A Fear Street trilógia (főleg az 1978 és az 1666)

Az elején még azt hittem, hogy mind a három részről írok, a kezdő meg is volt, de aztán miközben szétuntam a másodikat, nem akartam túlzottan elmerülni a negativitásban utána.

Érdekes volt az 1978 annyiból, hogy semmi egyediség nincs benne, mégis úgy rendezték meg, mintha valami jó új horror lenne, ami nyugodtan visszafoghatja magát és építkezhet. Csak hát a téglák nullák voltak. Ezt nyilván úgy értem, hogy semmi egyediség vagy épp egyéniség nem volt a filmben, de úgy tettek, mintha lenne, és ez nem rendes alapozásnak érződött, hanem kötelezőnek, “essünk túl rajta”.

Komolyan, amikor már nem is tudom hányadszor magyaráztak szinte csak nekünk a karakterek, akkor már a hajamat tudtam volna tépni, “építették” őket, hogy a haláluk üssön, de nagyjából a finálén kívül senkié nem volt erős. A végére amúgy beindult a film, amikor a baltás már a táborban aprított, és itt elég bátrak voltak, mert bizony tényleg kis tinikre is lesújtott, ami meglepett.

Az 1666 pedig akár jó is lehetett volna, itt még az alapozást is el tudtam volna nézni, ha tényleg akkor játszódó filmnek néz ki. Most ez a hasonlítás nem tempóra vagy írásra fog vonatkozni, csak esztétikára: a VVitchet kellett volna hoznia, nem pedig egy sorozat “alternatív univerzumos” részét. Mármint minden modern volt és/vagy nagyon érződött, hogy díszlet. Ebben rohangáltak a már ismert szereplők ugye, mivel úgy tekintettünk a múltba, hogy mindenki visszatért “valakiként”, hiszen csak látomás volt, nem a 100% múlt. Ez ötletileg rendben van, csak mindezek miatt nem érződött a 1666-nak. Az 1994 és az 1978 minden digitális kinézet ellenére is jobban hozta a kor kinézetét.

Itt térnék ki arra, hogy ez az Olivia Scott Welch, aki most a Pánik sorozatban és itt is ropta, errefelé ő volt a leszbi barátnő Sam, valami iszonyat tehetségtelen, vagy borzasztó casting mindkét helyen. Minden feltűnése csak szívja el az energiát a jelenetekből, nagyon durva. Pedig a többiek korrektek, legalábbis azon a szinten ahova a Fear Street célzott.

És most jön a halvány DE, miszerint a trilógia és a nagy rejtély körbeérése és feloldása valamennyire tetszett. Volt egy kis reszkessetek betörők ismét benne, viszont tanultak az 1994 Part One hibáiból. Amit itt bele tudok kötni, az a horror hangulat végleges hiánya. Mint a Walking Deadben a zombik: jönnek a korábban elvileg ijesztő gyilkosok, de csak díszletek már. A nagy megoldás látszott az előző végén bőven, nem volt benne 6 órányi misztikum, de valamennyire elment ez a kísérlet összességében.

Valójában minisorozatnak érződött a Fear Street, nem pedig 3 filmes trilógiának, hiszen ha ezeket mondjuk 4 havonta mutatta volna be a Netflix, akkor szerintem kevesen lettek volna ott a végénél. Lehet én sem. Tippre ez lehetett a tervük: tavasz -> nyár -> hype a “mindent felfedő” őszi filmre, de inkább összerántották 3 hétre.

human
írta
2021. 07. 18. 14:45
megjelenés
14
hozzászolás


14 hozzászólás a “A Fear Street trilógia (főleg az 1978 és az 1666)” bejegyzéshez

  1. A sorrend nálam:
    Part 1: ugyanaz a minőség, mint amit a 90-es években megszoktunk a tini slasher filmektől. Sikoly kivétel persze. Kedveltem valamennyire.
    Part 2: semmi extra. Gyorsan túl vagy rajta, van benne valami tiszteletadás féleség, de ennyi. Kezdtem félni a minőségi romlástól.
    Part 3: nagyon steril, nagyon semmilyen. Hagyjuk is.

  2. Nekem bejött mind a 3. YA regényekből készült, ahhoz képest meg jó véres lett.

  3. Összességében nekem tetszett, viszont a 3. rész tényleg túl steril volt, valamint 1-2 színész(nő)vel nem voltam megelégedve, többek között Olivia Scott Welch sohasem lesz egy Portman/Fanning/etc.

    Volt benne pár agyatlanság, de egy logikátlanságba tudok csak belekötni: SSD ’94-ben? WTF?

  4. rengeteg YA regény véres, ez nem érv, mondjuk itt legalább nem próbálták PG-13ba erőltetni, ez tény.

  5. Asszem kicsit más a véleményünk a véres fogalmáról. :)
    A harmadik részben nem is ölnek meg senkit a gonoszon kívül talán. Az elsőben sem volt sok, de ott legalább mutattak egyet-kettőt.
    A második részben talán 6-8 gyerek meghalt a 30-50ből. Abból is talán egy fej repült azon kívül kb képen kívül történt minden.
    A harmadikban meg csak a “szellemek”, vagy kivetülések, nemtom minek hívjam őket aprították egymást azt ennyi. Ja meg volt egy fél-egy perces snitt a harmaidkban az előző két rész gyilokjaiból.

    És még ahogy human is írja még félelem sem volt a filmekben.
    Szóval kaptunk egy érdekes próbálkozást, amit slasher horrorként akartak eladni, de se a slasher része nem sikerült, se félelmet nem tudtak kelteni vele.

  6. “Abból is talán egy fej repült azon kívül kb képen kívül történt minden.”

    azért a második filmben minden 18 feletti fiatal halálát mutatták, 4-5? rögtön amikor Tommy elborul legyak valakit, és utána is van még pár

  7. A 3. rész már nagyon elkanyarodott a slashertől, tényleg csak egy amolyan lezárás volt az egész film, más nem nagyon történt benne.

    Egyszer elment szódával ez a trilógia, vagyis inkább csak az első két rész, de nem hiszem, hogy ismételném őket.

    A színészekkel továbbra sem volt gondom, engem Welch sem zavart, vagy talán csak hozzászoktam a Panicban.

  8. “És még ahogy human is írja még félelem sem volt a filmekben.”

    Egyébként azon gondolkoztam, hogy az első kettőnél is ugye régi slasheröket idéznek fel, ráadásul többet is egyszerre.

    Talán erősebb lett volna, ha kitalálnak egy új alakot a nulláról, egyedi hangulattal, a trilógia helyett csak egy erősebb filmmel és rá építkeznek majd a következő pár évtizedben, ahogy a korábbi slasher-hősökkel történt.

    Mert valahogy tényleg az hiányzott belőle, hogy ez nem az x+egyedik halloween rész, mégsem éreztem újnak.

    Pedig a sok folytatás mellett jólesne végre valami új.

  9. ‘A harmadik részben nem is ölnek meg senkit a gonoszon kívül talán’

    Ja a templomban a gyerekek meg erre csörög a diót játszottak a pappal…
    Lehet, hogy nem volt egy nagy dobás az egész de azért hülyeségeket sem kell összehordani megmondásként

    A témák amikhez nyúltak már eléggé ismertek voltak, így abban nehéz is lehet újat mutatni, már ha szándékuk volt akkor itt se sikerül, de valahogy mégis elszórakoztattak a részek.
    +a végén a Nirvana számokkal is megtalálták a filmzenéket :)

  10. Nagyon unalmas lett a befejező rész. A második tetszett a legjobban, na de az is jobb lett volna nem a legutóbbi American Horror Story után egy éven belül.

  11. Volt egy jó ötlet és nem tudtak köréhúzni 3 filmet. Sajnálom, mert tökre vártam, lehetett volna emlékezetes is..
    Voltak jó megmozdulások (pl a koponyás maszk a csontvázas maskarával: először megláttam, hideglelést kaptam) de kb ennyi fog csak megmaradni.
    Vártam volna, hogy esetleg jobban kibontják az eredettörténetet, és kevesebb önismétlés lesz, vagyhogy legalább egy húzónevet sikerül megszerezni, de nem😄 érdekes hogy anno az american horror story-nál sem ismertem senkit, mégis sikerült megkedveltetnie magát egy-két szereplőnek és így karakternek is. Itt senkit nem tudtam sajnálni, ha megnyekkent (tán még örültem is pl rövidhajú szöszi csajnak a 2. résznél).:D SPOILER
    Egyedül a kézlevágásnál zökentettek ki a medremből és szisszentem fel, amúgy szinte vegetetatív bambulda módon néztem végig. Mintha 2,5 óra lett volna az uccsó rész. A fura kettőssége az, hogy lekötött, mégsem fogok rá emlékezni 2 hét múlva.
    Nagy kár érte..
    Ps: Jó lett a kritika, csodálkoztam is, hogy rászántad magad:D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.