Avatar: The Way of Water

James Cameron felbukkant a vízből, hogy ledobja az idei év leglátványosabb filmjét. A történet szokás szerint egyszerű, a körítés pedig agyonver mindenkit. Vagyis hát számára mi lehetett a körítés…

A történet sok évvel az Avatarban látottak után veszi fel a fonalat, Jake Sullynak már több gyereke van, békében élnek, amíg vissza nem térnek az Égi emberek! A démon gyarmatosítók, akik most már nem csak pár kőért jönnek, hanem tényleg be akarják venni a bolygót. Közöttük van az Quaritch, akinek személyes leszámolnivalója van a Na’vi ellenállás vezetőjével. Az első 10-20 percben kiderül, hogy él még az ezredes: másolatot készített magából a végső bevetése előtt. Ezt rejtegették ennyi ideig, pedig a többség szerintem alapból erre tippelt.

A lényeg, hogy Jake és a családja menekülőre fogja a dolgot, azt hiszik kimaradhatnak a harcokból és Quaritch is leszáll akkor róluk. Így kérnek menedéket a vízi Na’viktól. Mármint most fejből nem ugrik be a nevük, de a lényeg, hogy új közösségbe kell beilleszkedni a Sully családnak, ami a tini gyerekeinek komoly problémát jelent, idegenként, menekültként egy idegen világba helyt állni.

A fő gondom, hogy ez a film hosszú. Mármint tudtuk előre, és nem unalmas, igazából nem időhúzással van tele, minden épít valamit és fontos a sztori szempontjából, összeillik a végére a kép, de túl nagy. Lekötött, de Cameron víziója, hogy erre többször mennék, az fel sem merült bennem, hiába volt jó moziélmény egynek.

Ezen kívül, és ez személyes tüske lesz, nem pedig a filmé, nekem mindig zavaró, amikor tinik hülyesége miatt indul be a cselekmény. Igen, a tinik hülyék néha, ehhez illő dolgokat csinálnak, kvázi realista ez a része, sőt, a probléma ígyis-úgyis utolérte volna a Sully családot, szóval nem lehet “gagyi írói húzás, mert csak a tinik faszsága miatt vannak bajban” dologra mutogatni, de mégis, nem a szívem csücske ez a megoldás.

Mindezek ellenére a látvány ismét átrángatja a történeten egyszer a nézőt. Most úgy néz ki Pandora, mint ahogy az emlékeimben él az előző rész grafikája (nem néztem újra alapozásnak). Pedig ez biztos nincs így. Fantasztikus a bolygót látni. Igazából itt gyorsan tetten is érhető miről szólt az Avatar 2 Cameron számára: a középső óráról, arról amikor Jake-ék beilleszkednek az óceáni Navik közé, amikor felfedezik… nincs rá jobb szó, mint ez a hippis felfedezik a víz útját.

Igen, szentimentális a film, sok darabból áll, de egyszerű, az érzelmi csúcspontja a végén működik. Sőt, igazából az utolsó órában Cameron felvillantja, hogy miért imádtuk régen, mert egy olyan látványos, és működő akciójelenetet szállít, amit aztán végképp jó volt nézni. Igen, a Way of Water egy vásári hullámvasút, viszont a jobb fajta, több ilyen blockbuster is kéne a képregényfilmek mellé.

Igazából a piac jelenlegi helyzete miatt haragszom is kicsit Cameronra, nyilván nem vérkomolyan dühöngök rajta, de ő az egyike azoknak a rendezőknek, akik kapnának pénzt új dolgokra, kétévente jöhetne valami újjal, erre több, mint 10 évet szöszölt az Avatar folytatásával. Látom miért, és hadd járja a saját útját, de ha ez is minden rekordot megdönt, akkor tényleg az a jövő jön be, ahol nem csinál mást élete végéig, csak Avatart. Már azt is nyilatkozta, hogy vagy 8 filmnyi puskapor van itt, amihez az utódját is ki kéne képeznie…

human
írta
2022. 12. 16. 13:52
megjelenés
86
hozzászolás


86 hozzászólás a “Avatar: The Way of Water” bejegyzéshez

  1. Annyira jó, hogy megtaláltátok ezt a fotót a végére. Szerintem zseniális poén a Szabadítsátok ki Willy-t tribute a filmben :D

  2. olyan csalodas mint a force awakens. az ahogyan lemasolta az episode 4et, itt cameron lemasolta az elozo filmet. sajnalom, es elore bocanatot kerek a kameronizmusban szenvedoktol (sajnos ugyanolyan betegseg mint a nolanizmus) de ez edeskeves, ha nem cameron csinalta volna meg olyan kritikaja se lenne mint most. untam, unalmas volt, 3 oras filmet en nem a latvanyert akarok nezni, azt megtehetem otthon is a 60as 4k tvmen. nem adott a latvanya tobbet nekem mint egy oceani eletrol szolo dokumentimfilm otthon.

    spoiler
    eljonnek a rossz emberek akik most nem egyontetuen feherek mint az elso reszben hanem kekek is
    megint pusztitanak egy alapanyager csak most nem banyasznak (az k-rva ertekes volt elozo filmben, most mindenki elfeledkezik rola) hanem balna ize kell
    megint harcolnak es meghal a torzsfo fia
    cameron nem tudom min ult 13 evig de hogy nem a torteneten az biztos.

    sajnalom a 3 orat amit eltoltottem ra.

  3. “Már azt is nyilatkozta, hogy vagy 8 filmnyi puskapor van itt, amihez az utódját is ki kéne képeznie…”

    Ez kurva jó lenne. Cameron olyan atmoszférát teremt, amit kevés rendező tud, szóval ha azt továbbadná valahogy, azon csak nyerhetünk a jövőben.

  4. Einsteinnek is 10 évre volt szüksége, amíg a speciális relativitásból megcsinálta az általánost, van ez így. Ha minőségi az eredmény, akkor megéri a várakozást. Köszi az ismertetőt human, így most már egy kicsit van kedvem megnézni ezt.

  5. Csalódás volt.

    Soha nem láttam még ilyen elképesztő látványt. Tényleg könnybe lábadt a szemem néha. Épp ezért annyira rossz beismerni, hogy valójában a látványon kívül tényleg nincs értékelhető része a filmnek. A story egyenesen arcpirító volt néha.. Már 13 éve tudjuk, hogy a legértékesebb nyersanyag miatt van az egész konfliktus. Minek kellett most egy másik ‘a legértékesebb anyag’ amiért mehet a csihipuhi? Úgy emlékszem még az “Ebből fizetjük a tudósok bohóckodását” szöveget is képesek voltak újra elsütni. De ezer ilyen volt még. Ugyanazokkal az akadályokkal álltak szemben hőseink mint anno és szinte mindig ugyanaz volt a kimenetele a dolgoknak.

    A film eleje és vége borzasztóan összecsapottnak érződött. Mindent képesek voltak narrációkkal az ember szájába rágni mintha 8 éveseknek készült volna. “Visszajött az ég népe” mintha nem épp 30 leszálló űrhajót néznénk.. “Most értettem meg, hogy befogadott a klán, itt kell megvetnünk a lábunkat” Tényleg mindent ki kell mondani? Nagyon kínos volt ezeket hallgatni.

    Összességében egyszer elment, de a jegyárat is csak a látvány miatt nem sajnálom, mert az viszont tényleg maxra volt tekerve.

  6. Sztori harmatos, tenyleg kvazi az elso resz kicsit mas koritessel. Latvany brutalisan jo.

    Viszont en nem ertem, hogy minek hoztak vissza ezt a kartonpapir figura egyszerusegu gonoszt. Mar-mar komikus, hogy mennyire semmilyen, csak rossz, mert csak. Na mindegy, nem a komplikalt karakterek miatt szeretjuk ezt sem…

  7. Én még nem láttam ,de mindenképp megnézem.
    Viszont annak drukkolok, hogy NE LEGYEN Örült SIKER!
    Az egyik kedvenc rendezőm és nagyon egyetértek azzal, amit a végén írtál.
    Mennyi minden mással megajándékozhatna minket.Egy rendező-forgatókönyvíró zseni!
    Közel 20 éve a filmes munkáját ez köti le és nagyon úgy tűnik, hogy a hátralevőt is ez fogja.

  8. Tegnap lattuk.Az elefánt a szobában az hogy a film szar. Az első film csak egyszerű volt,ez a második meg buta. Nem vártam sokat,mai trendek ellenére fikázni sem szeretek,de a szövegkönyv az mi volt? A forgatókönyv mi volt? A karakterek mennyire voltak papirmasék? A film közepe egy természetfilm(a legjobb rész),teljesen szetszakitja strukturálisan filmet. A film felét ki kellett volna vágni kb,semmit nem veszítettünk volna(történet szempontjából). Ja igen az eredetiség a designban gyenge(pl. járművekben(rákok seriously?)), illetve lenyekben sem volt meg az első rész legalább közepes színvonala.

    Spoiler Alert

    Az emberek minek hozták vissza az ezredest? Ha az ember végiggondolja miről is szólt a film, effektíve hülyeség amire fókuszál a film,egy sima bosszú történet, miközben az emberiség kihal a Földön. Random olyan beszélgetések voltak (ketszemu balna pl.:matematika,zene, filozófia-rendesen vissza kellett tartani a nevetesem), hogy nem hittem a fulemnek. Ezredes karaktere teljesen skizo volt, random teljesen mas karakter volt mint ami fel lett építve. A látvány szép volt,de aki érzékeny a HFR-re(en nem tudtam megszokni),annak a film vége nagyon vicces lesz (hol belassul,hol begyorsul). Tényleg nyitottam álltam a filmhez,de szerintem sokkal rosszabb mint az 1, főleg a párbeszédek. Sajnálom hogy Cameron erre pazarolt el ilyen sok időt

  9. aha. nem mondom, hogy jobbra számítottam, de titokban azért reménykedtem egy kicsit, hogy sikerült csiszolni egy kicsit a történeten és nem az első részt kopizzák le. elég szomi, őszintén. szép grafikát látok máshol is, szóval azt hiszem akkor ez kimarad most moziban. pláne, hogy tutira csak IMAX-ben nézném, de ott meg nincs eredeti nyelvű vetítés. köszi az írást, korrektnek tűnik.

  10. auu, de elfelejtettem, hogy ezek után roppantul érdekel mi lesz a bevétel, lesz-e nagy rekord meg minden vagy netalán egy enyhe bukó is befigyel. utóbbit nem hiszem, de nagyon érdekes lesz figyelni mennyit változott a világ az első rész óta, le lehet egy nyomni a világot 2022-ben egy szép techdemóval.

  11. SPOILER

    Sajnos én se tudok jobbat mondani, arcpirítóan rossz a forgatókönyv, ráadásul 20 filléres hibákkal van tele, amit egy db értelmes forgatókönyvíró egy nap alatt rendbe tett volna. Pl. ha kihagyják a zeneszerző, matematikus bálna szöveget, ha kihagyják hogy a bálnavelő az örök fiatalság elixirje (ez kb. egy paródia szintű baromság) – nem is értem miért kell mindent megmagyarázni, egyszerűen vannak bálnavadászok és kész, nem szorul magyarázatra. Az ezredes karektere felesleges, simán lehetett volna egy random új katona, akinek ez a küldetése, nem kellett volna személyes bosszú szál, az elcsépelt közhely. És a monológok…kb. a Szex és New York jutott eszembe, ahol a szőkeség bölcsnek szánt sületlenségeket monologizál folyvást, itt Jake Sully az okoskodó szőke, aki kimondja a nagy életbölcsességnek szánt nevetséges közhelyeket. Nem sokat beszéltek a filmben, de még az is sok volt, meg lehetett volna oldani fele ennyivel. A film szerkezetével nekem nem volt bajom, sőt, újszerű volt, hogy nem érzékeltem hol tartunk a történetben, és a 3 óra messze nem tűnt háromnak, simán néztem volna még tovább. Azt gondolom ennél a filmnél Cameron elveszett a technikai részletekben, és kevesebb energiát szánt a forgatókönnyvre, csak a nagy vonalakat fektette le, a többit rábízta a forgatókönyv író csapatra, akik sajnos egész egyszerűen kóklerek voltak, Cameron meg vak a forgatókönyv gyengéire. Azért bosszantóak ezek a hibák, mert ha csak egy közepesen jól megírt script mellett mindenki oda lenne meg vissza.

  12. Szerintem a legnagyobb baja a filmnek, hogy nagyrészt az első rész remakejeként is fel lehet fogni (kb mint a star wars 4 és 7), annyi a párhuzam az előzővel. A látvány agyeldobós, a zenére nem emlékszem, a tinik pedig hihetetlen idegesítőek. Amit nagyon sajnáltam, hogy Neytiri szerintem túlságosan háttérbe szorult, pedig messze a legjobb színészi játék az övé mindkét filmben és nem mellesleg gyöngyörűen van kidolgozva a karaktere.

    !!!Spoiler!!!

    A végén azért komolyat pakolt, az némileg kárpótolt. A bálnás szálat kb. egy az egyben ki lehetne vágni a filmből, semmit nem tett hozzá, pár percben be lehetne mutatni a bánavadászat témát. De, hogy lelkitársak meg hasonlók? Az erdőben is nagy harmóniában éltek az állatokkal, de nem erre ment el a fél film, hogy zenéről meg filozófiáról beszélgetnek velük… Volt bármi jelentősége a történet szempontjából, hogy az az egy kiközösített bálna ki volt közösítve és hogy miért? Nulla. Vadászat közben az első dolguk volt, hogy elszakítják a többitől a kiszemeltet. Na mindegy is… Jake nagy fia szinte semmilyen szinten nem volt felépítve, így a halála nekem nem jött át, sőt drukkoltam, hogy a másik fiú gyerek patkoljon el. Quaritch megmentése a film végén belőlem egy hangos sóhajt váltott ki, a 3. filmre már komolyan vehetetlen lesz (így is nehéz volt). Szerintem az Avatarja külseje komikus volt, a korábbi sebhelyes katonához képest.
    Sztori szempontból egyedül az Eywa-s téma érdekes, illetve Kiri kapcsolata vele és a születésének körülményei. Vagy valami Jézus párhuzamot tudok elképzelni, hogy szeplőtelen fogantatás, vagy pedig ő is Quaritch gyereke és majd valami drámai szituban kiderül, hogy testvérek a majomfiú Gekkoval.

    Remélem nem adják át teljesen a stafétát a gyerekeknek és több lesz a hangsúly a Jake és Neytiri pároson, bár ez alapján a film alapján esélytelennek tűnik.

  13. Ha már negatívum essen szó a pozitívumokról is. Kedvenc jelenet? SPOILER:
    Nekem az amikor először úsznak a gyerekek, és ahogy a tengeri navik merülnek, az a kecsesség, ahogy a farkukkal is hajtják magukat a vízben, lenyűgözően meg volt alkotva a mozgásuk, ott tényleg egy másik fajnak tűntek, nem kék embernek.

  14. “simán lehetett volna egy random új katona, akinek ez a küldetése, nem kellett volna személyes bosszú szál, az elcsépelt közhely.”

    ugyanazt néztük? a végén még a pofánkba is rágják, miért az ezredes volt

  15. Cameron megint megmutatta. Az elkövetkezendő X évben látvány tekintetében megint hivatkozási alap lesz. Kb. a 3. részig. :D Nevetnem kell, mikor ilyen kommentekre gondolok az előzetesek alatt, hogy a CGI nem fejlődött semmit, meg ugyanúgy néz ki, mint az első. Jó oké, ezek is egy vélemények, csak értelmük nincs.

    Az elképesztő látványon túl nekem a történettel nem volt bajom. Sejthető volt nagyjából, hogy erre fogják vinni a sztorit. Amiért kár, hogy a film nem azért hosszú, mert unalmas, hanem a középső szegmens (amikor gyakorolják a víz útját) egyszerűen túl hosszú. Jó nézni, nem unalmas, de lehetett volna rövidebb.

    A nagy finálé, az utolsó 40-50 perc akciószegmense több fronton meg tanítani való. Ott Cameron 10/10-es formában volt. Jó volt a ritmusa, követhető, izgalmas, változatos. Az nagyon felhúzta a filmet, pedig addig is rendben volt.

    IMAX pláne volt értelme. Kegyetlen amit itt összehoztak produkciós szinten. Inkább legyen ez az Avatar évtizede, a képregényfilmek fénye kicsit kopik már.

  16. Aki forditotta ezt a filmet, annak en nem adnek tobb munkat, tele volt modernizalt magyar szlenggel a felirat. Raadasul volt 1-2 teljes felreforditas de olyan durvan, hogy konkretan az ellenkezojet irta a felirat, mint amit a filmben mondtak.

    Nagyon durva, hogy ilyen a magyar feliratos szinvonal, meg ilyen nagy mozifilmeknel se figyelnek oda.

  17. petruban: engem ezzel szoktattak le a moziba járásról, ott rohadjon meg az összes, amelyik pénzt kap a fordításért, és ilyen igénytelen munkát tesz le, míg ha leszedem torrenten a filmet, ingyen van a tökéletes felirat.

  18. @Watchmen

    Köszönöm, hogy végre valaki egy pozitív kommentet írt, igazi felüdülés.
    Egy-két apróbb idegesítő dolgot leszámítva nagyon élveztük a filmet, a látványra pedig szavak nincsenek.

  19. de szerintem ha valaki látta és tetszett neki, akkor nyugodtan írja le azt is. én nem azért olvasgatok itt, mert csak az érdekel miért nem volt jó a film. senki nem filmesztétának készül, nem ciki.

  20. huuu…látványban nagyon jó a film, viszont annyira majmolja az első részt,hogy kínos volt ugyanazokat a beállításokat látni, és még a szöveg is ugyan az volt. Imaxban gyönyörű a kép a 3d is jó volt, de kb ennyi a pozitívum. Még sosem volt,hogy ennyire untam volna egy filmet, amikor 30 percen keresztül egy bálnát nézünk, vagy, hogy úszna, Unalmas! A story az első részé, csak erdő helyett vìz. Ebből nem akarok 5 részt nézni…5 ember ìrta ezt a semmi storyt 13 évig…okeee

  21. A bálnás (gyilkosság, ha jól értem) rész mennyire brutális? Érzékenylelkű anyukával mennénk rá, aki nagyon érzékeny az ilyesmire. Előre is köszi!

  22. Szép természetfilm. A történet olyan gagyi volt hogy reméltem a végén elpusztul az egész bolygó, mert nem volt olyan karakter aki érdekelt volna. Sajnálom mert imádtam Cameront…

  23. Pozitív véleménnyel jöttünk ki a moziból. a story másolása nálam megbocsajthato, mivel egy teljesen más környezetben történik, egy új világot mutatnak be. Nálam külön pluszpont, ha a Pozitív karakterekből is hullanak, nem súlytalan tét nélküli a film. Pár hetes a gyermekem, így a film mondanivalója is átjött, de azt el tudom képzelni, h egy 20-25 ember mellett elmegy az üzenet.

  24. “Látom miért, és had járja a saját útját,” – human

    Helyesen: hadd. Semmi köze a katonasághoz. :)

  25. Nem tudok mást leírni mint amit már előttem többen megtettek. Pazar látvány, ilyet eddig én még nem láttam moziban. És ezzel ki is fújt a pozitívuma ennek a filmnek.

    Copy-paste nulla “történet”, csak most vízben, erre ment el tíz+ éve, erre? Agyrém! A kliséktől meg bődületes lózungoktól már fájt a fülem, meg a fejem. Ha nem Cameron film végig sem nézem, így is szenvedés volt, főleg a közepe. A papírmasé “gonosz”, a nevetségesen idióta tini karakterek, kiknek készítette ötéves óvodásoknak? Nem is folytatom mert csak felidegesítem magam. Ezzel Cameron leírta magát előttem, pedig az első rész faék története után nem volt magasan a léc, de az még úgy, ahogy működött.
    Szóval tőlem feldughatja ezután a tartalom nélküli epic látványát a seggébe.

  26. @Nonn
    A fel mozi konnyezett, lehetett hallani a szipogasokat.

    En mondjuk vegig konnyeztem az egesz filmet, annyira gyonyoru volt az egesz. Szerintem nagyon, nagyon jo volt. Az elso resz szinvonalat hozza de sokkal tobb benne a gyomorszajon uto erzelem.

    Sajnaltam hoggy Selfridge(az elso reszben o vezette a mining operationt) nem volt benne tobbet, csak egy kis jelenet jutott neki. Quaritch visszaterese egyszeruen el lett magyarazva, bar jobban orultem volna neki, ha nem ilyen visszamenolegesen oldjak meg, hogy ja csinalt magabol egy biztonsagi mentest, hanem valami mas modon.
    De osszessegeben nagyon jo volt, hogy kapott o is egy kis character developmentet es a film vegen nem ugyanaz volt mar, mint az elejen.

    Ney’Tiri iszonyu durva volt az anyai osztoneivel, Saldana kihozta a maximumot a performance capture-bol.

    A kozpontban persze a gyerekek voltak, foleg Kiri (Sigourney Weaver). Orultem volna neki, ha jobban kifejtik, hogy pontosan hogyan is jott letre Kiri, mert nagyon misztikusnak tunik, foleg hogy kb. direktbe tud kommunikalni Eywa-val. Majd a 3-ban biztos kifejtik jobban, de sajnaltam, hogy erre nem kaptunk valaszt.

    Tuk, a legkisebb gyerek iszonyat aranyos volt vegig.

    Osszessegeben en imadtam a filmet, meg fogom nezni meg jo sokszor az egesz egy alom. Blockbuster filmnek ilyen 11/10 pontszam jarna neki. James Cameron soha nem okoz csalodast.

    De a balnas resz az nagyon de nagyon kemeny volt

  27. az eddigi leglátványosabb film amióta ember filmet készít és pont. aki ezzel vitatkozik az nem csak ostoba, de vak is. pont.

    viszont a story…, Cameron a T2,alien2 miatt nálam a folytatások királya volt. eddig…

    spoiler:
    – első rész ásvány most már nem kell az embereknek?! ezért harcoltak az első részben. 12 ev alatt ők is elfelejtették..
    -miert jobb a bálna agyvelo a szuper arckrembe amitől jajjdefiatal maradsz? röhej…
    – Jake otthagyja a törzset mert őt jajj de vadasszak családostul, végülis őket védte az első részben…, aztán a vizen tudta hogy csapda a bálna vadászat, de ha ő elmegy arrébb akkor a népével már nem fenyegethetik… értem, tök logikus…
    – most érződik hogy a következő részekben az ezredes a fia miatt megenyhul és vivodik majd a navi testben, (nem létező harvardi dilomám visszaadva)
    -Jake neje a szuper vadász asszony most kb 10 percenként bőg valamin, hát ha ilyen beszari férjem és szofogadtalan gyerekeim lennének, hát én is bôgnék :-)

    Pár pozitívum:

    Kiri karaktere eszmeletlen jo lett , imádtam.
    A kishugi cuki es a szinkronja is.

    ennyi :-)

    amikor kijottunk a filmről mindannyian egy kérdést tettünk fel csak ami nem hagyott nyugodni minket és sokat elárul a történetről…

    Ki a franc dugta meg Sigourney Weavert?!

    :-)

  28. Most néztük meg, elképesztően király élmény volt, akinek tetszett az első annak ez is fog, akinek nem tetszett ill. nem tetszik semmi, hát ez sem fog, de részemről teljesen kész vagyok, hogy visszamehettem a 13 évvel ezelőtti ngyon szeretett világba, a cgi elképesztő, a zene szintén, sajnálom, hogy James Horner már nincs velünk régóta igy sajnos nem irt uj zenét a filmhez, de jó volt igy is 2022 egyik meghatározó élménye volt.

  29. Péter:

    Tehát ez a film csak azoknak nem tetszhet akiknek az első sem jött be vagy mindent utálnak? Elég egydimenziós gondolkodás ez.

  30. A pornó változat lesz az igazi élmény, kékre és zöldre festett felnőtt filmesek valamelyik korallzátonynál csinálják, amit szoktak az ilyen alkotásokban. Természetfilmnek is remek lesz. Egyből tíz pontot adok rá. XD Szóval Cameron tényleg megöregedett és már csak virtuálisan éli ki magát. Ejnye. De van ilyen. Egyébként ha ez a mozi útja, megb. a vén zseni és mindenki más is, aki ilyen agyrágógumival hülyíti az embereket.

  31. *Ásít*

    A kommenteket olvasva pontosan az amit vártam így még várhatok vele pár évet amikor majd megnézem egy unalmas, üres délutánon.

  32. A történet egyszerűségével egyet értek de Cameron tudja hogyan kell elmesélni egy ilyet minket végig lekötött a film (barátaim akikkel néztük) a hosszával sem volt gondunk. A látvány tényleg pazar.

    Nekem két gondom volt csak: Az egyik a klón ezredes így tényleg bármikor visszatérhet sőt nem értem mi akadályozza meg az embereket hogy rögtön 20 másolatot küldjenek.(Remélem nem az a magyarázat ,hogy drága de igazából más nem volt a filmben)
    A másik hogy Cameron itt már alapból úgy csinálta hogy egyértelmű volt a folytatás ezért nincs is vége a filmnek.(íve természetesen van hiszen írtam Cameron ért a történet meséléshez)

    Azzal is egyetértek Human-nal hogy igaz hogy csinálhatna más projektet is Cameron ami még jobb is lenne de ez egyértelműen Nem a film hibája!

  33. @Domotor David
    @Ayrons

    Nem volt kifejtve, hogy a Reconokat vissza tudjak-e hozni ujra es ujra a ” biztonsagi mentesbol” vagy ez egyszeri dolog volt. Erdekes dinamikat ad mondjuk, hogy vissza tudjak hozni az embereket, ha keszul roluk ilyen copy.
    Meg ha vissza is hozzak oket, akkor megint elveszik a memoriajuk.

    Viszont azt ne felejtsetek el, hogy Quaritch csapatat a foldon novesztettek egy laborban es 4-5 ev eljutni fagyasztasban a Foldrol Pandorara.

    Senki mas nem jott vissza a halalbol. Michelle Rodriguez, Tsu’tey, Eytukan az elso reszbol ugyanugy halottak. Norm azt hiszem az Omatikayya torzzsel maradt, ot lehetett latni a TWOW-ben.

    Egyedul Kiri (Sigourney Weaver-Grace Augustine) tert vissza (vagyis valamilyen formaban inkabb a lanya) egy teljesen uj Na’vi hybrid testben (5 ujja van es emberi szemoldoke) de azt, hogy ez hogy tortent teljes misztikum fedi egyelore. Ugye vele az tortent, hogy halalos sebesul utan megprobaltak atmenekiteni a tudatat az avatarjaba, de tul gyenge volt mar es nem sikerult. Eywa-val maradt a “lelke”.

    Igazabol azt akarom mondani, hogy a halalnak nagyon is sok sulya van a filmekben.

  34. Én tegnap este láttam, várni akartam egy kicsit mielőtt írok, mert az itt leírtakkal szemben nagyon pozitív vibe-al jöttem ki a teremből.

    SPOILERES LESZ:

    Kezdem a hibájával, ami egy van neki, szerintem ez a film hosszú, nem unalmas, csak hosszú és ez nekem kivesz az élményből, értek minden jelenetet ami belekerült, nagyon még meg sem vágnám, de szerintem ez a 15p reklámmal előtte már túl hosszú egy teremben

    és a pozitívak, sok komment előttem írta, hogy faék egyszerű a sztori, erre reflektálva, szerintem az 1. résztől sokkal jobb, rengeteg felütés maradt benne amit várok, hogy kifejtsenek a folytatások:
    -kolónizálás
    -Spider vívódása a két oldal között
    -Quaritch Darth Vader szerű redemption?
    -Kiri Anakin szerű szeplőtelen fogantatása és a kiválasztott jelképe?

    Látvány 10/10, az a bizonyos középső egy óra megvett

    1 trailert láttam a film előtt, az első részt szerintem utoljára 7 éve…kellemes pozitív csalódás volt

  35. “az itt leírtakkal szemben nagyon pozitív vibe-al jöttem ki a teremből.”

    aztán centire azt írod rossznak, amit én :D

  36. A kritikát és a kommenteket olvasva, nem tudok meglepődni a végeredményen. Amilyen erős látványban pont olyan gyenge történetében. Így aztán a végeredmény most sem a világ legjobb filmje, csupán csak egy közepes alkotás. Ettől függetlenül van létjogosultsága a mozikban, hiszen mi másért találták ki a nagyvásznakat, mint az ilyen filmekért. A számok pedig bőven azt mutatják, hogy van erre igény, úgyhogy jöhet belőle még vagy 8 rész. Én mindenesetre megvárom szépen az otthoni verzióját. Sajnos ennek a filmnek is túl nagy lett a füstje, mint a lángja.

  37. Lement nekem is, sokkal rosszabbra számítottam. Imaxben néztem, lenyűgöző volt a látvány, arra panasz nem lehet! A történet faék viszont sokkal kevésbé volt cringe mint az első rész de persze azért bőven akadtak kínos pillanatok ott is. A szófogadatlan tini vonal fárasztó volt. Az action pörgős és izgalmas, a végső harc sokkal jobban tetszett mint az első részben de a climax a T1-T2/Aliens nyomába sem érhet. Összességében jó élmény volt, egyszer mindenképp érdemes megnézni, ha lehet Imaxben. Nem hiszem, hogy túl hamar újrázom, majd a 3. rész előtt itthon. 6/10.

  38. Egy dolog még eszembe jutott ami nem hagyott nyugodni a moziban.

    Spoiler

    Ha Cameron üzenete az volt, hogy értelmetlenül vadásszuk és pusztítjuk a föld élővilágát, akkor a filmben a bálnavadászat célja miért egy az emberi öregedést véglegesen megállító varázsvelő lett valami bagatell dolog helyett? Sokkal erősebb üzenet lett volna ha mondjuk egy arckrémet csinálnak belőle, vagy valami wc illatosítót. A lényeg pont az lett volna, hogy értelmetlen tett legyen nem? Mint az orrszarvú vadászok, akik csak egy trófeáért lemészárolnak egy állatot.

    Tisztában volt egyáltalán azzal, hogy mit szeretett volna átadni a nézőknek?

  39. Azért ezen látszódik hogy nem eltapsolták a pénzt, meg nem húzónevek gázsijára ment el (kezdésnek Red Notice jelentkezik újabb pofonra). Hihetetlen mennyi minden CGI nélkül volt megoldva. És milyen k*rva jól is nézett ki. Semmi sem esett le a vászonról.

    Ugyanakkor jogos a felvetés a kritikában: mi a tökömet kellett erre 13 évet elverni? Láttuk volna ezt 2012-ben. Vagy rendezett volna 2022-ig két-három más filmet. Igen, túl hosszú. Én az első órából nyestem volna, mert a végén bár tényleg pazar az akció, megfáradva néztem. A történet meg gyenge. Persze nem is vártam többet, de lehet emiatt is nekem jobban tetszett mint az első rész.

    Az ezredes úgy néz ki mint Vinnie Jones kékre festve. XD

    A felirat ekézésébe én is beszállok: hogy lett Spider névből Gekkó? A szinkronban is Gekkó? Akkor csak szólok Spider volt.

  40. hat ebben a filmben alatvanyin kivul értékelhető dolgot nem talaltam

    Spoiler

    Az emberiseget ide akarjak koltoztetni es de a harchoz mar a mostani hadászati felszerelesekhez is elavult fegyvereket hasznalnak. Bolygo koruli palyarol darabokra lohettek volna azt a falut. vagy egy taktikai atom a bazisrol, barmi. Virtnami stilusban napalm, stb. Teljesen idiota foldi hadászati megoldasok voltak.

    A balnabol kinyerheto az orok elet elixirje. Miert bem klonozzak a foldon es nyerik ki ott. Biztos olcsobb egy masik bolygon vadaszni es visszaszallitani….

    Spolier vege

    Nekem ezek a hülyeségek megoltek a filmet, sulytalanna valt a tortenes mivel alaptalan volt az egész.
    Ezt azvegeszet akkor tudom csak elfogadn8, ha kiderul, hogy ez csak maganakcio volt 8 zsildostol es a hadsereg meg nem vett benne reszt. Es a balnavadaszok is csak orvvadaszok voltam sajat celra.
    Amugy ezeket a Navikat a hadsereg napok alatt kiirtana, meg biologiai fegyverek nélkül is.

  41. @Pillager:
    Az orrszarvúakat sem csak a trófeáikért vadászták/vadásszák a mai napig is, hanem elsősorban azért, mert az őrölt szarvnak (különösen Ázsiában) potencianövelő és immunerősítő hatást, meg egyéb badarságokat tulajdonítanak.

  42. 435 millió lett globálisan, de az amcsi csak 135 az első hétvége. Lehet ebből csak 3 Avatar rész lesz…

  43. totoro Nézd meg Cameron többi filmjének a nyitó hétvégéit. Sosem szokott robbantani az első hétvégéjén de aztán a jó kritikáknak köszönhetően na meg hogy mindenki látni akarja a filmjeit moziba mindig barom sokáig hozzá a milliós hétvégéket. Szerintem ismerősökből kiindulva (olyanok is elmennek rá akik amúgy nem járnak moziba) most is így lesz.

  44. @Misi85

    Nem dolgozott folyamatosan a folytatasokon, ha jol emlekszem korabbi interview-bol, azt mondta Jim, hogy az elso resz utan tobb evig ilyen Liaison volt oslakosokkal talalkozott a vilagg tobb pontjan, probalt nekik segiteni, aztan valahol meglatta, hogy ugy tudja a legtobb emberhez eljuttatni az uzenetet, ha csinal meg tobb filmet.

    Azt is mondta, hogy igy nyilvan kicsit vizezett lesz az uzenet, a szorakoztato ipar mar csak ilyen.

    Mar az elso resz utan terveztek folyatasokat az igaz, de az igazi munka 2015 tajekan kezdodott, ki kelett talalni hogyan fuggnek a filmek egymashoz, logisztika, szkriptiras stb. Uggyhogy nem 13 evig csinalta a filmet azert, hanem mondjuk 7-8, de azt tegyuk hozza, hogy a 3. resz mar teljesen le van forgatva es a 4. resz fele is mar.

    Ugyhogy az Avatar 3-mat biztosra vehetjuk szinte, de valszeg a tobbit is.

  45. @Misi85
    valószínűleg a szótag szám miatt lett a pók helyett gekkó. szinkronnál elég zavaró tud lenni, amikor tök máshogy mozog a színészek szája, mint amit hallunk, ezért a fordítóknak erre is oda kell figyelniük, már aki jó a szakmájában.

  46. kicsit off, de a pókot lehet úgy csavarni, hogy jól passzoljon szájra és nem kell totál mást keresni helyette. nem láttam a filmet, nem tudom miért Spider a neve, a Gekkó a “jól mászik, tapad a falra” ilyesmi logikába passzol végül is, de mittudomén. Kispók, Pókocska, akármi.

    más: ha mindenhol ilyen irányban oszlik meg a tetszett/nem tetszett vélemények aránya, akkor az inkább lefelé görbíti majd a bevételt. de nem jósolgatok, továbbra is érdekel mi lesz a vége.

  47. Megnéztem kétszer. Tetszett. Még egy harmadik nézést is kapni fog később a moziban, a részemről ezzel járulok hozzá hogy inkább ilyen filmek legyenek mint szuperhősös gyerekmesék. Azt valahogy érdekesnek találom hogy az egyszerű történetet hibának vetik itt fel egyesek. Melyik Cameron film volt bonyolult mint egy Időbűnök pl? Marvel filmeknél se látom ezt a kritikát, pedig azok azták tényleg faék sztorik

  48. Amúgy nálam egy 8/10 a film. 10/10 lehetett volna ha a recomok ilyen colonial marine szinten bevannak mutatva. De legalább a cuki rágós csaj kaphatott volna még több képernyőidőt.

  49. Nekem nagyon tetszett a vizuális látvány a történetet és a filmet is értem miért akarták és kellett egybe forgatni a 2-3 részt …

    De az egyes írói húzások nagyon zavartak.

    SPOILER:
    pl. az a random bálna ami megmenti (nevezzük “pandorai cápának”) Jake fiát … az úgy kb honnan került elő…. szimpla írói húzás kb beletalicskázták a történetbe mert kellett egy ilyen…

    Akkor szintén a kötelező drámai húzás, ami megint kb random öljük meg Jake idősebbik fiát…. Semmi alapozása nem volt bele lett erőltetve a drámai hatás miatt…. Bezzeg a többiekből nem hullott senki…

    az utólsó csata jelenet is full látvány és tök jó volt, de kb egymásra voltak dobálva za írói húzások … amikor épp kellett egy bálna ott volt utána meg mintha ott sem lett volna

    Netiri, meg kb végig vinnyogta a filmet, attól függetlenül, hogy am meg mennyire girl power a csaj …

    Ezeket a számomra legidegesítőbb dolgokat ha elengedem, akkor egy fantasztikus mozi élmény, és már most kérem a folytatást :)

  50. ami a bevételt illeti én olyan 1,5 mrd-t tippelek, szerintem jó lefutása lesz a filmnek, mert aki csak teheti tuti 3D-ben akarja majd megnézni. Ahhoz meg idő kell. Sokan direkt nem rohannak a nyitóra, csak a második hétvégére…. hogy legyen 3D-s helyük.

    Kíváncsi vagyok hogy a bevétel hány %-a 3d és mennyi a 2d bevétel.

  51. Most jöttem a moziból. A történet nem egyszerű, hanem egyszerűen nincs semmi értelme. A látvánnyal meg az a baj, hogy én most sem azt éreztem hogy végre egy olyan 3d ami teljesen beszippant, hanem, hogy egy olcsó bazári látványosság amiért cserébe követhetetlenek a mozgások és homályos, elmosódott minden éppen fókuszon kívüli elem, nem mondanám, hogy megéri. Nincs itt semmiféle új szint a mozizásban. Vagy lehet csak az én szemem nem kompatibilis a 3dvel. Amúgy amennyi látszott belőle tényleg gyönyörűen volt lerenderelve minden, de ezek a navi arcok borzalmasak amikor bármilyen erőteljesebb arckifejezéssel próbálkoznak. Na meg ha már bármit megrajzolhatnak, lehettek volna kreatívabbak Cameronék minthogy csak a földi élőlények ozorásított verzióival álljanak elő.

  52. reatard

    Elméletileg IMAX 3D-ben kell nézni, hogy ütős legyen a 3D. Mi is csak sima 3D-ben néztük és csalódás volt, ahogy írtad helyenként homályos kép, semmiféle szint lépés nincs így.

  53. nekem jobban tetszett, mint az első:D szívfájdító, hogy nem bírja a szemem a 3D-t, így maradt a sima, de pacsi, hogy volt eredeti nyelven.

    Nekem meditatív 3óra12 perc volt. Szinte hihetetlen, miket láttam. Jókat mulattam azon, hogy Cameron néha nem tudott szabadulni a Titanic hangulattól.

    SPOILER
    Gyermeki lelkemből fakadóan meg az idei történések okán én megkönnyeztem a temetést, az (is) nagyon szépen megkomponált jelenet volt. Féltem a kölköktől, de kellemes csalódás volt mind, főleg Kiri:D pofavágásokkal egy az egybe saját tini koromat juttatta eszembe.. bálnavadász fasz karleszakítás jól esett a lelkemnek, mert a bálnavadászat eléggé elvette a kedvem..vhogy ilyesmire nem voltam felkészülve. Értem az üzenetet, de akkor sem éreztem ideillőnek.

    Remélem a 3. részben elidőzünk még egy kicsit a vízben, én látok benne potenciált.

    Nem olvastam el minden kritikát, de akik a történetet ekézik, azok mire számítottak? Kiindulva az első részből 100%-ig biztos voltam benne, hogy nem nagyon lesz sztori. Ha csak egy kicsit is tudnak hatni az érzelmeimre, ami sikerült is, az már +1 pont:D

    Egyedüli negatívum számomra az, – bármilyen furán is hangzik – hogy Cameron papa nem fog ezen kívül mást csinálni..

  54. @petruban:
    Köszönöm a pontosítást. Akkor én is inkább úgy írom hogy kár hogy csak Avatar filmekre pazarolja az idejét és tehetségét.

    @Endymion:
    Bocsi, de így Kirk stílusban vicces:
    Karib tenger első rész szinkron, rémlik? Barbarossanak hívták. Szótagszám meg nem gyütt’. XD
    Eredetileg ugye Barbossa de itt legalább rámondható hogy a török vörös szakállról kapta a nevét. Érdekesen valamelyik későbbi rész szinkronjában már kapcsoltak és figyeltek erre.

  55. Én úgy foglaltam össze mikor kijöttem a moziból:
    “A film élménynek kiváló, de filmként borzasztó!”

    Sokan leírták már előttem a rossz dolgokat, egyet is értek velük, főleg a logikai baromságok amik engem kizökkentettek, meg a magyar “szövegek”. Írok pár példát mindkettőre:

    Spoilerek!

    #fcklogic:
    – a végső harcnál kb. 3-or eljátszották azt, hogy valakiért vissza kell menni, de akkor más valaki esik fogságba.. unalmas volt már sokadjára ugyanazt nézni.
    – végső harcnál van a jelenet, amikor “kigyullad a víz”.. Egész film arról szól, hogy meddig tudnak víz alatt maradni, könyörgöm, ússzon már át a tűz alatt!!! erre bemenekül a hajó belsejébe. A szülők nem tanultak meg víz alatt maradni? hamarabb kihullottak mint a gyerekek.
    – A komplett vízi banda a harc felénél lelépett, egyedül a lány maradt ott.. Azok félnek a sötétbe és hazamentek?
    – Gekkó karaktere hogy néha segít de félti a kék családját.. akkor miért segít? Mert ő az apja? Ritka gyenge indok egy árván hagyott gyerektől akit az emberiség ott hagyott. Ha angol neve spider volt, mondhatták volna magyarba is h “spider”, nem annyira idegen angol nevet használni. A végén meg hogy megmenti a legnagyobb bullshit az egész filmbe.

    #fckszövegkönyv:
    – melyik katona mond olyan h “csapassuk” meg “csapjunk oda”. 16-os karikával azért lehetett volna benne káromkodás.
    – újabb katonai beszólás: “akkorát kapsz hogy attól koldulsz”.. Ki mond ilyet??

  56. A szórakoztató műfajon belül maradva azt tudom mondani, amit a filmből technikailag ki lehetett hozni, illetve érdemes volt kihozni, azt Sergio Leone bő fél évszázada a Volt egyszer egy vadnyugattal véghez vitte. Azóta csak olcsó parasztvakítást látni. Ez a meselóf*sz – ahogy Jancsó Miklós fogalmazott – az ékes példája ennek. Nem is az a fő probléma, hogy mese, mert az ifjúsági regénynek és filmnek megvan a helye, hanem hogy alapvetően lusta, fantáziátlan mese. Rézbőrűek helyett kék indiánokkal – akik egy pillanatig nem tűnnek hihetőnek, hacsak nem tekintjük az egészet animációs filmnek, és akkor talán nem esnek le a vászonról – meg úgy általában a földi élővilág 6 lábú vagy 4 szárnyú megfelelőivel. Amit itt igazán méltányolni lehet, az a környezettudatosságra nevelés szándéka, csak nem lenne baj, ha nem másfél centis mélységben történne mindez.

  57. pedig a rasztaMauglitól a deep shit vicces volt:D nem kell mindig elmerülni a felirat bugyraiban..de amúgy jogos a felvetés

  58. az elbűvölő Csótányember: Fogadjunk, hogy nem láttad. Simán hihető benne, minden, fel sem merül, hogy cgi-t nézel, és bár nagyon nagy kedvencem a volt egyszer egy vadnyugat (az egyik gyengém amikor összekomponálják a zenét a filmmel, és ott vitték tökélyre, mert morricone meglévő zenéjére forgatta Leone a jeleneteket, így tökéletes a harmónia kép és muzsika között) de az Avatar látvány terén szintén műalkotás.

  59. “Fel sem merül, hogy cgi-t nézel” :DDDD

    Tényleg bőven átlagon felüli a cgi de azért nem kéne kormányszóvivőket megszégyeníteni kamuzásban.

  60. totoro

    Láttam az előzetesét, és láttam az első filmet. Ezek alapján azt kell mondjam, tévedsz. Idegenekhez képest túl emberi, amellett mesébe illően szép, családbarát külleme van ezeknek az indiánoknak. Ebből eredően nagyjából megvalósíthatatlannak tűnik az a technológia, amivel ezek hús-vér szereplőként jelenhetnének meg. Művészi tekintetben a cgi egy zsákutca, hacsak nem eleve animációs film a cél. Egy költséghatékony és lusta megoldás. Persze ezt általánosságban tessék érteni, egy ilyen mesefilmnél tulajdonképpen elfogadható, csak leborulni nem kell előtte. Én már most műanyagnak látom, pár év múlva majd te is annak fogod, miközben a Volt egyszer egy vadnyugat újabb ötven év elteltével is értékálló mozi lesz.

  61. Belefáradtam a sok fikázás olvasásába….
    Őszintén sajnállak titeket, akik nem tudjátok értékelni ezt a fantasztikus filmet amit láthatunk.

    Vajon a jövőben, amikor majd filmtörténelemként beszélnek erről (tény), akkor is ti lesztek az okosabbak?
    “Igen, én láttam anno a moziban és már akkor is megmondtam hogy szar! És a forradalmi technikai újítások és a korszakalkotó animáció semmivel sem néz ki jobban mint a szaros kis TV-men egy természetfilm!” :D
    Nevetséges.

  62. Mi ma néztük és kicsit off, de az Etelében amit az atmos művel az még mindig “álleesős” sokadjára is. (sehol nincs a többi mozi)

    Ami pozitívum, mint sokan megírják, nagyon röviden összefoglalható: ez eddig a leglátványosabb film ever. Végig olyan volt mintha ott lenne tényleg az ember (2D vetítésről beszélek).

    minimál spoileres

    Ami még pozitívum talán, jól megalapozza a folytatásnak a lehetőséget, és én optimistán várom, mert itt egy kézben (vagy kezekben) marad a franchise, így nem megy el valószínűleg keresztbe részentként az irány (khm SW sequels)

    Ami viszont negatívum:
    – középső 1 óra lehetett volna 10 perc (blue planet 2)
    – akármennyire faék egyszerűségű, hogy mit akarnak az égi emberek, az első részben valahogy még ennél is valamennyivel jobban fel voltak építve. Itt ez le van tudva egy bosszú érzéssel…meg 5 másodperc magyarázattal a bálnákban található arckrém alapanyagról vagy mi…
    – a na’vi gyerekek minden második mondatában benne van, hogy “shit, bro”…”broo”..”sheeiit, bruh”…értem én, hogy valahogy meg kell fogni egy bizonyos közönséget, de ha már építeni akarunk egy űrlény univerzumot, akkor nem kellene fenntartani végig azt az érzetet, mintha mindenki Compton-ból jönne

  63. Még 1-2 dolog.
    Én egyébként szintén azok táborát erősítem akiknek bejött.
    Filmbuzi kategórián belül “mozibuzi” vagyok, és igen, ezt a filmet ott kell látni, ezért érdemes beülni egy olyan technikára, amit otthon egy külön családi ház áráért szereltetsz be max a pincédbe.

    @Bander
    Azt viszont hagyjuk már, hogy évek múlva filmtörténelemként beszélnek róla. Akkor már inkább beszéljenek tényleg a Maverick-ről. Bevételi szempontból nagyon nem lesz mit oktatni róla, lehet odafér a top 10 alltime-ba, de ennyi.

    Bevételi szempontból még: Szerintem itt a film hosszúsága lekorlátozza jobban az újranézési faktort. Én sokkal inkább megnézném mégegyszer, ha 30-40 perc ottmaradt volna még a vágóasztalon.

  64. @Misi85
    nem volt kedvem már több energiát szánni erre, de muszáj felhívnom a figyelmedet az érvelési hibádra:
    azt írtam, hogy “valószínűleg a szótagszám miatt lett pókból gekkó” mivel aki jó a szakmájában, az figyel arra, hogy a szájmozgás és a magyarhang nagyjából szinkron(!)ban legyen.
    erre te jössz egy ellenpéldával egy tök más filmből. hogy jön össze a kettő? hogyan zárja ki egyiket a másik? azért, mert valamelyik karib tenger kalózaiban nem figyeltek erre és elbénázták a szótagszámot ezért ez az jelenti, hogy…?
    az érvelésed akkor állta volna meg helyét, ha ugyanabból a filmből hozol egy ellenpéldát, nem egy tök másikból.
    az, hogy egy filmből tudsz mondani egy példát arra, hogy a fordító vagy a szinkronrendező nem figyel a szótagszámokra, még nem bizonyíték arra, hogy ez általánosságban is így van és hogy az lenne a jellemző, hogy ezt nem veszik figyelembe.
    nem érzem azt, hogy cáfoltad volna a felvetésem egy másik filmből hozott ellenpéldával. ennek ellenére persze lehet, hogy nincs igazam. de azt nem vezeti le a te érvelésed.

  65. Köszi a visszajelzéseket, az anyukát akkor ebből most kihagyjuk. És én is meggondolom, hogy akarok-e bőgni.

  66. @Endymion:
    Én nem akarlak sem meggyőzni sem ellent mondani neked.
    Miért is kell magyarosítani egy nevet akár feliratban, akár szinkronban? Ha Spider akkor az Spider. Nem Gekkó, nem Pók és nem is más. Spider. Szótagszám stimmel, nem változik, mindenki örül. A főszereplő Jakeből sem lett Jakab. És ez még csak egy név. Más is írta hogy tele van félre fordítással.

    Amire te gondolsz az az egész mondatok fordítására vonatkozik hogy kijöjjön szájmozgásra, és igen az is fontos. Speier Dáviddal volt egy podcast 2018.01.01. Abban kivesézik alaposan többek közt ezt is.

  67. Én nagyon szeretem az első filmet. Anno a Filmbuzit pont amiatt kezdtem el követni, még 2009 őszén, hogy minél inkább képben lehessek, mit főzött Cameron. Akkor még tini voltam, sokat változott azóta az ízlésem, de az Avatar még mindig tud adni valamit a valóban egyszerű és archetipikus sztorija ellenére.

    Nagyon akartam kedvelni ezt a második részt, direkt kerültem a trailereket, bíztam Cameronban stb. De sajnos kifejezetten csalódtam. Persze, szépnek szép, színesnek színes, mégse éreztem látványban akkora truvájt, mint az elsőben, ahol a klasszik, földi dzsungeleket nyakon öntötték LSD-vel, és még lebegő hegyeket, giga sziklaíveket is kitaláltak hozzá. Itt ez a plusz nekem hiányzott designban, de persze ami volt, kristálytisztán renderelt, kellemes kinézetű képeslap volt. Élethűbb, igen, minden pórus és fényfoszlány a helyén, de maga a design random generated nagymamák által küldözgetett “legyen kellemes reggeled!”-gifekre hajaz, amikre ugráló delfint meg holdat meg mindent rápakolnak, ami csak szép lehet, pedig feleannyi is elég lenne.

    A sztori viszont sajnos tényleg nemcsak egyszerű, hanem alig létezik. Vannak itt visszatérő beat-ek az elsőből, azt én még személyesen nem bánom, de minden érdekesebb feldobott ötletet (Kiri, recomok, bálnadzsuva, okos bálna) a folytatásokra hagytak. Így adott 3 óra, ami egy sekélyesebb történet felére elég mégis. De még ezzel se lenne gond, ha élveztem volna. Valamiért elmaradt a hidegrázás, még az elején az ikranos éjszakai résznél vagy akár az otthonelhagyásnál éreztem valamit, de onnantól semmi. Lehet rossz lábbal keltem fel, lehet nagyon szubjektív ez. De attól még úgy vagyok vele, hogy nagy kedvem lenne az elsőt berakni megint, nézni, ahogy Jake egyre inkább belejön a na’vi létbe, a másodikat meg jövő hónapra elfelejtem.

  68. SPOILER

    James Cameron megint megcsinálta azt a trükkjét, hogy a második rész grandiózusabb, mint az első:
    – itt is megkapjuk a dzsungelt
    – és a vizet
    – és egy kis Titanicot is belecsempészik
    – és van sok új haditechnika

    A történet, igen, egyszerű, de van érzelmi hatása több helyen. A dizájn nagyon szép, és itt elsősorban Kirire gondolok 😍

  69. Tegnap néztem moziban, 3D-ben.
    3 napja újranéztem az elsőt és továbbra is az a véleményem, hogy szuper film. Pedig féltem, hogy 13 év alatt megkopott és csak a látvány meg a 3D miatt emlékezetes, de nem.
    Így ültem neki a 2. résznek.
    Látvány elképesztő, a világ, a karakterek, a tengeri lények, az emberi gépek, járgányok, minden tökéletes.
    Maga a történet szerintem bőven elég egy ilyen filmhez, van benne pár lyuk, hülyeség, de megbocsátható.
    A film első harmada érdekes, a középső gyönyörű, a harmadik pedig izgalmas.
    Moziélménynek 10/10, filmnek egy erős 8/10.

    Hibákba azért nem megyek bele, mert egyszerűen annyira profi a megvalósítás, hogy nem azokon kell csámcsogni, pedig én aztán elég kritikus vagyok.

  70. Azt kell, hogy mondjam, hogy nagyon látványos, de azért voltak hibái is rendesen.

    A fő bajom a Maori jellegű törzs. Ha egy idegen faj egyik rasszáról beszélünk, akkor miért egy földi kultúrát vettek alapul? Tetoválások, nyelvöltögetés, még haka tánc is volt a törzsi tanács alatt. Lehet ez egy amerikai nézőnek izgatóan egzotikus, de nekem csalódás. Vagy a WETA srácok ennyire reprezentálni akarták Új Zélandot?

    A vizes témával sem lenne semmi baj, de egyszerűen térben sokkal nehezebb mélységet adni egy látványos csatának, mint amikor dzsungelben a fák között és fölött repkedtek. A közeg miatt a néző nem érzi azt a mélységet, míg a felszínen folyó csete-paté is olyan kis esetlennek tűnt, ha egyszer nem volt hozzá légi támogatás. Aggasztóan sok embert megnyuvasztottak itt is, akik nem is igazán ártottak a na’viknak.

    Az óceán témát önmagában kimerítették. Ugyan a Black Panther 2 kimaradt nekem, de az Aquaman, a Vaiana, az Abyss vagy az Ariel után ez picit szegényesnek tűnt. Nem a megvalósítás, hanem a vizuális kreativitás terén. Még a Clone Warsban is volt egy három epizódós víz alatti csata, ahol hasonlóan bújkáltak a hínárok között.

    A végén lévő Titanic remake is feleslegesen túlnyújtott volt. Ezt már láttuk és nem tartozik ide. Vagy legalábbis nem ebben a formában. Kiri is bevihetett volna egy rakás légzéssegítő narancsbigyót.

    Jók voltak az ilyen-olyan visszautalások a korábbi részre és Cameron korábbi filmjeire (ld. Két tűz között filben a kihallgatás), de itt még a nosztalgia is egy idő után átfordult cselekményismétlésbe is (ld. gyerekek elfogása és megbilincselése újra és újra, aztán egymás kimentése).

    Nem magyarázták el, hogy élhette túl Grace avatárja a meghiúsult átültetési szertartást. Norm avatárját lelőtték és ő miatt kelt fel a gépből zaklatottan a csata során, ha emlékeztek. Quaritch nem kapott temetést? Ott hagyták a mobil labort is az erdőben? Hogy lett terhes Grace? Hol él most Norm és a másik tudós? Hogy nem fogy ki Spider oxigénpalackja? Hogy vakarja meg az orrát vagy törli meg a szemét stb.? Hogy tudják huzatni magukat a víz alatt nyitott szájjal? Miért nem dobja fel őket a tenger, még ha mindenki kecses gyöngyhalász is kenne? Milyen kultúrális előnyt ad egy tengeri illete részben víz alatti élőmód, hogy még a testük is adaptálódik, ha egyszer a felszínen tud egy civilizáció jobban kibontakozni (ld. sátorépítés, növénytermesztés? Hogyan értenek meg bálnák jelbeszédet, ha egyszer egymásra is rácsatlakozhattak volna ebben a BioMátrixban? Ezek fölött nagyvonalúan átsiklott a film.

    Tehát klassz volt, de a cselekmény valószínűleg a többi filmmel fog majd jobban leülepedni, mert ez csak egy köztes állomás volt. Számomra az első óra volt lényeges, ahol pedig túlságosan is rohantak. Kicsit olyan érzésem volt, mintha folytatni is akarták volna az előző részt, aztán belekaptak az új helyszínbe, majd belementek egy végtelen akciójelenetbe. Én személy szerint több egyedi vonást, kalandot és felfedezést vártam.

  71. IMAX 48fps?

    lehet ezt vhonnan tudni?

    ha nem, akkor mi a legnagyobb vászon ami 3D 48fps?

    vagy mondjuk Etele moziban közel ülve már good enough?

  72. 63:
    Most jöttünk ki IMAX-ből, és igen, 48 fps, viszont tele van 24 fps-es vágásokkal, ami elég fura hatást keltett nálam sokszor, kb. kizökkentett.
    Volt, hogy túl gyorsnak éreztem egy jelenetet, aztán meg jött 1-2 24 fps-es snitt, ami kicsit szaggatott.
    Valaki talált erről valami normális cikket, hogy Cameron miért választotta ezt a megoldást?

  73. kösz
    azt mondta azért mert van ahova nem kell 48, mert nem mozog a kamera ami főleg 3Dben a nagyjeleneteket, premier plánokat szagatottá teszi

    a dialógusoknál meg sok embert zavar a TVs hatás, de persze ez csak megszokás

  74. Megvolt a hetvegen. Olyan, mint amikor besetalsz a Media Markt TV-s reszlegebe es mennek a boszme TV-ken a tueles viragmakrok, hogy osszepislantsam magam a reszletessegtol es a szinektol.

  75. Nemrég láttuk havernál.
    Ez bizony gyenge lett. De sebaj, majd a következő…muhaha.
    A vizes nép a végén hova tűnt? A fő harcra már csak a Sully család meg a csatolmányok maradtak. Vagy lehet, hogy én nem néztem oda, vagy óriási baki.

    A látvány meg, meh, elmegy, de a rengeteg CGI annyira 2009….
    Sajnálatos lett a végeredmény.

  76. Most néztem, szuper lett, többször még a mélység titka feeling is előjött, imádtam. Tuti megnézem még jó párszor, már ha sikerül megint képernyő elé kerülni, manapság bazi ritka sajna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.