Out Of Sight (Mint a Kámfor) – már megint

A minap nem akartam valami nagyon odafigyelőset nézni, és a Netflixet görgetve kiszúrtam, hogy fenn van náluk a Mint a kámfor, méghozzá magyar felirattal. Mi lett ebből? Persze, hogy odafigyelve végignéztem. Nagyjából tizedszerre.

A történet egy bankrablóról szól, aki megszökik a börtönből, és közben összegabalyodik egy rendőrbírónővel. Ez az érzelmi szál, ami mellett még egy nagy rablás is van, és azon több erőszakos karakter is dolgozni akar. Leírva egyszerűnek hangzik, de olyan szépen kanyarodik, mint egy Elmore Leonard regény. Ja igen, azért, mert tőle adaptáltak.

Azt kell mondanom, hogy most talán még jobban is tetszett, mint régen. Ugye Steven Soderbergh ezzel tette le az egyik legjobb modern cool meg laza filmet az asztalra, és kapott után pénzt meg sztárpowert az Ocean’s filmekre. Ha 10 évvel ezelőtt kérdeztek, akkor azt mondtam, volna, hogy az Ocean’s 11 talán jobb, mint az Out of Sight. Most már nem vagyok benne biztos, azt is újra kéne nézni.

Konkrétan itt most még jobban tetszett, hogy a lazaság és a hatalmas dumák (FBI póló, a dámát is nagyon nyomják, a napszemüvegek, a… áh, nem sorolom) mellett bizony következmények is vannak. Álomvilágos persze, nem azt mondom, hogy realista, csak erőszakos, súlyosabb mese mégis. Mondjuk ennek ellenére vigyorogtam végig.

És a szereplőgárda, tudom, Clooney akkor már 2 éve túlesett a From Dusk Till Dawnon és volt a Peacemakerben is, de mégis valahogy az egész film olyan kisebb skálának tűnik, ami ad az erejéhez, és Clooney itt húzta be egy időre ezeket a becsületes törvényen kívüli laza szerepeket. Mellette Luis Guzmán hatalmas, Ving Rhames szintén, Steve Zahn minden pillanata kurvajó, Dennis Farina és Michael Keaton közös jelenetén borultam. Szinte mindenhol ismert arcok vannak, akiket felsorolni sem lehet. A filmen nincs plusz, szinte minden pillanatába öltek időt, nem rutinból oldották meg. Konkrétan ezt még a vágásra is értem, szintén olyasmi, ami most még jobban tetszett.

Érdekes amúgy, hogy Jennifer Lopez milyen fasza szerepeket kapott régen, egyrészt ide tökéletesen illett, és úristen hogy nézett ki akkoriban. Másrészt pedig ugye az Out of Sight az Anaconda után, és a The Cell előtt jött ki. Más színésznek ez a három film elég lenne, nem menne el utána gagyi romantikus vígjátékokba. És a Gigilbe. Szóval azért kell egy rendező, aki jól használja Lopezt.

Oda akartam kanyarodni a végére, hogy ez még mindig az egyik legtökéletesebb lazítós film. Eredetileg 1-2 bekezdést akartam erre kivezetni gyorsan. Amúgy így 2020-ban még az is sokat adott hozzá, hogy filmre van forgatva, de nem régimódi kinézet ugye, jó volt nézni már a színeit is.

13 hozzászólás a “Out Of Sight (Mint a Kámfor) – már megint” bejegyzéshez

  1. Zseniális film, imádom minden pillanatát azóta, hogy első alkalommal láttam. Évente újranézős darab. Az az érdekes, hogy én állandóan emlegetem és idézek belőle és feltűnően kevesen jelzik vissza, hogy találkoztak a filmmel. Sajnos…

  2. Megnézem én is újra! Most néztem a Tiszta románcot, az is odaba*. Valahogy mostanában nincsenek ezekhez hasonló cool filmek, jó tudnék néhányat sorolni, ami esetleg megközelíti ezeket, de nem biztos hogy 10-15 év múlva megnézem és azt mondom ez fa*a volt újra/még mindig.

  3. en is nagyon szeretem, sokszor lattam. clooney-tol a kedvenc, de az emlitett peacemaker-t is nagyon birom.

    ugye egy univerzumban jatszodik a jackie brown-nal, a kapocs az fbi-polos arc:)

    …ebben a pillanatban esett le, hogy 2 batman is jatszik benne:)

    amit viszont meg a leirtak mellett kiemelnek, az a zene! david holmes mindig zsenialis.

  4. Tavaly vagy tavalyelőtt láttam legutóbb, de tényleg nagyon jó film. Soderbergh egyik legjobbja. Az a legviccesebb, hogy a kimondod, hogy Clooney-Lopez páros, borzasztóan hangzik, közben meg remekül működnek együtt. Lehet újra kéne nézni.

  5. Egyrészt Gigli. Mésrészt Lopez még mindig jól néz ki. Nem a korához képest, hanem jól. Amit írsz, az színtiszta ageizmus.

  6. hogy most rosszul néz ki, azt csak te láttad bele. színtiszta kivetítés, vagy rosszindulatú félreértés.

  7. Jó pár évvel ezelőtt, legalább egy hónapig volt a fülemben egy dallamtapadás, állandóan előjött, újra és újra dúdoltam, és az istennek se jöttem rá, miből van.

    Aztán hasonlóan random leültem a film elé, szintén már vagy tizedszerre, mert kellett valami lazítós, és akkor beütött a főtéma…

    Hát mondanom se kell, hogy fülig ért a szám :D

    Ez a film úgy jó, ahogy van, a napszemüveges poént (“mondd meg neki, ha napszemüveg lesz a fején, rá fogok lépni, de előtte nem veszem le róla”) pedig minden alkalommal idézem, amikor olyan embert látok, aki képes napszemüvegben mászkálni egy plázában, teszem azt.

    Kösz, hogy felhoztad, Human, szerintem hamarosan újra fogom nézni :)

  8. Clooney-nak nagyon jól álltak ezek a dörzsölt szélhámos karakterek, minden ilyenben megnéztem anno, ezt a filmjét is moziban láttam. Még arra is emlékszem, hogy kivel. :)
    Ilyen filmek se készülnek már. Muszáj elővenni a régieket. :)

  9. Kösz a tippet, ezt majd én is újra fogom nézni mostanság.

    Ehhez képest a túl az óperenciánban (én most azt vettem elő:D) a Kidman-Cruise páros harmatgyenge, pedig akkortájt még házasok is voltak

    Lopezt én amúgy valamiért imádtam a cellben, tényleg kár, hogy nem nagyon kapott/vállalt később komolyabb szerepeket..

  10. pedig azon gondolkodtam újranézésre, mert jó rég láttam, na majd inkább akkor a Nascarost.

  11. Lehet rossz pillanatban kapott el és felidegesített a befejezés meg az, hohy Kidman túltolta az úrilány szerepét:D Cruise jóval szerethetőbb volt..Mindenesetre nem akarlak lebeszélni, hátha másképp látod. Csak azért kapartam elő, mert nem emlékeztem, hogy egyáltalán láttam-e. Bocsi az offért

  12. Javaslom az Ocean újranézését. Mérföldekkel jobb mint ez. Az egyben van teljesen. 1-2 évente újranézős kategória.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.