Rendezvous with Rama és Denis Villeneuve

Minden producernek fellállt most Hollywoodban, hogy a Dűne végre rendes adaptálásra került, máris rábíznák a sci-fi klasszikus Randevú a Rámávalt is az öreg Denisre. Mondjuk eléggé WTF, mert a könyvben alig van cselekmény és igazából befejezés is, tényleg nem tudom miért akarnák adaptálni. Mármint komolyan, olvassátok el a cselekményt, jön egy ismeretlen repülő tárgy, vizsgálják az emberek, nem derül ki semmi, elrepül a tárgy. Vége. Hol a csekkfüzetem.

Az Alcon Entertainment ülne neki, akik dolgoztak már Villeneuve-vel a Prisoners és Blade Runner kombón. Nyilván nem tudni hova jut ez az egész projekt, és amúgy minden fenti meglepődés ellenére rohadtul nézném, mert nem igazán lenne hasonló a mozikban.

17 hozzászólás a “Rendezvous with Rama és Denis Villeneuve” bejegyzéshez

  1. Húsz éve olvastam először, de nem igazán maradt meg. Nem ez A.C.Clarke élete fő műve. Aztán pár éve kezembe akadt és elolvastam még egyszer, sokkal jobban tetszett. Sok akció nincs benne, viszont nagyon nagy teret enged a fantáziának az űrhajó felfedezése és elképzelése közben. Igazi gondolkodós darab.

    Egy filmben készen kapott vizuális világgal szerintem nem adná meg azt amit olvasás közben nekem adott. Mivel a könyvnek itt aztán tényleg az a lényege, hogy te is fedezd fel a titokzatos űrhajót. Ha a Dűne réteg film, ez attól százszorosan réteg film lesz, ha lesz. Viszont ha elkészül biztos megnézem.

  2. Én szerettem ezt az Arthur C. Clarke regényt. Emlékeim szerint Morgan Freeman és David Fincher voltak nagy rajongói a történetnek és máig arról álmodoznak hogy elkészítsék. Erről többször is nyilatkoztak. A történet vezérfonala éppen az (Ahogyan Lem regényeiben is.), hogy ami idegen azt valójában nem lennénk képesek felfogni, mert mi emberek vagyunk. Az övék meg más értékrend, etika, gondolkodás, tudomány, világnézet, stb. Mi a velünk egy bolygón kifejlődött élőlényekkel nem tudunk kommunikálni, sőt emberi kultúrák között nagy az egymás meg nem értése. Akkor mit akarnánk elérni egy millió fényévről érkezett fajjal. Filmként egy az egyben tényleg nem megvalósítható, de Ted Chiang Életed története c. novellája sem volt azonos a belőle készült Érkezés c. filmmel. Azt Denis Villeneuve szerintem elég jól feljavította. Szükséges lesz beletenni néhány drámai fordulatot és a végére kellene valami csattanó. Nem is értettem eddig miért nem nyúltak hozzá, mert az alap sztori szerintem nagyon jó. Sok éve felkerült a YouTube-ra egy Teaser. Egy rövid ideig azt hittem valódi, mert jól meg van csinálva. Később kiderült, hogy csak egy kanadai főiskolás vizsgafilmje. Jól bekajáltam.

  3. Van 2. része is a könyvnek, igaz azt még nem olvastam, és az elsőt is régen.

    Denis Villeneuve-től tökre érdekel majd filmen, várós lenne.

  4. Ezt a filmet mint ha már megrendezte volna Villeneuve kicsit feltúrbózva. Arrival volt a címe. :)

  5. Igen, annó ezt Fincher akarta megrendezni, de máig nem jött össze neki. Reméljük Villeneuve megcsinálja pár éven belül. Igencsak nézős lenne.

  6. Olvassátok el az Érkezés novellát. Na, hogy abból, hogy lett a Film, az egy óriási kérdés. Tehát ettől nem tartok, hogy ne oldaná meg.

  7. Egyébként, aki emlékszik a cselekményre, a hármas szám eléggé kulcs, szóval valójában trilógia ez – bár még nem olvastam a másik kettőt. De gondolom, nem csak átvizsgálnak még 2 objektumot és kész :-)
    Ez azért tűnik nehéz diónak, mert ha hű az alapanyaghoz, halál unalmas lesz az emberek többsége számára, ha feltupírozzák, akkor meg az eléggé csak egy brandnév behozása mozgóképre (rád nézek, Alapítvány)

  8. Valójában a sztorinak két fókusza van, az egyik az idegen entitás amit nem értünk, a másik meg az emberiség reakciója. Ugye mindenki a habitusának megfelelően várja a megváltást, eljövetelt, világvégét, önigazolást, megy az öncélú dráma meg az eredménytelen felfedezés/ötletelés ezerrel. A hajó meg megtankol a Napból, aztán továbbáll.
    Csattanó: nem hozzánk és nem miattunk jött. Le se szarja a létezésünket.
    Szóval azért van ott mondanivaló, csak kicsit depis.

  9. Nem olvastam meg a konyvet, de most el fogom, ugyhogy a sztorit sem olvasom meg el. De erzesem szerint el akarja kesziteni a maga 2001 urodusszejat. Ha jol tudom Kubrick azert azt is felturbozta anno egy picit.

    Egyebkent kis belso info, hogy Villeneuve es testvere is mindketten nagy sci-fi buzik. Az apjuk gyerekkent elolvastatott veluk minden sci-fi klasszikust.

  10. Pont 1 éve olvastam. Folyamatosan izgultam, hogy na a következő oldalon lesz a nagy durranás, így az egész könyv folyamatos csalódás volt. Max művészfilmet tudok belőle elképzelni metaforákkal és olyan véggel amit senki nem ért.

  11. walker: ahogy én tudom, a 2001 könyv és a film párhuzamosan készült és gyakorlatilag egyikben sincs több vagy kevesebb akció a másikhoz képest. Abban van főleg eltérés, hogy mit lehetett látványosabban (és nem utolsó sorban költséghatékonyan) filmre vinni

  12. CrazyStone89: azért az érkezés novellában van egy érzelmi központi sztori, még ha költöttek is hozzá ezerrel. Kb. egy természetkönyvet kell elképzelni, amiben bejárnak az emberek egy ismeretlen területet és ennyi. Ez nem 100 millás blockbuster alapanyag. Ha pedig kiderül valami a filmben, akkor szembemegy a könyv üzenetével.

  13. gabro: igen, van üzenete a könyvnek, de nagyon nem blockbuster 3 felvonásos sztori, még a félbevágott dűne is jobban hagyományos

  14. Wittgen: a két történetben gyakorlatilag nincs közös motívum, ha nem számítjuk azt, hogy mindkettőben van idegen objektum.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.