Infinite – az unalom egy lapos végtelen jel

Tényleg nem értem, hogy mi kellett a Training Dayhez. Ez most azért jutott eszembe, mert azt David Ayer írta, aki azóta elég hullámzó minőséget szállít (Fury, Suicide Squad), és Antoine Fuqua, aki szintén fel tud mutatni pár korrekt akciófilmet, például az első Equalizert, és pár siralmast, mint… ez.

A történet röviden annyi, hogy vannak emberek, akik tényleg újjászületnek, és ezátal emlékeznek is minden eddigi életükre, az összes tudásra ami ezzel jár. A főszereplő is ilyen, csak a szülei azt hitték skizofrén, így begyógyszerezték, ezért neki nem ütöttek be az emlékek még; miközben szamurájkardot tud simán kovácsolni egy drogdílernek, hiszen csak így tudja megszerezni a gyógyszerét. Jaj elkezdtem a baromságok felé merülni.

Szóval vannak ezek az újjászületők, de a csoportjuk két oldalra szakadt, az egyik aki a világot jobbá akarja tenni a képességével és tudásával. A másik pedig szabadulni akar a körforgásból, nem akar többet újraéledni, így csináltat egy mindent DNS szinten elpusztító bombát. Nyilván ezt megszerzik a jók, és közben kinyírják a tudósokat ezért nem lehet újra legyártani a fegyvert. Aztán több évtizeden át akarják a gonoszak visszaszerezni ezt a MacGuffint… izé, bombát, és mit tesz isten, épp a skizofrén csávó a kulcs.

Ne bántsatok, mivel a pozitívumokra térnék, és a maga Fast and Furious idéző módján szerintem az akció nagyjából rendben volt, kivéve a végső leszámolást. Képtelen, rajzfilmes, CGI orgiás, káoszos, de el tudtam vigyorogni rajta néhol. Nem minőségi, de ha nem vették volna vérkomolyan magukat, akkor el lehetne lenni vele. Csak hát az a fránya MINDEN MÁS ne lenne a filmben.

Az első fér óra korrekt volt, viszont utána megérkezett az univerzumépítés, és onnantól darabokra esett az Infinite. Ott kezdődtek a bajok, hogy a film elején elmondják ezt a két csoportra szakadást, aztán befut a jók közül az egyik megmenteni a skizó főszereplőt, és újra elmondja ugyanazt, amit már hallottunk. Önti ránk a kibaszott expozíciót. Sőt, innentől kezdve vagy 1 órán át ez megy. Talán akad valami akció, de mellé rosszul darabolt expozíció hányás folyik. Tudjátok miért? Hát mert franchiset, Infinite Cinematic Universe-t akartak, meg kellett alapozni mindennek, csak azt felejtették el, hogy franchiset FUN első filmmel lehet építeni, nem pedig a 100 perc játékidőben nyolcvanon át a nézőnek magyarázó unalommal. De legalább akkor ez kidolgozott lenne, csak hát nem az. Elnagyolt a világ is amit nagyon izzadva építettek, a folytatások 1 milliárdos bevételeit látva a szemük előtt.

A legviccesebb mégis az volt, hogy Mark Wahlberg mintha valami teljesen más filmben játszott volna, teljesen kilógott a gárdából ami körülvette. Ráfoghatom, hogy a vicces, fun akciófilmben érezte magát, eszerint poénkodott és hozta a szokásos alakítását. Nyilván a skizofrén önmarcangoló figura nem ment neki. Nem oltani akarom a színészt, sok filmben bírom, de ide borzasztó választásnak tűnt. Főleg azért volt Wahlberg castingja nagyon mellé, mert a többiek a teljesen komolyan vett oldalról közelítették meg a dolgot: érzelmes arccal magyarázták Marky-nak a drámájukat, de átérezni semmit nem lehetett, hiszen még az expozíció is darabokra volt szabdalva iszonyat ritmussal.

Az egyetlen akiről nem tudok rossza mondani, az Chiwetel Ejiofor. Mármint szerintem ő a forgatási harmadik napján rájött, hogy milyen fosban van, és “na akkor feltekerem magam 11-re, megidézem Cage mester tanításait” módon állt neki a dolgoknak. Nem elrontotta a karakterét, mint Wahlberg, hanem egyszerűen karikatúra módra túltolta. Pár mosolyt kicsikarva belőlem 1-2 hülyeségével.

Reménykedtem, hogy ha nem is kötelező, de egy fun akciófilm lesz egy nyugis szombatra, de iszonyat unalmas lett a végeredmény. Nem siralmas, mert az azt jelentené, hogy legalább próbálkoztak, egyszerűen csak bealvós, amint szinte algoritmusok rakhattak össze, nem írók. A Paramount nyugodt szívvel merte a Paramount+-ra temetni a filmet? Érdekes milyen kevés kritikát kapott, lesújtót jó párat, csak úgy eltűnt ott, úgysincs kevés előfizető, és így legalább nem kellett a moziba kerülés miatti marketingkampányt is benyelni még.

human
írta
2021. 06. 14. 14:19
megjelenés
15
hozzászolás


15 hozzászólás a “Infinite – az unalom egy lapos végtelen jel” bejegyzéshez

  1. Azert nem volt rossz film!!Messze kiemelkedik,a Neeson Marksman,a Jolie fele Those Who Wish Me Dead,SAS: Red Notice Ruby Rozsa es a Morgan Freeman – Vanquish akciok kozul!!

    Inkabb 100db Infiniti,mint azok a hulladekok!!

  2. “Chiwetel Ejiofor. Mármint szerintem ő a forgatási harmadik napján rájött, hogy milyen fosban van”

    Ha ehhez az Old Guard után 3 nap kellett neki akkor nagy bajban lesz a jövőben.

    SPOILERES

    Az alapötlet tetszett, adott egy jó csavart a kissé már unalmas halhatatlanos sztoriknak, de ezen túl bődületesen bugyuta hülyeség. Az Old Guard sem volt egy nagy eresztés, de ez simán alá megy a logikai bakijaival, meg paródiába hajló hülyeségeivel. Mintha valami gyerek dobálta volna össze az ötleteit.
    Mondjuk már féltávnál a főgonosz lélek zipelős puskájánál elérte a mélypontot onnan már nem voltak elvárásaim.
    Ha annyira unja a lélekvándorlást és van egy ilyen puskája, miért nem lőtte magát fejbe régen vele?
    Az “áldozatait” meg kiszabadítják a chippek felrobbantásával? WTF!

  3. Ez már a sokadik hasonló poszt, amiből megint csak azt szűröm le, hogy elsősorban a csapnivaló íráson bukik meg a film. Meggyőződésem, hogy igazán jól írni kizárólag az tud, aki rengeteget olvas. Na persze nem facebook és twitter posztokat, hanem elsősorban klasszikus és kortárs irodalmat, ismeretterjesztőket, vagy legalább más, sikeres írók forgatókönyveit, mert a műveltség, a természettudományos ismeretek, stb… teljes hiánya mellett ordít a forgatókönyvekből, hogy képtelenek összerakni egy épkézláb történetet, aminek eleje, közepe, vége, íve, és főleg értelme van. Szomorú, hogy itt tartunk.

  4. Anno elsőre tiszta Hegylakós hangulat fogott el ahogy néztem a trailer de a film közben végig ott motoszkált bennem, hogy ez az egész olyan mint ha Wantedet lehányták volna az Assassin’s Creedel. Nem volt rossz de végig de ja vu érzésem volt.

  5. speranza: hidd el a forgatókönyv írók többsége rengeteget olvas, az ennyire szétszabdalt film nagyjából a 10 szakács esete általában

  6. hát igen, ez nem sikerült jól (bár még mindig jobban tetszett mint mondjuk az old guard, stb) Nekem amúgy Wahlberggel nem volt semmi bajom, nálam ezen egyáltalán nem csúszott el, de kb minden máson igen.

    Azt már szinte csak utóiratban, bár nem hiszem hogy sokat segített volna (bár legalább lehetett volna egy hangulatos betét) hogy akár ennél, de az old guard, stb, hogy az kihagyott ziccer hogy nincsenek benne múltban játszódó részek (főleg egy olyan filmben ami akciószekvenciák egymásutániságára épít, még tök jó is lenne, lehetőség egy újabb változatos dobásra és ötletparádéra) Az eredeti Hegylakó egyik nagy hangulati erőssége volt a múlt.

    Meg amúgy az látszott hogy ambíció (meg azért valamennyi pénz is) volt a változatos külső és belső helyszínekre – csak hát valahogy mégis gagyi közepes lett mind, pedig úgy tűnt becélozták a M:I és James Bond filmek nívóját, csak aztán vízbe éréskor bődületes hasas lett belőle folyton…

  7. bvr: nem az a baj, hogy Wahlberg rossz, hanem hogy egy másik filmben játszott, valami akció komédiában, nem pedig ebben a komolykodó cuccban.

    “az kihagyott ziccer hogy nincsenek benne múltban játszódó részek”

    volt benne 70-es évek? vagy mikor élt a maze runneres csávó. eprsze csak viccelek, viszont annyi történetet akartak nem fért el középkor

  8. Szerintem a múltat azért nem erőltették mert akkor már letagadhatatlan lett volna a Hegylakó ihletés :D

  9. @human: igen, értettem hogy Wahlbergnél erre gondolsz a kritikában, és ugyanerre írom hogy számomra viszont nem lógott ki a film hangulatából.

    Középkor: természetesen, ha úgy értjük hogy ezen a forgatókönyvön semmit sem változtatunk akkor nem fér bele egy középkor vagy éppen ókor. Csak én pont azt gondolom hogy amikor van egy ilyen emberiség történetén átívelő alapötlet, akkor kihagyott ziccer nem úgy fejleszteni a forgatókönyvet hogy ezt nem használják ki.
    (pl. már régen volt de úgy emlékszem anno a Hegylakó tv-sorozatban is minden epizódban volt egy hosszabb visszatekintő rész hogy az aktuális epizód főellenségével mi volt a közös történetük a múltban. És azok szumma csak 50 perces részek)

  10. (a nyitó részhez pedig még csak annyit, hogy nekem ugyan (a mosta múgy is divatos) 80as évek ugrott be (meg én ugyan nem vagyok nagy autómániákus, szóval simán lehet hogy benéztem de az nem egy Ferrari Testarossa volt? Na majd aki jól ért hozzá megírja) de human a 70es évekkel meg human azért lenne igazad hiszen kedvenc Marky Markunk meg annál azért jóval idősebb (most meg is néztem, 71es) és újjá kellene ugye születnie.. persze lehet úgy gondolták 15 évet simán letagadhat és ennyit simán áldozhatnak a stílus oltárán. Amúgy a film minősége szempontjából hát valóban bár ez lenne a legnagyobb probléma… :))

  11. ja, Marky karaktere 40 körüli volt, meg igazából meg sem határozták, hogy mi a “jelen” a filmben, és mi a fináléban levő +12 év időpontja?

  12. @bvr:
    Azzal egyetértek, hogy lehetett volna benne a múltból valami látványos, de szerintem azért hagyták ki, mert ugye minden múltban játszódó résznél újabb szereplők lettek volna. Mindig újra olyan helyzetek kellettek volna ahol kiderül ki kicsoda. Nem ismételgethették volna el folyton 5x a szereplők egymás nevét, hogy össze tudd kötni az új arcokat a jelenbeliekkel.
    A hegylakónál azért ez könnyen ment.

  13. @Llew: igen, ez itt egy komolyabb nehézség lett volna.
    (bár hogy nem lehetetlen, anno az Altered Carbon sorozatnál is az volt (még az első évadon belül) hogy előzetesen ment a tippelgetés hogy ezt nem lehet normálisan megcsinálni, és ott mégis sikerült (szerintem legalábbis, meg ha jól emlkékszem a kommentekben is ez volt a közvélekedés hogy ezzel nem volt baj) Persze ehhez jó casting is kell, mert nekem amúgy a kezdő 80as évek jelenet már csak emiatt sem igazán jött be)

    Amúgy ha már itt tartunk, akkor hogy gondolták hogy ebből franchise legyen?
    (mondjuk az altered carbon második évad sem emiatt bukott persze, de azért segíteni sem segített az biztos)

    Amúgy a film után nosztalgiából újranéztem a hegylakót, és (nyilván nosztalgiafaktor) persze van vele sok baj, technikailag is, meg természetesen a mitológiában is, de basszus azért anno a feelinghez az rengeteget adott hogy abban azért volt értelme hogy miért a kardvívás! Ebben a filmben azért sok értelme nem volt (azt meg lehet hogy én nem figyeltem de attól mert lélekvándorlás, tényleg ilyeb Wanted-szerű képességek hogy karddal szétvágja a golyót, az mégis honnan jött?
    Vagy ha már fegyverek, egy probléma a jövő felől, mivel a legelején volt és akkor ezt még nem tudhattuk így nem lehetett rajta fennakadni, de a 80as években mégis hogy lőtt bele olyan digitalizáló “uploading” golyót? És utána kiírta mondjuk floppyra vagy hogy? :))) Azt a lélekdigitalizálós scifi-szálat amúgy is tök hülyeség volt beleírni persze, az egy teljesen másik filmalapötlete lehetne. Mindegy, kár is folytatni, tulajdonképpen önkényes is pont ezeket a problémákat kiemelni mikor lehetne ezernyi mást is)

  14. Komolyan mondom, ehhez képest a conjuring 3 nekem 10/10 szórakozás filmélmény volt :D pedig az horror és sokkal korlátozottabbak a lehetőségek, mint itt!!4

    Arcletépés és zsörtölődés nélkül néztem majdnem a végéig. Talán ott szakadt el a cérnám, amikor azt éreztem, mintha egy Nolan forgatásra tértünk volna be, borzasztó kreatívan és innovatívan…hatásszünet, dobpergés:

    elkezdték forgatni a röpcsi gyomrát. Na itt mondtam, hogy nemár srácok:D

    Aztán volt ott még valamiféle deadpool-os cinizmust megütő hanglejtés a narrációban (ami már a legelején megütötte a fülem), kis ez, kis az, kis hancock, kis wanted, kis mittudén, szokásos egynek jó volt sablondumát tudom beköhögni. Olyan, mintha elmennél egy étterembe, hülye fejjel kikérnéd a brassóit és megindul az agyad, mint a színvaknak, akinek a szivárványról mesélnek, hogy jééé tényleg, hát ezt maradékokból gyúrták össze(értsd: sok más korábbi filmből ollózták össze, nem a könyvből, amiből elméletileg készült(?)..)

    Marky-n és Ejioforon kívül egyvalakin éreztem, hogy próbálkozik, de ő is csak 5%-on, az Gregson-Williams volt a zenével:D áh, leginkább amiatt fájt a szívem, hogy semmi kiszámíthatatlanság, nem tudtak meglepni.

    Marky karakterén amúgy nem éreztem, hogy eltévesztette volna a filmet, hozta a kötelezőt, a többieken inkább lehetett érezni a túlerőltetettséget. Jason Mantzoukason pl, mintha Sharlto Copley játékát próbálta volna utánozni.. különösen bénán.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.