lehetőségek arra, hogy értékes üzenetek jussanak el a nézőkhöz, mert úgy is boldog-boldogtalan megnézi őket.

  4. Már négy éve kiderült, hogy a disney képes volt 10 centiről üres kapuba mellékúrni a labdát.

  5. Amúgy muszáj volt trilógiában gondolkodni? Még akár a 2 után nem változtahtatták volna meg addigi terveiket, hogy legyen inkább több film amivel korrekcióznak?

  6. Ez egy olyan film volt, ami alatt nem fájdult meg a sejhajam, pedig a játékidő erre minden lehetőséget megadott volna. És ez azért jelent valamit.

    Mindenki menjen el és nézze meg, a mozilátogatók 90%-nak tetszeni fog, a maradék 10% pedig leírja a netre a véleményét. :-) Akikkel én voltam kb maradéktalanul elégedettek voltak, teljesen levette őket a lábukról az az elképesztő lendület, ami révén gyakorlatilag nincs üresjárat a filmben, a tökéletes látványvilág, a váratlan fordulatok, a régi/új szereplőkkel való találkozás élménye…..

    Viszont aki nem csak kocamozis, annak éppen ezek lehetnek a hiányosságok is. Mert ahol nem ül le néha a film, hogy fontos dolgokról értekezzen azok mélységeiben, akkor az érezhető egy akcióhalmaznak igazi “lélek” nélkül. A tökéletes látványvilág és SW filmben már nem lep meg, ez a minimum – szerencsére. Ha van egy filmben egy-két fordulat, az jó, de ha utólag nem is tudod egyből összeszámolni, akkor az – nagyon jó??? – kizökkenthet annak élvezetéből. A sok régi ismerős pedig amellett, hogy jól esett az univerzum iránt elfogult szíveknek, néha csak “kötelező” fanservicenek tűnt.

    Viszont megemelem a kalapom Kennedy asszonyság előtt, most nagyot nőtt a szememben! Amit az egyik legnagyobb hibájának rónak fel a kritikusok – miszerint gyáva film, a rajongók által prostituálva -, az az én szememben nem jelent mást, minthogy odafigyeltek az ősfanok hangjára, és nem követték az eddigi három rész saját kis Disney világukban megálmodott szemetét, hanem akartak valamit adni nekünk is, akik a TFA és a LJ után könnyeket morzsolgattunk. Ezt pedig nem néztem ki Őnagyasszonyságából eddig.

    És én ezt köszönöm.

    Nem lett ez kérem olyan minőségű SW film, mint a 40 évvel ezelőttiek – de talán ezt már nem is várjuk -, de azért az általam utált TFA-t legyűrte és az általatok utalt LJ-t is! Az új széria legjobb darabja, megnézése kötelező, de teljes kielegülésre egyiktek se számítson. ;-) Lesz min csámcsogni nyugi.

    Néhány szó két szereplőről.

    Adam D most a legjobb. Karaktere levetkőzte hisztis mivoltát, kemény és határozott, badess fejeket vágva, ellenvetést nem tűrve tör a célja felé. Ebben a részben érezni a legközelebb nagyapjához.

    C3PO. Ebben a filmben a humor elsődleges forrása és talán az esetek több mint felében működik is. Itt volt, hogy konkrétan felnevettem rajta az egész mozival együtt, ez pedig korábban nem volt jellemző. De amúgy most jobbak a poénok a filmben, mint a megelőzőekben.

    Várom a spoyleres kibeszélés megkezdését, addig egyenlőre ennyi.

    Nézzük, vajon hogy szerzi vissza Mando a Yodafit! :-)

  7. Erre mondják hogy clusterfuck. Nincs min csodálkozni hogy Ryan rombolása után újra kellett építeni a trilógiát. Az már más kérdés hogy csinálhatták volna jobban is. Ha tizenöt évre nem fogyasztják be a címet (amit nem fognak) akkor sikerült nekik tizenkettő egy tucat elcseszett franchiset csinálni belőle. Az öreg George meg csak nevet a milliárdjain.

  8. Nem gondoltam volna, hogy jobban tonkre lehet meg vagni a star warst.
    En felnottem abban, hogy a szeretett hoseim nyertek a jedi visszaterben, es boldogak, es elengedhetem oket.
    Itt lathatjuk, hogy az osszes fajdalom, az osszes kuzdelem ami volt teljesen feleslegesen tortent meg. Vajon az ewok parti soran mi lett volna, ha az ero ad nekik egy betekintest a jovobe?
    Az uj koztarsasag egy bukas. Leia fia egy orjongo hisztis toneggyilkos aki megoli az apjat. Luke, aki meg a galaxis legkegyetlenebb embereben, az apjaban is latta a jot az levagna az unokaoccset mert rosszat almodott, majd elbujdosik mint egy szar ember. Han detto. Anakin felaldozasa meg teljesen ertelmetlen volt a rise of skywalker miatt. De “EPIC CONCLUSION OF THE SAGA”

    HA a disney szamara az a epic conclusion, hogy megjelenik a hatterben a ket skywalker, olyan arccal es testfelipetessel mint a jehova tanui katalogusaiban az emberek….

    Koszonom disney hogy tonkretted azt a franchiset, amely szerves reszet kepezte a felnovesemnek.

    Igen vicces, hogy az embereket jobban lazba hozza egy arc nelkuli fejvadasz es egy rongybaba, mint rey es brigadja.

  9. VIGYÁZZ!!! SPOILEREK!!!
    .
    .
    .

    Igen, nagyon durván érződött, hogy próbáltak mindennel szembemenni, ami miatt joggal gyűlöltük az Ep8-at. Csakhogy a nagy erőlködés közben elfelejtettek normális sztorit írni a filmhez. Sajnos ez az ötlettelenség már a futószövegből látszik, aztán jön valami olyasmi, mintha a Nemzet aranyát néznék, csak sokkal kevésbé jól összerakott kiadásban: hőseink keresnek valamit/valakit, és ehhez szép sorban követik a nyomokat, mennek helyszínről helyszínre, miközben a genyók próbálják őket akadályozni. Ennyi. A végjátékra már pláne nem maradt ötlet, “Palpatine nem halt meg, nyenyenye!”.
    Mikor Rey kimúlt, akkor azt gondoltam, hogy na, legalább tökös módon ezt meg merték lépni. Aztán mikor kiderült, hogy mégse, kb. egy emberként facepalm-ozott a mozi közönsége, mint az egyik Csupasz pisztoly filmben.
    A fan service egy része nem működött, egy másik része meg igen, legalábbis nálam. Az utolsó jelenettel engem megvettek, hisz visszatértünk oda, ahonnan a fiatal Luke nagyon sok évvel ezelőtt elindult, hogy legyőzze a gonosz Birodalmat. Persze én ilyen szentimentális hülye vagyok.
    Csakhogy ezen a ponton eszembe jutott, hogy de hát a Birodalom le lett győzve, minek is kellett folytatni…

  10. Vesztes :
    Driver most volt a legszarabb, Abrams nem tudott vele mit kezdeni pedig egy bivaly erős színésze volt. Amúgy meg pont az olyanok miatt mint te lett ez a film egy igénytelen szemét, egy képregényfilmben több értéket lehet találni mint ebbe. Nagyon remélem, hogy nem nektek akarnak a továbbiakba filmet csinálni, mert akkor jobb nem folytatni.

    De a kritikusok mellett a nézők jó részének se tetszik ez az igénytelen szörnyeteg.
    Hiába kapunk válaszokat ha azok megannyi kínzó kérdést szülnek és hiába pörög a film ezen válaszok miatt az ember röhögni fog és fogja a fejé. Sőt a végére kiég és a drámai részeknél csak egy unott hmm-re telik emiatt.
    A jelenetek egymásra vannak hányva a karakterek jó része csak árnyéka önmagának. A történések 2/3 szembe köpi az egész eddigi 8 filmet.
    Abrams és a stúdió két szék közzé eset de nagyot, kvázi a legrosszabb Star Wars filmet hozták össze még az opening szöveg is botrányos volt. Williams pedig méltatlanul búcsúzott a messzi messzi galaxistól.

  11. Alian Prosztó

    SPOILER!!

    Nekem az egyik pici csalódás volt, hogy Palpi nem a végjátékban tér vissza, hanem gyakorlatilag az első jelenetben. Így számomra kilőtték a film egyik lehetséges csúcspontját.

    Az ikernapok nekem is bejöttek, de az is eszembe jutott, hogy nem a kronológiai kezdetekhez tér vissza a film – ifjú Anakin rabszolgaháza -, hanem a Gergely naptár szerinti kezdethez, 1977-hez. De persze ez így volt jó! A másik súlytalan lett volna. :-)

  12. Miért, mire számított a sok fan? Már a 7 is egy gyalázat volt, remélem bevételeken is meglátszik majd, bár még mindig sok az SW csorgató fanboy, azok meg úgyis szaladnak megvenni a premier előtti premier előtti 3*előtti jegyet, addig dőlni fog a pénz is és ez elég a Disneynek.

  13. Hozzá kell tenni, hogy a dupla napos nosztalgia már el lett lőve ugye az előzménytrilógia végén is.

  14. Szerintem volt benne 2 jó jelenet – mindkettő Rayhez és Kylohoz fűződik – és egy nagyon szép utolsó 5 perc. A többi felejtős. Kár érte, pedig lehetett volna jó is akár.

  15. LOL! As expected…Nem néztem meg, nem is fogom. Egy barátom elmesélte nekem a lényeget, miért, hogyan él Palps, ki Rey stb…legalja az egész. Gratulálok a disneynek, hogy sikerült egy ilyen trágyalé trilógiát készíteni a világ legnépszerűbb film sorozatából. Ahol lehet jó nagy öblös csulával köpték arcon az eredeti 3 film cselekményét és tették semmissé Anakin, Luke és a többiek eredményeit.

  16. @Vesztes: Erősen kétlem, hogy csak 10%-nak nem tetszett volna a film. Persze nem is fordított az arány, de kevés pozitív véleményt hallottam eddig róla.

  17. SPOILER
    Szerintem botrányos volt a film.
    Leia: oké szerepeljen, de kiderül, hogy ő is tanult Luketól, fénykardja is van, amitől meg eldobtam az agyam, hogy majdnem megcsinálta ugyanazt, mint Luke. Na ne már. Eddig politikus, lázadók vezetője, most meg kiderül, hogy egész ügyes Jedi….
    Palpatine, be lehet adni, hogy visszatér, de kik azok, akik kántáltak a bolygón. Ő Rey nagyapja, de akkor ki Rey apja? Meg az eltelt idő tekintve, kicsit necces, hisz közel 100 év telik el a 9 film alatt, s Rey kb a Jedi visszatér után született.
    A 8-ban úgy volt, hogy Snooke ( vagy Palpatine) kapcsolta őket össze Reyt, s Kylot. Most meg kiderül, hogy az Erő kapcsolta össze őket. Mi van?
    Rey, hogy tudta használni Luke X-szárnyúát asztrodroid nélkül? Miközben az eredeti trilógiában mindegyik géphez kellett droid.
    Kylo, honnan szerzett gépet, amivel elment Rey után?
    A 8 rész végén nem ment segíteni az Ellenállásnak senki. Most meg több hajó jött, mint amennyi az összes filmben van összesen.
    Ja meg Palpatine, lebénítja az összes hajót? Azon felnevettem. A tőrös megoldásnál én is pislogtam, de nekem nem az volt fura, hogy jó helyre álltak, hanem a Halálcsillag az része pont egy darabban esett le.
    Pozitívum volt: Rey vs Kylo a Halálcsillag romjain.
    A Zsivány Egyes, és a TLJ után azt gondoltam, hogy a SW világának megmutatják egy másik oldalát. Ahol vannak a szürke zónában tevékenykedő emberek. Ahol jók is tesznek meg rossz dolgokat.
    De ez a 9. rész kritikán aluli volt. A fanservicet túltolták, s Abramstől azért, többet vártam, sokkal többet. Itt a filmesek nem a stúdiónak pucsítottak, hanem a stúdióval együtt az elégedetlen rajongóknak.

  18. exCat

    Igen, ez nem hiteles adat. Én még rosszat nem hallottam róla. Persze nem a netre írokra gondolok, azok utálni fogják.

  19. Számomra ez volt az eddigi legrosszabb star wars film. Mondom ezt úgy,hogy minimális elvárásokkal ültem be a moziterembe,de még ezeket sem tudta teljesíteni az alkotás. Most lehetett érezni igazán,hogy a last jedi mennyire nem ezen a szinten mozgott. Próbált új utakat keresni,amit a skywalker kora gyökeresen kigyomlált magából. Szégyen gyalázat hogy ezt a fércmunkát így ilyen formában moziba engedték. Óriási csalódás.És ez szinte teljesen a jedi visszatér remakje.R.I.P. star wars

  20. Számomra a legnagyobb meglepetés, hogy úgy jöttem ki a filmről és tulajdonképpen úgy is néztem végig, hogy nem éreztem semmit, nem éreztem semmi izgalmat, hogy egy Star Wars filmet nézek, láttam egy pörgős sci-fit, amiben voltak meglepő döntések és ezt egy olyan rajongótól halljátok aki 2szer látta moziban a TLJ-t, imádta a TFA-t de még a Solora is beült moziba… szomorú vagyok hogy ebben a filmben kiveszett a varázs

    SPOILER!!!

    legjobb pontja a filmnek számomra: Kylo és Rey közös jelenetei a Death Star roncsainál

    legrosszabb pontja a filmnek számomra: Palpatine kinyírta a gyerekét (fiát, lányát ugye nem tudjuk) de hogy miért ? CSAK

  21. Kínosan rossz volt… :(
    Szerdán este néztük és sokat elmond a dologról, hogy konkrétan volt néhány jelenet, amit komolynak/érzelmenek szántak s ott is felröhögött a fél mozi, hogy ez meg mi?

    1 filmélmény van, amihez hasonlítani tudom: Transformers: The Last Knight

    ..és értem, hogy John Williams ikonikus zene meg minden, de megint 0(!!!) db új dallam csendül fel

    Lehetne pozitívumként mondani, hogy jó a látvány, de könyörgöm egy ekkora költségvetésnél ez annyira alap. Egyébként a végén a űrcsata is elég gyengére sikerült (még a Sith-ek bosszúja elején lévő is epicebb!)

  22. Ha már Leia: tudom, hogy a halálának megrendítőnek és meghatónak kellett volna lennie. De így, hogy eltelt már azóta egy film, amiben végig életben maradt és egy űrszellemes trükköt is eljátszott… meh.

  23. Hosszú lesz, remélem nem baj.

    Mielőtt belekezdenék a filmbe, azzal nyitnék, hogy nekem az a legfurább, hogy 2010 után úgy kezdenek el egy 40 éves frencsájz folytatásba, hogy nincs 3 forgatókönyv. Ha valaki azt mondja, hogy volt, akkor az hazudik. És KK se jöjjön azzal, hogy nem volt itt alapanyag, mint a marvel filmeknél, mert vagy 640 könyv meg másik 1000 képregény volt minden féle érában, de messzire sem kellett volna nyúlni, Thrawn trilógia Zahntól, ha valaki nagyon finnyás lenne a könyvek irodalmi színvonalára..
    Az egész trilógia a TFA-nál ment el, lehet köpködni, lehet megverni, de az alapozó film nem volt más, mint az igazi céges film, a fan service netovábbja, csak egyszerűen az emberek a hypetól felfűtve nem akarták ezt észre venni. J.J. belekezdett 100 dologba, egyiket se építette fel annyira, hogy azt meglehessen ragadni, majd Rian kapta a labdát. Próbált kreatív dolgokat belevinni az univerzumba, Lucas 1-2 ötletét is átvette és kiszakadt a Star Wars átlagos sablonjai közül (Kylo fejlődése, Dark Side Luke, Del Toro karaktere stb) ennek ellenére tele van baromsággal az a film is, de legalább nem egy 1:1 copy-paste bugyuta kalandfilm, mint ami a TFA volt. És akkor eljutottunk a keddi/szerdai estéhez (ki mikor nézte) és csodálkozunk, hogy ez lett a végeredmény.

    SPOILERES szóval óvatosan:

    Ahol kezdődött igazán az agybaj, hogy egyszerűen kukázták a TLJ újításait. Központi pontokat vettek át, de minden más ment a levesbe.
    Rohan a film, mint Forest Gump bespeedezve és semmi időt nem hagy arra, hogy legalább egy percre is megéld az amúgy sokszor vizuálisan iszonyat szép pillanatot. Volt olyan, hogy lehajoltam az üdítőmért 3 másodpercre és mire visszanéztem akkor lemaradtam valamiről. Snoke karaktere szerintem kihagyott ziccer, többet érdemelt volna ennél, hogy Palpi bábja volt. A Ren lovagokat nem is értem, hiszen ők azok a Jedi tanoncok voltak akiket Luke képzett ki az új templomban és ugye Kylo vitte el őket. Nem ám, hogy fénykardjuk nem volt, force userek sem voltak ami így nekem meg megint csak egy látható hiba. Mad maxes scavanger külső adta, de a Rogue one-be jobban illettek volna..főleg, hogy igazából csak névlegesen voltak kemények. Ahogy haladtunk előre a filmmel, totálisan az az érzésem volt, hogy csak úgy dobálták bele a karaktereket és dolgokat a filmbe. Mintha most találták volna ki, hogy mit is kellett volna csinálni végig és a 3 részt most akarnák belezsúfolni egybe. Kaotikus katyvasz és pánikolva szikszalagozás érzete az egész. De közben meg valahol hallgattak a negatív szavakra is és végül kezdtek beindulni a karakterek és maga a csapat is. Finn már az előző részben is egész korrekt volt nekem, de itt végre megkomolyodott. Bár idegesítő volt ez a “Rey el kell mondanom valamit neked” és aztán egyszer sem mondja el baszki amit akar :D , persze az egész nem szerelmi vonal volt, amire én számítottam, hanem hogy erő érzékeny. Poe hirtelen a cringe tábornok jelöltből lett egy harmadrangú Han Solo, a nőcsábász fűszercsempész, visszahozták C3PO-t is, bár nem értem, hogy akkor R2-t miért nem. És hála égnek Rey kapott egy frankó karakterfejlődést. A kiképzések és a folyamatos vívódásai illetve a sötétséggel való belső küzdelme nekem kifejezetten tetszett. Nem lógott ki nekem az új erők behozása sem és tetszett, hogy Rey sok mindent tud már. Villámszórás is jókor lett eltalálva. Kylo is remekelt nekem és amennyire szó szerint rühelltem az első részben, meg a színészt is, most már nagyon bírtam. De megint jöttek a hideg zuhanyok, a folyamatos, megöljük Chewie-t majd mégsem. C3PO lénye megszűnik, aztán mégsem. És akkor ezt még lehetne sorolni.. Akárhányszor próbáltak valami tököset húzni az új SW filmekben, szinte 99%ban az csak kacsa volt. Na de Hákszli tábornok is.. mondjuk iszonyat irritáló és sablonos karakter volt, de hát az is nevetséges volt már. Itt a karakter kezelésnél kiemelném Rose-t, aminek egyrészt örülök, hogy elengedtük az idióta szerelmes hős szálát, viszont valahol meg undorítónak tartom, hogy val’szeg nem azért törölték el őt, mert annyira tré volt a karaktere, hanem mert volt a twitteres balhé és a nagy fülű egér minden egyes zöldhasú bankónak bedől. Hányinger.
    Lehetne itt még sorolni logikai hibákat, mint pl a hajón küzdős “áh szóval ott vagy” rész és társai, de már én is belefáradok lassan ebbe.. A totális agyfasz nekem a tőrös résznél indult, ami mutatta az utat. Hát baszki ha benyálazta volna az ujját és felrakta volna a szélbe, az is hihetőbb lett volna, mint ez a megoldás. Viszont hogy kapjon megint egy pozitívumot, a kardpárbaj nekem tetszett most. Jól nézett ki, bár a TLJ-s chamber harc után minden jobb szerintem. A vége meg.. hát igen. Űrnácikból lettek űrkomcsik, jött az öreg és idegesítő Lando meg dübörög a nosztalgia faktor.. Palpatine része tetszett, bár reméltem, hogy lesznek itt még kardpárbajok és iszonyatosan szégyenletes, hogy kihagyták ezeket az egész szériából. Lehet az előzmény trilógiát fikázni, de az ottani koreo egyszerűen egy zseniálisan tökéletes tánc volt és öröm mai napig visszanézni azokat a harcokat. Na hát itt meg kaptuk a semmit. Tényleg nem is értettem a végén az egészet, de örültem, hogy legalább nem hangzott el az “I am your grandfather” szöveg..
    A végső meghalok-feléledek-majd meghal a másik.. én nem is értem mi volt ez meg miért, de igazából itt már csak röhögtem a filmen. Tényleg inkább le is zárom magamat, nincs star wars film fullba tolt kreténség nélkül, ez már olyan törvény szerű, mint az 1+1 =2.
    Összegezve a dolgot, minden hülyesége, baromsága és logikátlansága ellenére én 0 elvárással mentem el és megfáradva az esti 22:00ás feliratos előadásra. És őszintén szólva az utolsó 40 percig minden baromság ellenére én tök jól szórakoztam, a végén meg ahogy említettem kínomban jókat röhögtem. Az eddigi filmek láttán igazából aki másra számított az szerintem nagyon naivan állhatott a filmhez, már no offense. Ahogy artad Human, igazi exceles film, a Return of the Jedi rebootja kb a film, viszont néhol itt én láttam új dolgokat, kicsit itt próbálkoztak már. És számomra ez mindig is többet fog jelenteni, mint egy 1:1es másolás, amivel indult 3. trilógia. Látványra nagyon tetszett a film, a viaskodó és lehet, hogy sötét oldalra álló Rey is, a karakterek kicsit fellélegezhettek végre és volt pár olyan kérdés megválaszolása, amit ügyesen mostak bele a történetbe.
    Szerintem nem ez a legrosszabb Star Wars film.

    Bocsi, hogy hosszúra sikerült és még simán lehet írok még ide, ami eszembe jut vagy reflektálás másra, nagyjából én így érzek a film, a trilógia iránt, szóval légyszi ne feszítsetek meg :D

    ui: A csók jelenetnél tapsolt a mozi, iszonyat kínos volt.

  24. Az előző film után megfogadtam hogy a IX-re nem ülök be, rohadjon meg a Disney de tőlem több pénzt nem kap. Aztán a fanboy-ságom felülkerekedett és mégis elmentem… ordenáré hiba volt.
    Életemben nem jöttem ki filmről de most az első 5 perc után szívem szerint megtettem volna, de bíztam benne hogy a végén Pamela felébred és meglátja Bobbyt a zuhany alatt, vagy valami hasonló trükkel él Jar Jar Abrams, mert komolyan ennél bármi jobb lett volna. Nekem ez a film egy szentségtörés és soha többé nem akarom látni.

    SPOILER ALERT

    A forgatókönyvet mintha egy 5 èves gyerek írt volna aki kapott egy check listet a Disney-től, hogy mi az ami feltétlenül legyen benne.

    – legyenek benne régi szereplők
    – legyen benne valaki nagyon gonosz, mondjuk Palpatine. Ja ő meg halt 6 epizód után, miután a Anakin egyensúlyt hozott az Erőben? Nem baj basszuk ki a kukába ezt a régi szar storyt. Most feltámadt, és van 300 csillagrombolója, mindnek a fedélzetén egy mini Halálcsillaggal. Kurvajó lesz!
    – Mi volt kiràly a régi mozikban? Sith – villámlás? Na az is legyen benne.
    – Binary sunset? Eddig is mindig bejött.
    – Tegyünk bele azért valami újat is, mondjuk egy leszbikus csókot, azt tuti csipázni fogják.
    Lehetne még sorolni de hányingerem van az egésztől.

    Az hogy Luke bevallja hogy félt és kvázi bújkált a jedi szigeten az nekem nonszensz. De az is hogy force ghost-ként kiemeli az X-winget.

    Leia halála szép volt és Chewi reakciója megható. Egyébként ordenáré trágyatelep.

  25. @Vesztes
    …abba ne menjünk már bele statisztikailag ilyen hamar, hogy több embernek tetszett-e vagy nem tetszett.
    Én itt látok először pozitív véleményt magyar viszonylatban.

    Minden kolléga/ismerős/rokon, aki látta, egyöntetűen egy kidobott 2 és fél órának éli meg. Pedig van itt nem-fan, nagyon-fan, közepesen-fan, internetező, nem internetező és ennek minden szintje.
    Elfogadom, ha valakinek bejött ((egyébként annak jött be valószínűleg, aki imádja Rey karakterét)), de azért a 10-90 az elégedettek javára nem kicsit erős túlzás.

  26. spoileres
    A film eleje tetszett, bár már az első képkockákban lelövik a poént, Palpi él és üzeneteket küldözget mint valami idióta és fenyegetőzik. JJ amennyire tudott szembement rian johnsonnal, gondolok itt Rey szüleire, Snoke eredetére, Luke száműzetésére, amiről Luke kijelenti hogy hiba volt. A fénysebességes kamikaze akciót is elintézik annyival, hogy kicsi lenne az esélye. A force ghostok tudnak tárgyakat reptetni, fogni. Rey csak úgy hirtelen megtanul gyógyítani, mert neki arra van szüksége. Azt már tudtuk az előző részekből, hiába van valakiben jó vér, az nem elég. Meg kell tanulni használni, de neki nem. Palpi is egy bűn rossz gonosz lett a végére, aki elpusztítja önmagát, hát mekkora faszság ez? Ha érzem, hogy fáj akkor abbahagyom nem? Katasztrófa fanservice jó nagy adag kokainnal feldúsítva.

  27. Szerintem az új trilógiának ez volt a legjobb része, ami ettől még mindig a nézhetetlen kategória. Olyan érzésem volt mintha új fejezetek lettek volna a Wikipédia lapjairol felolvasva.

    Spoiler

    .
    .
    .
    .
    .
    .

    Lehetett volna ez a végén jó is. Rey ha besotetul és Kylonak kell legyőznie, az legalább kicsit feldobta volna. De így szörnyű a vege.
    15 percig küzd, hogy nem öli meg Palpit, nehogy atszaljon a lelke, majd erről mintha megfeledkezne a film és minden problemazas nélkül megöli.

    A Siywalker család teljesen feleslegessé vált ezáltal a film által. Talán annyi, hogy elvileg Kylo lett a valaha legnagyobb Jedi, mert legyőzte a halált. De akkor is, mi van most a profecival?

  28. Azért a Last Jedihez képest, ez sokkalta jobb volt, méltóbb a star wars névre, de kétségtelen (Humant idézve) hogy “Igazi iparosmunka”

    Határozottan tűzoltás a film, ami nálam bejött. Egyetlen dologgal nem tudtam tudok megbarátkozni és az a film végén lévő elhalálozás-elpárolgás. :(

    Nyilván más végeredményt kaptunk volna, ha pl. ráhagyták volna az egész trilogiát JJ-re.
    De ezen már kár aggódni.

  29. Bocs a dupláért, ez még most jutott eszembe (SPOILER):

    TLJ korrekciózása: Amikor Luke force ghost mond valami ilyesmit, hogy “nehogy már egy jedi eldobja a fegyverét, ami a legfontosabb” vagy valami hasonló. -Ott komolyan azt hittem, hogy Mark Hamil kinéz a közönségre és kacsint egyet. :D

    Ja és R2 magyar feliratban: “Artu”, de legalább nevettünk párszor

  30. Fájdalmasan rossz volt! Kapkodó, teljesen inkonzisztens, verejtékezve erőlködő. De legalább már vége van, nem lehet tovább gyalázni ezt a terméket. Mert mára ez már csak egy termék, semmi több.

  31. Nekem is tetszett. Láttam a hibáit, de egyszerűen jó moziélmény volt. Sztori is körbeért, a látvány, a hangok, a ZENE, hozta.
    Úgy vagyok ezzel a filmel, hogy pont annyi helyen tudnék belekötni, mint a 1-8-ig bármelyikbe, szóval csak élveztem. Szerettem.

  32. Amúgy egy kérdés.
    Mi köti össze a The Mandalorian 1×7 a filmmel?
    Lehet, hogy elkerülte a figyelmem, de én nem tudom.

  33. Százszor jobb lett mint a TLJ. Az egy nagy nulla volt. Aki jó matekból az kiszámolhatja a RoS eredményét. Basszus egy este elteltével nem emlékszem konkrétan mi volt benne. Ennyi agyatlan hülyeséget szerencsére nem vett be már az agyam. Kínunkban röhögtünk a haverokkal, miközben néztük, és fogtuk a fejünket a végén, hogy lehettünk ekkor barmok amikor beültünk erre a szarra. Ahogy fent is írták, izzadt iparosmunka, értékelhetetlen végeredmény: ergo dízni.

  34. @punyapapa

    Szerintem majd az csak a sorozat vége felé fog kiderülni :D
    De pl volt a 7. részben ugye egy jelenet, ami áthallás a két rész között.

    SPOILER a Mandalorianből:

    A baby yoda is birtokolja az erőgyógyítás képességét.
    Én arra tippelek, hogy Palpatine-hez lesz köze.

  35. A Próféta
    Igen ezt máshol is olvastam. De számomra ez annyira gyenge kapcsolás, mint maga a film.
    Azt hittem jobban megerőltetik magukat.
    Bár a sorozathoz illik ez a mentalitás.

  36. szpojler

    Leia honnan tudta, hogy Rey Palpatine? Luke honnan tudta, hogy Leia tudta? A 8. részben amikor találkoznak a szigeten kérdezi Luke ki vagy te? Akkor még nem tudta.
    Miért kell a csillagrombolóknak egy radar, miért nem tudnak anélkül repülni fölfele? :D:D:D
    Hogy tud egy csillagromboló elpusztítani egy bolygót, amikor ehhez egy halálcsillagnyi energia szükséges? :D:D:D:D
    Miből készültek a csillagrombolók? :D
    Órákig lehetne sorolni a baromságokat. Egy paródia az egész.

  37. SPOILER:

    Amikor a kis csapat a sivatagban elmerül a homokban, akkor Finn valamit el akart mondani Reynek.

    Csak nekem nem derült ki hogy mi az isten lett volna az vagy másnak se világos?
    Aki tudja a választ az leírhatná.

  38. Abu:
    Először azt hittem szerelmet akar vallani, de talán azt, hogy érzi az erőt, mint az kiderült.

  39. No, eljutottunk oda, hogy nem hogy rossz film lett, hanem már nem is film? Hater-ség kimaxolva :D
    Olvasom a kritikákat, nagyjából ugyanazt sérelmezik, de hogy ekkora szar lenne, mint amit itt előadtok, az eddig még talán csak egy-két, tömény fröcsögő utálatkritikában jött le, ahol valószínűleg úgy is ült be a szerző, hogy esélyt sem adott a filmnek.
    Ha a laszt dzsedájnál jobb (és a legtöbb kritika szerint jobb) akkor ez az öklendezés szerintem rohadtul nem indokolt. Csodát pedig szerintem senki sem várt, vagy ha igen, magára vessen.
    Én még nem láttam, szóval így kell kezelni a véleményem, de kizártnak tartom, hogy ilyen vérhányással jöjjek ki róla, főleg a témában mérvadó ismerőseim elmondása alapján.

  40. Nem láttam még, majd a tv-ben, de megint elpusztítanak egy bolygót? Nemár, remélem építeni is tudnak, mint az útikalauzban, különben nem marad min uralkodni. Mikor van egy olyan félelmetes fegyver, ami elpusztít egy bolygót, azt nem kéne túllicitálni, mert súlytalan lesz, ez már a TFA-ban is zavart. A való élet írta a legjobb példát az atombombával, ami annyira félelmetes és káros, hogy használni sem merik és ettől lesz még felelmetesebb. De nem baj, úgy tűnik van elég bolygó, nem ömlik össze a kereskedelem nem lesz éhínség, vagy nyersanyaghiány, pár bolygó ide vagy oda nem számít.

  41. Matt89

    Persze, ez nem volt reprezentatív adat. :-)

    Amúgy én nem hozsannáztam a filmet, de mivel nem vagyok sem hater, sem fanboy próbálok olyan kritikát megfogalmazni, ami rámutat az értékekre is és a gyengeségekre is.
    Amit pl Próféta írt azzal egyet tudok érteni, meg azzal is hogy kissé túltolták a ghostok képességeit az eredeti hármashoz képest.

    Van nyűgje bőven, de egy száguldó kaland/akciófilmnek jó volt, bár kétségtelenül hiányzott belőle az igazi Star Wars feeling. És ez mondjuk elég nagy hiba.

    A filmre 6 csillagot adnék, de Kennedyék miatt kapnak még egy fél pontot.

    Így 6,5.

  42. Elkepesztoen klises volt, mindegyik fordulatot kmekrol lehet latni. Nem volt szornyu, de nem ertem IGY minek kellett megcsinalni. Teljesen felesleges a film, hatalmas elpazarolt lehetoseg.

  43. Ha nem star wars lenne, kalandfilmnek jó lenne. DE EZ EGY STAR WARS film!!! És annak szar!

  44. >Ha nem star wars lenne, kalandfilmnek jó lenne. DE EZ EGY STAR WARS film!!! És annak szar!

    Az hogy “star wars film” már nem jelent semmit már egy ideje.
    Több közepes, gyenge SW film van mint ami tényleg jó.

  45. Már az első filmnel kiderult, h egy rakas sz*r lesz az egesz uj szeria. Az is lett. Mar a szereplők is gyengék. Szori nulla, buta, unalnas. Latvany gyenge. Persze vannak birkak akik erre is bologatnak.

  46. Az a helyzet, hogy totál közepes a film, de nekem tetszett, mert elérte a célját és megfelelő elvárásokkal ültem be rá. Ja, és annyira szánalmas vagyok, hogy a premier előtt egy héttel már úgy vártam, mint egy kisgyerek. Rágondoltam napközben és jobb kedvem lett.

  47. Szerintem ez a film jó néhány tekintetben alulmúlja az előzmény trilógiát.
    Van, akinek meg tetszik az új rész.

  48. Lacika

    Nincs is ezzel baj, csak valaki többet vár el egy filmtől. Nem akar elszakadni a hétköznapi gondoktól, hanem új gondolatokat szeretne ha ébresztene benne. Ez még arra alkapmatlan. Nekem egyik típussal sincs bajom, de ha azt nézzük melyik igényesebb, hát nem az aki kikapcsolja az agyát.

  49. lordboxi

    “hanem új gondolatokat szeretne ha ébresztene benne”

    hűha, jó filmnél vagyunk? ezt melyik sw érte el nálad?

  50. Boccs, de ez ostobaság. Igényesebb az, aki többet vár el egy filmtől annál, hogy szórakoztasson? Ez így oké, de az ember néha ilyen, néha olyan. Biztos veled is van, hogy csak egy laza 20 perces komédiára vágysz, máskor pedig drámára, mert bőgni van kedved. Aztán lehet olyan is, amikor bővebb mondanivalóra vágysz. Mindegyik te vagy, csak más más hangulatban. Nem gondolnám, hogy ez igényességi kérdés.

  51. Nahát, itt vagyunk megint. Az a nagyon nagy baj, hogy mar vitázni sincs miről. Ugyanolyan semmilyen, sótlan, lelketlen TERMÉK lett ez is, mint a hetedik. Gyengébb pillanatokat tudnék talán kiemelni – ha emlékeznék bármi kiemelkedőre, pedig 11-kor néztük. Annyira unalmasan kiszámítható volt az egész.

    Emeljük ki és jegyezzük meg, hogy az utolsó Skywalker filmben nem volt egy értelmes űrcsata jelenet. Volt viszont rombolón lovasroham.

    Azt hiszem a legnagyobb kritika amit elmondhatok, hogy az egész film csúcspontja az volt, amikor felismertem Kanan Jarrus meg Ahsoka hangját, mikor Reyhez beszéltek a hangok. Mekkora Rebels győzelem! Ja, a Ghost is ott volt a Falcon mellett. A többi… semmi. Nem váltott ki semmit.

    Elérték, hogy többet ne menjek SW mozira, amíg a dizni nem ereszti ki a karmaiból az egészet. Majd nézegetem tovább a régi filmeket. Gyáva szar bagázs, szemét lelketlen iparos Abrams. Blöh.

  52. 3PO a legjobb része a filmek és ez sokmindent elmond róla.

    SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER

    Egyedül ő és Chewie Leia siratása műkodött számomra a többi ótvar volt.
    A teljesség igénye nélkül:
    – Amit Luke és Lando nagy erőkkel keresett Rey és a slepp 10 perc alatt meg is találja, és még a kígyót is meggyógytja, ami mögött persze ott a kijárat.
    – Chewie meghal farokméregetésben, aztán mégsem.
    – fűszercsempész Poe és exgf, akinek persze pont van olyan kütyüje amivel fel tudnak menni a csillagrombolóra
    – 3PO törlődik, aztán mégsem.
    – bénázás a csillagrombolón, mindenki összevissza szaladgál, árulás irigységből??
    – pont jó helyen állnak, a tőrből kihúzható szögmérővel(WTF??)
    – hullámlovaglás
    – s-budget mustafar harc láva helyett vízen.
    – szellem Luke tárgyakat fog meg, űrhajót emelget (ú micsoda kikacsintás). Amúgy ezt a szellem dolgot sem is értem. Yoda nagynehezen ért el odáig, hogy tudjon velük kommunikálni, itt meg már fújja a szél szellem Luke haját miközben visszaadja a sabert.
    – zombie Palpatine, meg a minionjai, Snoke klónok formalinban úszkálva.
    – Avengers assemble jelenet űrhajókkal.
    – Palpatin MEGAvillám.
    – I am iron man jelenet jedivel helyettesítve
    – Rey meghal, de mégsem.
    – Na jó az utolsó jelenet még szép volt, de az volt már min. 2x

    És ezeken felül még rengeteg kínos jelenet, amit csak a merch miatt raktak bele. Szörnyű volt ez a film.

  53. en azokat nem ertem, hogy akik a disney era filmjeit gyalazatnak tartjak, azok minek nezik meg ezt? raadasul premier heten. ( szerintem rem gyengek ezek, el is tudtam engedni a 8assal)

  54. SPOILER…

    Nincsen ötletem job helyen meg kérdezni ezt.

    Most akkor Rey fénykardja a végén milyen színű is ?

    És ha az akkor ezért az ?

    “Arany : Egy nagyon-nagyon ritka színfajta. Azok a Jedik használják, akik nagyon erős kapcsolatban állnak a Világos oldallal.
    NÉPSZERŰ HASZNÁLÓ(K): Qu Rahn.”

  55. @GZoli,

    A mémekkel képben kell lenni. Én rég röhögtem olyan jókat, mint tegnap este, amikor megindultak a mémgyárak….

    Viccen kívül a Disney a Marvel vonalon összehozott egy baromi egyben lévő sztorit és lezárást, ez adhatott sokaknak reményt, hogy az SW-vel hátha ezt megközelítik, de kanyarban nincs hozzá…

  56. “valószínűleg úgy is ült be a szerző, hogy esélyt sem adott a filmnek”

    ezt nem gondolhatod komolyan. látom sok kommented van a siteon, és mégis ez a véleményed? ne már.

    ” kizártnak tartom, hogy ilyen vérhányással jöjjek ki róla, főleg a témában mérvadó ismerőseim elmondása alapján.”

    ha már prekoncepciók? lehet ezért gondolod, hogy más is előzetes véleménnyel ül be.

  57. Én azokat az embereket nem értem, akik a látványt ekézik. Nem azért, de mi volt a baja a látványnak pl a TLJ-ben vagy ebben a filmben? TFA-ban is bőven volt olyan rész, ami azért eye candy. Vitán felül áll, hogy önmagában ez kevés a jó filmhez, de azért a látványt fikázni
    most már sima haterkedés.

  58. @human

    Nem rád gondoltam itt elsősorban, hanem a máshol olvasott, a te kritikádnál jóval ordenárébb lehúzásokra. De nálad is azt éreztem, hogy eleve a negatívumokra fogsz fókuszálni, és ezt kicsit igazolja a kritikád is.
    Prekoncepciók? PErsze, azok vannak mindenkinek valamennyire, nyilván nekem is. De ha előre elhatározzuk, hogy a film szar lesz, akkor automatikusan arra fogunk koncetrálni, ami ezt igazolja, élvezni pedig már nem is akarjuk. Holott ezek a filmwek sosem akartak többek lenni, mint amik: hangulatfilmek, faék egyszerűségű jó-rossz küzdelmekkel.
    Ilyenek voltak a régi filmek is, csak a hetvenes évek végén még teljesen más volt a korszellem és persze a filmipar is. Akkor ez is elég volt. Most meg már nem az, mert a világ is megváltozott. Én is megnézném, mi lett volna, ha mondjuk Nolan kezei alá adják a franchise-t, de most mit tudott volna csinálni egy ilyen alapanyagból?
    Röviden: én csak azt nem értem, mégis mit vár ettől a franchise-tól az, aki így jön ki a moziból egy epizód után? Komolyan nem értem.

  59. Nem olyan nagy elvárás így 2020 derekán hogy három összefüggő rész össze is függjön egy átívelő sztorival, ha már a hetvenes éveket emlegetjük. Sok csillió dollárból nem tudtak egy koherens egészet csinálni. Gyakorlatilag fingjuk sem volt hogy is vágjanak bele és merre menjenek. Biztos nem futotta már írókra…

  60. Csatlakozom a leírtakhoz! Ezen nőttem fel,miután megnéztük úgy jöttem ki a moziból hogy…semmi! Mindent szerettek volna lezárni,de ezt mondhatni nagyon nem így kellett volna. Ehhez képest még az Utolsó Jedik is jobb volt, az Ébredő erő pedig kenterbe veri! Utóbbinál bőven megvolt a nosztalgiafaktor,a libabőr! Ennél viszont mindez hiányzott.

    Spoiler!!!

    Palpit minek hozták vissza könyörgöm!? Ennél jobb magyarázatot is lehetett volna kitalálni, főleg hogy Rey felmenője… Vicc! Kylo/Ben jól tolta,de többet is kihozhattak volna belőle. Oké hogy Han is feltűnik,de ez mind próbál megmagyarázni dolgokat feleslegesen!

    Összegezve: számomra ez nem lezárás lett,inkább próbálkoztak valamivel…ami nem jött össze. Kár érte.

  61. Puffin

    És ez a Disney legnagyobb bakija és “bűne”. Egyszerűen nem gondolták át, hogy mire is vállalkoznak. Belevágtak egy egységes történetszál és majdan elérendő cél nélkül.
    (Márha a pénzkeresést nem számítjuk annak.)

  62. “Ilyenek voltak a régi filmek is”

    de épp ezaz, hogy nem. viszont továbbra sem látom ezt honnan veszed ” De ha előre elhatározzuk, hogy a film szar lesz, akkor automatikusan arra fogunk koncetrálni, ami ezt igazolja, élvezni pedig már nem is akarjuk. “, mármint miért gondolod, hogy sokan így mennek rá, amikor ez valszeg nem igaz.

  63. @human

    Pedig human nagyon sokan így mentek el, köztük én is. Viszont ettől függetlenül én tudtam élvezni a filmet egész sokáig. De nyilván nem azért könyveltem el ezt magamban már rossznak, mert utálni akartam, hanem mert ebből a filmből szerintem lehetetlen lett volna épkézláb filmet létrehozni ennyi keverés-kavarás után. Van aki próbált bízni benne , van aki elengedte és van aki meg tényleg arra ment rá, hogy a saját állításaira igazolást keressen.

  64. Igen, ez pont az lett amire mindenki számított de sokan titkon mást vártak. :D

    Én a spoilerek és leak-ek olvasgatása nélkül is 90%-ban összeraktam fejben a film sztoriját mielőtt megnéztem volna. Csalódott nem vagyok csak szomorú, hogy manapság csak ennyire futotta.

    Ezekből a újkori Star Wars filmekből a TLJ és a Rogue One marad a kedvencem.

    Majd meglátjuk mit hoznak össze 2022-re. A Clone Wars közeledő utolsó évada után én hanyagolni fogom a Star Wars világát.

    Addig is az Erő legyen veletek!

  65. Ha egyszerűen csak a látványosságoknál maradok akkor is hihetetlen, hogy úgy rohanunk egyik akcióból a másikba, hogy se emlékezetes fénykard párbaj se emlékezetes űrcsata nincs a nagy lezárásban, sőt az egész trilógiában sem.

  66. Majd talán egyszer, itthon. Addig “marad” a Mando aka Bébiyoda.

    @A Prófáta: Igen, a reboottal szúrtak el mindent, onnantól lejtő.

  67. Láttam, megnéztem …………. és nem tudom. Jól szórakoztam és nem sajnálom a jegy árát. Most még nem sikerült feldolgoznom és azt hiszem újra megnézem, hogy kellően ismerjem ahhoz, hogy be tudjam illeszteni a kellő helyre. Az biztos, hogy élveztem minden percét.

  68. A sárga fénykardot a Jedi templom őrei használták.
    Spoiler
    Abrams amúgy nem csak a korábbi filmeket szarta telibe hanem a Story group munkáját is. Pablo meg is mondta, hogy nem szeretik Abrams a dolgozók.

    Pár köpés: Poe mindig is a Köztársaság tisztje volt onnan ment át Leiahoz. Nem volt csempész.
    Egy képregényből kiderul hogy Poek flottát szereztek ám ez sehol nincs.
    Sidiusnak valamikor a Sithek bosszúja környékén kellett párosodni.Vélhetőleg az Én vagyok a Szenátus szövegre nedvesedik a bugyi. Nehezen tudom elkepzelni az öreget mint huncut szerető.
    Anakin tettét kidobták.
    Hirtelen már minden Jedi képes beszélni a túlvilágról. Holott ez kiváltság volt.
    Snoke kapcsolta össze Reylot, de Sidius semmit se tudott erről.
    Az átlag hobbit is tudja a Sith dolgokat, eddig azt se tudták hogy léteztek.
    Tie vadász nem tud fénysebessegre kapcsolni ahogy droid nélkül az Xwing se.

    Az meg hogy Luke elismeri hogy hibázott, waoohh már a nyolc végén is belátta és azért ment segíteni a kis csapatnak.

  69. Ahogy tetszik mondani:

    Catch def says: Már az első filmnel kiderult, h egy rakas sz*r lesz az egesz uj szeria. Az is lett. Mar a szereplők is gyengék. Szori nulla, buta, unalnas. Latvany gyenge. Persze vannak birkak akik erre is bologatnak.

  70. Hogy emilyen is legyen itt: az első egyharmadának rohanása-kapkodása ugyan rohadtul zavart, de aztán összességében engem nagyon megérintett, örömkönnyeket csaltak ki bizonyos dolgok, és bár én se így folytattam volna ezt az egészet, meg annó nem is ilyen előzményt képzeltem, mint kaptam (30 körüli vagyok, ezt az egész kettős érzést egyszer már átéltem régen), meg tudtam barátkozni vele, mert ami szép volt, az szép volt, ebben is. De én már csak ilyen úgymond önironikusan ,,szolgaibb”, elfogultabb, feltétlen-fajta fanboy vagyok. :D De közben tökre meg tudom érteni a rajongók ,,másik oldalát” is, hogy miken vannak kiakadva… Csak azokat a dolgokat könnyebben megbocsátom mégis. :) A meseszerűség meg a mítosz meg a nosztalgia megmarad. Meg az Ex.Universe is. :D

  71. “Az átlag hobbit is tudja a Sith dolgokat, eddig azt se tudták hogy léteztek.”

    ezen és is felnevettem moziban amúgy, force awakens “it’s true, all of it.” a jedi legendákra. most meg keni vágja mindenki a sitheket meg a háborút.

  72. Én még nem láttam a filmet, de valószinu nem is fogom.

    Megint egy többszázmilliós büdzsével megtámogatott filmet láthatott a közönség tekintve a reakciókat ahol egy film egyik lefontosabb alapkövére nem jutott megint elég pénz és idő mégpedig a történet és ezáltal egy forgatókönyv.

    Ez minden médiumra igaz legyen az film, videojáték vagy sorozat, ha nem jó a történet az már alapjaiban nyomja rá a bélyeget a nagy egészre.

    Ugyanakkor ha még igy is dollármilliókat termel mert a naiv néző beül rá nem csodálom, hogy nem erőltetik meg magukat.

  73. Megnéztem kalóz verzióban a filmet. Nos… voltak jó momentumai. Például Rey, Finn és Poe karaktere. Végre nem viselkedtek úgy, mint a 10 éves hülyegyerekek. Rey sem volt egy Mary Sue itt már. És jól müködött háromójuk közt a kémiai.
    Kylo Ren végre egy tökös negatív szereplő volt. A fénykard párbajok is többnyire jól meg voltak koreografálva és látványosak voltak. A régi karakterek cameoi sem voltak rosszak. Leia-t ügyesen bele illesztették a történetbe. És sikerült eltörölni az Utolsó Jedik baromságait is (mégha azok nem is stimmelnek).
    De összeségében a film olyan… semmilyen volt. Őszintén a mostani Mandalori sorozat eddigi epizódjai izgalmasabbak volt, mint ez a film. Még a Ren lovagok is (ahogy már előre megjósoltam) semmilyenek lettek, akárcsak a Sith trooperek, Pride tábornok, Lando és az Uralkodó is akinek a feltámasztásával sikerült tönkre vágni Vader önfeláldozását. Nem tudjuk meg, hogy hogyan tért vissza és ahhoz képest, hogy az előzmény trilógiában és a Jedi visszatérben milyen tekintélyes gonosz volt itt teljesen jellegtelen figura volt. Még Snoke is sokkal jobb főgenya volt nála.
    Emellett egy csomó dolgot nem magyaráztak, hogy mi miért történik.
    És ha már Snoke, akkor az ő eredetsztorija is izadságszagú volt. Látszik, hogy ennek karakternek JJ a 7. rész készülte alatt egészen más szerepet akart szánni ebbe a trilógiába.

  74. Egyszerűen érthetetlen számomra a sok negativitás. A 7. után is fura volt, mert egy elképesztően látványos fun film, de jó, értem, túl sok önismétlés az baj, ok. A nyolcadik után értettem, az a film engem is frusztrált, kevés dolog történt, de az legalább logikátlan volt és erőltetett.

    De erről a filmről én mosolyogva jöttem ki. Nálam működött az akció, izgalmas volt, látványos, érdekes. Nálam működött a humor, többször hangosan felnevettem. És működött a dráma is, megkönnyeztem nem is egyszer.

    Persze ha sokat gondolkodok rajta, akkor látom a hiányosságait, hogy hol logikátlan, hol erőltetett. De nem értem miért kellene sokat gondolkodni rajta? A Star Wars annyira sem science-fiction, mint amennyire fantasy.

    Anno a 7. rész előtt újranéztük az első hatot és úristen, mennyi mindent gyűlöltem bennük. Amikor egész nap azt nézed, akkor kezd legjobban idegesíteni a felesleges vargabetű, az infantilizmus, a franchise termékelhelyezés. Mindegyik trilógiában van bőven, mindegyiknek van félelmetesen mély mélypontja, ahogy szinte mind a 11 epizódban volt eddig valami, amire szívesen emlékszem vissza.

    Viszont bármit is gondolok bármelyikről utólag, az első élmény mindig az volt, hogy fú, de jó volt ezt megnézni. És akkor beleolvasok a kommentekbe és úristen, olyan hülyeségeket hoztok fel problémaként, hogy az félelmetes. Ilyen egyszer elhangzott apróságok, nűansznyi részletek. Ja, most kiakadhatnék, hogy minek kellett bele még egy negyedik cuki droid. Egyértelmű volt, hogy termékelhelyezés, már a film alatt is felfogtam. Szerepelt összesen 30 másodpercet, simán túltettem magam rajta. Persze, van benne logikátlanság bőven, vannak benne erőltetett dolgok, működik a plot armor, voltak lapos részei, stb. Persze, de rengeteg 10/10 közeli nagy film létezik, ami millió sebből vérzik, de remekül adagolja a jeleneteket, hogy működjön a ‘suspension of disbelief’. És azt érzem, hogy a 7. epizód előtti nagy elvárások, aztán a 8. epizód gyengéi miatt sokan eleve rettentő negatívan ültek be a filmre. Ha egyáltalán beültek és nem kommentekben irogatják, hogy “ez a sw meggyalázása, meg se nézem stb” ami megint csak felfoghatatlan beszűkültségnek tűnik.

    Mindenki a Mandaloriant élteti, és jah, a hangulat lefolyik a képernyőről, jó a rendezés, de a történet eddig 7 rész után egy féltucat gyengébb RPG side quest szintjén van. Menj el oda, védd meg ezt, öld meg azt, stb. A nyolcadik részben majd össze kell szedjen 40db nyers-beskar ércet egy bolygón. Csak a Mandaloriannál nem siklott ki a hype vonat, vagy nem tudom. Jobban elő lett készítve, jókor érkezett a mássága. De a harmadik évadra ez a formula már édeskevés lenne.

    Nyilván, értem én, ez a gond az új trilógiával is. A régiek remixe, és ez jogos, és kár, hogy ilyen irányba vitték. De ha már ez van, el kellene engedni, hogy szent tehénként kezeljük tőle és a megváltást várjuk, mert akkor kiderül, hogy amúgy ezek tök élvezhető popcorn mozik.

    De ilyen rajongói hozzállás után nagyon nem kell csodálkozni, hogy a Valve sose fogja megcsinálni a Half Life 3-at.

  75. Spoiler:
    Ez szar volt.
    Minősíthetetlenül ocsmány.
    Tényleg nem értem, hogy mire volt jó az utolsó fél óra?
    Mert előtte meglepő de élveztem. Erre az utolsó fél óra amit lehetett elrontott. Te jóisten b+..
    A force ghost is idegesítő volt, de még nem érdekelt annyira, Rey gyógyítása is fura volt de hát ofc ez a csaj mindent tud, aztán kiderül h palpatin unokája? Really?
    Minek ültem be erre.

  76. “Mindenki a Mandaloriant élteti, és jah, a hangulat lefolyik a képernyőről, jó a rendezés, de a történet eddig 7 rész után egy féltucat gyengébb RPG side quest szintjén van. ”

    ahogy ennek a filmnek az első fele? tiszta rpg quest minden benne :D én tényleg csak ezeket az elméleteket nem értem, hogy “sokan eleve rettentő negatívan ültek be a filmre”, amiről semmmi bizonyíték nincs.

    ” de rengeteg 10/10 közeli nagy film létezik, ami millió sebből vérzik”

    a tényleg jó 10/10-ek… egyrészt sokan el sem ismerik annak, másrészt 100% nem ilyen forgatókönyvvel bírnak. De konkrétan ennél még a Solo is jobban megírt és összerakott film volt, ezért nem értem ezeket a nagy kijelentéses védéseket. Miért nem elég, hogy neked tetszik, és leírod miért, ahelyett, hogy megy az elmélet, hogy a sok csalódó micsoda csukott agyú, de persze mind, generál.

  77. Human:
    Pedig a Solo volt az eddigi elrettentő példa.
    De így hogy belegondolok, tényleg ez a film az amit soha a büdös életbe nem nézek meg.
    Pedig vannak nagyon jó SPOILERES dolgok benne:
    Ben Solo vívódása sokkal jobb volt, az átállás előtti részek nagyon ütöttek, brutál jó volt Adam Driver.
    Jó volt még Finn és Poe, Rey nem volt túlzottan de a trió együtt teljesen elvitte a film első felét.
    Aztán ahogy kiderült, hogy Ben meg Rey valami diák vagy mik, nem emlékszem minek nevezte őket, ott valami nagyon félrement. Vagyis igazából már ott félrement amikor Rey találkozott Sidious-al.
    Persze az első 1.5 óra se rendelkezett túlzottan nagy történettel de a trió elvitte a hátán, utána meg..
    Basszus mennyire félrement.
    Az a poén, hogy míg a TLJ meg a TFA bosszantott meg idegesített ennek a végén csak röhögni tudtam, semmi bosszankodás csak a zsigeri nevetés. Meg egyszer arcon csaptam magam mikor Ben meg Rey csókolóztak.
    Cringe-nek mondanám de már azt a fokot se üti meg.
    Szánalmas, hogy ide jutott a star wars a disney alatt.

  78. Én Abramst utaltam meg elég rendesen, a 7. es 9. rész is egy fércmű. A 7. rész a 77-es film remake-je. Ez pedig ha nem is remake de ugyanúgy siralmas. Konkrétan a twitteről meg pinterest-ről össze válogatották mit akarnak a fanok es azt rakták a filmbe, meg egy csomó jelenetet, momentumot vettek át az első trilógiából.
    Nulla eredetiség, nulla ötlet, nulla kreativitás csak a biztonsági játék újfent. Másodszor játszák el hihetetlen és szánalmas. Abrams innentől felejős számomra. Konkrétan másolás/beillesztés alapján csinált 2 filmet az ember. És még van képe íróként feltűntentni magát holott csak lemásolta a korábbi részek forgatókönyvét meg rajongok ötleteit, ezt bármelyik kezdő író megcsinálja.
    És senki ne jöjjön azzal h de hát a Disney meg Kennedy ezt kérte tőle, ő biztos mást akart. Ha egy kicsit adna arra h mi kerül ki a kezei közül es nézné valamibe a forgatókönyv író és filmkészítő szakmát akkor felállt volna es azt mondja en ebből nem kérek, ilyet nem csinálok. Nem akarok másolni meg korábbi filmekből meg fórumokról összeollózgatni filmeket. Egy komolytalan ember, egy bohóc aki pénzért bármilyen xart megcsinal.

  79. Üdv! A filmről kijőve azt éreztem, ez “csak” egy sima film volt, nem pedig egy STAR WARS…, lehet én vagyok túl öreg, mert ugye a Birodalom visszavágot még a Vörös Csillag mozi első sorából néztem tátott szájjal, hogy ez mekkora királyság, de ez a film csak egy meh-et hozott ki belőlem. Valahogy iszonyat sekélyes lett az egész, patikamérleg-kapitány a hídon, Bayhem feelinggel megspékelve. Tudom reagan minden jobbvót, de ez mellément, a színészeken nem múlt viszont a forgatókönyv már ha volt olyan, akkor az eléggé gyújtósnak való…
    Unalmasnak nem mondanám, de csak a folyamatos vágta miatt, ahol meg moralizáltak, ott meg hátramenetbe kapcsoltak, valahogy nem lett jó a ritmusa az egésznek. A bazári feltuningolt jedi sith trükkarzenálról ne is beszéljünk.
    Jót fog tenni pár év szünet, mert a következő film idejere ez lesz a klasszikus :D

  80. “Pedig a Solo volt az eddigi elrettentő példa.”

    unalmas a Solo, az tény, csak mint filmkészítési technikák mondom.

  81. Teljesen egyetértek human-nel. Konkrétan nem érződött filmnek, volt 456 ötlet, aminek mind benne kellett lennie (ezek nem kis része vagy a Last Jedi retconolására szolgált, vagy easter egg volt), emiatt olyan gyorsan robogott jelenetről jelenetre, hogy alig volt lehetősége hatást kiváltani. Kylo/Ben részei tetszettek, főleg a film második felében, azelőtt a szál előtt le a kalappal (összesen negyedóra max, de hát ez van), de a többi… Sokszor én éreztem magam kínosan. Annyi maszatolós, random feldobott dolog volt benne, egész karakterek, magyarázatok, jelenetek előzmény, következmény nélkül, egy ömlesztett káosz.

    Nagy kár érte, és igen, nem volt semmi concept itt előre ehhez az egészhez. A TFA-t arányaiban jól fogadták, élveztem én is, megnyugtató volt a gondolat, hogy jé, sok idő óta végre egy szórakoztató, jópofa kalandfilm az SW világában, minimális ciki tartalommal, holott tudjuk, hogy kb egy remake. És azon túl, hogy remake, rengeteget épített a későbbi filmekre, megjelent sok Abrams-féle kamu mystery box, szóval nagyon azon áll vagy bukik utólag, hogy milyen lett a nyolcadik és a kilencedik film. És hát eléggé szétesőek lettek, így számomra a TFA fénye is kopott rendesen. Nincs egy nagy koherens sztori, egy konkrét gonosz, de még az erőviszonyok is változnak a három filmen belül hatszor minden magyarázat nélkül. Szimpla reflexekből, panelekből felépítették, a Lucas-féle ambíciónak a töredékét se látni. Mármint Lucas nem egyszer elszúrta, de mindig látni lehetett a szándékot, hogy bakker, neki van egy víziója, egy sztorija, ötlete, ezt most akarja, és könnyen átbillentette melodrámába, gagyiba, de sokkal önazonosabbnak és konzisztensebbnek tűnt. Volt eleje, közepe és vége. Ez a Disney-féle cucc egy maszlag. Vannak benne jó részek, menő ötletek, de nagyon kevés számban, hogy kiadjanak három filmet.

  82. @human

    Azért mondják sokan, hogy negatívan ülnek be rá, mert gondolom mindenki ismerőse ezt mondja. Az, hogy erről nincs bizonyítékként kezelhető cikk, hát sajnálom. De kérdezd meg a barátaidat, hogy ők hogyan készültek rá. Nem hiszem el, ha mind azt mondja, hogy bizakodva és pozitívan. De elég körül nézni szerintem más forumokon vagy filmes fb oldalak alatt és rengetegen -joggal- ekézték előre a filmet. Itt is hány vita volt arról korábban, hogy előre temetik a filmet.. most milyen bizonyítékok kellenek neked?

  83. Human, nekem úgy tűnik, mintha te nem olvasnál kommenteket sehol máshol… Bármelyik kritika alatt, redditen, facebookon ezerszám mennek a “8. után már meg se nézem” – “Lucas óta nincs SW” és hasonló kommentek. Nincs bizonyíték az alapvető negativitásra? Akkor az, hogy ez az egyik leggyengébben nyitó SW, az mi? Szerintem pont arra bizonyíték, hogy az emberek csalódtak az irányban, amit a 7-8 felvetett és már azelőtt negatívan állnak hozzá, hogy megnézték volna.

    Mert a kritikusokat amúgy még megértem, lehet elemezni a forgatókönyvet, a zenét, a karakterfejlődést, tényleg van benne elég hiba. De kezdjük már el logikai hibák mentén elemezni akkor a Dark Knightot is, mert úristen, amit abban Joker művel “nekem nincs tervem” szöveggel, az félelmetesen valószerűtlen, amint elkezdi az ember logikusan átgondolni. De senki se foglalkozott ezzel, mert minden más szempontból mesterien van összerakva a film + ünnepelt rendező, ünnepelt sztárok, jól sikerült első rész várva várt folytatása, stb. Igenis számít, hogy állnak hozzá az emberek és szerintem van elég jele az interneten annak, hogy alapvetően negatív helyre jött az SW9.

  84. Schray:

    Alig pár millióval fog lemaradni a Last Jedi nyitása mögött, pedig azóta kapott pár pofont a franchise. Ennek tükrében nem megy olyan rosszul a szekér, és tegyük hozzá, hogy azt a hype-ot, mint a TFA idején esélye sem volt kifuttatni, tehát az a bevétel mérce sem lehet. (Mondjuk ha pozitív ívet járt volna be a trilógia, akkor most a lezárás is rohadt nagy event lehetne, nem pedig a mostani “csak legyen már vége” hangulat járná korbe)

  85. Remélem mindenki boldog most aki szarrá szídta a TLJ-t, csak olyan 8 fényevvel volt jobb ennél az ipari hulladéknál. Hihetetlen hogy mennyire beszart a Disney és konkrétan az internetes trolloknak csinált egy filmet, hogy nesze basszad meg ebben minden van amit akartál. A leggyávább film valaha, egy sértés mindenre ami SW, de mindenre ami film is. Eddig is vedtem Rian Johnsont de ezután pláne az a véleményem hogy ő lehetett volna az utolsó reménye a franchise a filmfronton (a Mandalorie még mindig jó), most is az egyetlen ami minimálisan működött a filmben az amit ő vezetett fel (Rey Kylo kapcsolat) de természetesen azt is elbaszta J.J. a végén. A végén már szó szerint szekunder szégyen volt nézni, ehhez képest még az Endgame is visszafogott volt fan service szinten :D

  86. @human:
    “unalmas a Solo, az tény”
    Tényleg? Én nem vettem észre, hogy unalmas lenne. Koherens, összeszedett, követhető történetvezetés (nemúgy mint az 9. esetében), kalandfilmes jelleg. Rengeteg minden hátráltatta, hogy nem lett mégjobb, csak jó, a körülmények ismertek. Úgy szeretném, ha befejeznék már a Solo szidalmazását.
    Ok, lehet, hogy az elkészülte nem indokolt, de a kész filmmel nincsen gond.
    Nekem nagyon ambivalens érzéseim vannak a kilencedik résszel kapcsolatban. Vannak jó részei és vannak nagyon rosszak is.

    Csak egy példa: Felszínre hoznak egy konfliktushelyzetet “hőseink” közt, többször érinti is a film (tehát foglalkozna vele, időt szán rá /vesz el), majd szimplán elfelejti lezárni a helyzetet. Ezmiez kérem?

    A Solo nekem legalább egységesen jó.

  87. “De kérdezd meg a barátaidat, hogy ők hogyan készültek rá. Nem hiszem el, ha mind azt mondja, hogy bizakodva és pozitívan.”

    de a között h nem várták, meg féltek, és aközött hogy hibát keresni ültek be a negatívok szerintem egy hatalmas szakadék van. az egyik olyan, hogy az embernek fontos a franchise, a másik kész rosszindulat, amit minden negatív véleményt megfogalmazóra valamiért rá akarnak többen sütni most.

  88. A legnagyobb baja a 9. résznek az, hogy létezik már a 8. amihez valahogy hozzá kellett igazodni, akkora pusztítást végzett a 8 figyelmen kívül hagyva a 7-et.
    Mégnagyobb baj, hogy így látszik mennyire prekoncepciók nélkül vágtak bele az egészbe. A szereplőkön kívül így alig van valami, ami összekötné ezt a 3 filmet.

  89. A disney-s trilógiában ez volt a legjobb rész, de így is csak közepes. Kár érte mert nagyon jól indult, aztán jött a sok facepalmos jelenet, random bedobott karakterek, zagyva történet, kihagyott ziccer, bátorság helyett biztonsági játék. Karakterek: mintha lett volna egy random karaktergenerátor: 100 karakter, dobjál. mi jött ki? “73 bátor, önfeláldozó fekete ellenálló csajszi lovon”. A történet a végére meg olyan katyvasz idiótaságba megy át, hogy az leírhatatlan. Annyira túl van bonyolítva, hogy 1 napja láttam, de gondba lennék, ha részletesen el kéne az elejétől a végéig mesélnem a történetét. Karakterek között a kémia konkrétan zéró. Történetről még annyit, olyan az érzésem, hogy az írók mintha nem is egyeztettek volna egymással, annyira következetlen a történet.
    A legfájóbb, hogy akár mindezek ellenére is lehetne egy jó film, csak nincs benne lélek. Hasonlítsuk össze a régi trilógiával vagy a Gyűrűk ura-trilógiával. Azoknak az utolsó részéinek (Jedi visszatér, Király visszatér) a lezárásánál volt egy olyan érzésed, hogy egy nagy monumentális, grandiózus történetet rendesen lezártak és a három rész egy kerek egészet alkot. Tegye fel a kezét aki így érezte a Skywalker kora befejezésénél is.
    Mondjuk a binary sunsetes rész tetszett, függetlenül attól, hogy olcsó nosztalgiahajhászás az egész, de az azért megdobogtatta az ember szívét. De csak az az 1 perc.

  90. @human

    Ebben igazad van, de szerintem itt szimplán arra gondolnak -köztük én is- hogy van egy kis réteg, aki tényleg azért ment el, hogy magát igazolja. Nem azt jelenti ez, hogy minden kritizáló hang divat hater, csupán sokan túl tolják a dolgot, mert vannak olyan hibák az új trilógiában, amik a TFA óta jelen vannak, viszont mindenki most akadt ki csak rajta.

  91. “Tényleg? Én nem vettem észre, hogy unalmas lenne. Koherens, összeszedett, követhető történetvezetés (nemúgy mint az 9. esetében), kalandfilmes jelleg. ”

    unalmas, felesleges a film, pont ezért hoztam fel példának, hogy ennek ellenére viszont korrekten össze van rakva, és úgy látom ebben teljesen egyet is értünk. míg a IX ahogy említed te is, ezeket sem hozza.

  92. SPOILER

    Valaki válaszolja meg legyen kedves nekem, hogy most mi lett az Első Renddel?
    Merthogy a jók körbetelefonálták a galaxist, hogy itt van ez az új fenyegetés, amit Végső Rendnek nevezünk és mindenki piros mikulás ruhában van és nagyon gonoszak, gyertek győzzük le őket!
    De közben meg ott volt még az Első Rend is a fehér páncéljaikkal meg minden egyébbel. Mi lett velük? Beálltak a pirosak mellé és most le vannak győzve?
    Igen, tudom, Sheev Palpi is mondta, hogy a FO az ő kreálmánya volt mindvégig, de…nekem ez most zavaros. Valószínűleg elvesztettem a fonalat a nagy kapkodásban.
    Kérek valakit, hogy válaszolja meg! Köszi

  93. Hogy ez mekkor egy semmi volt. Ja nem, nem volt az. Logikátlan gatgyiságok tömkelege összehányva, a SW világának maradék becsületének tarkónlövése, tömegsírba dobása és a hantolás után sír leh*gyozása, amit a dízni leművelt.
    Még az sem menti meg ezt, hogy nem volt üresjárat. Egy kész káosz az egész. Itt már csak egy reboot segít egy halom kreatív ember közreműködésével. Az egész mostani bagázst a szemétdombra kellhajítani.

  94. Nekem viszont tetszett ez a film. Eleve nem nagy elvárásokkal mentem be, mert ez az új trilógia harmatgyenge volt. Az hetedik rész a IV. résznek az újrázása volt, de ettől még megalapozhatott volna jól a karaktereknek a továbbiakban. Csakhogy jött a VIII. rész, ami így egy teljesen felesleges, rémunalmas része ennek a sorozatnak. A Last Jedi nálam a az SW legalja. Olyan csalódottan jöttem ki a moziból, hogy azt mondtam nekem itt vége is az SW-nek. Ezzel szemben szép kerek lett a IX. rész. Hibái vannak, de én rettentő jól szórakoztam, úgyhogy lehet ha kicsit lecseng, akkor meglesem még egyszer. :)

  95. Lordviktor:
    “Remélem mindenki boldog most aki szarrá szídta a TLJ-t, csak olyan 8 fényevvel volt jobb ennél az ipari hulladéknál.”

    Látom neked még most sem esett le a húszfillér. A te általad védett TLJ-nak köszönhető, hogy ide jutott a 9. rész. Mindent tönkre tett, amit csak tudott. Szinte esélytelen volt, hogy egy folytatás kikerekedjen belőle, nemhogy még jó film is legyen.

  96. Leggyengébb rész az 5 Disney film közül. Kár érte. Azért vannak jó pillanatok a filmben.
    JJ először csinált egy New Hope remaket. De az legalább szórakoztató volt és rendben volt a forgatókönyv. Itt a forgatókönyvnél voltak gondok. Kicsit szomorú vagyok, de, ahogy az előzmény trilógiánál, úgy itt is megszépít majd mindent az idő….
    Viszont szeretném, hogy legyenek további Star Wars filmek, Skywalker mentesen,induljanak új történettel/szereplőkkel.

  97. TFA-nál jobb, TLJ-nél rosszabb. Nem írom le a filmet, a lendület elvitte, voltak benne jó, sőt nagyon jó részek. De mellette akkora marhaságok tömkelege, hogy könyörgöm!?!? Csillagrombolók tucatszámra, szép sorban egymás mögött, a semmiből teremtve?! Legénység honnan lett? És persze hogy mindegyiken van egy bolygó elpusztítására alkalmas “lézerágyú” – mert J.J. Abrams enélkül nem tud Star Wars filmet csinálni, csak éppen ahogy már említették föntebb az Ő SW filmjeiben még űrcsata sincs… könyörgöm ezt az embert a közelébe ne engedjék mégegyszer ennek az univerzumnak.

  98. Nem tetszett ez a film. Nem idegesített fel annyira, mint az előző rész. Ez konkrétan semmilyen volt. Olyan átlagos filmként gondoltam rá utána. Mintha megnéztem volna egy sima folytatását valaminek.

    Az egész trilógiát nézve az most már világosan látszik, hogy ha voltak is jó ötletei a készítőknek vagy bárkinek, azt a stúdió/producerek/kis pista annyira szétszedték, hogy a végére nem állt össze az egész. Amit a 7. részben felépítettek, azt a 8.-ban totál átfordították. Ebben a részben meg utalgattak erre-arra az előző részekből, de semminek nem volt súlya. Plusz az ugye megvan, hogy mennyire 1 mondatos a sztori ebben részben. Szinte fáj.

    Szívből örülök, hogy Daisy és Adam Driver itt hagyja végre ezt a franchise-t, mert jobb sorsra érdemes színészek. Sokkal.

  99. No, megnéztem feliratosan. Amennyi rosszat olvastam róla, ahhoz képest annyira nem is lett rossz, bár kénytelen vagyok elismerni, hogy ami jó volt benne, azt lényegében a nosztalgiavonat meg Adam Driver vitte. Valahogy azért csak sikerült bepréselni minden összeszedhető őskaraktert, akárcsak egyetlen képkockára vagy egy mondatra. Ezt persze jó nézni/hallani, csakhát ez is nosztalgia, és már majdnem olyan dömpingben jött a végére, hogy _szinte_ kezdett bosszantó lenni, mert az jutott eszembe mindig, hogy egyedül ettől lebeg a vízen ez a film. Adam Driver egyszerűen jó volt, pedig nem könnyítették meg a munkáját a történetvezetéssel. Ja, meg volt jó néhány poén, amin tényleg fel lehetett röhögni. C3PO néhány sora ütött, a zseblámpás/fénykardos snitten konkrétan felnyerítettem, azt afféle kikacsintásnak fogtam fel, ki a franc nem próbált zseblámpával fénykardozni gyerekkként? :D

    És azt hiszem, itt kifogytak a pozitívumok. A film alapvetően rendbetette azt, amit amiben az előző két film ellentmondásba keveredett, de egyész egyszeráen kb. minek? Mert ezen ment el megint 20 perc, hogy ezen polemizáltak. Ezen túlmenően meglepődött bárki is a film nagy titokjának felfedésén? A sokadik Rey/Kylo Ren összetalálkozás már uncsi volt, olyan volt mint amikor Kato rátámad Clouseau felügylőre a hűtőszekrényből, hogy amikor az ember azt hinné, hogy más történik, ezek megint összeakadnak. A kém kiléte is elég erőltetett volt, Keri Russell karaktere méltánytalanul kevés képernyőidőt kapott, azt is sisakban kellett töltenie (mondjuk dögösen nézett ki így is).

    Meg még lehetne mondani pár dolgot, de ez igazából még nem is lenne baj az óriási koncepciózavar mellett: a régi karaktereket megölték, vagy feltámasztották és megölték, az újak nem adtak hozzá semmit, legfeljebb felvették a régiek helyiértékét – mindezt azért, hogy a történet 1983-ból egy nagy kanyarral visszatérjen 1983-ba. Csak közben én nem lettem -1 éves megint, hanem 35. Kár érte.

  100. Amikor a film drámai csúcspontjánál a fél mozi hahotázik, akkor biztosan tudod, hogy valami nagyon félrement…

    SPOILER
    SPOILER
    SPOILER

    Ez az a film, amiben mindenki kijön a zuhany alól. :D

    Palpatine rég meghalt, de mégsem.
    Csubakka meghal, de mégsem
    C-3PO-nak törlik a memóriáját, de mégsem.
    Poe ex-csaja meghal, de mégsem.
    Rey megöli Kylót, de mégsem.
    Han Solo rég meghalt, de nem számít, mert az emléke mégsem. (Komolyan miért kellett???)
    Luke meghalt, de nem számít, mert force ghost-ként mindent ugyanúgy tud csinálni, mintha még élne.
    Kylo megint meghal, de megint mégsem.
    Rey meghal, de mégsem.
    Kylo megint meghal, de ezúttal végleg, ám ezen már mindenki csak kacagni tud az előzmények után.

  101. @human Na, hát erre nagyon utalgattak a filmben, de nem tudom mit akarnak vele kezdeni a jövőben.

  102. Anak
    SPOILER
    A piros sereg az a First Order csak átszineződtek feherről pirosra.

    Finn dolgával semmit se fognak kezdeni. Megmondta a trió hogy egyikük se akarna visszatérni egy újabb filmre ami nem is baj egy ilyen film után.
    Amúgy kiadta a Ren lovagok képregényt amiből kiderul, hogy a Renek célja a Világos és a Sötét oldal elpusztítása és minden fajta rend eltuntetese. Erre a filmbe Sidius emberei

  103. spoileres tweetre reagálva:

    Szerintem a film végére egyértelmű volt, hogy nem szerelmet akart vallani, hanem az erőre érzékenységet.

  104. Újranéztem a 7.-8.-at, és ajánlom azoknak a kommentelőknek, akik szerint a Force Awakens jól alapozott és a Last Jedi vágott tönkre mindent, hogy nézzék újra a két filmet. Egyszerűen döbbenetes, hogy a Force Awakens mennyire nem alapozott meg semmit: sem karaktert, sem történést. Egy gyáva, fantáziátlan remake volt, amiben hacsak Han nem hal meg a végén, akkor a TLJ abszolút a nulláról kezdte volna. Így is nagyon határozottan az az érzésem, hogy onnan kezdte.

    Összességében tehát volt egy elpocsékolt első részünk, volt egy, fogalmazzunk úgy, hogy megkérdőjelezhető irányba elindult második részünk, aminek a népharag miatt több elemét el kellett hagyni/meg kellett változtatni a IX-ben. Ezt figyelembe véve a Rise of Skywalker nem olyan egetverően rossz. Mondom ezt úgy, hogy ha leírnám az összes problémámat a filmmel, akkor abból egy rekordhosszú komment kerekedne.

    A legnagyobb problémákat már tökéletesen felvázoltátok: minimum féltucatszor történik valami, de aztán kiderül, hogy mégsem… Szvsz a legtöbb ilyen rész akár működhetett is volna, ha nincs utánuk ez a bizonyos “mégsem”. De volt.

    Az IX-szel ugyanaz a bajom, mint az előző résszel: hogy akár jó is lehetett volna, de mintha szándékosan köszöntene rám minden második kanyarban a készítők fogalmatlansága, inkompetenciája, gyávasága (és most távolról sem csak JJ-re és Johnsonra gondolok, sőt, úgy összeségében sokkal kevésbé hibáztatom őket, mint a többség). Fejétől bűzlik a hal.

  105. @eszgbr: És még tedd hozzá,

    SPOILER->

    hogy Ben amúgy feleslegesen halt meg, ha most Reynek sikerült úgy megmentenie, hogy nem halt bele a folyamatba a roncsok között, akkor Bennek is ugyanúgy sikerülhetett volna.

    Bár azt is tegyük hozzá, lehet úgy voltak vele, életet-életért, mert a csaj csak meghalt.

    Lehet akkor lett ütött volna igazán a film, ha “de mégis” lett volna, a mégsem-ek helyett, ez tudom nem volt túl értelmes megfogalmazás, de biztos érted.

    <-SPOILER

    Én is úgy vagyok vele, mint human, hogy nem is haragszok a filmre, annyira semmilyennek érzem.

  106. Amikor a 7. részt néztem moziban, nem tudtam a szereplőkről semmit. Azt hittem a rohamosztagos csávóról, Finnről, hogy az erő megszólította, azért nem ölt meg senkit és dezertált. Aztán ezt a gondolatmenetet elengedtem, mert nem ő lett a jedi. Erre most előhúzzák a seggükből ezt a dolgot. Beszarás.

  107. Az egy dolog, hogy Ben halála mennyire logikus, szükségszerű vagy sem,…DE Reynek mi az istenért kellett belehalnia egy fénykardos villámhárításba???(Mármint azonkívül, hogy így Ben önfeláldozva megmentheti) Mace Windu sem halt bele, Yoda kézzel le tudta venni, ráadásul erre biztatta ugye az összes múltbéli Jdei, most akkor ők egy öngyilkos kamilaze akcióra küldték miközben a Rend továbbélését emlegették? Ennyire nem lehetnek holtukban is álszentek.

  108. Vicces azt látni, hogy mindenki mennyire komolyan veszi ezt a dolgot: “a Disney megölte a franchise-t” “egy 5 éves írta a forgatókönyvet” meg ilyenek. Gyerekek, nekem tetszett a film, ez is és a maradék 4 is, talán a Solo legkevésbé de még abban is meg lehetett találni azt a szórakoztató részt amiért az ember moziba jár. És betartották teljesen az egyetlen dolgot amit ígértek, hogy befejezik a Skywalker történetet, lezárták és kész, aztán majd folytatják valamikor és akkor is mind elmegyünk (mindenkit is beleértve aki szidja az új részt mint a bokrot). Mert ahogy az elmúlt évek mozijai során kiderült két fajta ember jár moziba jelenleg. Egyik aki a kákán is keresi a csomót csak azért hogy majd jól megmondja egy fórumon hogy mennyire ért hozzá és mennyire kritikus, a másik pedig aki pont lesz@rja hogy lehetett volna sokkal jobb is és értékeli hogy megnézhet egy mesét ami egy SW környezetben található, amit teletűzdeltek szerethető régi és új szereplőkkel és élvezi az egészet. Én a második csoportba tartozom, és köszönöm szépen jól vagyok, jövő héten megnézem még egyszer :)

  109. 118, én azért járok moziba, hogy szórakozzak – és ha valami nem szórakoztat, akkor nagyon bosszant, mert úgy érzem elcsalták a pénzemet.

    mondjuk a Star Warsokat mindig megnéztem, mert sajnos nagyon sok éve Star Wars sucker vagyok, de a dizni elérte, hogy a többit már ne nézzem meg. mondjuk az arány szerencsére annyira nem rossz, mert a 9 Skywalker filmből csak kettőt utáltam igazán, a 7-et, meg ezt a 9-et szóval ja.

  110. Az igénytelenség “netovábbja” ez a film.

    Ha valakit el lehet “szédíteni” rengeteg robbanással és színes/szagos CGI vágóképek sorozatával, akkor annak tetszeni fog.

    A film egyetlen mondanivalója:
    Költsd el a pénzed! Ne várj érte semmit!

    Botrány

  111. Volt idén egy kva jó storytelling Star Wars játék. Ott a Mandalorian meg az, hogy a TFA a legjobban fogadtatott film az új hármasból. Akkor még nem is mondtam a Rouge Onet.
    Pár napi merengés után örülök, hogy vége az egész Skywalker saganak.
    A Disney most tiszta lappal kell, hogy nekiinduljon új filmek gyártásának és REMÉLEM, hogy mi mást csinálnak, minthogy értékelnek.
    A TFA, mint New Hope koppintás azért jött be, mert anno Marcia Lucas oscart kapott a legjobb vágásért és néhány, apró de annál fontosabb helyen átírta a storyt, melyek nélkül egy rakás szar let volna és ma senki sem tudja, mi az hogy Star Wars.

    Szóva, tiszta lap. Side storyk. Önálló filmek. Szabad kéz a rendezőknek. …és mondjuk egy R rating talán egyszer. Remélem élek még annyi évet.

    * SPOILER

    @reatard – Azért, mert Palpi előtte szippantja ki mindkettejük erejét.

  112. Nagyon tetszett az egész film, elejétől a végéig, kiváló lezárás volt a saga-nak, méltó búcsú, és John Williams pedig egy briliáns elme, a legjobb filmzeneszerző az öreg, korunk Mozartja. Sokszor könnybe lábadat a szemünk, nagyon meghatóak voltak bizonyos jelenetek.

  113. Akárhogy is van, az apja ****át annak, aki spoiler jelzés nélkül kommentel olyat, amiben az első sorban ellövi egy főszereplő halálát…

  114. SPOILERESEN

    Ha már valakinek a gyereke kellett, hogy legyen, legalább Kenobi lett volna . . .

    Az egész trilógiát elfecséreltnek érzem, van egy csomó jó karakter és színész (Rey, Kylo, Poe), akik el lettek fecsérelve, ugyanúgy a sztorival és a filmekkel. Egy jó korszak, a zavaros Új Köztársaságos idők, amelyek szintén szinte csak említés szintjén kerültek elő. Az Ébredő erő mint film, a regény, és a köré építeni kezdett dolgok (lásd hivatalos könyvek, lore, Battlefront 2 sztori) nagyon ígéretesnek tűntek, de SEMMIT nem váltottak be belőlük, semmi nem épült rájuk.

    Az egész film egy lelketlen CGI orgia volt, érzelmi töltet nélkül. Én többet vártam, mert úgy éreztem, iparos JJ visszatérte garancia, hogy megcsinálják, mert Last Jedi kudarc ide vagy oda, azért még a saját maguk által, az új trilógiához épített dolgok is elég erősek, a SW lore-ról nem is beszélve, hogy rájuk lehessen építeni egy ütős finálét. És még a Last Jediben is ott volt a Hamill-Driver-Ridley trió.
    Az Ébredő erő tetszett, a Last Jedi-nek voltak nagyon jó elemei, úgy véltem, JJ képes lesz rá, hogy lefújja a port dolgokról. Rosszul gondoltam.

  115. “Akárhogy is van, az apja ****át annak, aki spoiler jelzés nélkül kommentel olyat, amiben az első sorban ellövi egy főszereplő halálát…”

    nem az elején volt, azért 126 kommentet csak nem olvastál el a film megnézése nélkül

  116. Aki meg egy ilyen topikot olvasgat úgy, hogy még nem látta a filmet és szeretné élvezni az hülye.

  117. Én örülök hogy elolvastam itt is a kommenteket, meggyőzött hogy csodavárás hiábavaló, nem kell moziba nézni, majd ráérem “kikölcsönözni” itthonra. Kár. A Rogoue One -féle feelinget jó lett volna még1x moziban átélni, de ez nem a saga lesz úgy látom. Tanulság: sok pénz vonza a kóklereket.

  118. Én így is kellemes érzésekkel hagytam el a mozit, de azért kíváncsi lennék milyen lett volna ez a három film ha mindet J.J készíti.
    Mindenesetre az az utálóknak és a rajongóknak is pozitívum szerintem, hogy végre elengedhetjük ezt a Skywalker vonalat és talán más korokból és figurákról is készülhet film.

  119. SPOILER?? (biztosra megyek :D)

    Hatan néztük ismerősök a filmet, tök véletlenül oda vettek jegyet haverok is mint mi. Konkrétan úgy mentünk be mind, hogy az előző rész után ez biztos csak jobb lehet. Erre pedig igazából akkora csalódás lett az egész , hogy az nem igaz. Ez a rész és a “trilógia”
    Sok véleménynel egyet értek fentről. Nem is írom leismét.

    Egyébként ha kivesszük a képletből a TLJ részt akkor nagyon nem is veszít semmit a sztori, TFA után elég ezzel folytatni és pár dolgot leszámítva ugyan úgy érthető marad ami kicsit már tényleg szánamas.

  120. Bazd meg mi volt ez a film? Fizikailag fájt. Godzilla king of monsters után nem hittem volna hogy idén lesz még olyan film amit kb 4 órásnak fogok érezni. Unalmas, vontatott, eröltetett, klisés, ötlettelen, szánalmas, borzalmas. Egyszerűen csalódás. 10/0 értékelhetetlen. 2 órája láttam és rohadjak meg de nem tudok felidézni belőle semmit. Én még ilyet nem basztam. Kurv@ anyját a dizninek meg ketrin kennedinek és jj abramsnem meg mindenkinek akinek köze volt ehhez a szarhoz.

  121. EPISODE IX – A Skywalker kora

    Sokkal jobb volt, mint amit vártam. Az új trilógiából toronymagasan a legjobb film. Ugyanakkor a nagy egészet nézve ellentmondásos a véleményem. Tetszett is, meg nem is. Voltak benne jó ötletek, de utána azokat azonnal szanálták az orbitális baromságokkal és sajnos még mindig azok voltak túlsúlyban. Ha értékelnem kellene az új részeket, akkor Ep. VII. – 4/10 , Ep. VIII – 2/10 , Ep. IX. – 5/10

    Fura volt látni a szürke Lucasfilm logót a zöldes csillogás nélkül, mintha a lélek kiveszett volna az egészből. Egy kis mellékzönge, hogy én nemrég tudtam meg, hogy a Disney kinyírta a Lucasartsot. Aztán felcsendült a zene és megborzongtam a gyönyörűségtől. Sajnos a filmben többnyire csak újrahasznosítás volt, mintha John Williams mester már nem akart vagy a kora miatt nem tudott volna közreműködni teljes kapacitással. Semmi új fülbemászó dallam, csak önismétlés. Ez már csalódás volt a legelején, mert vártam, hogy mire fog átváltani a főcímzene.

    Főcím szövegben bejelentik, hogy Palpatine visszatért. Semmi magyarázat, csak így durr bele. Kedves.

    Aztán egész jó lett volna a nyitó jelenetek sora, mert végre tényleg ugráltak a bolygók között és szerepelt a filmben kb. 10-15 helyszín. Úgyhogy kellő változatosság volt, csak kapkodtak mint az őrültek. Néhány helyszín alig pár másodpercet vagy percet kapott.

    A film túl hosszú véleményem szerint, legalább fél óra kivágható lett volna ebből is (pl. a sivatagos ünneplés és menekülés, majd a havas bolygón bújkálás a járőrök elől, az egész C3P0 szál). Finn, Poe, Rose, meglepetés hobbit abszolút felesleges karakterek voltak megint a történet szempontjából. Légzsilip az első öt percben, ha tökösek lettek volna. Aztán volt időhúzás is ezerrel. Ld. nincs repülőjük a tengeri viharnál és persze meg a Falcont is taccsra vágták. Aztán később Rey is felgyújtja a hajóját, hogy vezekeljen, de persze ez csak Luke x-szárnyúja miatt kellett.

    Az egész film beleesett a “sokat akar a szarka, de nem bírja a farka” mondandójába. Tele volt túlzással. Minek kellett ennyi bolygópusztító hajót bedobni? Hogy zuhantak le a végén az ismert híres bolygók fölött, ha el sem hagyták a légterét a Sith uralta bolygónak? Megtalálták a másolás gombot a cgi készítők? Honnan lett rá legénység? Minek kellett a végén az arénába a sok Sith “klón” vagy szellem? Minek kellettek Snoke klónok? Ha tudnak klónozni, akkor Palpatine miért nem kapott új, fiatal testet? Aztán masszív villámvarázs megy ide és oda… A végén is átrepülnek az izzó gázfelhőn, amiben szilárd részek vannak? Miért nem lehetett kikerülni az űrben? Felesleges túlzó marhaságok voltak ezek, amire alig lehet értelmes magyarázatot találni.

    Kicsit belezavarodtam a végére, hogy kinek a fénykardját passzolgatja egymásnak Rey és Ben/Kylo. Mert hogy a Luké a tengerben végezte tudtommal vagy csak én nem emlékszem ennyire a nyolcadik részre. Rey átadja Bennek a sajátját (a tárgyteleportálás is bűbájos újítás), de aztán még van nála egy tartalék. Aztán a végén elássa Leia és Luke fénykardját, de még mindig van egy aranyszínű. Ez azt jelentené, hogy csinált magának sajátot?

    Mark Hamillt és vele Lukeot újfent megalázták a forgatókönyvben. Előtte az Erőszellemként bevallja, hogy a félelmei miatt bujkált a szigeten, de aztán alig egy perccel rá már arról szónokol Reynek, hogy a Jedik sorsa legyőzni a félelmeiket. Most akkor mi van? Magyarán a galaxis hőséből egy gyáva hülyét csináltak, mert gyakorlatilag megbukott, mint Jedi. Azért még kiemeli a saját repcsijét a túlvilágról. Bár miért is lepődnék meg, ha előtte szellemként leült.

    Leia sem járt soklal jobban. Mintha arról lett volna szó, hogy a család kérte, hogy ne legyen CGI Leia, de a tréninges visszaemlékezésben csak nem tudták megállni. Nála is valami dicsőbb elmúlást vártam egy sima végelgyengülésnél.

    Han visszatérése kellemes meglepetés volt. Sitty és sutty Kylo meghalt, ami nem is igazán Rey, hanem inkább Leia érdeme volt, aztán máris Ben lett belőle. Brr.

    Huxból nix lett. Egyszerűen és gyorsan lerendezték az első két film tévedését és legalább olyan méltatlanul nyuvadt meg, mint Phasma kapitány.

    Chewie : felesleges. Legalább nyírták volna ki, hogy hibázzon már a főszereplő. Az ő kimentése is felesleges üresjárat volt, még ha az Ep. IV.-re utalt is.

    Lando : dettó felesleges.

    Finn : még inkább biodíszlet volt. Legalább a lányt megtartotta volna a végén vagy valami. Szegény Rose is csak lógott a levegőben, de semmi lezárás nem volt vele kapcsolatban.

    Poe : kiváló hadvezérként elindul sereg nélkül. Te jó ég?! S ezt komolyan is gondolták az írók. Kiváló stratégia várni a felmentő seregre. Az legalább szép jelenet volt, de minek árulták el a trailerben? Kicsit a How to train your dragon 2 végét idézte az all-ines megoldás. A lovaglás a burkolaton… Jaj.

    Aztán ott van maga Palpatine. Itt nyúltak pár Harry Potter jelenetet, mert a Sith holokrómszerű bigyó hasonlóan suttogott, mint a hocrux tárgyak, majd még elnyomott egy dementor életerő elszívást is. Sőt még baziliszkusz is volt a filmben.

    Maga Palpatine is arról beszélt, hogy minden Sith benne él, aztán ezt elsütötték Rey esetében a Jedi hangokkal. Korábban voltak ilyen spoilerek, hogy lélekvándorlásban gondolkodtak, de ezt csak bedobták itt. Hogyan és minek? Mindig lesznek Erőérzékeny fiatalok, tehát a Jedi vagy a Sith sosem pusztulhat el teljesen. De hogy a tudásuk random átszálljon egy illetőbe… Ez igazán progresszív az SW történetében.

    Legalabb Rey és Ben/Kylo történetszála normálisan volt felépítve és egy csipetnyi romantika is megjelent. Darth Rey is több időt kaphatott volna. A felvett név kapcsán legalább nem Bent nyomták be, mert az pedig Titanic másolás lett volna. Így is Ben Solo volt és nem Skywalker, ahogyan Leiai is Organa, tehát Rey ezek szerint ennyire tisztelte volna Luket, hogy felveszi a fogadott családja nevét?

    Tetszett a sok visszautalás, csak ezzel is lassan túlzásba estek, mintha a kilenc részből akartak volna mindent kissé erőlködve felvillantani. Aztán ment még a fanservice rendesen (Lando régi társa, Luke megöregedett haverja, a porgok, Vespa, Endor, Tatooine).Igazán szépek és változatosak voltak a díszletek. A bolygók már kevésbé voltak fantáziadúsak, de legalább az effektek szépek voltak. A bolygórobbantást valószínűleg szándékosan makett bedobásával oldották meg, mint a régi szép időkben. A fogatversenyt is megidézték a sivatagos jelenetekkel. A Quadi Rum tényleg szép nemzeti park, ezt jó volt élőben is látnom.

    Olyan hírek is voltak, hogy Ahsoka is benne volt a filmben, de csak a rendező szivatta szerintem a népet. Apropó lények, itt legalább volt egy kis fajgazdagság, bár a Lázadók és a Final Order vezetőségében is szinte csak emberek voltak.

    Szóval a film nem rossz, de nem is jó. Kalandfilmnek elmegy, de az egész kapkodós nosztalgiajárat.

  122. Sziasztok, nekem tetszett.
    A sok negatív véleményezőtől csak annyit kérnék, hogy tartsák tiszteletben más véleményét is. Egy egy komment már szinte lealacsonyitja azokat, akiknek merészelt tetszeni a film.
    Tegnap neztem, és hangsúlyozom, szórakoztató volt és ez a lényeg.
    Szóval tetszett, remélem nem baj.

  123. Snoke születése, léte, sorsa, értelme ugyanúgy lóg a levegőben, mint az egész trilógia. Palpatine szerintem visszatért Erőszellemként és újra testet öltött ala Voldemort. Ez csak azért sántít, mert közben le volt harcolva rendesen, tehát hályog a szemén, gyenge fizikum, szóval mintha félkész munkát végzett volna. Mondjuk most nagy vonalakban emlékszem csak az SW kánonra (spoiler?), de tudtommal a Sith holokromot lerendezték a Rebels sorozatban, míg a Jedi holokromot az új Fallen Order játékban. Tehát elvileg nem tudják “bemérni” hol élnek erőérzékeny fiatalok. Mert feltételezem, hogy Palpatinenak is ilyen egyedekre lett volna szüksége, hogy magát felgyógyítsa. Közben persze volt 30 éve Snoket “felépíteni” és a háttérből mozgatni, majd szó szerint egy flottát előrántani a semmiből. S még a megavillámmal kimazsolázni a támadó flottát harc közben. S ha jól értelmeztem angolul, akkor tényleg Reyt akarta hatalmon látni, ami nem rá vall és túl gáláns is, mégha az indok az lett volna, hogy a halála után az ő és a többi Sith szelleme benne él majd tovább. Akkor kik voltak ott az új trónteremben? Az egész egy zavaros marhaság.

  124. @ Platschu

    SPOILER

    Ashoka hangként benne volt, ahogy Qui Gonn,Anakin, Yoda, Obi-Van meg még mások is.
    Nekem kifejezetten tetszett, hogy most tudták először átadni filmen, hogy milyen is a sötét oldal. A zombi Palpatine és az Exegol-on lévő sith szentély rendesen vérfagyasztóra sikerült a Lovecraft-ot felidéző látvánnyal, és az erőátadó rítus is jól megmagyarázta, min erőlködött pontosan Palpatine a hatodik epizód végén Luke-kal
    (azaz, értelmet adott annak, miért akarta mindenáron levágatni magát).

    Amúgy amilyen hisztit egyesek levágtak a film miatt (ami persze messze nem hibátlan), megérdemelték volna azt is, hogy Finn és Poe összejöjjenek, és hármasozzanak egyet egy hutt-tal…

  125. Borzasztó volt, és nemcsak azok miatt a hibák miatt amit az eddig is említettek itt sokan, hanem pl JJ. Abrams az egész mögött húzódó nyílt “kit érdekel” hozzáálása. Az rég rossz, ha egy film valaminek a mentésére született, nevetséges. Végig arra gondoltam, hogy BAKKER hát ennyi erővel vászonra vihették volna Jaina s Jacen, meg Luke fiának történetét az EREDETI kánonhoz hűen, hát az sokkal alaposabb, sokkal izgibb, ráadásul kaptunk volna Boba Fett-et is… Nem fogom fel oltári érvágásnak, de hogy ezt nem tekintem az eredeti folytatásának az is biztos.

  126. @Scorpion82:

    SPOILER EZ MÉG?

    No igen, a hangok. Ez az, amit a szinkron nem igazán tudott visszaadni, de a vizualitás hiánya a jelenet esetében szintén nem segített.
    Moser Károly (Anakin), Kovács István (Qui-Gon Jinn), és Kőszegi Ákos (Mace Windu) hangját én is felismertem, Szacsvay László (újkori Yoda) már épphogycsak sikerült, a többieket pedig fel sem ismertem pedighát mondják, hogy volt Ahsoka, Kanan Jarrus, Ayla Secura, O.B.1 is.
    Ez mondjuk igaz volt az elejére a Sith beköszöntés során. Darth Vader már megint új hangot kapott (Vass Gábor), így nem sokaknak tűnhetett fel a szinkronos verzióban.

  127. Mondjuk a film egyik kulcsjeleneténél volt egy botrány a moziban. Éppen Rey szüleiről ment a visszatekintés, amikor bejött egy biztonsági őr és lekapcsolt egy srácot, aki a mobiljával vette fel a film egy részét. Ilyen élményem sem volt még, mert egy picit kizökkentett. Mert arra még csak fel vagyok készülve, hogy megy a popcorn zaba és utolsó cseppig szörcsögés a kólával, de hogy valaki ne bírjon ki pisilés nélkül 2.5 órát és felállít mindenkit?! Ez a mozis hangulat vs otthoni legális filmnézés megérne egy saját posztot.

    Visszatérve az SWre. A Sith hangok miért lennének érdekeltek abban, hogy Rey győzzön? Vagy ő ekkor már Szürke lett (se nem Jedi, se nem Sith)?

    Palpatine is a mestere a manipulációnak, a háttérből irányításnak. Akkor minek küldene szét meghívót a bolygójára? Ha tud gondolatokat fürkészni,akkor tudhatná, hogy Kylo nem megbízható és mindkét oldallal végezni akar.

    Az a jelenet is de ciki volt, amikor kommentálták az összefoltozott sisakját, de előtte pedig továbbra is idegbeteg módjára fojtogatva felkente a plafonra az egyik tisztet. Bár talán ez Hux kémkedési motivációját hivatott alátámasztani, de attól még lejáratta még jobban Kylot.

  128. gondoltam elolvasok minden kommentet mielott irnek valamit, de 110nel megelegeltem.

    ritkan van ilyen elmenyem moziban mint most a SW 9 alatt. alapvetoen pozitivan ultem be mert bar gyuloltem a 8. reszt, JJ-ben mindig van hitem (volt)

    kb 5szor alhattam el a film alatt, ilyen legutobb a fantastic fos alatt fordult elo velem.
    rengeteg resz teljesen homalyos volt pont emiatt mert itt ott beboiskoltam a filmen.

    spoileresen bar sztem mar tok mindegy:

    – honnan volt az a sok csillagrombolo?
    – hogy uzemelnek ennyi ev utan?
    – ki a szemelyzet ezekeen a hajokon?
    – ha mindegyiken van halalcsillag agyu, miert kellett anno halalcsillagot epiteni (3szor) – ezt cask a kommentekbol tudom
    – most akkor kik Rey szulei?
    – most akkor kik Palpi gyerekei? (bar ez a 2 ugyanaz)
    – hogy van meg eletben?
    – hogy halt meg? (bevallom ezt is ataludtam)
    – miert csokolzott Rey es Kylo?
    – miert nem lett tobb a csokbol?
    – es ha mar csok, ez nem azonos a lezbi csokkal ugye?
    – a halal resz egy total kaosz volt, volt amikor magamhoz tertem es epp meghalt Kylo Rey keze altal, aztan kesobb mar Rey hozta vissza (hogy mi a fasz?) aztan megint meghalt vki de ott mar feladtam
    – most Chewiet milyen hajoval vittek el? mert amin elvittek azt felrobbantottak
    – mi ertelme volt C3po memoriajaval baszakodni ha ugyse maradt ugy?
    – miert nem kepes soha senki meghalni vegleg ebben a fosban?
    – miert terhetett vissza Han szelleme ha o nem jedi?
    – honnan lett Reynek sarga kardja (megjegyzem a film utolso 5 perce amugy imadnivaloan jo volt)
    – tenyleg ezert kellett meggyalazni Carrie Fisher emleket es beleeroltetni a last jedis ur-uszasos faszsagot hogy aztan itt meg 5 percnyi semmitteves utan haljon meg? pofam leszakad…

    teny es valo hogy sok mindent tudnek ha nem aludtam volna be 5szor, de az is teny es valo hogy nem aludtam volna be 5szor ha nem lett volna egy szar a film

    jo sok kerdes van meg bennem, de mar feltenni se akarom oket mert valojaban a valasz sem erdekel.

    +1.: Daisy Ridley imadnivalo es barmikor barmiben szivesen nezem naphosszat. nem az o hibaja hogy ez egy fos

  129. Szerintem már nem olvassa el senki sem a kommentem, de azért a véleményem leírom.

    Alapvetően szerintem pocsék film lett. 4/10 pontot adnék rá. Talán rosszabb mint az előző rész rendezési szempontból.

    Maga a film látványos volt, az effektek jól néztek ki, a színészi játékra sem lehetett panasz. A film hiányossága a rendezésből adódik, és a rossz forgatókönyvből. Érezhető volt ,hogy többször is átszerkesztették a vágószobában az egész történetet.

    Több karakter a film elején szerepelt, majd a végére kivágták őket a jeleneteikkel együtt.Így értelmetlen volt őket belezsúvasztani 1 mondat idejére.
    A történetben több logikátlanság is volt, amely a saját kánon szabályainak ellent mondott.
    Spoilerezni nem fogok, de azért nevetséges, hogy olyan szabályokat sem vettek figyelembe amelyet 1 filmmel esetleg 2 filmmel előtte fektettek le.

    Az meg már eleve kellemetlen dolog, hogy egy külön könyvet kell megvenni egy filmért, hogy mindent érts. Ha megnézitek a korábban kiadott kiegészítő könyveket,az ott leírt tényeket sem veszi már ez a film figyelembe, teljesen saját szabályokkal dolgozik.

    Itt érezhető, hogy se a rendező, se az író se a producer nem nézett utána, milyen forrásból táplálkozik a film világa.

    Szimplán csak rengeteg “királynak” látszó jelenetet zsúvasztottak bele, és oda vissza ugrál maga a film.

    Daisy Ridley karaktere rémesen megírt, sajnos a színésznőnek a karrierjét ezzel lehet tönkre is tették, bár színésznőként jó. Sajnálom őt. Nehéz lesz levetnie magáról Rey karaterének köntösét.
    Szerintem az elején örült, hogy egy ilyen nagy volumenű filmbe beválogatták, a végére viszont már bánta, hogy elvállalta a szerepet.

    Ez a film egy rakás ….. volt. A hetedik rész is pocsék volt.

    Én eddig a star wars mindegyik részét élveztem. Az első három epizódot is. Igaz a baljós árnyakat gyermekként élveztem, felnőtt fejjel nem bírnám végig nézni megint , ellenben annak is voltak élvezetes jelenetei. Gyermekeknek pedig a mai napig kifejezetten tetszik, hiszen nekik is készült bizonyos szinten. A második, és a harmadik rész pedig mélységet adott némileg a világnak, és tele volt látványos harci jelenetekkel, ami azért valljuk be lekötötte a nézők jelentős részét, bárki bármit is mond.

    Az új trilógia sajnos a modern liberális multikulti propaganda platformnak szolgált. Alávetette a producer a saját világnézetének propagálására teljes mértékben. A végén pedig már a rendező is letojta , csak felmarkolta a pénzt , és legyártotta kérésre a filmet.

  130. Én is csak most láttam.
    Olyan volt ez mintha a Titanicot az ütközés után sebtapasszal probalnàk menteni.
    Sajnos az egész trilógia átgondolatlan volt.
    Az új 3 rész közül egyébként ezt élveztem leginkább.
    Nekem a 7 gyáva volt, bár ennyi idő és a teljes végkifejlet láttán kicsit felfelé húz már. A 8 gyalázatos, ezt többször leírtam.
    Ez bár rengeteg sebből vérzik, de látványos, pörög, helyenként egész szerethető.
    Nem ezen a részen csúszott el ez az egész.

    Spoiler ha még…
    Mondom úgy h tényleg számos sebből vérzik és az előző 6 részt is bedönti (force healing, Anakin át se állt volna ha ez van, Palpatine…az egész profecia kuka így….50 000 ellenálló a semmiből úgy hogy az elezo rész végén 12en maradtak kb…
    A csillagrombolok (honnan mibol?)
    Jel nélkül nem tudják merre az űr? Hmm hát lefele biztos nem. Próbáljunk felszállni? Naah biztos ami uiher várjuk a jelet.

    Ren-Rey karakterei az egyik pozitívuma a filmnek, bár ez a meggyogyitalak de én is szerencsétlen volt picit…

    Na mind1 vége van, nem fog hiányozni, de az új trilogiabol egyedül erről tudom elképzelni h idővel újra tudnám nézni.

  131. Én azért elolvastam a hozzászólásokat, de érezhetően kb. a 90% szidta ezt a filmet és sajnos nem is alaptalanul. A három közül mégis ennek van a legtöb esélye, hogy valaha újból megnézzem a tévébeb.

    Biztos a hiányzó információkat majd kiadják magukból a profi írók, amikor minden háttérszereplő ötgenerációs családfája, minden bokor, fűszál és hajó neve ki lesz dolgozva. Ami pedig minket bosszant a logika terén, arra majd jöhet a “jó lesz úgy is” vagy “kell a misztikum” szöveg.

  132. igen es az imdb mervado hiszen nem tud barki barmikor barmit pontozni rajta, pl megjelenes elott a legrosszabb pontokkal agyonvagni meg ilyenek … vagy varjal csak

  133. Mate: azért 160 ezer szavazatnál már a statisztika szabályai szerint figyelembe vehető, míg a bemutató előtt 10 ezernél még nem. avagy most már eltörpül a nagy számokban a sok hater/lover, kiegyenlítődik az eredmény, amiből az látszik, hogy az átlag nézők szerint elment, de semmiképp sem jelenthető ki az, hgy 90% utálja.

  134. nekem ez is olyan mint a last jedi vagy barmelyik orszag valasztasa (direct irom igy hogy ne legyen politizalas szaga a dolognak) :

    nem ismerek senkit aki imadta, de mindenki akit kerdeztem negativan jot ki a mozibol (1 kivetellel ezt alairom) a film elvileg megis sikeres

    akarmelyik amcsival beszelek az utalja trumpet megis megvalasztottak

    ezekutan tarsitsa be mindenki a nezopontjanak megfelelo politikai oldalt/ orszagot es rajon hogy ez vmi egyetemes rejtelyes igazsag :D

  135. A szomorú tény az, hogy sokan nem hitték el, hogy egyensúly csak pillanatokra létezik, hosszan nem tud fennmaradni. Elég a való életben a két világháborúra gondolni, azt sem hitték el az első után, hogy lesz olyan marha, aki belekezd a másodikba. Holott volt. Sőt, hála az emberi természetnek, azóta is tele van a Föld háborúkkal, és nem lehet kizárni harmadik világháborút sem.

    SPOILER!!!!

    Mivel egyensúly hosszútávon nem létezik, bár Anakin megölte a Császárt (Palpi közli is Kylo-val, hogy egyszer már meghalt) az Uralkodóként irányítással és a Sith tanokban való elmélyüléssel töltött évek nem teltek el nyomtalanul, tehát a Jedi visszatérben látott emberei feltámasztják, és mivel ez időbe telik, majd új tervet kell készítenie, szépen elbújik a feltérképezetlen űrben, és építeni kezdi az új hadseregét.
    Azt azonban nem engedi, hogy Luke, Leia és a hajdani lázadók boldogan éljenek, míg meg nem halnak, tehát a nyakukra küldi Snoke-ot, mint legfőbb vezért, és a klónok helyett erőszakkal besorozott gyerekeket képeznek ki rohamosztagosnak.
    Mivel a demokrácia egyik hátulütője, hogy sokan sokfélét pofáznak, de rohadt nehezen cselekednek, így az Új köztársaság mellett szépen erőre is kapnak. Ebben segíti Snoke-ot a hajdani Birodalmi katonai vezetőség.
    Közben Luke kiképzi Leiát és új tanítványokat fogad.
    Leia a terhessége miatt döntést hoz, és inkább katonai vezetőként segíti az Új köztársaságot és sereget szervez Ellenállás néven.
    Eközben a Jakkun Sheev Palpatine fia (vagy nem rendelkezik erőképességgel, vagy csak simán nem támogatja nézeteit) lelép az apjától, megnősül és megszületik Rey. Nagypapi megörül neki, mert ha a fiát nem is tudta átállítani, vagy nincs képessége, de az unokáján már érzi az erő képességet, és tudja, hogy a gyereket a legkönnyebb átállítani. Tehát a nyakukra küldi a fejvadászt. Csakhogy a fiának ennél több esze van, tehát gyorsan eltűnteti a gyereket. A fejvadász viszont megöli őt és a feleségét.
    Palpatine Snoke, valamint Darth Vader hangjával erős hatással van Leia gyerekére, Ben Solora.
    Luke megérzi, hogy Ben rossz úton jár, elbizonytalanodik, mire Ben átáll a sötét oldalra, elpusztítja az akadémiát, és magával viszi a sötét oldalra hajló tanítványokat. Snoke folytatja a kiképzésüket.
    Az első rend és az Ellenállás között megindul a harc a hatalomért.
    Na saccperköbö itt kezdődik az Ébredő Erő.
    Gyakorlatilag a gyors pörgetéssel feljavított TLJ után a Skywalker kora kifejezetten felüdülés volt. Egyetlen pillanatig nem unatkoztam, nem éreztem túl logikátlannak, és konkrétan ha csak a filmeket nézem, és nem a képregényeket, könyveket, játékokat, meg ki tudja még miket, akkor abszolult megállta a helyét.
    Basszus, Palpatine a Baljós Árnyak óta küzd a hatalomért, és rászánta a fél életét, hogy megszerezze, a Sithek Bosszúja óta tudjuk, hogy tanítvány kora óta vágyik az örök életre. Most komolyan, van aki még kételkedik benne, hogy nem gondoskodott a túlélés valamilyen formájáról?! Ez a lépés abszolut nem volt logikátlan JJ-től.
    Rey családi szála. Már nem azért, de Nabooi szenátorként miért ne lehetett volna felesége? Ha csak nem a fiúkat szereti, de ebbe talán ne menjünk bele. Attól, hogy nem mutatták, még lehetett anyja, apja, sőt unokatesója is, legfeljebb nem erőérzékenyek, ezért nem kerültek annyira középpontba. S mivel Leia a legjobb példa erre, a gyerek nem feltétlenül kell üssön az apjára. Simán ugorhatott az erőképesség a következő generációra, tehát Reyre, vagy csak megtagadta, hogy az oldalára álljon.
    Finn, hát igen, ő szegény eléggé el lett cseszve a TLJ-ben. Most végre visszakapta az eredeti szálát, tehát erőérzékeny, amit végre megosztana Rey-jel, de valahogy nem igazán sikerül neki. Jannah szála pedig végre gyökereket adott neki, hogy nincs egyedül. Mellesleg a lovas trükk (bénítsa meg a siklókat, nem tudom, nem siklókkal támadnak)rohadt jó volt, látszik, hogy Jannah-ék kiképzése másabb jellegű volt, hasznos trükkel segítették az Ellenállást. Szegény Rose viszont végre a helyére kerül, egy műszaki vezető és pont. Az előző hisztis verzió miatt csak pörgetve bírtam elviselni a jeleneteit.
    S ha már Rose, akkor Dominic Monaghan jelenetei, mint ellenálló. Valószínűleg menet közben csatlakozott hozzájuk, és bár minimális mértékben engedik megjelenni, de azért érezhető, hogy a tudása még a régi köztársaságbeli bázisból építkezik. Akár szülőtől, akár másból, a klón katonák nem titkosak, jó pár bolygón volt osztag, a sithek már más tészta, de akár egy kóbor jedi tábornoktól is tudhat róluk.
    Poe, a társaság szegény ember Han Soloja. Mivel a filmekben nem derül ki, hogy honnan származik, csak az, hogy pilóta és forró fejű, akár a Kijimiről is származhat és igen, akár nem túl törvénytisztelő múltja is lehet. Viszont a jelent Rey, Finn és Poe közt a Kijimin a sírva röhögéses kategória volt. Újabb megerősítése annak, hogy ők hárman nagyon jó választás volt mert erősen működik köztük a kémia. Bár ez már az Ellenálláshoz való visszatéréskor is kiderül az elején.
    Leiát nagyon sajnáltam. Iszonyat módon torzult a szerepe a színésznő halála miatt. Bár J. J. mentegette a forgatókönyvet e tekintetben, de azért nagyon érezhető volt, hogy már nincs velünk. A halála viszont nagyon szép és érthető.
    Kylo Ren, végre levetkőzte a hisztit, és elkezd picit gondolkodni, noha még mindig elég laza. Berobogni Palpatine-hoz, hogy majd ő a f.sza gyerek, aztán elsunnyogni, az egy kissé kínos volt. Másrészt a párbaja Rey-jel a romokon megadta azt a pofont amire szüksége volt. Nem csupán az anyja halála, és a sérülése, hanem Rey mondata ütött, de az nagyot. A színész arcán látszott a vívódás, Adam Driver minden negatívuma ellenére nagyot játszott, ahogy az Ébredő Erős beszélgetést visszajátsza, és ezuttal jól választ.
    Luke és Rey beszélgetése is durva, de nagyon kellett. A TLJ iszonyat módon lerombolta a JV utáni Lukeot, most viszont végre megkaptuk a Jedi mestert. Nagyon kellett ez a mentés a karakternek.
    A végső csata erősen emlékeztetett a Chewie-s mentésre. Berongyolunk, lövünk, és reménykedünk, hogy nyerünk. Aztán vagy szerencsénk lesz, vagy nem.
    Szerencsére J. J. a boldog befejezés hive, tehát lett. Hux tette abszolut logikus volt, nekem nagyon tetszett. Mint ahogy Pride is. A flotta navigációjához elhangzik, hogy a bolygó légköre tökéletesen alkalmatlan a sima navigációhoz, radarhoz, tehát speckó jel kell, hogy el lehessen távolodni a felszíntől. Másfelől, ha bármely kóbor űrutazó rájuk bukkanhatna, akkor nem maradhatna titokban. Tehát a légkör egyben pajzsnak is van használva.
    A végén Palpatine a saját dugájába dől, immár másodszor, humoros, hogy a karakter háromszor eljátsza, de csak Anakin dől be neki. Sem Luke, sem Rey nem áll át, és végül saját magát pusztítja el, igaz, először jól megcsapolja Bent és Reyt.
    Lando végül a régi lázadókhoz fordul segítségért, és el is hozza pl Wedge-t. Kicsit más, mint egy kóbor rádióüzenet, hiába Leia kódja.
    Összességében a film tetszett, de az tény, hogy Abrams két résznyi eseményt próbált egy filmbe bezsúfolni, határozottan jobb lett volna, hogy ha a teljes triólógiát ő csinálja.

    UI: Nem tetszhet mindenkinek minden, de nem kötelező megnézni, és pocsékká szídni.
    Speciel nekem a Zsivány egyes volt a mélypont, egyszerűen képtelen voltam beleélni magam, és bármely szereplővel szimpatizálni, sőt a lázadással sem (Bakker megszerezhetnék egy műszaki zsenit, erre kinyiffantatom?!)Majdhogynem bűnözőkből áll a csapat? Brrr.
    A Solo a Mariana árok, arra sem emlékszem mi történt pedig becsületesen megnéztem.
    A másik mélypont a The Last Jedi, igaz, abban voltak legalább nézhető jelenetek, akár Rey akár Poe karaktere abszolut átérezhető volt. Igaz, cserében behoztak vad dolgokat, és a film fele a kaszinós történettel mehetett volna a kukába. A söprögetős gyerek nyugodtan megjelenhetett volna máshol is.
    Sokan dicsérik a Mandalorian-t is. Szintén hasonló érzéseim vannak, mint a Zsivány egyessel. Belenéztem, de még a 20 perc sem tudott lekötni.
    Mindentől függetlenül jó Star Wars maratont mindenkinek!

  136. A HBO elhozta nekem is (ahhoz lusta voltam, hogy egy kattintásnál többet tegyek a megnézéséért). Ez egy pocsék film volt, több szó kár rá. Főleg hogy párhuzamosan néztem a Birodalom visszavág-al.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.