The Gentlemen

A film elején, talán az első vagy a második számként felhangzik a That’s Entertainment, és a film után nekem is ez volt az első gondolatom. Nem hiszem erről sem, hogy hatalmas klasszikus lesz, viszont moziban talán a Gentlemenen szórakoztam a legjobban mostanában.

A film ugye Guy Ritchie (A Ravasz az Agy és két füstölgő puskacső, Blöff) visszatérése a gengszterfilmekhez. Letudta a hatalmas hollywoodi produkciókat, kiégett a King Arthur és Aladdin készítése közben.

Elég meghallgatni az interjúkat Ritchie-vel például a King Arthur körül, még talán ki is mondja, hogy neki az nem tetszik a legjobban, hogy vagy 2 éve fejezte be a filmet, de iszonyat sok utómunka után csak most kerül mozikba, szóval nem is kreatív differences dolgokról van szó, csak a hatalmas produkciókról. Legalábbis részben, az említett filmeket összehasonlítva a The Gentlemennel, vagy akár csak a szintén Ritchie által rendezett Sherlockokkal, azért látszik, hogy néhol letörték a stílusát a Guynak.

A konkrét műre rátérve: a történet egy visszavonuló angliai fűtermesztőről és terjesztőről szól, aki el akarja adni a hálózatát. Attól nagy szó a dolog, mert Angliában nehéz termeszteni, olyan sok ember van olyan kis földrészen, hogy valaki úgyis kiszagolja. Meg nincs is igazi privát területe senkinek, mert a hatalmas birtokára is nyugodtan bemehetnek kirándulók. Nem lövöm le, hogy miképp csinálja “főhősünk” a dolgot, de enyhe kiszólás lesz belőle a lordoknak meg nemeseknek meg ilyesmi.

A lényeg, hogy van vevő az üzletre, viszont a visszavonulási szándék bizony gyengeséget is sugall a bűndzsungelben, amit kiszagol egy vetélytárs is. Meg az egyik bulvárlap is rászáll a főszereplőre. És akkor most nem sorolom fel az összes nehézséget, ami tipikus csavaros Guy Ritchie stílusban halmozódik folyamat, hogy a végén összeérjen teljesen.

Igazság szerint a történet szerintem kicsit túl van csavarva, mármint enyhe erőlködés érezhető rajta, hogy elég bonyolult legyen, megfeleljen a rendező felé támasztott elvárásoknak. Viszont és de, a The Gentlemen megvalósítása parádés. Ugye a szokásos történetmesélési kidolgozással lendül előre a cselekmény, szóval aki azért odavolt a rendező korai műveiben, az tényleg nem csalódik. Leginkább a szereplőgárda miatt.

Az egészet Hugh Grant és Charlie Hunnam párosa röffenti be, és előbbi iszonyat élvezhette a szerepét, neki nem is kellett sokat a forgatáson lenni, így konkrétan lubickol benne. Hunnam pedig ismét bizonyítja az elméletem, hogy ha jól castingolják, akkor iszonyat jó a filmben. A Lost City of Z kicsit mellément, de itt iszonyat szórakoztató tud lenni az úriemberes viselkedésével. De persze mindenki kedvenc Matthew McConaughey-je is remek a visszavonulóként. Az igazi sztár viszont Colin Farrell! Minden jelenete arany.

Tényleg ez mondható el a filmről, hogy a csavaros történet néha kicsit erőltetett, de mindent ellensúlyoznak a színészek és a poénok. A The Gentlemen az a film, ahol a jó jelenetek elégnek bizonyulnak minden akadozás, vagy a végső tétemelés bénasága ellenére is. Egyszerűen szórakoztató az egyveleg. Nyilván a Blöffhöz nem tud felnőni, talán a Ravaszhoz sem, viszont annyira nem tipikus, hogy elég jó moziélmény a végeredmény.

human
írta
2020. 02. 04. 18:30
megjelenés
9
hozzászolás


9 hozzászólás a “The Gentlemen” bejegyzéshez

 1. olyasmi szerintem, de azt rég láttam, és nem is néztem újra mostanában. azt mondanám, hogy kicsit jobb annál.

 2. Ha a Spiler szintjen mozog, akkor biztosan jo lesz, meg is nezem hetevegen.
  A Spilerrel mi a baj van?

 3. Én nagyon jól szórakoztam rajta, az utóbbi hónapok termését tekintve az egyik legjobb mozis élményem volt. A szinkronszöveg is nagy, jó sok szóviccel, stb.
  A színészek szuperek, a film vágása oltári, ahogy azt megszokhattuk.
  Én a történetet és a bonyolultságát kicsit kevésnek éreztem, de lehet, h. átlagpistike csak néz így is, hogy mi a pékf* van.

 4. Vasárnap néztük, összes előző “gengsztermese” ami jött Ritchie-től szeretem. Ez is betalált. Előttem szólóhoz csatlakozva, utóbbi hónapok legjobb mozis élménye! Még néztem volna, nekem hamar is vége lett talán :) Színészek és persze színésznők, mindenki parádézik. Hunnam eddig nem volt a szívem csücske, de most belopta magát, ebben a szerepben nagyon átjött! McConaughey hozta a szokásos kurva jó szintet :) Farrell pedig amikor vásznon volt, mindenki más megszűnt :D és Grant jutalomjátéka, az valami fenomenálisan hozta ezt a karaktert, de ez trailerben is látszott
  Remélem Ritchie még hoz ilyen filmeket, jó sokat :)

 5. Én nagyon jól szórakoztam rajta. Tény hogy nem annyira bevállalós mint az első két filmjei, de simán kultszaga van.
  A Spílerhez meg kár hasonlítani, az tényleg a leggyengébb gengszteres filmje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.