Twisters: a viharok üldözése azért fun kell legyen

Amerika előtt kaptuk meg a Twister “folytatását”. Ez esetben annyi a konkrét kapcsolódás, hogy a cold openben valami feltűnt az első filmből, és persze hogy tornádók vannak benne.

Az “előző részhez” képest úgy emelték a tétet, hogy a főszereplő nőnek van egy elmélete a tornádók kioltására. Elfojtására? Megszüntetésére? A lényeg, hogy lehetne valami fegyvere ellenük, és épp tesztelni akarja a kis barátaival, pasijával, de elszámolja magát, így rajta kívül szinte mindenki meghal.

Itt ugrunk 5 éve az időben, az időjáráshoz azóta is remekül értő nőt egy régi barátja visszarángatja a tornádókergetésbe, és valami 3 radaros módszerrel akarnak még tökéletesebb képet csinálni a forgószélről. De feltűnik egy mindig mosolygó cowboy youtuber, aki nem csak a nőre hajt rá, de még puskapora is van a hülyeséghez. Egészen addig, amíg komolyra nem fordul a helyzet.

Valahogy úgy tudnám ténylegesen leírni a történetet, hogy tökéletesen bugyuta, de működő egy ilyesmi popcorn filmhez. Nem tudom komoran nézni az egészet, mert annyira megidézte számomra a 10-20 évvel ezelőtti blockbuster korszakot, amikor sármos/szexi főszereplők egy korrekten előre gördülő sztoriban keverednek különböző kalandokba. És valamennyire még hihető is köztük a vonzalom, szemben az Anyone but You-val.

Nincs univerzumépítés. Talán nagyon-nagyon enyhe folytatás alapozás akad, de igazából magában el akar lenni. Nem is akar valamennyire mélyet mondani, mint mondjuk egy Dunc, csak szórakoztatni pár enyhe figyelmeztetéssel a jövőre nézve. Bár még alá is támasztja a “majd technológiával győzünk a természettel szemben” mentalitást, amivel szerintem sokan gondolnak például a klímakatasztrófára is.

Mindezt pedig technikailag a pont nekem tetsző módon keverték. Mint kiderült, sok része filmre forgott (a Kodak mutogatta), néhol régimódinak érződött a trükk is amikor a szereplőkhöz közel történtek a dolgok, ezen kívül számomra elment a CGI, akadt pár látványos pillanat. Még a “hibák” is a régi időket idézték, bár lehet nem direkt.

Ezen kívül, és ezt most tényleg helyén kezelve, de nekem a Brandon Fraser-Rachel Weisz duós Múmia ugrott be a főszereplőkről, vagy hát az eredeti Twister. Glen Powell és Daisy Edgar-Jones nem nő fel mindenkihez karizmában és szépségben, de működnek a filmben. Utóbbi nekem kicsit furcsa casting volt elsőre, de tényleg ilyen kicsit törékenyebb alakítás kellett ide.

Bár áradozásnak tűnhet mindez, de valójában nem érzem sokszor újranézős popcornnak annyira, mint az említett Múmiát, vagy Ötödik elemet, vagy… de végig lekötött és szórakoztatott, néhol a látványa is elkapott, és ilyesmi egy jobb egynyári film részemről így az ínséges 2024-ben már. Inkább 10 ilyen “próbálkozást” néznék jelenleg, mint képregényfilmeket, de hát a Deadpool 3 még hátravan. Na de ez már más téma.

human
írta
2024. 07. 14. 15:35
megjelenés
8
hozzászolás


8 hozzászólás a “Twisters: a viharok üldözése azért fun kell legyen” bejegyzéshez

  1. Ugyanez volt a véleményem nekem is a filmről.

    Ami érdekes, hogy volt benne egy fickó, aki mintha valami Henry Cavill klón lett volna, amikor megnéztem ki volt az és miben játszik még, jót röhögtem.

  2. Most néztük mi is. Hasonló véleményen vagyok szórakoztató nyári blockbuster volt a régi időket juttatta nekem is eszembe. Glen Powell szerintem nagyon jót tett a filmnek jól állt neki a szerep és az ő karaktere feldobta az egészet amikor csak megjelent mozgásba hozta a jeleneteket.Nem lett olyan jó mint az előd de hasonlóan működött végig.

  3. Csatlakozok, tetszett hogy maradtak az eredeti film stílusánál, és nem a minden nagyobb/hangosabb csak pusztítás elvet követték. Nekem az emberi tényező is tetszett, nekem érdekesek és jól eljátszottak voltak a karakterek. A szinkron viszont sokszor megölte a jajgatással meg a nyögésekkel.Hazafelé kedvem támadt volna lehúzni az útról a kocsit át a napraforgón a felhők felé :D

  4. Tökéletes nyári popcorn film, ebben a hőségben még külön eszképista élvezet is a vihar belsejében, átázott-mocskos ruhákban futkosó embereket nézni. Nekem egyedül a nagy finálénál sántított picit a CGI, de addigra már behúzott a sztori, a karakterek (mindkettő ezerszer látott típusokból válogat, de annyira őszintén adják, hogy működik). Nem tudom csak azért, mert Tom Cruise a premieren is megjelent, de nekem is ez a film hozta azt a Top Gun Maverick féle mozihatást: csőegyszerű történet, ultra amerikai karakterek néha ehhez a környezethez passzoló “menők vagyunk, yee” zenékkel, batár autókkal, cowboy kalapban, közben egyszerű de értékelhető morális üzenet nem tolakodón, de őszintén kifejtve, és nagyszabású jelenetek. Glen Powell nagyon jól építi a karrierjét (ügynökségével), neki tényleg ezek a macsó cowboy szerepek kellenek, de Daisy Edgar Jones és a teljes cast is jól sikerült, szóval van még remény az indie rendezőknek adjunk több pénzt, hátha hoznak valami jót próbálkozásokban (a Marvelnek valszeg azért nem jön be, mert ritkán hagyják őket tényleg dolgozni). Tényleg a nyár filmje, ha a Furiosat nem számolom, de azért más kategória.

  5. Iszonyat jó volt a kémia a főszereplők között, de nekem egy blockbuster film ennél izgibb és látványosabb. Imaxba néztuk a lányommal de a hang most nagyon gyenge volt, mintha direkt lecsavartak volna a hangerőből.

  6. Aratnok: pont az volt a baj a 2012es évektől hogy az indie rendezőket hagyták szabadon garázdálkodni a nagyobb stúdiók. Volt ami bejött, többségében felsültek. egyszerűen nem volt meg a tapasztalatuk a blockbuster filmekhez.

  7. Nálam a szinkron sokat rontott az élményen, nagyon erőltetett volt, a film maga pedig szerintem közepes kategória, bár különösen kíváncsi voltam rá a Minari rendezője miatt. Nyárra jó mozi, csak sajnos felejthető lett, pedig nagyon akartam szeretni.

    Egyébként jól összekapcsolták a régi filmmel, sok hasonló jelenet volt, érdekes volt a Frankenstein választása is a Shining után, talán itt is egy filmbéli szörnyeteget próbáltak a természeti szörnnyel összehasonlítani? Sztoriban amúgy sajnos a régi Twister sem erős, a témája miatt volt anno tök jó, de most újranéztem, és sajnos a forgatókönyv a leggyengébb pontja. De a Speed rendezője fel tudta dobni, volt egy atmoszférája, és ezt az új film is próbálja megidézni, csak ma már valószínűleg nem tud elég izgalmas és látványos lenni egy tornádó-film, ami persze nem az ő hibájuk. Tudva ezt, talán pont az old school jellegre próbáltak építeni, és a két főszereplő tényleg jól működött együtt, de én örültem volna valami érdekesebb megközelítésnek. Szerintem több potenciál volt ebben a filmben, ha mondjuk beleálltak volna a climate change témába, vagy valamilyen mai nézőpontot adtak volna neki, így sajnos maradt csak a nosztalgia, meg egy kicsit ötlettelen popcorn mozi.

  8. Olyan volt, mintha a 90-es évek végén, 2000-es évek elején készült volna és ez dícséret.
    Igazi mozifilm, egyszerű, de jó sztorival. Látvány is ok volt, színészek, karakterek, a zene, tényleg ilyennek kell lennie egy nyári popcorn filmnek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.