Ki ül be egy Fekete Ádám című filmre?

Az elmúlt hetek (vagy akár már hónapok) box office halódása után ezt a két hétvégét várta mindenki – a Halloween sikerére bárki fogadott volna, ennek ellenére csalódás lett végül (erről kicsit lejjebb), a Black Adam viszont végig egyfajta homályos zónában mozgott.

Ki hitte volna a szinte kezdetektől szerencsétlenkedő DCEU-ról, hogy egyáltalán a 11. egészestés mozijukig eljutnak (totális reboot nélkül)? Igazságtalanság lenne összemérni sokadszorra az MCU-val, de azért azt jegyezzük meg, hogy az utolsó 3 filmjük anyagilag és/vagy kritikailag is eléggé kérdésesen szerepelt. A Birds of Prey még a pandémia előtt találkozott általános érdektelenséggel (de a 82 milliós befektetés mellett a 200 milliós globális végeredmény annyira nem katasztrofális).

A Wonder Woman folytatása pedig azt leszámítva, hogy rossz, elég sok témát adott anno a sajtónak, hogy miért kellett egyáltalán bemutatni, mi lehetett a stratégia mögötte (az HBO Max önmagában nem elég ok), de jó eséllyel olyan befektetői, könyvelői machinálások voltak a háttérben, amik nem igazán fognak teljesen kiderülni. Lényeg a lényeg, minden szempontból bukott, szemben a Suicide squaddal, ami legalább szórakoztató lett, de 185 millióra 167-et hozott csak (a WW2-nél ez 200-ra 166 volt).

Viszont ha még egy lépést hátramegyünk a DCEU történetében, akkor érkezünk meg a Shazamhoz, ami akkoriban úgy tűnt, hogy ha nem is feltétlen friss, de más dinamikát adhat a franchise-nak. A 85 millióból leforgatott mozi 363-at termelt világszerte, ergo szépen teret nyitott a most megérkezett Black Adamnek. A Black Adam azonban eleve high concept moziként indult, 200 millióból, Hollywood jelenlegi talán legnagyobb látványfilmes sztárjával (vagyis a film előkészítésének megkezdésekor még az volt), úgyhogy a lécet is magasabbra tették. Szemétség azt mondani, hogy a kezdetektől bűzlött, de azért a franchise előéletét elnézve és a mozi jelenlegi állapotot tekintve sok csodát nem lehett tőle várni.

Vagyis hát mi is manapság a csoda, a Halloween múlt heti 41 milliós kezdése (továbbra is majd kicsit lejjebb) az elmúlt 12 hét legerősebb amerikai nyitása volt, ergo a Black Adam egy komoly résbe tolakodott be, de ahhoz kevés volt, hogy komolyan megváltsa a világot (mint tavaly a Pókember, akire sokan az addigi blockbuster filmek hiánya miatt voksoltak). A becsült 67 milliós kezdés nagyjából illeszkedik a várakozásokhoz, de a nem túl kedvező visszajelzések miatt akár 170 millió alatt kifuthat az amerikai piacon, ez azt jelenti, hogy a 200 milliós produkciós büdzsé megtérüléséhez elég nagyot kéne menni a nemzetközi piacon. Mivel Rock köszöni szépen jól megszedi magát a streaming világában is, ezért annyira ez nem vágja majd hanyatt, de Jaume Collet-Serrával buktak már tavaly a Jungle Cruise-zal, szóval az ő kooperációjuk annyira nem combos.

Na és akkor a Halloweenról akkor tényleg – a modern trilógia záródarabja és annak 41 milliós kezdése is jó nagy csalódás, minden szempontból többet vártak a zárástól. A reboot 2018-ban 76 millióval nyitott, a folytatás a pandémia hatása ellenére 49-cel, szóval ekkora pangás közepette itt illett volna nagyobbat villantani. Maradva a horroroknál, a Smile viszont végül átvághatja magát a 100 milliós határon otthon, ami egészen döbbenetes.

Ha már fentebb felmerült a sztár státusz, ismét csak érdemes aláhúzni, hogy mennyire keveset jelent manapság – nagyjából 20 éve rohant volna a nép a Julia Roberts – George Clooney párosát hirdető Ticket to Paradise-ra, de még a 60 milliós büdzsé is sok lehet nekik a 17 milliós kezdés mellett. De legalább megpróbálták. 

16 hozzászólás a “Ki ül be egy Fekete Ádám című filmre?” bejegyzéshez

  1. Nagyon vártam a Black Adamet, így tegnap beültünk és nagyon tetszett, teljesen elégedett vagyok vele, még sok ilyet!

  2. Sablon film a Black Adam, de nagyon hiányzott már a mozikból egy ilyen IMAX élmény.Szerintem jó volt, viszont több bevételt vártam.

  3. Igazából nem csodálkozom, hogy nem lett sikeres. Johnson fogta benyomta legutóbbi rendezőjét, aki előtte is csak közepes szarokat csinált, hogy zavarja le ezt is, úgy ahogy Johnson szeretné. Rendezők kellenek, nem igenemberek…

  4. “nagyjából 20 éve rohant volna a nép a Julia Roberts – George Clooney párosát hirdető”

    ha 20 évvel fiatalabbak lennének, lehet, hogy most is rohannának, nekik tényleg megvan a karizmájuk hozzá, de valahogy az 50-esek, 60-asok romantikus vígjátéka annyira nem vonz, majd lesz a tévében :)

  5. A záró Halloween olyan botrányosan szar lett, hogy tökéletesen megérdemli a 80%-os droppot a második hétvégéjére. De már az első hétvégén is feleződött a bevétel napról napra (20->13>6,5)

  6. Schwartz Ádám globálisan 140M$-al nyitott. látva a garasaskodást a Warnernél most tuti nem fognak sírdogálni

  7. Black Adam kurva nagy siker nemzetközileg, a kritikusok utálják, a közönség imádja, pénz meg dől.

  8. Veri az új Thort a pénztárbál, de nem sokkal.
    De egyébként, most, hogy az a film az eszembe jutott, sokkal sokkal jobban értékelem fekte Ádámot.

  9. Nálunk (egy pesti plázában dolgozok) most is rohant a nép a
    Julia és George filmjére.Majdnem telt házas vetítések vannak.

  10. Lordboxi: Dehogy veri az új Thort. Az csak nyitó napján többet hozott mint a Fekete Ádám egész hétvégén. Bukta valószínűleg nem lesz, de nagy csalódás az biztos, de nem is baj a kritikákat látva.

  11. 140 milliós globális bevétel a bemutató hétvégéjén egy 200 milliós filmnél nem hogy kurva nagy siker, de maximum szerény sikernek nevezhető, főleg hogy még a Thor 4 is 144 milliót szedett össze a nyitó hétvégéjén csak az USA-ban.

  12. Lordboxi:

    A Thor 144 millióval nyitott csak otthon, Black Adam globálisan 143-mal, sehogy nem jön ki a matek

  13. Mit értesz azalatt hogy high concept mozi?
    Ez a kifejezés nem ezt jelenti.
    A történet jellegére utal. High vagy low.
    Klasszikus high concept film pl a Mátrix.
    Ez egy gigasablon szuperhős-film.
    Úgy esetleg van értelme, hogy “Mi lenne ha lenne egy szuperhős, aki olyan erős mint Superman, de nem biztos hogy jószándékú és simán megöli aki az útjába áll…” Így érted?

    Amúgy nagyon gyenge lett, baromi unalmas. És pár helyen botrányosan rosszul néz ki… máskor meg halál profi a látvány… Sok dolog menő lenne benne ha a Marvel nem csinálta volna meg már 5-7 éve… Dr Strange, Ant-Man, Deadpool…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.