The Gray Man (A szürke ember)

Az a helyzet, hogy nálam a rendezők idióta kijelentései miatt teljesen hátrányból indult kivételesen a film. Általában szarni szoktam rá miket mond a szerző, csak a mű számít, de ez az “auteurökre semmi szükség a jövőben” valamiért nagyon felhúzott. Erre néztem a filmet, amiben szinte semmi eredetiség nincs, csak máshonnan, néha auteuröktől vett jelenetek kontentesítése, és teljesen érthető miért gondolják azt, amit.

Szóval innen ültem neki, de mégsem egy katasztrófaturizmus a Gray Man, csak hát.. semmilyen, szürke emberek Tony Scott, Michael Bay — mindkettő auteur, mielőtt valaki azt hiszi, hogy csak köldöknéző filozofálók lehetnek azok– és hasonlók imitálása, némi videójáték ihletéssel. Legalábbis a végső akcióban Ana De Armas jeleneteiből nekem a Max Payne játék ugrott be.

A történet a CIA egyik szupercsoportjáról szól, a treadstone, izé, Sierra csapatról. A hatos ügynökük a legutóbbi bevetése közben megtud valamit, amit nem szabadott volna, ezért a főnökét leváltó új főnöke el akarja kapni, ráereszti a legbetegebb, semmilyen határt nem ismerő Bajusz Lloydot. Közben idekevernek egy kis Man on Fire-t, mivel a leváltott főnöke unokahúgát is elrabolják, hogy elkapják Six ügynököt, aki amúgy korábban megkedvelte a kölyköt. Így indul a hajtóvadászat Sixre, aki meg ellencsapásba kezd a lányért. És Ana De Armas karaktere is besegít, mert miért ne.

Igazából nem a sztori a lényeg itt, hanem a rengeteg helyszínes folyamatos pörgés, mindenki a mcmuffint akarja, az infót tartalmazó pendriveot, Six meg a lányt. Russoék igyekeznek nem engedni a tempón, mert amint elkezdünk gondolkodni, azonnal szétesik a film, ami Ryan Gosling vállán és karizmáján valamennyire képes előre evickélni, természetesen Ana De Armas által feldobva. Na meg a rosszfiú szerepében úgy tűnik saját fejből, rendezői utasítások nélkül szórakozó Chris Evans se semmi. Egy percre nem volt organikus a karaktere, teljesen meglepett, de elvoltam vele mégis.

Az akciók már felemás érzés, de a rosszat ellövik az elején, hogy utána valamennyire működjön a maga elszállt módján (de sosem merik tényleg elengedni a láncot, mint Bay). Sajnos a végső leszámolás mégsem lesz tetőpont, valahol ott vesztik el a lendületet, vagy csak ült át rám teljesen a főszereplő sztoicizmusa. De itt is bedobom, hogy simán elmegy. Konkrétan a Red Notice-nál végül jobb lett, már csak azért is, mert többször ki mertek menni a terepre forgatni, de sajnos fél pontokat nem tudok adni.

Nyilván valaki ismét betenné kommentbe, így igen, film iparról van szó, főleg az ehhez hasonló 200 milliós befektetéseknél, de még itt is vannak auteurök néha, akik valami pluszt tudnak bele tenni. Na a Russo testvérek nem ilyenek. Ellenben leszállították a tökéletes Netflix filmet? Egy másodpercre sem teszik kihívás elé a nézőt. Lecsúszik simán. Thank you, next.

human
írta
2022. 07. 24. 11:06
megjelenés
25
hozzászolás


25 hozzászólás a “The Gray Man (A szürke ember)” bejegyzéshez

  1. Amikor Ana de Armas karaktere az egyik jelenetben meg egy cia kihallgatason van amerikaban aztan a következöben hirtelen Bécsbe teleportal egyidöben a föhös erkezesevel akkor tudtam, hogy ipari hulladek lessz. Komolyan mintha egy tizeves vagy valami betanitott csimpanz irna ezeket a filmeket.

    De amugy tenyleg elmegy csak olyan frusztralo, hogy 200 milliobol, jo szineszekkel béna drónfelvételekre es cgi villamoson ugralasra futotta.

  2. Egyet ertek. Minden tekintetben Netflix volt a film. Nehany jo akciojelenet de minden homalyos CGIre valtott at amikor beindult a lovoldozes. A dialogus tetszett, Evans karaktere kelloen over the top volt. A Goose karakterek viszont eleg szar volt szerintem, tipik goody two shoes.
    Ez volt a netflix nagy nyari filmje es hozta a szokasos netflix formulat, marmint bebizonyitotta hogy miert nem kuldik ezeket a filmeket moziba.

  3. Enyhe spoiler: Engem csak az zavart, hogy a film végén pont ott vagyunk mint az elején. Közte volt egy baromi látványos 2 órás akció orgia, de a bűnösök nem bűnhődnek, a rosszakat nem ítélik el és vége. Azt, hogy közben messze több bűnt követnek el azzal hogy megpróbálják elfedni a korábbiakat, már meg sem említem :)

  4. Spoiler Spoiler
    Szerintem ez nem volt egy jó film. Kezdjük ott, hogy Gosling karaktere annyira érdektelen volt, hogy egyere le jó isten, kb fa arccal játsza végig a filmet kb látszik, hogy tényleg csak a pénzért van ott. Ha összehasonlítom mondjuk Bournel vagy mondjuk John Wickkel akik ugyan ilyen fa arcú gyilkoló gépek mint Six papíron és mégis képesek voltak arra a forgatókönyvvel és a színészi játékkal élhetővé és érdekessé tenni a story és a karaktert. Pedig Gosling jobb színész mind a kettőnél.A story maga bugyuta de ok már megtanultam,hogy a blockbusterek az esetek 80%-ban ostobák. Azt mai napig nem értem miért segített neki Anna de Armas karaktere, de mindegy is eye candynek jó volt sajnos mint a Bond filmben vártam, hogy megint poénos lesz de sajna nem így lett. Chris Evanson látszott, hogy élvezi az egészet és én is azt éreztem, hogy végig imprózta az egészet. Film lezárása eleggé értelmetlen volt. Az akciók látványosak voltak azt ennyi. Kb a prágai üldözést érdemes megnézni azt ennyi a többbi rész csak idopocsekolas.

  5. Még brutto 40 perc van hátra. Eddig egy jó értelemben vett közepes szintnek érzem. 1,5x gyorsítással nézhető. Viszont ha nem Gosling es Evans párosa lenne 10p utan kinyomtam volna.

  6. Nem tudom hogy vagytok vele, de én már régóta meg sem nézem “ezeket a filmeket”, és itt nem is a Netflixről van szó… Semmi újat nem tudnak mutatni, totál hidegen hagy, csak velem van a baj? Elolvasom a kritikát, de nulla késztetésem van hogy bármikor is időt pazaroljak egy ilyesmire, inkább előveszek egy régit ha úgy van.

  7. deni: Dettó így vagyok vele, de én a Marvelekkel meg a mai blockbusterek zömével is. Rövid az élet ahhoz, hogy hülyeségekre pazaroljuk.

  8. George Lucas: Armas Berlinben volt, onnan azért nem egy nagy durr átlibbenni… pláne egy filmben.

  9. nagyon kíváncsi leszek a nézettségére, de lehet, hogy megint betalált a netflix, de nagyon – meglep a 90%-os RT audience score. bár azt nem nagyon nézem, csak véletlenül megláttam, de ha még imádni is fogja a közönség, akkor mi lesz itt!

    vicces, hogy pont én, akit még érdekel is, nem láttam, míg sokan, akiket nem, igen. egyet sajnálok, hogy a jelek szerint azért nem olyan jól nézhető gyerekekkel, mint a red notice.

  10. Nekem tökéletes kikapcsolódás volt a hosszú melós hét utolsó estéjére.
    Elrepült a 2 óra, én élveztem az akciójeleneteket, Gosling a SZÜRKE ember, ezt hozta is a játékával. Armasnak jól áll az akciószerep (Goslingnak is!).
    Evans viszont überbrutál volt, oltári jó gonosz karakter, végre egy olyan, aki kb szarik mindenre és mindenkire, megy a saját feje után.

    A sztori olyan-amilyen, azért nincs lezárás, mert szerintem folytatásra gyúrnak.

    Azért sokkal kevesebb CGI és sokkal több real-time effekt jobban ütött volna, de ez van. Szerencsére a Red Notice-nál sokkal jobb, de az Extraction szintjét nem éri el.

  11. Értem én, hogy egy regényt adaptáltak át, de ez akkor is olyan mint amit human írt! Tényleg csak iparos és máshonnan vett jelenetek kicsit máshogy leforgatva. 200 millából ilyen okádék CGI, a repülős jelenet után majdnem kikapcsoltam, de Evans miatt végig néztem aki cap óta érhető okokból csinálja ezt a bad guy stílust de eskü marha jól csinálja.

  12. deni: hogy lenne veled? nem kötelező szerintem semmit megnézni :)

    totoro: biztos valami más hülyeségre meg pazarlod az idődet szerintem. mármint ez nem érv a gray man mellett, csak eléggé üres általános kijelentésnek tűnik.

  13. winnie: már kitették a #1 movie in the world dumát :) igen, sokkal brutálisabb film, több kegyetlenség is van benne.

  14. Egynek elment, de tényleg bugyuta volt nem picit. Viszont Evans és Gosling is baromi jól hozta a karaktert. Nézés közben is voltak vele gondjaim azért, de ugyanaz a szitu, mint a Thor 4-nél, hogy nem szabad rá visszagondolni, mert az sokat ront a dolgon. Egyébként frankón nem értem, hogy ez miért nem R-rated lett. Jól állt volna neki a keményebb szöveg meg picit több erőszak, mert így egyébként olyan egyseggelkétlovat hatása volt. A Die Hard 4-et jutatta eszembe.
    Azt mondjuk nem vágom mi vitt el 200 milliót ezen a filmen.

  15. Engem az lepett meg, hogy a végén úgy voltam vele, hogy nem volt ez olyan rossz.

    Igazából, ez egy rohadt feszes, rohamtempójú akció film. Semmi több. És legalább jó az akció.

    Én nagyon szoktam lázadni az agyatlan filmek ellen. Bay filmjeit sem szeretem. De itt a végén úgy voltam vele, hogy ez kicsit olyan volt, mint a 90-es évek jó akciófilmjei. Csak azokban értelmesebb forgatókönyvek voltak. Ez meg látványosabb volt. :)

    Egy percig sem védeném, ha valakinek nem tetszett. Nem érvelnék mellette. De én elvoltam vele.

  16. mit jelent, hogy Tony Scott, Michael Bay — mindkettő auteur?

    Amúgy kár érte, Gosling-Evans páros igazi jackpot lett volna, de belegondolva 2 közös jelenetük volt. WTF?:D namindegy

    Evans tényleg jól hozza a gonoszt, de nekem végig Carrey Dr Robotnicik karaktere ugrott be csak itt 18-as karikás volt néhány agymenés.

    Ananak tökjól állnak ezek a szerepek, vártam volna a kommentek között a “40kilósan hogy akarja leütni az ellenfelét” de meglepő módon nincs ilyen észrevétel:D simán el tudnám képzelni vmi kémfilmben vagy Lara Croft szerű kalandban is.

    Gosling meghát Gosling, zseniális a faszi. Valaki írta feljebb, hogy faarccal játssza végig a filmet kb látszik, hogy tényleg csak a pénzért van ott. Na ezt én nem így láttam, egyszerűen ilyen a karakter, pont mint Denzel a Man on Fire-ben.

    Viszont a Russo tesókat az operatőrükkel együtt kitiltanám a filmiparból egy életre. A jól felépített, lehető legtöbb akciót, amit el lehetett cseszni, el is cseszték. A repülőgépes jelenet fájt a legjobban…elő kellett vennem a dark knight rises nyitójelenetét, hogy visszajöjjön az életkedvem… még az unchartedben vagy the mummy-ban is jobban volt összerakva. Meh.

    1x elment, de nem akarom újranézni

  17. @blady

    Kb annyit, hogy mindkettonek van sajat egyeni stilusa es a sajat kepukre formaljak a filmeket. Ha belegondolsz mindkettot egy perc alatt be lehet azonositani ismeretlenul. Ezzel szemben vannak a Russo felek, akik ugyan sikeresek es altalaban meg jok is de igazabol inkabb profi iparosok. Szoval ez nem feltetlenul minosegi megkulonbiztetes, bar nalam mindig jobb ha egy film valamilyen mintha langyosviz lenne.

  18. Spoileres!
    Ahogyan azt vártam… rosszabb pontszámot kapott mint az Extraction. Azt a büntetést sosem fogom feldolgozni az itteni rajongói kommentekkel együtt. Russoéktól eddig egy Tél Katonája amire azt mondom oké, minden más felejtős. Szóval nem vártam semmit a Gray Mantől mégis a szereplők miatt látni akartam. Nem merültem bele a rendezői szakértésbe így ez nem befolyásolt.

    Nos bár hozta az egyszernézős limonádét, az operatőri munka sok helyen pocsék. Lehet hogy van aki imádja hogy a kamera úgy mozog mint a fejünk a járművekben meg a fél filmben remeg a kép de ez nem én vagyok. Lehetett volna benne simán jobb az akció hiszen a felépítés tök jó de amikor van egy jó beállítás pár pillanattal később szét is barmolják rossz kameramozgással, rossz szöggel vagy raklap vágással (erről néha beugrott a Six Underground rossz emléke). Persze én nem vagyok filmrendező de bocsi… szeretem látni mi történik. A repülőből kiugrás utáni rész volt a legalja. Jó hogy nem Torettoék szálltak a háttérben. Az meg hogy a két főszereplőnek mindössze kettő (!) szemtől szemben kontaktja van egyébként meg Evans csak monitorok vagy telefonok mögül kommunikál szintén tovább rontották az élményt. Humorból is többet vártam.

    Szóval igen, tipik netflix középszar. Várom az őszt. Ott általábanb fixen hoznak 2-3 jó filmet.

  19. Dr. Fünke köszi! Én továbbra sem értem, sokan mire föl (elnézést a szóhasználatért) szopkodják fel Russoékat az egekbe :D iparosoknak iparosok, de hogy nem profik, az biztos. Nem hinném, hogy valaha eljutnak bármilyen munkájukkal egy Tony Scott vagy mittomén Tarantino szintre, amire mondjuk 30 év múlva is szeretettel gondol vissza az ember, mert bármihez nyúlnak, színtelen-szagtalan, lelketlen műanyaggá válik és köszönöm szépen, én nem kérek belőle

  20. Tekintsünk el a történettől, mert azt már ezerszer láttuk. Ami nem is feltétlenül baj. De ez a CGI egy borzalom. Szörnyű.
    Nem értem. Ennyi pénzből csak erre futja? És ezt valaki(k) jóvá hagyják?
    Elég lenne, ha megnéznének egy két klasszikust a múltból.
    Verekedős jelenetekről példát vehetnének a Bourne filmekből.
    Autós üldözést is láthattunk a Bourne filmekben vagy akár a Ronin-ban.
    Ha egy jó kis lövöldözést akarnának összehozni megnézhetnék a Szemtől szemben bankrablós jelenetét. Azok valamiért CGI nélkül is tudtak működni.
    De nem. Mostanában csak a gagyi CGI megy. Nagyon rossz irányba megyünk…

  21. + ha humort akkor akár Bérgyilkosok.

    Rengeteg CGI-t alkalmaznak lassan mindenben amiről meg sem mondjuk hogy az csak ugye azok a fránya költséges elszállt jelenetek ne lennének mert ott kibukik a probléma és kiveri sokaknál a biztosítékot. Itt is látszódott hogy tényleg lezúztak pár kocsit de most még azt sem tudtam élvezni mert az utómunkáknál hazavágták a jeleneteket. És lehet adrenalint növelni nem csak vágással meg erős kamerarángatásokkal hanem csak egy jól megválasztott zenével is. Viszont ezekben a drónokkal rögzített akció felvételekben még látok jövőt ha egyszer egy olyan rendező keze közé kerül aki megkomponálja valami überfaszán.

  22. hát, a nézettsége, bár nyilván jó, azért valahol csalódás. nem sokkal több, mint a fele a red notice-nak, és a dont look up kezdésétől is eléggé elmarad, idén egy hajszállal az adam project erősebb volt, tavaly egy hajszállal az unforgiveable gyengébb. (van pár cím, ami jobban kezdett még, de azok szerdai premierek.)

    azért az all time top10 így is meglesz, de a visszajelzések alapján, hogy mindenkit ennyire érdekelt, mindenki így rávetődött, többre számítottam. érdekes lesz a második hete, hogy a visszajelzések mennyire pörgetik fel a nézettséget.

  23. na, elkezdtem, de ez fél óra után kasza nekem, nem túl fun, idős vagyok már ahhoz, hogy olyasmit nézzek tovább, ami nézhető kategória. és sosem tudom meg, hogy a folytatás jobb lett-e, mert nem olvasom el, így nem lesz hiányérzetem:)

  24. Tegnap tudtam megnezni, basszus az utobbi idok legnagyobb csalodasa, marmint tenyleg azert csalodas mert elore vartam (a genre miatt is es tobb casting miatt is) es hat ez minden szempontbol hatalmas luft…
    Mondjuk pont mivel vartam, trailereket sem neztem hogy semmit ne spoilerezzek el csak meg a legelejen a leirast, hat en abban a hitben voltam hogy ez egy kvazi-komoly kem-thriller lesz (mondjuk mint a Bourne), Gossling es Evans kozotti macska-eger harc. De oke, ez legyen az en hibam hogy beneztem.
    Mert az mar a kiindulo jelenetnel kiderult hogy nem Ilyen lesz – hanem akkor milyen is? Mert az M:I meg Bond szeriakhoz kepest meg minden teren eselytelen… Komolyan az erzodott hogy ha talan meg ok maguk sem tudtak volna megmondani megis egyaltalan mit akartak csinalni (amugy tenyleg jobb volt azert mint a Red Notice de az utobbinal meg ha sz*r is volt azt legalabb ertettem mit akarnak. Itt meg egyszerre a Bourne, a missionimpossible/Bond meg az olyan jo ertelemben grandiozusantultoltak mint Michael Bay vagy az olyan kepregenyesek mint a Wanted de ezeket egyszerre nem lehet, foleg ha amugyegyikuknek sem ert kulon sem a nyomaba.
    A forgatokonyv egyszerre gyenge es ugyanugy szeteso.
    Es akkor ami tenyleg erthetetlen, ha csak az akciokat nezem ugy is harmatos. Es azert erthetetlen mert nem az Avengerst hozom hanem pl a filmjeik kozul a The Winter Soldier meg a Civil war tobb reszet is ujra szoktam idonkent nezni mert szerintem van tobb nagyon jol megcsinalt is (es most kimondottan a foldhozragadtabbakra gondolok, tehat ami kis modositassal nem csak szuperhosfilmben lehetne) Es ez a film meg egy nagy nulla volt ilyen teren is.

  25. Még valami a storyrol: (spoiler) szamomra ennel az is jobb lett volna ha meg sem tudjuk egyaltan mi van a pendriveon, mert ennek igy semmi ertelmet nem lattam. Hat amennyi kiderult hat de pont ilyenre hoztak letre a Sierrat is, nekik mi volt ebben a botrany? Na meg nem mondjuk a sajtonak akarta kiszivarogtatni (mint egy lehetseges toposz) hanem eladni. De hat ezek nem nuklearis inditokodok vagy fedett ugynoklista kategoriaju dolog volt (ha mar az ilyen filmekben klasszikus macguffinokat vennenk)
    Az egesz gray man koncepcio sem stimmelt igy (hat azoknak valahogy a hatterben, onalloan kellene titkos muveleteket csinalni, itt meg egy bazi nagy sokszereplos bevetes, meg amugy is az egesz filmbenmindenki tudta kicsoda. Ha egy cia ugynok akkor sem valtozott volna semmi.
    Es ami kulon felb*szott hogy basszus ebbol meg franchiset is akarnak?! Meg még az oreget sem mutattak meg, hudekivancsi vagyok pedig, hat tukon fogok ulni azt varva hogy jojjon a folytatas…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.