Strange World – színesen a legszürkébb?

Tudjátok mi a Disney új animációs filmjének a legnagyobb baja: bármit csinálhattak volna, szabad a fantázia, és vizuálisan akadtak is érdekességek, de egy semmit csomagoltak be vele.

Komolyan azt hinném, hogy halott a gyermeki énem, páran így is bólogatnak majd, de pár nappal korábban a Ratatouille ment háttértévének, vagyis oda terveztem, de aztán a nagyját újranéztem, és mese, persze, de úristen mennyivel jobban működik. Sőt, a két rendezőből az egyik a Big Hero 6-ért volt felelős korábban, és az is sokkal jobb.

A történet röviden annyi, hogy van egy hegyek között lakó közösség, és a Clade család legendás felfedezőként ki akar onnan jutni, túl a zord sziklákon. Vagyis az apa akar kijutni, törtet előre, míg a fia inkább felfedez egy növényt, és visszaviszi a lakhelyére, ami az elektromosságával felpörgeti az emberek életét, hiszen az hajt utána mindent. 25 évvel később ez a növény elkezd haldokolni, és útra kell a helyieknek kelni, kinyomozni mi a baj, így akadnak a Fura világra, ahol persze az ugyanannyi ideje eltűnt Apába is belefutnak.

Vicces, hogy a *isták abba kötnek bele, ami 2 perc a film elején, míg inkább a teljes tanmese érzés itt a baj. Nem tudom hogy lehet a környezetvédelmi üzenetet csomagolni, de az biztos, hogy nem ilyen kioktatón. Tudjátok mit éreztem? Hogy nem egy filmet akartak csinálni, történetet mesélni, hanem csak egy plakátot: ‘a Föld egy rendszer, harmónia kell’. Ez fontos üzenet, ami igaz, de filmként magában kevés.

human
írta
2022. 12. 29. 17:41
megjelenés

hozzászolás


27 hozzászólás a “Strange World – színesen a legszürkébb?” bejegyzéshez

  1. Egy pár hete vitatkozott itt velem valaki,hogy miért vagyok ilyen negatív és előítéletes ezzel az alkotással avagy,hogy miért kételkedem a sikerében.
    Hát ezért… :/
    Bárcsak egyszer végre ne lenne igazam és láthatnánk valami jót is már!

  2. Szerintem nem volt rossz ez a filmecske, de valahogy nekem a sztori nem keltette egész estés mozifilm érzetét.
    Kb már a felénél rájöttem, hogy valójában mire megy ki a játék, amiből nem volt nehéz összerakni az alapkoncepciót és az üzenetet. Ami okés volt, de valahogy… DreamWorks filmnek inkább elhittem volna ezt, mint 180 milliós Disney blockbusternek.
    Volt egy jó és érdekes ötlet, de szerintem nem sikerült igazán jól kibontani egy egész estés filmre.
    És nem attól rossz, hogy van benne egy srác akinek tetszik egy másik fiú, vagy mert vannak benne kompetens nők is.
    A sikerével kapcsolatban pedig már több elemzés is készült. Lényegében elbaltázott volt a marketing (a többség nem is tudta, hogy jön ez a film, mert sose halott róla), a trailerekből és a marketing anyagokból nem derült ki a közönség számára, hogy tulajdonképpen mi is ez, mit várhat a történettől, illetve a sci-fi családi filmek általában nem találják meg a közönségüket, lásd. Kincses golygó, Atlantis fiaskói.

  3. Elég csak ezt a képet megnézni és tudsz mindent. Mai “modern” disney trash. Fizetnének sem nézném meg. Utolsó ami jó volt az a Raya szerintem bár a végére az is cringe lett, de legalább nem énekeltek benne ami jó dolog.

  4. csak meme oldalakon láttam, hogy darabokra marcangolták, sok Woke dolog, mindenki meleg és a többi. Az meg egy extra lapát, hogy ha tényleg környezetvédelem a fő üzenet. Az a baj, hogy ilyen háttér szájízzel nem is nagyon van kedvem gyerekkel megnézni.

  5. Védenem kell ezt a szar filmet, de tényleg, ahogy a posztban írom, nem amiatt gyenge, amiktől a rasszisták meg hímsoviniszták triggerelődtek, bár nekem úgy tűnik ők már lassan mindentől kiégnek.

  6. 6: Human, azért nem csak a rasszistáknak és hímsovinisztáknak van bajuk azzal amikor propagandával tolnak ideológiákat. A legszebb cél is elveszti a nemességét, ha erőltetik. Pl. emlékeztek talán 20 éve volt divatja, hogy karácsony táján bedobtak egy rakat üres képeslapot, amit szájjal-lábbal festő rokkantak készítettek, és megvehetted. Az elején azt mondtad, de jó, és persze, jó célra ment, megy a csekk. Aztán a következő évben már három hasonló mechanizmussal működő gyüjtögető csomag volt a postaládában…Mit váltott ez a ki belőled? Azt hogy basszák meg, le akarnak húzni. Ugyanez van itt is. Senkinek nincs baja a melegekkel és színes bőrüekkel, csak amikor már mindenki azokkal akarja eladni a termékét, akkor az embernek elmegy a kedve attól a terméktől. Nem a melegektől, hanem azoktól a filmektől, amik a toleranciára építve csinálnak bizniszt, és tök indokolatlanul szerepeltetnek ilyen karaktereket, vagy hirdetik az elfogadás ideológiáját. Ezek a filmek nemhogy használnak, hanem kontraproduktívak, ugyanúgy ahogy az amikor 5 cég dobja be a rokkantak festette képeslapjait a postaládádba.

  7. totoro, ne haragudj, de inkább azzal a gondolkodásmóddal van baj – és ezen kéne alapvetően változtatni -, hogy külön indok kellene szerepeltetni bizonyos karaktereket (amik szerinted eltérnek a normatívtól).
    azt írod, hogy nincs bajod a feketékkel meg a melegekkel, de kikötésed, hogy akkor szerepeltessenek ilyen karaktereket, ha “indokoltak”. itt van a kutya elásva. nem kell semmi külön indok arra, hogy olyan karakter szerepeljen, aki valamiben eltér a számodra normatívtól, sem a létezéséhez, sem a szerepeltetéséhez nem kell külön indok. ahogy nem támasztasz ilyen feltételeket a fehér vagy heteró szereplőkket illetően.
    mikor mondod azt, hogy “tök indokolatlanul” szerepeltetnek fehér karaktereket? fel sem merül benned, mert nem kell számodra indok ahhoz, hogy fehér karakterek legyenek vagy hogy akár minden szereplő fehér legyen. de a fekete karakterek szerepeltetéséhez már indokot vársz el. ahogy a meleg meg a többi szereplő szerepeltetéséhez.
    ez a gondolkodásmód hibás.

  8. 7. Te ilyen nagy védőember vagy? Jaj nekem bőven elég az ha az ign en látom azt a sok bullshitet amiket irogatsz de szerencsére ott le tudlak tiltani. Maradj ott nem kell ezt az oldalt is tökrevágni

  9. 8: Pedig teljesen értelmesen leírta. Ráadásul szerintem igaza van. Melegként én például örülök, ha van olyan film, amiben meleg szereplő bukkan fel. Amikor gyerek voltam, akkor nem igazán voltak ilyenek. (hacsak nem számítjuk a tragikus sorsú vagy éppen klisé karaktereket). Örülök, hogy ma már úgy tud felnőni egy meleg fiatal, hogy nem érzi magát torzszülöttnek, hanem látja, hogy vannak hasonlók, mint ő. Mert iszonyú sokat számít. Nem várom el, hogy mindenben legyen meleg szereplő (pláne, hogy ugyanúgy tudok élvezni bármilyen neműek közötti románcot, ha a történet jó – ráadásul a kedvenc filmjeimben sincsenek meleg szereplők), de igenis örülök a reprezentációnak: hogy nem csak gegnek használják, hanem egyenrangú szereplő lehet másokkal, velük is esnek meg kalandok (akinek nem célja a melegsége, csak történetesen az). És akkor ez csak én vagyok, akinek amúgy tök természetes, hogy a filmek többségében fehér színészek játszanak. Valószínűleg ugyanígy örül a reprezentációnak bármelyik fekete, ázsiai, stb. Egyszer majd eljutunk oda, hogy a reprezentáció sem érződik majd izzadságszagúnak, és nem hőbörög majd senki azon, ha ezzel találkozik. Legalábbis remélem.
    Ez a Disney film sem amiatt rossz, mert az egyik szereplő meleg (bár konkrétan gyomorgörccsel ültem a moziban, hogy mikor fog valaki fujjogni), hanem mert egy viszonylag érdekes alapötletet rettenetesen unalmasan bontottak ki.

  10. 9.: Atter: Véleményem szerint a probléma a CÉLZOTT felülreprezentációval van. Mert bizony nem minden hátrányos helyzetben lévő kisebbség kapja meg azt a -sokszor megérdemelt- figyelmet, mint a melegek, vagy a feketék. Csak egy példát említenék, az 1972-es oscar díjátadót. A filmakadémiának 50 évébe telt, hogy elnézést kérjen az ott történtekért, valószínűleg akkor is csak azért, mert tudomásukra jutott, hogy az érintett indián hölgynek akkor már csak hónapjai voltak hátra.
    A másik gondolatodhoz meg csak annyit, hogy nem találkoztam még olyan érintettel, akinek egy film, vagy sorozat segített volna feldolgoznia a másságát. De ez nem is ezen művek feladata, hanem sokkal inkább a családé, a szűkebb és tágabb környezeté. Igaz, az más kérdés, hogy ez megvalósul-e, vagy sem…

  11. @Swarnaus
    Jó, mindenképpen hanyagolni fogom a filmbuzi látogatását és nem fogok hozzászólásokat írogatni, mert… neked nem tetszik! :DDD
    Az, hogy te bullshitnek tartod amiket írok rettentős sokat számít nekem, elhiheted. Eddig is aszerint cselekedtem, hogy neked megfeleljek, ezek után is így lesz. ;)

  12. Szerintem nincsen olyan, hogy célzott felülreprezentáció. Egyetlen film, sorozat, könyv, stb. sem állítja, hogy csak egy-egy kisebbség létezik.
    A másik általad kifogásolt dologhoz pedig annyit tennék hozzá, hogy szerinted mekkora a realitása annak, hogy egy meleg fiatal ma minden támogatást megkap a szűkebb vagy tágabb környezetétől? Mekkora volt 10 vagy 20 évvel ezelőtt? Változott-e esetleg az évek során ez az esély? Ha igen, mennyiben köszönhető ez a reprezentációnak? Mert szerintem sokban. És egyre inkább elfogadó a személyes környezet. De ne legyünk szemellenzősek, nem kap támogatást mindenki (bárcsak kapna). És akkor igenis fontos lehet, ha lát példát magára és az elfogadásra. Nem azt állítottam, hogy egy film vagy sorozat segít feldolgozni bármit is. De abban segít, hogy lássa, nincs ezzel egyedül. Főleg, hogy sokáig nem fogja tudni megfogalmazni, hogy miben más, csak tudja, hogy valami nem passzol, nem úgy működik, mint ahogy mindenhol máshol látja. Ebben ezért tartom furcsának, amikor valaki propagandát kiált. Mert soha egyetlen meleggel sem találkoztam még, aki később lett volna meleg (vagy barmilyen behatásra lett volna az). Minden ismerősöm érezte már gyerekkorától, hogy valami más, (és ahogy írtam) legfeljebb nem tudta még nevén nevezni.

  13. A Fekete párduc fogadtatásán látszik, mennyire számít az embereknek, hogy a vásznon legyenek olyanok is fontos szerepben, mint ők. Próbáljuk meg beleképzelni magunkat azoknak a helyébe, akiknek ez ritkán adatik meg. Ezért is kell filmekben kisebbségeket is szerepeltetni, és ezért nincs olyan, hogy “felülreprezentált”, 100 év lemaradás után különösen.

    És ahogy Endymion írja: nem kell indok, egyszerűen csak van a karakter, aki ilyen, vagy olyan, és kész. Miért zavarna ez bárkit?
    A kérdés költői, mert a választ tudjuk: azért zavar, mert más, szokatlan, fura. A megoldás annyi, hogy meg kell szokni az ilyen embereket, és kész, ez a legegyszerűbb :).

  14. 12. Alter: Célzott felülreprezentációról akkor van szó például, ha egy kisebbség erősen képviseli az érdekeit, hallatja a hangját a közösségimédiában, és emiatt a film és sorozatkészítők( de sokkal inkább a gyártó cég döntéshozói) az esetleges negatív kritikák, reakciók miatt ,,előre menekülnek”, indokolva-indokolatlanul- ezt mindenki döntse el maga- bele rakják karakternek az adott produkcióba, ezáltal is ,,bevédve” magukat egy esetleges negatív véleménycunami ellen, ami komoly szakmai és főképp anyagi veszteséget tudna generálni. Valljuk be ez nem egy légből kapott fantazmagória.
    A második témában nincs személyes tapasztalatom, csak azt írom le, amit a környezetemben tapasztaltam. Abban viszont igazat adok neked hogy senki nem lesz meleg külső hatásra, főképp nem valami propaganda által.

  15. 14: Hülyék nyilván minden közösségben vannak. De az, hogy ki milyen erősen képviseli az érdekeit, (szerintem) pusztán csak nézőpont kérdése. Mert itt megint visszakerülünk az alapkérdéshez, hogy az már túl erős érdekérvényesítés, ha például van meleg karakter, és nincs funkciója annak, hogy meleg, csak történetesen az? Izzadság-szagú próbálkozás vagy túlkapás mindig lesz (és nem csak ezzel kapcsolatban), de a reprezentáció alapjáraton nem az.
    Persze nem meggyőzni akarlak, csak bemutatni egy másik oldalt is.

  16. 15. Atter: De a reprezentációnak nem kéne egyetemlegesnek lenni? Most sorolhatnék itt egy rakás kisebbséget az eszkimóktól kezdve, a különböző fogyatékossággal élőkig, akik ezt nem kapják meg, többek között valószínűleg azért, mert -az erős érdek érvényesítés hiánya mellett- a hálivúdi döntéshozók szerint az egyszeri ember inkább néz egy szép meleg karaktert-ezen is el filozofálgathatnánk, hogy a megjelenített ,,homik” miért csak szépek lehetnek- mint egy lábak nélküli fehér, hetero férfit.

  17. 16:
    Attól, hogy most a film kapcsán épp a melegek kerültek szóba, én bármilyen reprezentációnak örülök. Én nagyon szívesen végignézek egy jó eszkimós történetet is…

  18. 17.: Ez nagyon szép tőled, de én most az álltalános gyakorlatról és hozzáállásról írtam.

  19. “és emiatt a film és sorozatkészítők( de sokkal inkább a gyártó cég döntéshozói) az esetleges negatív kritikák, reakciók miatt ,,előre menekülnek”, indokolva-indokolatlanul- ezt mindenki döntse el maga- bele rakják karakternek az adott produkcióba, ezáltal is ,,bevédve” magukat egy esetleges negatív véleménycunami ellen, ami komoly szakmai és főképp anyagi veszteséget tudna generálni.”

    Ez inkább fordítva jellemző. Csak a közelmúltkor van egy rakás film és sorozat, ami egyből generálta a hőbörgést bizonyos körökben, mert leszbikus, meleg, fekete vagy ázsiai karaktereket szerepeltettek.
    Mekkora felháborodást váltott ki a Hatalom Gyűrűi, amiért fekete tündék szerepelnek benne?
    A Pixar Előre c. rajzfilmjére bojkottra szólítottak fel az amerikai szülők csoportja, mert az egyik női szereplőről 1 mondat miatt kiderült, hogy szintén nő az társa.
    Szintén Pixar Lightyear, van benne 1 szájra puszi 2 nő között, természetesen máris elátkozták emiatt a filmet (pedig nem ezért nem lett jó).
    Disney Strange World, a véleménycunami temette is a filmet, mert van benne 1 meleg srác, pedig még nem is látták.
    Üveghagyma? “Fúj, miért csináltak Bondból buzit?”, illetve “naná, hogy a fehér fickó a hunyó és a fekete csaj, aki mindenkinél okosabb és aki a hős”!
    The Witcher: Blood Origin – fekete női főszereplő, leszbikus törpe szereplő, csók 2 pasi között. Jött is savazás.
    A Netflixet folyton ócsárolják.
    Pont hogy azzal tudnák kivédeni a véleménycunamikat, ha hanyagolnák ezeknek a kisebbségi karaktereknek a szerepeltetését. Én pont azt tapasztalom, ezek miatt hőbörög az internet népe, főleg a magyarok, akik aztán annyira lelkesen négereznek még mindig és átkoznak minden filmet amiben “tolják a gender lmtb néger kínai propagandát”.

    Szerintem látható változás. Attól függetlenül, hogy milyen pocsék lett, a Witcher Blood Originben például szerepel néma és mozgásában korlátozott szereplő is. A Quiet Place-ben, a Hawkeye és az Echo sorozatban siket színészek.

  20. “az esetleges negatív kritikák, reakciók miatt ,,előre menekülnek””

    de azt látod, hogy megint ki hangos és negatív, és adott 1/10-et egy filmre imdbn.

    Sőt: miről szól ez a komment szekció a film helyett már.

  21. Szomorú, de olyan animációs filmeket mint 10-15 éve már nem igazán fogunk kapni ha marad ez a tendencia. Hova lettek az olyan ötletek amik régebben voltak?

    Ha már rasszizmus és hasonló dolgok merülnek fel, tessék még az avatarnal is előjön :D

    Avatar: The Way of Water faces boycott over ‘tone-deaf’ handling of indigenous cultures
    “Do NOT watch Avatar: The Way of Water,” they wrote on Twitter, shortly after the film’s release. “Join Natives and other Indigenous groups around the world in boycotting this horrible and racist film.”

    Zseniális ami a világban zajlik.

  22. elnézést kérek humantól, hogy spammelem ezt a topicot, csak szeretném King Leonidasnak jelezni, hogy szerintem pont fordítva történik a valóságban, amit ír. most futottam bele egy honfitársunk tipikus megnyilvánulásába, ami véleménycunamival én szoktam találkozni:
    “Baromira unom már hogy az amcsik MINDENBE bele rakják ezt a gendersemleges lmbtq szarságot. Amikor a 2. részben egymásnak esik két elf srác, akkor nyomtam egy Del gombot… Ha egy filmben nincs meleg, leszbikus, afroamerikai, ázsiai, közel-keleti szereplő akkor már nem is engedik bemutatni…”
    az ilyenek kivédése lenne a legegyszerűbben megoldható azzal, ha tényleg csak fehér és hetero szereplők lennének a filmekben.
    én tényleg sokszor azt látom, hogy (fehér és heteró) embereket számára konkrétan negatívum az, ha tőlük eltérő rasszú, szexualitású, származású, kinézetű szereplőket látnak filmekben, sorozatokban.

    Cornelius, állítólag az új Csizmás Kandúr rajzfilm nagyon jól sikerült. azt olvastam, hogy meglepően átgondolt, érett a sztorija és mondanivalója is a helyén van.

  23. Endymion
    A csizmás kandúr nagyon jó lett, jól áll neki ez az animációs stílus és a sztori is jó. Mi gyerekkel néztük, tetszett neki nyilván, de rengeteg nagyon komoly felnőtt témát boncolgat. A halál megjelenítése pedig kisgyerek számára elég félelmetesre sikerült

  24. Csak hogy nincsenek a melegek felülreprezentálva Hollywoodban, ez is csak azt mutatja meg hogy az emberek többségének mennyire nincs érzéke a statisztikához. Megoszlanak a kutatások a nem heteroszexuálisok társadalmi arányáról, de ha elfogadjuk az 5%-ot mint egy köztes értéket, biztos vagyok benne hogy ha sorra vennénk a 2022-ben bemutatott összes film összes karakterét, akkor az LMBTQ karakterek aranya nem lenne számottevően magasabb 5%-nál.

    Hogy konkrétat is mondjak, a nagy stúdiók filmjeinél úgy számolnak hogy nagyjából a filmek 18-19%-ában szerepel LMBTQ karakter. Hogy ha úgy vesszük hogy minden filmben szerepel kb 10 karakter, akkor ez a 18-19% kifejezetten alulreprezentált arany.

    Attól pedig hogy szerepel egy filmben meleg karakter, még nem lesz az “propaganda”. Ha pedig ténylegesen üzenni akar egy film ezzel kapcsolatban, az sose több annál mint hogy fogadjuk el a másikat, ami meg hűha de egy pofátlan propaganda.

  25. SPOILER

    Hogy visszakanyarodjunk a filmhez 😇: szerintem a reprezentáció akkor helytelen és erőltetett, ha a hitelesség rovására megy. A végén mutatják a bolygót felülről, és ha jól emlékszem, csak egyetlen, teknős alakú sziget volt rajta, körülötte óceán. Honnan jöttek a feketék? Vagy a fehérek? Nem fejlődhettek ki ugyanott… Az is hiteltelen volt, amikor a srác mesélte a nagypapájának, hogy tetszik neki egy fiú, és a nagypapa meg se kérdezi, hogy “te meleg vagy?” Simán csak ő is sztorizni kezd egy régi szerelméről. Tudom, a film tanítani akar, hogy ez a hozzáállás lenne a normális, de sajnos nem ez a normális.
    Szerintem amúgy túlzás volt bemutatni egy fekete-fehér párt, akinek a gyereke meleg. Csak egy dolgot egyszerre, szerintem. Peace.

Comments are closed.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.