Blockbuster watch: A Quiet Place 2, Cruella

Újra érdekes blockbustert watcholni? Nagyon úgy tűnik. Ha valaki egy atombunkberben élte le az elmúlt közel másfél évet, annak egy rövid lábjegyzet, hogy a mozizás sem a legszebb napjait élte meg mostanában – egészen az elmúlt pár hétig.

Miközben nálunk csak éledeznek a mozik, a világ pár részén már egészen döbbenetes számokat produkáltak már a nagyvásznak, többek között:

  1. A Godzilla vs. Kong két hónapja komplett Covid-időszak legjobb nyitásával immár 97 milliónál tart Amerikában és világszerte 435-nél.
  2. A Demon Slayer minden idők legtöbbet termelő Japán mozija lett hazájában 368 millióval és emellett az USA-ban is második az animék alltime listáján (ott eddig 46 millióval áll).
  3. Vin Dieselék 9. Furiousa alig pár nemzetközi piacon két hét alatt 230 milliót termelt – ebből 185 milliót Kínában.
  4. Most pedig a hétvégi első két helyezett Amerikában közel 70 milliót fialt, nyilvánvalóan másfél éves magasságba repítve a komplett box office világot.

Kicsit közelebbről nézve a 4. pontot, érdemes a győztest kiemelni, A Quiet Place Part II ugyebár a lezárások előtti utolsó nagy durranás lett volna, amit az utolsó pillanatban toltak el. Hátha valaki nem emlékszik, a 2018-as év egyik legemlékezetesebb sikere volt John Krasinski rendezésében az első rész, mivel 17 millióból termelt globálisan 340 milliót, miközben nyilván már az otthoni 188 millióból is busásan pluszban zárt volna. A járvány utó/mellékzöngéi mellett persze könnyű letenni a hajunkat a mostani 48 milliós kezdést látván (de hétfő szünnap, az még rátesz majd), ami elképesztő az elmúlt másfél évre visszatekintve, de azért halkan megjegyzem, hogy tavaly, a világjárvány előtti időkben még ennek a másfélszerese sem lett volna túl messze. A százmillió Amerikában és a további 15 rész ezután nyilván garantált (hiszen milyen jól járt a Fűrész is a sokadik résszel, erről most nem írnék, csak annyit, hogy elég nagy hasast ugrott a Chris Rock-féle újragondolás).

A Cruella ezzel szemben 21 millióval nyitott, ami az állítólagos 200 milliós produkciós költség mellett igen csak sovány – sőt ezzel a ráfordítással sikerült beelőzni például az Aladdin és a Szépség és a Szörnyeget költségvetését is, amik végül 1 milliárd felett termeltek világszerte. Utólag persze könnyű okosnak lenni, de a ruhatárban átvehet egy balaton szeletet az, aki szerint alapból nem volt nettó idiótaság ennyi pénzt erre az ötletre elverni. 

A hétvége amerikai (becsült) bevételei:

  1. A Quiet Place: Part II – $48,380,000 – össz: $48,380,000
  2. Cruella – $21,300,000 – össz: $21,300,000
  3. Spiral – $2,275,000 – össz: $19,782,163
  4. Wrath of Man – $2,100,000 – össz: $22,107,737
  5. Raya and the Last Dragon – $1,990,000 – össz: $50,855,365
  6. Godzilla vs. Kong – $852,000 – össz: $98,302,000
  7. Demon Slayer The Movi… – $840,000 – össz: $44,796,487
  8. Dream Horse – $652,373 – össz: $1,737,991
  9. Those Who Wish Me Dead – $545,000 – össz: $6,821,000
  10. Mortal Kombat – $260,000 – össz: $41,851,000

16 hozzászólás a “Blockbuster watch: A Quiet Place 2, Cruella” bejegyzéshez

  1. F9 bár jól indult, de részben Cena “hibájának” köszönhetően totál bezuhant a film Kínában. Onnan többre már nem nagyon kell számítani…

  2. Gyenge kritikákkal nyitott az F9, nem gondolnám, hogy Cena kommentje annyira sokat számított. Az előző 2 FF egyenként hozorr majdnem 400-at csak ott, azért ne mondjuk már komolyan, hogy egy elszólás miatt lesz feleannyi a bevétel.

    Amúgy a Forbes szerint a Szörnyella költségvetése 100 millió körül van.

  3. “Amúgy a Forbes szerint a Szörnyella költségvetése 100 millió körül van.”

    azért sajnos a Forbes sem az a megbízható ilyen szempontból manapság (a 200 milla a Screenranttól jött). Szerintem pl. mindkét szám hihető, de részemről 100 fölé tenném, csak a soundtrack 10 milla fölött lehetett, a két főszereplő, CGI kutyák és rengeteg CGI a régi London életre keltésére, pár akciójelenet, iszonyat jó costume design ami még hihető fashion is volt, avagy nem spóroltak.

    (+a streamign miatt a sztároknak is kellett jó pár millát biztos fizetni pluszban)

    Ha már a Jokerhez hasonlítjuk: abban 1 nagy név volt, zene alig, helyszín érzésre kevesebb, mint a Cruellában, sokkarakteres jelenet szintén kevés, pedig azokat drága forgatni. és az is 55 millióra jött ki. Nemtom, én a 200 felé hajlok őszintén szólva.

  4. Cruella-ról én is azt hittem, hogy soványabb a tálca. Nyílván Stone-t meg kell fizetni, de amúgy grandiózus jelenet nincs benne. Maximum a sok ruha, de azt egy disney esetében szerintem olcsón csinálják, hisz kb. végtelen mennyiségű jelmezt gyártanak, így a gyártási költség is alacsony lehet.

  5. Ki merte mondtani Tajvan nevét, illetve, hogy az külön ország. Erre pedig Nyugat-Tajvan nagyon ugrik :)

  6. Elsőnek azt, hogy Tajvan egy ország. Ami Kínának nagyon nem tetszett, lévén szerintük Tajvan Kína része. Évek óta be akarják kebelezni teljesen.
    Utána mandarin nyelven elnézést kért Kínától, hogy ilyet mert mondani. Aminek a következménye az lett, hogy nyugaton támadták be.

  7. Köszönöm, Ayrons :)

    Sajnos, manapság már semmit sem lehet mondani, valakit mindig megsértünk vele akarva-akaratlanul

  8. elemzők szerint baromira nem Cena tehet róla
    1, kínában sokszor nagy az esés második hétre
    2, az ottani “imdb”-n nagyon rosszul áll a film.
    avagy az emberek beszélik le a többi embert róla.

    az ottani kritikusok szerint a fizikában cápát ugrott még magához képest is a franchise.

  9. nem akarok offolni, de érdekes kérdés, hogy ebben a műfajban lehetséges-e megugrani a cápát – van akkora állatság az FF világában fizika terén, amire azt mondod, hogy köszi ezt már tényleg nem? inkább hátradőlsz és vigyorogva markolsz még egyet a popcornból, hogy le a kalappal mekkora baromságot hoztak megint össze (mert lényegében erről szól az egész).

    az MI szériától nem nézném ezt el, de szerintem nekik kifejezetten jól áll.

  10. 12#

    Én kifejezetten FnF rajongó voltam/vagyok az első rész óta, és minden új rész kötelező mozis program volt a srácokkal kétévente.Anno az ötödik rész előtt bejelentették, hogy akciódúsabb irányba mennek el, és ez ott nagyon is jól sült el szerintem, de a hatodik résznél kezdtek jönni a szuperhős szintű “képességek”. Lenyelte az ember ezt is, mert mindig próbálnak rátenni egy lapáttal,de most a kilencedik résznél éreztem azt, hogy elfogyott minden téren, és úgy vannak vele tökmind1 mekkora faszságot írunk bele, úgyis megnézik(igazuk van).A külföldi értékeléseket nézve elég sokan érzik így. Ebben a részben annyi belemagyarázás van már,ami az előző filmek ‘kulcs jeleneteit’ semmibe veszik, illetve “tétje” nincs egyik karakter halálának sem, mert úgyis a végén ott ülnek a családi asztalnál, hogy már nem azzal a szájízzel nézi szerintem az sem, aki szereti a sorozatot. Lehet öregszem :D

  11. abelh: azt si mondják h kevesebb az akció, mintha a drámára feküdnének rá, ami magában cápaugrás :D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.