Foe

A Lion és a Mary Magdalene után visszatért Garth Davis egy “kamara” drámával, amiről a megvalósítása miatt azt hittem a világjárvány alatt forgott, pedig nem. Két, aztán három színész van benne a semmi közepén, sokszor nem is egy szobában/légtérben. Igen, lehet nem ezzel kéne kezdeni ennél a 2065-ben játszódó sci-finél, de más így hirtelen nem ugrik be, annyira semmi az egész.

A történet szerint a jövőben a Föld már még jobban romokban, eső alig van, és random embereket sorsolnak ki, hogy menjenek az űrbe 1-1 évre építeni az ottani űrbázist, új otthont. A semmi közepén élő házaspár férfi tagja is így jár, de azzal a bonyolítással, hogy felvételek és interjúk alapján újraalkotják.

Igen, ahogy az előzetesnél, úgy is itt sokaknak beugorhat a Black Mirror. Ez egy abba a sci-fi antológiába illő történet, csak épp széthúzták 2 órára tök feleslegesen. Nem értsetek félre, jó a Black Mirror, de csak 1-2 része mozi szint, és egy “rendes” filmtől azt várnám, hogy van valami plusz, az amitől cinema. Hát itt nem akadt ilyen. (Mellékvágány, de a tévé teljesen más élmény általában, más a lényege is talán, szóval a sorozatokat főleg nem szólnám le, de ezt gondolom sejtitek:)

Igazából szól valamiről a film a sci-fi köntösben: egy házasság nehéz időszakáról és végéről. Talán. Nehéz gondolkodnom rajta (a bogarak részre nem is ugrik be semmi, azon kívül, hogy aláhúzta az egyértelműt, talán a könyvben más), mert annyira untam a sok jelentős nézést. Pedig jó színészek vannak benne, Saoirse Ronan, Paul Mescal és Aaron Pierre triója többnyire jó lenne, ha a jeleneteik nem a semmiben indulnának és oda is érnének. Nehezen megy a szavakba öntése a helyzetnek, de néha csak néztem, hogy 100%-os kiborulást játszanak ami szinte a semmiből jön, mivel nincs felvezetve a konfliktus. Pedig idő aztán volt rá.

Ami főleg meglepett, hogy a film elején levő felirat mennyit felfed a sztoriból. Azt gondolnám valami stúdió exec. tette oda, nem a filmet készítők. Mondjuk tény, hogy miképp rántod be a nézőt máshogy, mivel az első 2 órában szinte semmi nem történik.

A fő gondom az volt, hogy jobban belegondolkodva még csak nem is próbálkozott a film, és úgy bukott el, nem tudom ezzel menteni, gondolom ezért is altatott. Mindegy, legalább most újra Gil Scott-Heront hallgattam pár napig. Igen, használják az egyik versét.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.