Dune: Part Two

Kicsit házi feladatnak érződött ez a közelgő premier, mivel azt sugallta, hogy újra kéne nézni az első filmet, ami szintén vagy 3 óra, és “csak” az előkészítése a Part Two-nak. Nekem nem csúszott le a Part One újra, csak egy recap videót néztem meg, de még ez is tartotta a lecke hatást.

Mindezek után még pozitívabb csalódás volt, hogy mennyire ütött a film. Eldobom az event szót is rá, mert nagyjából csak moziban, feltekert hangerőn és hatalmas vásznon hat igazán. Ott működik a sötét teremben, de az 5 milliós otthoni külön projektoros házi mozi szobával és/vagy az 55 colos oled tévével rendelkezők mindjárt a fejemre olvasnak.

Lehet nem ide kéne vágnom rögtön, de nem értettem a trailerben miért lőtték el a homokféreg lovaglást, aztán a film közben már az volt hihetetlen, hogy még így is mennyire hatásos, pedig szinte láttuk előre. A Dune Part Two egy dologban mindenképp erős: hatalmasnak tűnik. Mármint vizuálisan. Ezúttal sokkal több az akció, hiszen a bolygójukat védő gerillák a lassan élükre kerülő fehér messiás vezetővel odavágnak a Harkonneneknek és a fűszerkitermelésnek.

Vagyis onnan kellett volna kezdenem, hogy a fonalat az első rész végétől vesszük fel, az Atreides ház szinte teljesen halott, csak Paul Atreides és terhes anyja élte túl a mészárlást. Őket fogadja be a sivatagi nép, a fremen, akik évszázadok óta kapják a mérget… vagyis hisznek abban, hogy lesz egy külhonból jött próféta, aki felszabadítja a bolygót, és visszaállítja a zöld, élettel teli világot. Mit tesz isten a Bene Gesserit, Paulra valahogy illik ez a gúnya. A film elsőre fele erről szól, hogy az apja bosszújához emberekre van szüksége, így elkezd beolvadni a fremenbe, de mindeközben el is akarja kerülni a látomásaiban felsejlő sötét jövőt, ami megvalósul, ha felveszi a próféta szerepét.

A megvalósítás és a látvány a maximumára lett pörgetve ezúttal is, ami rengeteg grandiózus jelenetet hozott. Itt nem csak elvont ideák nyomán zajlik a pusztítás, de ez képileg is megvalósul. A brutális méretű gépek tövében hangyaemberek küzdenek, vagy épp hatalmas tömegek várják a prófétát (a délen játszódó jelenetek), és mennek harcba a vallás nevében. Mit is akarhat ez kritizálni vajon. Külön kiemelném a már említetteken kívül a Harkonnenek színek nélküli bolygóján játszódó jeleneteket a fekete tűzijátékkal.

Mindezek élére pedig Timothée Chalamet végül csak jó választás lett. Lehet, mert amúgy is bírom a színészt, bár a Wonka sohanapján kerül majd a megnézendő listára, de ahogy életre kelti Pault, azt jó és szomorú nézni. Az elején a felnövő fiatal nyilván könnyen ment Chalametnek, de a keménykedés is működik vele a film második felében. Ahogy Austin Butler is elcsámcsogott a gonosz figurájával. Még egy valakit emelnék ki, de őt kontextusban.

Külön érdekes, hogy semmi humor nincs a Dune Part Two-ban. Villeneuve amúgy sem arról híres, és nem is MCU-hoz hasonlítom ilyen szempontból, de minden jelenetet bevállalnak a színészek teljes erővel és komolysággal.

Elég csak megnézni Javier Bardemet a filmben, aki már-már paródia lehetne a vallási fanatikus szerepében, de ami körülveszi az nem engedi, hogy nevessünk rajta a film nézése közben (még ha meme is lesz a karakterből a neten valószínűleg). És hát ilyenek a vallási fanatikusok tényleg, “a megváltó azt mondja, hogy nem ő a megváltó, ahogy a prófécia is megírta” logikai magyarázatokon és bukfenceken őszintén, kék szemmel előre nézve vág át Bardem, annyira vágyik a hitre és az általa eljövendölt szebb jövőre.

Úgy tűnik felszippantottam a spice-ot, mert konkrétan negatívumnak csak azt tudom felhozni, hogy az utolsó 30-40 perc kapkod. Amikor Rabban menekül, akkor olyan, mintha gyorsított felvételt néznénk. Ahogy Paul “ez és ez lesz” kijelentései is ezt a kapkodás érzést erősítik, de szerencsére belassít a lényeges jelenetre itt is a film.

Lehet Villeneuve leegyszerűsítette a könyvet, pár mondatban összefoglalható röviden a történet (az Atreides házat elárulják és elbukik – a túlélő fiú bosszút akar állni), és nem szúrt le senkit 2 éves gyerek vagy volt fűszer orgia, így csinált belőle kevésbé ‘fura’ blockbustert a rendező, de azért még is így jó pár érdekességet átvett, és az üzenet egy részét is sikerült átmentenie, főleg így a második film végére.

Míg az első rész, bár elért egy tetőpontra, de azért csak felvezette az eseményeket, addig a Part Two lecsapott szinte mindent, ami be volt ígérve. Franchise szempontból kicsit Lord of the Rings és Mátrix-szerzű érzés erről kijönni, annyira megvolt benne a hatalmasság, a cinema. Ha ez lenne a minimum, vagy akár a közepes blockbuster szint, akkor sokkal jobb mozis világ lenne.

Vajon megy akkorát, hogy megkapjuk a Messiah-t?

67 hozzászólás a “Dune: Part Two” bejegyzéshez

  1. Gyönyörű volt nagyvásznon, nekem viszont annyira nem ütött Paul most, az elsőben sokkal könnyebben hittem el neki, hogy az aki. A könyveket oda-vissza többször is olvastam, a Dűne Messiása az első nagy kötet után nagyon gyengének hat, de ha ahhoz is nyúlhat majd a rendező, akkor kíváncsi vagyok mit hoz ki belőle. Szép íve lehet Paul-nak ahogy a korlátlan hatalmomba belenövő császárból az lesz ami. Többet nemtom hogy lehetne spoiler nélkül, így abba is hagyom.
    Hagyom ülepedni még kicsit, aztán megnézem mégegyszer szerintem.

  2. Nekem hatalmas csalódás volt, igaz ebben közre játszott az is hogy a kritikusok Mad Max Fury Road féle akciószekvenciákat ígértek, amiből szerintem egy se volt a filmben, illetve hogy megint nem volt normális befejezés.
    A látvány,rendezés,operatőri munka, hang és zene mind 10/10, de mégis nekem üresnek érződött.
    Az első órában konkrétan majdnem 3-szor elaludtam, majd onnan megindult és élvezhetőbb volt.
    A színészek közül Austin Butler lopja a showt, illetve Rebecca Ferguson is kiváló volt. Zendaya megint nagyon szépen nagyon sokat nézett, Chalamet-el meg az a bajom hogy túl nyegle ahhoz hogy hadvezérként tekintsek rá, bár a film végére azért már próbálkozott és el is hittem neki.
    Spoiler:
    Kérlek valaki irja már meg hogy szállnak le a homokférgekről? Mert a film közben végig ezen járt az agyam hogy tök látványos, de ha leszállnak róla vagy elvesznek a homokba, vagy halálra zúzzák magukat.
    Spoiler vége.
    Nekem az első rész jobban tetszett, de mindenképp moziba kell latni, mert amit az ember érzékszerveivel művel az fantasztikus.

  3. A könyvben konkrétan onnan hogy indul a végső harc az utolsó mondatig kb 35 oldal van hátra a regényből. Szóval tulajdonképpen hiába kapkod a film vége, így is lassít az íráshoz képest.

    Egyébként nekem tetszettek a változtatások is, látszik hogy a készítők kritikusan mertek az első könyvhöz nyúlni. Maga Frank Herbert is ki volt azon akadva hogy a közönség ezt a történetet egy hőseposzként fogta fel. Villeneuve-ék annak a bizonyos főbb szereplőnek az újragondolásával tettek róla hogy egyértelműbb legyen az üzenet.

    A látvány és hangzás IMAX-ban elkepeszto, ez a film sem fog öregedni az évekkel.

    Negatívum legfeljebb az részemről hogy az idotengelyen full nem egyértelmű hogy hogyan haladunk előre, mikor mennyi idő telik el két főbb momentum között.

    Ez egy vaskos 9/10 nálam, nem is tudom mikor kaptunk utoljára ilyen minőségű sci-fi filmet.

  4. Sheck007: a filmben a homogfereg befogasanal amikor mutatják hogy a kampoval felpattintjak a pikkelyt, na azt kell visszaereszteni és az állatka visszamerul a homokba, a lovas meg a honokbuckán landol, sértetlenül. Csak azért marad a felszínen amíg rajta ülnek mert irritálja a homok amíg “nyitva van” a pikkelyzete.

  5. “Negatívum legfeljebb az részemről hogy az idotengelyen full nem egyértelmű hogy hogyan haladunk előre, mikor mennyi idő telik el két főbb momentum között.”

    szerintem a terhességgel ezt jól mutatták

  6. na jó Human megnézem, de NAGYON BOSSZÚS leszek, ha mégsem olyan jó. :D (most dobtak be valami kupont az Etele mozihoz, annyit megér, idén úgyse megyek már másra szerintem.)

  7. Szerintem muszáj készíteniük folytatást,mert gondolom 1-2 színész

    SPOILER

    Anya Taylor-Joy ,Lea Seydoux,Florence Pugh

    SPOILER VÉGE

    nem csak ezért a filmben látható 1-2 percükért lettek szerződtetve.

  8. Human: (SPOILER film és konyv) erről is mindenféle teoriak vannak online hogy Alia “állapota” mennyire befolyásolja a várandósságot a filmben, mivel a könyvben évek telnek el az ugrásnál, a középső szakasz kvázi Paul felnövéséről szól. A filmben egyszerűen csak a hosszú dialogusokat tartó 2 éves gyereket akarták kiírni valahogy.

    Ezzel párhuzamosan Gurney a filmben elég alaposan széthullik es kibrandultsagaban csempész lesz, Muad’Dib meg hírhedt hadvezer lesz Ahogy a könyvben is. Fura elképzelni hogy a filmben mindez harmadannyi idő alatt zajlik le mint eredetileg. (persze az is az ha egy nő 1-2 évig terhes és ez full nem jön szóba)

  9. A kép, a hang, a zene, egyszerűen zseniális.
    A történet átültetése szar.
    Az idő skála elveszett, így egy totál követhetetlen katyvasz lett.

    SPOILER

    Pont a legfontosabb részek – ahogy megérti a jövőjét, a látomásaival küzd, keresi az utat, végül kiegyezik a sorsával, felépíti magát, megszerzi a bizalmat, megszervezi a támadást, stb. – annyira le vannak redukálva, hogy az valami rettenet. A látomásokból és a Kwisatz Haderach-ból pedig kb semmi nem volt benne.
    A legjobb, amikor vége a csatának, ami a hatalmas viharban tombol, majd átváltunk fényes, gyönyörű, napsütéses időre, felkel a nap. Mondom mi van, másnap reggelig mindenki felsorakozva állt, vagy mi? Vagy órákon keresztül, amíg elült a vihar?
    Nincs bajom a kreativitással, de legalább annyira feláldoztak mindent a látványért, mint a Ready Player One-ban.

  10. Gyönyörű volt, de túl sok mindent belesűrítettek egy filmbe, a végét meg elkapkodták — a végső harc lehetne részletesebb, és vágják szét két filmmé. Mindegy, így is várom a következő részt, mint a Messiást…

  11. Fantasztikus volt! Az első fele valahogy más volt mint vártam. Nem számítottam ilyen sok további lassú építkezésre, meg hogy egy szálon fut a cselekmény kb 1-1,5 óráig. (érzésre)

    Voltak elképesztően gyönyörű képek, de jó hogy kiemelted a hangot. Volt pár iszonyatosan epikus pillanat, amikor szinte semmi érdekes nem volt a vásznon, csak a megfelelő pillanatban alá lett durrantva 110%-os hangerőn Hans Zimmer nem evilági dörmögő zenéje. Hú de király volt, na erről örökre lemarad aki nem moziban nézi.

    Vicces h mondtad Bardemet, nálunk a moziban kiröhögték tökre. Full paródiának vették, de egy idő után erőltetettnek éreztem a reakciót. Szerintem 1-2 helyen tényleg volt benne egy leheletnyi humor, de nem klasszikus comic relief volt…A nézőtársaim valószínűleg nem állnak közel semmilyen valláshoz és zavarban voltak a témától.

    Austin Butler iszonyú creepy volt, nagyon tetszett, húzott egy Skarsgard-ot. :D
    Talán az ő része volt a legjobb meglepetés számomra.

    *Azért muszáj elkészíteni a folytatást mert 2 mellék-mellékszereplő + 1 cameo színésznői benne voltak? :D Ez nem egészen így működik.
    De mindenki fantasztikus volt, brutál ez a színészgárda! Drukkolok a folytatásnak, de lesz pénz lóvéra, az nem vitás!

  12. Most értem haza róla, és örülök, hogy máris olvashatom a posztot :)

    Elképesztően monumentálisnak hat, ebből a szempontból tényleg nagybetűs event film, de én ezt most egy kicsit darabosabbnak éreztem, mint az egyébként pár napja (talán ötödik alkalommal) látott első részt, az valahogy organikusabban gördült előre, bár ettől függetlenül is letaglózott. A kép, a hang és a zene tényleg 10/10, de adnék többet is, ha lehetne, mert annyira egyben van ez a hármas.

    A könyveket nem olvastam (mindig csak halogatom, bár a most piacon lévő sorozat szerintem elég szép kiadás, jól mutatna a polcon), de nekem korrekt volt Paul történetíve (és müködik a kémia is Zendaya és Chalamet között, ettől ugyanis tartottam egy kicsit). Az persze látszik rajta, hogy kimaradhattak dolgok, de nem egyik pillanatról a másikra történik meg a változás. Nekem már a film elején is eladta a messiás szerepet, a végén pedig a nagyteremben már abszolút, simán ott éreztem magamat Bardem mellett, aki messze a (jobb szó híján) legszórakoztatóbb figura a filmben, ahhoz képest, hogy tényleg nincs humor, bár nem is hiányzott. Az viszont feltűnt, hogy időnként fura a vágás, ott vagyunk az egyik helyszínen, aztán egy másikon, de sem az nem érződik, hogyan kerültünk oda, vagy milyen messze van a kettő egymástól, sem pedig az, hogy mennyi idő telt el a kettő között. De ez csak pár jelenet, lehet, hogy csak nekem volt fura.

    Én már az első rész elején, amikor megjelent a ‘Dune Part One’ felirat, már akkor mondtam, hogy ez kockázatos vállalás, és remélem, hogy Villeneuve kap pénzt a folytatás(ok)ra, mert én még szeretném ezt nézni egy darabig. Most nyilván biztosabban mondom, hogy meglesz a harmadik, már csak abban reménykedem, hogy a minőség is marad.

  13. Most értem haza, angol-2D volt “csak”. A film a 95%-ig 95%-os totál megérte, majd a végét direkt elrontatták, más ötletem a változtatásokra egyszerűen nincs. Nagyon kíváncsi leszek mivel magyarázzák ezt meg.
    10 perc játékidő (jobban a végére – ALiára) és 2 mondat(Irulan-Csani) hiányzik ahhoz, hogy egy újabb eposz szülessen, lehet holnap reggel derűsebben látom, de most kissé még csalódott vagyok a vége miatt.

    Aki nem olvasta a könyvet vagy kivonatot az néha lehet kissé vakon lesz, de ha meg ennyire támaszkodott a könyvre akkor miért ez lett a vége???

    na mindegy jó volt, menjetek csak el, még egyszer megnézem másik társasággal magyarul is kíváncsi leszek a szinkronra.

  14. @Sheck007 @human
    hátra a farka felé leszaladnak róla, miután a hajtó kivette a horgokat és a féreg elkezdte befúrni magát a homokba.

    @humorpalanta
    pont így voltam vele én is.

  15. “Szerintem 1-2 helyen tényleg volt benne egy leheletnyi humor”

    igen, de nagyon halványan, amikor még nem hitt 100%-ig

  16. Az első film egy 10/10 scifi és egy 10/10 adaptációja egy kvázi adaptálhatatlan könyvnek. És az volt a neheze igazából a könyv második fele sokkal egyszerűbb. Ennek ellenére csináltak egy basic psychopata Freyd-Rautha-t aki gonosz volt mert gonosz volt és abszolút nem volt hihető, hogy a Bene Gesseritvegy ilyen arcot részesítene előnyben Paul helyett, mint Kwisatz Haderach .A Harkonen báró zsenijéből semmi nem jött át, Stilgarból egy comic relif Morpheust csináltak, A császár teljesen súlytalan volt, Lady Jessica beszélgetése az embrióval nevetségesen hatott szerintem. Majd a sztori konklúziója kb az lett, hogy

    SPOILER ON

    Paul megígéri Csáninak, hogy örökké szeretni fogja majd átveri és elveszi feleségül a hercegnőt ezért Zendaya megsértődik kisétál a sivatagba dühösen néz, majd vége főcím.

    SPOILER OFF

    Látvány zene operatőri munka 10/10 de valahogy nem volt olyan atmoszférája az egésznek, mint az első résznek. A fekete-fehér arénás jelenet jól nézett ki de szerintem indokolatlan “ripacskodás” volt.

  17. SPOILER

    “abszolút nem volt hihető, hogy a Bene Gesseritvegy ilyen arcot részesítene előnyben Paul helyett”

    a filmbeli logika szerint azért, mert ő irányítható

    “Majd a sztori konklúziója kb az lett, hogy”

    hogy kitört a háború és Paul gonosz lett. Ja igen, valami más dráma is volt.

  18. Nandi27, human: (KÖNYVES SPOILER) a könyvben egyáltalán nem egyértelmű, hogy törhet ki a galaktikus háború ha egyszer Paul végig ezt akarja elkerülni (Ott a nagy házak el is fogadják az új császárt a párbaj és az atomfegyveres fenyegetés után, gyakorlatilag a fremenek lesznek önjáróak), itt szerintem elegánsan be volt mutatva a konfliktus ami miatt Paul végül egy űrhitler lesz egy ideig annak ellenére hogy már az előző filmben is kimondta hogy ez a jövő elég para. Chani mellett Jessica is ujra lett gondolva és ez a konfliktus szerintem jól be lett mutatva.

  19. Számomra kicsit gyengébb volt, mint az első rész. A látvány, hangok, alakítások tényleg kimagaslóan jók, de pár dologgal – a könyvek olvasása híján – nem tudok mit kezdeni:

    SPOILER:
    Itt senkiben nem volt igazi bizonytalanság, itt mindenki über menő és tuti f@sza kemény volt. Nekem ez nem tetszett. Senki sem esendő, senki sem kedvelhető, csak mindenki nagymenő. Oké, Paul az elején még picit bizonytalan, de a második felében inkább pökhendi, nagyképű és nem jó arc.

    Az mi volt, hogy megígéri a nőjének, hogy örökké szereti, majd azt mondja a császár lányának, hogy akkor most őt elveszi. Fú, ez nagyon kizökkentő volt. Ez nagyon zavart engem.

    Javier Bardem szerintem is inkább vicces volt, mint nagy alakítás. Egy tudatlan, babonás és műveletlen figura, aki mindent úgy magyaráz, ami lefedi az ő buta jövendölését.

    Amúgy az egész DUNC filmsorozattal az a legnagyobb bajom, hogy full steril az egész: bazi nagy sivatag – szépen fényképezve, baljós kopár belsők – szépen fényképezve, aréna, tompa színekkel – szépen fényképezve. Kb ilyen full steril az egész film. Mint egy kórházi műtőszoba promóciós videója.

    Spoiler vége

    Szóval, számomra ezért volt gyengébb. Jóindulatú 8/10, úgy, hogy az első csont nélküli 9/10 volt.
    Ja, és itt a film vége még jobban lezáratlan, mint át első vége volt. :/

  20. “Eldobom az event szót is rá, mert nagyjából csak moziban, feltekert hangerőn és hatalmas vásznon hat igazán.”

    Lehet, hogy én öregszem, de egy igazán jó film mindenhogyan hat.
    IMDB-s pontszám alapján jelenleg is olyan illusztris társaságban van, hogy ez kicsit hihetetlen számomra, hogy ezen filmnek ott a helye (akkor is ha értelemszerűen megy az még valszeg lejjebb pár tizeddel), főleg a kommentjeiteket olvasva itt valami nagyon nincs rendben, mikor összegezve kb. ez: “Kép-zene-hang 10/10, de megint nincs befejezése, nincsenek párbeszédek mert a rendező nem szereti, mindenki über menő, full steril az egész film nagy üres terekkel, egy nagy jelenet csak indokolatlan ripacskodás, a történet átültetése szar, totál követhetetlen katyvasz lett, tehát a film 8/10.”

  21. SPOILER

    Az, hogy valaki azt mondja egy másik embernek, hogy “örökké szeretni foglak, amíg csak lélegzem” az nem azt jelenti, hogy vele akarja/fogja leélni az életét.

    Politikai és egyéb okokból házasodni nem jelent egyet azzal, hogy azt szerelemből teszi.
    Megházasodik, mert azt kívánja az ész, érdek és a körülmények de egész életében szerelmes lesz abba a nőbe, akit nem vehetett el, hiába diktálta a szív.

    Ez nem egy atomfizika.

    A mi életünkben is kismillió ilyen eset van.
    Érdekházasságnak hívják.

  22. @Zolsan
    ezzel nem értek egyet, a filmet arra a hangra és képre komponálják ami a moziban van. ez mindig is így volt, kérdezd meg (nyílván képletesen) mondjuk Kubrickot vagy Kuroszawat hogy a filmjüket hogyan kell nézni. nem hiszem hogy mást mondanának mint hogy legnagyobb/leghangosabb. az hogy a tvben is élvezhetô az igaz de a film audiovizuális médium, az a lelke az egésznek.
    az imdb pedig nem számít, pláne egy ilyen friss filmél. a legtöbb szavazat úgy érkezett hogy még nem is látták a filmet. majd 3 év múlva talán lesz valami reális pontszáma.

  23. “Lehet, hogy én öregszem, de egy igazán jó film mindenhogyan hat.”

    lehet… erre gondoltam?

    “totál követhetetlen katyvasz lett”

    szvsz a könyvet nem olvasók (akik tudják mi maradt ki) kaptak egy simán követhető filmet. nem bonyibb, mint az Inception pl.

  24. SPOILER

    ” Egy tudatlan, babonás és műveletlen figura, aki mindent úgy magyaráz, ami lefedi az ő buta jövendölését. ”

    ha ez átjött, akkor miért is nem nagy alakítás? eltűnt a szerepben.

  25. Ismet nagyon jol sokerult megteremteni a kulonbozo kulturakat. Tenyleg elhiszi az ember, hogy a tavoli jovoben a mas bolygokon eloknek ennyire kulonbozoek az epuleteik, ruhaik, meg a kinezetuk is. Nekem ez a vilagepites jon be nagyon Villeneuve-tol.

    Lady Jessica szerintem nagyot megy a filmben, ami reszben Ferguson alakitasanak, reszben a rendezesnek es az operatori munkanak koszonheto. Mindenki varja a Messiast, a csaszart, kozben a Bene Gesserit sakkozik az egesz vilaggal a hatterbol.

    A moziban egy jelenetnel felnevetett hangosan az egesz mozi:

    SPOILER

    A megmutatom hova dugta apad a csaladi atomot jelenet nem biztos, hogy viccesnek volt szanva, de nevettek rajta, az biztos.

    SPOILER VEGE

  26. @Venefius @Human

    SPOILER (KÖNYVES SPOILER IS)

    Na pontosan ez volt az egyik bajom, hogy Pault a hűvös profizmus vezérli, amikor úgy dönt, hogy elveszi a hercegnőt feleségül és habár emiatt van konfliktus közte és Csani között-plusz a hercegnőnek is lesz belőle személyes drámája később- de Csani is megérti, hogy ez a hatalom megszerzésének/megtartásának a része és ettől függetlenül továbbra is Ő marad a valódi “barátnője”.

    Paul nem gonosz lett a szó klasszikus értelmében hanem elfogadta a sorsát és go with the flow mode-ba kapcsolt. A filmben viszont egyik pillanatról a másikra egy hisztis hülyegyerek lett aki kb 2 perc leforgása alatt a csaját is átveri úgy, hogy előtte hosszasan építve volt a kapcsolatuk. Ráadásul Csani az előző részekben mutatott jövőképekben végig mellette áll a dzsihádos képsorok alatt tehát ez a konfliktusuk a film végén szerintem ilyen szappanopera kategória ami majd a következő film első 5 percében lesz gondolom két mondattal egy sivatagi beszélgetés során elintézve.

  27. SPOILEREK (amúgy persze, de aki kommenteket olvasgat,amíg nem látta. Sose értem meg, de én bolond vagyok, még trailert sem néztem…, mind1, kiírtam, védve vagyok.)

    IMAX-ben ezzel a képaránnyal még nem láttam filmet (volt már?), lenyűgözött, ahogy betöltötte a látvány a vásznat! Én általában pont azt képviselem amit human mond, hogy egy óriási TV és hangrendszer pont, hogy lecserélte nekem a mozit, viszont ami ilyen különleges technikájú megoldásokat nem tudom reprodukálni (a másik a ScreenX amire nemrég rácsodálkoztam.)

    Butler vitte a show-t, minden jelenete arany! Minden technika, mint a vágás, fényképezés, a monumentális díszletek és a tömegjelenetek, a zene, egyszerűen ittam!

    A nők kasztingja mind telitalálat, Pugh számomra lélegzetelállító, mind szépségében, mind játékában telitalálat, látom benne a jövőt. Fergusson amit Jessicával csinált, arra nem tudok mit mondani, az a ravaszság, ami a szemében van, beleégett az agyamba. Anya-Taylor Joy-t hatalmas trollkodás volt feltenni a plakátra (középre!), viszont a folytatás miatt szuper választás, Léa Seydoux-nak pedig elhiszem, hogy megjelenik és térdrehullik mindenki.

    Zendaya már más tészta, nem éreztem, hogy felégetném érte az univerzumot, valahogy nem volt olyan jó a kémia vele, de lehet, hogy csak nekem tűnt így, mert a dacos, szerepet jól hozta.

    Ami negatívum azok a történetben való apróbb nagyobb változtatások amik zavartak, de túlságosan elfogult vagyok a könyvekkel, egész életemet végigkísérték, így pár dolgot nem passzolt:

    MASSZÍv SPOILEREK:

    Nincs Kis-Leto. Kellett volna, ahogy az eltelt idő is amivel ez járt.

    Ezzel együtt rohant az egész. Pár hónap alatt integrálódott Paul és Jessica a fremenek közé, elfogadták, támadásokat szervezett, majd messiássá avanzsált. Egyszerűen túl gyors volt.

    Csani elmegy. Oké, visszajön, a Messiása miatt is kell, plusz Paul korábban mondta, hogy meg fog bocsájtani, mert látta, de Jessica ágyas/ igazi feleség monológja sokkal jobban ült volna mint ez a zárás.

    Amik nagyon jól ültek:

    Először furcsállottam, hogy nincs Fenring gróf, de közben rájöttem, hogy nem hiányzott. Ahogy igazából Hawat sem, bár érdekes lett volna látni, ahogy a báró mentátja lesz (na, őket is kifejthették volna, meg azt,hogy ez az egész világ miért feudális alapokra van helyezve. Furán lehetett volna ezt megoldani, de ez Villeneuve-t az első részben sem zavarta, amikor elmagyaráztatta az emberekkel nekünk a nyilvánvalókat.)

    A báró más taktikával akarta trónra tenni Feyd-et, de ez is működhetett volna. (Írtam már Feyd milyen király lett? Nem baj, akkor megint!)

    A végén, az ok, hogy miért is indulnak el a fremenek, nagyon jól simult a történetbe, logikus volt mint következmény.

  28. @Nandi27

    Paul látomásai Csanival még azelőtt voltak, hogy megitta volna az Élet Vizét vagy mit. Miután megitta azt, akkor jött rá arra, hogy kicsoda Jessica valójában, meg értette meg az összefüggéseket. Egyébként vicces, hogy a látomásokat hozod fel, mert pl többször is egy olyan embernek a tanácsait követte a látomásaiban és volt vele elvben jövőben beszélgetése, akit rögtön az első találkozásuk alkalmával megölt… Szóval akkor miért releváns, hogy hol volt Csani a vízióiban?

    A könyvet kb 20 éve olvastam, már nem emlékszem rá, de a végén a teremben nagyon egyértelmű volt, hogy Paulnak nincs más választása. Egyébként nemtom mit néztél, de hol vált Paulból hisztis hülye gyerek? Az egész Csani-Paul kapcsolat és konfliktus arra volt kihegyezve, hogy Paul tudta, hogy ha elfogadja a sorsát és beáll a fremen élére, majd pedig a császári trónért megy akkor el fogja veszíteni Csanit. Ezt ki is mondja a filmben. Csani elfogadta Pault mint szerelmét, de nem fogadta el mint frement. Erről is volt szó, hogy a Frement csak egy fremen vezetheti, Csani sose fogadta el Pault annak. Csani sose fogadta el a próféciát még akkor se, ha azok kb megvalósulni látszódtak. Viszont az összes jövendőlés lényegében a Bene Gesserit sakkozása volt.
    Paul azt is tudta, hogy csak úgy állíthatja helyre az egyensúlyt ha átveszi a császári trónt.
    Egyébként az teljesen természetes, hogy Csani elárulva érezte magát, de a kapcsolatuk addigra már széthullott kb és ezt azért érzékeltették. Paul elfogadta a sorsát és ezzel elveszítette Csanit, viszont ahhoz, hogy megtartsa a hatalmát és beteljesítse az ígéretét, amit a Fremennek tett, ahhoz kell a császár lánya. Érdekházasság, politika…

    Kicsit átlapoztam tartalmakat az első könyv kapcsán és az alapján egyébként “pár” év eltelt, amíg Paul felemelkedett, viszont a filmben az egész kb 1 év alatt zajlott le, bár mondjuk valszeg teljesen más időszámítással.

    Bardem egyébként nagyon jó volt, semmi kommikus nem volt a fanatizmusában mint ahogy abban az egész szálban sem. Nagyon szépen végig vitték a lépéseket, hogyan és miképp születnek a vallások és itt még csak a hit és vallás kapcsolata volt bemutatva az intézményesített vallásig (egyház) még nem jutottak el. És a végén a dzsihad kezdete…

    Azt hittem le lesz zárva a film jobban, nem emlékeztem már mi volt a vége a könyveknek, de nekem is az rémlett, hogy elfogadták Pault császárnak, de így egyébként jobb is, hogy a filmben nem, viszont Csani utolsó jelenetének max akkor van értelme illetve akkor lesz jobban értelme, hogy ha az ő személyében megszületik egy ellenállás, ami elutasítja Pault mint messiást és vezetőt… És igazából az még működhet is.

  29. Egymás után megnézve a két részt, világossá válik, hogy ez az adaptáció a könyv egy témáját emeli ki és dolgozza fel. Nevezetesen a vallásosságot. Míg a könyvben a politika, vallás, ökoszisztéma stb témák mind ki vannak bontva, addig itt a minden a vallásosság alá van rendelve. ezért lettek dolgok kihagyva vagy átírva. A vallási fanatizmus, az egyén és közösség szerepe, a vallás szerepe a emberek életében és hatása a társadalomra és a világra.
    Zseniális dolgozza fel és járja körbe ezt a témát.

  30. Venefius, köszi, végre valaki.
    Már a harmadik hozzászólásban említik hogy “átveri” a csajt, “rögtön utána”…Hogyan lehet így meg nem érteni egy jelenetet?

  31. @Tyberius:

    SPOILER és KÖNYVES SPOILER

    Én nem így láttam és a könyvben sem így emlékszem rá. Chani és Paul kapcsolata sosem hullott szét, mindössze voltak dolgok, amiben nem értettek egyet (Chani pl. sose tudta megkedvelni Paul anyját, Jessica pedig végig attól tartott, hogy Paul rangul alul házasodik – ami visszás gondolat abból a szempontból, hogy Jessica is ágyasa volt csak Letonak). Voltak hullámvölgyeik, de Chani végig kitartott Paul mellett, ahogy Paul is, aki tulajdonképpen megalázta azzal a császár lányát, hogy házasságukat sosem hálta el, Chani volt az ágyasa és csak neki nemzett gyerekeket.

    A filmben is azt láttam, hogy vitatkoznak, de sehol sem láttam jelét annak, hogy romokban lenne a kapcsolatuk.

  32. Mi most jöttünk haza a filmről. Klassz volt. Nálam ugyanolyan 10/8 ahogy az első része, de jó volt hogy itt több volt az akciózás, mert azért az is kell. Legjobban a következők tetszettek spoiler:

    Harkonnenek monokróm bolygója a fekete tűzijátékkal. Ennek a megjelenítése nagy ötlet volt a rendező részéről.
    Féreglovaglás.
    Stilgar – Bardem teljesen átszellemülten játszotta a karaktert.
    Színészek közül Chalamet, Butler Ferguson és Bardem volt nagyon ott.
    Meg még egy csomó minden persze.

    Igazából a a könyvekből is az első az IGAZI. Az egyszerűen tökély. Szerintem kár volt folytatni. Én egyelőre a 6. kötetig olvastam, de a 6. számomra egy nagy nulla volt – persze itt már évezredekkel később vagyunk a kezdeti sztoritól.

  33. @Tyberius

    Én tavaly olvastam a könyveket. Más a jövőbe látás és más a látomás szerintem. Az első részben Zendayaról, Jamisról látomásai voltak, majd miután először beszívta a fűszert amikor a megmentették a bányászokat a féreg elől az triggerelte benne a jövőbelátó képességét ami aztán a második részben csúcsosodott ki, miután elfogyasztotta a fűszermérget.

    SPOILER

    Továbbra is az a problémám, hogy a film úgy ér véget, hogy Csani mérgesen kimegy a sivatagba és amúgy meg felszáll pár űrhajó a fremenekkel. Olvastam a könyveket de azok ismerete nélkül illetve figyelmen kívül hagyásával is zavar, hogy a film vége 6 óra után oda csúcsosodott ki kb, hogy Csani meg lett sértve el lett árulva. Épp átveszi a hatalmat Paul az egész univerzum fölött szerintem kis arányeltolódás erre kihelyezni egy 6 órás film utolsó képsorait.

    SPOILER OFF

    Kb a HP: A Tűz Serlege-hez tudnám, hasonlítani a Dune 2-t mint adaptáció. Rengetek dolog elnagyolva és rossz arányérzékkel kiválasztva és átalakítva hogy mi kerüljön bele a könyvből.
    De akár a Watchmen-t is mondhatnám ami szinte végig tökéletes adaptáció majd a vége konfliktus felesleges megváltoztatásával tönkreteszi az egészet.

  34. No Way Home óta nem volt ilyen jó film élményem. A casting tökéletes, hang/zene moziban elképesztő.
    A sztori egyébként teljesen jól követhető és érthetőek a döntések. 1-2 hirtelen vágás/időugrástól eltekintve szép íve van a fillmnek.
    Kis negatívumnak talán azt hoznám fel, hogy a császár és a lánya kaphatott volna több jelenetet.
    Nálam ez simán 9.5/10

  35. a könyeket nem tudom, hányszor olvastam és 2004-5-6-7 környékén a magyar Dűne fórum oszlopos tagja voltam, illetve a standard usernevem majdnem mindenhol egy apróbb mellék karakter neve. Szóval, csak ennyire vagyok “mélyen” a könyvek világában :D

    Elég vegyes érzéseim vannak a film után. Kiemelkedő, ezt érzem-látom, viszont van néhány dolog, ami miatt nem tudtam teljes mértékben élvezni.

    KÖNYV SPOILEREK

    Stilgar fanatizmusa: Paul karakterének “fejlődéséhez”, ahhoz, hogy elfogadja a sorsát a go-with-the-flow hozzáálláshoz egy nagyon fontos momentumot áldoztak fel a vallási fanatizmus bemutatásának oltárán: Stilgar mentora, barátja volt elég sokáig és Paulnak az egyik végső lökést adja (rájön, hogy nem tud küzdeni a sorsa ellen) amikor a barátjából a híve lesz. Ez egy nagyon szomorú és kijózanító pillanat.

    Alia átírása: Okosan megoldották, viszont egyértelmű, hogy ezzel “sarokba írták magukat”, még kb egy részt tudnak megcsinálni és utána úgy futnak össze már a szálak, hogy bizony “kellene” az eredeti vége a sztorinak. Tehát Dunc 4 nem lesz :)

    Feyd-Rautha: A kis Wil Ohmsford (Shannara) nagyon összeszedte magát, konkrétan minden jelenetét uralta. A Harkonnen vonalon nekem hiányzott a zsigeri félelem/undor kicsit, de összességében kiváló szál volt.

    Amiket viszont hibának érzek: Nem csak a nagy házak gazdaságát, hanem konkrétan az Űrliga életét fenyegeti az atommal Paul. Hiba, hogy nem mennek azonnal békéltetni.

    Az első rész zeneileg zseniális volt, itt viszont ritkábban volt aláfestés, illetve az első rész score-jára épült, két új téma volt csak a Giedi Prime és az Élet Vize. (igaz, mindkettő nagyon hatásos)

    Illetve, vágásilag nem értem, hogy Chani barátnője (akit Harah helyett hoztak be) hogy került a Harkonnenek fogságába a sziecs elköltöztetése után. Az “ezt itt hagyták kémnek” hihetetlenül gyenge volt és szó sem volt róla korábban (ha jól emlékszem). Mintha hiányzott volna onnan valami.

    A fentiektől függetlenül egy nagyon jó film, valószínűleg második megnézésre jobban fog tetszeni.

    Illetve, innen is puszilom a 7 éves kislányt, aki a nagypapájával ült mellettünk, tök menő gyerek, hogy egy nyikkanás nélkül végignézte, illetve ahogy nagy,tányér szemekkel utána a mosdóban mondta, hogy neki a férgek nagyon tetszettek. :)

  36. “Külön érdekes, hogy semmi humor nincs”

    tessék ? többen is felnevettek a moziban Javier egy két humoros jelenetén ha ez nem humo rakkor mi ?!

  37. @citrom:

    Azért egy hétéves gyereknek nagyon sok ez a csaknem három óra, még úgy is, hogy a látvány rendesen odab*sz, de hétévesen még biztos nem megy annyira az olvasás, hogy a feliratos részeket zökkenőmentesen nézhesse.

  38. E-batta: lehet hogy Alia volt az.

    Citrom: szerintem vissza tudják fordítani az irányváltást a harmadik könyv felé. Az egyedüli dolog amit nem tudom hogy hidalnak át hogy

    Spoiler Konyv es Film:

    Jessica jo időre visszakoltozik a Caladanra, messze ettől az egésztől a hatalomatvetel után. A könyves Jessica karakterebol Ez következik, a filmesbol aligha.

  39. SPOILER

    Hány film várható még? A könyveket nem olvastam, nem tudom, hogy ez a most kitört háború még mekkora terjedelmű sztori innen, de az jól látszik, hogy eddig igazából csak felvezetést láthattunk.

  40. Tekintve, hogy a második könyv után meredeken zuhan a minőség, nem lenne akkora baj, ha nem folytatnák.

  41. Ma neztem meg moziban, meg valamennyire a hatasa alatt vagyok. Tetszett a film, de valahogy az a katarzis elmaradt, ami az elso resz utan megvolt. Valahogy nekem az a lassabban meselos, elmerengos, kep/hang egyensulyos dolog jobban utott, mint ez a kicsit rohanosabb verzio. Meg1x mondom, tetszett, de valahogy megsem volt az igazi.
    Ket dolog volt, ami kicsit zavart a filmben. Az elso a vagasok… Ertem en, hogy a 2:46 is elegge hosszu, de azert voltak olyanok, hogy hirtelen nem ertettem, hogy jutottunk Abol Bbe. Pl. az egyik jelenetben Csani mutogatja a homoklepest/csusztatast Paulnak, aztan a kovetkezo snittben mar eppen egy harvestert tamadnak. Vagy csak nalunk maradt ki onnan par perc?

    SPOILER

    A masik a vege volt… nekem jobban tetszett az eredeti feleseg/agyas dolog kifejtese, ami szepen le volt irva, ehhelyett meg kapunk egy durci Csanit, aki eppen fog egy Ubert. Mondjuk a szinesznovel ugy unblock nem voltam kiegyezve, de a arc, amit vagott, amikor eloallt Paul a hazassaggal, azert az elegge ott volt :)

  42. Túl sok volt a lassított menetelés meg a szemöldökön keresztül való kamerába nézés.Néha olyan érzésem volt mint ha a Zoolandert nézném.

  43. Gyönyörű volt, nem is emlékszem rá, hogy láttam-e szebben fényképezett filmet, pedig elég nagy a repertoár. A film teljesen rendben volt, órára eszembe nem jutott nézni, ami mai időkben már nagy szó. A könyves eltérés viszont nekem se jött be teljesen,de elfogadható volt.
    Mindenkinek ajánlom, hogy nézze moziban, ne várjon arra hogy otthon nézze, mert ez a látvány nagyképernyőre teremtetett.

  44. SPOILEREK?

    Míg az első rész a történet kb. felének nagyjából egész hű visszaadasa volt, a második már meglepő mód sajnos nagyon elcsapongott az eredeti anyagtól, annyira hogy a 84-es film a vegére jóval pontosabb lett a könyvhöz… Rendben a látvány szuper volt és egész jól ütött, de annak aki nem olvasta szerintem elég nehéz lehetett sok mindent értelmezni, aki meg olvasta hüledezhetett egyes helyeken hogy ez most itt mi és miért így… és én sem értem igazán az okát. Max. hogy jobban megágyazzon a Düne Messiásának mint 3.résznek, mert nem hiszem hogy nem tudták volna az original story-t is átadni, megvolt hozza a profizmus, ez valami direkt, celirányos átszabás volt… Nagyon erősen, szájbarágosan rámentek a vallási fanatizmus témájára, sokkal jobban, mint a hogy akönyv. Itt egy gyűjtés miről beszélek: https://www.esquire.com/entertainment/movies/a46972485/dune-part-2-movie-differences-book/
    Alia kihagyása, az hogy az idővonalat nem magyarázzák el ( pl. hogy evek telnek el ami itt kb. 1 hónapnak tűnik) meg kifejezetten amatőrnek hat, nem is mesélve egyes jelenetekeől amik meg félbevágottak, vagy érződik, hogy kihagyások, vágások lehettek, mert csak valahova csöppenve lett indoklás nélkül. Zimmer zenéjé nélkül a grandiózusság 50 százalekkal esne, az is sokat jelent. A vége csatából még jó kett volna pár snitt, a lezárás így átírva meg szimplán kár volt. A látomásos részekbe nem akart nagyon belemenni, baromi nehéz lett volna persze vizuálisan, de jobban átadta volna miért ő az aki, hiszen ez volt maga a “szuperereje” es átka is valahol.Szóval egyik szemem sír a másik meg nevet. Az öncélú, nehezen érthető átírások és hozzáköltések megcsúfolják a rendező első résznél tett kijelentéseit az alapanyag tiszteletére szólóan, és nem teszik jobbá, viszont a képi világ a zenével, az időközben magukra talált szinészekkel, a fantasztikus akciójelenetekkel eladja nagyon a filmet. Gratula a sok magyarnak aki dolgozott rajta, minden hibatlan, kivéve a némileg (nem nagyon, de azért valamennyire) megerőszakolt törtenetet. Sok olyan van, aminek kihagyása erthetetlen és nagyon sokat adott volna hozzá, várható egy jóval hosszabb uncut verzió esetleg később?

  45. Jó mozis élmény volt és tetszett, de összességében én jobban szórakoztam az első részen a moziban.

    Sokkal jobban kapkod az első 1 órában a film, az időtelése tényleg nehezebben értelmezhető és végig azaz érzésem volt, hogy mennyi minden maradhatott ki.. persze érthető, ezt a könyvet szinte lehetetlen adaptálni hűen.

    Látvány, zene, hang, fotózás.. zseniális. Aki nem is filmőrült, csak simán a divat világ megszállotja – ez a minimalista, futurisztikus nomád stílus már szemkápráztató.

    Amúgy a kritika elejét nem értem kicsit, ez a házifeladat vibe.. ez eléggé egyéni probléma, plusz akkor már miért nem a könyvre éreztél késztetést? No offense, csak ez a bekezdés nekem meh.

  46. “de annak aki nem olvasta szerintem elég nehéz lehetett sok mindent értelmezni”

    szerintem eskü sokat láttok bele, aki nem olvasta annak egy tök egyszerű sztori volt kis “furcsaságokkal”.

  47. @Ayrons

    Nekem az rémlik, hogy egy interjúban maga a rendező is említi, itt bizony a sok nézőpont és szál közül a vallási vonalra esett a választás, hogy inkább azt fogják kiemelni és annak a gerincén megy végig a történet.

  48. Tegnap este láttam a filmet, számomra valószínűleg még is van az idei év legjobbja. Valószínűleg újrázás is lesz a héten, kár, hogy eredeti nyelvvel nem vetítik Imax-ben.

    Egyetlen dolog van ami zavart.

    SPOILER

    Számomra a film climax-e hiteltelen volt. nem olvastam a könyvet – még – de azt gondolom, hogy annak ismeretében nem zavarna a két fél “egyenlősége”, viszont a film nem építi fel Feyd karakterét úgy, hogy egy Paul-lal egyenlő szintű harcosként lehessen tekinteni rá. Az arénás jelenet inkább alá is ás ennek, míg Muad-dib addig olyan tetteket hajtott végre, ami sokkal nagyobb tudást sejtet, mint ez az “egyvéegy”. Ahogy írtam, direkt nem olvastam a könyvet, mert ritka az ilyen filmélmény (2021 óta bontatlanul áll a sorozat a polcokon, jó párszor erős volt a kísértés, hogy nekiugorjak) ezért többek között arra is számítottam, hogy akár Paul el is veszítheti a párbajt. Remek volt a koreográfia, izgalmas, feszült volt a jelenet, de folyamatosan azon gondolkoztam, hogy az eddig látottak alapján Feyd egy hangya Paul számára.
    SPOILER VÉGE.

    Más nem érezte így?

  49. Nagyon érdekes amit írsz Epic!

    Nekem inkább kicsit fordított érzésem volt. Annak ellenére, hogy Pault rátermettségét tényleg felépítették. Ügyes rutinos harcos lett, meg végülis már Arrakis előtt is edzették, képezték, meg mondják hogy az Atreides-ek az egyik legjobb harcosok. Na de!

    Feyd-Rautha:
    Engem baromira meglepett hogy a film feléig a kutya sem említi…
    Viszont onnantól hogy megismertük, számomra elképesztően hatásos és félelmetes volt a karaktere. Nem is tudom semmilyen filmes pszichopatához hasonlítani hirtelen. Fegyver- és erőszakmániás, lelketlen elmebeteg.
    Aki látszólag napi rutin alapján gyilkolja a saját szolgáit, akár meg is eszi őket? A lángszórós jelenet…
    A saját bátyját aki hozzá képest is egy szekrény 2 mozdulattal becsicskította…

    Én úgy éreztem, hogy párbajszerű, 1-1 ellen harcban valószínűleg ő megölt már többszáz embert, (nem fair küzdelemben persze, de az arénában is legyőzte a “józan” ellenfelet is azért). Paul meg legyőzte Jamist igen, azóta meg gerillaharcokban jeleskedett. És a végső nagy csatában is vélhetően aprított mert full véres volt.

    De összességében valószínűleg Rautha életében dimenziókkal több embert ölt meg és több élet-halál téttel bíró küzdelemben vett részt, mint Paul. Ő évvel azelőttig (vagy a könyv szerint nemtom hány) gyakorlatilag egy kisherceg volt a gyönyörű otthonbolgyóján.

    Szerintem is baromi jó volt a jelenet amúgy. Nagyon feszes volt, pláne feltűnően zene nélkül ( Batman vs Bane!…ó ye, tudom, más csak eszembe jut róla )

  50. @EpicZurg:

    SPOILER

    Azt ne feledd, hogy Feyd is hasonlo “tenyeszallat”, mint Paul. Azt ugyan nem fejtik ki, hogy mennyire messze volt a “kesztermektol”, elvegre nem fiu, hanem lanygyermeket nemzett, igy a fene tudja. Genetikaban minimalisan lehetett hatranyban Paultol, es mint egy nagy haz orokose valoszinu megkapta a legjobb kepzest ugyanugy, mint Paul. Ez szerintem jol volt megcsinalva abbol a szempontbol, hogy Paul azert nem nyomta le, mint a belyeget, tenyleg ki-ki harcnak volt koreografalva.

  51. TÚLTEKERT hangerő a megfelelő kifejezés még másnap reggel is sípolt a fülem és fájt a fejem olyan hangos volt. Sajnálom de ez kellemetlenné tette számomra az élményt.

    Egyébként tudjátok miben hasonlít Zenaya és Saoirse Ronan?
    Timothée Chalamet mindkettőnek örök szerelmet fogadott, de végül elvette Florence Pugh-t.

  52. Aki látta a Mátrixot, annak ez egy remake. Stilgar egy az egyben Morpheus és így tovább. Ez a film teljesen üres és borzasztóan unalmas.

    SPOILER

    Amikor isteni beavatkozásként hirtelen találnak 200 atomtöltetet, majdnem felröhögtem.

  53. Ez a Mátrixos párhuzam elég erős túlzás…
    Különösen hogy az alapanyag 40 évvel a Mátrix előtt íródott. És még ha van is párhuzam, mert van, azért:

    a virtuális valóság, a mesterséges intelligencia ellen vívott háború, meg a galaktikus politikai ármánykodás és gyarmatosítás, világuralomra-törés eléggé különböző témák…

    Unalmas helyett lassúnak mondható az első fele, azzal egyetértek. Engem meglepett hogy milyen lassan építkezik.

  54. láttam, rajongtam a Mátrixért, szinte 2évente újrázom, de ezt nem éreztem remake-nek..tényleg fura hasonlat, nekem körtét az almával esete, bármennyire is sok a közös pont, de ez ez én vagyok :)

    Még nem olvastam a könyve(ke)t (tervben van, de reménykedem, hogy záros határidőn – mondjuk úgy 2-3 éven – belül jön egy 3.rész, úgyhogy még kivárok), de imádom Villeneuve munkáit (kicsit azért várom is, hogy rendezzen végre nem sci-fit is:D) és már a part 1-nal rabul ejtett.

    Tegnap óta nem tudom eldönteni ki lopta a show-t: Bardem, Ferguson, Butler? Talán így ebben a sorrendben. Atyaég zseniális ez a cast. Zendayat leszámítva, édes kincsem sosem lesz színészóriás ezzel a bamba arccal, de valamennyire át tudta adni a karaktert, ha a végére elkezdtem sajnálni.

    Azt hiszem utoljára tényleg a gyűrűk uráról kijövet éreztem ilyet moziban. És kellett a maxon is túltekert hangerő imax-ben, hogy félreverjen tőle a szívem is, ez így volt tökéletes:D

    Annyira nem bánom, hogy nem pakolta agyon dialógusokkal, persze kell szöveg ahhoz, hogy megértsd a sztorit, de egy jó rendező jó képekkel is igazán sokat tud mesélni. Nem volt se kapkodó, se túl sűrű, se túl lassú, nekem igazából baromi gyorsan eltelt, elindult a cast&crew én meg mondtam uramnak, hogy neeeeeeeeeeeee én még elnézném 2-3 órácskát. Az volt valójában a negatívum, -1 pont, hogy ki kellett lépni a teremből a realitás talajára és a Keleti felé sétálva megcsapott a főváros bűze:D

    Igazából jó érzés 2024-ben szemtanúja lenni egy ilyesfajta kultfilm születésének.

    …és én már azt hittem, csak ki kell húzni a fiókból a 3. részt :((( Villeneuve b+..:D

    Meg kéne nézni felirattal is..

    9/10

  55. EpicZurg és mindenki más aki még csak tervezi: olvassátok el a könyvet! Tényleg. Más lesz mint nekünk anno, mert most már ezeket a képeket, jeleneteket, járműveket, kosztümöket, színészeket fogjátok társítani képzeletben a meglevő történethez, de mivel sokkal(!) mélyebbb így ki fog bomlani az egész, százszor részletesebben és mindent megmagyarázva, árnyalva, mint amit itt sikerült összehozni majdnem 6 órában, pedig főleg az első részben Denis V. még azért igyekezett is hű maradni az anyaghoz. Sajnos a második részben már sok változtatás van, és tegyük hozzá a karakterek is igencsak mások (Kynes, Chani stb.) nem is beszélve kihagyott szereplőkről stb… nem túlontúl vészes, de ha olvastad látni fogod hogy mennyi egyszerűsítés ment végbe.
    Ráadásul még mindig igen sok olyan rész van ami fel sem került a nagyvászonra, csak mert extrém nehéz lett volna kivitelezni, vagy mert még hosszabb lett volna úgy az egész.
    A második rész nekem azért volt némileg csalódás, mert úgy érzem hogy Villeneuve van annyira zseniális, hogy meg tudta volna oldani a nélkül, hogy ennyi mindent átír, leegyszerűsít, megváltoztat. Lehet hogy stúdió döntések is voltak a háttérben, nem tudom. De ha tetszett a film, és el akarsz mélyedni az eredeti könyv tényleg kötelező, máshogy fogsz az egészre nézni a megszerzett háttértudások birtokában.

  56. De épp ez az, hogy Villeneuve így akarta megrendezni. volt egy víziója, egy koncepciója és azt álmodta vászonra. ezért adaptáció az adaptáció.

    A robotokhoz meg annyit, hogy ahova kifut a Dűne egésze, azt jobb elfelejteni és megmaradni az első két könyvnél.

  57. Mindenképp el fogom olvasni, győzködtek már eleget:D bár szerintem felesleges, mert ami érdekel, úgyis el fogom olvasni.

    Be kell védenem ‘Döni papát..

    Nagyon-nagyon rég megfogant bennem az a gondolat, hogy meg kell tanulnod külön kezelni a könyvet és adaptációt. Egyszerűen képtelenség pont ugyanazt filmre vinni, amit egy könyv olvasása közben elképzelsz, hiába részletgazdagon van megírva, az emberek fantáziája tökmás és szerintem tiszteletben kell tartani Villeneuve munkáját is, mert neki ez a fantáziája ő így képzelte el. Ha meg más rendezte volna meg, megint máshogy nézne ki, másra menne a fókusz, más karakterek kapnának teret stb. Ehhez kell egy életkor is, hogy így tudja nézni az ember az adott adaptációt.. 15 évesen nyilván fontosabb lenne a látvány, akció, a pasik, amittomén, 30 fölött meg már kell az a plusz, amit vagy észreveszel, vagy nem :D

  58. Az semmiképpen nem védhető, hogy a könyvet olvasva majd érthető lesz minden (azóta sem tudom pl. miért piros 3CPO keze a folytatásban, de rohadtul nem fogok utána menni). Meg kéne állnia mindennek magában. A könyves lore szerint egyértelmű, hogy van családi atom, itt meg olcsó plot device-nak hat csak úgy bedobva egyszercsak. A könyveseknek meg hiányoznak olyan világépítő elemek, mint a Liga vagy a mentátok (szegény Thufir a vágóasztalon végezte) a filmből.

  59. de érthető a könyv nélkül, felejtsétek már el ezt, hogy minden részletnek ott kell lenni a vásznon és ha véletlen nincs akkor érthetetlen a film. a karakter dumájából simán kivehető, hogy mindenkinek van atomja, és fater elrejtette a sajátját. ennyi kellett a film plotjához, avagy érthető a film. hogy így nem tökéletes adaptáció? ez van, ez a film, ezt a sztorit mesélte, de a “könyv nélkül érthetetlen” az baromira nem áll.

  60. Szép film, de az 1984-eshez nem mérhető. Az abban szereplő papirmasé űrhajók és az igazán beteg Harkonnenek, no meg a Navigátorok verhetetlenek hangulatban.

    De azért ez tényleg szép film volt, látványra talán tökéletes is.

    Ráadásul nem volt benne trágárság, ami nálam plusz pont.

    Erős 8-as, gratulálok hozzá.

  61. A film jól nézki, sivatag még nem volt ilyen szép és látványos mozifilmben, remek az egész atmoszféra, a hangulat, de a hossza ellenére nekem csapongó és ugyanakkor üres.
    Sztoriban, adaptációban semmi extrát nem hozott. Sőt, az időkezelés szerintem is zavaró volt.
    Persze az is benne van, hogy régi az alap, száz dolog épült már rá, de a látványon kívül szerintem nem volt olyan kiemelkedő, hogy egy időtlen klasszikus váljon belőle.

    Nem olvastam a könyveket, de utánaolvasva valamennyire ismerem a lore-t.
    Nem volt követhetetlen, inkább ahogy human mondja egyszerű és furcsa.

    Annyira rámentek a vallás/megváltó vonalra, hogy a világépítés/bővítés többi része elmaradt/elsikkadt.

    Új szereplők, történetszálak tűnnek fel, régiek tértek vissza, de mintha túl sok minden maradt volna a vágószobában. Vagy ami rosszabb, ha eleve kb ennyivel terveztek.

    Gurney visszatérése csak arra volt jó, hogy hirtelen csodafegyvereket varázsoljon. Mondjuk az atombomba említése elég viccesen hatott az energiapajzsos űrhajók, meg lézerágyús előzmények után.

    Stilgar is hamar átcsúszott a pótapa, pótmentor figurából egy paródia irányba a fanatikus vonalon.

    Az első részben elindított “nagy” politikai mahinációkból kb. semmi nem volt. Vladimir ravaszsága kimerült abban, hogy kölcsönkért pár katonát, most meg küldött egy rádió üzenetet.
    Ha jól rémlik valahol azt olvastam a könyvben az volt a nagy terv, hogy Rabban lesz a szadista fremen gyilkoló vadállat, aztán majd jön Feyd, aki ugyan rosszabb, de a fremenek nem ismerik és ő lesz eladva jófejnek. Ehhez képest itt csak egy nagyobb szadista. Erősítsen meg vagy javítson ki aki pontosabban képben van.

    Nekem tök hiányérzetem volt a császári vonalon is. Az is csak egy vázlat volt.

    A nagy világépítésben magának a fűszernek a nélkülözhetetlenségét sem fejtik ki szerintem eléggé, azon kívül, hogy a csodagyerek meg pár “boszorkány” még táposabb lesz tőle.
    Maga az űrutazás és a Liga 0 szinten szerepel. Ebből kifolyólag a filmek alapján a nagy háborúnak is mi a fene értelme van? Ha a császárnak olyan fontos a fűszer miért nem ő őrizteti a szuperkatonáival a bolygót? Miért csak a végén megy oda? Vagy egyáltalán mitől ő a főnök?

    Meg eleve basszus egy galaktikus civilizációban van egy kiemelt bolygó, de a feléről semmit nem tudnak és lezárják azzal, hogy á csak egy nagy vihar van és élhetetlen. Aztán amikor a civilizációuk alapjait kikezdő konfliktus kezd kialakulni ebben a galaktikus kis homokozóban, akkor a császár személyesen odaugrik és még hangosan ki is mondja, hogy basszus nézzünk már szét itt a buckák között.

    A szuperkatonái az első részben mutatnak valamit egy meglepetéstámadásban, de igazából lényegi pontokon ott is bedarálja őket bárki, aki feltűnik, még az alig szereplő fremenek is. Akik a második részre kb. minden magyarázat nélkül legyőzhetetlen katonák lettek. Ami jól hangzik, de még jól koreografáltnak sem nevezném a harcokat. Kirúgnak pár lábat, meg leszúrnak embereket. A végső csata nagy totálban látványos, de az is csak a szokásos filmes csata rengeteg 1 vs 1 harccal és 0 realitással, mert a férgek eltűnése után egy ókori lándzsás alakzatban harcoló csapat bármikor bedarálta volna a késes gerillákat.

    Értem én, hogy nem ez a legfontosabb rész meg scifi, de a végére az elve összecsapottnak és kapkodósnak érződött fináléban kurva röhejesen hat, hogy az eddig homokból kiugráló késes gerillák felrohannak a csapatszállító hajókra, hogy irány az űr a fél óra-1 nap alatt a bolygó köré ugró ellenségessé vált óriás szövetség csatahajó flottája ellen.

    A film HISHE videójában remélem lecsapják, hogy és az űrből az egyesített flotta visszabombázott mindenkit a sivatagba és mehettek fűszert kaszálni.

    Szóval az mellett, hogy nekem egy scifiben ettől több realitás jól esett volna a főbb vonalakkal sem voltam kibékülve. Az első rész összességében bevezető jellege ellenére összeszedettebb volt és jobban tetszett. Ez sokat ígért, de nekem nem sikerült összehoznia

  62. abdulkholiq:
    Mármint leszámítva:
    -a fő témát
    -a konklúziót
    -a világot és annak legalapvetőbb dinamikáit
    -a filmek forrásanyagait (ilyen szemmel a Mátrix is nyúlás, semmiben nem az első, de az első grandiózus mix egy blockbusterben, plusz a Dűne előbb ihletett filmet mint a mátrix )
    -a vágást, kameramunkát
    -a zenei stilust

    Ugye?!

    Stilgar amúgy is előbb lenne Morpheus paródiája semmint koppintása.pont arról szól a film hogy a Mátrix-féle eljövetelsztorik miért veszélyesek és ebből adódóan eleve károsak.

  63. Spoileres!

    Letaglózó élmény a film, és nekem kellett, hogy még egyszer megnézzem, ahhoz, hogy igazán tudjam magamban értékelni a látottakat. A fényképezés, a hangok és a zene ismét kimagasló lett. Csordultig van a film olyan jelenetekkel, amik napokkal később is hatással vannak rám. Hiába közel három óra, mégis, egy percre nem ül le, vagy kezd unalomba fordulni, sőt. Tudom, hogy sokminden kimaradt, de nem tudom elképzelni, hogy lehetne ettől több tartalmat beletenni ebbe a játékidőbe, hiszen így is haladós a történetvezetés.

    Bevallom, én féltem attól, hogy Zendaya, és a karakter amit ebben az adaptációban neki írtak irritálni fog, de kellemes meglepetés volt végeredményben mindkettő. Paul és Chani kibontakozó szerelme szerintem jól lett bemutatva, és nekem szívbemarkoló volt az utolsó közös jelentük is. Pár rezdülés mögött megannyi érzelem. Mindkét színész nagyot alakított véleményem szerint. Paul, és vele Timothée felnőtt a szerephez, nekem hiteles volt szerelmes tiniként és messiásként is.

    Stilgar is remekül lett megformálva, egy két pillanat volt amit én már túlzásnak éreztem vele kapcsolatban, de összeségében megindító alakítás lett ez Bardemtől. Jessica meglepően sötét karakter lett a filmben, és ez kétségtelenül jól is áll neki. Tetszett az is, ahogy Alia be lett mutatva, bár őszintén szólva nekem kicsit öncélú volt arra a két pillanatra Anyát beletenni a filmbe, de persze örülök, hogy a Messiásban vélhetően ő fog majd szerepelni.

    Harkonnen vonalon szerintem Butler bizonyított. Egyik kedvenc pillanatom vele, amikor Paul csendre inti a tisztelendő anyát, és Feyd arcán átsuhan egy őszinte “Oh shit” moment. Sajnos a szinkronban elveszett a karakter eredeti hanghordozása, akcentusa, de így is kellően rémisztő karakter lett. Nekem a Báró és Rabban halála kimondottan antiklimaktikus lett, pedig az utóbbi harca Gurneyval majd minden trailerben szerepelt. Vártam, hogy majd micsoda küzdelem lesz, de pikk pakk le lett rendezve sajnos.

    Walken nekem tetszett mint idősödő uralkodó, sajnáltam, hogy csak pár pillanat és mondat jutott neki. Pugh bizonyíthat majd a következő részben, szerintem ő jó választás a szerepre.

    Magam részéről negatívumként a tempót tudnám felhozni a film második felében. Akad pár olyan jelent, vágás ami kimondottan hirtelen jön, és néha az sem egyértelmű elsőre, hogy hol vannak a karakterek, vagy hogy kerültek oda, vagy mennyi idő telt el. Ezen nyilván segít az, ha többször nézi az ember, de nekem másodszorra is zavaró volt azért. Az is elég öncélú és közhelyes, hogy Rabban meg Feyd folyton írtja a sajátjait, ez lehetett volna szofisztikáltabb. Talán még a záró képsorok azok, amik furcsán hatnak a történet folytatásának ismeretében, Chani jogos csalódottsága haragba csap át, és ezt valahogy a folytatásban fel kell tudniuk oldani majd.

    Összeségében hihetetlen, hogy elkészülhetett ez a két film, és reményeim szerint a harmadik rész is majd. Kivételes alkotások, és biztos vagyok benne, hogy a jövőben is hivatkozási pontok lesznek a filmtörténetben. Megindító volt látni a rengeteg magyar nevet a stáblistában miközben szólt Hans zenéje, őszinte gratuláció azoknak akik részt vettek a filmek elkészítésében.

  64. Christopher Walken nekem nagyon nagy miscast, egyszerűen nem tudtam tőle elvonatkoztatni. Mindenki másban a karakterét látom, de a császár simán csak ‘Christoper Walken egy köntösben’.

    Amúgy nem mondanám rossz élménynek, de a szuperlatívuszokhoz mérten nekem csalódás, és bár az első film meg ‘csak’ egy pilot-nak érződik, de mégis jobban egybe volt nekem.

    Nem olvastam el minden hsz-t, de #64 Llew kommentjéhez be tudok állni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.