Kidumáló: Black Panther: Wakanda Forever

Nem tudtam rávenni magam, mert még az éltető kritikákban sem láttam olyat, ami tényleg érdekelne. Nekem majd Disney+ premier lesz a film, de azért nyilván legyen hely kidumálni a hónap egyetlen mozis blockbusterét, szóval tessék. A spoilereket azért jelöljétek.

Tényleg, amikor olyanokat látok, hogy “túlzsúfolt kupi” “néha alig látni” “még az akció sem jó” “csak az érzelmi rész működik valamennyire, mert” akkor nem igazán tudnak rábeszélni. Ha félreteszem a kritikusokat, akkor is ott van, hogy a reklámkampány sem győzött meg, nem adta el a filmet. Lehet mert nekem az első rész sem tetszett igazán, pedig az MCU aranykorában jött és mégis elmaradt annak a legjobbjaitól. Bár tény, hogy emlékezetes volt…, a végén levő borzasztó gagyi VFX harc.

46 hozzászólás a “Kidumáló: Black Panther: Wakanda Forever” bejegyzéshez

  1. Spoileres:
    Két nézőpontból lehet nézni ezt a filmet, ha úgy nézem hogy egy óda/tisztelgés Chadwick Boseman emléke előtt, akkor csillagos ötös, de ha mint film tekintek rá, akkor csak egy erős közepes. A film maga nagyon felnőttes, ahogy a gyászt, és az elhunytak után bekeletkezett űrt jeleníti meg az példanélküli az Mcu-ban. A nyitó jelenet és a zárás könnyfacsaró, de ami közte történik az nagyon vegyes, vannak nagyon jó dolgok a filmben de ellensúlyozza sok rossz dolog is.
    Először a pozitivumok:
    Angela Bassett és Tenoch Huerta játéka
    Talocan legalább annyira szép mint Wakanda
    Wakanda elárasztása
    Ludwig Goransson zenéje
    A kosztümök, a látvàny, néhány helyen a vizualitás
    A negatívumok:
    Letitia Wright, jobb volt mint az első részben, de nem elèg jó hogy főszereplője legyen egy ilyen filmnek
    Riri williams egyszerűen borzalmas volt
    Az R&b dalok nagyon rosszak, élükön Rihanna számával, ami borzasztó
    Az akciók borzalmasak voltak
    M’baku kevés játék időt kapott
    Michael b. Jordan jelenete nagyon gyenge volt, sokkal erősebb jelenetre vártam
    Összeségében egy erős közepes a film, nagyjából az első filmmel van egy szinten.

  2. A játékidő nagy részében ráfeküdtek a gyászra, de nekem 0 jött át belőle, így sok unalmas rész volt.
    A kosztümök, általános fényképezés, zene bejött. Martin Freemannek még mindig fura az amerikai akcentusa. Ha rövidebb lenne, talán később újranézném, de ennyi sztorihoz nekem ez túl hosszú játékidő.

  3. SPOILER:

    Kicsit valóban túltolták az érzelgősséget, és így túl hosszú lett a film, de ez még beleférne.
    Ami leginkább zavaró volt számomra az Riri és sajnos a főszereplő, Shuri. “Vasszív” karaktere se nem volt elég szerethető, se nem elég utálható, egyszerűen semmilyen volt. Ráadásul Vasembert meg se említi, de szívbaj nélkül koppintja a páncélját.
    Igaz, Shurit már előző filmekben sem kedveltem túlságosan, de itt kicsit már sok volt a hiszti, és a fiús külsőt/ruházatot/hajviseletet nem is tudtam hova tenni. Persze T’Challara emlékeztettet, de ha a hugival akarják vinni tovább Fekete párduc karakterét, akkor ne éljenek ilyen olcsó trükkökkel.
    Pozitívumként Namor említhető, és ahogy az Azték kultúrát belevonták az egészbe. És persze M’baku, aki nem csak jó báty pótlék, de jól áll neki, hogy a poénok mellett a józan ész hangja is ő lett. Az meg csak plusz, belőle lett végül az uralkodó (ha jól értettem).
    Összességében, az első film utáni rajongást sosem értettem, de T’challa karaktere mindvégig szimpatikus volt, és sajnos nagyon érződik FEKETE PÁRDUC hiánya még most is.

  4. A Phase 4 legerősebbje lett nálam és egy iszonyat pozitív csalódás.
    A legnagyobb pozitívumok ehhez:
    Kevés poén, átérezhető dráma, alakítások, ZENE.
    Legnagyobb gyengeségei:
    Riri karaktere, túl sok sötét jelenet, ahol a felirat égetően vakított (mondjuk ez nem 100%osan a film baja). Ahhoz képest, hogy phase-lezáró film volt, nem volt benne túl sok alapozás a következő filmekhez.

    Spoileresen

    Namornál egyáltalán nem volt zavaró a mexikói vonal. Az sem volt gáz, hogy kihagyták Dr. Doom-ot – ezt csak utólag láttam, hogy sokan őt várták főgonosznak a teaser-ek alapján. Hát itt megjegyzem jobb is, hogy nem vagyok full képregény szakértő, mert csalódtam volna rendesen.

    A trailer-ek és a különböző játékok alapján lehetett tudni, hogy ki van a black panther ruhában, és ott nekem sem volt hozzá semmi kedvem. Nem jött át Shuri karaktere, irritáló volt valamiért és sokkal jobban örültem volna, ha mondjuk elviszik Nakia felé mondjuk, mint főhős (Lupita minden jelenete arany volt amúgy).
    DE ahogy végigvitték Shurival a történetet, a végére teljesen rendben volt, hogy oda került ahová. Amikor ilyen érzelmi hullámvasúttal valahogy le lehet kötni a nézőt, akkor nem kezdi el bogarászni a sztori logikátlanságait (ami biztos rengeteg volt, de ezek így be sem ugranak).

    Nekem továbbra is nagyon nagy kontraszt a Thor 4-el, hogy ott csalódottan jöttem ki, mert tényleg az univerzum bohócává tették az egyik maradék eredeti fő avenger-t. Itt viszont nem hittem volna, hogy így be tud szippantani az egész, és végig azt éreztem, hogy ez igen, itt kohozták a maxot a lehetőségekből.

  5. Semmire nem emlékeztem az első filmből már (de tényleg, a karakterre emlékszem, de abban sem vagyok biztos, hogy XY jelenete melyik filmben volt már), utólag nem vágtam, hogy Martin Freeman miért is volt a filmben. Kb. semmit nem tesz hozzá a sztorihoz, csak projekciós felület volt arra, hogy a CIA elmondhassa neki magáról, hogy ők mennyire rosszak. Az akciók javarésze egykaptafás, tét nélküli, bár az autós-motoros üldözés viszonylag oké volt az elején, leszámítva a rendező folyamatos késztetését arra, hogy a rendőrautók mágnesként vonzzák egymást.

    Számomra érdektelen volt a történet és a dráma, nem izgatott fel a repülő halember, a sujkolt drámából semmi nem jött át, feleslegesen hosszasan bontogatták a konfliktust, és pontosan kettő óra (!) telt el a filmből (direkt megnéztem az órát), mire egyáltalán a “címszereplő” előkerült.

    Valamiért lépten-nyomon James Cameron-filmeket akart másolni a mozi, az elején egyszer a Mélység titkából hirtelen Aliens-hangulatúvá akart váltani, hogy aztán megismekedhessünk a Navik gonosz ikertestvéreivel, az üldözéses cuccban meg volt valami Terminator-hatás (vagy hát inkább Halálos Iramban), az egyik ilyen RobotJox-jelmez meg tiszta Predator volt (a fáma szerint azt is Cameron skiccelte fel).

    A legnagyobb bullshit a gonosz volt, mert az egyszerűen egy értelmezhetetlen készséghalmaz, hogy a csávó a legnagyobb király a vízben ÉS a levegőben, de a szárazföldön kb. boxolgatni tud csak (a film végi bunyóról a Mission Impossible 2 jutott eszembe, lehet csak a homokos tengerpart miatt, de az leglább poén volt).

    Fél órával rövidebben sokkal jobban működött volna.

  6. Szerintem ez egy teljesen tipikus 6/10 volt. Voltak benne jó jelenetek, megpróbáltak méltó búcsút venni, de sajnos megmaradt egy csapongó és kissé érdektelen átlagos filmnek.

  7. Riri teljesen jó volt, pontosan hozta amilyennek a karakternek lennie kell. Nem tudom akiknek nem tetszett azok pontosan mit vártak tőle.

  8. @Alex:

    SPOILER
    Mondjuk jobb lett volna, ha nem 0 előtörténettel ránt elő egy fullos Iron Man páncélt. Elkapkodott volt, de ez van…nem volt elvárható, hogy teljesen kifejtsék, de így meg túl OP volt.

  9. Spoiler:
    Nekem az volt a bajom Riri-vel, hogy igazából ő volt a macguffinja a sztorinak, ugyanolyan volt mint America Chavez, csak neki volt személyisége, tragédiája.
    Ririből mit láttunk, olyan flegma fruska mint Shuri volt az első részben, semmiből lett volt egy páncélja,semmi sztorija nem volt, hàt az meg hogy 3 évesen építette az első gépét, értem hogy zseni de ez viccnek is rossz.

  10. “Nem tudtam rávenni magam, mert még az éltető kritikákban sem láttam olyat, ami tényleg érdekelne”
    Hát már ne is haragudj de ez nagyon gáz, ez a munkád, ez egy blockbuster ha tetszik ha nem meg kell nézni, különben minek működtetsz filmes oldalt…

  11. A filmet nem láttam, majd jövő héten nézem. A spoilerek nem érdekelnek, szóval végig olvastam a kommenteket és ez a legutóbbi ki is baszta a biztosítékot!

    @12. LebronTheKing:

    Már megbocsáss, de miből gondolod, hogy ez a munkája és milyen alapon követelőzöl, hogy mit “kell” neki megnézni és mit nem? Te fizetsz azért, hogy ő kritikát írjon? Mert amennyire érzékeltem, ez egy ingyenes oldal, pénzt azért ezen felületen keresztül nem szed az olvasóktól, hogy cikkeket írogasson. Ebből kiindulva ez nem a munkája (maximum a hobbija) és az sem a dolga, hogy mindenről írkáljon, pláne nem arról, ami nem is érdeklni.
    Szóval legyél már szíves nem diktálni, hogy más a szabad idejében/hobbija révén mivel, mikor, mit csináljon, oké?

  12. LebronTheKing: munkám? jó esetben is hobbi jelenleg.

    ja nem is kellett volna írnom, kösz Tyberius :D

  13. Alex szerintem senkinek semmit nem várt tőle. Én még nem találkoztam olyannal akit érdekelt volna ez a z grade karakter.

  14. “Én még nem találkoztam olyannal…”

    Amikor valaki ilyen ostobaságot ír, akkor Ő azt gondolja, hogy reprezentatív felmérést végzett?

  15. Jobb, mint az első rész.
    10-es tengelyen olyan 7,5-re lőném be.
    Sztori rendben, főgonosz rendben, hangulat, operatőri munka rendben.
    Zene csillagos ötös, bár az az első is jó volt. Jött is Oscar bácsi.
    Ami zavart, hogy indokolatlanul hosszú. Kicsit untam is.
    Letitia Wright tényleg jobb, mint az első részben, de nem hiszem el neki, hogy ő lesz a vezető a csapatban. Nem vészes amit csinál, de nincs olyan kisugárzása, mint Bosemannek volt.

    Az, hogy a elhunyt barát, kolléga, színész örökségével milyen méltóságteljesen vagy szépen bántak, az teljesen rendben van és helyénvaló, de valahogy furcsa, hogy az egész filmet erre fűzték, építették fel. Nem baj, hogy ez történt, de nem biztos, hogy szerencsés. Valahogy az Endgame óta nagyon látszik, hogy az eddig nagyon összecsiszolt filmek valahogy nem tartanak egy irányba. Mind a Strange, mind a Thor, de ez a film full különállónak érződik, pár egyértelmű utalást leszámítva.

    Lehet, hogy a Marvel fázisok nagy tervei Thanosig működtek igazán?

  16. számomra eddig egyértelmű volt, hogy human (és a többiek) hobbiból, szenvedélyből csinálja ezt a BLOG-ot és nem ez a munkája. sőt, többször említette is, hogy család és munka mellett nem volt ideje megnézni, megírni ezt-azt.
    nagyon méltatlan dolog így rápirítani és ilyen abszurd dolgot számonkérni valakitől, aki szabadidejéből áldozva ingyen csinálja ezt!
    ne vegyük már el a kedvét ilyen szararcoskodásokkal, légyszi! én szeretem olvasgatni ezt a blogot, hálás vagyok érte!

  17. Az első filmet még moziban megnéztem és halálra untam magam rajta. Ezt max alapítványiban fogom megsasolni, de csak akkor, ha későbbi MCU filmekhez nélkülözhetetlen lesz. Amennyiben nem, akkor kihagyom.
    A fekete csaj oltári módon irritált az előzőben, ez még jobban kihat arra, hogy kihagyjam. Vannak színésznek csúfolt kóklerek, akiket nem bírok elviselni és inkább nem nézem meg azt a filmet, amiben játszanak.

  18. Egynek elment, olyan 6-7/10 szint, az elsőnél valamennyivel jobb. 20-30 perccel lehetett volna rövidebb (bár még így is rövidebbnek tűnt mint a Black Adam).

  19. SPOILER

    AZ első rész nekem az a fajta kultúrsokk volt, amely egy Európából nehezen értelmezhető világba vezetett és idővel a “sok helyen inkább nevetséges” szintről egy normális, nézhető érdekességgé változott.

    Viszont ebből a részből nagyon hiányzott A, de legalább EGY főszereplő. Letitia Wright teljesen alkalmatlan erre: sem a karaktere, sem az eddigi színészi képességei nem teszik izgalmassá azt, amit a vásznon művel. Mellékszereplőnek tök oké, de ennyi. A Nakiát alakító színésznőnek volt néhány kifejezetten kínos jelenete is – például, amikor Shurival létrehozták a mesterséges virágot, annak úgy örült, hogy a moziterem felvinnyogott a röhögéstől.

    Namor teljesen rendben lett volna, de a közel három órás időtartam alatt sem bírta a rendező elhitetni velem, hogy ő többszáz éves tapasztalattal rendelkezik, miközben simán átverték. Viszont sokkal jobban ült volna a helyén a figura, ha a víz alatti világot nem ilyen sötétként mutatják be. Egyszerűen nem tudtam megszeretni, nekem nem adta át azt a hangulatot, amit a készítők szántak volna neki (és amit reméltem). Ennél még a DC-s Atlantisz is erősebb volt a maga parodisztikus mivoltában.

    A gyász hiába volt központi elem, néhány apróbb szereplő és Angela Bassett kivételével senki nem tudott igazán élni azzal a lehetőséggel, amit ez a filmnek kínált. Kár érte. Aztán persze lehet, hogy ez is jobban fog öregedni, és néhány év múlva újra megnézem.

  20. Első rész nekem a legrosszabb Marvel film ever. Kevés olyan van amit 2/10-re értékeltem a nem kicsi listámon de ennek sikerült kivernie a biztosítékot. Bár az előzetesek jobb folytatást ígérnek még így is kevés esélyt látok rá hogy bármikor is erre pazaroljam az időmet. Inkább nézek helyette valami kevesebb zöld hátteres limonádét.

  21. SPOILER

    Megnéztem, elég alacsony elvárásokkal. A film erős közepes, ahogy azt már sokan leírták előttem. Shuri karaktere teljesen jellegtelen, a szinésznő maximálisan alkalmatlan egy fekete párducnak. Mindig kerülöm a film előtt a trailereket, híreket, így azt sem tudtam, hogy ő lesz az új párduc. Végig ettől féltem, és drukkoltam, hogy Nakia legyen az. Szerintem ő tökéletes lett volna.
    Ironheart karaktere is rettenet szürke, és amin meglepődtem, hogy eddig senki nem említette a rém gagyi CGI-t. Ezt konkrétan nem értettem. A film jól néz ki, kifejezetten szép képek vannak benne, ezekből úgy lóg ki az Ironheart suit, mintha ez valami skicc lenne. Konkrétan mobil játékokban jobb CGI van, mint az az armor.
    Namor még úgy is jó, hogy amúgy eléggé kiherélték a képregényes verzióhoz képest. Imperius rex, my ass.
    Ettől függetlenül nézhető egyszer.

  22. @Misi85
    Ja…gyengébb a Black Panther, mint mondjuk egy Captain Marvel? Thor 2? Thor 4? Hagyjuk már.
    Az értem, meg rendben van, hogy megoszlanak a vélemények, de azért ez túlzás.

    Bocs az offtopicért.

  23. ***Spoiler***

    Otthon egynek elment, pénzt biztos nem adtam volna érte. Egy dolog tudott meglepni az pedig Shuri anyának halála. Minden más a már jól bevált recept szerint adagolták. Ilyenkor jönne a kérdés, hogy miért nem kértek segítséget a Bosszúállóktól, mikor a Végjátéknál mondva lett, hogy ha bárki garázdálkodik akkor szóljanak nekik…Legalább lehetett volna ezzel kapcsolatban egy utalás, hogy megpróbálták, de éppen mindenki el volt foglalva vagy valami hasonló indok miatt nem lehetett őket segítségül hívni.

    5/10

  24. eskü nem várom túlzottan a filmet és nem akarom védeni, de egy kamerás rippel szerintem te nem azt láttad, amit a filmkészítők terveztek.

  25. Erős közepes. Kezd kicsit már undorítóan sok lenni a girlpower. Mint a legtöbb Marvel sorozatban (Ms.Marvel, She-Hulk) a férfiak egy infantilis, magukat megvédeni képtelen emberekként vannak ábrázolva.

    Nem vagyok hímsoviniszta, de a filmvilágban, ha építeni akartunk egy erős női karaktert ilyen eszközökhöz nem kellett tudtam nyúlni (lásd: Fekete özveny, Wonder Woman, Gamora etc. csak ha a képregények világában maradunk)

    Többen említették, hogy az MCU-nál nem lehet megállapítani, hogy milyen irányba megy… Valóban nem. Többen mondták, hogy az Endgame-el sokaknak véget ért ez a világ és ebben egyetértek. A mostani filmek valahogy nem hozzák azt a feeling-et. (Talán a Dr.Strange volt ez alól kivétel, viszont ott Raimi brillírozott)

  26. @Matt89:
    Ez van. Nem vagyunk egyformák és nem túlzok. Amiket felsoroltál azok is gyengék voltak. Thor 4-ben ha nincs Bale meg se nézem. Részemről ON a továbbiakban.

  27. A film felénél van egy durva jelenet egy marhanagy balhé végén wakandában, elhangzik egy roppant csúf mondat a főgenyótól, a főszereplő sír, éééés… utána garbage. Feleslegesre nyujtott érzelgősködés, béna klimax, film cselekménye legelejére visszaálló status quo, annyi hogy mindenki meggyászolta a Bosemant. A stáblista jelenet is egy elnyújtott lesz.rom.

    Ráadásul érdekes, ahogy a fekete rendező az afrikában levő szupercivilizációt sikerült egy leginkább trumpista amerikának, egy izolált, bevándorlásellenes, demokráciaellenes, tradicionalista, természeti kincsein nem osztozó, más országokat ezeknek köszönhető fölényével fenyegető államnak beállítani, az azért több, mint vicc.

  28. direkt nem olvastam a kommenteket nehogy spoilerbe fussak, szóval lehet hogy már fentebb írták, de meg kérdem hogy hány jelenet van a végefőcímben?

  29. SPOILER?!?

    Nemtudom feltünt-e nektek, Amikor megisszák a kék “főzetet” az emberek es mindenkinek kék szine lesz, Ku’kulkán anyját is bele értve ugye, es amikor megszüli a víz alatt akkor miert nem
    kék? Rendes emberi bőrszine van .
    Ez valami baki volt a filmbe vagy rosszul lett összevágva?

  30. Kiváló alapanyag lett volna kicsit hosszabban elmesélve ez a Wakanda sorozat első szezonjának. El nem tudom képzelni, hogy azt majd milyen tartalommal akarják feltölteni majd azt, mert azért a BP comic könyvtár nem olyan terjedelmes. Namor is jó főellenség lett volna kicsit jobban kidolgozva, viszont tetszett, hogy teljesen átírták a háttérsztoriját.

  31. köszi a válaszokat. Megnéztük, hát szerintem se lettünk se előrébb se hátrébb a plusz jelenettel.

    SPOILER:

    Szép tisztelgés, de húztak egy halálos iramban Brian OConnert …
    ami szerintem már abszolúlt fölösleges volt, mivel lezárták TChalla család sztoriját. Kb kihalt a család és egyértelmű hogy Shuri sem akarja tovább vinni a jelmezt.

  32. Nem láttam, és sajnos a mostani MCU már nem is nagyon érdekel, valahogy az Endgame óta nem megy nekem ez a téma, semmi nem hozza, amit várnék, és már nem érdekel.

    Ami a filmhez kapcsolódó: már az első részben is a sötét utcai harcos – autós üldözős jelenetek hipergagyi CGI-vel voltak megoldva, és azt olvastam, hogy ez most se változott. Láttam egy képet erről az Iron Heartról, amiben úgy nézett ki, mint egy újragondolt Transformers for Kids . . .

    A Marvel cuccai miért kezdtek süllyedni a CGI minőség terén?

  33. Rég nem volt ilyen rossz mozis élményem.

    Ez egy nagyrészt állandóan lamentáló megemlékezés kevéssé érdekes lényegi cselekménnyel. Ez a megemlékezdősdi valóban kínos: képzeld el a F&F családozós pólvolkerezését és szorozd fel sokkal, ugyanis itt nem filmenként 2-3 utalást kapunk, hanem néhány percenként az arcunkba nyomják. Mindez kihúzva két és fél órára.

    Az egy dolog, hogy a főgonosz szimpi volt, de az egész “a fehér ember rossz” dolgot nehéz volt nem belelátni a sztoriba. A másik népség ezekkel a kék vizi indiánokkal kicsit avatárossá tették az egészet, főleg hogy az említett elnyomós sztori, ha van is valós alapja, akkor is kínosan itt volt.

    Ha én adtam volna címet neki, James Cameron’s Ravatal néven futott volna a mozikban. Igen, ez egy ciki dad joke, de nem cikibb, mint maga a film.

  34. Édes élet…
    Ethernals-ra mondják, hogy unalmas volt, meg szarok voltak az akciók. Ezt a filmet mellé lehet állítani párnak. Lassú volt, igazából a tempóval voltak gondok, az akciók se igazán működtek. Fölösleges karakterek és jelenetek. Mi a szösznek kellett bele a CIA-es szál. Mármint biztos vmi sorozatot készítenek elő vele, de azt miért ide kellett belepaszírozni?
    Főszereplő csaj nem működött. A királynő reakciója, amikor menesztette a tábornokát az ilyen WTF volt. Értem én, hogy kicsit kiverte a biztosítékot, hogy a fia halála után a lányát “elrabolták” (lényegében magától ment), de bölcs uralkodóként képtelen volt mély levegőt venni és mondjuk logikusan végig gondolni mi a szar is történt. Értem én kellett a dráma, csak nem működött. Volt benne pár poén, amin sikerült mosolyognom, de oszt ennyi.
    Idei éves Marvel mérleg egy nagy büdös nulla. Kiköhögtek három erősen szar filmet, igazából ebben a Phase-ben a Shang-chi és a Póki 3 működött a többi nagyon nem.
    Nem voltak elvárásaim ezzel a filmmel kapcsolatban, de pl. a Black Adam ha jobb nem is (minőségre), de mindenképpen szórakoztatóbb volt.

  35. lehet érdemes lenne előre hozni ezt, még ha nem is volt szokás eddig. este szerintem megnézem, elöljáróban annyit, hogy már láttam virágboltiban tegnap 4K-ban mondom akkor megvan streamen tuti, rányomtam a tévés appon a főcímre, erre elindította nekem az első részt amit akkor még szerintem moziban láttam – 70 perc után tűnt fel, hogy hé ez nem is az új. :D elképesztő, mennyire üres némelyik képregényfilm, teljesen igaza volt annak, aki azt mondta, hogy KONTENT arra a 2 órára amíg megnézed, de 20 perccel a vége után mintha soha nem lett volna.

    na mindegy, szóval egyelőre ennyi.

  36. Én most nézem (Disney+), és már az elején fennakadtam azon, hogy az Avengerek nem mentek el T’Challa temetésére? Ezt elhiszed, hogy nem mennének el? Szerintem ez hiteltelen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.