John Wick 4 – az akciófilmek Lawrence of Arabia-ja?

Szóval volt egy visszavonult gyilkológép, akinek meghalt a felesége, és megölték a kutyáját, az egyetlen lényt aki emlékeztette rá, ezért bepipult és bosszút állt. Ezzel felkavarta a saját múltját is, némi bolyongás után visszatévedt valami útfélére, aminek azóta keresi a végét, miközben kikezdi az aszfaltot is, a Kört, aminek a része volt. És ennyi, itt tartunk, megvolt a recap.

Hogy milyen lett a 4. rész? Bár van szép helyekre vezető történetszerűsége, de technikailag 3 akciójelenet kb. 20 perc átkötéssel. Ez kiszámolva 169-20, avagy 149 perc tömény akció. Az az igazság, hogy a film pár hét alatt összehozott története mellett leginkább a megvalósítás része izgatta Chad Stahelski rendezőt, a sztori “jólesz az, üt” módon le lett rendezve, és ráfeküdtek a 40-50 perces akciókra.

Nem vicceltem az előbb, John Wick kőkeményen üt egy fadarabot véres ököllel, amikor megkérdezik tőle, hogy készen áll-e a visszatérésre, hogy utána máris lövöldözzön, villámgyorsan lefestve, hogy mindenkit meg akar ölni a körből, miközben azért bujkál előlük. Harcol a hidrával, vagy szélmalmokkal, mert a Kör örök, be kéne látnia, hogy hiába küzd, miközben minden régi barátját veszélybe sodorja az vele. Mást kell tennie. De mindezt a ráébredés egy vagy 40 perces akciójelenetben kapjuk meg.

Stahelski és csapata mindent megmutat a modern kaszkadőrségről és a gun-katana rajongóknak leteszi a fő mesterművet, ami létezik. Az összes “ez cool, meg kéne csinálni” ötletüket elsütik, akkor is, ha nem teljesen illik ide, főleg nem ilyen mennyiségben. A zakók ahogy korábban, már a golyók kinetikus energiáját is elnyelik, szóval muszáj közelharcban verekedni és úgy lövöldözni. Igen, néha van sorbanállás Wick vagy segítői előtt, de míg egy átlag akciófilmben a főhős megpihenhet 1 horda gonosz után, itt jön még egy csapat, aztán még egy csapat, aztán még egy csapat, rengeteg ötletet bevetve a vérgenzésre. Végtelen az ellenfél, a szenvedés örök, mi hozhat megváltást?

Nekem személyesen kicsit üres volt a film, szerintem 2 órára levágva jobban ütött volna. De lehet az üresség és a túlzás-túlhúzás a sok akcfiójelenetrendezés kiélése mellett erőteljes koncepció volt. Érdekes volt nézni a sok kihalt épületben mászkálást, a többnyire kevés “átlagember” statisztás jelenetet. Lehet az a főbb bajom, hogy valójában csak a harmadik (az 1 órás..) akciójelenet az, ami nagyon-nagyon működik. Van benne egy lepukkant házas “vágatlan” lövöldözés felülnézetből, ami előtt nagyjából Hotline Miami zene szól, és ott csak tátottam a számat szinte, amit aztán emeltek a teljesen kimerült lépcsőzéssel. Az utolsó órát jó volt nézni, de az előtte levő kettő akciót inkább csak érdekes, mert tényleg mindent megmutattak, amire jelenleg kaszkadőrök képesek. Konkrétan a filmtörténelem legszebb eséseiről lesz híres a John Wick 4., nem pedig a történetéről.

Fogunk rá emlékezni? Újranézni? Nem tudom, méltó búcsú, még ha nem is működött 100%-osan nekem. A poszt címe nyilván a legendás vágás lemásolása miatt, vajon azt akarta letenni Chad Stahelski?

human
írta
2023. 03. 24. 15:56
megjelenés
26
hozzászolás


26 hozzászólás a “John Wick 4 – az akciófilmek Lawrence of Arabia-ja?” bejegyzéshez

  1. Lawrence of Arabia minden perce arany, nem csak öncélú akciózás. Chad Stahelski-nak fel kellett volna tennie a kérdést, hogy az említett jelent miért is működik valójában.

  2. Alapvetően egyetértek a megállapításokkal: a plot shieldet leszámítva tökéletesen működik, azt hozza amit a trailer alapján vártam.

    Én nem éreztem akkora üresjáratot, és 20 percnél több nem akció van benne szerintem, olyan 30-40. ettől függetlenül 10- perccel feszesebb lehetett volna, de meg lepően gyorsan elment a nettó 160 perc.
    A trailer után nem vártam koherens történetet, de még nagyjából az is összejött. És Donnie Yen ultracool.

    Valamikor tuti újranézem, de nem hiszem hogy moziban.

  3. Nagyon fognak hiányozni majd az ilyen filmek pár év múlva…
    Mindenkinek ajánlom, aki kicsit tényleg ki szeretne kapcsolódni!

  4. Miert olyan nagy szam a vagas a belinkelt Lawrence of Arabia klipben? Marmint mi a kulonleges benne?

  5. Az első részt láttam, amivel elmondható, hogy mind a 4 részt láttam. Jönnek az újabb és újabb rosszarcok, akit John Wick egyedül lenyom. Látványos akció van, izgalom, feszültség nélkül. Ez az utolsó rész csakis Donnie Yen miatt érdekes számomra, így adok majd egy esélyt, ha kijön a tékában.

  6. én szeretek kikapcsolódni, na de hogy egy film nagyjából 3 akciószekvenciájból álljon? 1 egész órás akciójelent, ez komoly?
    elnézést, nekem nem ezt jelenti a kikapcsolódás.
    tehát akkor van 2 kb 40 perces akciójelenet, majd egy 1 órás akciózás és 20 perc átkötés?

  7. Garfield: ez tévedés. Az első rész semmi lore-t nem épít, a 2. és 3. már nagyon is, amire a 4. is épít.

  8. Ez a kis bejátszás újra meghozta a kedvem a filmhez. Mármint az Arábiai Lawrence-hez. :)

  9. 4. @Roka
    Az benne a különleges, hogy váratlan. Olyan, mint egy bűvésztrükk: a jelenet vezeti a szemed, egy kistotállal (?) indul, közelebb húz, premier plán, már a lángra fókuszálsz, aztán hirtelen átkerülsz egy másik világba. Magic. Klasszikus filmes eszközökkel éri el azt, amit ma Imax-ben az Avatar.

  10. 9: Én sem értettem, mai szemmel ez már semmilyen hatást nem váltott ki, köszi a magyarázatot :)

  11. SPOILER

    A leírtakkal kb egyet tudok érteni. Nekem jobban bejött itt az akció mint a harmadik részben. Ott sokkal zavaróbb volt a hosszú akciózás mint itt. Bár ezek a golyóálló öltönyök itt már túl voltak tolva, mint ahogy az is, hogy Wick tök mindegy honnan zuhan le, kicsit leporolja magát aztán megy tovább. A lépcsős jelenet a végén már sok volt picit, viszont nekem mind az osakai mind az üresépültes akciózás fasza volt. Az utóbbi egyébként ötletes is volt egyben meg kicsit másabb mint, amit eddig kaptunk. A középső akciózásnál nagyon érződött, hogy sorbaálltak a pofonért, na meg a mindenkinél egyen-balta is picit sok volt.
    Viszont összességében jót szórakoztam rajta. Donnie Yen szövegei meg karaktere nagyon jól össze volt rakva.

    Az extra jelet szerintem nevetségesen hatásvadász és semmilyen lett. Igazából nem is értettem, hogy az minek kellett oda. Szerintem ez nagyon kultúra beli különbség, de a japán fazonnak megvolt a választási lehetősége, Donnie Yen adott neki választási lehetőséget. Legyőzték, tök felesleges volt még ott hősködnie, de ami bosszantóbb, hogy a szituáció végkifejlettjén mit volt felháborodva a lánya…? Mert ha nem lett volna választási lehetősége akkor oké, de bakker a csávó döntött úgy, hogy még azért bepróbálkozik, pedig addigra már épp elvérzett.
    Ilyet láttam már más filmben is és ott se értettem, hogy ez most hogy.

    Viszont a bejezés szép volt, örültem, hogy nem húztak egy Jack Baueres faszságot.

  12. Nekem tetszett, az akciók meg már a 3. részben is túl hosszúak voltak. Megnézném szívesen a 4 órás változatot, amit először készítettek, gondolom abban sokkal több lenne a sztori és a világépítés.
    Amúgy elröppent az a 160 perc, nem ásítoztam, nem untam magam.

    SPOILER

    A felülnézetes akciózás az épületben űberállat volt. Meg ugye a COD:WZ gémerek is elégedetten csettintenek a tüzes-shoti miatt.
    Volt end credist jelenet? Akkor arról lemaradtam :(
    A japó csaj mozgása nagyon bejött. Ja, meg Scott Adkins, fel sem ismertem, oltári jó munkát végeztek a maszkmesterek. Akkor jöttem rá ki az, amikor lenyomott egy rá jellemző ütések-rúgások kombót, akkor megvilágosodtam. Szerintem jól hozta a genyát.
    Hú, majd el felejtettem: Donnie Yen. Egyszemélyes blind furie. Nagyon jól nyomta, pedig már is kb 60. A szövegei is jók voltak, meg itt azért színészkednie is kellett. Ment neki.

  13. Wittgen:
    Kb. 20-n néztük az Allee-ban (Péntek 12:00-s vetítés), egyedül én maradtam a legvégéig. De csak mert olvastam hogy van, anélkül én se számítottam volna rá.

    Tyberius: “de bakker a csávó döntött úgy, hogy még azért bepróbálkozik, pedig addigra már épp elvérzett.”
    Ez egy ilyen nagyon (múltbéli)japános, ősi becsületkódos dolog, és láthatóan a fő karakterek erősen építenek erre az egész film során. Így a karakter halála abszolút karakter hű (Hisz már John Wick befogadásánál tudta, mi lesz a vége). Ahogy a lánya viselkedése is és ezt Donnie Yen is tudta amikor életben hagyta, hisz mondja is neki hogy várni fogok rád.

  14. “elso resz semmi loret nem epit.”
    lol
    en sirva rohogok a galambasz csoves mindenki gyilkos underground szexi bergyilkos szekta osszeeskuves hoteles tokenes kretensegeken

    minel kevesebb a “lore” annal jobb

    torrente 4. reszeben ertelmesebb a “lore”, mint ezekben a filmekben.

    amugy imadom a john wick filmeket. suttyo raid <3

  15. SPOILER…. rosszul emlékszem, hogy a 4-5 részt egyszerre forgatták? Tehát a négynek nem lehet az a vége ami…

  16. Erdekes lehet mi volt a hatterben, de erzesem szerint valamikor rajottek, hogy ketto OK film helyett csinaljanak belole 1 epikusat. Ha tippelnem kellene az eredeti negyedik resz jatszodott volna keleten (kozel, tavol) es az otodik europaban.

    Abban biztos vagyok, hogy nem ez volt a tervezett 4. resz es elvetettek az 5. tervet. Ezeket az akciokoreografiakat akar evekkel a forgatas elott elkezdik kidolgozni.

  17. Mot szombaton néztem meg én is! És egyetértek a cikkel,nekem is üresség érzésem volt miközben néztem,és nemcsak az épkézláb sztori hiánya volt! Talán már az,hogy annyira túltolták és lélektelen iparosmunka lett belőle! Persze jó volt ez az akció orgia,de valahogy mégsem és a végére már tényleg vártam,hogy vessenek véget a szenvedéseknek és érejenek a lépcső tetejére! Mindazon által a látványra tényleg nem lehet semmi panaszunk! Személyes kedvencem a “Dragon’s breath” akció jelenet! Na az látványos volt tényleg!
    És továbbra is dédelgetett elképzelésem,hogy a JW univerzum egy videójáték ami akár lehetne a Mátrix része is (tudom-tudom külön studiók meg minden)! :)

  18. Huu nagyon jó volt. Én bevallom őszintén akármennyire is szeretem az eddigi részeket a 3. részt már eléggé untam a vége felé. Túl tömény volt és hosszú. És ahhoz képest, hogy ez hosszabb volt töményebb és sűrűbb sokkal jobban élveztem. Sokkal jobb akciókoreográfiák voltak remek helyszinek tökéletes zenék. Elején lévő Osakás illetve hát basszus a végén lévő Franciaországos jelenetek valami elképesztőek voltak. A felülnézetes one shot jelenet a házban a dragon breath shotival hát úristen az szó szerint Chef’s Kiss jutott eszembe róla.

    https://media.istockphoto.com/id/188075637/photo/male-chef-kissing-fingers.jpg

  19. nekem szemely szerint a japan helyszin volt tul hosszu. illetve a lepcsos. oke poen volt, de akkor meg a lepcso volt tul sok. :D a tobbi, kulonosen a lepukkadt hazas nagyon adta.

    SPOILER

    a vege varhato volt. megis mit tudott volna magaval kezdeni? beall recepciosnak? a stablistas jelenet pedig kicsit eroltetett volt szvsz.

    osszessegeben az elso resz volt a legjobb es szerintem ez a masodik helyen jol elvan. a harmadik pedig a leggyengebb.

  20. Spoiler Alert!

    Zsönvik sose lesz a kedvencem, de ugye a szokásos lemezt pörgetem: kevés az A kategóriás akció így kötelező volt megnéznem. Nekem a második rész tetszett a legjobban, ez az új felér mellé. Az akciók miatt. Meglepően sok volt nekem a pihenős rész hiszen annyit olvastam már róla hogy tömény akció. A történet a sok üresjáratban nekem nagyon sovány lett és bár voltak jó ötletek nem volt meg bennük a kellő feszültség. A kártya felfordítós rész jobb volt mint a pókerasztalos. Scott Adkins hogy nézett már ki? Lance Reddick szerepe meg a sors szomorú fintoraként jelent meg. Az hogy a főszereplőről minden lepattan, meg mindent túlél már elengedtem, ezen már nem idegesítettem magam. Az első 1,5 órában is volt pár jó jelenet de azért a végére gyúrták itt a lényeget. Az autós akció és a socis lövöldözés állat lett.

    És akkor kicsit elmerülök pár érdekességben ami érdekelt: Reeves 103 sornyi dialógban 380 szóra fecsérli az időt a közel 3 órában.
    Filmes utalások/ easter egg amiről meglepő módon csak a Lawrence of Arabia kapott említést pedig volt itt aztán minden ami egy igazi filmbuzinak feltűnhetett. Nem is kell messzire mennünk a főszereplőtől elég csak a busz majdnem elüti jelenetre (The Lake House) vagy az esőben/vízesésben harcolásra gondolni (The Matrix Revolutions). De volt itt Lost, Get Out, Meet Joe Black, The Frighteners, Guardians of the Galaxy, The Ugly the Bad and the Good és még lehetne sorolni. Így utólag rákerestem és már most is van pár jó videó ezekről de a következő hetekben biztos készül egy olyan amibe majd mindent összeszednek. De a balettozó is egy utalás a Ballerinára.

    @Wittgen: Bár nem csettintettem, megvolt a COD WZ feeling. Hivatalosan a The Hong Kong Massacre játék alapján mintázták.
    @Tyberius: Szerintem a lépcsős jelenet is filmes utalás. The Exorcist

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.