A Marvel nem fizet sokat a felhasznált karaktereket alkotóknak

A THR jött egy cikkel, amiből kiderül, hogy a Marvelesek a képregénykaraktereket alkotóknak nagy összegeket ígérnek az úgynevezett Special Character Agreement-szerződésekben, de az apró betűben ott van, hogy miképp csökkenhet ez le. Konkrétan a Yelena-ért (Black Widow testvére) felelősök azt mondták, hogy 25 000 dollár helyett csak 5 000 jött a csekken.

Elvileg 25 000 minden mozifilmes feltűnés, 2 000 egy 30 percnél hosszabb sorozatrész és 1 000 egy 30 percnél rövidebb sorozatrész. Jár még akciófiguráékért és játékért is. Amikor megjött az 5 000-re csekk akkor derült ki, hogy a 25 000 alapból megosztódik a rajzolóval, szóval fejenként maximum a fele jár, és ha több hasonló jogi hátterű (Special Character Agreement) karakter van a filmben, akkor mindenki egy közösből kap, avagy a Black Widowért kap a Yelena alkotó duó, de a Red Guardianosok és a Melina Vostokoffot készítők is ugyanabból a keretből részesednek.

Ezen kívül a Marvel még úgy is alávág az összegeknek, hogy cameo-nak hívja a karakter feltűnést, avagy ha a film hosszának 15%-ánál kevesebbet van valaki vásznon, akkor az csak cameo volt. Érdekesség, hogy a Winter Soldier ezek szerint csak cameó a Civil Warban, mivel csak 22 percet van a 2 óra 28 perces filmben. Ahogy Captain America is csak cameo az Infinity Warban.

Mindezek után az összes képregényalkotónak azt javasolják, hogy nehogy aláírják a Special Character Agreementet. Nyilván azon már nem segít akik már aláírták, mint a Yelena alkotóin, akik 2007-ben megtették ezt.

Mindeközben ugye milliárdokat kereső franchiseról van szó.

human
írta
2022. 07. 21. 01:55
megjelenés
9
hozzászolás


9 hozzászólás a “A Marvel nem fizet sokat a felhasznált karaktereket alkotóknak” bejegyzéshez

  1. Talán megérteném, ha a színészek milliós fizetésén vitatkoznának így. Ám itt csak az alkotóknak juttatandó pár ezer dollárról van, ami sehol nincs egy film marketing költségvetéséhez. Ez a garasoskodás szerintem roppant gyenge PR a Marvel számára.

  2. Mocskos egy világ! A kreatív, alkotó, ötletgazda embereket semmibe veszik!
    Erre mondják, hogy más tollával ékeskednek!

  3. Hát ahogy mondani szokták: a gazdagok nem véletlenül gazdagok. A másik, hogy szerintem itt nem a fejesek a ludasak hanem valami közép vezető akar(t) bevágódni a felette lévőnél azzal, hogy milyen előnyős szerződést sikerült kötni és mennyit spórolt a cégüknek. Mindenhol vannak targetek és mindenhol vannak rövidlátó és törtető gyökerek akik mindent megtesznek, hogy sikeresek legyenek bármi és bárki árán. Szerintem ennyi a történet háttere.

  4. Egyáltalán nem meglepő (sajnos…) – standard US multis cégek (de megkockáztatom, nem US cégek is) nagyon hasonlóan járnak el bizonyos munkakörökben dolgozókkal és bizonyos körülmények között (értsd: bizonyos management által egyszerűbbnek tartott munkáknál könnyen elengedik a tapasztaltakat, és simán felvesznek friss végzősöket töredék annyiért; illetve ha költségeket kell lefaragni, akkor aztán minden létező téren spórolnak). Szóval az, hogy a Marvel köt ilyen apró betűs, meg közösből fizetős megoldásokat, sajna kapitalista nagy céges alap-standard, semmint nagy meglepetés.

  5. Erről eszembe jutott a Keresztapa regény változata, amiben a filmes részeknél szóba kerül, hogy a filmes szakmában mennyire semmibe nézik az írókat. És egy író hogyan alázódik meg, amikor valami huszadrangú sztárral vacsorázik (ami neki hatalmas dolog), és hogy a “sztár” egy másik, tizenötödrangú sztárocska intésére faképnél hagyja, a vacsora közepén, az étteremben :)

    Tudom, tudom, ez a 60-as években íródott, és már akkor se volt más a helyzet, ez világos. Nincs új a nap alatt . . .

    Mammut véleményét osztom, és ez tényleg rossz PR. Pedig én még nem is vagyok “elvbeli” Marvel hater (sőt, semmilyen hater).

    Ez csak szimplán rossz, főleg, az meg külön pikáns, hogy ezer dollárokról beszélünk.

  6. Catzor: mielőtt félreértenél, én nem vagyok úgymond marvel hater (bár rajongó sem, képregényből inkább Fablest, Descender/Ascendert vagy Elvest és más franciákat olvasok, mint szuperhősöket, bár ott is van kivétel: Huck az Imagetől), inkább csak az üzletpolitikájuknak vagyok a hatere

  7. Mammut

    Nem is gondoltam rá, bocsánat, ha félreérthető volt. Én sem vagyok semmilyen hater. Csak ez az üzletpolitikai elem gyomorforgató, és rossz szájízt hagy.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.