Megvan az Alapítvány forgatókönyvének írója

Scifi rajongó hölgyeim (először is sziasztok) és uraim: Robert Rodat. A csávó a Ryan közlegényt és A Hazafit (A Gibsonost, nem a Segalost) követte el, hogy úgy mondjam. Ez utóbbi óta nem csinált semmi olyasmit, amit filmként láthattunk, de most maga a földpusztító Emmerich fedte fel az infót, miszerint Bobot fogadta fel az Alaptívány forgatókönyvének a megalkotására. Nos az írónak is feltűnt, hogy durva az alapanyag, sokáig vásznon levő hősök nélkül, de az első vázlattal nemsokára kész is van. Ezennel kijelenthető, hogy tényleg halad a film a megvalósulás útján, bár még elcsúszhat pár pénzből szintetizált banánhéjon.

(Az remélem senkinek nem újdonság, hogy Emmerich rendezi.)

Ideje újraolvasni.

39 hozzászólás a “Megvan az Alapítvány forgatókönyvének írója” bejegyzéshez

  1. Hát Rodat-nak fell kell kötnie azt a bizonyos alsóneműt… Emmerich-et meg le kellene cserélni,szerintem nem ő a megfelelő ember a projektre.

  2. “kiderült, hogy a Columbia szerezte meg a filmjogokat. Emmerich és partnere, Michael Wimer lesznek a film producerei.

    A jogokat licitáláson szerezték meg, ahol az egyik esélyes stúdió a Warner volt, akik Alex Proyas rendező irányítása alatt képzelték el a projectet.”
    kb amit leírtál+ ezt tudom az egész dologról. Nem tudom, melyik oldal a jobb, de már fel is keltették az érdeklődésemet.

  3. hát ennek a hírnek nagyon nagyon nem örülök…most őszintén, minek? úgyse tudják visszaadni a könyv lényegét. max olyan szirup lesz belőle, mint az i, robotból…

  4. Az egész Robot-Birodalom-Alapítvány franchise egy hatalmas, összefüggő, kívülállók (olyanok, akik nem olvasták végig) számára valószínűleg érdektelen sztori, ami egészben ér igazán valamit. Ebből egy 2 órás filmet csak úgy lehet csinálni, hogy annyira megvágják, hogy köze sem lesz a könyvsorozat mondanivalójához. Attól félek, hogy valami bárgyú sci-fi akciófilmet akarnak megint csinálni. Valahol olvastam, hogy ebből egy Elit alakulat szintű és méretű sorozatot kéne inkább forgatni, nagy költségvetéssel, 10-12 résszel. Ha pedig mozifilm, akkor 2-3 részben.

    Egyébként nekem megvan az összes Asimov könyv (az új Szukits sorozat), szóval nem a levegőbe beszélek.

  5. Egyébként, a Ryan közlegény nagy kedvenc nálam, és a Hazafi is jól sikerült, de azok jóval egyszerűbb történetet is mesélnek el. Nem tudom, hogy egy Asimov univerzummal hogy boldogul. Emmerich viszont félő, hogy nagyon bele fogja szőni azt a fílinget, ami a Holnaputánban sem tetszett. Tudni illik, az első fele a filmnek többé kevésbé cool, látványos, aktuális satöbbi, de amikor egyre nagyobb súlyban jelenik meg a túldramatizált apa-fiú kapcsolat, meg a bűnbánó amerikai kormányzat ésatöbbi, na akkor csúszott le kb. 2-3 pontot a 9-ből. Nagyon remélem, hogy lesz egy igazi Asimov fan Emmerich közelében a forgatáson, hogy tudja figyelmeztetni az ipsét bizonyos dolgokra (pl. arra, hogy erősen társadalomkritikus az Alapítvány…).

  6. Ha lenne egy jó film az Alapítványból. Vááá én megnyalnám mind a 20 ujjam. Úgy várok már egy jó kis sc-fi-re és számomra nagyobb katarzis nem is kéne, hogy ha ez egy Asimov feldolgozásban valósulna meg :)

  7. Akciófilmet nem lehet belőle csinálni, sci-fi drámára meg nem ül be senki.

    Ez bukta lesz ..

  8. Pont most készülök, hogy elolvasam az Alapítvány könyveket, de amit eddig tudok róla és megnézve Emerich úr eddigi munkásságát kétlem, hogy ő lenne a megfelelő rendező.

  9. Hát nem tom a szukits-féle sorozat nekem is megvan , mennyi lehet az egész… laza 5 EZER oldal…jó persze nem az összes az alapítványról szól. Gondolom nem az egész alapítványos storyról fognak filmet forgatni , hanem esetleg kiragadnak egy szálat,történetet, a lényeg hogy válasszanak jól, Emmerichben igenis benne van hogy megcsinálja ezt úgy ahogy azt kell! A legrosszabb esetben egy nagyon összenyomott summázás lesz aminek se füle se farka nem lesz , főleg az nem érti majd aki nem olvasta könyvben…
    Talán a legjobb példák a Philip K Dick-féle feldolgozások ott is van igazi klasszikus epikus feldolgozás (nem is egy) és hihetetlenül trágya is. (nekem a 200 éves ember és az I robot is tetszett eddig ha már asimov…persze egyik se tökéletes…messze nem)

  10. Miért kell mindent megfilmesíteni, azt nem értem. Az Alapítványt nem lehet, elrontani meg kár lenne valakmivel, ami nem is az. Azoknak akik nem olvasták csak egy film lesz a sok közül, akik olvasták azok úgyis elégedetlenek lesznek.

  11. gabro
    “De ki lesz az Öszvér?”

    az én jelöltem Ewen Bremner (Spud a Trainspotting-ból) :)

    ja és nem mellesleg Emmerich helyett Terry Gilliam-el rendeztetném

    sajnos halivúdban az én véleményem nem mérvadó, pedig a magam erejéből lettem senki.

  12. zala: Spud zseniális választás lenne, Gilliam pláne.

    egyébként a minőségi megvalósítás esélye csekély, nagyjából a nullához közelít. lenne kb. 3 név (Gilliam az egyik), akiknek említést érdemlő lehetne az elképzelése és a ábrázolási-megjelenítési kisérlete, egyiknek sincs köze a filmhez. valami csodának kellene történnie…

  13. végülis a földön már minden elpusztíthatót elpusztított Emmerich, most a galaxisnak kell jönnie.

  14. ennek a hírnek egyrészt qrvárarohadtulnagyon örülök, másrészt viszont, úúúúgy tudom, hogy csak vmi agyoneffektezett szar jön ki majd belőle…

  15. “úúúúgy tudom, hogy csak vmi agyoneffektezett szar jön ki majd belőle…”

    úúúgy tudod? honnan? :) még forgatókönyv sincs, most választották ki az írót. :)

  16. Hm, Alapítványt előbb tudnám elképzelni sorozatban (főként az eredeti könyvet, ami ugye kisebb történetek sorozata, a trilógia többi része meg mehetne bontva, Alapítvány pereme meg Alapítvány és Föld meg bolygónként bontva), de akkor már legyen Susan Calvintól végig Trevize-ig. Alapítvány és Földhöz úgyis kell a Térutas-Robot vonal.

  17. Azt mondja meg nekem valaki hogy miért kell mindent feldolgozni… Asimovnak marhára semmi köze nincsen a filmekhez, már ha úgy az egész sorozatot egyben nézzük (márpedig a hírből úgy szűröm ki hogy úgy fogjuk, nem valami érdekesebb novellafeldolgozást kapunk ami még talán király is lehetne)…Könyvben az úgy volt jó, ahogy, de ez még egy tökös rendező kezében is szinte lehetetlen, mi több, totálisan felesleges feladat, legalábbis nekem ez a véleményem.Emmerichet meg maximum egy XD gondolattal tudom ennek a filmnek a közelébe hozni…

  18. az első 3 könyvet dolgozzák fel, alapítványtól kezdve, semmi robotos előtörténet.

  19. Miről is szól ez pontosan, ha szabad kérdezni? Én még nem olvastam/ hallottam erről az alapítványról.
    Bár ha Emmerich rendezi, akkor biztos valami tucat-látványstoryról van szó.

  20. 16. dimitrij
    “úúúgy tudod? honnan?…”

    szerintem úgy értette, hogy ‘attól félek, hogy…’
    Emmerich apó miatt én is attól félek :\
    de sebaj, majd úgy hívom a filmet, hogy: A lapítvány.

  21. 20. Cooper

    1966 – Hugo-díj minden idők legjobb regénysorozatáért, az Alapítvány-sorozatért

    1987 – Nebula Nagymester díj, az életműve elismeréseként

    1983 – Hugo-díj a legjobb regényért, Az Alapítvány pereméért

    1996 – Az 1996-os WorldConon kiosztott 1946-os retro-Hugo-díj 1945 legjobb regényéért, Az Öszvérért (ami az Alapítvány-trilógia hetedik fejezete)

    és ezek csak az Alapítvány miatt Asimovnak ítélt díjak, ezeken kívül még számos Hugo, Nebula, stb. díjat nyert.
    az Alapítvány nem “tucat-látványstory”.

  22. Cooper: egy baromi szövevényes több évezredes történet arról, hogy megbukik a galaktikus birodalom, de a tudást meg kell menteni (nem akcióval). Röviden így lehet, hosszabban meg olvasd el a könyveket, érdekesek. Vagy a wikipédia cikket, mittomén.

  23. A Csillagközi invázióból is tudtak akciófilmet csinálni, pedig az még Asimovnál is társadalomkritikusabb volt eredetileg. Ha azt meg lehetett filmesíteni, igaz a film csak ürügyül használja a könyvet, akkor az Alapítványból is lehet valamilyen filmet csinálni.

    De amúgy igen, ez tévés műfaj lenne. A BSG után kijelenthető, hogy nem lehetetlen és közönség is van rá.

  24. … én már most elégedetlen vagyok. :)
    film készül a kedvenc könyvemből, és nem én rendezem?
    akkor legalább olyat találhattak volna, aki kellő komolysággal, jó színészekkel, isteni zenével, és illő látvánnyal elkészíti kissé elvontan.

    az Öszvérre valahogy Kevin Spacey ugrik be nekem, amióta láttam a Usual Suspects-et. aki mindkét művet ismeri, tudja, hogy a hasonló karakter/szerep miatt.

  25. Kevin Spacey.. sose gondoltam volna rá, de tényleg ütős lenne a szerepben! K-PAX? Kár, hogy kb 0% az esélye, hogy szerepeljen itt. Valahogy úgy érzem, hogy nem lesznek/nem lesznek sokan ‘A’ listás színészek. Hari Seldon szerepén is lehetne gondolkozni, mondjuk a fiatalkori énje lehetne Gordon-Levitt, Golan Trevize szerepébe meg vhogy Colin Farell ugrott be, de nem tudom miért.

  26. “Miről is szól ez pontosan, ha szabad kérdezni?”

    Spolieresen – röviden:

    egy magasszintű matematikával és srtatisztikával foglalkozó faszi rájön, hogy a Galaktikus Birodalom napjai meg vannak számlálva, gyakorlatilag nincs esély arra, hogy a civilizáció elkerülje az anarchiát. egyetlen lehetőség van arra, hogy a vélhetően több százezer évig tartó kaotikus állapotot elkerüljék: létrehoznak egy Alapítványt, ami nagyjából a civilizáció eredményeit gyűjti, illetve új kutatásokkal, fejlesztésekkel próbálja elejét venni annak, hogy túl hosszú legyen az anarchia. így a számítások szerint nagyjából 5000 évre csökkenthető az az időtartam, amíg nem rendeződik kedvező módon a teljes ismert univerzumot érintő probléma. és létre is jön az Alapítvány, különböző bolygókon különböző események történnek, viszont minden a tervek szerint egészen addig, míg fel nem bukkan valaki, akinek a megjelenésére alap statisztikai módszerekkel nem lehetett számítani, akinek a léte egyfajta anomália, aki ráadásul olyan képeségekkel rendelkezik, ami felülírja mind a civilizáció, mind az Alapítvány előre megjósolt történelmét… ez pedig az Öszvér. (érdekes elnevezés, az öszvér a ló és a szamár nászából születhet, és alkalmatlan a szaporodásra.)

    mivel a történet több ezer év eseményeit dolgozza fel, így ennek a könyvhöz mérhető feldolgozása aggályos. és nem is a látványra van kihegyezve, így Emmerich rendezése inkább aggodalmakat szül a sci-fi rajongókban, mind sem hogy megnyugvással tölti el őket.

  27. “az Öszvérre valahogy Kevin Spacey ugrik be nekem, amióta láttam a Usual Suspects-et. ”

    a kripli szerepe zseniális volt. :) és ha már Spacey, akkor említsük meg a K-Pax-ben nyújtott alakítását… szóval igencak beletrafélát, bár külső megjelenése alapján inkább Spud. :P

  28. “szerintem úgy értette, hogy ‘attól félek, hogy…’
    Emmerich apó miatt én is attól félek :\”

    ok, így már elfogadhatóbb a dolog. :)

  29. Kevin Spacey szerintem bármit el tudna játszani, de az Öszvér szerepét mégis Bremner-nek adnám. Spacey-vel pedig Preem Palver-t (aki a trantori földműves és még valami más hihihi)játszatnám el :)

  30. dimitrij: felőlem itt maradhat, de szerinted egy olyannak aki nem olvasta és látni fogja a filmet, annak spoileresen kell elmondani mi lesz benne?

  31. human: anno egy haverom kb. egy ilyen szöveggel (persze nem szóról szóra) hozta meg a kedvem ahhoz, hogy elolvassam a könyveket. persze spoileres, az tény, de nekem anno nem rontotta az élményt, sőt, csak a kedvet hozta meg hozzá. nem okoz gondot az se, ha beleírsz, vagy csak egyszerűen törlöd.

  32. Engem pár éve csapott meg a szele, először én is az Alapítványt akartam olvasni, de végül úgy döntöttem, hogy kezdjük az elején. Gyakorlatilag 1 év alatt végigolvastam mind az öt könyvet (szukits), plusz hozzávettem az Addendát. Hatalmas élmény volt.
    Mindezek ellenére azt mondom, hogy megfilmesíthetetlen. Vagyis inkább nem nyújtana filmélményt. Nem a cselekmény a fontos benne, hanem a gondolatok, az érvek, az eszmefuttatások.
    Persze ott a két Asimovval fémjelzett film, amik szerintem ragyogóan sikerültek, szóval lehet reménykedni. Adaptációknál mindig azon gondolkozunk el, hogy egy az egyben hogy mutatna a vásznon. Holott a másik két film is bizonyította, hogy nem kell feltétlenül mindent filmre vinni, ha csak kiragadnak pár gondolatot és hozzáfűznek olyan dolgokat, amiktől filmesebb lesz, már sikerülhet is. Pont ilyen volt a 200 éves, egy-két gondolatot kivettek az eredetiből és csináltak egy végtelenül bájos, szerethető filmet, amit ha szigorúan nézünk, nem sok köze van a konkrét novellához, mégis telitalálat.
    Ez volt a Robotban is, csak ott egy novelláskötetet kellett összegyúrni 2 órába. Szerintem pár apróságot leszámítva működött, hozzáköltöttek, csinosítottak rajta, de a lényeg benne volt (bár ha jól emlékszem, az emberiségen uralkodni akaró MI nem volt sosem ilyen direktben ábrázolva, inkább csak halványan éreztetve 1-2 helyen, bár ha jobban visszagondolok, volt egy novella, ami az irányító rendszerek önállósodásáról szólt).

  33. “ott a két Asimovval fémjelzett film”

    Három, a Halhatatlanság halála volt az első.

  34. Most én egy kicsit más oldalról fogom ezt nézni.
    Bevétel kell. A sok bevételhez nagy nevek. Asimov nagy név. Még az is szokta ismerni, aki nem olvasott tőle semmit.
    Az, hogy Hollywood-ban kinek milyen filmötlete van, azon is múlik, mennyire tehetséges a ‘pénzgyártásban’.
    Emmerich nem egy nagy filmes, viszont jó keze van a pénzhez. Megcsinált egy rakat katasztrófafilmet, viszont látja hogy a tétek nőnek: az Avatar átszabta a pénztermő képesség skáláját.
    Naná, hogy Asimov is előkerült. A Gyűrűk Ura óta már másképpen áll hozzá mindenki a ‘megfilmesíthetetlen’ kategóriához. A technika adott, látvány kell, az pedig úgysem sanszos hogy bárki elkezdi a leendő filmek hatására elolvasni a Robot-Birodalom anyagot. Jaj.
    Pénz és kész.

  35. szerinted ez komolyan más oldal? Mellesleg már az avatar bemutató előtt hírezték az alapítványt.

  36. Ez intellektuális sci-fi, egy darab földönkívüli vagy lézerkard nélkül, csak emberek meg némi robot szerepel bennük, és csak dumálnak, dumálnak! Avatarok meg hasonló mozgalmas filmek után nem hiszem, hogy ezért rohannának az emberek moziba, legyen 3-D vagy bármilyen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.