The Batman

Először viccelni akartam a film éjsötét képi világával az előzőekhez viszonyítva, de valójában az trollkodás lenne, mert minden hunyorgás mellett azért nem öncélú “emo” darkosságot öntenek ránk, hanem volt rendes koncepciójuk, saját Batmant csináltak. Ezúttal a film noirokhoz, na meg bevallottan a Sevenhez (Hetedik) nyúltak, szóval Gotham most minden eddiginél lakhatatlanabbnak tűnik. Ki akarna ott élni? Nyilván csak a mocskos éjszakát láttuk, de akkor is.

A történetbe nem mennék bele túlzottan. Van ez a Batman, aki két éve az éjszaka bosszúállója, a fenyegetés ami sok bűnöző szívét tölti meg félelememmel, és aki azt hiszi ezzel elér valami igazi változást a városban. Ekkor tűnik fel a Riddler, aki lerántja minden jó iránynak tűnő mozzanatról a leplet, felfedi a korrupciót, csak ő nem tököl a “nem ölök” kóddal, hanem brutálisan kivégzi a mocskos politikusokat vagy épp igazságszolgáltatókat. Emellett ahogy a trailerben is láttuk, rejtvényeket hagy Batmannek.

Az egész helyszínelés, brutalitás leginkább tényleg a Sevent idézi, és mindennek kapcsán bizony megkapjuk azt a Batmant, akiből eddig nem sokat láttunk vásznon: a detektívet, aki Riddler feladványait fejti, kövei a nyomokat, megfigyel, beépített embert szerez, szóval minden teátrálissága ellenére olyasmiket csinál, amit egy detektív csinálna. Ez alól persze kivételt képez az erőszak, mert amikor kell, akkor simán beveti azt, néha eléggé korlátok nélkül. Vagyis ez nem annyira kivétel, hiszen morálisan ő máshol van, mint egy rendőr lenne. Amúgy is azokból mind korrupt, kivéve egyet, nem?

A konkrét lecsóba vágást viszont mindenképp azzal kezdeném, hogy bár féltem a 3 órás játékidőtől, valójában elment. Mondjuk annyi minden volt itt, és olyan módon keverve, hogy valójában úgy éreztem egy 4 részes minisorozatot kaptam, amit nem is az első epizódtól nézek. Szerencsére?

Átugornak minden Batman szüleit érintő jelenetet, csak Bruce Wayne figuráján át tudunk a korábbi traumájáról. Na meg mert ismerjük a karaktert. Ez ugye érdekes kérdés, hogy van-e olyan néző, aki semmit nem tud Batmanról? Nyilván elmondják mi történt amikor kicsi volt Bruce, többször is, ahogy plusz információkat tesznek a halálukat hozó éjszakához, de nem tudom mennyit jelentene mindez, ha nem tudnánk mindent a sok film és még több képregény által. Ahogy a szülő szállal való bánás is akkor ütős igazán, ha tényleg tudunk azért már róluk.

Ami tulajdonképpen tetszetős, hogy a készítők sosem oldanak fel semmit humorral, elköteleződnek a komolyság mellett. Ez remek döntés. Nyilván nem mindenki kenyere, hogy sosincs könnyedség, viszont legalább tényleg komor, ha már “a DC a sötét és komor” jelzőket kapja mindig, akkor meg is adják ezúttal, még a Nolan műveiben látottnál is komolyabb mindenki, kivéve talán Pingvint. (Párszor elmosolyodtam, de szerintem azt nem tervezték, aki látta az ebből a linkből tudni fogja hol vigyorogtam a legjobban.)

Látványilag is be vagyunk kényszerítve a “minden mocskos” világba, sosincs nagyobb perspektíva, kivéve a “várost átutazza épp” jeleneteket, mert az kell, hogy képben legyünk helyileg. Az egyetlen tényleg nappal játszódónak tűnő hosszabb jelenet egy temetés, azon kívül legfeljebb napfelkelte és nyugta jut az eső áztatta éjszakákat enyhítendő. Folyamatosan ott vagyunk a kamerával is a szmog színezte épületek között, közel mindenhez, bőrig ázva.

Nem mellesleg az alakítások is baromi jók. Batman karakterét mindig kedveltem, és arra akit a filmben kellett hozni, szerintem simán működött Robert Pattinson. Igen, maszk nélkül is depresszív, de épp erre jár fejlődésben. Nem emo Batman ez, hanem egy gyász feldolgozásban megakadt férfi, aki az agresszió és a depresszó között metronómként vált, néha az alkudozást is beiktatva.

A kiemelkedő mindenképp Colin Farrell, bár talán a legfunabb karakter is neki jutott. Lubickolhat is a szerepben. Ahogy Zoë Kravitz is korrekt, de hát neki is van egy saját filmnyi sztorija ebben a 3 órában, szóval nyilván elvan vele, és modernebb női karakter már, mint amit a Batman Returns idején vászonra vihettek. Mondjuk a Catwoman és Batman közötti vonzalomban nulla kémiát véltem felfedezni, de ez inkább blockbuster tünet már a stúdiók részéről.

Mindez akár rohadt jó is lehetne, de valahogy mégis kicsit… nem untam, hanem olyan semmilyen ez a film. Egyszerűen túlpakolt az egész. Meg valahogy nekem ez a komolyság egyszerűen sok már, miközben persze rengeteg ilyen Batman képregény is volt. Igen, látom, hogy ebben a filmben ott tartunk, amikor Batman extrémitása elkezdi szülni a hozzá hasonlító gonoszokat, tulajdonképpen ő teremti meg ezt a valóságot túllépő világot a jelenlétével, de jobban szeretem, amikor már elmerülünk ebben a pluszban.

Számomra az sem segít, hogy oké, a film noir nem az akciókról szól, de valójában csak az autós üldözés volt az, ami padlóra vágott ebben a 200 milliós műben. Emlékszem sokan oltották a Batman kocsiját, de komolyan mondom, az az 5 perc, amikor odacsap vele, az volt a tetőpont. Ellenben minden más akciójelenet csak amolyan “essünk túl rajta”, esetleg még a rendőrőrsön játszódót kivéve. Tudjátok, nem 10 perces agyonkoreografálást várok, azok unalmasak, lehet 60 másodperc egy tömegverekedés, de akkor süssön a jelenet ereje. Nem kell a film felének akciónak lenni, jó az itteni arány is, de amikor eszkalálódik a helyzet, akkor az üssön.

A végére kicsit kijjebb lépnék, miszerint valahol szomorú, hogy erre csak Batman filmként lehet pénz kapni. Senki nem szórna egy éjsötét 3 órás akció-noirra 200 milliót, ellenben képregényfilmbe csomagolva simán jöhet. Az lenne jó, ha mindkét formában elkészülhetne ilyesmi, mielőtt valaki félreérti, nem az évi kb. 10 képregényfilmet akarnám eltünteti.

Ami biztos, hogy még ha ez nem is vágott padlóhoz, tetszik a Warner próbálkozgatása, igen, legyenek különálló történetek, kezdjenek mást a karakterekkel. Legyen a Joker vagy ez a Batman nyugodtan. Legfeljebb nem ülök be a következő Matt Reeves darabra, mert nekem egyre inkább csak sima iparosnak tűnik a csávó, olyannak aki próbált mindennek megfelelni, érzésre rengeteg kompromisszumot hozva, csak a film noir vízióból nem engedve.

(A kommentekben már spoilerek, remélem jelzéssel, de aki a fentieknél nem akar többet tudni, annak óvatosan.)

human
írta
2022. 03. 05. 15:54
megjelenés
58
hozzászolás


58 hozzászólás a “The Batman” bejegyzéshez

  1. Jó volt ez. És a tetőpont akcióban a liftből kiszállós jelenet volt szerintem, nem az autós.

    Végre nyomoz, végre noir. És van alatta egy épkézláb forgatókönyv. Ha a The Dark Knight az etalon, akkor ez nem nagyon marad el tőle, viszont nagyon más film.

    Úgy gondolom a Warner kezdi megtalálni a helyes utat. A Joker után ez is minőségi darab.

  2. Stílusában, hangvételben képi világban, minőségben egyaránt hiánypótló. Hálás vagyok, hogy elkészült, mert rajongó vagyok és ilyen szemüvegen keresztül eddig nem láthattuk a karaktert a nagyvásznon.
    Remélem kasszasiker lesz mert megérdemli mindenki akinek köze volt hozzá.

  3. Nekem ez az eddigi legrosszabb batman volt. Pattinson egyszerűen röhejes volt a szerepben. Szekunder szegyenerzetem volt a felmeztelen feszítő jeleneteinel.
    A tortenetben gyakorlatilag felesleges volt Batman, kb semmi se valtozott volna ha nincs benne.
    Detectiv filmnek buta, kepregeny filmnek lassu, thrillernek gyenge.
    Batman karakterehez koze nem volt. Bar hozzateszem az earth one feldolgozashoz azert volt hasonlosag.
    Nalam ez a film nezhetetlen kategoria volt.

  4. Állatira élveztem szinte végig. Nem teljesen összehasonlíthatóak, de hangulatteremtésben, kivitelezésben, összképileg nálam feljött a Dark Knight mellé.

    Tetszettek a noir-os magának narrálós részek, és frissnek hatott, hogy nem igazán rakták előtérbe, hogy Bruce egy milliárdos és abból telik neki mindenféle hightech kütyükre, amik itt ha lehet méginkább földhözragadtabbak voltak.

    SPOILEREK

    Az autós üldözés és a liftes bunyó a két tetőpont nálam is, és hát ez volt a legbadassebb batmobil belépés ever, hidegrázós.

    A “készítők sosem oldanak fel semmit humorral” meg nagyrészt igaz, de az összekötözött lábbal totyogó Pingvin azért nagy poén volt :)

  5. Óriási volt! Batman, Catwoman, Riddler, Pingvin, Gordon, Falcone, megvett kilóra mindenki! Ez messze az eddigi leghangulatosabb Gotham volt a konstans esővel, nyomorral és éjszakai jelenetekkel. Egy-egy snitt mintha egyenesen a képregényekből lett volna átemelve. Igazi Batman élmény volt! Amennyire szkeptikus voltam annyira tetszett! Simán felért a Nolan verzióhoz! Máris nézném a folytatást!

  6. *SPOILERES*

    Ha nem kötött volna ennyi kompromisszumot M.R., akkor 4 órába sem fért volna bele a film. Talán az áldozatokból egy-kettőt, esetleg a Macskanő/Pingvin szálat el lehetett volna engedni, de akkor meg nem biztos hogy ennyire “nyomozós” lett volna az El Rata Alada felfedése. “Túlpakolt”, de szerintem ennyi még pont belefért és kellett is.

    Végig azt vártam hogy kiderüljön hogy Rébusz apja volt a megfenyegett/megölt riporter (máshol is lehozták ezt, de konkrét utalás elvileg nem volt rá), indokoltabbá tette volna a főgonosz motivációját.

    Noir lévén szerintem nem feltétlenül volt szükséges egy ilyen grandiózus, már-már biblikus lezárás, de jól lett kivitelezve. Azért elég nehéz elhinni hogy ott a denevér által kiütött Rébusz-klónok közül mindegyik túlélte… Ugye a zöld valami beszedése után szegte meg majdnem a fő szabályát, de még idejében közbeléptek.

    Nagyon tetszett hogy egy ilyen egyedi Batman-filmet kaptunk. A nyomozós részek nem mentek át unalomba, az akciójelenetek ütöttek, Pattinson pedig remek Batman (hogy mennyire jó Bruce Wayne az talán a folytatáso(ok)ból jobban kiderül).

    Ha a TDK 10/10, akkor ez is van legalább 8-9/10, bár a kettő összehasonlítgatása elég nehéz, annyira különböznek.

  7. @ delkantara

    A riporter halála, kiléte, egy másik nagy Batman sztorit/ellenfelet vezethet fel. SPOILER: HUSH-t.
    De van a filmben pár ilyen utalás. Szóval nem evidens, hogy benne lesz a következő filmben, ha lesz következő.

  8. Spoileres leszek!!

    @delkantara En is arra tippeltem film kozben, hogy azert van ennyi informacioja az emberekrol, mert a riporter az o apja volt, es az o halala utan kerult arvahazba

    Nekem nagyon tetszett a film, viszont par kisebb reszlet levont a 10 pontbol.

    Az egyik hogy a fo zenet kisse tultoltak a film kozben, egyszeruen a kelletenel tobb jelenetben ment mindig ugyanaz a tema

    A masik hogy a film vege nem volt kiegyensulyozva, a tetopont egyertelmuen a fo maffiozo meggyilkolasa volt, de utana meg volt legalabb fel ora es a robbantasok es a vizozon nem volt annyira latvanyos illetve sem ennek sem az orvloveszeknek nem volt nagy hatasa a sztorira, ez mar mintha csak valami epilogus lett volna

    A harmadik meg hogy igazak voltak a pletykak a Jokerrol es szemely szerint hiaba jo karakter o, Heath Ledger ota mindenki csak Joker miatt varja az uj Batman sztorikat. Tetszett hogy itt egy Batman filmben Batman a foszereplo, ha a kovetkezo filmekben Joker lesz a gonosz, akkor egyertelmuen ugy akarjak megcsinalni hogy o legyen a kozeppontban

    Kivancsi vagyok kinek mi a velemenye a fentiekrol :)

    Amugy amint mondtam nekem tetszett, a majdnem 3 ora alatt egyszer sem untam magam

  9. “A végére kicsit kijjebb lépnék, miszerint valahol szomorú, hogy erre csak Batman filmként lehet pénz kapni. Senki nem szórna egy éjsötét 3 órás akció-noirra 200 milliót, ellenben képregényfilmbe csomagolva simán jöhet. ”

    Ezt teljesen átérzem és egyetértek, de ránézésre, ahogy mintha te is utaltál volna rá, fele annyiból is kijöhetett volna, bár sajnos 100at se nagyon adnának jelenleg egy ilyen felnőttes noir-thrillerre jól csengő IP nélkül. Másrészt annak is örülök, hogy készülnek ilyen színvonalú és hangvételű blockbusterek ( a Dűnével nagyon érzem a párhuzamot, márcsak az operatőr miatt is),szeretném ha ez egyfajta trenddé nőné ki magát.

  10. Nemtom spoileres-e, de azert vigyázz.

    Szerintem eddig ez a legjobb Batman amit láttam. Maga a marakter. Nekem a leghihetőbb. Az egyetlen, amit szerintem kicsit elrontottak az a viszonya Alfreddel, semmi súlya nem volt, nem láttam, nem éreztem, hogy ő nevelte fel. Az a kórházi ágyas jelenet eh. De minden más menő, ez a karakter súlyos, sötét, könyörtelen, szorongó, szenvedő. Zseniál.

    A film első két órája szerintem hibátlan, a Hollóban volt utoljára ilyen menő az állandó sötét meg az eső. A karakterek mind jók, egyedül pont Falcone lógott ki nekem, kicsit sem tűnt annak a rettegett maffiafőköknek. Na meg hát sajnos Riddler, nem rossz nem rossz, de valami nem stimmel vele. Jó Paul Dano persze, de nem tudom, nem állt fel a karomon a szőr tőle. Addig jó, amíg csak a háttérből mesterkedik és keveset beszél.

    Ja szóval az a bajom nekem is, hogy túlpakolták csavarokkal a sztorit, már harmadszor van vége de nem, még egy csavar. Meg még kettő utána. Le is eresztett szerintem az egész azok után, hogy Riddlert beviszik. Az már feszengős volt azért.

    Zenét írtam már? Nem – marha jó. Nem tűnt eredetinek, de jó, feszes, nyomasztó. A romantikus részeknél annyira nem. Sebaj.

    Én háromszor vigyorogtam, azokat poénnak szánták nyilván, belefért. A metrós bunyó, az autós jelenet meg a liftes az olyan, hogy már csak azokért érdemes kifizetni a mozijegyet pedig összesen 10 perc a 3 órás filmből. A nyomozás kafa, az város kafa, mi van még, nem tudom. A feliratban van egy-két félrefordítás meg egy konkrét elütés mekkora blama már, nem is láttam még ilyet. Mindegy.

    Meg kell nézni moziban, ilyet nem láttok megint 10 évig. Akkor is, ha nem hibátlan. Majdnem 9 pont, nekem a Heath Ledger Jokeres 9 volt – ez a film komolyabb, szerintem igazából jobb is annál majdnem minden szempontból, de ahogy human is írta a vége zsúfolt sajnos és leül már annak ellenére, hogy az lenne a csúcs. Nem érezni a tétet. De ugyanez szerintem megvolt a TDK-ban is, a hajós robbantós-nem robbantós rész már nem volt izgi. Na ennyi.

  11. Nem csak 100 millából készült a film? Én ezt olvastam legalábbis. Meg ugye azért a Covid is vetett kicsit a filmnek.

    Eddigi legképregényhűbb és legjobb Batman film. Ha mást nem is ér az átlagemberekben akkor talán azt hogy várni fogják miatta a Pingvin sorozatot mert Colin tényleg ellopta a showt. Amúgy furcsállom, hogy nem nagyon látok itthon említést arról hogy mennyire hasonlít a film az Arkham játékokhoz is.

  12. “Mindez akár rohadt jó is lehetne, de valahogy mégis kicsit… nem untam, hanem olyan semmilyen ez a film.”

    Sajnálom, ha így érezted human. Nyilván ettől a pozitív kommentek se fognak változtatni. Azzal viszont nem értek egyet, hogy Reeves csak iparos lenne. Nagyon tudatosan vitte végig az egész filmet, nem csak a nyomozás miatt vagy a noir hangulat, hanem úgy tudott nyomasztó lenni, hogy nagyon sokat hozzátett a hangulattal, az operatőri megoldásokkal. Azzal is jót tett a filmnek, hogy hagyott időt a karaktereket megismerni (egyedül Alfred szorult háttérbe), de Turturro fugurája is mennyire zseni volt. Nolannél ennyi játékidőt nem kapott az a karakter például.

    Valahol a Burton féle világ és a Nolan féle realizmus keverékének éreztem. Ez szerintem egy sima iparos nem tudta volna megcsinálni. Ami tavaly volt a Dűne, hogy érződik a rendező keze nyoma, az idén Reeves a Batmannel.

    Nyilván a stúdió nem engedi, de én ezt a filmet nem is folytatnám. Annyira egyben volt. Folytatás nélkül simán mehetne tovább a DC vonat.

  13. Szerintem ez egy remek film, két dolog ami nem lett annyit emlegetve fentebb még de határozottan nagy előnye a filmnek, az egyik a zene, a Dűnében volt utoljára szerintem ennyire erős score. A másik pedig, hogy kicsit Mandalorian-osra vették a batman karaktert, kevés szöveg, ezzel fenntartva a “misteryt”.

    SPOILER INNEN:

    örülök annak is, hogy a Pingvin tulajdonképpen egy középszer maffiózó itt, Falcone alattvalója és majd most mehet rá a nagy hatalomra (hasonlóan a Gotham sorozathoz)
    kiemelném még Pattinson narrálásait a film közben, nekem ez is olyan extra volt ami sokat dobott itt

    2 negatív pont, az utolsó jelenet a Square Gardenben kicsit olyan érzést keltett, mintha senki nem akart volna ide egy nagy akciójelenetet, csak mivel blockbuster, ezért muszáj így zárni a filmet (lehet így is volt)

    és Barry Keoghan…összesen a 2020-as és 2021-es fandome trailereket láttam a filmről, máshogy sosem kerestem rá a filmre, ne ajánlgasson de kb 1 éve belefutottam egy leakbe, hogy itt lesz és Joker lesz… hihetetlen, hogy ezek a nagy megelepetés cameo jelenetek ennyire nem tudnak a mai világban már titokban maradni

  14. Ja és szinkronos változaton voltunk, ami egyébként rendben volt szerintem, de nem is emiatt említem, hanem mert teljesen meglepett, hogy most már milyen sok vizuális elemet lefordítanak magyarra. Olyanokat is amikhez komoly kompozitálás kell, pl a padlóra felfestett terv feliratai, a monitorokon az appok UI-ja, meg ilyenek. Nálam plusz pont volt.

  15. Zoom, engem valamiért zavart ez a része a filmnek olyan idegen volt számomra hogy ilyet látok egy filmben pedig nem egy újkeletü dolog. A film tetszett, emlékeztetett az Arkham játék trilogia hangulatára. Biztosan újranézem majd és örülök hogy folytatják csak tartsák meg ezt a noiros nyomozós stílust.

  16. “Ha nem kötött volna ennyi kompromisszumot M.R., akkor 4 órába sem fért volna bele a film.”

    pont fordítva, ha nem köt ennyi kompromisszumot, akkor rövidebb a film. ilyenkor mindig arra gondoljatok, hogy nem pont így és pont ennyire mindenkinek kell benne lenni, már az írástól értve ezt.

  17. Dean6: az régi szám volt, Variety értesülései szerint 200, ami szerintem érthető is elnézve a filmet amúgy.

  18. Az a helyzet, hogy mielőtt elolvastam mit írtál human, már akkor tudtam, hogy valamiért ezt is le fogod húzni. Ez volt a legjobb Batman film eddig.

  19. Én is csak éltetni tudom a filmet.
    Annyira, de annyira vártam egy nyomozós, noir Batman-t és végre megkaptuk. Hihetetlen hogy mennyire jól működött, a Se7en stílus pedig még többet dobott rajta.
    Még, több, ilyet.

  20. Pattinson jó volt, mint Batman, jó volt a hangulata a filmnek nagyon, jók voltak a zenék, jók voltak az alakítások… de nagyon hosszú volt és sokszor unalmas sajnos.

  21. Aki ezt a filmet szórakoztótnak találja, az egy batman-es képernyővédőt is élvezni tud. Én ennyire filmen nem tudom mikor unatkoztam. Le merném fogadni, ha nem batman lenne, hanem egy új szuperhőst akartak volna bemutatni ezzel a filmmel, most hallotunk volna róla utoljára.

  22. daniba: az miért lehúzás, hogy nem verem a seggem a földhöz tőle? a lehúzás az lenne, hogy szar volt, de hát nem ezt írtam, ne gondolkodjunk már ilyen végletekbe, hogy csak 1/10 és 10/10 van és kész

  23. I’m Vengeance

    Mindenki csak így hívja, senki sem nevezi Batmannek a filmben, érdekes, de jó. Engem is veszettül elkapott a hangulat, kétségkívül beugrik az embernek a Se7en, de nekem még eszembe jutott a Prisoners is valamiért, na meg az, (a film közepén esett le) hogy a 90-es évek feelje jött át valami oknál fogva, pozitív értelemben. Baromi dark, már-már néhol fél horror, mint különálló film is megállná a helyét, annyira szállítja a noirt. És igen kár, h nem adnak lét az egyébként hasonló művekre…

    Pattinson jól hozta a denevért abszolút, mint Bruce Wayne már kicsit másabb megközelítést kapott, depresszívebb ez a Wayne, de ez illett is ebbe a Gothambe, ezek még itt a kezdetek, valószínűleg a következő részre jobban kiforr a milliárdos oldala is. Collin Farrell sziporkázott Pingvinként, nagy ötlet volt, Kravitz meg hát messze jobb mint Hathaway volt szvsz. Így kell ezt, végre odabas*tak egy rendes detective sztorit, úgy ahogy azt kell, végig veszettül jó zenével.

  24. Huh…
    Szóval engem zavart a Jokernél is, hogy ez igazából nem egy Joker film csak csináltak egy taxisofőrt (annál sokkal gyengébb) ráhúzták a címet és csá, full eladható.
    Na már most itt nem ez történt de kár, hogy a jelmez nélkül és a Batman cím nélkül nincs ilyen film.
    Nekem nem tetszett. Sose hagyott egy lélegzetvételnyi szünetet, túl sok az akció, túl sok a gonosz, stb stb.
    Én értem, hogy a 2000-es évek óta láttunk 4 batman filmet (a BvS is az volt tulképpen) és nem kellett felvezető, ez tényleg jó, de az, hogy nem lehet egy fasza főgonoszt keríteni a filmre ezért kell 3, és be van lengetve
    SPOILER!

    Megint Joker?! Tényleg? Nincs elég izgi karakter? Minek? Full unalmas már. Értem, hovy jónak gondolják a karaktert de Joker azért volt jó ahogy Heath játszotta, ezt sajnos nem lehet überelni, sőt megközelíteni sem. És akármilyen iterációt látok már futok is el (Gotham, Batwoman, Öngyi osztag, Snyder féle Justice League), full kellemetlen. Legalább lenne bennük annyi, hogy felismerjék, hogy ha nem megy akkor nem erőltetik, de folyton ez megy.
    Riddler nem tetszett, ennél sokkal eszementebb szokott lenni + a rejtvények megoldása se volt katarzis.
    Szegény Zoe se volt jó, 0 színészkedés jellemzi a pályáját, kb rosszabb mint Kirsten Dunst (kó ég).
    Sajnálom, nem azt mondom, hogy nem volt jó, csak már halálosan unom Batmant.

  25. nagyon tetszett. nekem simán a kedvenc batman alakításom eddig. Bale verzióját mindig semmilyennek találtam, Affleck jó volt mikor bunyózott, de ennyi. itt végre tényleg batman karaktere tette igazán jóvá a filmet. a zenétől kicsit tartottam, mikor ki lett rakva a theme pár hete, olyan meh volt, meg nem vártam mást, mint a lost soundtrack egy kicsit más változatát, de nagyon kellemesen csalódtam. már az első jelenetben kiderült, hogy kurvajó lesz. az meg hogy tényleg benne volt a something in the way<3 néha még sorozatgyilkosos horrornak is elment volna. és a batmobil első beizzítása, brrr, brutál volt. jókat kuncogok a kommenteken, amikben Pattinson fizikumát alázzák. kb annyira röhejes, mint mikor a legutóbbi tomb raider mellét fikázták xd
    péntek este néztük a westendben, és nagy örömmel töltött el, hogy se hangos röhögés, óbégatás, se székrugdosás nem volt, és teltházzal ment a vetítés. sirály moziélmény

  26. azt elfelejtettem hozzátenni, hogy feliratosan. így külön nagy öröm volt a teltház látványa. és úristen, a hang is de állat volt, a lövések szinte ijesztőek voltak, és nem spóroltak a hangerővel sem. jó volt na

  27. Ez egy remek film volt. Riddler karaktere ijesztő és kiszámíthatatlan. Pattinson friss Batmane meglepően jó volt. Nagyon tetszett, hogy Bruce Waynet egyszer sem láttuk a filmben :D Amikor nincs rajta a maszk akkor is Batmanként funkcionál. Zseniális. Gordon is sokkal jobb volt, mint eddig bármikor, pedig a TDK filmekben elég magasra volt helyezve a léc nála is. Catwoman szála, bár nekem kicsit kevésbé volt érdekes, mint a többi, de az ő karaktere is itt volt a legjobb. Pingvin, Falcone, Alfred, a képi világ, a zene, egyszerűen minden el lett találva.

    Külön kis megjegyzés: (nem tudom írta e valaki előttem)
    Mikor láttuk utoljára, hogy Batman megijed a magastól amikor készül leugrani az épületről? :D Az ilyen kis apróságok miatt volt annyira emberi és átélhető ez a film.

    10/10 taps

  28. Ami engem zavart és kizökkentett, SPOILER
    a temetésen mikor robbant a bomba és Batman ott állt tőle 50cm-re, métereket repült hátra, de az arca nem sérült semmit. Nem égett meg, de még csak nem is kormolódott össze. A maszk alatti rész. Ez nagyon gagyi volt. SPOILER VÉGE!

  29. A film nem rossz, de ha nincs benne batman jobb lenne. Tele van történetbeli hibàkkal sajnos. Spoiler . Ridler tudja ki batman, de akkor minek akarja felrobbantani. A film végén a gonosznak az a katarzis, talalkozik batman el és elmondhatja a monológjàt. ( Szoval ha tudja ki batman és a film felénél felrobbantja akkor hogy jöhetne létre a film végi talàlka ) . A wayne hàzban a padlón össze ollózott firkàlt képekkel öszepingàlt pókhàlós megfejtés nekem erőltetett volt. Pàr szntel lentebb ott a batcave. A rendőrség meg Alfred miatt helyszinel amúgy. Meg a cselédek is ott vannak. A film befejezése a víztàrolók felrobbantàsàval ,és az emberek öszeterelésével értelmetlen. Rögtön a stadiont robbantja oszt meg van. Az erőltetett batman ugyanarra a zenére besétàl màr idegesítő. Szóval okosabbnak akart làtszani mint ami, és túltolta a darkot a művészieskedés miatt. Amúgy a film jó hetedik koppintàs lenne, de minek bele batman.

  30. Pénteken néztük eredeti nyelven és

    SPOILER

    Nagyon tetszett. Vannak hibái, de ezt szívvel lélekkel próbálták odatenni a rajongóknak, néha olyan volt mintha egy-egy snitt képregényt/animated seriest néznék. Pattinson nagyon jó, a narráció,ahogy megjeleník a ruhában, ahogy odapakol. Egyetértek vele, hogy Bruce Wayne-t még nem láttuk, akkor is Batman mikor civilben van.Nálam egyedül Alfred és a vele való viszony volt semmilyen, de annyi minden volt a filmben, hogy ezt már tényleg nem lett volna idő boncolgatni. Valaki írta, hogy túltolták a zenét, ami részben lehet igaz, viszont én nagyon díjaztam, higy a trailerben illetve magában a filmben is ugyanaz a theme van megtartva a film egyedi hangulatát. Nehéz ezt összehasonlítani főleg az Affleckessel, mert az egy 20 éve tevékenykedő, kiégett Batman, ez pedig a film végén jön rá, hogy a az önbíráskodása motiválja a bűnözőket/jövőbeli ellenfeleit, de ha választanom kéne, ennek a folytatását nézném meg a legszívesebben. Nekem elrepült a három óra, ha megtartják ezt a “hangulatot”, behozzák az upgradeket, millió lehetőség van amerre el lehet indulni ebből. Valahol azt olvastam Pattinson trilógiára írt alá, remélem igaz. Hirtelen ennyi jutott eszembe.

    Spoiler vége

  31. SPOILER

    Motkanys: ??? nem tudja ki az, pont ezaz, hogy Batman megijed a kódolt file vagy mi miatt hogy tudja “talán véget ér ez – micsoda – a batman”, de amikor tényleg beszél vele, akkor rájön, hogy Riddler erre nem jött rá. izé, nem tudom, nézd újra? mármint nem kötözködés, de annyira nem figyeltél ezek szerint.

  32. SPOILER

    Igen úgy van beállítva a jelenet, hogy Batmennel együtt te is megijedj, de rögtön ki is derül, hogy Riddler csak kiszemelte Brucet a következő áldozatának és nem jött rá, hogy épp vele beszél.

  33. 10/10
    A DCnek jó néhány karakternél maradnia kéne az efajta sötétebb világnál.
    Ha már mindenki a The Dark Knightnál tart, amikor Riddle és Batman beszélgetnek egymással, egy az egyben a Joker Batman beszélgetés ugrott be. Nem koppintás volt, hanem zseniálisan idéztek meg, és a beszélgetés tartalma is ugyanaz volt, a két karakter közti hasonlóság.
    Minden más hozsannát már fentebb leírtak elöttem.

  34. @ Motkanys

    Durva, hogy le írod, hogy “okosabbnak akar látszani, mint ami”. Mert a kommented után, ez pont rád igaz. Nem igazán sikerült megérteni a filmet. :D

  35. Szerintem nagyon elvezheto volt a film!
    En nem mondanám, hogy ez rosszabb vagy jobb mint az elozoek, csak mas.
    En mondjuk azert kivancsi lennek, hogy ennel a verzional, hogy lett belole Batman. Marmint mi tortent a szulei halala, es a Batmanne valasa kozott.Hogy ki kepezte ki,volt e koze Ras al Ghul-hoz stb stb.
    A Batmobil-t imadtam! Mikor beindult.. az egy kulon elmeny volt.
    Remelem lesz folytatas!

  36. Olvastam hogy az elemzok egy eros 100 millios elso hetveget vartak. A film 3 nap alatt 248 milliot szedett ossze eddig :D

  37. Jó volt, várom, hogy innen hova viszik tovább.

    Covid óta ez volt a második mozis élményem (az első a GB afterlife, amit szerencsére majdnem üres teremmel láttam bő két héttel premier után), de hogy mennyire elszoktam az emberektől az durva.
    Vasárnap esti vetítés, mozi tömve, még kisgyerekekkel is, a közönség 3/4e nem bírta a hosszt és folyamatos volt a menetelés a wcre, mellettem meg egy adhds gyerek ült, aki fél óráig bírta konkrétan, aztán 3 percenként elővette a telefonját, hogy megpörgesse az instáját, elképesztő..

    De hogy a filmről is legyen szó..

    SPOILER

    Jó volt.
    Külön tetszettek az olyan kis adalékok, hogy mivel ez még csak a második éve és még nem annyira “híres”, ezért nagy leszámolások során még nem lopakodik, hanem “beharangozza” az érkezését, mint a metrós verekedésnél a léptek kongása, de ha kell, akkor tud hangtalan is lenni.
    Jó ez a “minitank” kinézet is, gyakorlatilag mivel full kezdő még, agyon van páncélozva, remélhetőleg majd egyre “vékonyodik” a ruha, ahogy tapasztaltabb lesz.
    Titanst nézőknek külön vicces volt a metrós hezitáló srác, aki a sorozatban Tim Drake.

    Azért volt pár logikátlanság itt is, pl amikor beküldi CW-t a klubba, hogy szerezzen információt: figyeli a főbejáratot meg a monitorokat, kijön CW, mögötte az ügyés, kéri, hogy maradjon, nem, beszáll taxiba, majd konkrétan fél perccel később az ügyész beszáll a bejárat melletti autójába, ahol Riddler várja és letámadja. Mindezt úgy, hogy Batman elvileg végig ott figyelt az ablakból+a kicsit sem gyanúsan a kocsi belülről nedves, mert valaki ült benne a hidegben és jól belélegezte, ez a rész kicsit értelmetlen volt.
    Ahogy a rata alada is, csúcsszuper detektív, de egyrészt nem tud egy google fordítót használni és nem jut eszébe rögtön, hogy tán denevér is lehet..

    Tök jó az új batmobile meg a felvezetése, de hogy ért oda észrevétlenül úgy, hogy elvileg Gordonnal együtt ment a helyszínre és Gordon is meglepődött az autón?
    Lehet jobban járna Batman, ha ő is olyan anyagból építené az ablakát, mint Arkhamban a beszélő ablaka, amit hiába ütött, még csak pókhálós se lett.

    Alfréd felvezette a könyvelők érkezését, többször is elhangzik, valószínű vmi anyagi probléma lehet, de nem kerül kifejtésre és a jelenetet se mutatják. Oké, hogy tömött így is a film, de akkor eleve kivághatták volna ezeket a részeket. Meg mondjuk a végén mondják, hogy Riddler könyvelő, vicces lett volna, ha az elején mondjuk ő az egyik, aki meglátogatja Brucet.

    Mindenesetre összességében tetszett, csak Pattinson kicsit vághatna a hajából.

    Újságíró esetében én is vártam, hogy kiderüljön, hogy Riddler apja, valahogy a felvezetés és a Hush kiírás csak úgy oda lett rakva, hogy nesztek, még egy easter egg, meg hát persze a cellatárs nevetése..

    Azért Riddler videói kicsit idézték nekem Ledger Jokeres videóit, kicsit túltolta ebből a szempontból a karaktert, bár jó volt, de csak azért mondom ezt, mert így kiszámíthatatlan, hogy mit fog ebben a settingben a belengetett Joker tenni..

    Jó pár képregényes képet megidézett, főleg amikor vezeti az embereket a végén a fáklyával a vízben, az valahogy nagyon the Cultot idézte.
    Igazából csak az volt fura, hogy ennyire sok ember között lehetett látni Batmant, kb az eddigi összes filmet összevetve se volt soha annyi ember között, mint ebben a filmben, hiába idegenkednek a rendőrök tőle, túl gyorsan elfogadják.
    Meg nekem ezt a CW verziót még szoknom kell.

    Fun fact: figyeljét Alfréd orrát a korházi jelenetben, a sebek rajta emlékeztetni fognak valakire. :D

    Remélem nem kell sokat várnom a folytatásra.

  38. Alapvetően minden adott volt: jó casting, jó rendező, jó irány (nyomozás!), és igazából a végeredmény jó is lett… de valahogy nemtudom megmondani miért, de mégsem érzem azt a tízpertíz érzést. Vagy lehet csak máshogy az.

    SPOILER

    A film nagyon lassú, de tényleg. Nincs ezzel gond, vannak ilyen filmek, de itt az első harmada/fele tényleg nagyon durván lassú.
    A sztori földhöz ragadtabb, ami nem is baj, szeretem ezt a vonalát is Batmannek – de kicsit “láttam már” hangulata volt. Itt azért megjegyzem, hogy valószínűleg ez egyéni szoc.probléma, mivel nemrég olvastam a Long Halloween-t, és hát ez nagyjából az. (+ Earth-1, és Year One, stb)
    Riddler nekem inkább tűnt egy Hush-mashup-nak, a film egy ponton elő is veszi ezt az easter egg-et, de én vártam, hogy a végén is ez lesz a “fordulat”, igazából teljesen oké lett volna.
    Pattinson meglepetésemre elég halvány Wayne lett, pedig előzetesen arra számítottam, hogy a gyászba borult fiatal örökös jobban fog neki menni a denevérnél, de nem így lett. De elfogadom, hogy ez most egy ilyen BW.
    A Batmobile belépője tényleg állat volt, pedig nem vagyok egy autó-fan, de az ott tényleg hidegrázós volt.
    Azt sajnálom, hogy ha már ismét Joker lesz előrángatva, akkor miért nem Cam Monaghan-nek adják meg végre a neki járó esélyt nagyvásznon :(
    A vége akció teljesen felesleges volt.

    #39 Ela1010
    Ebben a verzióban Alfred képezte ki, de ez el is hangzott a filmben.

    OFF

  39. Haverommal néztük és utána poénkodtunk a következő jeleneten:

    Bruce Wayne-t beválasztják a Gotham városi tanácsba és szavazásra kerül a sor. Ki szavaz a kültéri lámpák korszerűsítése mellett? (sok felemelt kéz). Ki ellene? (Egyedül Bruce uraság). Aztán kénytelen kelletlen belemegy, de kiköti, hogy a beruházást egy Elios nevű magyar cég végezheti.

  40. 25 percet simán ki lehetett volna vágni belőle és semmivel nem lett volna kevesebb a film.
    Én nem vagyok megijedve egy film hosszától ha indokolt de itt kicsit fáradtan beülve kb majd elaludtam 1-2 teljesen felesleges snitt alatt ami csak a játékidőt rabolta.

    FIGYELEM!
    Fáradtan senki ne üljön be rá, mert tompítja a filmélményt.

    Am kifejezetten tetszett hogy kevés bruce wayne és szinte majdnem végig batman-é volt a főszerep.

  41. Batman-filmből láttam már jobbat (A sötét lovag), de Batmanből és Gothamből még nem. Lehengerlő a karakter és a város is (bár utóbbival a Gotham-sorozatban ábrázolt szinte egálban van). A film is jó, meglepően okosan csatornázták be a noir-os, Hetedik-es érzéseket, és éppen ezért bosszant hogy a végén előbújik belőle a képregényfilm: nagy tét, nagy csata, rengeteg utolsó másodperces megmenekülés. Szinte teljesen ledobott ez a perspektívaváltás az addigi mocskos klubok mélye – autók hátsó ülése – sikátorok sarka vonalról. A közvetlen befejezés a csendes búcsúval viszont igen szépen lett megkomponálva.

    Összességében simán elnéznék egy folytatást a film végi Gotham kulisszáival, egy átgondoltabb forgatókönyvvel és vágással. Alapjáraton semmi gondom a 3 órás játékidővel, de ha már ennyi időt szánsz a történeted elmesélésére, akkor nem engedheted meg magadnak sem azt, hogy a főhősöd érzelmi tájékozódásául szolgáló kulcsjelenet (kórház) ennyire megalapozatlan és lapos legyen, sem pedig hogy egy részben romantikusnak szánt kapcsolat ennyire a semmiből legyen a néző elé pakolva.

  42. Uhhh, én már most nézném a folytatást.
    Szerintem ez simán felér a Nolan-féle trilógiával. A végén hiába vártuk az extra jelenetet, nem jött, viszont a közepén bedobták egy 15 perces szünetet, ki lehetett menni egy sárgára és egy cigire, mire visszatértem egy nagy vödör diétás jégkrémmel a kezemben, még javában folyt a vásznon a Batman-kvíz.

    A végén pityeregtem, remélem, Selina és Bruce azért összejönnek még.

  43. Mennyire feleségbarát a film? Olyan feleségre gondoljatok, aki egy sima verekedős jelenetnél is eltakarja a szemét…

  44. @Sparrow: Ez esetben sajnos nem látna túl sokat a filmből, ami ahhoz viszont túl hosszú hogy végig narráld neki. Kimondottan explicit dolog nem igazán akad benne – talán a Riddler egy-két húzását leszámítva – de a játékidő nem csekély részét az teszi ki, hogy péppé vernek embereket.

  45. @Sparrow

    nezhetto, a felesegem is ilyen, de kibirta. Sok jelenet sottetben jatszodik.

  46. A Sötét lovag szintjét nem üti meg, de egy egész jó Batman filmet kaptunk, sőt még Pattinsonnak sem állt rosszul ez a szerep. Viszont igazán elszakadhatnának végre ettől a realista megközelítéstől, mert így megint Batman földhözragadt ellenfelei kerülnek a vászonra pedig annyi lehetőség van ebben a világban, de így sose kapunk egy igazán képregény hangulatú Batman filmet, ha ragaszkodnak a Nolan féle megközelítéshez.

  47. Kicsit SPOILER-es lesz.

    Végül bevállaltuk tegnap egy új mozi tesztelésével karöltve. Sajnos szinkronnal mert a feliratost átpakolták kisebb terembe így majd az eredeti verzió pótlása később lesz. Nem sok blockbustert nézünk moziban ennek egyik fő oka hogy a maiak nagy része lapos limonádék. A szuperhősös téma meg a könyökömön jön ki, pár kivétellel.

    Jobb lett mint vártam, jól állt neki a full sötétség ami megalapozta a hangulatot. Maradt földhöz ragadt ami miatt Batman nekem szerethetőbb karakter mint a zöld háttér előtti bohóckodók.

    A filmzenét én is dicsérném. Bár az elején megijedtem amikor a már az amúgy előzetesben is hallható dallamot harmadjára áthangszerelve is benyomták, akkor már összességében hosszú percekig. Ez ami amúgy működött a Dark Knight, Inception vagy Interstellar esetén mert mellette kaptad a sok információt vagy fordulatot itt kezdett idegesíteni. Szerencsére aztán ezt a zenét csak a vége felé véltem felfedezni újra. Azért jegyezzük fel, a legutóbbi Pókember zenéjét is Ő követte el (ezt is sikerült tegnap pótolni, szándékosan egy napon), mondanom sem kell a Batman-é a jobb.

    És így tökéletesen megállapítható volt az is hogy a Batman az idősebb korosztálynak fog jobban tetszeni. Volt is egy fiatal pár akik 2 órácskánál távoztak… nos ők vagy elvakult Nolan fanok (hehe… kétlem), vagy ekkor, kicsit megkésve döbbentek rá hogy ez nem egy CGI műorgia lett.

    Hogy mit merített ez a Hetedikből? Hát az esőt!
    Nekem Dano videóiról inkább Jigsaw ugrott be (de igen tudom hogy vannak párhuzamot taglaló cikkek a Saw és a Se7en között).
    Danoról olvastam kritikát hogy túljátssza szerepét. Nos nem éreztem bár ezt majd eredeti nyelven ugye újrázom majd.
    Colin Pigvinje lopta a showt. A totyogás és a zenei duettes beszólás maradandó.
    Serkis pont úgy volt kiherélve, mint a Batfleck féle “Mártásban” (BvsS)Irons.
    Róbert? Szerencséjére nagy részben maszkban volt mert hiába a nem emós felvezetés a kritikában, a Kiss Ádámos egyik szeme sír, a másik haj klasszikust simán rá lehet illeszteni. Főleg amikor leveszi a maszkot és a szeme körül meg (a koromtól vagy a város mocskától?) szépen feketére van kimázolva.

    Az autós akció – osztom én is – egyértelműen a csúcs. A kocsi kérdés kapcsán a ki tudja hány batmobilja parkol szerte a városban kérdést adnám. Persze ha nagyon kötekedni akarnék akkor volt pár bevágott kép akció közben is ami nekem annyira nem tetszett, a kamionos CGI borulás meg ne is ecseteljük.

    Ebből a szempontból Nolan súlyt ad filmjeiben a járműveknek. Hiába nézed hogy csak ide-oda dülöngél a motorral Batman vagy amikor betolnak egy teherautót a vízbe (amit ugye tényleg valóban meg is tesznek) akkor azok jobban komponált jelenetnek érződnek. Szerencsére csak a klubbos verekedésnél tudtam azt mondani hogy itt most ezt az embert le kellett ám dobni a korláton át egy emeletnyit pont ugyanúgy mint Nolannél.

    Ami nem tetszett hogy nem volt másik több perces akció. Ellőttek már a legelső előzetesben majdhogynem minden akcióból képsorokat.

    Az első félórában volt legalább egy jelenet ahol érződött a vágóolló. És igen, akár ott is vége lehetett volna hogy Riddlert beviszik. Egy félóra mínusszal jobban lecsúszott volna, de így sem unatkoztam sokat. Akinek ez lassú volt az nem látott igazán lassú filmet.

    Összességében amennyire féltem Reeves rendezésétől ismerve a korábbi munkáit talán épp ezt sikerült a hibái ellenére is a legjobban összeraknia. Persze nekem azért nagyon messze van ez Nolantől de legalább nem egy nézhetetlen filmet pakolt le ami már önmagában is dicséretes.

  48. Jó az Etele Cinema, kár a plafonon kiégett 2-3 izzósorért, ami végig vibrált a film alatt:D az egy picit rontott az élményen, de 2 perc elteltével egészen meg lehetett szokni.
    Hozzá vagyok szokva a hosszú filmekhez, a LOTR filmekre, Titanicra simán beültem anno 3x-4x:D Pattinson útját is ismerem valamelyest a twilight fiaskók óta, szóval kíváncsian vártam mivé vedlett a vámpír ill. fiatalember 2022-re..
    Sokan leírták már a lényeget, nem akarom megismételni, próbálom pontokba szedve kihegyezni csak a lényeget, avagy ilyen volt a batman női szemmel;

    Innentől kicsit SPOILER

    – tetszett, hogy esendőnek, sebezhetőnek mutatták batmant, én már kicsit sajnáltam a végére
    – tetszett a nagyon sötét, nagyon noir-os, képregényes küllem, nem sokalltam be tőle, inkább az eső volt túl sok :D direkt nem ittam sokat, de ennyi vizet látva azt hittem, nem bírom ki:D
    – a bőregérverda belépője szenzációs volt, libabőrös volt tőle a karom, imádtam;
    – Colin poénjai jók voltak, szeretem ezt a fajta cinikus humort; meg mintha ‘Bosszúnak’ is lett volna 1-2 kóstolgatása a macskanő irányába, de szombaton néztük, már nem emlékszem tisztán. Mindenesetre volt elhintve egy-két humorbanán, amin el lehetett csúszni, ha akartál;
    – Macskanőtől hiányoltam valamiféle „Édesem megjöttem…ja egyedül élek..” kiszólást, de elfogadtam, hogy egy icipicit más irányt képzeltek el a hölgynek:D mondjuk a maszkjával nem tudom, mi volt a cél, ha az arca ¾-ét nem takarja el, vagy nem is viselte sokszor..
    – jók voltak a zenék
    – kivételesen tetszett, hogy olyan érzést keltettek benned, mintha 3-4 filmet néznél egyszerre
    – Paul Dano is tetszett, nem éreztem 1x sem a korábbi batman filmek ujjlenyomatát, bár eleve úgy ültem be rá, hogy nem akarom a korábbiakhoz mérni. Hetedik fan vagyok, de nem éreztem, hogy átjárná a hangulata.. ott végig lehetett érezni valamiféle fojtogató/bőr alá kúszó fullasztó érzést, olykor itt is azon kaptam magam, hogy feszengek, mert elhitették, hogy bármelyik pillanatban lehullhat a guillotine bárdja, akkor is képtelen vagyok ahhoz a filmhez kötni:D ez van
    – Alfredért kár,… nem hagytak neki elég teret, hogy ki tudjon bontakozni, nem igazán jött át róla az apapótló/kiképzőtiszt szerep, pedig szeretem Serkist..
    – fura volt, hogy egyből jön a warner logó cím és bele is csaptak a lecsóba, jó lett volna vmi intro az elejére
    – negatívumot hirtelen nem tudok mondani, ez így volt jó, Reeves-en egyáltalán nem érzem, hogy jó munkás kisiparos lenne, ellenben pl Shawn Levy-ról – miután tegnap lement az adam project-, csak ezt tudom elmondani…

  49. Én meglepődtem ezen a filmen. Sikerült egy Nolan-nél is földhözragadtabb Batmant-t csinálni, ami ennek ellenére szerintem a legjobban adta vissza a képregény elborult hangulatát eddig (azt még a Burton-féle is csak látványban közelítette, de mai szemmel nézve már nagyon meseszerű). Nekem eddig ez a legjobb filmes Batman interpretáció, hangulatban a Dark Knight-ot is veri.

  50. csak pár dolog, így a nagyon megcsúszott megtekintés után:

    1. az atmoszféra jó, vizuálisan szép, a történet lassú, de mégis feszes

    2. Pattinson Batmanként oké, Bruce Wayne-nek botrányos. nem ő tehet róla, kedvelem, mint színészt, el is ismerem, egyszerűen szar a szerep. Bruce nem csupán depressziós, hanem egy rakat szerencsétlenség. ahogy cammog sokszor, értem én, hogy mit akartak ezzel elérni, de van különbség egy szétcsúszott és egy balfasz ember között. sajnos ez most az utóbbira hajazott és rémes volt. remélem a folytatásokban, ahogy fejlődik a karakter, ezzel ügyesebben bánnak.

    3. egészen az utolsó fél óráig úgy voltam vele, hogy ez egy 10/9-es mozi és nagyon pöpec módon működik. az utolsó fél óra viszont annyira görcsös volt, hogy konkrétan lehúzta a végeredményt pár ponttal. totálisan kilógott a koncepcióból és értem én, hogy akartam valami látványosabbat, de nem hiszem, hogy erre bármelyik néző csettintett volna, hogy na nekem ez hiányzott.

    4. még a végéhez – értem a funkcióját, a Jézus analógiát, a karakter feloldozását, beemelését pozitívan a köztudatba…de együtt Pattinson narrációjával konkrétan fájt. a legvégén meg a 4-5 különböző beállításból összesnittelt motorozást csak bámultam, hogy wtf, ez meg minek?

    all in all – én Reevesnek még mindig nem hiszem el teljesen, hogy jó rendező, de egy lépéssel közelebb került hozzá. de legközelebb ne legyen 3 óra, bőven lehetett volna ebből nyirbálni egy fél órát még, és nem azért, hogy feszesebb legyen a sztori, mert az működött, nem más tempó kell, csak lenyesegetni sok felesleges sallangot.

  51. Nem láttam más írta-e, de engem egy dolog zavart igazán, hogy Batman túl sokat jelenik meg a rendőrök körében, meg úgy általában túl sokat mutatkozik nyíltan. Nekem Batman figurája mindig együtt jár azzal, hogy ő mindenki számára egy rejtély, aki meghúzódik a sötétben és akit csak kevesen láthatnak. Itt meg állandóan ott mászkál és beszélget mindenkivel. Tényleg olyan, mint egy magándetektív nem egy “szuperhős”.
    Ettől eltekintve nem volt rossz a film és egyértelműen bejött a noir-os hangulat, csak így inkább volt egy kínai negyed sem mint egy Batman film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.