Cruella-előzetes: a 101 kiskutya előtt

“I’m woman, hear me roar”

Végre megkapjuk Szörnyella eredettörténetét. Lesz itt bankrablás, meg más bűnözés, és rámorgó foltos kutyák. Micsoda fontos előzményfilm ez, amiért mindenki kiáltott.

Mondjuk Emma Stone elég jól elvan a szerepben, ezt ki lehet emelni pozitívumnak. Meg ha jól láttam, akkor sokan a múltkori Joker filmet emlegetik, hát ezt annyira nem láttam bele, de csak vak vagyok. Előzetesen ugye punk-rock volt a hivatalos gépezet által kiköpött hype…

A rendező amúgy Craig Gillespie (I, Tonya).

human
írta
2021. 02. 17. 17:54
megjelenés
26
hozzászolás


26 hozzászólás a “Cruella-előzetes: a 101 kiskutya előtt” bejegyzéshez

  1. Yeez, ezt de várom!
    Kedvenc színésznőm, egy potenciálisan hálás szerepben. Hell yes! :)

  2. Ezeknek az eredetsztoriknak sokkal több értelmét látom, mint az alap élőszereplős feldolgozásoknak, még ha nem is villantanak nagyot. Az előzetes alapján Stone játéka ígéretes.

  3. A Joker-es párhuzam enyhe túlzás, Szörnyellát még óvodás koromban sem tudtam félelmetesnek látni, pedig naponta megnéztem a 101 kiskutyát, mert az volt az első videokazettánk a nyolcvanas évek végén, és imádtam (legalábbis amit én is nézhettem).
    Épp ezért az összes meggyalázásért ölni tudnék, kezdve a pocsék sorozattal a kommersz folytatásos filmfeldolgozásig. És akkor jön egy ilyen. Emma Stone ide vagy oda, de hagyjuk már…

  4. “Ezeknek az eredetsztoriknak sokkal több értelmét látom”

    de miért? a csaj kutyákat akar megnyúzni egy mesében (ahova bőven elég annyi, hogy gonosz mert gonosz), erre csinálnak neki egy kicsit megható eredettörténetet “go get em, girlpower” hangulattal? tényleg nem látom ez miképp több értelem, de még azt sem, hogy ki nézi meg, ki a célcsoport.

  5. A Joker helyett inkább nem a Harley Quinn-re gondoltak, nekem tök az jutott eszembe az előzetes láttán, sőt azt hittem már Margotot látom.

  6. Valszeg azért emlegetik a Dzsókert, mert az előzetest nagyon olyan hangulatúra akarták csinálni, csak reggel elfelejtettek dezodort használni…

  7. Egy mindenki által ismert és eredeti karaktert lealacsonyítottak egy ócska harley quinn utánzatra,amit telenyomnak girl power lóhuggyal. Ennél a f0snál még annak a beharangozott űrhajós vámpír lósz@rnak is több értelme van. Szörnyella pont a legszarabb példa a “GO GIRL” narratívára, hisz egy szadista, állatkínzó mocsok. Ezzel akarnak azonosulni?? Az állatkínzás az új trend??

  8. Színészileg megértem, hogy Emma Stone miért vállalta el. Érdekes mindig egy negatív karaktert hozni, plusz kihívás is.

    Más kérdés, hogy a kész termék vagy az előzetes azt sugallja, hogy ez egy light Harley Quinn-filmnek tűnik. Elnézést, ha hülyeség ez a párhuzam, de így érzem.

  9. Ki a célközönség? Miért? Szörnyella, mint neve is mutatja, nem egy árnyalt negatív karakter. És a trailer alapján sem lesz többdimenziós a karakter úgy vélem. Emma Stone nagy szerepe lenne? Végre negatív szerepet kap? Yay. Valami siralmas…

  10. Ez nem Joker 2.0, hanem Demóna 2.0. Semmi új nincs a nap alatt. Emma Stone jó kiállású, de valahogy mégsem érzem, hogy ez lenne élete szerepe. Glenn Close Szörnyellája vállaltan egy dimenziós volt, de nem is kellett több. Itt viszont előre látom az “empowerment” és “humanizing” szóval dobálózó kritikusokat, akik az alkotókkal közösen fognak mélységet hazudni a karakter mögé. Uncsi.

  11. human: Nem mondom, hogy rohanni fogok érte moziba, a Demonától sem dobtam hátast (amit szintén itthon néztem), de ezeknél legalább eljutottak odáig, hogy ne képkockáról képkockára adaptálják a klasszikus rajzfilmeket, hanem hozzátesznek valami történetben. Annyit meg látok benne, hogy én kifejezetten rühellem, hogy a legtöbb klasszikus mesében/regényben/filmben csak azért van egy ellenség, hogy a főhősnek legyen ki ellen küzdenie. Nulla háttér, nulla motiváció. Ettől függetlenül én sem látom pontosan ki a célcsoport, bár ismerek olyanokat, akik felnőtt fejjel is a Disney meg Harry Potter filmekért vannak oda és vissza, és ha témába kerülnek, számomra érthetetlen módon visszavedlenek gyerekbe. Talán ők.

  12. Hádész: a motiváció a bundák megszerzése volt. Mármint a kiskutyák bundájáé. Szerintem ez pont elég. Groteszk és állatkínzó. Jó azonosulási alap a kutyusokkal. Inkább az izzadtságszagú alibi háttértörténetet kellene elvetni, mert csak olyan mondvacsinált dolgokra futja majd, mint Demónánál, akit az új filmek szerint ugyebár fiatalon kvázi megerőszakoltak. Szomorú volt, hogy annál a filmnél sok kritikus azt az oda nem illő háttérsztorit (egy Csipkerózsika adaptációról van szó!) pozitívumként értelmezte.

  13. Most akkor ebben a filmben a kutyák lesznek a gonoszak és más értelmet nyer az eredeti rajzfilm és/vagy a gagyi Glenn Close-féle fimadaptációk? :)
    De most tök komolyan, lehet, hogy hányattatott sorsa volt fiatalon, de ettől még miért kellene vele együttéreznem az előzményfimben? Hogy fog ez működni? Hogy magyarázzam el az 5 éves lányomnak, hogy itt most a gonosz Szörnyella a főhös? Azokat a szavakat, hogy “árnyalt” és “karakterábárzolás” nem fogja érteni.
    Vagy férfiként nem tudok csak azonosulni a céljaival pontosan tisztában lévő és azokért mindent elkövető főhőssel? Legyen ez a cél bármi is?
    Akkor kérnék egy filmet Hitler sanyarú iskoláséveiről, vagy Oszama Bin Láden gyermekéveiről, vagy esetleg Orbán Viktor ellenzékben töltött éveiről is a tisztánlátás érdekében… :)

  14. További filmötletek még a témában:
    – Charles Manson évei a középsuliban
    – Ted Bundy fősulis évei
    – Bartha Zsolt – The Musical

  15. De ha fiktív karakterek akarunk árnyalni, akkor a következőkről kérnék ilyen filmet:
    – Palpatine
    – Joffrey
    – Biff Tannen
    – Commodus
    – Castor Troy
    – a meteor az Armageddon-ból

  16. Mondjuk engem Jaffar, Jágó, Hádész és Ursula előtörténete kifejezetten érdekelne! :D
    De Cruellában egyáltalán nem látok semmiféle természetes, a karakterben és történetében alapvetően rejlő potenciált.
    Ahogy human is írta fentebb, a karakter egy sematikus főgonosz egy mesében, ahova bőven elég annyi, hogy “gonosz mert gonosz”. Nem egy különösebben szórakoztató, érdekes karakter.

  17. @gabeszka79: “Hogy magyarázzam el az 5 éves lányomnak”
    – komoly kérdés: ezt tervezed megnézetni egy 5 éves gyerkőccel? O.o Isten ments, hogy ítélkezzek, csak meglepődtem, nagyon-nagyon nem célkorcsoportnak tűnik.

  18. @gabeszka79: Mi a gond azzal, ha megismered a miérteket? Miért zavar, ha megtudod, hogy mi vezetett például Bin Láden radikalizálódásához? Persze tudom, hogy a fekete vagy fehér, igen vagy nem végletekben gondolkodás sokkal kényelmesebb. Viki jófiú? Akkor Feri csak rossz lehet, s fordítva. Nincs mérlegelés.

    Engem már gyerekként is zavart, hogy nem derültek ki a miértek. Imádom az olyan sztorikat (bár nem sokkal találkoztam), ahol a cselekmény közepén áll fejére minden, mikor kiderül, hogy a hős nem annyira hős, a gonosz meg nem azért gonosz, mert gonosz, vagy talán nem is az.

  19. Lord Lisander – Ezt sejtettem, hogy megkapom, de nem, nem tervezem ezt megnézetni a gyerekkel. És nem csak amiatt, mert a koncepció szerintem működésképtelen, hanem mert igen, tudom, nem ő a célcsoport.

    Hádész – a hozzászólásom java része vicc volt, a politikai tartalmú része meg pláne, szóval komolyan nem kell venni, de szerintem nem minden esetben fontos megtudni a miérteket (vagy csak én szarom le). A történelmi személyek esetében pont lehet érdekes egy film az eredetről, de könyörgöm itt egy gyerekfilm gecigonosz, állatkínzó nemeziséről beszélünk. Minek, miért? 1,5 (de ma inkább a 2 órás játékidő a divat) órán át kellene azonosulnom majd (persze csak ha megnézném, de szerencsére nem kötelező) egy olyan karakterrel, aki később gond nélkül akar majd agyoncsapatni és megnyúzatni pár hónapos kiskutyákat, hogy aztán a bundájukból kabátot varrasson. Miért lehet nekem, akinek kettő kutyája van, érdekes a miért és a hogyan egy ilyen karakter esetében? Meg úgy egyébként bárkinek? Azzal, hogy főhőssé teszed egy előzményfilmben nem kezded egy kicsit szinte mentegetni is azzal, hogy “árnyalod” a jellemét, és hátteret adsz a tetteinek, legyen az bármilyen szemétség is?
    De elfogadom, hogy velem van a baj, mert én már – az ide tökfeleslegesen iderángatott – Joker filmmel sem tudtam mit kezdeni, pont a fentiek miatt (meg mert nagyon buta módon volt demagóg és manipulatív).

  20. Ha már mindenáron Rian Johnsonosan “alá akarják ásni az elvárásainkat” és dekonstruálni akarják a jóról és a rosszról alkotott eddigi elképzeléseinket, akkor miért nem hagyják inkább magát Szörnyellát érvelni a kutyákból készült bundák létjogosultságát illetően? Az előző filmekben az volt a fő bűne, hogy meg akarja nyúzni a kutyusokat, pedig van, ahol ez kulturálisan elfogott. Ez így sokkal jobban működne a sokadik nemvoltgyerekszobája / csúfoltákmertkövér / megerőszakolták#míítúú kifogásnál. Ráadásul ezúttal a természetes erőforrások maximális felhasználása mellett kardoskodó környezetvédők sem panaszkodhatnának, hiszen semmi se megy kárba. Az állat tejét és húsát el lehet fogyasztani, de a szőre tabu? Szörnyellának igaza van a bunda fétisével (na jó, az állatlopás akkor is bűn), csak jó érveket kellene felhoznia a hobbija mellett. Továbbá a Rian Johnsonok is boldogok lehetnének, mert egy újabb mítosz omlik le.

  21. az lesz a fő csavar, hogy valójában egy dalmata tépte szét a 3-5 éves húgát, ezért ősellenségeivé váltak a kutyák.
    Hát nem tudom, valószínűleg a mesén felnőtt, ma 30-35-ös korosztály akar lenni a célcsoport, de nem igazán tudom mire vélni ezt az előzményt. Engem pl mindig érdekeltek/érdekelnek a miértek, de nem egy elmeroggyant bundafétises hisztérikáról, akinek legalább autók terén megvolt az ízlése… Stone-t sem értem, hogy mi győzhette meg, hogy ezt bevállalja, azon kívül hogy “GONOSZ”. Ha csak ezért, akkor szegénykém nem a legélesebb kés a fiókban.
    Meg fogom nézni, mert érdekelnek a miértek, de ha ezt a kritikusok az egekbe magasztalják, még annál is nagyobb bajok vannak a világgal, mint gondoltam.

  22. Dodie Smith, az eredeti regény írója már a hatvanas években sírva kimenekült a moziból, amikor a rajzfilmet bemutatta a Disney.

    A regény amúgy egész jó, nem egy szuka van benne, hanem kettő (Kisasszony és Perdita) és Pongo mindkettőt megejti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.