Cameron szerint az Avatar visszaveszi a trónt

Nyilván a boxoffice királyságról van szó. És nem az Avatar 2-ről beszél. Mondjuk elnézve a számokat van rá esély:

  1. Avengers: Endgame: $2,797,800,564
  2. Avatar 1: $2,789,958,507

Azért került szóba az első Avatar, mert Cameron elmondta: az Avatar 2 felvezető kampánya során újra moziba küldik majd az eredetit, hogy ezzel újraélesszék az emberek érdeklődését Pandora világa iránt. Azért ránézve tényleg, a két film közötti különbséget simán összehozza, még ha alig mennek majd rá népek akkor is.

Ne feledjük, immáron mindkét film a Disneynél van, szóval ha valaki szurkolna, akkor azért teszi, hogy az egeresek épp melyik slágere legyen az élen, nem pedig igazi “versengésnek” a tanúja.

Amúgy Cameron tényleg örült az Endgame sikerének, nem csak PR gratulációt osztott meg a nyáron, mert szerinte ez bizonyíték arra, hogy azért mennek még az emberek moziba, hiába érkeztek a streaming szolgáltatók az első Avatar óta.

I saw it as a really good sign, I was really concerned with all the new streaming services and the different ways people can consume movies right now that the theatergoing experience might have been eroded to the point that a new ‘Avatar’ film – even if it were better than the first one, and better received – could never achieve the same box-office levels. Now at least we know such a thing is still possible at the movie theater.

James Cameron
human
írta
2019. 12. 21. 03:48
megjelenés
36
hozzászolás


36 hozzászólás a “Cameron szerint az Avatar visszaveszi a trónt” bejegyzéshez

  1. Várható volt,mondjuk a 2-ik rész is 2 milliárd környékén lesz.
    A befejező rész,olyan 2026 környékén az inflació miatt 3 milliárd főlé megy.

  2. Már a második elmehet addig akár. Szétreklámozzák mindenféle új teknika szöveggel “aztán kész”.

  3. Remélem lesz akkor még egy még jobban bővített változat a rajongóknak. 42 perc be nem fejezett vagy törölt jelenet is van a gyűjtői lemezen. A legutolsó változat már 195 perc volt, de otthon szerintem simán néznénk ebből 220 percet is, ha van mit elmesélni és a folytatásban is fontos szerepe lesz.

    Nem akarnám az SW vs. Avatar harcot is újrakezdeni, de az SW “gyengélkedése” és fogadtatása végleg az Avatar 2 vagy a GOTG Vol. 3. malmára hajtja a vizet.

  4. Őszintén kiváncsi vagyok rá mennyire emlékeznek az emberek egy szerintem hihetetlenül feledhető filmre, mert látszólag a pénzügyi háttér álomszerűen nagy mögötte.

  5. Cherockee
    Igazad van az Avatarból egy jelenetre sem emlékszem, pedig moziban néztem és azóta is olyan szinten hidegen hagy, amilyen unalmas volt, hogy 10.éve nem is néztem újra.

  6. Nyugott lehetsz, a többség emlékszik erre a filmtörténelmi mérföldkőre, de aki nem, az is képbe kerül újra a marketingnek köszönhetően. Avatar lázban fog égni az egész világ. Újra.

  7. Miért lehet valamit többször moziba küldeni ? Ha évente moziba akarja küldeni azt is megteheti ? Pöcs attitűd .

  8. 6: Nekem viszont jó pár jelenet beleégett a szemembe, annyira tökéletesek technikai és vizuális szempontból. A mai napig nem készült még egy olyan technikai szempontból ambiciózus film mint az Avatar volt, talán csak a Mad Max említhető vele egy lapon. Egyszerűen nem értem ezt a sok negatív hangot, amikor örülni kéne, hogy látványfilm úgy is készülhet, hogy a készítő célja valóban az, hogy soha nem látott minőséget rakjon le az asztalra. Főleg annak fényében, hogy már a “tisztességes iparosmunkának” is örülnünk kell, és kikopnak/kikoptak a műfajból a valóban zseniális alkotók.

  9. Szép film volt akkoriban, faék történettel. A 3D miatt mentünk el rá. Nem az én filmem volt. Bár egynek azért elment, de maradandó nyomot nem hagyott. Nálam az újranézés és a második rész esélye is nulla.

  10. @Puffin:

    Igen, legyen arra törvény, hogy ne lehessen, mert milyen már, hogy valaki eldöntheti, hogy mit vetít pénzért embereknek, kockáztatva, hogy kevesen mennek el rá. Rohadt piac, ticcsák be.

    @blurayfan:

    Attól, hogy leírod, hogy mérföldkő, még nem lesz igaz az, hogy hű mindenki kívülről tudja, azóta is rendszeresen újranézi, … Én örülök, hogy neked tetszett, és hogy sokaknak élmény volt akkor, de szerintem kb. semmi tanulsága, emléke nincs a filmnek, gondolom én jövök csak faluról suttyók közül, ezért van összesen egy ismerősöm, aki újranézte moziban anno, és nincs ismerősöm, aki azóta egyáltalán említette volna a filmet.

  11. @totoro:

    Eskü nem akartam ebbe belemenni, engem csak az gondolkodtatott el, hogy nincs egy mondat, ami megmaradt volna körülöttem, nincs egy “tudod a feketelyukas”, vagy “amiben a krúz csüng a gépről”, …, ha megy a TV-ben akkor tisztázzuk, hogy nem a léghajlító, hanem a kékindiánmacskás, és megyünk tovább. Szubjektív.

    A látványt sose értettem miért mondják sokan fantasztikusnak, nekem nem tűnt olyan karakteresnek, a legelső trailer megnézése után csendben álltunk bátyámmal, összenéztünk, és hát nem találtuk a szavakat, hogy ez mennyire nem mozdított meg semmit bennünk, megmaradt, hogy azt vártam, hogy bennem van a hiba, erre mondja ő is, hogy hát ez hát ez.

    Hozzá tartozik, hogy 2D-ben néztem, lehet 3D-ben nagy élmény volt, ezt aláírom, de ha újranézve otthon nulla mozdul meg bennem, vagy eszembe se jut megnézni, …, akkor az szerintem technikailag élmény, de nem az a film, ami történelminek nevezhető.

  12. Azért az sem mellékes, hogy az Endgame előtt volt 20 egynéhány film ami felvezette, minden erre volt kihegyezve. Az Avatar meg csak úgy jött a semmiből, nem volt felvezetés. Így lapátolta össze ezt az “aprópénzt”

  13. cherockee: “Hozzá tartozik, hogy 2D-ben néztem, lehet 3D-ben nagy élmény volt, ezt aláírom, de ha újranézve otthon nulla mozdul meg bennem, vagy eszembe se jut megnézni, …, akkor az szerintem technikailag élmény, de nem az a film, ami történelminek nevezhető.”

    és ez a legviccesebb az egészben, mert Cameron mindig azt nyilatkozza, hogy még legalább 2-3-4-5-6…. filmnyi története van, amit érdemes elmesélni ebben a világban, holott már az első részben sem volt egy rövidfilmnél többre érdemes sztori; az is olyan, amit már láttunk ezerszer.

    szóval ja, ha tech-demot akarnak eladni, akkor reklámozzák annak, és ne filmnek.

    és még ezt is elnéztem volna neki moziban, és jól éreztem volna magam, ha nem lett volna Sam Fapofa Worthington kibaszott agyfelkúrós narrálása végig minden egyes kicseszett jelenet előtt. azóta sem emlékszek annál irritálóbb dologra filmben. még a teletubies sem tud annyira felhúzni :)

  14. 13: Komolyan nem kötekedésből, de azért gondolom abban egyetértünk, hogy a kosztümökön és neveken kívül kb. minden Marvell film ugyanaz? És valahogy ez a vád mindig az Avatarnál merül fel, pont ott ami tele van olyasmivel amit előtte nem láttál. Én nem emlékszem filmre előtte, amiben pl. így lett volna bemutatva az, hogy Avatarként mozgatsz egy másik testet, nem emlékszem filmre, ami ennyire meg tudta ragadni az emberekben a vágyat egy tiszta világ iránt. Én férfiszemmel néztem, engem főleg a látvány, és légi harcok precíz tökéletessége nyűgözött le, Camerontól mindig is azokat szerettem a legjobban, de női ismerőseim akik többször megnézték azért tették, mert nekik jólesett kiszakadni a koszos világunkból, és elmerülni a paradicsomban. Én IMAX 3D-ben néztem, és az egyik legnagyobb filmes élményem volt, egyszerűen tátva maradt az ember szája. Az tény, hogy utána tévén nézve a töredékét sem nyújtotta élményben, de ez egy mozifilm, oda termett, ott kell működnie, így azokat akik nem ott látták, nem gondolom releváns véleményformálónak.

  15. A látvány a fő, minden más teljesen felesleges és meg sem erőltetik magukat. Mérföldkő akkor lenne bármilyen ilyen látványfilm ha a beltartalom is felnőne hozzá. De mint itt is látni sokaknál, igény erre nincs :)

  16. “pff, de gáz, csak azért küldik újra, hogy ennek legyen a legnagyobb bevétele, remélem bukik, ki csinál ilyet, pénzéhes banda, undorító”

    random komment az endgame újravetítésénél.

  17. merfoldko max a megvalositas miatt volt. Pocahontas volt mar korabban is szoval a sztoriban semmi nem volt. a 2,78 milliard azert volt mert 3d volt es nem dokumentum film.

    ilyen szempontbol merfoldko, mas szempontbol nem igazan.

    par eve ujra neztuk es rajottunk hogy ez anno is cask a latvany miatt utott, ma mar az sem igazan (persze szepnek szep de ma mar ez nem biztos hogy eleg)

    majd ha a masodik resz nem az Ariel feldolgozas less, folytatva a Pocahontasra epitett elso reszt, akkor latok eselyt a tronfosztasra.

    de cask a latvany miatt 2szer lehuzni a bort ugyanarrol nem fog menni.

    es igen a marvel valoban cask ruhatcserel a hosokon ennyi a kulonbseg a filmeknel (nem)

  18. “Azért az sem mellékes, hogy az Endgame előtt volt 20 egynéhány film ami felvezette, minden erre volt kihegyezve. Az Avatar meg csak úgy jött a semmiből, nem volt felvezetés. Így lapátolta össze ezt az “aprópénzt””

    Azért ehhez kellett a 3d-őrület, ami miatt akkor úgy érezték az emberek, hogy valami filmtörténelmi pillanat részesei lesznek, mint az első hangosfilm vagy színesfilm, csak kissé lightosabban.
    Azt gondolom te esem gondolnád komolyan, ha az Avatar mondjuk 2006-ban jön ki csak 2d-ben, akkor az 1 milliárdot is elérte volna. Vagy akkor, ha mondjuk ha 2014-ben mutatják be (mikorra lecsenget a 3d-láz) akkor is max. 1 milliárdot hozott volna.
    Ne felejtsük el, hogy az Avatar után nem sokkal, az abszolút nézhetetlenül pocsék Alíz csodaországban (a Tim Burtonos) a világon ötödikként átlépte az egymilliárdot és csak azért mert az Avatar után az volt a következő 3D-s nagyfilm. A második része “csak” 300 milliót hozott a világon.

  19. 18. Ez megint csak indokkeresés a véleményedhez, de az Avatar előtt is voltak 3D filmek, tehát ebből a szempontból messze nem volt mérföldkő. Abból a szempontból igen, hogy a rendező egy technológiabuzi mérnökember, igen, a fejébe vette, hogy csinál végre egy olyan 3D mozit, ami maximálisan él a technológia lehetőségeivel. Számos találmány és újítás született ezért, csak ezért a filmért, és sem előtte sem az óta nem volt még egy olyan blockbuster ami olyan jól nézett ki 3D-ben. A jelenetek tervezése, a kameramozgások, mind úgy voltak kiszámolva, hogy aládolgozzanak a tökéletes megjelenítésnek. Egyébként meg Cameron ezt a semmiből jött, fanyalgókkal övezett csodát másodszor játszotta el az Avatarral, a Titanic ugyanígy volt, kritikusok tömege temette mindkettőt előre, csakhogy Cameron abban is zseniális, hogy kiszolgálja a teljes közönségszegmenst, a nők és a férfiak is megtalálják ezekben a filmekben a maguk néznivalóját. Ezek a filmek mindig túlmutattak önmagukon, ez most sem lesz másként.

  20. Én 2x láttam moziban 3D-ben, aztán megvettem a blu-rayt és itthon házimozin full hd-ban nézve még mindig lenyűgözött. Iszonyat szép a képi világa, az egész amit Cameron kitalált. Lehet valamelyik nap újranézem, ha már így szóba került, mostanában nem láttam.

  21. Pont ez a lényeg, hogy nem 2D-ben és nem 2014-ben jött ki, hanem a 3D és a motion-capture technika úttörőjeként pont jókor, jó helyen. Ez a “ha nem akkor, nem úgy” érvrendszer értelmetlen, hiszen a nagy alkotások – legyen az egy művészeti alkotás, vagy cégbirodalom – sajátja pont az, hogy jókor, jó helyen, jót tettek le az asztalra. Nagyon kevesen látják át a gazdasági folyamatokat előre úgy, hogy ezt meg tudják csinálni. Az Avatár sikere bármiben is rejlett, elvitathatatlan. Engem be fog húzni maga az univerzum a moziba a többi részre is, mert igen, marha jól nézett ki és nagy élmény volt, hogy csak úgy lecsorgott a vászonról a vizuális kreativitás és az alkotás szeretete és az univerzum átgondoltsága. Igen, a sztori nem volt túl eredeti, viszont az koherensen lett előadva, ami manapság sajnos már nagy szó az ilyen blockbustereknél. Valamint igen, annak idején is a technológiával volt eladva és nem a sztorival. Sosem akart másnak látszani, mint ami.

  22. Bayay: “Ez a “ha nem akkor, nem úgy” érvrendszer értelmetlen”

    már miért lenne az, ha most 5 másik filmet akar eladni ugyanezzel, csak 10 évvel később? de mindegy, a harmadik rész bevétele majd megmutatja, hogy kinek mennyire volt igaza. bár ha a transformers 3 is bent van az egy milliárd fölötti bevételűek listáján, akkor lehet az sem :D

    totoro: “Komolyan nem kötekedésből, de azért gondolom abban egyetértünk, hogy a kosztümökön és neveken kívül kb. minden Marvell film ugyanaz? És valahogy ez a vád mindig az Avatarnál merül fel, pont ott ami tele van olyasmivel amit előtte nem láttál.”

    ja, csak egy marvell filmnél (egyébként utoljára a civil war-t néztem moziban, és azóta nem tudott bepalizni a marvell) nem is várok mást. Ezt meg úgy tolták előtte és most is, mintha ez a történet lenne a 21. századi Biblia, amitól mindenki megvilágosodik.

    “Én nem emlékszem filmre előtte, amiben pl. így lett volna bemutatva az, hogy Avatarként mozgatsz egy másik testet,”

    én igen, és azt is moziban láttam. Mátrix

    “nem emlékszem filmre, ami ennyire meg tudta ragadni az emberekben a vágyat egy tiszta világ iránt.”

    ez meg…. :D még viccnek is nagyon erős. 2 milliárd dolláros bevétel, látták több száz millióan, és mégis mi a jóéletet ragadott meg bárkiben? Talán Greta emiatt lett környezetvédő? elindult valami nagyobb globális mozgalom a föld megmentéséért azóta? mert én nem olvastam eddig.

  23. 22. Szerintem te akkor még gyerek lehettél, de a kedvedért, hogy visszavegyél egy kicsit tessék, idézek egy 2010-es cikket:

    “Az Avatar-effektus: öngyilkosság és depresszió a mozilátogatók között, mert nem látogathatják meg az utópisztikus idegen bolygót.

    Az Avatar nézői körében felütötte fejét az Avatar-effektus: a vágyakozás, hogy csodálatos kék lények között éljenek. A filmbe megálmodott bolygó ugyanis tökéletes, és a mozilátogatók közül sokan számoltak be arról, hogy a film után szomorúságot, depressziót éreztek, mert nem mehetnek el a Pandorára. Néhányuknak az öngyilkosság is megfordult a fejükben.

    Az Avatar Forum honlapján nyitottak egy olyan topikot, amelynek az a címe: Hogyan másszunk ki a depresszióból, amelyet az okoz, hogy nem látogathatunk a Pandorára. Ide már több mint ezer komment érkezett.

  24. sugabubus: igaz amit írsz, ezért valószínű, hogy nem ugyan azt akarja eladni, hanem megint forradalmasít majd a technológián. Szerintem mi is akik szeretjük az elsőt ezt várjuk. Igaz persze, hogy innen lehet nagyot esni.

  25. Nem értem ezt Csóri rendezőt.
    Inkább csinálna más filmeket mint hogy lassan már 12 éve csak ezzel foglalkozik, és még fog is.Csak az avatar. Most hogy producer meg irkalt ide oda szerintem azt se teljes odafigyelessel csinálta.
    Értem hogy szereti ezt a világot, de én azért szívesen néznék még tőle más fajta filmeket.
    Lássuk be, 65 éves, mire végez az 5.részel imdb szerint 2027re,arra már 73 éves és kitudja hogy akkor még milyen formában lesz

  26. 23. / Az Avatar Forum honlapján nyitottak egy olyan topikot, amelynek az a címe: Hogyan másszunk ki a depresszióból, amelyet az okoz, hogy nem látogathatunk a Pandorára. Ide már több mint ezer komment érkezett.

    anno magyarorszagon penzt gyujtottek a nyugdijjasoktol Esmeralda szemmutetjere.

    mindig is voltak hulyek de ettol egy film eszmei erteke nem feltetlenul novekszik

  27. 26: Sokadszorra reagálsz úgy valamire, hogy totál félreérted. Kutya sem beszélt az eszmei értékről, tanult kollégád azt vitatta, hogy bárkit meg tudott ragadni az Avatar világa. Ezt cáfoltam. Te meg jössz az Esmeraldával, ami jó példa valamire, de erre éppen nem. Tudom, hogy a pisa felmérés szerint a magyarok értő olvasásban a béka segge alatt vannak, így nincsenek nagy elvárásásaim, de azért van egy minimum az istenért.

  28. Azért ezt sehogy sem értem. Persze, a maga idejében nagy szám volt, mert hogy 3D és rendes 3D meg orbitális látvány, de azért nem volt egy hú de marha nagy film. Emlékszem, mozi után kb. egy évvel elkezdtem nézni otthon, a harmadánál eluntam és kinyomtam, azóta sem láttam.

    Még egyszer akkorát már nem lehet látványban nyújtani mint elsőre, bő 10 év után így már elég nehéz lesz felkorbácsolni a hájpot, gyakorlatilag az marad az egyetlen fegyver, hogy “minden idők legsikeresebb filmjének folytatása jön a mozikba, gyere el, mutasd meg a gyerekednek, te mit szerettél”.

  29. totoro:

    leegyszerusitem: aki egy film utan ongyilkos akar lenni mert nem elhet a vilagaban az hulye. ehhez a filmnek az egvilagon semmi koze. az esmeraldaval azt akartam peldazni hogy a mualkotas itt nem jatszik szerepet de inkabb nem bonyolitom mert mar megint en vagyok a hulye :D

  30. es cask hogy tisztazzuk: mivel tul sokan csapnak itt at comment rendorsegbe es mar beleuntam hogy elvetemult velemenyhaboruba kezdjek, nem kozoskodok senkivel :D nincsenek se tanult se tanulatlan kollegaim itt a filmbuzin.

    tok leszarom ki melyik oldalon volt. elmondtam a velemenyem, beloled elotort a kommentrambo de ne bonyolitsuk tul legyszives.

  31. Én sem értem ezt a gyűlölethullámot, ami az Avatar (és Cameron) körül kialakult az utóbbi időben.

    Nyilván a 10-es, 20-as éveikben járóknak (akik kb. a Titanic bemutatása idején születtek, vagy voltak gyerekek), fogalmuk sem lehet, mit jelent egy Cameron-film.
    Munkáit nem lehet egy lapon említeni semmilyen szuperhősfilmmel akármennyit termeltek is azok. Hogy miért? Tessék megnézni a filmjeit, azokból minden kiderül.

    Mi idősebbek, akik ott voltunk a pl. T1, az Aliens vagy a The Abyss bemutatásakor is, pontosan tudjuk, hogy a mester minden filmje Esemény. Így nagy betűvel. Minden munkája filmtörténeti mérföldkő ilyen vagy olyan szempontból.
    Vajon miért még mindig a T2 minden idők legjobb akciófilmje? Miért nem sikerült még felülmúlni?
    Ő ugyanis sohasem elégedett meg a tökéletesnél kevesebbel. És ez eddig mindig betalált a nézőknél.

    Igaz, hogy aki nem 3D-ben látta az Avatart, annak is lehet véleménye, persze, de nem releváns. Egyszerűen azért, mert fogalma sincs, milyen volt ez a film 3D-ben. Ugyanis arra lett kitalálva, arra lett leforgatva. Ennyi.
    És azóta sem volt semmi, ami akár csak megközelíthette volna azt a látványvilágot, amit ott láttunk.

    A mi generációnk gyerekkorunk óta korunk egyik legnagyobb zsenijének tartja Cameront, aki mindig bebizonyította, hogy igaza van, hiába temették előtte. Most is így lesz.
    Talán csak Lucast és Spielberget lehet hozzá hasonlítani.
    Úgyhogy én azt mondom: le fog esni az állunk az Avatar folytatásoktól. Ebben biztos vagyok.

    Aki pedig nem (vagy csak ímmel-ámmal) ismeri a mester munkásságát, legyen szíves elővenni a filmjeit, és megnézni.

  32. zagloba

    Na látod, milyen jó hogy említed a régi filmjeit. Terminátor, Alien.
    Mert ezek azok a filmek amik nem csak látványban nyújtottak maradandót. Nehéz ezt megérteni? :)
    De mint fent is említettem, szomorú hogy már csak látványra van igény sokaknál, ahogy a hozzászólásodban is látni.

  33. 32: Az Avatarral nem sztori volt gond, ha már hibát keresünk, hanem az, hogy a lehető legszélesebb közönségnek szól, és egy más korban készült. A nyolcvanas években minden film más volt, az az évtized arról, szólt, azt ünnepelte a filmekben is, hogy az emberi erő mindent legyőz, mindenre képesek vagyunk, tökösek vagyunk, nem kellett megalkudni, ismeretlen volt a PC. Nem véletlen, hogy az elmúlt 10 év egyetlen kompromisszummentes, valóban tökös akciófilmje az új Mad Max, azt is egy 80-as évekből életre kelt őskövület rendezte. Ha Cameron a 80-as években forgatta volna le az Avatart, biztosan több csata és kevesebb öko üzenet lett volna benne, és biztosan jobb film lett volna, de ez van, a film mindig az adott kor lenyomata is, de én abban hiszek, hogy Cameron ezúttal is egyszerre lesz régi és új, azaz mi régiek is megkapjuk azt amiért a legjobb akciórendezőnek tartjuk, és a mai generációnak is lesz miért moziba mennie.

  34. Az öko üzenet az Abyssba is jelen volt. Sőt! Valamilyen szinten a Terminátor filmek is erről szólnak. Tehát ez nagyon gyenge érv az Avatar ellen. Én továbbra is imádom, mert iényes és szórakoztató.

  35. Az Avatar egy jó kis scifi, akkoriban IMAX-ben láttam és az tuti, hogy azóta sem volt semmi, sehol annyira élethűen látványos. De nem ettől jó film. Időnként én is megnézem, azóta szerintem kb. ötször láthattam itt-ott, de nem tartottam meg, annyira nem nagy kedvenc. De most, hogy megint szóba került, szerintem az ünnepek alatt előveszem újra. Miért? Azért, amiért a régi jó kis blockbuster filmeket újranézi az ember. Jól megírt karakterek egy jól összerakott sztoriban egy elképzelt, szép és fantáziadús világban harcolnak a gonosz ellen, aztán győznek. Milyen tökre egyszerű, nem? És milyen elképesztően hihetetlen, hogy lassan évtizedek óta ott tartunk, hogy tízből ha egy nagy költségvetésű blockbuster képes megugrani ezt az amúgy korábban alapnak számító lécet. Itt tartunk. Még pár év és a T2 meg az Aliens is gagyi lesz sokak szemében. Ha így haladunk.

    Örülnötök kellene inkább, hogy vannak még ilyen utolsó mohikánok, mint Cameron, akik próbálkoznak.

  36. Nekem elég megnézni a na’vik arcjátékát. Láttam sokféle animációt, de ilyen igazi érzelmi leképezést csak itt. Még mindig előttem van Neytiri arca a szeplőkkel, testfestéssel, ahogy csalódotta sírni kezd. Ebben az Avatar profi volt, mert azóta sem láttam ilyen élethű animációt, mivel itt valóban a színészek játszottak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.