Most vagy soha!-előzetes: Petőfi az akciósztár

A ha jól emlékszem 4 milliárdból készült Lóth Balázs (Pesti Balhé) filmje, aminek az egyik írója Rákay Philip. Nagyszabású történelmi kalandfilm a márciusi ifjakról és a napról, amely megváltoztatta a magyar nemzet történelmét.

Az előzetes pedig ez lenne. Ahogy mindenki megjegyzi, filmesen néz ki, legalábbis így 1 percben. A hosszabb trailer érdekes lesz amiben már beszélnek is.

44 hozzászólás a “Most vagy soha!-előzetes: Petőfi az akciósztár” bejegyzéshez

  1. Túl sok Guy Ritchie filmet néztek. Az nem baj hogy filmes, meg nem úgy néz ki mint egy magyar film, az viszont igen, hogy amíg néztem nem a 19.-ik századi Magyarországot láttam megelevenedni, hanem a 19-ik századi angliát láttam popcorn moziba konvertálva.

  2. A császári csapatok nem támadtak rá a forradalmi tömegre. Csak Bécsben. Itt kimondottan békés volt a demonstráció.

  3. Big nope…
    totoroval értek egyet. Nagyon hálivúdi akar lenni, pedig ez a magyarság fontos történelmi eseménye. A történelmi hűség ennyi alapján meg valahol a kukában landolt. A körbeforduló kamera meg pl egy Guy Ritchie filmben tök oké, de itt nagyon kínos.

  4. Igényesnek néz ki, rendben van. (Függetlenül attól, amit Philip egyéb tevékenységéről érzek.)

  5. Philiptől én is elhatárolódom.
    Tipikus sziruppal leöntött mese aminek köze a történelemhez kevés lesz. A kamera forgásról nekem Wan ugrott be nem Ritchie. Amikor Rock először gyepálta Stathamet. Ami ott jól is nézett ki… itt meg? Háát… okkééé…

  6. Az a 4 milliárd már 6… no de ki számolja? :D
    Amúgy tényleg jól néz ki, nehéz ennyiből levonni mennyire lesz jó/rossz a film. A 24-es bemutató meglepő, de gondolom hamar rájöttek, hogy márciusig nem lesznek készen az effektekkel, hangkeveréssel, stb., de akár az is lehet, hogy pótforgatás szükséges. A Pesti Balhé után nem nagy elvárásokkal fogok beülni rá…

  7. 4-6milliard ,nemtudom mennyi,ennyi kell hogy egy magyar film úgy nézzen ki mint ha Hollywoodi lenne?
    Mert amúgy nagyon jól néz ki.A többi dolog a kérdéses.

  8. Elvből nem fogom megnézni Rákos Kálmán csodafilmjét. Szurkolok, hogy nagyon nagy bukta legyen.

  9. Vagy lesz esetleg valami közéleti esemény 2024-ben, ami miatt érdemes akkor bemutatni, és nem hamarabb? ;-)

  10. Én se értem ezt a “filmesen néz ki” dolgot. Iszonyat művi, TV filmes, kifejezetten primitív és amatőr a kinézet.
    A kameraflip szubbasszusra meg… hát, az konkrétan móricka.
    A hang keverés… úristen. Mindegy, hagyjuk, annyit se ér, hogy kommenteljem.:)
    A fő, hogy #MélyenTiszteltElvtársUrak örüljenek, koccintsanak és megveregessék egymás hátát, farkát, miegyebét.:)

  11. Valószínűleg annyira lesz történelmileg hiteles, mint amennyire valid infókat mondanak az M1 híradóban. :)

    Nekem is a Peaky Blinders ugrott be közben. Sok mindent nem lehetett ebből az 1 perből megtudni, de nagyon nem pozitívak az előjelek.

  12. Kábé annyi történelem hűséget várok tőle, hogy a nevek nagyjából stimmelni fognak. Sajnos nagyon hasonlítani akar a nyugati hulladékra. És mindegy, hogy megnézik-e vagy sem, eső után köpönyeg, mert az elvtársak már jóllaktak.

  13. Most nem emlékszem, hogy a Hídember vagy a Bánk bán volt az utolsó film, amire még gimnazistaként “kivezényeltek”, de amikor a Bánk bánnak vége lett, akkor volt egy olyan momentum, hogy “hálistennek nem kell többet ilyet nézni kötelezően” (mondjuk a Hídember meg a Szabadság, Szerelem szerintem egész jó lett a “Honfoglalás” utáni, magyar történelmi filmek sorában, de elég alacsony a léc).

    El nem tudom képzelni, hogy mi volt itt a koncepció, az előzetes sem tudja eldönteni, hogy mi akar lenni. Olyan, mintha 15-20 évvel ezelőtti akciófilmes trendek farvizén úszna. A látvány drága, a hangkeverés gyenge, plusz ott van alatta ez a kereskedelmi tévés, reality-kiszavazás beharangozó zene.

  14. Hahahahaha… embereknek tényleg semmi nem jó.
    Most komolyan Gladiátorban mennyi történelmi hűség volt? Mégis kajálta a nép. Szerintem a látvány meg kinézet az jó. Mi az hogy művi meg amatőr kinézet??? Az összes magyar film legalább így nézett volna ki az elmúlt 30 évből.
    Végre egy magyar film, ami kinéz valahogy. Persze amikor kinyitják a szájukat és beszélni kezdenek ott el is fogom engedni a filmet, de ennyi alapján végre egy normálisan kinéző magyar film.
    Eskü mindig csak ez a picsogás megy. Vagy túl hollywoodian néz ki, vagy túl nem hollywoodian/gagyin néz ki. Mi az a kameraflip utálat??? Miért baj hogy benne van? Csak mert magyar filmben van benne? Ha az N+1-dik amcsi filmbe rakják bele, akkor a mindenki a seggét csapkodja örömében, ha magyar filmbe akkor meg húúúú de szaaaar hollywoodi…

  15. Úristen mi történt?!? Egy pillanatra se éreztem, hogy most egy magyar trailert nézek. Van hangulata és van súlya és a képi világa is a helyén van. Basszus még a végén megérem, hogy történelmi filmet nézek moziban.

  16. Nincsenek illúzióim a filmmel kapcsolatban, de ahányszor bevédték már itt a halivúdi filmeket, hogy ez csak játékfilm, nem doku, alkotói szabadság meg egyebek, itt meg az megy hogy nuku történelmi hitelesség, akkor kösz nem. Elképesztő.

  17. Ezt nem lehet komolyan venni. Biztos újítani akartak, de ha már magyar történelmi film készül kiemelt költségvetéssel, akkor ne egy ilyen ugra-bugra akciófilm utánzat legyen. Ez az előzetes túl modern lett.

  18. 6 milliárd forint az adófizetők pénzéből! 6 milliárd amit hasznosabb dolgokra is el lehetett volna költeni! :/

  19. Drágán előállított klisékbe csomagolt magyarságszegény nehezen emészthető műanyag gagyit kapunk.

    Minimálisan is követve a jelenlegi politikai helyzetet a 6 milliárdból X Y címen bőven lecsippentettek a valós költségekből.

  20. 21. Hogy mered még csak megemlíteni is a Gladiátort Rák Kálmán legújabb pénzmosásával kapcsolatban?? Szégyelld magad!

  21. Nem nèz ki rosszul, viszont úgy emlékszem, hogy 7 milliárd forint lett a támogatás, mert kaptak mèg hozzá.
    RF azt nyilatkozta, hogy ha ügyes a Nemzeti Filmalap (?), akkor a díszlet 5-10 èv alatt behozza az árát. Ebből gondolom, hogy a díszlet nem lesz a költségvetés része…
    Szerintem ez csak inkább fikció lesz, mint törtènelmi mű. Biztosan Petőfit, mint akcióhőst kell megjeleníteni?
    Szerintem butaság, de ha így fog kinézni a trailer, akkor megnézem moziba?
    Ugyan mekkora rèszèt hozza vissza a bevétel a beruházásnak?
    Remèlem, hogy a tatárjárásról kèszülő mongol-magyar film se nèz majd ki rosszul.

  22. @csuszu1: Én soha nem védtem be egy hálivúdi filmet sem azért, mert csak játékfilm, nem doku. Nem egyet azért nem néztem meg vagy húztam le utólag, mert nem volt történelmileg hű. Szóval had legyen ez a véleményem, köszi. (Persze más az, mikor a film bevállalja, hogy csak inspirálódik valós eseményekből, és szándékosan eltér attól.)

  23. Tényleg védhetetlen, mert basszameg erre eltapsoltak 6-7 milliárd forintot. Ha még úgy költötték volna el, mint annó mondjuk az Egri csillaggokra, vagy a hasonló filmekre a szoci érában, hogy valamit nemzeti értéknek gondolnak és arra nem sajnálják a pénzt, akkor nem szólnék egy szót se, azaz ha csináltak volna egy korrekt, korhű, nagy költségvetésű filmet a forradalomról és benne Petőfiről, akkor azt mondom ez valahol igazolhat egy ekkora állami támogatást, mert ez a nemzeti összetartozást erősíti, de jelen helyzetben egy ponyva filmre adtunk egy valag pénzt. Nem látom sokkal gyengébbnek a helyzetet a karatézó Petőfivel, mintha készült volna egy “Petőfi és a vámpírok” fikciós mozi, és azt tolnánk adófizetői pénzzel.

  24. thx, but no thx… első 10 mp-ről megmondom, hogy magyar készítés, de nagyon próbál hollywoodot másolni.

  25. @Az Uratok (28): Szégyelld te magad :D :D
    Gladiátor kb ugyanennyire hű a történelemhez (de lehetne még pár példát hozni), csak azt egy Ridley Scott csinálta még több pénzből (2000-ben 103 millió dollárból) még jobb látvánnyal. Fogalmam sincs ki ennek a rendezője, írója és milyen kapcsolata van vagy nincs a magyar kormánnyal és kurvára le is szarom. Az, hogy pénzt mostak e vele tisztára vagy sem, nemtom, de elképzelhetőnek tartom, viszont still leszarom, mert ezen kritérium kb az összes amcsi filmre is igaz lehet, szóval nem értem miért probléma itt, ha ott nem. (Teszem hozzá, igen, alapvetően probléma itt is és ott is.)

    @totoro: ezt a 6-7 milliárdot úgy mondod, mintha sok lenne. A sorstalanságra 2,5 milliárdot vertek el 17 évvel ezelőtt (és talán, ahhoz képest szerintem nem rossz. Lehet forintban ez kurva nagy összegnek tűnik, de valójában még 300-as dollárnál is csak 20 millió dollárról beszélünk egy történelmi kalandfilm kapcsán. A The Three Musketeers: D’Artagnan-nak a becsült költségvetése 30 millió EUR. Biztos sokkal professzionálisabban fog kinézni, nah meg ki kellett nekik fizetni Eva Greent is, de félretéve a politikai befolyást, ha értelmes, külföldön is eladható filmeket akarnak csinálni, arra mondjuk nem árt költeni is.

    A másik, hogy miért baj az, hogy nem egy történelmileg teljesen hű sztorit csinálnak, hanem egy “felújított” “akció” filmet egy történelmi esemény köré. Komolyan, ha ezt egy amcsi történelmi eseményről csinálják az USA-ban akkor hú de jó, meg wooow…
    Miért ne lehetne egy elrugaszkodott kalandfilmet csinálni egy történelmi esemény kapcsán?

  26. 21. Tyberius: köszönöm!
    Nagyon egyetértek!
    Szokásos magyar kesergés… savanyú a narancs.

    A költségvetést érdemes összehasonlítani hasonló kosztümös amerikai filmekével. Meglepetések érhetnek…
    A Pesti Balhénál én is éreztem hogy nem bírja eldönteni mi akar lenni, de azért még bizakodó vagyok.

  27. A Gladiátor bármelyik kockájában több korhűség van, mint itt az egész filmben. Ott azt érzed – hasonlóan Ridley Scott többi történelmi filmjéhez -, hogy ténylegesen ott vagy, abban az adott korban. (ld. a Párbajozók, vagy a Mennyei királyság)
    Itt meg azt, hogy ez csak egy díszlet, a ruhákat/puskákat/stb. kb. most hozták ki a skanzenből/múzeumból, ezért lesz művi az egész.

    Nem véletlen az sem, hogy a bájgúnár Kálmánkát Vajna idején a közelébe nem engedték semmilyen filmnek.

  28. Próbálok politikamentesen fogalmazni, sajnos az ilyesfajta megrendelésre készült filmeknél elég nehéz…
    Az akkori forradalmárok és szabadságharcosok pont az ellen küzdöttek, amit a jelenlegi elit képvisel. Elég nehéz lenne ebből nem egy agymosó propagandafilmet készíteni, tekintve, hogy ők pénzelik. A lelki szemeimmel már látom is az időugrást a film végén, egy bizonyos párt nagygyűlésére/békemenetére.

  29. fuuu
    Én örülök, hogy a magyar film fejlődik, fasza a képi világ, meg nyitni, stb… DE nekem is ez a “problémám”, nagyon nehéz nem párhuzamot vonni mostani és akkori történések között. Nem érdekelne ha 7 milliárd lesz, de olyan emberek próbálják a saját cselekedeteiket legitimizálni a film által valós változásokat lerakó személyekkel, mondhatni hősökkel, történelmi eseményekkel, ami a pofátlanság határát nem az, hogy átlépte, hanem többszörösen átugrotta.

  30. Van egy olyan érzésem, hogy még kb 1%-át sem láttuk annak, hogy mi lesz ebben a filmben. Tuti, hogy tele lesz tömegjelenetekkel, csak az még odébb van. “karatézó Petőfi”… én olyat nem láttam

  31. Akik elvből elutasítják a magyar alkotásokat, azok miért gondolják, hogy a magyar filmek rosszabbak az átlag mozis és netflixes felhozatalnál?
    Pont ennél az előzetesnél persze megértem az ellenszenvet a film készítésének háttere miatt, de azt félretéve szerintem ez nem tűnik rosszabbnak, mint egy hasonló történelmi témájú amerikai film.

  32. Bottichello: mert a legtöbb magyar film rosszabb náluk, nem képesek hozni egy netflix töltelék contentet sem az esetek 99%-ban, olyat amit a netflix ellő 4 teljesévados sorozat és egy nagyobb film mellett hétközben.

  33. Human: a Pestibalhé meg Se veled szintű wanna be filmek abba a kategóriába esnek, amiről te is beszélsz. A közelmúltból két példa ugrik be most drámából: Spirál, Külön falka. Ezek simán megállják a helyüket, jó filmek, csak elvesztek a tucatok között.
    Csak azt mondom, hogy érdemes az itthoni kínálatból is meríteni, mert olykor sokkal többet kap az ember, mint egy futószalagon gyártott netflix tölteléktől, amit 3 nap múlva el is felejt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.