Az Oppenheimer filmre forgott

A Kodaktól érkezett is egy videó, amiben kiemelik, hogy 35mm és 70mm-es filmre lett fényképezve.

The way a film camera records light onto its emulsion… That’s as close as you can get to the way the eye sees.

Nolan
human
írta
2023. 07. 15. 03:03
megjelenés
8
hozzászolás


8 hozzászólás a “Az Oppenheimer filmre forgott” bejegyzéshez

  1. Nem találtam semmi infót arról, hogy miért látni valahol 65, máshol pedig 70 mm-t írva. Erről van bárkinek bármi infója?

  2. Kicsit ellentmondásosak erről az infok, de én azt hámoztam ki, hogy 65mm a kamerában használt negatív, majd ezt a mozikban használt 70mm-es filmre nyomtatják. Az ezen található plusz 5mm-t régen a sztereo hangsávra használták, de manapság a hangot már külön HDD-ken tárolják, a filmformátum viszont megmaradt. Szóval bizonyos szempontból mindkettő igaz.

  3. ricardito: konkrétan a film szalagot gyártó kodak írta ott fenn a tweetben, hogy 65mm

  4. Nocsak, nem is tudtam, hogy a Kodak meg letezik. Legutobb azt hallottam roluk, hogy csodbe mentek, es azota csak par uzleti prezentacioban talalkoztam a nevukkel mint elrettento pelda, akik csodbe mentek mert elavult volt a strategia, nem tartottak lepest a digitalis vilaggal, stb.

    Na hat ugylatszik visszajottek a csodbol :-)

  5. A 65 és a 70mm ugyanazt jelenti, ahogy zoom is írja, az extra 5mm a hangsávot jelöli. Csak ez a kétféle filmformátum létezik: a 35 és 65 (70)mm. Hogy hogyan fényképeznek erre, az más kérdés. Pl. a Super35, amikor méretarányosan fényképeznek a filmre (azaz megtartják a vetített képarányt, pl. a Függetlenség Napja is így forgott – ez csomó filmanyagot megspórol, mert sokkal kevesebb filmre van szükség). De jellemzően egy 4:3 kockába filmeznek, amit optikailag torzítanak felvételnél, függőleges nyújtással. A VistaVision meg pl. olyan, amikor vízszintesen húzzák el a 35mm-es filmet és úgy fényképeznek egy kockába (pont ugyanez volt az analóg fényképezőgépek működési elve is, csak ott torzítás nélkül fényképeztél ugyanarra a kockamáretre a 35mm-es filmre). A 65/70mm-es filmnél is ugyanez a helyzet, amikor azt olvasod, hogy 65/70mm, az függőleges, torzításmentes elhúzást jelent felvételnél, a vízszintes meg a giganagy kocka, az az eredeti IMAX.

  6. Szombaton nezzuk felesegemmel az AMC Universal City Walk-nal 15-perf 70mm-en szoval igazi IMAX lesz nem pedig lieMAX. Orulten varom.

  7. @robithesc: “That test you’ve passed… not everybody does.”

    Egyébként nagyszerű élménynek ígérkezik, jó szórakozást! (so envy:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.