Az Avatar: The Way of Water végső előzetese

I see you.

Kívülállók voltak a vízi világon, még akkor is ha azért befogadták őket. Aki a történetmesélősebb előzetesre várt, az most megkapta valamennyire. Nyilván nem a forgatókönyv lesz a megváltás ezúttal sem.

Tegnap még azt is olvashattuk, hogy az Avatar 2-nek a TOP 5 legtöbbet hozó film között kell lenni csak ahhoz, hogy egálban legyen. Konkrétan Cameron mondta a GQ interjúban, amikor arról volt szó, hogy mennyibe került a film.

How expensive? “Very fucking,” according to Cameron, who told me he’d informed the studio that the film represented “the worst business case in movie history.” In order to be profitable, he’d said, “you have to be the third or fourth highest-grossing film in history. That’s your threshold. That’s your break even

Azért gondolom nem ilyen egyszerű a kérdés, mivel a 3. rész (és valamennyire a 4.) is elvileg vele forgott, rengeteg technikai fejlesztés az összes folytatásra befektetés, nem pedig csak a 2. részre, szóval az gondolnám, hogy a két filmnek együtt kell legalább annyit hozni, mint az említett toplistásoknak, avagy 1 milliárdot, minden ami a fölött van az meg profit. De egyértelmű válaszok úgy látom nincsenek.

Nézzük inkább a videót.

human
írta
2022. 11. 22. 04:09
megjelenés
55
hozzászolás


55 hozzászólás a “Az Avatar: The Way of Water végső előzetese” bejegyzéshez

  1. Ilyen esetben amúgy hogy számolják ki egyes filmek tényleges költségeit részekre bontva? Vagy majd ha vége 10 év múlva a projectnek, összeadnak mindent és úgy számolnak el a teljes büdzsével ha már több filmre szól a fejlesztés meg egyben is forgatták őket?

  2. “, mint az említett toplistásoknak, avagy 2 milliárdot,”

    nem. kizárt, hogy globál bevételre gondolt. amerikai gondol, amivel egyébként együtt jár a világbevétel is, mármint nyilván 700 milliós amerikaihoz nem 10 millió nemzetközi jár, de Amerikában kell a topban lennie, nem a világon. ami bármennyire is szemantikának hat, nem ugyanaz.

  3. “Ilyen esetben amúgy hogy számolják ki egyes filmek tényleges költségeit részekre bontva? Vagy majd ha vége 10 év múlva a projectnek, összeadnak mindent és úgy számolnak el a teljes büdzsével ha már több filmre szól a fejlesztés meg egyben is forgatták őket?”

    mozis bevétellel számolnak. idővel minden megtérül általában a sok járulékos bevétellel, de nem azért fektetnek be, hogy “majd valamikor” pénzüknél legyenek, hiszen akkor 5 éven át nem tudnak a profitból újabb filmeket forgatni, így az közvetve veszteséget okoz nekik.

    ahogy egy rendező nem globál bevételben gondolkodik, mert nem tudja,hogy mondjuk melyik dollár mennyit ér neki a honi forgalmazókkal kötött megállapítás szerint (szemben az amerikaival), úgy azzal sem tud számolni a gyártó, hogy 5 év múlva a tv2 megveszi az avatar 2 jogait egy évre. a most számít, minden, ami befolyik később, az jó, de kvázi fixösszeges kalkuláció.

  4. dzsék szàli aki navibb minden navinal. latvanyosnak latvanyos, de ezen felül remesen sotlan. mint egy epicnek latszani akaro random kepregenyfilm, aminek meg a szereploi se erdekelnek.

  5. 20 éve a Gyűrűk Ura volt hasonlan merész húzás a három film kvázi együttes leforgatásával, bár ott más volt a szitu abból a szempontból, hogy ott azért volt egy _sokgenerációs_, golbális rajongótábora a könyveknek, bár így is, ha az első elhasalt volna, rántotta volna a többit is.

    Nagyon kiváncsi leszek, hogy hogyan alakul ez, mert nem érzem annyira erősnek az egész lore-ját, hogy az elegendő legyen ennyi filmre. Egész biztosan jól fog teljesíteni a második, de igen, erősen vízválasztó lesz, hogy érdemes-e ebbe még százmilliókat fektetni.

  6. Álomszép az egész, ami számomra kötelező néznivaló.

    Ugyanakkor szerényebben is nyilatkozhatnának a leendő bevételek kapcsán, mert mintha előre innának a medve bőrére. Semmi nem garantálja, hogy kiugró siker lesz. Az embereket mintha jobban kivonták volna a cselekményből és nem biztos, hogy ez a maori jellegű törzs pótolhatja őket.

  7. El kell ismernem, hogy komoly a látvány, és a teljes elutasításból némileg felkeltette az érdeklődésemet a film iránt a trailer. Nagyon kíváncsi vagyok hogy fog alakulni a bevétel, az én tippem az, hogy épp csak meg lesz a top5 neki domestic és világszinten. Azt lehet már tudni, hogy a következő két film mikor landol?

  8. Akkor ezert kellett a moziberlet ellenere meg £2-ot fizetnem a jegyert (plusz £1.5 a szemuveg)

    Mindenesetre jo reklemfogas. Mindenhol ezzel a hirrel talalkoztam ma.

  9. Most ha jól vettem le.. kapunk egy ugyan olyan szerelmi i see you részt mint az első csak gyerekekkel :) A látvány oké.. de ha a disneyn fent lenne 4k dolby vision az első rész attól is leesne még az állunk ( tudom h nincs. Lemezes verzióba se jött még ki..talán majd ha a 2. rész kijön..) személy szerint nagyon hidegen hagy.. nagyon látványos de nekem hiányzik az élőemberes rész.. biztos lesz ebben is csak hát az előzetes nem tolta túl. Moziban kimarad.. nekem egy 3 órás minőségi gameplay eddig.. de a mozis premier utáni kommentek remélem rám cáfolnak.. jó lenne.

  10. Őszintén bízom benne, hogy megbukik. Jó lenne, ha jó nagyot is bukna. De azt nem hiszem, hogy bekövetkezne. Ez a full cgi förmedvény, számomra nem mozi. Én a trailer alapján se látom szépnek, tucat cgi, semmi több. És főleg nem látom a “rengeteg technikai fejlesztés”-t. Sajnálom, hogy itt tart a film ipar, ahol ma tart. Sose volt még számomra ilyen, hogy szinte vadászni kell az értelmes, jó filmeket, a sok szemét között. És évek óta ez megy. Bele lehet ebbe fáradni, bárcsak a többség is belefáradna már végre.

  11. Számomra azért ez egy kicsit csúsztatásnak és bullshit-nek hangzik.
    Hogy miért?
    Mert az Avatar (és hasonló) franchise-ok esetében nem csak 1 film bevételét kell nézni, hanem (ha sikeres) az egész filmsorozat teljes értékét. Ha megcsinálja a filmeket és a második rész is jó lesz illetve sikeres, akkor a harmadik részre is tódulni fognak a népek (ahogy a Karib tenger kalózaira), majd a negyedik és ötödik részre is.
    Illetve, miután lement a film a mozikban, iszonyat pénzt hoznak még évek múltán is a merchandise-ból származó bevételek, a világszerte tv csatornáknak eladott vetítési licenszből származó pénzek, VOD, DVD, streaming stb.
    A Warnernek a mai napig csomó bevétele jön a jól sikerült Gyűrűk Ura filmekből.

  12. Azt meg őszintén nem értem, miért kívánja bárki, hogy egy film, ami őt nem érdekli, bukjon meg, ráadásul jó nagyot bukjon?
    Ha valakit nem érdekel egy film, ok hogy nem kíván neki nagy sikert, de nem muszáj megnézni, ne nézz meg és ennyi. Na de hogy azt kívánni egy filmnek, amin rengeteg szakember dolgozott és beleadott anyait-apait, hogy bukjon meg, de lehetőleg minél nagyobbat, az színtiszta rosszindulat, semmi más. Szerintem nagyon gáz kifejezetten rosszat kívánni.
    Nem kell megnézni, nem kell hozzájárulni a sikeréhez és kész.

  13. @ 13. A munkájukat, a fizetésükkel díjazzák. Ha valami kiemelkedőt alkotnak, akkor meg díjakkal. Utóbbit majd az idő eldönti.
    Az elismerésen és a fizetésükön kívül nem kapnak ők semmit ettől. A stúdió kap, pénzt. Sok pénzt.

  14. Szóval megkapjuk az első rész sztoriját, meg egy új látványos faunát.
    A történet egy random Marvel szintjén mozog, de legalább látványos lesz.

  15. LnB
    ebben nagyon tévedsz. alkotói munkáról van szó. nem pékek, nem cipészek. hanem alkotnak. kérdezz meg bármelyik filmen dolgozó szakembert, hogy mit szeretne. azt, hogy minél több emberhez eljusson az, amin dolgozott és minél sikeresebb legyen? vagy azt, hogy megkapja a fizetést a munkájáért, a többit pedig leszarja?
    a pixar munkatársai nem véletlenül háborodtak fel, voltak iszonyatosan csalódottak, amikor a disney úgy döntött, hogy 3 pixar filmet sem mutat be a mozikban, hanem egyből a disney+-on mutatja be őket. mert ők azért dolgoztak, hogy a nézők moziban élhessék át az élményt és hogy minél több ember megnézhesse őket abban a formában, ahogy ők megálmodták, amiért ők keményen dolgoztak évekig.
    óriásit tévedsz, ha azt hiszed, a filmes szakembereket nem érdekli, hogy sikeres legyen a film, amin keményen dolgoztak. mint ahogy minden alkotó embernek, nem csak az számít, hogy ki legyenek fizetve.

  16. Én csak arra vagyok kíváncsi, hogy feltámad e a 3D újra. Bár ahhoz, hogy hosszútávon működjön a technológia az embereknek érteni kéne az igazi 3d és a konvertált 3d közötti különbséget.

    Jót tenne a mozizásnak, mert szerintem a legtöbb ember már lecserélte a 3d tévéjét 4k ra, így lenne értelme megint moziba menni.

  17. @ 16:

    Húha. Hát te tényleg elég optimistán, már-már meseszerűen állsz, ehhez a dologhoz. A valóság viszont nem ez. Beszélgettem már cgi szakemberrel, aki nagy filmeken is dolgozott. Díszlettervezővel is. De ez lényegtelen, mert 1-1 esetből ne általánosítsunk.

    Viszont ez egy full CGI film. A cgi jeleneteket meg kiadják cégeknek, ott leosztják a beosztottaknak. Szóval szerinted a 50. embert, aki végül tényleg megcsinálja olyanra, amit te látsz, azt mennyire érdekli?! Az is egy robot munka. Még csak meg se választhatják, hogy min dolgozzanak.. Tájékozódj erről kicsit jobban, és akkor megtudod majd, hogy milyen a valóság.

    Persze, van film, ami úgy készül, ahogy te leírod. De nem ezek a filmek. Ezek a filmek már szinte egy algoritmus alapján készülnek. És csak pénzt akarnak vele keresni. Cameron is a stúdió is.. Pont ez a problémám, hogy ez a filmipar, már nem az a filmipar, amit te vizionálsz.

  18. “Őszintén bízom benne, hogy megbukik. Jó lenne, ha jó nagyot is bukna”

    így van, nehogy még valami megérintse a képregényfilmek uralmát!!!

  19. @ 19

    Jogos human. Tényleg nehéz eldöntenem, hogy melyiket szeretném még nézni, tucatszám, a következő évtizedben. A Marvel filmeket, vagy a kék manókat… Mert mindkettő “annyira jó”, nehéz választani.

    (Egyiket se.)

  20. @ 18:

    Ez, amiről írsz biztosan igaz pl. egy tucat Marvel filmre, ahol még a rendező is mondhatni bérmunkás.
    Viszont itt most egy James Cameron filmről beszélünk. Nem gondolom, hogy ő az atyaúristen, de az tény, hogy tud valamit a csávó. Ő még a régi idők rendezője, aki egészen máshogy áll egy film megalkotásához. Egy ilyen filmnél sokkal többről van szó, mint “robot munkáról” meg “algoritmus alapján készülő filmről”.
    Tudom ajánlani az első Avatar “Így készült” dokujait (YouTube-on is elérhető), ahol a művészeti tervezési fázistól bemutatják a film megszületését. Ott láthatod azokat az embereket, akik minden egyes idegen lényt a legmélyebb biológiai szintig megterveztek, megalkottak hosszú hónapok, sőt évek munkájával. Lehet szidni a sztori egyszerűségét, de azt nem lehet elvitatni tőle, hogy vizuálisan nagyon a helyén van minden. És ez rengeteg ember fáradságos munkájának köszönhető és pont annak, hogy nem “robot munkaként” álltak a feladathoz.
    Ezt ne intézzük már el annyival, hogy “bukjon meg a film, mert nekem más filmek tetszenek”. Ahogy előttem is írták ez kifejezetten rosszindulatú hozzáállás.

  21. Totális CGI orgia, szerintem abból azért a jobbik fajta, egyszerű kis történettel fűszerezve. Hogy ezt három órán keresztül lessem, na nekem ehhez már rövid az élet. De kívánom menjen nagyot a mozikban, csak Cameron miatt. Ha már tizenhárom éve ment rá erre.

  22. LNB: Ez nem egy full cgi film, és láthatóan nincs szemed a vizuális élményhez, inkább maradj csenben…

  23. Legyünk már egy kicsivel konstruktívabbak! Senkit se utasítgassunk magas lóról, hogy maradjon csendben, mert nem értünk vele egyet.
    Illetve jobb lenne nem kívánni egyik film bukását sem, mert nem a mi szájunk íze szerint való.
    Sokan szeretnénk, ha nem csak ezek a CGI látványfilmek vinnék a prímet a mozikban és nem csak ezekre meg a franchise-okra adnának pénzt, de ezt lehet kívánni úgy is, hogy közben nem kívánjuk egy csomó ember munkájának a bukását.
    Lehet filmekről beszélgetni rosszindulat nélkül is, nem?

    Én valószínűleg csak jövőre fogom megnézni a filmet – már ha megnézem moziban, amikor már a nagy tömeg lement. De mivel nem érzem magamban a lelkesedést, attól még nem kívánok a filmnek rosszat. Jobb lenne attól bárkinek?

  24. Épp az ilyen filmeknek kellene drukkolni, műfajtól függetlenül, ahol valóban tehetséges és elkötelezett alkotók tezsik bele sok évi munkájukat azért, mert megálmodtak valamit. Akinek ez nem tetszik, annak komolyan nem értem mi a fene vágya van egyáltalán.

  25. Ha úgy nézem, hogy Cameronnak erre ment el 13 éve, akkor azért nem kicsit vagyok morcos. Viszont ettől függetlenül maga a film nagyon szép, sok benne a vizes és erdős jelenet, ami alapból vonzza a tekintetett. Sikerre van ítélve nem kétséges. Én is várom, de csakis itthon nézhető verzióban.

  26. @ 26:

    Én nem így tekintek erre, hogy ha egy film bukik, akkor a munkatársak sínylik meg. Főleg nem egy Avatar-nál. Főleg nem egy tehetséges, tapasztalt munkatárs. Ha ez a film bukik, az nem rajtuk múlik, és nem lesz belőle káruk. (Egyébként sem így megy a munkák kiosztása/keresése a szakmában.) Cameron és a stúdió megsínylené. Talán Cameron se kötné le magát többet 20 évre, egy kékmanós franchise miatt. Csak azzal a céllal, hogy milliárdokat keressen. Hanem ismét a kreativitását csillogtatná meg. Az első Avatar-ral és a 3D-vel megtette, de az elmúlt. Abból már nem hiszem, hogy sokat tudna kamatoztatni a többi Avatar film. (Mennyi más filmet megcsinálhatott volna Cameron, ha nem ezen dolgozik..?!)

    Szóval én nem másokat akarok szarba tiporni ezzel a kijelentéssel. Hanem, hogy ne ez legyen a trend, hogy a Pocahontas CGI film legyen a sztenderd, ne erre költsék a sok száz milliókat. És remélem, hogy a közönség kiábrándul ebből a műfajból.

    Akkor a filmen dolgozók, majd ismét elővehetik a kreativitásukat. És alkothatnak újra valami újat, valami szépet. Esetleg más értékrendek alapján. Nem azok alapján, amiért ez a film elkészült. Mert látszólag, a trailer alapján ez semmi másról nem szól, mint az első rész hype-jának meglovagolásáról. Nem mutat újat.

    Ettől függetlenül a kreatív részleg dolgozói fognak még munkát kapni.

  27. .LnB nem veszi észre, hogy mindenki rajta röhög? Szerencsétlen olyan butaságokat ír, hogy idézni lehetne.

  28. @ 29: “Cameron és a stúdió megsínylené.”

    Tudod ki sínylené még meg?
    Az a pár millió ember, aki tűkön ülve várja, hogy a családdal és barátokkal beüljön a következő Avatar-ra, hogy ismét elvarázsolja őket ez a világ. Mert ezek a filmek erről szólnak. Egy modern köntösbe bújtatott mese, amit egyformán tud élvezni (az ilyensmire fogékony) gyerek és felnőtt. Semmi gond nincs azzal, ha valakinek ez csak egy “kékmanós film”. De fogadjuk el, hogy mások élvezik ezeket a filmeket és szeretnék, hogy sikeres legyen, hogy évek múlvva újra összeülhessenek mondjuk egy 3 részre.
    A kishúgom pl. imádja az első részt, de csak itthon TV-ben láthatta eddig, és alig várom, hogy decemberben végre ő is átélhesse azt a moziélményt, amit mi átéltünk 13 évvel ezelőtt. Ezért készülnek ezek a filmek, nem a világot akarja megváltani ezzel Cameron sem, egyszerűen 2-3 órára el akarja varázsolni a nézőt. És ezt a funkciót tökéletesen betöltik ezek a filmek, szerintem sokkal jobban, mint a 25. Marvel film.
    És őszintén, százszor inkább ez legyen a trend és inkább várja a húgom az Avatar 3. 4. 5. részét, mint a Való világ új évadát.

    “Mert látszólag, a trailer alapján ez semmi másról nem szól, mint az első rész hype-jának meglovagolásáról. Nem mutat újat.”

    Ez megint olyan kijelentés, ami valóban igaz bizonyos franchise-okra, de az Avatarra pont hogy nem. Eltelt 13 év a két rész között, részben pont azért, hogy tudjanak újat mutatni. Ha az első rész hype-jának meglovagolásáról szólna, akkor leszarták volna a technikát és már 2011-ben néztük volna a 2. részt.

    Egyébként nem cinikus kérdés, őszintén érdekel, hogy neked mi lenne a jó film, ami szerinted ma azért nem készülhetne el, mert az Avatar féle filmek viszik el a pénzt?

  29. Régen jött egy új film, akármi volt az emberek megnézték, örültek, hogy valami újat láttak.

    Manapság: jaj de szar, ez szar, minden szar.

  30. Elindult a jegyelővétel a Cinema City-ben!!
    Aki még ebben az évben látni szeretné, szerintem az ne habozzon a jegyvásárlással!
    iMax 3D már meg is van véve.

  31. Sajnos, nem sajnos, a God of war: Ragnarök végigjátszása jobban érdekel mint az Avatár folytatása. Abban több kreativitás van mint ebben a cgi pornóban, ami James Cameron személyes ööö izéje.

  32. Szerintem kifejezetten jo, ha valaki nem varja epekedve a filmet. Marmint az elso resz hype-ja olyan nagy volt, hogy szinte garantalt volt a csalodas (szamomra). Most ugy erzem tudom mire szamitsak, de kozben szinte semmit sem tudok rola, mi lesz a filmben, csak azt, hogy “they spared no expenses” es Cameron tudatosan arra koncentralt, ami az elso reszben jo volt.

  33. Nekem ez tuti kimarad, az első részt se néztem végig, annyira nem rántott be az egész.
    Másrészről nem kivánok bukást neki, de remélem hogy azért a két Bosszúállók filmet nem előzi le bevételben, mindkét film mérföldkő volt az Mcu történetében, és sajnálnám ha lekörözné őket.

  34. Amúgy netirivel mi lett? Lepattintotta szálli? Egy úgy viziretardot talált magának? Sok sok kérdés…

  35. Kíváncsi leszek rá, hogy mivel töltenek meg még két filmet úgy, hogy ne süllyedjen unalomba az egész. Az első rész szerintem pont annyit mesélt el, amennyi ebben a világban érdekes lehet, és így is csak a látvány miatt lett klasszikus. AMost pedig már ez nem lesz elég. De én drukkolok neki, csalódjak kellemesen.

  36. Úgy látom itt csak LnB van tisztában a dolgokkal. Mindenki mást csak elvakít Cameron nevének a régi fénye és/vagy a saját illúzióik a filmmel és a mai filmiparral kapcsolatban.

    Ez persze nem gond mert enélkül nem lenne célközönsége a filmnek. :)

    Részemről én kihagyom. Majd megnézem sok év múlva egy üres délutánon. A “de ezt moziban kell látni!” fanatikusok kíméljenek meg a reakcióiktól. Köszönöm!

  37. “. Mindenki mást csak elvakít Cameron nevének a régi fénye…”

    Ezzel ugye nem azt akarod mondani, hogy egykor sikeres volt és mára egy letűnt filmes, aki a régi sikerei árnyékában él? A fenti mondatodból nagyon ez jön le. Pedig Cameron kb. minden látványfilmjét sikerre vitte.

    Tudom én, hogy sokan szeretnék, ha bukna a film, de megint James diktálja majd a trendet. Lehet ezt magyarázni, elemezni, de a tények azok tények. Tudja, hogy mire ülnek be a nézők.

  38. Kíváncsi vagyok mit produkál a film. Hogy tényleg bejön-e a Cameron fanboyok várakozása. Vagy azoknak/nekünk lesz igazunk, hogy 13 év után ez látványos, de üres önismétlés már kevés lesz.

  39. 44: Természetesen nem lesz igazatok, ahogy az előző Avatarnál sem, és ahogy a Titanicnál sem. Ott is ott voltatok, és ugyanezt nyomtátok.

  40. 43. Watchmen Persze, még egy olyan fos korszakot a 3d-vel ami azután indult el világhódító útjára, biztos sokan örülnének neki. Tényleg jó trendet diktált.
    Volt egy jól kinéző film 3d-ben az első első rész személyében és azután sok évig öntötték a f*stengert az arcunkba. Ezek tények, lehet magyarázni viszont ez így volt.
    Kétség kívül ismét korszakalkotó lesz látvány terén valószínűleg sok sok évig, de ha megint egy olyan “trend” indul el ezzel mint a 3d volt, akkor lassan részemről bánja a fene ha meghal a mozizás.

    Lehet úgy jön le, hogy kicsit haragszom az utóbbi évtized háromdés filmjeire és valóban. De csak azért mert majdnem mind értékelhetetlen volt technikailag, nem hozta szinte egy sem az avatar szintjét, sőt. Pedig szerettem volna.
    Ezért ha nem fogják tudni követni ebben Cameront, csak ilyen olcsójános utánzatokkal tudnak előállni, akkor én megköszönöm a figyelmüket és jó fuldoklást kívánok az iparnak a továbbiakban.

  41. totoro: természetesen, sőt ha jól emlékszem már a bolygó neve halálnál is ezt kommenteltük, bezzeg ti már akkor is tudtátok a tutit

  42. “Egyébként nem cinikus kérdés, őszintén érdekel, hogy neked mi lenne a jó film, ami szerinted ma azért nem készülhetne el, mert az Avatar féle filmek viszik el a pénzt?”

    bár az Avatar sározásával nem tudok már egyetérteni, de ez a kérdés azért jó magas labda, hiszen az új Die Hard vagy Ötödik elem szerű filmek! Új Mátrix-szerű! True Lies! Sok új, felnőtteknek szóló próbálkozás értelmesebb költségvetésből. Mondjuk az idei év elment ilyen szempontból.

  43. human: de azért ezt a jelenséget szerintem nem az Avatar névvel kéne fémjelezni hiszen a legkevésbé sem ez az archetipikus példája (különösen hogy jelenleg még mindig csak egyetlen film, több mint tíz évvel ezelőttről) Persze ezt is be lehet most már majd illeszteni a franchise filmek közé, de ha valaki átkozódni akar akkor inkább a Marvel Cinematic Universe-t vegye elő (nevében is a jelenség) főleg ahová ez most már a tervezett spinoff spinoff sorozatokkal vezet. Vagy a kényszeres prequel (lásd Legendás állatok amivel sikerül is a földbe állítani a Harry Potter “franchise”-t), a most már örök kedvenc ötletemmé előlépő “írjunk akkor előzményt Danny Ocean anyjával”…
    Az Avatar jelenleg egy blockbuster folytatás, ezt meg azért egy elég klasszikus dolog (Camerontól el sem kell lépni, Terminator és Alien), és azért ez nem egyenlő a most már lassan barokkk korszakánál tartó “univerzumot kell építeni” mantrával.

  44. Cameron és a lábak.:)
    Nem tudom, ez gyakran előjön Cameron filmjeiben, hogy a szereplők elvesztik a lábukat, a mozgás lehetőségét, mégis “haladnak” tovább.:)
    A Terminátor a gyárban, még mindig kúszik tovább (még mindig “él” legalábbis Sarah Connor számára nagyon is létezik).:)
    Az Aliens-ben Bishop-ot konkrétan kettészeli az Alien királynő. Mégis elkapja a kislányt, aki ebbe a deréktól lefelé nem létező, taknyot okádó “lénybe” csimpaszkodik bele.
    De mégis, ezzel a jelenettel Bishop – az android – véglegesen, egyfajta “apapótlékká” lép elő a film végére, Ripley egyenrangú partnerévé válik (Hicks ott már sehol sincs mert kómában fekszik). Ugyebár az alapkonfliktus is Ripley és Bishop létezése között zajlik a film során, Ripley traumája miatt.

    Ha már Ripley, Cameronnál az “ősanya” végig full force erőben van a film elejétől a végéig.
    De az “apafigura” – ember vagy mesterséges – mindig nulláról küzdi fel magát és a film végére, áll össze anya-apa, és válik a “nő” mellett “férfivá”. (ezért nem oké az Alien3, mert ezt az epikus, végérvényes befejezést Bishop esetében – is – kidobták az ablakon).
    A T2-ben szintén ezt a vonalat viszi végig Cameron.
    A gép a film végére válik Sarah Connor szemében egyenrangú társsá. A gépből lesz az apa (ezért értelmetlenek a T2 utáni folytatások, hisz a T2 lezárt kerek egész).

    A Strange Days esetében mondani se kell, mekkora utat jár be Lenny Nero. Habár ő “ember” és nem “gép” mégis egy gép segítségével függőként bámulja mások emlékeit. Ennyiben mesterséges.
    A film során hányszor verik szarrá, hogy bánik Mace-szel, mégis a történet során eljut A-ból B-be – miközben Mace végig “ősanya” karakterként védelmez – de csak a végére jut fel Lenny az ő szintjére, válik férfivá. Ez is egy nagyon szép, kerek egész befejezés.
    És hát a lábak esete itt is fontos elem, mikor Lenny egy lemezt ad deréktól lefelé bénult barátjának egy tengerparton futó csávóról, nem véletlenül lassít ott be az a jelenet.:)

    Na és akkor az Avatar.
    Jake deréktól lefelé béna. Egy mozgásra képtelen roncs. Konkrétan nem férfi. A legfontosabb jelenet az, mikor megkapja a mesterségesen alkotott Avatar testet és futni kezd vele a dzsungelben.
    A többi aztán megint az a tipikus Cameron-tól megszokott “felemelkedés” történet, hogy ebből a roncsból kiindulva, amit bajosan nevezhetünk már embernek – egy mesterséges testben válik egyenrangú partnerévé Neytiri-nek.

    Én ezért vagyok óvatos és nem tudok az Avatarra “sima Pocahontas” sztoriként gondolni, mert Cameron az alapfilozófiáját viszi megint csak tovább… Az tény, hogy az Avatar iszonyat áramvonalas. De amikor Cameron filmeket nézünk, nagyjából tisztában vagyunk, mit próbál mondani. Az ötletei pedig – egy blockbusterhez képest – egyáltalán nem tipikusak.
    A hősei mindig eljutnak A-ból B-be, a női karakterei hagyományosan erősek, a férfinak meg bizony fel kell küzdenie magát a nő szintjlre, nem kicsit hanem nagyon.
    Ehhez még kapcsolódik a víz, mint olyan közeg, amiben szintén egy nagyon kemény küzdelem árán de – lábbal, vagy anélkül haha – meg lehet tanulni “élni” vagyis hagyományosan a víz egy pozitív, mindent és mindenkit befogadó közeg (anyaméh vagy épp halál – lásd Abyss mikor Bud konkrétan visszapofozza Lindsey-t a mélységből – és ugye ekkor válik Bud újra Lindsey férjévé, egyenrangú partnerévé).
    És akkor most a Way of Water-ben meglátjuk hova jutunk.:)
    Ez most egy kérdőjel, de lábakon vagy sem, mesterséges testekben vagy anélkül, de garantáltan Cameron hősei el fognak jutni A-ból B-be.:)

  45. Sose jutott még eszembe arról kommentelni, hogy mit nem fogok megnézni. Azért a kommentek száma beszédes…😀

  46. Ha nem csalnak az emlékeim, akkor nem kizárólag ezzel foglalkozott Cameron az Avatar első része után.
    A Titanicot vette elő ismét, mert újra vizsgálták a film “hitelességét”. Persze nemhivatalos vizsgálat volt, inkább új észrevételek amik miatt egy csapatot hozott össze, akikkel újra végig elemezték a történteket.
    Azt nem tudom mennyi időt szánt erre, de készült erről egy dokumentum film is. Ha jól emlékszem a végeredményre, akkor a film tévesen mutatta be a végén a katasztrófát. És erre a mondatra viszont emlékszem, hogy “nem fogok újra forgatni egy 1 milliárdos filmet mert elrontottam” :)

    Számomra azzal nyerte el a tiszteletet az öreg, hogy képes volt kritikusan ismét leülni, és górcső alá venni a saját alkotását, majd elismerni a hibáit.
    A dokumentum film alatt végig precízek voltak. És én biztos vagyok benne, hogy az Avatar 2-t is így kezeli. Nagyon lekötött végig, pedig aztán engem nem érdekel a Titanic.
    Nekem ennyi elég, hogy megnézzem a következő filmjét.

    A doc. film dátuma s címe nem rémlik. Régen volt, az is lehet hogy tévedek.

  47. Kijött egy új teaser is ma (tudom linket nem szabad..), egy csomó új jelenettel, hajókkal stb. Huh, egyre várósabb.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.