Chaos Walking – na káosz az nincs benne

Ez egy üres poszt kéne legyen, annyira semmi volt ez a film. Részemről nem tudnék tényleg negatívan nyilatkozni róla, de pozitívan sem. Mondjuk ez nem csoda, hiszen vagy 8-9 év volt, mire elkészült és bemutatták. Egy Patrick Ness-könyvadaptáció (a Kés a zajbané) a Chaos Walking, és annyi átíráson át jutott el a forgatásig – elvileg még Kaufman is volt körülötte – , és utána az utóforgatásig, hogy a semmilyensége valójában szinte dicséret.

A történet egy olyan bolygón játszódik, ahova emberi telepesek érkeztek, de leszállva derült ki, hogy a férfiak gondolatai hallhatóvá váltak a hely “zaja” által. Képileg ez úgy lett megoldva, hogy ilyen CGI felhő van mindenki feje körül, ami elárulja mire gondol. De persze vannak olyanok, akik ezt a zajt tudják máshogy használni, elrejteni a gondolataikat, vagy épp hologrammal átverni másokat. Igen, fel van vezetve, de akkor is durva ennek használata mire a film végére érnek.

Na Tom Holland karaktere itt él egy olyan településen, ahol már csak férfiak vannak, mert a nőket elvileg megölte egy őshonos faj. Izé, aki nem talál ki rögtön ez alapján pár fordulatot, annak lehet jó szórakozás a film? A lényeg, hogy ide, ennek a kolóniának a közelébe zuhan le a telepesek második hullámát szállító hajójáról felderítésen levő Daisy Ridley karaktere, akit nem vesz körül ilyen zaj, hiszen nő. A kolónia vezetője valamiért meg akarja akadályozni, hogy Violet (talán ez a neve) jelezzen a hajójának, a telepesek második hulláma is leszálljon a bolygón. Ha a nő nem jelez, akkor továbbállnak a következő lakhatónak tartott bolygó felé. És akkor ennyi a film: Violet jelezni akar, Hollad karaktere segíti, páran pedig meg akarják ezt akadályozni.

A Chaos Walking konkrétan egy sorozat “pilotja” (érzésre nyilván). Mármint felvezették a konfliktust, lássuk merre viszik az évadot. Ja nem, maximum könyv formában tudhatunk meg többet, hiszen esélytelen a folytatás. Igen, tudom, sok YA franchise hasonlóan pilotos kezdésű, de itt… mintha egy vonal lett volna maga az egész, magában semmi érzést nem vált ki. Arról nem is beszélek, hogy a felnövésen kívül minek a metaforája az egész, mert elveszett a sok író mellett.

Kevés premierre foghatjuk rá, hogy kihasználta a covidot, de ez tuti az. A Chaos Walking elsütése a 3. hullám közepén tipikusan egy veszteségleírás volt, és így valamire foghatják a rosszul teljesítését. De persze a szereplők miatt amúgy VOD kölcsönzőkben korrekten megy a film, hiszen ott még jobban dominál az arcok reklámértéke.

Szóval egy Star Wars és egy MCU sztár, a The Bourne Identity, Jumper, Edge of Tomorrow rendezője, egy viszonylag jónak kinéző YA könyv világa… és ez a nullát sikerült kiszülni.

human
írta
2021. 04. 09. 13:55
megjelenés
13
hozzászolás


13 hozzászólás a “Chaos Walking – na káosz az nincs benne” bejegyzéshez

  1. Doug Liman nincs a toppon mostanság, kár érte… Nekem a film első harmada kifejezetten tetszett, jó volt a világépítés szerintem, aztán egy nagy semmi lett belőle, én is azt éreztem a végén mintha ez egy hosszabb pilot lett volna egy gyenge cliffhangerrel a végén :( Tök durva, hogy ilyen rendezővel és színészekkel így félre megy valami…

  2. Nézhetetlen volt, ennélfogva végig sem bírtam nézni. Faszság az egész, és számomra egyik főszereplő színész sem kedvelhető.

  3. hú a Cherry után ez most túl hamar lett megint hatalmas kapufa Hollandnak. kicsit le kéne lazítani az ügynökeit és jobban válogatni, mert potenciál van benne a Pókemberen kívül is, de ennek így nem lesz jó vége.

  4. Hatalmas csalódás volt. A történet jó volt, az effektek szépek voltak, csak nem kellett volna a gondolatait ilyen tourette szindrómásan előadni. Totálisan lerombolta a hangulatot. Például miért kell 10-szer megjegyezni, hogy valaki szőke? Senki nem gondolkodik így, aztán még 30 perccel később is benyögi mégegyszer. A hangerő is iszonyat volt. Ahelyett, hogy 60-szor motyogó hangerővel gondolt volna valamit, egyszer is elhangozhatott volna normál hangerővel. Komolyan volt olyan poén, ami sokkal nagyobbat ütött volna ha egyszer normálisan halljuk, ahelyett, hogy többször negyedhangerővel. Tele volt kihagyott ziccer-ekkel.

  5. Spoiler alert lehet annak, aki a könyvet olvasná:
    A regényben más okból haltak meg ott a nők: konkrétan az a közösség ahol a mesterpolgár uralkodott agyonverték/megölték őket a férfiak. Más emberi telepes közösségek is léteztek a bolygón és ott nem voltak agyoncsapva a nők. Az őshonos értelmes fajt pedig épp az emberek erőszaka ritkította meg.
    Ezek szerint itt egyszerűsítettek :P
    A könyv amúgy egy kalap szar volt, csodálom, hogy filmmé változtatták.

  6. Hollandot nagyon tolják.
    Volt ez, cherry, pókembert forgat, meg ugye ott az uncharted és ezek azért elég záros határidőn belül jönnek, elvileg.
    Kicsit olyan volt a két főszereplő, hogy igazából jöhet bármi nagyobb szabású, csak ne disney legyen 😀

  7. Mioma: A filmben is pont ezért haltak ki a nők, akkor egyáltalán nem különbözik a regénytől. Szóval amit most leírtál ugyanígy van a filmben is.

  8. A Zaj megvalositasa egesz jora sikerult. Szerintem nem borzalmas a film, de olyan semmilyen. Humannek igaza van, valoban Pilot szeru az egesz, a tortenet bevezeto resze utan elvagtak az egeszet.

  9. Mioma: nem, itt is ez volt, elmenekültek és/vagy megölték a nőket, de csak ebben a közösségben, csak az őslakosokra fogták a fiatalok számára.

  10. Tocso: ez a film jó rég készül, még a Homecoming-nál írt alá rá, szal ez kb. még a Tom Holland tolás előtt készült. De persze mi az hogy tolják, mert 4-5 film szerintem nem számít annak.

  11. Most nézem a forgatási időpontot, tényleg régóta megy 😀
    Érdekes kérdés, hogy mi számít sok vagy kevés filmnek. Nekem az évi 2 film is már sok, pedig ismerve a mostani forgatási tempókat tudom, hogy nem az. Rossz beidegződés.

    Bírom a srácot amúgy, valamiért szimpatikus, szóval jöhetnek a filmjei.

  12. Hollywood finoman szólva is mélyponton. És nem csak a kiadott filmek mennyiségéről van szó, egyszerűen dőlnek a gagyiságok, főleg a Netflix felől, persze “mozifilmek” tekintetében. Egyszerűen mintha a mérce lekerült volna a béka segge alá, aztán ahhoz igazodik mindenki. Aztán néha jön egy középszer film , aminek örülünk mint majom a f….nak és agyonajnározzuk. Na nem ez persze…

  13. Végre van időm beírni ide. 2021 legrosszabbja. Utoljára a függetlenség napja második részét pontoztam le ennyire. Idegesítő volt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.