Eternals: az örökkévalóságnak érződő film

Még a Marvelnek sem mindig jön be, ha kisebb indie rendezőre bíznak egy hatalmas blockbustert? Még akkor sem, ha az akciót nem is neki kell rendeznie, hanem a bevált csapat szállítja. Mondhatnám, hogy hatalmas csalódás az Örökkévalók, de valójában nem az, mivel az előzetesek nem hazudtak. Ha nem lenne a blog, akkor szerintem kivártam volna a 45 napot, és igazából aki még nem fizetett be, annak ezt is javaslom bőszen.

A történet fordulatait rejtegették az előzetesek, igyekszem én is, de van még az első 40 percben egy olyan jelenet, amiből a tapasztalt nézők mindent vágni fognak. A lényeg, hogy egy hatalmas lény ideküldte 70 000 (vagy 50 000, mittomén, kurvarég) az örökkévalókat a Földre, hogy az értelmes fajokat felfaló Deviánsok ellen megvédjék az akkor még nem túl fejlett embereket. Ellenben meghagyta nekik, hogy a humánok belső viszályaiba, háborúiba ne szóljanak bele, csak és kizárólag a deviánsokat irtsák.

Ezek a lények itt éltek közöttünk, beépültek a mondáinkba, például Théné-t jelenleg Athénének, a Buszt Ikarusznak ismerhetjük és a többi. Nagyjából az 1500-as évekre kiirtottak minden deviánst, akkor szétszóródtak és éltek tovább mint halhatatlanok hevesen, de a jelen korunkban feltűnik egy gonosz lény ismét. Visszatértek? A nagyhatalmú Örökkévalók miért nem avatkoztak be Thanosnál? Minden meg lesz magyarázva.

Nem vicc, tényleg minden meg lesz magyarázva, hiszen konkrétan ez történik, állnak a szereplők és magyaráznak, expozíció expozíció hátán. Jó, kicsit tényleg durva vagyok, bár sokat álldogálnak, de néha a drámai részek működnek, gondolom csak azok voltak Chloé “Oscar díjas” Zhao-ra bízva. Kevés helye volt kibontakozni bennük, de pár pillanatra ráfoghatjuk, hogy rendben van, viszont egy két és fél órás filmben ez nagyon kevés. Főleg egy blockbusterben, szóval nem védeném a rendezőt. Az viszont biztos, hogy az MCU első szexjelenete azért került be, mert 158 percben szinte semmi más jelenetben nincs ott, hogy miért van erős kötődés a szexelők között, szóval szükséges volt valahogy aláhúzni a “kapcsolatukat”.

A végeredmény egyszerűen és röviden halálunalmas lett. Ráfoghatjuk, hogy nem tipikus Marvel film, de sajnos nem is jobb annál. Nem az “érző blockbuster” vagy akármi, hanem a… túl fennkölt? Tényleg ez ugrik be róla és a hatásszüneteiről, kitartott érzelmes nézéseiről, egyáltalán nem emberközeli problémáiról. Nem a komolyságot érzem, van humor a filmben, inkább a folyamatos erőlködést arra, hogy “ez valami több” meg “mi felülemelkedünk a megszokotton”.

Ami a legdurvább, hogy bármilyen fun rendező ebből iszonyat mit tudott volna kihozni. Most tényleg félretéve mindent az alap az, hogy a szétszéledt csapatot össze kell szedni (baromi magas labda), aztán lenyomni valami ellenséget. Ehelyett kapjuk a mű drámát, mert igazinak egy másodperce sem érződik amit látunk, és még az akciójelenetek is rosszak. Nem is csak az, ahogy néha a semmiből tűnnek fel, mert “kell valami izgalom”, de semmi tétet nem érezni bennük, amiről kicsit az is tehet, hogy az örökkévalók képességei között elég nagy az eltérés (az egyik Superman, a másik Flash (igen durva DC áthallások), a harmadik illuzionista, a negyedik élettelen tárgyakat tud átváltoztatni…), de az ellenfél ugyanaz, így sosem érezni, hogy melyik ütés komoly és veszélyes.

A végső pontot látjátok, szóval csak egy kérdést adok: vajon azok a zöld háttér előtt forgatott jelenetek, ahol látjuk a szereplők arcát? Nem tudom ki fényképezte a filmet (megnézhetem és WTF), de a “backlight everything”-et itt sajnos rosszul értelmezte, és/vagy a moziban ahol néztem letekerték a fényerőt.

human
írta
2021. 11. 05. 15:27
megjelenés
36
hozzászolás


36 hozzászólás a “Eternals: az örökkévalóságnak érződő film” bejegyzéshez

  1. Szeret a Marvel fuggetlen filmes rendezokkel dolgozni, tul komolyan veszik magukat. Azert ez nem Shakespeare. Reszemrol nyugodtan csinalhatna Michael Bay vagy McG nekik filmet.

  2. ENYHÉN SPOILERES LEHET

    csak egyszer idegesített nagyon, a végén amikor dobnak egy Pinokkiót a 7000 éves kislánnyal, a többi meg, hát igen. eh, talán nem annyira unalmas, de hogy izgalom nincs benne, az tutibiztos.

    mondjuk nekem a bunyók tetszettek, kár, hogy kevés volt – illetve a színészek, akiknek volt legalább 5 mondatuk azért rendeset alakítottak. amennyire értelmezhető ez egy ilyen Marvel filmben. bár érzelmet, vagy bármilyen kémiát így sem sikerült adni nekik. Angelina Jolie emelkedett ki nekem fura módon, meg hát Salma Hayek is jó ősanyu volt, a többiek elmentek.

    azt nem vágom, hogy macskák, vagy baglyok forgatták-e, vagy azoknak állították be a fényerőt, de konkrétan még a fényes nappal játszódó jelenetek is totálisan félhomályosak voltak, de mindegy is mert a film szerintem legalább 3/4-e éjszaka, vagy zárt/sötét térben játszódik, teljesen érthetetlen az egész megoldás. mint egy gyenge fényerejű projektor vacak vásznon, folyton ez volt az érzésem.

    lehet azért, mert utoljára tavaly augusztusban voltam moziban, de végül is egynek elment. a plusz két jelenetből az első lehet izgisebb, bár nekem semmit nem mondott, de mögöttem két csaj konkrétan sikítozni kezdett amikor megjött az a szereplő, meg páran tapsoltak is. én arra tippelek, hogy a szépfiú színésznek szólt az öröm. a második jelenet igazából semmi, viszont pacsi mindenkinek, mert szépen végigülték a stáblistát az utolsó másodpercig.

  3. Nekem összességében tetszett a film, mert kicsit más volt, mint az eddigi Marvelek, és bejött ez a lassabb történetvezetés. De annak is örülök, hogy az égieket behozták. Az igaz, hogy sokkal több potenciál volt benne, és egyáltalán nem az, amit Human említett. Pl. a deviánsokat sokkal jobban kibonthatták volna, főleg az egyiket.
    Kevin Feige még mindig nem fogta fel, hogy akkor lesz igazán jó egy képregényfilm, ha az ellenség a legérdekesebb karakter egy adott filmben.

    @Malachi:

    Spoiler: Az tuti a “szépfiú színésznek” szólt, mert ő valami one brothers vagy jonas direction énekes. Először én is azt hittem, hogy színész, mert ismerős volt az arca, de a feleségem mondta, hogy énekes.

  4. Pókember far from home óta itthon nézem a marvel filmeket. Black widow unalmas csalódás, shang chit rakják fel jövőhéten d+ra azt majd meglesem, de ez a semmirekellők még annyira sem érdekel, hogy itthon nézzem.

  5. Az utolsó Bosszúállókig tudtam rajongani (“rajongani”) a Marvel filmekért. Ezen a ponton olyan szuperhős-túladagolásom van, hogy már az első jelenet után rájöttem, hogy ez engem totál nem érdekel. A Black Widow és a Valahány gyűrű legendája nézése közben is teljesen ugyanazt éreztem, mint most, feleslegesen nyújtják a tésztát, beletesznek utalásokat sorozatokból, amiket nem értek mert nem nézem őket, és ugyanazokat a jeleneteket látom amiket korábban már ezerszer, csak más színészekkel, más kosztümben.
    Úgyhogy szép volt, jó volt, tagadhatatlanul filmtörténeti jelentőségű, amit a Marvel az elmúlt 15 évben megcsinált, de én ezzel elköszönök tőlük.

  6. Én kalandfilmként tekintettem rá, nekem bejött, bér nem annyira érdekes, hogy újranézzem.
    Tetszett, hogy simán fel lehetett ismerni a karakterekben, hogy melyik istent alakították.
    Összességében örülök, hogy nem tipikus marvelfilm lett, mert a Widow már eléggé lejtmenet volt.

  7. Nem rosszindulatból mondom, de az Endgame tényleg lezárta az MCU-t. Mit alkottak azóta? Semmi érdemlegeset, minden filmjük meg sorozatuk dögunalom érdektelen trash. Szerintetek lenne ma MCU, ha ilyen filmekkel indítanak annak idején a Vasember meg Thor helyett?

  8. Túltengés érzés ismerős, valahogy nem annyira érdekel már az MCU az Endgame után. Kivétel Pokember harmadik része, de szerintem azzal én is lezárom.
    Köszönöm a kritikát és a kommenteket, mert vaciáltam, hogy megnézzem-e, de akkor nem fordítok erre időt.

  9. Szerintem most (vagy már?) nem is az a céljuk, hogy ugyanazt hozzák, ahogy 10-15 évvel korábban. Valószínűleg ők is tisztában vannak ezzel. Egyrészt azt megismételni nem is lehet. Szóval ne kérjük számon azt a Marvelen, hogy ha annak idején Vasember meg Thor helyett ilyen filmekkel indítottak volna, akkor is ugyanez lenne-e ma. Nyilván nem.
    Az univerzum alapja felépült. Most nem a bombasztikus karaktervezetés ideje van, mivel nem is lehet, és elhasználták azokat a karatereket.
    Pár év múlva majd viszont az X-men és a Fantasztikus négyes fogja berúgnn az ajtót. Addig ilyen csemegefilmeket és sorozatokat tudnak adni.
    Engem sem igazán érdekel sem az Örökkévalók, sem a Shang-Chi, viszont azt belátom, hogy ennyi ideig folyamatosan Amerika kapitány és Vasember filmeket gyártani képtelenség még egy Marvel katalógussal is.

  10. Szerintem az lehet a nagy gond a filmmel, hogy ezek az Eternalok nem valami ismert figurák. Legalábbis én kb nem is hallottam róluk, és feltételezem USA-n kívül nem valami ismert karakterek (vagy még azon belül sem).
    Szóval gondolom egy közepes film is jobb fogadtatásban részesülne, ha ismertebb képregényes karakterek lennének benne.
    Így duplán érdektelennek tűnik, max. egy hbos-s vetítésen megnézi az ember 3 hónap múlva.

  11. Skacok nem lehetséges az hogy egy bizonyos kor és elfogyasztott film után ezeket már így nem megy el az ember megnézni? Sőt le se tölti? :) Én kb 10 éve jártam így ezekkel az maguk copy pastejei ilyen jellegű filmjeivel. És már esélyt se kapnak tőlem. De nyilván nem vagyunk egyformák de ilyenektől csodát nem várok már :)

  12. Engem őszintén elszomorít az, amit a marvelnél a Végjáték óta művelnek. Pedig a WandaVisionnál, a Lokinál, a What if-nél és egy kicsit a Shang-Chi-nél is reménykedtem, hogy van értelme vinni tovább az MCU-t. De közben. Miközben kapunk egy Pókember filmet, amiben a címszereplő az előző filmben történt jellemfejlődés ellenére már megint Tony Stark akar lenni és nem Pókember; egy Sólyom és Tél katonáját, ami totál felesleges; egy Fekete Özvegy filmet, amiben egy tragikus múltú kémnő köré egy buta csajos halálos iramban cselekményt írnak és az egyik legígéretesebb marvel gonoszát (Taskmaster) kegyetlenül kiherélik; majd itt ez az Örökkévalók, ami nem szól semmiről, csak arról, hogy a hősöknek a fele nőneműre-, színesbőrüre lett átformálva, az egyikük (isteni lény létére) süket (WTF) és a másik meg meleg.

  13. Nekem bejött.
    A rotten 46% méltatlan.
    Már csak azért is mert a Thor Dark World és az Ant man 2 is szarabb.

    Érezhetően ez nem az akció-képregényfilm. Lassú és hosszú (talán ha vágnak belőle 20 percet és csak 2 óra 11í perces akkor feszesebb), de nem unalmas.
    Legalábbis nekem nem volt az.
    Én is meglepődtem magamon, hogy mennyire lekötött. Nekem a sok dumálással semmi bajom nem volt, szépen lassan építkezik és 2x meg is tudott lepni (a csavarnál is. Nem az a hú de nagy mindfuck, de meglepődtem, mert nem számítottam rá.)
    Ráadásul baromira kíváncsivá tett (a két extra jelenettel, meg a film végével, hogy innen hova viszik tovább ezt az egész MCU dolgot.)
    Érezhetően ez a film az igazi alapozás a phase 4-5-re.

  14. Szerintem ezt egy “bevezető az ókori mitológiába” mesekönyv filmesített verziója. Számomra kellemes kikapcsolódás volt. Nem vártam sokat nem is kellett csalódnom. Ami zavart az erdei akció közbeni kevés fény. Ami viszont meglepett a Pink Floyd Time az elején. Ekkora jelentőségű rock szám a Vasember AC/DC-je óta nem volt. Nem temetném a Marvelt, új utakat keresnek próbálnak kicsit több mondanivalót vinni a filmekbe az agyatlan verekedéseknél.

  15. Jó volt,

    fura volt, hogy a pár poénnál, ami volt benne (tényleg nem sok 3-4 talán) rögtön vágtak, nem hagyták kifutni, ilyen mond valaki valami vicceset, gyors vágás, rögtön valami más történik, ami köben nincs időd gondolkodni a poénon… nem tudom mennyire volt ez tudatos, de elég érdekes ötlet.

    Összességében tetszett, a vége is, kicsit kiszámítható (bár én másra tippeltem néha), nem ez a legjobb MCU film, de ajánlható olyanoknak is, akik nem néznek MCU-t, mert sok köze nincs hozzá, DC-s utás is volt benne annyi, mint Marveles :)

    (a stáblistás jeleneteket leszámítva, ott jött a Marvel :) )

    Más: teljesne azt hittem, hogy Sprite-ot egy idősebb csaj játsza, most nézem, hogy csak 14, ügyes!

  16. Nekem tetszett a film. Vannak hibái, de kétségtelenül jobb, mint a jónéhány Marvel film.
    Azt nagyon bírtam, hogy nem a szokásos marvel sablont követi a film.
    A csavaroktól nem esett le az állam, de megleptek azért.
    Nekem tetszik azaz irány, ami a WandaVisionnel, Lokival, és a What ifel elindult. Az Eternals is próbál ezen az úton maradni.

  17. Már a BlackWidow-ot is itthon néztem, Shang-Chi is erer a sorsra jutott ( 2-3 nap, és itt van ), és ezért az öreg csapatért sem adok pénzt moziban.
    Pókember3… hmn, neki van esélye nálam a mozira, de… Pedig feltétel nélküli képregény és képregényfilm rajongó vagyok, de sajnos csatlakoznom kell azokhoz, akik szerint az Endgame lezárt egy korszakot. Nálam, is, a moziba járás korszakát.

  18. Nem róttam fel eddig, hogy a MCU szabadon adaptálja a forrásanyag történeteit, elemeit, de ez a forgatókönyv szépen kiheréli az egész Örökkévaló témakört – vele együtt pár jobb csavart is az univerzum evoluciós mellékvágányai felé, Thanos eredetét meg bedönti.

  19. Szerintem nagyon szórakoztató film volt. Önmagában ilyen történelem-mitológia-scifi keveréket vártam, mint amilyen annó a Csillagkapu volt. Azt kell, hogy mondjam, hogy sokkal jobb volt, mint az első baljós kritikák alapján vártam. Felkerültek az új figurák a táblára, megkavarták a szálakat, volt pár meglepő fordulat is. A legjobban mégis az tetszett, hogy tele volt történelmi utalásokkal, pláne a stáblista alatt. Úgyhogy nekem semmi bajom nincs ezzel a kalanddal, inkább az lesz az érdekes, hogy tudják majd összemosni a többi hőssel, hogy ki legyenek egyenlítve az erőviszonyok.

  20. en megkovetem magam.. ugy gondoltam ,h ez jobb lesz mint az idei felhozatal.. erre oriasi pofara eses volt.. :\ majd a poki remelem karpotol :]

  21. “Thanos eredetét meg bedönti.”

    SPOILER lehet….

    Nem, Thanos egy örökkévaló deviáns génekkel, és ennek a film nem hogy nem mondott ellent sehol, de még alá is támasztotta közvetetten a stáblistás jelenetben.

  22. korum, én a film egész narratívájában ebben nem kis önellentmondást érzek :) Az univerzumba meg igen nyögvenyelős beleilleszteni.

    Tehát Thanos az egyetlen (egyike a keveseknek, mert khm. Spoiler, minden Skrull is deviáns leszármazott), akibe az Égiek (vagy egy renegát) egy kis ezt, egy kis azt is belecsempésztek (mert csak). Hogy aztán engedjék azt, hogy szembe menve a főküldetéssel népírtó hadúr legyen, majd nemtitkoltan egy olyan tervbe fogjon, ami veszélyezteti az Égiek létét (ők is megfeleződtek?), vagy legalábbis behátráltatja. Továbbá egyik se, akarja elvenni tőle a köveket (hahó Eson).

    (Bár mindegy, mert ő az Örökkévalók azon brancsából származik, akik önálló civilizációt (kat, ha volt, van, lesz Uránusz is) hoztak létre – nem kis AI és fegyvergyártási potenciállal, aminek aztán végképp nem sok a haszna a főnökéknél).

  23. 13: nem fogják berúgni az ajtót egyikkel sem, mert ugyanarra a kaptafára lesz felhúzva mind a két film.

  24. Vegyes érzelmekkel jöttem ki a moziból, és nem tudtam eldönteni hogy fog-e tetszeni vagy sem.
    De egy kis ülepedés után arra jutottam, hogy tetszett.

    SPOILER:
    Nincs bajom a mássággal, de a másság mutogatásával és kirakatba tételével igen. Az hogy utalnak rá hogy egy karakter más pl. egy faszi mikor kimondja hogy férje van nekem doszt elég (még az is sok)… :D de amikor még smaciztatják is őket, megpróbálják eladni hogy gyerekes család stb … hát ott kiverte a biztit …

    A másik a sex jelenet, ami szerintem kurvára nem illett a filmbe …
    A harmadik problémám a játékidő, mert úgy nyújtották a filmet mint a rétes tésztát… egy rakat fölösleges történethez semmit hozzá nem tévő jelenettel, hogy sokkal élvezetesebb lett volna azok nélkül pl 2 órába sűrítve.
    SPOILER OFF:

  25. Az megvan, hogy kb Kecskemét környékén hasad szét a föld mikor bemutatják a jövőt, hogy mi lesz az ébredéskor. Tökéletesen látszik a Balaton a jelenetben, és attól keletebre van az epicentrum.

  26. Ez a film egy büntetés, vallatni lehetne vele. Kb másfél órányi kínlódás után megnéztem, ugye, lassan vége lesz ennek a sz*rnak, és akkor döbbentem rá, hogy még több, mint egy óra (!) van a “filmből”. itt kapcsoltam ki… :(

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.