Free Guy, version 7.32b

Sőt, iszonyat sokadik verzió, ha mint “videójáték” filmként tekintünk Ryan Reynolds új kalandjára. Lassan csak kezdenek valamit a játékokkal Hollywoodban? Konkrétan sikerült egy GTA-szerűséget iderittyenteniük, amibe még egy olyan sztorit is pakoltak, ami nagyon emberi volt.

A Free Guy tökéletes példa arra, amikor az 1 soros high concept “egy videójáték nem játékos karaktere életre kel” kibontásában pont annyi extra van, hogy nem érződik se túlhúzottnak, se üresnek a végeredmény – már ha az ember nem nézett meg minden előzetest. Mert tényleg ez történik, Reynolds meglátja Jodie Comer bőrgatyás hátsóját, szól a Mariah Carey – Fantasy, és le is tér a szokásos, programozott rutinjáról az NPC karakter.

Ami érdekesebb kérdés, hogy a film iszonyat funsága miképp jön át olyanoknak, akiknek nem billentyűzet+egér volt a jele oviban. Mármint a Free Guy első felében végig csak mosolyogtam, annyira tökéletesen vették át a videójátékok tipikus mozzanatait, az NPC baromságokat, ahogy ismételgetnek dolgokat, ahogy beragadnak a programozásukban, akármi is történik körülöttük. Mindezt megdobta a várost benépesítő játékos karakterek viselkedése, akik szarnak mindenre, unalomból is ölnek NPC-ket, sőt, T-bagelnek is természetesen.

Ami nekem furcsa volt, hogy míg a videó és ember karakterek viselkedésében nagyon odafigyeltek a… mondjuk ki, hitelességre, addig a való világ szálán már elbuktak. Most nem is abba mennék bele, hogy miképp készül egy játék, hogy fut a kód, ezzel mit lehet kezdeni, ilyesmi, de hogy szinte az összes játékos a legklisésebb anyakicsifia volt, az már lustaságnak tűnt.

Ellenben nincs kedvem negatívkodni itt, annyira jól szórakoztam a filmen. A költségvetés elvileg 100 milla körül volt, de segítette őket, hogy a videójáték világán belül nem is kellett túl realistára csinálniuk a dolgokat, így az art direction elég volt ahhoz, hogy látványos legyen a végeredmény, jó párt setpiece elfért benne. Nem kicsit dobta fel az akciót is a “játékvilág”, hiszen ha valami képtelen menekülés kellett, vagy valaki túlélt valami brutális dolgot, akkor sem ugrott ki a logikánk, mivel a szabályokon belül volt. Jöhet a load game?

Ami tényleg megosztó lehet a filmnél az pont a főszereplő. Ryan Reynolds magát hozza, vagyis azt a filmes figurát amit mostanában mindig szokott. Aki ezt már unja, azt nem tudnám jó szívvel a megnézésre ösztökélni, hiába fun a film. Amiért viszont lehet kapok a fejemre: Jodie Comer gyenge volt mint másik főszereplő. A romantikus részek kicsit sem mentek neki, nagyon durva volt nézni.

Az augusztus amúgy is ilyesmi kicsit kísérletezgető filmeket szokott hozni, és szerencsére a Free Guy szállítja amit kell. Mindezt úgy, hogy nem folytatás, reboot, vagy ilyesmi, hanem minden játékra épülése ellenére is új IP. Remekül feldobta a hónapot, egy Jungle Cruise-szal szemben emlékeztetett, hogy miért is volt jó blockbusterekre járni.

A Disney közben berendelte a folytatást.

human
írta
2021. 08. 15. 02:19
megjelenés
15
hozzászolás


15 hozzászólás a “Free Guy, version 7.32b” bejegyzéshez

  1. Teljesen egyetértek ez egy nagyon jó kis film volt a hibái ellenére. Ja Reynolds hozta a szokásosat ami meg Jodi comert illeti akibe kB szerelmes vagyok a My mad fat diary óta, tényleg nem volt egy jó választás a szerepre, de ennek ellenére is jó volt a film. Mondjuk úgy, hogy nekem billentyüzet meg egér volt a jelem csomó esetben a 16 éves unokaöcsém magyarázta, hogy most épp egy fortnite utalást láthattam, vagy épp melyik giga streamer cameozótt és hasonlók, szóval így harminc fölött, de 40 alatt azért volt egy rakat utalás amit magyarázás nélkül nem értettem volna ami tök vicces, mert azt hittem, hogy 100% az én korosztályomnak készült ez a film a trailerek alapján de inkább a 10-15 évvel fiatalabb generácónak amivel semmi baj nincsen csak mondom, hogy engem meglepett.
    Spoilers
    Chaning Tatum iszonyat vicces volt
    a Disney’s IP flex nagyon kemény volt(captain America + Starwars egy jelentben😂😂)
    és persze DUDE meg Taika Waiti is pirospont
    Ez végre egy jó kis blockbuster volt azt sajnos nemértem minek folytatás, de amúgy kiváncsi leszek mennyit tud majd hozni ez a film vagy bukik ez is mint minden más a nyáron, mert ugye ez a film
    1 évet ült a polcon és kiváncsi lettem volna normál körülmények között mit hozna egy ilyen témájú film.
    Sima 7/10

  2. Nagyon jó volt. Én a kocka minden poént vágtam :D
    Pedig 43 leszek 20-án :)

    A keresztfiammal (12) és párommal néztük végig röhögtük az egészet.

    Bár nem tudom jó ötlet egy folytatás?

  3. SPOILER

    A Disney Ip-k elsütése a végén kicsit lehúzta nálam a történetet, mert mindig a Space Jam jutott róla eszembe, ellenben a Chris Evans-es poénon felnyerítettem :D

  4. Lehet én vártam sokat, de nem volt egy nagy durranás. Egynek elment, volt pár megmosolyogtató poén, de nem lenne hiányérzetem, ha kihagytam volna.
    Viszonyításként a The Suice Squad sokkal szórakoztatóbb és helyenként hangosan röhögős.

  5. Kellemes szórakozás volt, élményben nagyon a Ready Player Onehoz hasonlitott.
    A szinkron elképesztően szr, mármint a szleng és ripacskodás egyszerűen túl volt tolva. Pedig nem szoktam ezen lovagolni, de itt irritáló volt.

    SPOILER

    A Chris Evansos poén önmagában megérte a mozijegy árát, azt nagyon nem láttam jönni :D

  6. Off:
    A Dzsungeltúrát és ezt is csak 3Dben tudtuk megnézni, igazán leszokhatnának már erről a stúdiók/mozik.
    Teljesen felesleges ficsör, kb az Avatar óta semmi extrát nem ad hozzá a filmnézéshez, inkább még ront is rajta.

  7. @6KK

    Sajnos ez van :(

    De nem azért nyomatják, mert olyan nagy feature, hanem mert jó sokkal többet elvesznek a jegyre, és mivel nincs más lehetőséged…úgyis megveszed…

  8. “és mivel nincs más lehetőséged…úgyis megveszed…”

    ?? volt 2d előadás egy csomó a filmre

  9. @human:
    nálunk vidéki kisvárosban délután 2D, este 3D, ha több vetitési időpontja van a filmnek…

    Dolgozó emberként egy 15h-s előadás esélytelen

  10. Legkozelebb szoba kerul, hogyan modositja a bevetelt, ha a film streaming+mozi kombinacioban jon ki, emlekezzunk, hogy mennyivel uresebb ez a kibeszelo ugy, hogy nem torrentelheto a film.

  11. A jungle cruise vagy a free guy kapott folytatast? Szamomra nem volt egyertelmu a szovegben. Bocsi a láma kerdesert.

  12. Ez iszonyat gyenge lett. A háttérben futkározó játékosok voltak a legszórakoztatóbbak. Ezen kívül pár poénon röhögtem csak fel. Waititi volt talán a legjobb. Ezenkívül az Evans és Jackman (megvolt? :) cameoknak örültem. Nagyon messze volt ez egy Deadpool vagy Hitman’s funhoz képest.

  13. nem mondom, hogy billentyűzet+egér volt a jelem az oviban, de azért csajként játszottam ezzel-azzal..ok én leragadtam a tomb raider/heroes of might and magic red alert és hasonlóknál, szóval nem pont én voltam a célközönség:D őszintén bevallom én egy jó 5 percre el is aludtam rajta. Waititi és Jackman jeleneteit szerettem, a többi nagyon könnyen, nagyon hamar felejthető. Szerettem Reynoldst DEadpoolként, bármennyi részben megnézném, de ebben olyan..semmilyen önismétlő volt, semmi extra. Készítők részéről sztem sokkal nagyobb dobás lettvolna, ha Jodie helyett Blake Liverly-t castingolják..

    El nem tudom képzelni amúgy, hogy Jodie Comer mit fog tudni letenni a last duel-ben…kezd erősen körvonalazódni, hogy miatta hasal majd el a film:D de lepjen még, nem ítélkezem előre

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.