Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves

Beszólással kezdem: aki szereti a kalandfilmeket és kihagyja moziban a Dungeons and Dragons: Betyárbecsületet, az elveszti a jogát a sírásra, hogy nem készülnek a zsánerbe darabok, mivel nem volt hajlandó mutatni a cégeknek, hogy csináljanak ilyet. Jót. A reklámkampány döcögős volt, de végig szórakoztatónak tűnt maga a film, és ezt be is váltotta.

A történet egy apáról szól, aki kémhivatása miatt elveszi a feleségét, és ezután egyedül neveli a lányát, akivel közösen tolvajlásba kezd, aztán nő a csapat egy verőemberrel, aztán mágussal… Az egyik lopás, pont az amivel egy a feleségét visszahozó varázslatot akar megszerezni rosszul sül el, és emiatt börtönbe kerül. Onnan “szabadulva” kiderül, hogy egy volt társa magához édesgette a lányát (nem úgy), és megpróbálja visszaszerezni, de még a várba is nehéz bejutni, ahol vannak, így újra egy csapat kell, meg pár apróbb cucc, amiket össze kell guberálni.

Egyszerűsítettem, és a főgonoszt sem árulom el, mert igazából nem ez a lényeg? Mármint gördül előre a film a történetén, de nyilván semmi megváltó nincs benne. Ellenben semmi kirívóan rossz sem, ami sajnos lassan nagy szó lesz a 10 írók (és AI valszeg) által összetett roncsok korszakában, mint amilyen például a Jurassic World 3 volt, amiben nem is a dinók a fő probléma. D&D rajongók forduljanak el, mert onnan kevés sztorit olvastam, de nekem teljesen egy M.A.G.U.S. könyv hangulatát árasztotta, Tier Nan Gorduin mágiájától megfosztva valami nagyobba keveredik. Na de elkanyarodtam.

Lehetett volna Lord of the Rings komolysággal jönni a készítőknek, de szerencsére ez eszükbe sem jutott. Vajon lehet még tényleg komoly fantasy-t csinálni mozis blockbusternek manapság? De ez már nagyon más téma, most nem annyira ugrik be ilyesmi, de lehet csak keveset aludtam.

Bár tudom szitokszó mostanra pár embernél, de ez a film teljesen olyan volt, mint a korai MCU darabok, a tényleg jók mint a Guardians vol. 1., csak jobban vette komolytalanul magát, vagy hogy mondjam. Van egy érzelmi magja, de sosem random bedobott poénnal oldják fel az ahhoz fontos pillanatokat, hanem organikusabb az egész. Van amikor csak simán poénkodnak persze, de akad olyan amikor a komolyabb helyzethez illőn teszik, nem pedig idiótán, mintha igazi emberek lennének bajban. Valahol vicces volt az előbbi leírni egy sárkányokkal és varázslattal teli fantasy filmnél.

Az egész lényege a csapat, ott él a legjobban a Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves. Egyrészt Chris Pine rég nem volt ilyen szórakoztató, úgy tűnik végzett azzal a furán öreges korszakával és ismét élettel teli, de ami még durvább, hogy Michelle Rodriguez mennyire jó casting a buliba. Kettejük között a dinamika rohadt jó, de nyilván a csapat többi tagja sem ment mellé.

Ami főleg meglepett, hogy még az akciójelenetek többsége is működik, nem pedig az “essünk túl rajta” kategória, ami azért elő szokott fordulni olyan filmekben, amik főleg a csapatdinamikára gyúrnak. A sárkányoson konkrétan végig mosolyogtam, olyan kreatív hülyülés volt.

Szerencsére nem lőtték el az összes poént előzetesen, nem Iron Man első részhez hasonló a helyzet, bár a hullásat is megőrizhették volna, és hoztak egy szórakoztató kalandos blockbustert a mozikba!

33 hozzászólás a “Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves” bejegyzéshez

  1. Szeretem a kalandfilmeket, de ez teljesen hidegen hagy. Nem is úgy tekintek rá. Nekem ez fantasy vagy mese, ahogy tetszik. Kalandfilmnek majd jön az Indy 5, arra menni fogok.

  2. ha lenne idogepem visszamegyek 2012be hogy meggyilkoljam wheldont mielott kiadja az avengerst. eppen ez a minden masodpercben poenkodunk lozung a marvellal kezdett kihalni, most ezzel a filmmel ujra a reneszanszat fogja elni

  3. csak az akciójelenetekhez fűzném hozzá, hogy mindig öröm nézni a normális verekedéseket, ahol van folyamata a jelenetnek, és nem 25 vágás/mp alapon csépelik egymást

  4. blurayfan: relikviákat keresnek régi nyomok alapján, mi ez ha nem kalandfilm, csak most fantasyba csomagolták.

    Kalap: szerintem absz illett itt, nem random poénok a komolyásg közepén, mint mondjuk a Wakanda Foreverben például.

  5. Rohadt szórakoztató volt. Végre egy jó film, ami miatt érdemes volt moziba menni.
    Pinet mindig bírtam, ő hozta magát, és tényleg Rodriguez a meglepetés.
    Remélem jól termel és a pozitív kritikák hosszabban futtatják ki, hogy legyen még folytatása, mert ebből még néznék párat.

  6. Lassan 30 éve játszom, manapság elég sokat, átlag heti 2 játék biztosan van. Old schooltól a legújabbig szinte mindegyik kiadással nyomtam. Imádtam a filmet, minden pillanatát élveztem, gyakorlatilag nem tudok negatívumot mondani. A szereplők egytől egyig szerethetőek, a humor működik. Nem cringe, nem woke, egyszer sem fogtam a fejem a film alatt ami manapság ritka.
    Nagyon jól eltalálták az arányokat. A teljesen laikusok számára is élvezhető a film de a kemény vonalas Thac0 nerdök igényei is ki lettek elégítve. Külön tetszett, hogy nem fukarkodtak a Forgotten Realms lore tekintetében sem.
    Az interakciók hihetetlenül jól hozták a tipikus szerepjátékos kliséket. Kedvencem a van kötelem, dobjuk át és majd beakad a kövek közé. Klasszikus! A kötél mindent is megold 😂
    Néhány jelenetnél ordított, hogy na most dobott huszast a játékos. Vagy épp egyest. 😬
    Nagyon kellemes csalódás volt a film, remélem sikeres lesz és jönnek a további részek és főleg abban bízom még több embert meg tud nyerni magának ez a kiváló játék!

  7. Számomra ez egy élvezhető, de bántóan közepes film volt, amiben a karaktereken kivül semmi extra nem volt.
    Chris Pine, Hugh Grant és Sophia Lillis jók voltak, de a detektív Pikachus gyerek, borzasztóan idegesítő, és közhelyes volt. A világ tetszett, bár nem ismerem a D&D-t semennyire. Viccek jok voltak, a látvàny is, akciójelenetek viszont szerintem semmilyenek voltak.
    Azért ezt a Galaxis Őrzöi első részéhez hasonlítani bàntó, ezerszer szórakoztatóbb és kreatívabb volt mint ez.
    De remélem lesz folytatás, mert ezzel lefektettèk az alapokat, és a folytatás tényleg lehet mar jobb film lesz.

  8. Bemásolom ide is az előző kommentemet a filmről mert a véleményem nem változott róla és nem is fog:

    A D&D-t csak hallomásból ismerők és azok akik gondolkoznak a kipróbálásán kerüljék el a filmet messziről. Igen, megnéznem de csak azért, hogy lássam mennyire tolták fullba a kretént. Spoiler: maximumra tekerték. A trailerek valóban nem mutattak meg mindent mert még annál is lejjebb volt minden mint ahogyan azt előre gondoltam.

    Összefutottam a film után azokkal akikkel régen DnD-ztem. Mondták, hogy a film apropóján összehoznák a régi csapatot és a Critical Role világát az Exandriát vennék alapul. Én ekkor csak hangosan felröhögtem és otthagytam őket. Legalább egy jó nevetést eredményezett a film csak nem úgy ahogyan a készítők azt elképzelték. :D Mondjuk jobb is, hogy velem találkoztak, a DM aki velem együtt lépett le arcon is vágta volna őket a javaslat miatt.

  9. chris.london:
    Jobban nyitott, mint várták. De jövőhéten jön a Mario, ami keresztbe tehet neki.

  10. Egyre többet tudok nevetni Crash megkeseredett kommentjein:D Első nézők közt pénzeli a filmet hogy századszorra is leírja mennyire nem DnD (DnD amúgy bármi lehet, Critical Role féle baromkodás, vérkomoly epikus fantasy, de ha valaki akarja dating sim, horror, akármi). Küllön vicces hogy épp azt a DnD-t képes gatekeepelni, aminek pont az lenne a lényege hogy bárki(!) bárhogy játszhatja, nincs neki jó vagy rosszul játszható verziója.

    Annak mondjuk örülök hogy te és a DM-ed boldogan megvagytok a saját DnD-tekkel – már csak odáig kéne eljutni hogy nagyképűen nem nézed le azokat akik máshogyan szeretik jàtszani azt (mellesleg nem azért nyomják sokan a jelen filmben is látható kreténkedő módon, mert a CR felfuttatta, hanem a CR pont azért futott be és lett egyre népszerűbb mert sokan azonosultak vele, akik ugyanilyen “hamis” módon játszanak évek óta).

  11. Tűkön ülök mikor írja le végre milyen is az “igazi” D&D, taníts crash mester!

  12. Nagyon komoly, Trónok harca és Tolkien világa keverék. Minimális humor, ahol az utolsó paraszt is nagyon komoly. Mély filozófiai elmélkedések az életről a jóról és a rosszról. Rengeteg komoly és epikus jelenet. Mindenki érezze, hogy ez egy komoly és fontos történet és a szereplők is fontosak és komolyak.

  13. Eddig nekem is annyi jött le az eddigi írásaiból hogy DnD csak hótkomoly, mitikus hősök legendás csatája (ahol mindenki nagyon komoly. Úgy képzelem el mint egy Zack Snyder filmet ami mellet nincs helye semmi humornak vagy könnyed, kalandos stílusnak – nyilván mert komoly témák csak akkor lehetnek valamiben ha az ilyen

    Amúgy a filmről ténylegesen: Valóban pont olyan, mint a trailerek ígérték, sőt annál is jobb! Rég értettem ennyire egyet kritikával, de aki tényleg szereti a kalandfilmeket és szeretne egyet támogatni tökéletes szereplőgárdával és végig szórakozrató történettel, ne habozzon. Akik pedig játszanak is jelenleg azoknak rengeteg easter egg van, nem csak helynevek, de mágikus tárgyak, tipikusnak vett kaszt tulajdonságok (kedvencem itt is a vérkomoly paladin, kicsit olyan mint Crash, csak eleganciával:D
    Tényleg tökéletes DnD film, és ha véletlen sikerre tudnák a nézők vinni, bőven ott a lehetőség komolyabb, akár korhatáros történetekre vagy egyenes folytatásra is – aminek személy szerint örülnék mert nagyon jó lenne ha ez válna új mozis blockbuster iránnyá (de persze álmodozom).

  14. Paladin óriási volt! A tipikus idegesítő NPC akivel szivat a DM :D
    Minden kasztot jól eltaláltak. Imádtam a sok varázstárgyat, varázslatot, szörnyet, helyszínt amik mind mind a könyvek lapjairól elevenedtek meg. És a csapdák! Tényleg csak fanfárokat tudok zengeni a filmről, szerintem megnézem újra.

  15. Már a Paladin belépője zseniális volt :D meg ahogyan mozgott.
    A karakterek dinamikája pedig mindent vitt. Hugh Grant még tényleg magát alakította.

  16. Crash

    Nem értem mi a bajod. Ez a film egy vígjáték. A csupasz pisztolynál is zavart a drama, es a thriller elemek hiánya?
    Vìgjátéknak viszin nagyon nagyon jó. Rég nevettem ennyit.
    Amúgy meg azon vitatkozni, hogy egy szabalyrendszer, merthogy a Dnd az az milyen hangulatunak kene legyen eleg felesleges.

  17. Én már leírtam a véleményemet de csak röviden. A lore nagyon jó volt hogy igyekeztek figyelni rá. Rengeteg kikacsintás volt ami tényleg a fanoknak szólt ez hatalmas piros pont. A varázslatok szinte egy az egyben benne vannak a játékban azt nagyon élveztem. A harcok is jók voltak. Nem is lehet összehasonlítani az előző dnd filmekkel. Nekem a rengeteg poén zavaró volt. Kicsit kevesebb poén és több komolysággal lehet jobban tetszett volna.

    Jó pár éve mi is beleszaladtunk a filmben látott egyik jelenetbe.
    Játékos:-Csak három kérdésem lehet?
    Mesélő:-Igen, de már csak kettő.
    Játékos:-Basszameg…

    Örök klasszikus. Felröhögtem a moziba.

  18. Kinek van meg,de még volt 1983ban egy rajzfilmsorozat belőle.3evad és már nemtudom H mennyi de jó pár rész szinkronos is volt.
    Abból a szereplők cameoztak a filmben ,mikor a labirintus rész van 😀

  19. Nem gondoltam volna, hogy a MAGUS és Tier Nan Gorduin itt valaha szóba kerül. Tinédzserként én is szerepjátékoztam, de aztán olyan ciki lúzerségként élték meg az osztálytársaim, hogy abbahagytuk. Az AD&D ugyan kimaradt, de a rendszerrel nagyjából megismerkedtem a Forgotten Realms világban játszódó Eye of the Beholder játékok kapcsán, illetve R.A.Salvatore immáron kb. 35-40 részes Drizzt könyvciklusán keresztül.

  20. Én csak a PC gémekkel nyomtam, pl Icewind Dale, Baldur’s Gate, EoB, stb. és nekem kellemes emlékek jöttek vissza a film nézése közben, valamint élveztem, hogy 20+ év távlatából is felismertem kreatúrákat, varázslatokat, stb.
    A film nálam fantasy kalandfilmként tökéletesen működött, a karakterek és színészek jók voltak, nem volt tele rosszkor és rossz helyen erőltetett poénokkal, mint a marvelek, valamint a látvány is extrább volt azoknál. A zene is epic volt.
    Bírtam a balf*sz csapatot nagyon. A kedvencem a kis varázslócsaj volt, azt a színésznőt csipázom.

  21. Nekünk is bejött összeségében. A poénok néhol gyengék voltak és sekélyes volt néhol a story, de nézette magát. Nekem a legnagyobb bajom az volt vele, hogy nem 16+ lett a film. A káromkodás és vér jól állt volna neki, de teljesen szórakoztató popcorn mozi lett. És ahogy mondtam az eleje óta, jobb hogy nem vették komolyan. Rodrigueznek nagyon jól állt a karakter és az első bunyó jelenete az nagyon odavágott. Amúgy a trailer fő zenéjét miért vágták ki? Zeppelin szám újra mixelve.

    Amúgy komolyan vett fantasy példa: The Seventh Son. Én bírom Bridges miatt.

    Bocs, ha kusza lett ez a vélemény, korán van.

  22. egynek szerintem is jó volt, mi élveztük, de megint látszik, hogy fiatalabbaknak csinálták, amivel semmi gond, idősebbeknek (akikkel BTW teli volt a mozi), élvezték a sok utalást a világban (Baldur’s gate, Neverwinter, stb)
    Az egyetlen bajom amit érzek, hogy néhány jelenetet összedobtak, mintha nem lett volna idő, egy próba, kész, kösz, nem volt tökéletes, de menjünk tovább, nincs idő újra próbálkozni. Nem volt sok amikor nem volt elég minőségű a színészi játék, viszont olyankor kizökkentett engem a világból. Vagy színészek fáradtak voltak, vagy nem volt idő, vagy utó forgatás, töltő jelenetek… nemtom

  23. Az miért baj, ha egy szórakoztató kaland-fantasy-t a fiatalabb korosztálynak IS készítenek? Csak azért, mert ti már felnőtt, meglett emberek lettetek, ezért azt várjátok, hogy a filmek is a ti aktuális életkorotokhoz idomuljanak. Kaland-fantasy? Legyen 16+-os! Legyen komoly, és komorabb! Pedig kölyökként imádtátok a 16 alattiaknak is megfelelő Conant, Indiana Jones-t, Állatok urát, Willow-t és a többit. Most meg már ne olyanok legyenek a filmek, amik a 16 alattiakat is szórakoztatják, mert ti már felnőttetek, ugye? Ez a “mivel én megváltoztam és az igényeim is változtak, a filmek kövessék le ezt és indomuljanak én aktuális elvárásaimhoz” gondolkodás szerintem nem jó.
    Legyenek jó filmek. Tényleg jól megcsinált filmeknél huszadrangú kérdés, hogy mennyire komor és hogy 16+-os.

  24. Háááát emberek. Ez számomra az év egyik legnagyobb meglepetése volt :) Amikor megláttam a film elején a térképet és rajta Neverwintert és sword coast-ot, egyből elvigyorodtam. Amikor pedig elhangzott Baldur Kapuja hát basszus…..a film végéig úgy vigyorogtam, mintha újra tízenéves lettem volna :D Ha betették volna Drizz’t is, akkor tuti felsikítok a moziban :D Így is elállt a lélegzetem, amikor lementek, mert azt hittem Menzoberanzzan városát látom :D Na mindegy népek. Ez maximális élmény volt, még akkor is, ha nem ismertem volna a DnD világát :)

  25. Jó volt, vicces volt, szórakoztató volt. Nem váltott világot, de nem is vártam tőle. DnD-s fantasy kaland. Szívesen megnéznék mér pár ilyet, mert nem sok jó fantasy van mostanság a vásznon.

  26. Kellemesen szórakoztató, könnyed fantasy-kalandfilm. Erős 7/10, ha majd belefutok valahol később, simán újranézős. Csak azt nem értettem, miért gondolta úgy jópár szülő, hogy a 8 év körüli gyereknek ez lesz az ideális szórakozás.

  27. Örülök hogy eszembe jutott; hogy B tervnek foglaljak jegyet a filmre ha esetleg a Gerecse túrát elmosná az eső :)
    Nekem nagyon tetszett. Felülmúlta a várakozásaimat. Nekem ez az a fajta fantasy amit akkor is szívesen néznék ha nem lenne semmi konkrét küldetés csak kalandotnának órákig. Simán néztem volna még. Mélysötétből lehetett volna több de Örülök hogy egyáltalán beletették. Vajon lesz folytatás? Nem jól teljesít pénzügyileg mi? :(
    Nekem az egyedüli negatívum hogy a barbár csaj nem volt elég nagydarab.. Wulfgar törzséből jött ő is ha jól emlékszem és ők nagy izmos nép a jeges szelek völgyében.

  28. Támogattam, vettem rá jegyet, csak beszari vagyok. Most viszont meg is néztem és nagyon jól szórakoztam, még sok ilyet!

  29. Nos én nem sok kalandfilmet éltetek, ezért megragadom az alkalmat a “sírásra”. A játékot nem ismerem. Ez nálam a reklámkampányon ment félre. Az amerikai mozikban összesen 7 azaz hét előzetest pörgettek belőle. Ebből 5 került ki online. Ebből láttam az első kéttőt meg talán a super bowl félpercest. Többet nem akartam, és most hogy utólag pótoltam őket nem is baj mert ellőttek benne pár jelenetet amiről jobb hogy nem tudtam. Ugyanakkor ha az első két előzetesből legalább az egyik jobban foglalkozik a látvány bemutatásával akkor lehet veszem is rá a mozijegyet. Így utólag persze könnyű okoskodni. Nehéz dolguk is volt a trailer vágóknak hiszen a film egyben működik a legjobban, nem jeleneteket kiemelve. Maga a történet nem nagy durr de az előadása az elég jól sikerült. Amikor előzeteseknél fikázzuk a vfx-et akkor erre tudok mutogatni mert itt semmi sem esett le a képernyőről, az akciókat lehetett követni, nem volt bántó homályos köd és még sorolhatnám. Persze ha nagyon beleakarnék kötni akkor volt itt egy kis Maze Runner, egy kis Stranger Things stb. de nem akarok mert lekötött és szórakoztatott.

  30. (én LOTR könyvön és filmeken nevelkedtem, ilyesfajta fanként írom soraim)

    Irgalmatlanul nagy balfasz voltam, hogy ezt kihagyttam moziban:D óriási élmény volt. Nem is kell ide bármi egyebet leszögezni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.